7 Fjell Walkendorff Amber Ale (fat)

Cardinal Pub Stavanger

7 Fjell Bryggeri i Bergen er snart operative med eget bryggeutstyr, men Walkendorff Amber Ale har de brygget hos Lervig Aktiebryggeri her i Stavanger. Malten som er brukt er Pale, Carapils, Crystal og Chocolate. Humlevariantene er Perle, Cascade og Amarillo.
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aromaen har distinkte toner av furu- og harpiksaktig humle, også toner av granskudd og grapefrukt.
Moderat kullsyre, myk munnfølelse. Smaken er verken for søt eller for tørr, igjen med furu- og grapefrukt-toner av nevnte humler, men blir aldri for skarp eller for bitter. Noe karamell i bakgrunnen, uten egentlig å være søt. Meget lettdrikkelig og forfriskende.

n/a 6% fat

Grünerløkka Løkka Porter (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Grünerløkka Brygghus i Oslo er godt i gang med bryggeutstyret sitt, som tidligere sto hos Lervig her i Stavanger. Løkka Porter er en klassisk og "rett fram" porter, "as good it gets".
Svart farge på ølet, høyt og varig lysebrunt skum.
God mildt røstet aroma, toner av sjokolade, svisker og mild kaffe.
Behagelig røstet smak, middels tørr, toner av sjokolade og kaffe, hint av lakris. Moderat humle i avslutningen.
Gode greier dette!

59/39 5,2% Fat

Det Lille Bryggeri Imperial Stout 2014

beer_159312

Det Lille Bryggeri i Danmark er kanskje lite, men de er store både i breddeutvalg og kvalitet. De brygger i Ringsted på Sjælland, men har bryggeriutsalget sitt i Viby, om du skulle være på de kanter. Det er Roskilde Øl som eier bryggeriet. Vi på Cardinal har ambisjoner om å kunne tilby et skiftende utvalg av noen av deres beste øl. Deres Imperial Stout synes å skifte oppskrift for hvert år, og 2014-utgaven er brygget med en dose fikenpuré, foruten svært rikelige mengder av de vanlige ølingrediensene. Resultatet er et heftig øl på hele 10,2%, velegnet for langsom nytelse ved kjellertemperatur. 
De har brukt hele 8 forskjellige typer malt, og humletypene er amerikanske Chinook, Simcoe, Amarillo og Columbus. 
Beksvart farge på ølet, høyt brunt skum. 
Aromaen har toner av mørk malt, tjære, treverk, kaffe, lakris og mørk sjokolade, hint av mørke tørkede frukter.
Smaken er middels søt, meget tjæreaktig og røstet, toner av salt lakris, sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Hint av sitrusaktig humle og mørke tørkede frukter. Bitter og salt avslutning. Mektige saker!

na 10,2% 50cl

Det Lille Bryggeri Humlemord 8 Love For Hops,

Cardinal Pub Stavanger

Det Lille Bryggeri på Sjælland briljerer med sin ølserie Humlemord, hvor ølene er så velhumlede at det angivelig ligger på grensen til drapsforsøk. Nåvel, Humlemord-navnet er nok en betydelig overdrivelse, men at ølene er velhumlede, er der knapt noen tvil om. Vi har i denne omgang tatt inn varianten 8 Love for Hops. Og den gjør ikke skam på navnet! Ølet har en original gravity på 1072 og en final gravity på 1010, mens bitterheten er på hele 107 IBU. Humlevariantene er amerikanske Warrior, Summit og Amarillo. Ølet er selvsagt ufiltrert og upasteurisert.
Rav farge på ølet, bare svakt disig. Moderat skum, svakt off-white.
Sterk aroma av fruktig humle (appelsiner, tropiske frukter).
Smaken er middels søt (= ikke for mye) med distinkt humle gjennom det hele, fruktig først, med en furu- og grapefruktaktig bitterhet i avslutningen. Jovisst, her er det «love for hops», men morderisk er det ikke.

73/22 8,2% 50cl

Coisbo Astoria Black

Cardinal Pub Stavanger

Den danske bryggeren Coisbo leier vanligvis bryggerikapasitet hos Ørbæk Bryggeri, så også med Astoria Black, som er en imperial stout. Astoria Black forsøker på ingen måte å sette ekstremrekord innen denne kategorien, men er likevel en av de triveligste stouts jeg har smakt.
Svart farge på ølet, høyt og varig brunt skum – flott!
Behagelig røstet aroma, toner av mørk sjokolade og mild kaffe, hint av einerbær (siden bryggeren først nevner det) og lakris.
«Smooth» munnfølelse. Smaken er også myk og behagelig, ikke for søt, ikke for tørr, men mangler slett ikke karakter – igjen møter du røstede toner av kaffe, sjokolade og lakris, med anstendig humle og et hint av einerbær. Alt er nydelig balansert. Dette er det beste ølet jeg har smakt fra Coisbo så langt.

94/44 7,2% 50cl

Nøisom Brown Ale (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Nøisom Craft Beer i Fredrikstad ble startet av folk med solid hjemmebryggerbakgrunn, og de beste ølene deres hører avgjort hjemme i eliteskiktet. Deres Brown Ale er så fersk at vi måtte legge den inn på RateBeer selv!
Mørk brun farge på ølet, lavt beige skum.
God aroma av brun og røstet malt, hint av lakris.
Smaken har tydeligere røstede toner enn de fleste brown ales, maltpreget men ikke søt. Toner av mild kaffe og lakris. Moderat men godt merkbar humle i avslutningen. Jeg ville ikke ha protestert om bryggeriet hadde valgt å kalle denne en "brown porter". Behagelig å drikke! 

NA 5,8%

Naparbier / Nøgne Ø Black Rain

Cardinal Pub Stavanger

Spanske Naparbier holder til i Noáin i Navarra. De er et av de fremadstormende spanske håndverksbryggeriene, og har hatt en rekke samarbeidsprosjekter med likesinnede bryggerier i andre land, blant annet norske HaandBryggeriet. Men denne gangen er det Nøgne Ø som har vært på besøk i Spania, og resultatet er Black Rain, en såkalt black IPA.
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Moderat beige skum.
Herlig aroma, hvor mørk malt og amerikansk(?) furuaktig humle smelter perfekt sammen. Toner av mild kaffe og sjokolade.
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med røstede toner av kaffe og mørk bitter sjokolade, og distinkt furuaktig humle i avslutningen. Meget god!

