Flying Dog Pearl Necklace Oyster Stout

FlyingDog_PearlNecklace2012bottleshot

Maryland-bryggeriet Flying Dog er en av de amerikanske favorittene på Cardinal, og nå lanserer vi også deres Pearl Necklace Oyster Stout, som er brygget med elveøsters fra Rappahannock River. Går ut fra at de sjekket om der var perler i østersen først …  Det anses jo ellers som pent og pyntelig med et perlekjede, og vi velger her å se bort fra at «pearl necklace» i amerikansk slang også kan ha en mer shady betydning.
Svart farge på ølet, rubinrødt i høylysene. Høyt beige skum.
God aroma av mørk sjokolade, mildt røstet malt, mild kaffe og treverk.
Middels tørr smak, rimelig “smooth”, med de same elementene som I aromaen. Meget moderat humle.
Kjør gjerne din egen sammenlignende test mellom denne og den irske Oyster Stout fra The Porterhouse!

Flying Dog Double Dog

Product - Flying Dog Double Dog.preview

Maryland-baserte Flying Dog Brewery trenger knapt noen nærmere presentasjon på Cardinal, etter at vi i lengre tid har hatt flere av deres gode øl i det faste utvalget. Når vi nå introduserer deres Double Dog (som de stilmessig kaller en «double pale ale»Winking tar vi imidlertid et skritt over på den mer ekstreme siden. Med 11,5% alkohol og ellers «mye av alt» er dette definitivt ikke noen lettvekter.
Ravfarget øl, moderat off-white skum.
Sterk søtlig aroma av appelsinmarmelade, krystallmalt, massevis av amerikansk humle – og noe alkohol.
Smaken er søt (appelsinmarmelade igjen) med godt merkbar alkohol, og er særdeles humlepreget gjennom det hele, med en massiv bitterhet (85 IBU).
Double Dog kan såvisst ikke karakteriseres som «lettdrikkelig» - men når du først klarer å innse at du må drikke dette ølet MEGET langsomt, oppdager du at det er GODT også!

Flying Dog Under Dog Atlantic Lager

UNDER_DOG_ATLANTIC_LAGER_20120806-145030

Maryland-bryggeriet Flying Dog er allerede veletablert på Cardinal med sine smaksrike ales, nå kommer de også med et lyst lagerøl med pils-styrke, Under Dog Atlantic Lager. Ikke uventet har ølet mer humle enn den norske gjennomsnittspilsen ... 
Gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig (sitrusaktig) humle, også hint av honning og høy.
Den temmelig tørre smaken er velhumlet gjennom det hele, med munnfølelse som forventet av et 4,7% lagerøl. Bitter avslutning. Kanskje ikke så veldig kompleks, men vil appellere til alle som liker en velhumlet pils.

Flying Dog Snake Dog India Pale Ale


Maryland-bryggeriet Flying Dog Brewery er et av de beste i USA, og da er det nesten en selvfølge at de er representert hos oss! (Vi mener ikke å framstå som hovmodige og selvgode her - vi er bare så inderlig glade for at vi nå kan tilby øl fra noen av verdens beste bryggerier, hvorav mange bare var en fjern drøm for noen få år siden.) Snake Dog er deres meget anerkjente IPA, med en bitterhet på 60 IBU. Humletypene er Warrior og Columbus.
Klar oransje farge på ølet, flott hvitt skum.
Behagelig fruktig og søtlig aroma av amerikansk humle, tydelige toner av sitrus og solbærblader, også moderate toner av malt (inkl. krystallmalt) og toffee.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele (som forventet av en amerikansk IPA), men humlemengden er ikke overdrevet, hvilket betyr at bitterheten er fast men ikke beisk. Ennvidere er Snake Dog ikke for søt (noe mange andre IPAs sliter med), og virker jevnt over meget velbalansert.
Når du har smakt den første flasken, er dette et øl som formelig roper "gjenkjøp!" - om ikke umiddelbart, så ved neste besøk. Vi trenger knapt anbefale det. Snake Dog anbefaler seg selv!

Flying Dog Doggie Style


Det amerikanske Flying Dog Brewery ligger i Frederick, Maryland, og flertallet av ølene deres har noe hunderelatert i navnet på de lettere absurde etikettene. Vel, det kan kanskje hevdes at begrepet Doggie Style er mer enn bare hunderelatert, men det skal vi la ligge her. Det foreliggende ølet er en klassisk American Pale Ale, med en bitterhet på 35 IBU.
Dyp rav til oransje farge på ølet, bra off-white skum med en oransjeaktig teint.
Meget god aroma av Cascade-humle, toner av sitrus og honning.
Smaken domineres også av Cascade- og Northern Brewer-humle, men der er en tilstrekkelig maltet base til å balansere humlen. Moderat bitter ettersmak.
American Pale Ale er en øltype som lett undervurderes etter min mening, da den har en tendens til å komme i skyggen av "storebror" IPA - men for alle som ser etter fremragende balanse i et øl, heller enn å jage etter de voldsomste "humlemonstrene", vil Doggie Style være midt i blinken. Vi elsker det!

