Primator Weizen

primator-weizen

Behovet for hveteøl på Cardinal synes nesten umettelig, året rundt - men mange hevder med styrke at øltypen smaker ALLER best om sommeren. Derfor har vi nå for første gang også tatt inn et tsjekkisk hveteøl, som imidlertid er i velkjent tysk stil. Primator Weizen (på tsjekkisk: Pšeničné kvasnicové pivo) fra Pivovar Nachod skal nok bidra til å fukte tørre struper i ukene framover. Vår tsjekkiske bartender Stanislav får dermed litt variasjon i sin rolle som sjefspusher for de gode lagerølene fra hjemlandet.
Utseende: Typisk hefeweizen, disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen er også "typisk hefeweizen": sterke toner av kryddernellik, banan og sitrus - god!
Smaken er kanskje noe mer sitruspreget enn enkelte av dens tyske motstykker, men her er også de forventede tonene av kryddernellik. Lett i kroppen og forfriskende - kanskje ikke spesielt kompleks,men en herlig tørsteslukker. Bartenderen bør rulle flasken før den åpnes, for å få med maksimalt av de gode smaksstoffene.

Staropramen Premium

staropramen1_large

Tsjekkerne vil vel ikke kalle dette en pilsner siden den ikke er brygget i byen Plzen (de er nøye på slikt), men for meg er det en pils så god som noen. Staropramen-bryggeriet ligger i Praha, og har sine røtter tilbake til 1869 (Staropramen ble registrert som varemerke i 1913). Bryggeriet hadde sine gyldne år på 1930-tallet, men så førte krig og etterfølgende kommunisme til vanskeligere tider. Fra 1999 ble imidlertid Staropramen-merket relansert med full tyngde, og bryggeriet er igjen et av de største i Tsjekkia.
Lys gylden farge på ølet, med et bra og varig hvitt kum.
Deilig aroma av tsjekkisk Saaz-humle (Zatec).
Behagelig pilsnersmak, meget bra balansert, bedre ettersmak enn mange andre pilsnere. Kan trygt anbefales for alle som setter pris på en «rentsmakende» og god pils – og det er MANGE!

Bohemia Regent Kníže Světlý Special

040941_56_382443

Enda et lagerøl fra det tsjekkiske bryggeriet Bohemia Regent har vi fått tak i, og deres Kníže Světlý Special klassifiserer vi som en lys bock.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av gressaktig humle.
Myk munnfølelse, moderat kullsyre i glasset. Rimelig velbalansert smak, ikke for søt, alkoholen er ikke sjenerende, anstendig humle i avslutningen. Meget lettdrikkelig for sin styrke.

Bohemia Regent Tmavý Ležák

beer_9561

Det tsjekkiske bryggeriet Bohemia Regent ligger i byen Trebon, og deres Tmavý Ležák klassifiserer vi som en Schwarzbier.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum.
Ganske moderat aroma, innslag av «støvet» malt.
Smaken har et fint maltpreg med milde røstede toner, men er ikke meget søt. Moderat men merkbar humle, tørr avslutning. Forfriskende og behagelig å drikke.

Primátor Lezák 11°


En grei tsjekkisk pils får du i Primátor Ležák 11° fra Pivovar Nachod. Og 11° betegner maltinnholdet, ikke alkoholen - den er på vanlig norsk "butikkstyrke".
Gylden farge, høyt hvitt skum.
God maltpreget aroma av smørmalt (butterscotch) og honning.
Frisk og myk munnfølelse, moderat kullsyre i glasset. Smaken er bra balansert mellom malten og humlen, hint av smørmalt og honning igjen, medium bitterhet. Lettdrikkelig og forfriskende!

Primátor Stout


Vi har en rekke gode tsjekkiske øl på Cardinal, men "let's face it": tsjekkerne har en tendens til å brygge veldig tradisjonsbundet, etter godt opptråkkede lagerøl-"stier". Greit nok det, lagerølene deres er bra - men ekstra hyggelig blir det likevel når noen, i dette tilfellet Primátor (Pivovar Nachod) også våger seg på en "utenlandsk" ølstil som Stout.  
Svart farge på ølet, som seg hør og bør - med et moderat lysebrunt skum.
Aroma av røstet bygg, toner av kaffe.
Myk og glatt smak, moderat røstet malt med kaffetoner, en svak syrlighet, middels tørr, rimelig bitter avslutning.
En god stout - verken mer eller mindre. Og det er godt nok for meg!