95/82 9,5% 33cl

Nøgne Ø Cassis Tripel

Cardinal Pub Stavanger

Da Nøgne Ø i Grimstad skulle brygge en ny batch av sin velkjente Tiger Tripel, tilsatte bryggeren ved et uhell feil gjærtype i gjæringstanken. Selv om forskjellen neppe var dramatisk, kunne jo ikke ølet selges under sitt vante navn, og da fant bryggeriet ut at de i stedet kunne gjøre dette til et HELT annet øl. Det oppnådde de ved å tilsette SOLBÆR (fransk: cassis) i rikelige mengder. Resultatet er Cassis Tripel.
Uklar dyprød farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av solbær og mildt krydder.
Smaken er naturlignok også preget av solbær, syrlig-søt men ikke sukkersøt. Lett snerpende avslutning, moderat humle.

na 50cl 9,5%
 

Nøgne Ø Asian Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

Fra før har vi hatt populære Aku-Aku Lemongrass Ale på fat – nå har Nøgne Ø i Grimstad brygget et lettere øl, Asian Pale Ale,  som også er preget av lemongrass (sitrongress). Og det er et øl som nok vil vinne mange venner, spesielt sommerstid.
Disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Distinkt og «tørr» aroma av sitrongress.
En del kullsyre i munnen, lett i kroppen. Tørr smak, med massevis av sitrongress og det medfølgende preget av sitrus og krydder, hvit pepper i den middels bitre avslutningen. Uten tvil godt som følge til asiatiske matretter (som bryggeriet anbefaler), men sannelig er Asian Pale Ale god på egenhånd også, som en ren forfriskning.

na 4,5% 50cl

Emelisse / Nøgne o Grodziskie

Cardinal Pub Stavanger

Den polsk-tyske ølstilen grodziskie (tysk. Grätzer) stammer fra den vestpolske byen Grodzisk (tysk: Grätz), oftest kalt Grodzisk Wielkopolski, for ikke å forveksle den med Grodzisk Mazowiecki i Øst-Polen. Da det siste tradisjonelle bryggeriet i Grodzisk ble nedlagt i 1993, var ølstilen å betrakte som utdødd noen år, før den de aller siste årene har blitt gjenopplivet av flere bryggerier i USA og Europa.
Brouwerij Emelisse i Kamperland (Nederland) er et av disse bryggeriene, og de har samarbeidet med norske Nøgne Ø om bryggingen - så ble da også navnet GrØdziskie. Ølstilen brygges med en betydelig andel hvetemalt og røkmalt, og har vanligvis et moderat alkoholnivå. Bitterheten er på beskjedne 11 EBU.
Lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen er først og fremst preget av røkt malt, hint av sitrus og saltvann i bakgrunnen.
Lett i kroppen. Smaken har toner av røkmalt (og røkt pølse!), men i mye lettere grad enn en tysk Rauchbier. Lette toner av hvete, moderat syrlige toner av sitrusfrukt / sitroner, med litt salt. Resultatet er ganske forfriskende, dette er ikke et "tungvektsøl". Og så er det altså historisk interessant!

47/27 4% 33Cl

Balder Kjedlarøl (Vaaland 1889 Jubileumsøl) (fat)

Cardinal pub stavanger

Visste du at Norges kanskje aller beste spesialbutikk for øl og brus ligger på Bryne? Vaaland 1889 feirer sitt 125-årsjubileum med et undergjæret "Kjedlarøl" (= Kellerbier) i tysk stil, som de har fått brygget hos Balder Brygg i Leikanger i Sogn. 
Oransje / rav til rødlig farge på ølet, moderat tillavt off-white skum.
Aroma av karamell, smørmalt (diacetyl) og et hint av røk.
Smak av karamellmalt, men ølet er ikke for søtt, faktisk ganske tørt. Mer enn et hint av smørmalt, også hint av røk og støv. Bitterheten skal være på 32 IBU (som er bra til å være en Kellerbier), men det virker ganske utrolig, jeg opplever humlen som minimal.
Hvor godt du vil like ølet, avhenger nok av din personlige toleranse for diacetyl - oppfatningene er delte, "and the jury is still out".

Nøisom Black IPA (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Denne Black IPA fikk vi første gang smake i bryggerilokalene til Nøisom Craft Beer på industriområdet Øra i Fredrikstad. Det var et øl vi falt for umiddelbart, så da er vi selvsagt fornøyde med å ha fått det på fat på Cardinal. 
Svart farge på ølet altså, moderat kremig beige skum.
Behagelig aroma, milde røstede toner, preg av humle med hint av furu.
Smaken er også "smooth" og meget behagelig, igjen milde røstede toner med hint av kaffe, og et fint humlepreg gjennom det hele, furu / harpiks i ettersmaken, uten å bli for bitter. Et harmonisk og vellykket produkt fra dette nye tilskuddet til norsk håndverksbryggeriflora!

77/33 6,3%

Lindheim Nacho Libre IPA (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark har hatt besøk fra Port Brewing, California, og resultatet av samarbeidet er bl.a. IPA'en Nacho Libre. 
Gylden farge på ølet, svakt disig, høy og kremig hvitt skum.
Moderat men behagelig aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har  distinkt amerikansk humle gjennom det hele, med preg av furu / harpiks og frukt, noe malt men ikke for søt (ganske tørr, faktisk), meget forfriskende. Godt øl igjen!

