Antwerpse Seef Bier

prins-filip-lanceert-seefbier-in-vs-id4566320-1000x800-n

En virkelig interessant nyhet, som også har sjanser til å imøtekomme smaken til et bredt publikum, er belgiske Seef Bier, som brygges hos Brouwerij Roman på på oppdrag fra Antwerpse Brouw Compagnie (disse har planer om å starte et nytt bryggeri i Antwerpen). Øltypen var lenge den vanligste i Antwerpen, og ble brygget i både en "dobbel"-utgave med 6-7% til "fint" bruk (tilsvarende den du skal smake nåWinking, og en tynnere utgave som "hverdagsøl" for arbeidere og fattigfolk, med bare halvparten av denne alkoholstyrken. Assosiasjonen som "fattigmannsdrikk" kan ha vært medvirkende til at øltypen (dessverre også den sterke versjonen) døde ut på 1930-tallet, det siste seefbier-bryggeriet innstilte produksjonen i 1937. Dette avsindige misforhold bestemte altså nylig antwerperne seg for å rette på ;, nå har Seef Bier blitt det store kultølet i byen igjen - og bra er det, for dette er virkelig gode saker!  Ordet seef har antagelig den samme språklige opprinnelse som vårt norske ord sevje - men det er noe uklart om et urteuttrekk er en faktisk ingrediens i ølet. Sikkert er det ihvertfall at dette overgjærede ølet er brygget med både bokhvete, hvete, havre og byggmalt. Humlen er også belgisk, fra Poperinge. 
Blekgul farge på ølet, digert hvitt skum.
Uvanlig hvetepreget, urteaktig og krydret aroma.
MEGET forfriskende og sitrusaktig smak, med pepper- og urteaktige toner. Lav bitterhet. Og ølet er altså noe sterkere enn det smaker, så forfrisk deg med måte!

Ename Blond


Ename-ølene er en klosterølserie som er brygget hos Brouwerij Roman i Oudenaarde, Belgia. Deres Blond er et "levende" øl i den letttdrikkelige enden av skalaen, men samtidig med karakter så det holder. Kanskje ikke rart at belgiske blonde ales har blitt enormt populære på Cardinal?
Blekgul farge på ølet, høyt kullsyrenivå, høyt hvitt skum.
Deilig og "typisk belgisk" aroma med komplekse krydrete toner, hint av frukt.
Den forfriskende smaken har milde krydrete toner, og er ikke for søt. Moderat humle i avslutningen, velbalansert. Jeg er mer enn klar for en til!

Ename Dubbel


Belgiske Ename Dubbel kommer fra Brouwerij Roman i Oudenaarde. Klosterølstilen "dubbel" har blitt så innarbeidet på Cardinal at den "selger seg selv" - ihvertfall når kvaliteten er så bra som dette.
Dyp rødbrun farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Aromaen er maltpreget med toner av karamell og eik - i starten er den ganske moderat, men kommer seg etter som ølet varmes litt opp, og får da noen vinøse kvaliteter.
Smaken er også maltpreget, med noe karamell og toner av brunt brød, moderat humle. Lettdrikkelig og forfriskende for sin styrke. Du trår neppe "feil" med å prøve denne!