Bohemia Clásica (Mexico)



Endelig har vi fått inn en lys lagerøl fra Mexico med mer smak enn Corona og Sol! Det er bryggerigruppen FEMSA som står bak Bohemia Clásica. Foruten de vanlige ølingrediensene er den brygget med en andel mais og ris, samt tilsatt ascorbinsyre (vitamin C) som antioksidant.
Lys gylden farge på ølet, svakt disig, med et moderat hvitt skum.
"Støvet" og nokså nøytral aroma, et hint av mais.
Smaken har akseptabelt med humle, og er ikke for søt. Kan derfor trygt drikkes uten limebåt i flasketuten - men vil du ha limebåten, skal du få den!

Bohemia Regent Kníze



Gylden farge, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av gressaktig humle.
Myk munnfølelse, moderat kullsyre i glasset. Rimelig velbalansert smak, ikke for søt, alkoholen er ikke påtrengende, bra humle i avslutningen. Meget lettdrikkelig for sin styrke.
 

Bohemia Regent Petra Voka Polomatvé



Kobberfarget øl, moderat skum, svakt off-white.
Moderat men god aroma, hint av brunt brød og karamell.
Myk munnfølelse. Velbalansert smak, maltpreget med noe karamell, men ikke for søt. Moderat humle i avslutningen. Behagelig å drikke.
 

Primátor Polotmavý 13



Dette er en tsjekkisk lager i "wiener-stil". 13 betegner maltinnholdet, ikke alkoholstyrken (som er 5,5%).

Rav farge på ølet, høyt skum, svakt off-white.
Sterk aroma av smørmalt og karamell.
Frisk og myk munnfølelse, akkurat det riktige kullsyrenivået i glasset. Smaken har også smørmalt (kanskje for mye) og karamell. Noe humle i avslutningen.

Primátor Premium Lager



Gylden farge, høyt og varig hvitt skum.

Moderat "støvet" aroma, toner av høy.
Frisk og myk munnfølelse, moderat kullsyre i glasset. Middels søt smak, hint av honning og smørmalt, moderat bitterhet. Meget lettdrikkelig, men kanskje ikke eksepsjonell

Bohemia Regent Prezident



Gylden farge, moderat hvitt skum.

Søtlig maltpreget aroma, også sterke toner av floral humle, honningaktige toner.
Ganske fyldig og søt maltpreget smak, med middels bitter humle i avslutningen.

Bohemia Regent Svetlý Lezák 12


Søker du på internett er det ymse å finne om dette bryggeriet.. Ikke allt er like logisk. De har en egen side (site) om en nylig avholdt aksjehandel mellom et par brødre..
De har som tidligere nevnt holdt det gående i bryggeri bransjen siden 1379 midt i sentrum av Trebon, i Tsjekkia, og har foruten sin virksomhet i hjemlandet, 170 puber i nord vest England og i Wales.
Ølet har gylden farge og høyt til moderat hvitt skum.

Aroma av "støvet" pilsnermalt og floral humle med honningaktige toner, et hint av karamell også.
Smaken har en bra balanse mellom søtlig malt, honningaktige toner og bitter humle i avslutningen. En OK pils.
 

Bohemia Regent Super Výcepní Svetlé Pivo 11



Enda en god tsjekkisk pils fra Bohemia Regent i Trebon! Denne er på 4,6%, og kan dermed forventes å dukke opp i norske dagligvarebutikker (tallet 11 er en tsjekkisk betegnelse på maltinnholdet, ikke alkoholinnholdet!).
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen har honningaktige og florale toner av Saaz-humle, også pilsnermalten kjennes.
Smaken har en rimelig bra balanse mellom malt og humle, noe sødme men ikke for mye, bra bitterhet i avslutningen.
Ganske enkelt en respektabel pils - slik bare(?) tsjekkerne kan gjøre det!
 

Primátor Exkluziv



Når det klart og tydelig står 16% på etiketten her, er det all grunn til å gjøre oppmerksom på at dette ikke alkoholprosenten, men en tsjekkisk betegnelse på maltinnholdet. Alkoholprosenten er nemlig 7,5% - og det klarer seg lenge. Stilmessig er Primátor Exkluziv (fra byen Náchod) nærmest en lys bock.
Dypgylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
Aromaen er maltpreget med et hint av karamell, også floral humle og et hint av honning.
Den middels søte smaken er moderat maltpreget med noen honningaktige toner, et hint av karamell igjen, også et streif av smørmalt når ølet varmes litt opp i glasset. Alkoholen er merkbar, men ikke så forstyrrende som i noen nordiske lagerøl med denne styrken. Middels bitter humle i avslutningen.
Bør serveres kjøleskapskald.