85/66 7,1% 30l

Lervig / Nøgne Ø We Love Wheat (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø fra Grimstad har vært på besøk hos Lervig i Hillevåg, og sammen har de brygget et samarbeidsøl, We Love Wheat. 
Uklar oransje-brunlig farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk søtlig aroma av fruktig amerikansk humle og krystallmalt, distinkte toner av appelsiner.
Søt smak, med tydelig og fruktig amerikansk humle gjennom det hele, og en solid bitterhet i avslutningen.
Jeg finner ingen typiske hvete-karakteristika i dette ølet, men betraktet som en IPA vil det nok kunne finne mange venner, spesielt blant dem som også tåler litt sødme.

na 7,9% Fat

HaandBryggeriet Jækel

Cardinal Pub Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen kaller dette en "norsk barleywine" - og siden bryggerne Joan og David brygget ølet for å feire det djevelske batchnummeret 666, måtte jo navnet bli Jækel. 
Uklar brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Maltpreget aroma, toner av karamell, melasse og mørke tørkede frukter.
Varmende munnfølelse. Smaken har de samme elementene som aromaen, også brunt sukker. Smaker som en krysning mellom belgisk dubbel eller quadrupel og en engelsk barleywine. Med andre ord: et skikkelig koseøl!

na 9,5% 50cl

HaandBryggeriet Rips

Cardinal Pub Stavanger

Rips er øl nr. 4 i Haandbryggeriet i Drammen sin Special Berry Collection.
Oransje-rosaaktig farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Distinkt aroma av ripsbær, noen krydrede toner også.
Smaken er temmelig tørr, med en moderat men likevel tydelig fruktig syrlighet fra ripsbærene. Når de først var i gang, kunne nok bryggerne godt ha tilsatt enda mer rips, men dette er nå et rimelig forfriskende øl som det er.


na 7% 50cl

HaandBryggeriet Saison 4 Årstider - Vinter

Cardinal Pub Stavanger

Vinter er øl nr. 2 i HaandBryggeriet i Drammen sin serie Saison 4 Årstider. Smakstilsetningen er her friske spanske appelsiner, krydret med nellik.
Uklar blekgul farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Aroma av krydret saison-gjær og kryddernellik, de fruktige tonene fra appelsinene er der i bakgrunnen.
Smaken er meget fruktig og forfriskende, mer en generell fruktighet / sitrustoner enn appelsiner spesifikt. Litt krydder, lite humle. 

na 7% 50cl

HaandBryggeriet Humlekanon

Cardinal Pub Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen kommer stadig med nye og til dels utfordrende øl. IPA’en Humlekanon, med en bitterhet på 160 IBU, er dagens snakkis.
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Distinkt aroma av fruktig og floral humle, noe furu også, men mindre enn jeg ventet.
Ekstremt humlepreget og bitter smak, der er en betraktelig maltet og marmeladelignende sødme her også, men det er likevel humlen med dens voldsomme innslag av furu, harpiks, mint og pepper som det egentlig dreier seg om her. Røff og litt uraffinert synes jeg, og bitterheten blir nesten for mye for meg. Okei, så er jeg en pyse da ….  Der er nok av hardhauser og råskinn som kommer til å kaste seg over dette ølet!

95/92 7,5% 50cl

Larvik IPA

Cardinal Pub Stavanger

Larvik Mikrobryggeri er et nytt bekjentskap på Cardinal. De var først ute som mikrobryggeri i Vestfold, og holder til i de historiske lokalene til Treschow-Fritzøe i Nedre Verksgården i Larvik, hvor det virkelig oser av gammel industrihistorie. Der har de også egen ølbar og scene. De første ølene deres fikk en nokså lunken mottakelse på RateBeer, men vi mener at deres IPA absolutt ikke er noe å skamme seg over, så her vil det nok bare gå oppover kvalitetsmessig. Ølet er brygget med en liten dose honning, muligens også litt kandissukker.
Rav farge på ølet, disig hvis gjæren helles med mot slutten (der er en del bunnfall i flaskene, så du vil kanskje foretrekke å helle forsiktig). Moderat til lavt off-white skum.
Søtlig aroma av malt, fruktig humle og honning.
Nokså søt smak, honning og fruktige toner, maltpreget men med merkbar humle – bare ikke fullt så humlepreget som de fleste forventer av en IPA. Kanskje den kunne vært bedre, men den kunne jaggu vært verre også – i forhold til ratingene var den en gledelig overraskelse. Jeg fikk faktisk lyst på en til!


26/3 7,2% 50cl

Ægir / Boulevard Ævenue Collaboration Saison

Cardinal Pub Stavanger

I lille Flåm ved Sognefjorden er der ikke så mye av verken boulevarder eller avenuer - men når sjefsbrygger og eier Evan ved Ægir Bryggeri brygget et øl sammen med Steven Pauwels fra amerikanske Boulevard Brewing Company, så ble resultatet altså Ævenue Collaboration Saison. Ølet er brygget med en dose sitrongress (lemongrass).
Stråfarget øl, som blir melkeaktig uklart hvis gjærrestene helles med mot slutten. Moderat hvitt skum.
Frisk og behagelig aroma av sitrongress / sitrus.
Den middels tørre smaken er sitruspreget (sitrongresset igjen), gjærpreget og fenolisk med krydrede toner. Bitterheten i avslutningen er ganske moderat.

82/50 6% 50cl

Lindheim Afraid Of The Dark Coffee Stout (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark  har med Afraid of the Dark laget en "voksen" kaffestout, tilsatt 11 kg kaffe fra Solberg & Hansen til en batch på 1000 liter øl. Ryan Fields fra Pizza Port / Port Brewing i California har deltatt i prosjektet. 
Beksvart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, med distinkte toner av kaffe, hint av lær og treverk.
Tørr og røstet smak, igjen med sterke toner av kaffe. Slett ikke dårlig, selv om litt mer kompleksitet i smaken neppe hadde skadet. Som det er, vil det garantert falle i smak hos deg som ikke bare liker øl, men også er glad i sterk kaffe. 

Lindheim Red Hopster (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Red Hopster fra Gvarv i Telemark klassifiseres som en American strong ale.
Dyprød / rubinrød farge på ølet, moderat off-white skum.
Moderat aroma av «krydret» humle.
«Smooth» smak, ikke for søt, meget drikkelig. Humle med toner av krydder, jord, harpiks og grapefrukt gjennom det hele, med en solid bitterhet i ettersmaken. Tilstrekkelig malt i bakgrunnen. Meget god!

89/50 8,5%

Lindheim Dåbbel Bondeknøl (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark har her forsøkt seg i retning av en belgisk dubbel, men har gjort sin egen vri på det ved å tilsette Opal-plommer i bryggekjelen.
Dåbbel Bondeknøl er ugjennomsiktig mørk brun på fargen, nesten svart, med et kremig beige skum.
Maltpreget aroma, hint av treverk, røk og plommer.
Maltpreget smak også, men ganske lett i kroppen og tørr, til å være noe med ambisjoner om å ligne en ekte dubbel. Litt fruktig syrlighet fra plommene, igjen hint av treverk og røk. Nokså annerledes i stilen enn andre øl fra Lindheim, men god så det holder denne også!