Flying Dog Raging Bitch


Maryland-bryggeriet Flying Dog kaller sitt øl Raging Bitch for en "Belgian-style IPA" - det vil i praksis si at det er brygget på amerikansk vis med rikelige mengder humle (60 IBU), men at gjærtypen er belgisk. Humletypene er Warrior, Columbus og Amarillo. Selve ølnavnet Raging Bitch skal vi ikke utdype nærmere - vil vil helst ikke ha puben nedbrent av rasende demonstranter fra Tispegruppa Fjottmar.
Klar oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig sterk aroma av fruktig og furunålsaktig amerikansk humle, toner av appelsiner og lett karamellisert appelsinmarmelade.
Smaken er en humle-eksplosjon fra begynnelse til slutt, fruktig (appelsinmarmelade) først, meget bitter mot slutten. Der er en betraktelig maltsødme som står opp mot bitterheten. Men jeg får egentlig ikke så mange "belgiske" toner ut av dette ølet - det hele virker meget amerikansk på meg, og det er jo nettopp det "humlehodene" våre vil ha!

Flying Dog Gonzo Imperial Porter

Cardinal Stavanger


Det er "gonzo-journalistikkens far", den legendariske Hunter S. Thompson, som blir hyllet med Gonzo Imperial Porter fra Maryland-bryggeriet Flying Dog.
Kullsvart farge på ølet, høyt sjokoladebrunt skum.
Interessant aroma med vinøse toner, røstet malt, melasse og nyslått høy, kanskje noe treverk også.
Smaken har en meget kraftig maltsødme og en enorm fylde, med toner av sterk søtet kaffe, mørk bitter sjokolade og wienerbrød. Bitterheten er så høy som 85 IBU, men ølet smaker ikke så bittert, fordi humlen er balansert mot maltsødmen. Lakris i ettersmaken.
Dette er så avgjort et "nippe-øl". Første gang jeg smakte Gonzo syntes jeg nesten det var for mye av det gode, men ved annengangs inntak steg bare begeistringen. Når du vet litt om hva som møter deg her, er dette faktisk en storartet drikkeopplevelse! 

Flying Dog In-Heat Wheat HefeweizenFra det vidgjetne Maryland-bryggeriet Flying Dog kommer In-Heat Wheat Hefeweizen, og røper allerede gjennom navnet at det er et hveteøl i typisk tysk stil, som smaker spesielt godt i varmen (ølet bør da serveres godt avkjølt). Det er altså ikke det mest "spesielle" ølet fra Flying Dog, men vil garantert falle i smak hos alle hveteølentusiaster.
Disig lys gylden farge, høyt hvitt skum.
Typisk og ganske sterk hefeweizen-aroma med utpregete toner av modne bananer og kryddernellik.
Smaken har igjen toner av modne bananer og kryddernellik, med middels sødme og lav bitterhet. Myk munnfølelse, ølet er meget lettdrikkelig og forfriskende.
 

Gonzo Imperial Porter


Cardinal Pub Stavanger

Gonzo Imperial Porter er en hyllest til "gonzo-journalistikkens far", nå avdøde Hunter S. Thompson. Kullsvart farge på ølet, med flott sjokoladebrunt skum. Interessant aroma med vinøse toner, røstet malt, melasse og nytt høy, kanskje noe treverk også. Smaken har en voldsom maltsødme og enorm fylde, med toner av sterk kaffe med sukker, mørk bitter sjokolade og wienerbrød. Bitterheten er på hele 85 IBU, men det kjennes ikke slik ut, da humlens bitterstoffer er balansert mot den kraftige maltsødmen. Den som ønsker seg et øl å slukke tørsten med ganske kjapt, har gått feil her - med sine 8,7% alkohol, fyldige "kropp" og intense smak er dette definitivt et øl man bare nipper til. Når man bare er forberedt på hva som venter en, er dette ølet faktisk en STOR opplevelse. (Jeg likte det mye bedre nå enn da jeg smakte det første gang i Sverige for et drøyt år siden). Og etiketten er jo tøffere enn toget, tegnet av briten Ralph Steadman.

Flying Dog Brewery


Cardinal Pub Stavanger

Flying Dog Brewery i Denver, Colorado, er ikke redde for å "ta'n helt ut" når de brygger øl. Sterke, kraftige og smaksintense øl er så å si deres varemerke, og hvis du innbiller deg at "amerikanske øl er bare Bud Light og slikt", vil du få "granatsjokk" i møte med dette bryggeriets produkter. Bryggeriet ble grunnlagt av George Stranahan som en bryggeripub i Aspen, men har nå hovedkvarter i Denver og bryggeriet ble flyttet til Frederick i Maryland i 2008