BrewDog Abstrakt AB:14

Cardinal Pub Stavanger

Skotske BrewDog kommer med ett øl i året i sin Abstrakt-serie, med forskjellig oppskrift hver gang. Men du kan være sikker på at alle ølene er alkoholsterke, og oftest eikelagret, og at de er egnet for videre kjellerlagring, om du (eller vi) har tålmodighet til slikt. Mange ølentusiaster har som hobby å sammenligne de forskjellige årgangene.
Abstrakt AB:14 er inspirert av tysk Weizenbock, kanskje ikke så rart når deres tyske brygger Franz har fått frie tøyler. Humletypene er Simcoe (USA), Saaz (Tsjekkia) og Bramling Cross (England). Ølet har vært lagret på eikefliser av "toasted" fransk eik. Alle flaskene er nummerert, det er tappet 9992 flasker totalt. 
Uklar brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk, søtlig og meget maltpreget aroma, toner av eik, overmodne bær og karamell.
Meget søt, fyldig og maltpreget smak. Toner av karamell og overmodne bananer, rikelig med eik. Vil sannsynligvis utvikle seg positivt med kjellerlagring.
Og du, flaskene er korket med "champagne"-kork i et sært kunststoff, noe som gjør at det er et lite helvete å få åpnet dem, mye vanskeligere enn med naturkork. Så vennligst ikke skjenn på barpersonalet om det tar tid å få åpnet flasken!

97/96 10,2% 37,5cl

Camelthorn Bokbeer

Cardinal Pub & Bar Stavanger

Cardinal har nå for første gang fått AFRIKANSKE øl i utvalget – hele 4 forskjellige varianter, til og med. Camelthorn Bokbeer var den vi fikk mest av, så det var naturligvis den vi ikke hadde bestilt … Vel, når man handler med obskure leverandører, så tar man det man får. Camelthorn Brewing Company holder til i Windhoek, Namibia, og er dette landets første håndverksbryggeri. Deres Bokbeer er en Weizenbock (hvetebokk).
Mørk brun farge på ølet, som har vanvittig mye kullsyre, og dermed får et enormt off-white skum som bruker «en evighet» på å legge seg. Derfor serverer vi dette 33 cl ølet i et halvliters Erdinger-glass.
Snodig aroma, toner av merkelige krydderier, noe brunt brød og karamell.
Smaken er middels søt og mildt krydret, noe karamell og banan. Minimal bitterhet. Ikke din typiske Weizenbock, kanskje – men god nok å drikke. Så enten du er en tørst buskmann fra Kalahari-ørkenen eller bare en siddis med behov for litt strupefuktighet, så går det an å prøve seg på denne.

Inderøy Toillbokk

Steinar+Kvam

Fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag kommer Toillbokk, som er inspirert av tysk Weizenbock
Disig mørk brun farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Moderat maltpreget og gjærpreget aroma, toner av karamell og noe frukt.
Maltpreget smak, karamell og brunt brød, noe frukt, hint av kryddernellik. Middels sødme, lav bitterhet. 

Weihenstephaner Vitus Weizenbock

Cardinal Stavanger

Verdens eldste bryggeri, Bayerisische Staatsbrauerei Weihenstephan med røtter fra 1050, har med sin Vitus Weizenbock brygget et øl som med sin lyse farge nok er mer moderne i stilen. Det er den suverent lyseste hvetebock jeg har sett, og dermed ganske annerledes i karakteren enn f.eks. Schneider Aventinus. Men godt er det!
Meget lys gul farge, disig, med et digert hvitt skum.
Deilig og søtlig typisk hefeweizen-aroma med toner av modne bananer, kryddernellik og bobletyggegummi.
Smaken er fruktig og ganske søt, men likevel tålig lett i kroppen for sin styrke. Moderate toner av kryddernellik, meget moderat humle.
Godt anvendelig både som forfriskningsøl (kaldt) og "koseøl".
 

Schneider Aventinus Weizen-Eisbock



Tap 7 Unser Original fra Schneider Weisse i Kelheim (Bayern) het tidligere bare Original - hvorfor bryggeriet nå har funnet på at de skal forvanske nesten alle ølnavnene sine vet vi ikke, men dem om det. Innholdet i flaskene er heldigvis det samme, og her dreier det seg altså om bryggeriets klassiske, originale Hefeweizen, som fargemessig er en mellomting mellom mer moderne og helt lyse hveteøl på den ene siden, og Dunkelweizen på den andre siden.
Uklar brunlig farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Deilig hefeweizen-aroma, full av modne bananer og kryddernellik, også toner av andre krydderier, lær og tropiske frukter.
Smaken er frisk og saftig og mildt krydret, noe sitrus, og til og med anstendig humle til å være en hefeweizen.
Et meget bra øl dette her, noe som alle våre hveteøl-fans vil sette pris på!
 