6,7%

HaandBryggeriet Odin's Tipple Dark Norse Ale

Cardinal Pub Stavanger

Odin’s Tipple fra HaandBryggeriet i Drammen har vært litt inn og ut av sortimentet vårt – nå oppdaget vi at den slett ikke var omtalt i Ølboken, og da kan vi heller ikke forvente så stort salg … Beklager det!
Stilmessig er dette nærmest en imperial stout brygget med uante mengder sjokolademalt, og med et «nordisk» innslag av røkmalt. Odin var som kjent selveste sjefsguden i den norrøne gudeverden, og han hadde stor sans for både øl og mjød. Da er det klart at HaandBryggeriets hyllestøl til ham ikke kunne være noe lettøl – her er både smaksrikdom og prosenter på plass. De første batchene av ølet var preget av en ganske markert syrlighet, men dette er ikke framtredende i de senere batchene.
Beksvart farge på ølet, dette er et av de mørkeste øl jeg har sett. Sjokoladebrunt kremig skum av middels høyde, varer ikke evig.
Røstet aroma, toner av mørk malt, kaffe, sjokolade og treverk, et hint av røk og tjære.
Røstet smak også, middels tørr, kaffe og tre, hint av lakris og røkmalt i avslutningen. Joda, dette er noe å stille opp med i Valhall!

Balder Turken (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Balder Turken fra Leikanger i Sogn er stilmessig nærmest en doppelbock med en dugelig dose røkt malt. 
Brunlig-rød farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt, på en bakgrunn av søtlig malt, hint av frukt og karamell.
Søt smak, massevis av malt og karamell, også rikelig med røkt kjøtt, et hint av frukt igjen, middels bitter humle i avslutningen. 
Interessant øl, men jeg må innrømme at jeg er nokså pysete når det gjelder røkmalt, og har derfor et noe ambivalent forhold til Turken. Men de likte den godt, de fleste ølnerdene som har smakt den.

66/48 8% 30L Fat

Nøgne Ø Funky Geyser

NogneFunkyGeyser

Når Nøgne Ø i Grimstad har kalt dette ølet Funky Geyser, skyldes det at brettanomyces'en i ølet angivelg har utviklet så mye naturlig kullsyre at man risikerer en ukontrollert utblåsning når flasken åpnes. De flaskene vi har åpnet hittil har det imidlertid vært mulig å kontrollere (noe bartenderne setter pris påWinking, men det kan nok være lurt å ha glasset i umiddelbar nærhet.
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Typisk brettanomyces-aroma med "bondegård"-toner, også toner av litt gamle sitroner.
Middels sur smak, brettanomyces i massevis, ganske tørr, mens avslutningen er krydret og humlet og rimelig bitter.
Forfriskende - og jeg liker den!

Kinn Rosa Kinn

beer_172074

Friske sommermennesker med rosa kinn er et tegn på trivsel og velvære, og når Kinn Bryggeri i Florø tilsetter brngebær til et av sine hveteøl, som sitt spesialøl for sommerhalvåret, måtte jo det naturlige navnet på ølet bli Rosa Kinn.
Disig rosa-brunlig farge på ølet, med et digert lys rosa skum.
Sterk aroma av bringebær.
Hvetepreget smak med sterke fruktige toner av bringebær, men ikke særlig søt.
Om du ellers foretrekker øl uten frukttilsetting, vil du kanskje likevel være enige med oss i at
Rosa Kinn er en deilig sommerforfriskning?

Voss India Pale (fat)

vossabrygg_53_1_1_5226000a

Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Herlig aroma av fruktig og furuaktig humle (tropiske frukter - mango, pasjonsfrukt etc.).
Smaken er velhumlet, som en IPA skal være, med en tilstrekkelig maltet ryggrad, uten å være for søt. Toner av tropiske frukter og furu igjen. Fin bitterhet i avslutningen og ettersmaken, men likevel meget lettdrikkelig. Et nytt strålende øl fra det nystartede Voss Bryggeri!
 

Voss Norheim Pale Ale (fat)

voss norheim

Fatølet Norheim fra det nystartede og fremadstormende Voss Bryggeri er nærmest en syntese mellom urgamle gårdsbryggingstradisjoner på Voss, og en moderne amerikansk pale ale. Det er brygget med einerlåg - det vil si at bryggevannet er kokt ut med einerkvister. Til en batch på beskjedne 800 liter øl gikk der med hele 42 kg einerkvister. Resultatet er både smakfullt og interessant.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, kremig hvitt skum.
Både aroma og smak har preg av harpiksaktig humle og einerkvister, med hint av røk, også en viss fruktighet. Anbefales på det varmeste, men serveres avkjølt!

Klostergården Pale Ale

Unknown

Klostergården Håndbryggeri holder til ved de gamle klosterruinene på Tautra i Trøndelag, der de tilbyr overnatting og selger en rekke av gårdens produkter - altså inkludert øl. Deres Pale Ale er amerikanskinspirert, men holder norsk "butikkstyrke". 
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av amerikansk humle, med toner av sitrus, furu og hankatt, noe tropisk frukt.
Sprudlende munnfølelse. Middels søt smak med tydelig fruktig og furuaktig humle gjennom det hele. En anstendig øl - og en meget bra start for et nytt håndverksbryggeri, som allerede har høyere etterspørsel enn de klarer å levere!

Lillehammer IPA

lillehammer ipa

Det opprinnelige Lillehammer Bryggeri var grunnlagt i 1847, men ble kjøpt opp av "de store" og nedlagt rundt 1980 en gang (hørt lignende historier før, ja). Men i 2006 "gjenoppsto" Lillehammer Bryggeri som et nytt mikrobryggeri, med nye eiere, og med produksjons- og serveringslokaler i de gamle ølkjellerne til det opprinnelige bryggeriet. Det meste av produksjonen serveres på stedet, men vi på Cardinal har sikret oss noen fat, brakt med spesialtransport til Stavanger. Det er ikke umulig at vi kommer til å fortsette med det ... Først ut er Lillehammer IPA (India Pale Ale). 
Disig oransje farge på ølet, flott hvitt skum.
Behagelig søtlig aroma, toner av floral og fruktig humle
"Smooth" og forfriskende smak, noe sødme men ikke for mye, floral og fruktig humle igjen, mens en småskarp bitterhet først setter inn i avslutningen og ettersmaken, og gjør ølet fortjent til IPA-betegnelsen. Et godt øl, som garantert vil vinne mange venner hos oss.