Bohemia Regent Dark Lager (Tmavý Lezák)



Mange nordmenn har etterhvert vært i Tsjekkia og fått sans for det gode ølet deres, og
Bohemia Regent i Trebon er et av de beste bryggeriene. Når det gjelder de mørke lagerølene er det ofte vanskelig å si om de er mest i slekt med tysk dunkel eller Schwarzbier, men denne ligger nok nærmest sistnevnte kategori (tsjekkiske bryggere selv ville vel helst si det med Kumbels katt: "Jeg er s'gu min egen!").
Meget mørk rødbrun farge, nesten svart. Moderat beige skum.
Aromaen er ganske moderat, med toner av "støvet" malt og et streif av brunt brød.
Smaken har et fint maltpreg med milde røstede toner, men er ikke særlig søt. Moderat men merkbar humle, tørr avslutning. Forfriskende og meget behagelig å drikke.
 

Primátor Premium Dark (Tmavé Lezák)

Cardinal Stavanger


Primatorbryggeriet holder til i byen Náchod i Tsjekkia.
Premium Dark er en en dunkel i typisk tsjekkisk stil, det vil si beslektet med bayersk dunkel, men gjerne noe mørkere og fyldigere.
Flott mahognifarget øl med et bra beige skum.
God aroma av brunt brød og karamell.
Maltpreget smak, igjen med toner av brunt brød og karamell, moderat sødme, også et svakt røstet preg, lav bitterhet.
Behagelig å drikke!

Budweiser Budvar Dark Lager



Nå har vi vært så heldige å få Beer Geek Bacon på fat! Ølet kommer fra det danske fantombryggeriet Mikkeller, som har brygget det i Norge, hos Nøgne Ø i Grimstad. 
La oss straks avlive ryktene om at ølet er tilsatt bacon, for det er det ikke - derimot er det brygget med solide mengder røkmalt og kraftig brent malt, samt en mindre dose kaffe. Det er dette som kan gi assosiasjoner til "fin frokost" med sterk kaffe, egg og bacon.
Svart farge på ølet, flott brunt skum. 
Sterk røstet og røkt aroma, toner av tjære og gammelt tauverk heller enn bacon (vel, noen toner av ustekt bacon er der ogsåWinking.
Smaken er røstet med toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og tjære, også distinkte røkte toner, men ikke fullt så ekstrem som jeg ventet. Hint av lakris også, men ikke særlig søt.
Ah, øl - så mye mer enn bare en frokostdrikk!
 

Starobrno

starobrno-nepasterizovanecc81_medium-lezcc8cacc81k-atradiccc8cnicc811

Her har vi å gjøre med en tsjekkisk "pils" (på godt norsk), selv om tsjekkerne nekter å kalle noe "pilsner" hvis det ikke er brygget i selve byen Plzen (Pilsen på tysk). Men for resten av verden er dette så avgjort en pils!.
Dette ølet var for noen år siden å få på Vinmonopolet i sine vanlige brune halvlitersflasker og med sin vanlige alkoholprosent på 5%, men så forsvant det derfra, og nå har altså Hansa-Borg fått en versjon på 4,7% for å kunne selge det i dagligvarebutikkene, og det kommer nå i små grønne flasker.
Jaja, kvaliteten er nå fortsatt såpass bra at den går utenpå det meste som selges av pils / lyse lagerøl i norske dagligvarebutikker! 
Som navnet sier brygges ølet i Brno (eller Brünn som byen het i keisertiden), og selv om det kommer fra et stort bryggeri holdes kvalitetskravene i hevd. Gylden farge, bra skum. Fin aroma av Saaz-humle (Zatec på tsjekkisk), som gir toner av blomster og nyslått gress, med et lite hint av honning. Smaken har et tydelig innslag av pilsner-malt, fint balansert av en moderat men tilstrekkelig bitterhet fra humlen. En ny favoritt for mange av pils-elskerne?

Krusovice Imperial

Cardinal Pub Stavanger


Vi har mange «eksotiske» øl på Cardinal, men fortsatt er det slik at en ærlig tsjekkisk pils har sine trofaste venner. Og de vennene blir vel ikke akkurat færre når vi nåigjen har fått inn Krušovice Imperial. Vi hadde det fra september 2009 inne på flasker. Denne gangen kommer ølet i prima bokser!
Ølet kommer fra Královský Pivovar Krušovice, som nå er kjøpt opp av bryggerigiganten Heineken, men fortsatt leverer sine egne tradisjonsrike produkter.
Gylden farge på ølet, høyt og tykt hvitt skum.
Humlepreget og fruktig aroma, noen blomstertoner er det også her.
Smaken er behagelig balansert mellom malten og humlen – begge elementene er til stede i mye tydeligere grad enn hva som er tilfelle i mye rart som kalles «pils» nå om dagen.