De Molen Jong & Unbedorven



Her er ølet for de unge og ubedervete blant oss - samt for oss gamlinger som fortsatt FØLER oss unge og ubedervete! For øvrig har nok de nederlandske håndverksbryggerne i
De Molen valgt navnet Jong & Unbedorven som en markering av at dette er et øl som er best ferskt - ulikt flere av deres andre øl, som med lakket kork er beregnet på lagring i 25 år. Jong & Unbedorven tåler nok også noen års lagring uten å bli dårlig, men mister nok da litt av sin "skarpe" profil. Stilmessig er dette nærmest en hvetebock, her er det brukt 50% hvetemalt og 50% byggmalt, og gjæren er tysk Weihenstephaner. Det er også tørrhumlet med amerikansk Amarillo-humle.
Lyst halmfarget øl, digert hvitt skum.
Meget god og sterk krydret og hvetepreget aroma.
Krydret og moderat fruktig smak, pepperaktig og moderat humlet avslutning.
 

Mikkeller/de Molen Mikkel & Menno

Cardinal Stavanger


Mikkel & Menno
er som navnet forteller et samarbeidsprosjekt mellom Mikkel Borg Bjergsø (den danske fantombryggeren Mikkeller) og Menno Olivier i nederlandske De Molen. Ølet kaller de en hvetebock, så det er utvilsomt brygget med en stor porsjon hvetemalt, men der er lite og ingenting "hveteaktig" med smaken. Den er det humlen (mest amerikansk) som dominerer. Som bitterhumle er brukt Galena, sent tilsatt humle er Chinook, Simcoe, Cascade og Amarillo, og ølet er i tillegg tørrhumlet med Saaz og Cascade. Bitterheten er på 53,6 EBU. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader C.
Disig dyp oransje farge på ølet, digert off-white skum.
Meget god aroma av fruktig / sitrusaktig, floral og furuaktig humle.
Ganske mye kullsyre i glasset. Tørr smak, dominert av harpiksaktig amerikansk humle.
 

Schneider Aventinus


Schneider Aventinus er en tysk weizenbock (hvetebock), og er internasjonalt anerkjent som et av verdens aller beste øl. Schneider-bryggeriet i Kelheim har all grunn til å være stolte av dette produktet, hvilket de også er!
Uklar mørk brun til rubinrød farge på ølet, med et høyt og varig skum.
Paradisisk aroma med preg av kryddernellik og andre udefinerbare krydderier, tørkede frukter (fiken og rosiner), eik og sandeltre. Innslag også av sjokolade og banan.
Smaken har også preg av eik og kryddernellik, med hint av brent karamell. Alkoholen er til stede, men ikke i overveldende grad. Relativt tørr ettersmak. Aventinus er kompleks og spennende, men har samtidig noe av det svakere hveteølets lette karakter, og blir dermed "farlig lettdrikkelig". Dette ølet er bare skikkelig vellaget!
Vi tviler sterkt på om du noensinne kommer til å smake et hveteøl (uansett type og styrke) som er bedre enn dette! Nam nam!

100/100 8,2%

Haandbryggeriet Weizenbock

beer_51470

Haandbryggeriet Weizenbock. Hva får man når man krysser en Hefeweizen / Hefe-Weissbier (tysk ufiltrert hveteøl) med en mørk Bock? Svar: En Weizenbock. Altså en kraftig hveteølstype som man ikke har vært velforsynt med her i Norge (heller ikke ved import, Erdinger Pikantus er vel den eneste importerte?), men nå produseres der altså en i Drammen!
Ølet er flaskekondisjonert så det holder (og vel så det), ved første helling fylles weissbierglasset fullstendig av brunt skum, dette gir bare meget langsomt plass til et ugjennomsiktig brunt øl, som beholder en fin og kremig skumtopp.
Den komplekse aromaen har først et fint preg av mørke frukter, bakeri / rugbrød, bananer og kryddernellik, så merker jeg også noen sidenoter av pepper og sukkertøy. Smaken er nokså søt og med merkbar alkohol, toner av røstet malt og lett brent toast. Relativt bitter avslutning til å være en weizenbock. Et uvanlig øl som absolutt bør prøves!

Erdinger Pikantus

erdinger-pikantus-alemana

Erdinger Pikantus er ”tett” mørk brun, og uklar, som seg hør og bør. Nydelig kompleks duft med tydelige honningtoner. Smaken har et fyldig anslag akkompagnert av et meget godt skum og flott bitterhet. Krydder og mørk sjokolade i finish. Sitter lenge. Et alternativ for alle som syntes at Erdinger Weissbier Hefe var god, og vil prøve andre smaker i samme retning. Ikke likt, men ikke ulikt heller. Mer kompleks og mer fylde.