Klostergården Brown Ale

beer_168675

Fra Klostergården Håndbryggeri på Tautra i Trøndelag kommer denne Brown Ale, med vanlig "butikkstyrke". Men utenom Klostergården selv (og på Cardinal, selvfølgelig) er der få andre plasser du får kjøpt ølene deres, produksjonskapasiteten klarer ikke å holde tritt med etterspørselen.
Mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av moderat røstet malt og treverk.
Smaken har toner av brun malt og moderat røstet malt, men er ikke særlig søt (heller tørr, faktisk). Meget moderat humle. En anstendig brown ale, som ikke er egnet til å skremme noen.

Klostergården Porter

4938d6f920a744c722b1fcd0bbdb062a_640x640

Klostergården Håndbryggeri på Tautra i Trøndelag måtte naturligvis ha en Porter i utvalget også, og siden den helst skulle kunne selges i gårdsbutikken deres, måtte den ha vanlig norsk "butikkstyrke". Ølet er ufiltrert og upasteurisert. Malten er Maris Otter pale, amber, brown, rye, crystal og chocolate, humlen er East Kent Goldings og Challenger, britisk ale-gjær.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat lysebrunt skum.
Aroma av mørk sjokolade, noen toner av treverk, et vinøst hint.
Tørr og røstet smak, toner av treverk, kaffe og mørk sjokolade. Tørr og moderat bitter avslutning. 

Klostergården Amber

amber-beer-klostergc3a5rden

Begrepet "amber ale" er først og fremst amerikansk, for å betegne halvmørkt ravfarget øl som ikke uten videre kan plasseres i en annen kategori. Klostergården Amber har sin opprinnelse på Tautra i Trøndelag. 
Mørk rav til rødlig farge på ølet, moderat off-white skum.
Behagelig aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle, også toner av treverk og lettrøstet malt.
Smaken er ikke for søt og ikke for tørr, moderat røstet malt dominerer, men fruktig og furuaktig amerikansk humle er også til stede. Røstet og tørr ettersmak. God øl!

Cardinal / Holmen / Lervig Quist (fat)

Cardinal Quist

Cardinal utlyste i fjor en hjemmebryggerkonkurranse blant de faste deltakerne på vårt ølentusiast-arrangement "Mandag i Annen". I juryen satt Trude og Sigmund fra Cardinal, og sjefsbrygger Mike Murphy fra Lervig. Vinnerølet skulle brygges kommersielt hos Lervig. Juryen kåret faktisk ikke bare en, men to vinnere - Julegjøk som kommer på fat til julesesongen i år, og den herværende Quist, som ble ansett som en framifrå helårsstout. Opphavsmennene til Quist er de glade hjemmebryggere i Holmen Nanobryggeri, Egil Ovesen og Jan Magnus Dahle. 3000 liter ble brygget kommersielt på Lervig, som vanlig under profesjonell og kyndig ledelse av Mike. Av dette tar Cardinal unna 1000 liter, mens ølentusiaster annetsteds får glede av resten - ølet er allerede introdusert til stor jubel på puben Olutravintola Pikkulintu (hold grisepraten Deres for Dem selv!) i Helsinki, Finland. Oppskriften er hemmelig, men vi kan røpe at spesialinnkjøpt engelsk Mild-malt og friske einerkvister fra Bjørnøy (derav Quist-navnet) bidrar til et spennende resultat. 
Heftig utseende: kullsvart farge på ølet, med et flott og kremig brunt skum.
Behagelig røstet aroma, toner av mild kaffe og mørk sjokolade, hint av sedertre og tobakk. Eineren er der, og bidrar med en friskhet til aromaen, men dominerer ikke.
"Smooth" smak, men likevel distinkt røstet med kaffetoner, også toner av tobakk, einer, treverk og engelsk lakris, og en uttalt humlebitterhet i avslutningen. Gratulasjoner og mange takk til Egil, Jan Magnus og Mike for et vellykket resultat! 

Närke / Haandbryggeriet Viking IPA

2013-05-25-18.02.39

Svenske Närke Kulturbryggeri er et av verdens mest spennende og ettertraktede mikrobryggerier. Ølene deres varierer fra det geniale (som diverse versjoner av Stormaktsporter) til det sære og regelrett bisarre (som Bäver, brygget med sekret fra en kjertel i endetarmen hos bevere, og servert fra en urinal på ølfestivaler). De gjør akkurat som det passer dem selv, og nå har det heldigvis passet dem å brygge et samarbeidsøl sammen med HaandBryggeriet i Drammen (vi har ennå noen få flasker av deres Unionöl, fjorårets samarbeidsøl). Røkmalten står i fokus i år som i fjor, men i år har de også husket å ha dugelig med humle i ølet, derav Viking IPA-navnet.
Disig brun farge på ølet, høyt og kremig off-white skum. 
Sterk aroma av røkmalt (einerrøk?), røkt kjøtt og bål, også noe fruktig humle.
Dominant røksmak gjennom det hele, men også tydelige toner av fruktig og harpiksaktig humle. Et uvanlig og interessant øl - men kanskje ikke ølet for nybegynnere.

Kinn IvarAasen-øl Byggvin

IVAR-AASEN-ØL-FRAM-ETIKETT-ferdig

Våre venner på Kinn Bryggeri feirer Ivar Aasen-jubileet med å ta steget opp i alkoholprosent og smaksfylde. Ivar Aasen-øl er stilmessig en barleywine (= byggvin) med engelske forbilder. 
Disig mørk rødbrun farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Både aroma og smak har preg av malt, eik, karamell og mørke tørkede frukter (inkl. rosiner), mildt krydder og hetvin. En meget god barleywine - og er du redd for flaskestørrelsen, så husk at på Cardinal blir vi aldri fornærmet om folk vil dele en flaske på flere personer!