30/47 50cl 5%

Cardinal Pub Stavanger

Vår omtale fra september 2009;
Krusovice Imperial er nytt i Norge. Dette ølet fra Tsjekkia produseres av Královský Pivovar Krušovice, som internasjonalt går under navnet The Royal Brewery of Krušovice, og er blant de eldste i Tsjekkia. Det ble etablert så tidlig som i 1517, men det var først i 1993 da Dr.Oetker gjorde sin entre i det tradisjonsrike bryggeriet med privat kapital bryggeriet ekspanderte til det er i dag.
Ølet er et typisk, tsjekkisk lagerøl. Aromaen er preget av humle, og ølet har et fint skum. På farge er det gyllent, og på smak er ølet ganske bittert. Dette er med andre ord en lager som smaker slik en ekte Pilsner var tenkt å smake. Det er faktisk mulig vi tar det inn på fat i løpet av 2008...

Kulturøl

cardinal Stavanger

Kulturøl er et Norsk prosjekt med link til Tou Scene, der en til hvert brygg lager ny etikett med motiv av en Norsk kunstner. På den versjonen vi forsøker nå, er det Matias Faldbakken med verket ”That’s an order” som er presentert, på den kommende kan en lese at ”Oilcompanies Sucks” (Terje Nicolaisen 2005) Ølet kommer fra det Tsjekkiske bryggeriet Budejovicky Mestansky Pivovar som er mest kjent for sine pils serier Budweiser Bürgerbraü, Crystal og Samson. Bryggeriet ble startet så tidlig som i 1795, og er således det eldste bryggeriet i Ceske Budejovice (Budweis), og en av tre parter som nå har søksmål gående om retten til navnet ”Budweiser”.
Dette ølet er i følge Espen Smith som var med på å utvikle det basert på Budweiser Burgerbraü. Da det er en imperial stout, har de fallt langt fra stammen... Det er et lyst gyllent brygg med medium til lavt skum som dessverre faller fort. Humlearoma med svak sitrus. Smaken har et meget mildt og balansert anslag, men kommer med et lite ”bitt” etter hvert. Tydelig humle i en relativt lang avslutning. Et behagelig bekjentskap.

Kozel Dark

Kozel_Dark_4d4e6928d4a20

Tsjekkiske Velkopopovický Kozel var et av mange gode ølmerker som klarte seg gjennom årene med kommuniststyre, og om det egentlig er noe framskritt at det i dag (i likhet med Pilsner Urquell m.fl.) er kjøpt opp av multinasjonale SAB Miller, kan sikkert diskuteres. Uansett er det et faktum at det tradisjonsrike bryggeriet i byen Velké Popovice fortsatt lager godt øl, og med sin Kozel Dark beviser de at heller ikke lagerøl nødvendigvis trenger å være så veldig sterke for å ha god smak. Stilmessig er dette en dunkel, eller bayer som vi er vant til å kalle det her på berget.
Mørk rødbrun farge på¨ølet, med et bra beige skum. Aroma av mørk münchenermalt og karamell med toner av bakeri, men også et innslag av syrlig frukt.
Smaken er klart maltpreget med en avrundet karamellsødme. Bitterheten er meget lav, som denne ølstilen tilsier. I Tsjekkia har øl som dette tradisjonelt blitt anbefalt "for rekonvalesenter og ammende mødre" - vi selger det med glede også til kjernesunne treningsnarkomane og mannlige bleieskiftarbeidere.

