Southern Tier Porte


Southern Tier Brewing Company i Lakewood, New York, er et av de beste bryggeriene i USA. Deres Porter (robust dark porter) er en bekreftelse på det. Den er brygget med 2 humlevarianter og 5 malttyper.
Svart farge på ølet, digert beige skum.
Herlig vinøs og fruktig aroma, toner av amerikansk humle og appelsinmarmelade. De røstede tonene er nokså avdempet.
Smaken er meget moderat røstet, toner av sjokolade og moderat humle, ikke særlig søt.
Selv om dette er et mørkt øl, stiller det altså ikke i ekstremklassen. Det er en porter som de aller fleste vil like - anbefales på det varmeste!

Southern Tier 2XIPA


Bryggeriet Southern Tier fra Lakewood, New York, kaller sin 2XIPA en "double IPA, men ikke helt en imperial" - det er ellers to begreper som man gjerne pleier å bruke om hverandre. Men jeg skjønner poenget deres - dette er en velhumlet og ganske sterk IPA, men ikke helt ekstrem, verken m.h.t. maltsødme eller bitterhet.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av sitrusaktig amerikansk humle.
Distinkt smak av sitrusaktig og harpiksaktig amerikansk humle, ganske tørr. Lett i kroppen for sin styrke, alkoholen er godt skjult. Farlig lettdrikkelig - denne kommer til å gå unna! Heisan - var flasken tom allerede?

Southern Tier Imperial Mokah


Denne ekstreme imperial stout fra New York-bryggeriet Southern Tier er egentlig et blandingsøl - mellom Jah-va (brygget med kaffe fra Jamaica) og Choklat (brygget med bittersøt belgisk sjokolade). Sistnevnte har vi for øvrig også i vårt utvalg. Resultatet av blandingen er altså Imperial Mokah, med solid alkoholprosent og en smakskonsentrasjon som kan ta pusten fra noen hver.
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Deilig sterk aroma av dominerende sjokolade, også toner av vanilje og kaffe.
Smaken har massevis av mørk sjokolade, vanilje og sterk kaffe, med bitter humle (Columbus og Chinook) i avslutningen. Betydelig maltsødme. Utrolig mektige saker - del gjerne flasken på 2 personer!

Southern Tier Imperial Choklat Stout


Helt siden maya-indianerne i sin hellige bok Popol Vuh omtalte "gudenes drikk", xocoatl, har sjokolade vært selve "trøsteren og forsoneren" blant de stimuli man kan innta uten åpenbare helseskader. Mayaene hadde også en øllignende drikk basert på mais, men om de også kombinerte dette mer hverdagslige maisølet med xocoatl, vet vi ikke noe om. I moderne tid har imidlertid Southern Tier Brewing Company i Lakewood, New York, kombinert sjokolade og øl på elegant vis, i sin Imperial Choklat Stout. Her har de brukt både rikelige mengder sjokolademalt og ekte belgisk bittersøt sjokolade.
Kullsvart farge på ølet, moderat kremig lysebrunt skum.
Intens aroma av kakao / sjokolade.
Smaken har også massevis av sjokolade og kakao, men sødmen er ikke for ekstrem. Også noen røstede toner av kaffe. En moderat humlebitterhet i avslutningen (Chinook og Willamette) balanserer noe av sjokoladesødmen. Meget lettdrikkelig til å være et øl på 11%. Jeg hadde ikke noen problemer med å drikke opp hele flasken alene, men det er ingen skam å dele den på 2 personer. Himmel og hav så godt! Bare en advarsel: Hvis du vet at du HATER sjokolade, er dette åpenbart ikke ølet for deg!

Southern Tier Back Burner


Barley Wine Cardinal Stavanger

Southern Tier Brewing Company (fra Lakewood, New York) lanserer en førsteklasses barleywine med sin Back Burner. Man har benyttet 2-raders pale malt og lys og mørk karamellmalt, bitterhumle er Chinook, aromahumle Willamette, og ølet er tørrhumlet med Amarillo og Centennial. Bryggeriet mener åpenbart at effekten kan sammenlignes med bakbrenneren på et romskip, derav navnet.
Kobberfarget øl, høyt til moderat og varig off-white skum.
Deilig aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle, noen søtlige malt-toner også, men ikke for mye.
Rik smak av generøse mengder amerikansk humle og søt malt, fint balansert. Noen vinøse toner, også harpiks, eik og mørke tørkede frukter. Ikke for bitter. Definitivt en av de bedre barleywines vi har smakt.
Kommentar fra vår referansegruppe på Onsdag i Annen: "Oi! Denne gikk rett i go'foten!"
 