Inderøy Hainnhoinn

8babe0274fcce25cf61fad13734153f6_640x640

For å bli godkjent som "ækt trønder" er det en forutsetning at du kan si "hainnhoinn i bainn" (= hanhund i bånd) på en overbevisende måte. Derav navnet Hainnhoinn på dette sære ølet fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag. Og sært er ølet fordi det er brygget med stjørdalsmalt, den hjemmerøkte malten som tradisjonsbevisste gårdsbryggere (hjemmebryggere) i Stjørdalen fortsatt holder seg til. Ølet er brygget i samarbeid med Klostergården Håndbryggeri på Tautra, der er er brygget en versjon av ølet på begge stedene. Det er brygget med einerlåg, det vil si at vannet som er brukt til meskingen først er kokt med einerkvister.
Disig mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
INTENS aroma av stj&o slash;rdalsmalt, røkt kjøtt, bål og tjære.
ENDA MER INTENS smak, røk og aske hele veien. Beklager, trøndere - stjørdalsmalt er ikke min greie. Dette er et øl som bare anbefales til inntrøndere og spesielt interesserte. Heldigvis har vi bare noen få flasker igjen.

Voss Natabjødn Brown Ale,

Voss Bryggeri Natabjodn

Voss Bryggeri er et av de aller mest spennende nye norske mikrobryggeriene i år – og Cardinal har allerede meldt seg på som fast kunde! Du kan se fram til en rekke forskjellige øl derfra, fra de enkle og lettdrikkelige til de mer utfordrende. Noe for enhver smak, altså. «Natabjødn» (= nøttebjørn) er visstnok vossadialekt for ekorn, og noe nøtteaktig kan man nok si der er i denne brown ale.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum.
«Tørr» aroma av einer og treverk, med noen milde røstede toner og kanskje et hint av røk.
Tørr smak, mildt røstet malt, meget moderat humle. La deg ikke skremme av den mørke fargen – dette er en lettdrikkelig brown ale!

Christianssand Juleøl (2013) (fat)

Christianssand Jul

Bryggeripuben Christianssand Brygghus (ingen forbindelse med gode gamle Christianssands Bryggeri i Hansa-Borg-gruppen) startet opp i fjor, og det er første gang vi har øl fra dem på Cardinal. Deres Juleøl 2013 klassifiseres på RateBeer som en Old Ale - i mangel av en bedre betegnelse.
Mørk rubinrød farge på ølet, høyt og kremig beige skum.
"Tørr" røstet aroma, noen toner av treverk.
God maltpreget og røstet smak, nokså tørr, toner av kaffe og treverk, søt lakris i avslutningen, krydrede toner også. En bra øl dette!

Schouskjelleren Juleøl (fat)

Schou Jul

Denne juleporteren har Schouskjelleren Mikrobryggeri (som ellers brygger selv, i Oslo) fått brygget hos Dugges Ale- & Porterbryggeri i Göteborg. 
Meget mørk rubinrød farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Røstet aroma, toner av mørk sjokolade og mild kaffe.
Røstet og nokså tørr smak, dominante kaffetoner, også mørk bitter sjokolade og bitterhumle. Der kan være noe julekrydder gjemt der inne, men ølet framstår ikke egentlig som spesielt "juleaktig" - det er en bra standard porter, som godt kan drikkes nårsomhelst på året, når man bare får lyst på en porter - og det får man jo ...

Kinn Voodoo

voodoo-front_edited-1-670x400

Kinn Voodoo er brygget i samarbeid med rockegruppa Skambankt. Stilmessig er det en "black IPA".
Nesten svart farge på ølet, moderat beige skum.
Herlig aroma av amerikansk humle (Simcoe, Zeus, Centennial og Amarillo), toner av frukt og furu.
Solid IPA-smak, de røstede tonene er der bare i bakgrunnen - med bind for øynene kunne jeg ha trodd at dette var en mye lysere IPA. Preg av furu gjennom det hele.
Solid håndverk fra Kinn og Skambankt dette!

Voss Vinter Session Pale Ale (fat)

Voss Vinter

Det ganske nye Voss Bryggeri har allerede etablert som en av våre "nesten faste" fatølleverandører. Vinter Session Pale Ale er en utgave som skal være mer lettdrikkelig enn deres sterkere VPA (Vossa Pale Ale). 
Oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Moderat men god aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle.
Smaken er også preget av en moderat men fin mengde amerikansk humle, mens maltbasen har noe preg av toffee, uten å være for søt. Sant å si er der er ikke noe spesielt "vinterlig" med dette ølet - det er rett og slett en god og forfriskende pale ale, for alle dere som gjerne vil ha litt variasjon fra de tyngre og fyldigere juleølene

Sundbytunet Blond

138fd925dbf07e336e44f631e511fa9b_640x640

Sundbytunet ligger på Jessheim, nær Gardermoen. Bryggeren der har tidligere jobbet på Nøgne Ø, så det mangler ikke på kompetansen. Deres Blond er et øl i belgisk stil. 
Gylden farge på ølet, klar først, uklar når gjæren helles med mot slutten. Moderat hvitt skum.
Søtlig aroma, toner av belgisk overgjær, hvit kandisukkersirup, frukt og mildt krydder.
Krydret / pepperaktig og middels søt smak, moderat humle. Ikke noe dårlig øl fra Jessheim dette!

Sundbytunet ByBayer

1d9192a212fbdd05793e5ddcfecfe4da_640x640

Fra Sundbytunet på Jessheim kommer denne klassiske ByBayer (eller münchener dunkel, om du vil).
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Moderat aroma, hint av malt og karamell.
Maltpreget smak, ikke veldig søt, toner av karamell og brunt brød. Behagelig å drikke.

Sundbytunet Kjellerpils

30568f496224faf65c339ebf9dde7e08_640x640

Sundbytunet Kjellerpils har vi tidligere bare hatt inne et halvt fat av, etter en ølmesse. Det fatet var nok ikke helt på høyden, for flaskeversjonen (som vi har hentet selv på bryggeriet) er adskillig friskere i karakteren.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Typisk pilsneraroma, ingen ubehagelige toner her, florale toner med innslag av urter, hint av høy og honning.
Smaken har noe sødme, men også distinkt bitterhumle gjennom det hele. En grei pils /
kellerbier dette!