Budweiser Budvar

budweiser-budvar-large

Budweiser Budvar er det originale lyse ølet fra den tsjekkiske byen České Budějovice, eller Budweis som den heter på tysk. Byens internasjonale berømmelse har sammenheng med at en amerikansk brygger med en viss tilknytning til Budweis (som dengang tilhørte det østerrikske keiserdømme) lanserte et øl i USA som ble registrert under varemerket "Budweiser", og kom til å bli verdens mestselgende ølmerke (hovedsaklig på det amerikanske hjemmemarkedet).
Kvaliteten på gigantmerket Budweiser ble imidlertid snart en ganske annen enn hva tsjekkere med respekt for seg selv ville kalle "skikkelig øl". Så da kommunismen falt i Tsjekkia ville bryggeriet i České Budějovice ut på verdensmarkedet, og lanserte "den originale Budweiser". Det var selvfølgelig å be om bråk, og siden har tsjekkerne ligget i utallige rettssaker i land etter land mot den amerikanske giganten Anheuser-Busch, som eide varemerket Budweiser. Kort fortalt så har tsjekkerne tapt i USA, og må der selge ølet sitt under navnet Czechvar, men de har vunnet i de fleste europeiske land. Så derfor kan altså Cardinal nå selge en Budweiser som har svært lite til felles med den amerikanske varianten (vel, vi selger amerikansk Budweiser også, til gjester som insisterer på det). For nordmenn flest vil Budweiser Budvar Original framstå som "en skikkelig pils", selv om tsjekkerne ikke vil kalle noe for "pilsner" hvis det er ikke brygget i selve byen Plzen.
Gylden farge, moderat skum som ikke varer så lenge. Aromaen har preg av lys malt, gress / høy og et streif av honning. Smaken er mye mer maltrik enn noen typisk "industripils", men er likevel lett og frisk. Der er et moderat innslag av den tsjekkiske Saazer-humlen. Bestill gjerne en amerikansk Budweiser også, og sammenlign de to. Det kan for noen bli en "aha-opplevelse"!

1795 Budejovicke Budweis Bohemia

1795

1795 Budejovicke Budweis Bohemia er et tsjekkisk kvalitets lagerøl fra den berømte byen Ceske Budejovice (eller Budweis) hvor godt øl er blitt brygget i over 700 år. Bryggeriet grunnlagt i 1795, og var det første i verden som solgte og eksporterte øl under navnet ”Budweiser Bier” allerede i 1802, 68 år før amerikanske Budweiser ble etablert. 1795 er et delikat, gyllent lagerøl, godt balansert, fult utviklet og likevel lett å drikke.

Staropramen Dark

Staropramen Dark

Staropramen er fraTsjekkias andre største bryggeri. Det har blitt brygget siden 1869 av Smichov Bryggeri i Praha. Enhver ølkjenner vet at Tsjekkia er blant de fremste på ølbrygging. De har en tradisjon på ølbrygging som går helt tilbake til Det tiende århundre. Staropramen Dark har en mørk brun (grønn kant?) farge. Søtlig duft med godt karamell preg. Kaffe, vanilje og noe sitrus. God fylde og maltpreg. Fint avstemt bitterhet og flott skum. God lengde. I følge Aperitif”et usedvanlig velkomponert øl Underskrives! Navnet betyr ”gammel kilde”.

Pilsner Urquell

pilsner-urquell-33

Pilsner Urquell betyr ”pilsens urkilde” og er det egentlige pils produktet. Ulikt produsentene i Cognac og Champagne har ikke produsenten i Plzen klart å beskytte varenavnet sitt. De er imidlertid nå i gang med en rettssak i EU systemet der de ønsker å få tilbake eneretten til betegnelsen Pils. Vinner de fram med dette vil det altså bare finnes en pils, og mange bryggerier vil måtte finne nye navn på sine produkter.
Det er ulike myter om opprinnelsen til navnet. Den mest troverdige er at en importør til Hamburg i 1840 årene ønsket å markedsføre dette da nye ølet, som allerede få år etter lanseringen var kraftig kopiert, som det opprinnelige pilsnerølet, og satte betegnelsen Urquell på etiketten.
Vi var fire fra betjeningen på Cardinal som ble invitert ned til bryggeriet våren 2008, og fikk se den unike blandingen av gammelt tradisjonsrikt håndverk og ny ultramoderne produksjon dette bryggeriet står for. For å sikre at de nye fasilitetene produserer øl likt det de gjorde i de gamle lokalene, har de oprettholdt produksjonen også i disse, slik at de kan ha en løpende sammenligning av kvaliteten og om nødvendig justere produksjonen. Vi var meget imponert over de kvalitets normer bryggeriet benytter. Det er jo da også det eneste bryggeriet representert i Norge som stiller krav til serveringsstedet med hensyn til tårn, glass og solgt mengde pr uke. Andre bryggerier har en tendens til å gi slipp på kvalitetskravet når ølet er ute av bryggeriet.Ølet er lyst og lett, bitrere enn vanlig nordisk pilsner, med en tørr og frisk ettersmak, godt preget av malt og humle