Southern Tier Imperial Crème Brûlée Stout
Fra
Southern Tier Brewing Company i Lakewood, New York, kommer Imperial Crème Brûlée Stout, et av de mest særpregete ølene du får på Cardinal. Det er brygget med en god porsjon vaniljebønner og laktose (ikke-forgjærbart melkesukker), malttypene er pale og mørk karamell, bitterhumle er Columbus, aromahumle er Horizon. Ellers forteller egentlig navnet det meste ...
Kullsvart farge på ølet, flott lysebrunt skum.
Intens aroma av crème brûlée og vanilje fra det øyeblikket flasken åpnes, fantastisk! Duften inkluderer selvsagt karamell, men også sjokolade og mild kaffe.
Den ganske søte smaken er først og fremst crème brûlée igjen, men også røstede toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og lakris. Også noe humlebitterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse.
Et helt utrolig dessertøl - damene detter som fluer! (Ja, gutta også!) Nam nam!
 

Southern Tier Farmer´s Tan Imperial Pale LagerKvalitetsbryggeriet
Southern Tier i Lakewod, New York, imponerer oss stadig. Men når de nå slår til med en gylden lagerøl på 9%, må vi innrømme at vi fryktet et øl som var kjedeligere enn normalt. Men der tok vi altså feil! Farmer's Tan Imperial Pale Lager er en velfortjent hyllest til bøndene, som fra de tidligste tider dyrket bygg og hvete til øl og brød, og i sitt daglige strev under solen pådro seg en viss solbrenthet - "the farmer's tan". Kanskje greit å huske på at også i dag er hovedingrediensene i øl rene jordbruksprodukter. I dette ølet er det brukt 2-raders pale malt, europeisk pilsnermalt og hvetemalt. Humletypene i bryggerkjelen er Magnum og Mount Hood, og ølet er også tørrhumlet med Santium, Sterling og Mount Hood.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Sterk og herlig aroma av amerikansk humle, også toner av appelsinmarmelade.
Smaken er meget humlepreget men ikke ekstrem, med hint av furunåler, på en bakgrunn av søt malt med hint av appelsinmarmelade og noe karamell. Alkoholen er merkbar, men dominerer ikke.
 
 

Southern Tier Un*Earthly Imperial IPASouthern Tier Un*Earthly
Imperial IPA (brygget i Lakewood, New York) er dette bryggeriets mest aggressive øl, i følge dem selv. Og vi tror dem! Ølets overjordiske egenskaper, som skal kunne bringe deg i kontakt med universets mysterier, tør vi derimot ikke garantere for. Med en solid alkoholstyrke og hensynsløse mengder humle kan det nok være lurt å dele flasken på to personer. Ølet er brygget med 2-raders pale malt, cara-pils malt og rød hvete. Humletypene i bryggerkjelen er Chinook og Cascade, og ølet er tørrhumlet med Cascade, Centennial og Chinook.
Oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av harpiksaktig amerikansk humle, også hint av gammel appelsinmarmelade.
Den middels søte smaken er intenst humlepreget gjennom det hele, på grensen til "for mye", med furu- og harpiksaktige toner. Også noen toner av gammel appelsinmarmelade og karamell.
Ikke for de hjertesvake!
 

Southern Tier IPAFra
Southern Tier Brewing Company i Lakewood, New York, kommer dennne IPA (India Pale Ale).
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har preg av grapefrukt, furu og harpiks. Nokså tørr. Distinkt bitterhet, men likevel relativt moderat til å være en amerikansk IPA.
Vil falle i smak hos mange!
 

Southern Tier GeminiSouthern Tier Brewing Company
holder til i Lakewood, New York, og bare bare vært i gang siden 2002. Men på disse få årene har de etablert seg som et solid "craft brewery" på den amerikanske østkysten, og nå får vi sannelig et av ølene deres i Norge også! Gemini (som ellers er et annet navn på stjernebildet Tvillingene, samt et tidlig amerikansk romfartsprogram) er en blanding av to av deres andre øl, UnEarthly og Unfiltered Hoppe. Gemini er en Imperial IPA, og da vet du at du kan forvente mye av alt! Her er det brukt hele 6 humletyper: Columbus, Chinook, Cascade, Amarillo, Styrian Goldings og Centennial, og 4 typer malt: pale, hvit hvete, cara-pils og rød hvete.
Oransje farge på ølet, høyt til moderat off-white skum med en oransjeaktig teint.
Sterk og god aroma av amerikansk humle, fruktige og harpiksaktige toner, søtlig malt i bakgrunnen, hint av marmelade og karamell.
Smaken er først ganske søt, umiddelbart etterfulgt av et massivt angrep av amerikansk humle, med en distinkt grapefruktaktig og harpiksaktig bitterhet gjennom det hele.
Ingen lettvekter dette her - humlehodene kan glede seg!