HaandBryggeriet Surpomp

9b8976e706397218f2d5973d5251824b_640x640

HaandBryggeriet i Drammen har markert seg sterkt når det gjelder syrlige øl med brettanomyces og bær - mye eksporteres til USA, for amerikanske ølentusiaster får aldri nok av dette, men vi passer selvsagt på å sikre oss vår andel på Cardinal også. Surpomp er brygget med et innslag av kirsebær, og har vært lagret på vintønner av eik i 18 måneder.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart,med et moderat off-white skum.
Herlig syrlig aroma med toner av bondegårdshus, sure kirsebær, rødvinseddik og eik.
Middels sur og eikepreget smak, med toner av rødvin, rødvinseddik og sure bær, moderat bitterhet. Et meget interessant øl - du trenger slett ikke være noen surpomp for å bestille det, men det krever nok at du har evnen til å verdsette smaker s om skiller seg dramatisk fra "hverdagspilsen".

HaandBryggeriet Krekling

image_thumb

Krekling er øl nr. 2 i HaandBryggeriet (Drammen) sin Special Berry Collection, og er en annen oppskrift enn det Kreklingøl fra samme bryggeri som vi hadde på fat tidligere. Den nye varianten er enda bedre, synes vi, og er heller ikke så sur som en tredje variant, Krøkkebic
Rosa farge på ølet, høyt og varig rosaaktig off-white skum.
Aroma av modne kreklingbær (som synes å være den eneste faktiske bæringrediensen), tyttebær og bringebær. Også toner av gjær og bondegårdshus.
Myk munnfølelse. Smaken er fruktig og behagelig, ikke sur eller veldig søt, med distinkte toner av kreklingbær. Noe humle i avslutningen. Et trivelig øl!

HaandBryggeriet Tornerose

809b1affb4f02208a04a81f3754ebd33_640x640

Fruktølet Tornerose ble brygget hos HaandBryggeriet i Drammen i august 2012. Det er en sur ale med lokale kirsebær fra Svelvik, og har etterpå vært lagret 1 år på spanske sherrytønner av eik.
Avhengig av lyskilden går den disige fargen på ølet fra oransje via rosa til dyprød. Moderat til lavt off-white skum.
Ganske sterk aroma av sure kirsebær og bondegårdshus.
Smaken er fruktig og middels sur, toner av kirsebær, kirsebærkjerner, marsipan og eik, merkbar humle i avslutningen, bitter ettersmak. Et interessant øl!

Haandbryggeriet Berry Blend

8aed3a1e6a3b414b0c352454aa30445c_640x640

Berry Blend er en blanding med alle bærene fra HaandBryggeriet sin Special Berry Collection: Tindved, krekling, rips, kirsebær og blåbær.
Disig "solnedgang"-farget øl - avhengig av lyskilden varierer fargen fra oransje via rosa til rød. Høyt til moderat rosaaktig off-white skum.
"Tørr"aktig aroma av bær.
"Crisp", tørr og lett sur smak av blandede bær. Ganske så god!

Balder Julebukk

beer_192438

Med Balder Brygg i Leikanger har Sogn og Fjordane fylke fått sitt tredje bryggeri (Ægir i Flåm og Kinn i Florø er de to andre). Julebukk er altså deres første juleøl, og er en undergjæret bokkøl med noe julekrydder, sitron og appelsin.
Meget mørk brun farge på ølet, høyt og varig beige skum.
Maltpreget, fruktig og krydret aroma, toner av sitrus-skall og julekrydder.
Maltpreget og middels søt smak, julekrydder og karamell, hint av sitrus i bakgrunnen. Et godt øl - litt mer humle ville neppe ha skadet, men det smaker nå utmerket som det er. 

Haandbryggeriet Nissefar Fatlagret

37c8acbf4098a59db2b59df98891878f_640x640

HaandBryggeriet Nissefar har i flere år vært en sikker vinner på Cardinal i vintersesongen. I år kan vi for første gang by på en fatlagret versjon – ølet har i flere måneder vært lagret og modnet på akevitt-tønner av eik.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Behagelig og kompleks aroma, moderat røstet malt, mild lakris og sjokolade, eik og krydrede toner fra akevitt-tønnen.
Middels søt og «smooth» smak, med de samme elementene som i aromaen, noe melasse også. Akevitt-tønnen er der jo, men dominerer ikke for meget. Gode saker!
Ølentusiastene kommer til å sirkle rundt dette ølet som gribber rundt et deilig kadaver i Mojave-ørkenen, så vent ikke for lenge …

7 Fjell Vinter (fat)

vinter_c3b8l_1024

7 Fjell Bryggeri, under ølfaglig ledelse av Gahr Smith-Gahrsen, er i ferd med å etableres i byen med de syv fjell - Bergen, så klart. Men siden de ennå ikke har fått montert eget bryggerianlegg, er det første ølet deres, Vinter (stilmessig en American strong ale), brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Stavanger. Malttypene er pale malt, crystal malt, dark crystal malt og chocolate malt. Humletypene er Perle, Cascade og Citra. 
Meget mørk rubinrød farge på ølet, nesten svart.Moderat beige skum.
Moderat aroma av harpiksaktig humle og løk.
Smaken er først "smooth" og forfriskende, med toner av fruktig humle, mens avslutningen og ettersmaken har en distinkt og skarp bitterhet, med noen sidetoner av løk. Denne skarpe bitterheten splitter oppfatningene hos våre lokale ølentusiaster: noen mener at ølet smaker helt supert, mens andre mener det er noe ubalansert. You decide!

Nøgne Ø # 1000

beer_233856

Nøgne Ø feirer sin batch nr. 1000 med dette sterke ølet - og for sikkerhets laget de et eget øl til batch nr. 1001 også (omtale av sistnevnte følger senere). De er begge moderat krydret med eksotiske kydderier a là 1001 Natt. Gjæren er belgisk, humlen er amerikansk.
#1000 er disig gylden på farge, med et minimalt hvitt skum.
God aroma av fruktig og furuaktig humle, og mildt krydder.
Middels søt smak av belgisk overgjær, demerara-sukker, fruktig humle og mildt krydder. Varmende munnfølelse, du merker at det er et sterkt øl. Noe bitterhet i ettersmaken. 25 cl er akkurat passe!

Nøgne Ø # 1001

beer_233857

Nøgne Ø # 1001 er altså brygget for å feire Nøgne Ø sin batch nr. 1001. Det er i slekt med Nøgne Ø # 1000, men er i motsetning til dette et helt mørkt øl. De er begge mildt krydret med krydderier som skal gi assosiasjoner til "1001 Natt". 
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Moderat aroma av mildt røstet malt, sjokolade og treverk, hint av mildt krydder.
Smaken er "smooth" og full av maltpreget nam-nam, sjokolade og vanilje, men er ikke for søt. Bitterheten er lav. De milde krydderne er ganske avdempet. Til tross for sin styrke er dette et øl som det ikke er vanskelig å like!

Løkka Session #2 (fat)

Løkka Session

Fra Grünerløkka Brygghus i Oslo kommer Løkka Session #2, en lettdrikkelig ale i engelsk "pub session" styrke, med moderate 3,7%. Den er dermed egnet til å forfriske seg på i så store kvanta som tørsten tilsier, uten at det får negative konsekvenser. Vi har bare et par fat av den, de varer neppe lenge.
Uklar rav farge på ølet, lavt off-white skum.
Moderat aroma av røkt kjøtt og fruktig humle.
Den nokså tørre smaken har også røk og noe frukt, med en moderat humlebitterhet i ettersmaken.

HaandBryggeriet Britannia

beer_227965

"Når det gjelder å brygge øl med moderat alkoholstyrke men god smak, er britene suverene", har vi lenge hevdet. Og det har nok HaandBryggeriet i Drammen vært enige i, for når de nå kommer med en "session ale" på 3,5%, har de døpt den Britannia - så vet vi hvor de har sine forbilder. 
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aroma av fruktig humle og fruktig gjær.
Smaken har middels søt malt og fruktig humle gjennom det hele, med en bra bitterhet. Også innslag av fruktig gjær. Et leskende øl!

HaandBryggeriet Blåbær

Photo 11.02.14 20 07 01

Blåbær er øl nr. 3 i "Special Berry Collection" fra HaandBryggeriet i Drammen.
Uklar rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Ganske sterk og svakt syrlig aroma av bær.
Smaken er middels tørr og fruktig, naturlig nok med toner av blåbær, men uten mye sødme eller syrlighet. Dette er altså først og fremst et ØL (med innslag av blåbær) - IKKE et søtt eller syrlig fruktøl i belgisk stil, som "bare" smaker bær / fruktjuice. Lettdrikkelig og friskt!

Lindheim Dirty Alfred Amber (fat)

Cardinal pub Stavanger

Lindheim Ølkompani holder til i Gvarv i Telemark, og er et av de nyeste og interessante tilskuddene til norsk bryggeriflora. Da er det naturlig at Cardinal er blant de første stedene som har dem representert med fatøl! Dirty Alfred er stilmessig nærmest en amber ale. 
Mørk rubinrød farge på ølet, høyt beige skum.
Behagelig maltpreget aroma, noen milde røstede toner, hint av fruktig humle.
Relativt lett i kroppen, til å være et såpass mørkt øl. Middels tørr og forfriskende smak, dominert av middels røstede toner, anstendig humle i avslutningen. Lettdrikkelig, bør ha alle forutsetninger for å bli et folkelig / populært fatøl.

HaandBryggeriet Sur Megge

sur_megge

Den sure megga på etiketten etterlater ingen tvil om at HaandBryggeriet Sur Megge er et ekte surøl. Våre venner i Drammen kunne lett ha solgt hele produksjonen av Sur Megge til USA, hvor markedet synes å være helt umettelig på surøl. Men HaandBryggeriet har også som policy å ivareta sine beste norske kunder, slik at noen flasker av disse spesialølene alltid blir reservert for oss, før amerikanerne får sitt.
Svakt disig oransje farge på ølet, minimalt hvitt skum.
Typisk brettanomyces-aroma av bondegårdshus og hvitvinseddik.
Lavt kullsyrenivå. Sur men ikke ekstrem smak, typisk brettanomyces-karakter. Alkoholen dominerer ikke. Appetittvekkende!

Lindesnes Vårøy Brown Ale Bitter

Cardinal Pub Stavanger

Lindesnes Brygghus har investert i nytt flott bryggeri og tappeanlegg, og har åpenbart også satt seg nye kvalitetsmessige ambisjoner. Brown ale og bitter regnes vanligvis som to forskjellige engelske ølstiler, men Vårøy Brown Ale Bitter er altså en brown ale som også er bitter på smak - derav navnet.
Mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Aromaen har sterke toner av brun og lettrøstet malt, også noen fruktige og furuaktige toner av humle.
Smaken er først distinkt maltpreget med noe sødme, etterfulgt av like distinkte toner av humle (frukt og furunål) med en meget bitter avslutning og ettersmak, noen toner av treverk også. 
Jo, Lindesnes Brygghus har definitivt forlatt de middelmådige bryggerienes rekker. Dette skal bli interessant framover!

Lindesnes Svarteskjer Imperial IPA

4144140cfe5fb3a4450851c69eab099a_640x640

Lindesnes Brygghus har ikke bare fått nytt bryggeri, men også flere nye øloppskrifter. Med Svarteskjer Imperial IPA tar de skrittet over i en langt heftigere kategori enn noe annet vi har sett fra dem. Dette er vel strengt tatt mer en moderne "Black IPA" enn en tradisjonell Imperial IPA, men blås i betegnelsene, dette er nemlig GODT, uansett hva de kaller det.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Moderat aroma av fruktig og furuaktig humle, noe røstet malt i bakgrunnen.
Middels tørr (eller middels søt, om du vil) smak - litt restsødme er det nemlig her, og fruktig og furuaktig humle er fint balansert mot moderat røstet malt. Alkoholen er ikke påtrengende. Dette er en meget fin "black IPA" etter min smak - og jeg er så ubeskjeden å tro at mange vil være enige med meg!

Grünerløkka "Løkka" Brown Ale (med fenikkel)

Gr Brown

Når Grünerløkka Brygghus i Oslo satser på en Brown Ale, tar de et stort skritt bort fra hovedmengden av slike, med en markert og uortodoks tilsetting av fennikel (formodentlig fennikelfrøWinking.
Mørk brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Maltpreget aroma, med distinkte toner av karamell og fenikkelfrø / lakris.
Maltpreget smak også, med noe karamell, men ikke særlig søt. Smaken domineres ellers av fenikkelfrø, med sin lakrislignende karakter. Hvis du ELSKER fenikkel, er dette sannsynligvis ølet for deg. Hvis ikke - well, you've been warned!

Hubertus Grøftøl

1622604_522264267893779_1484194939_n

Hubertus Bryggeri i Lesja drives av den habile nederlandske bryggeren Hubertus Huys, en ølentusiast med store ambisjoner, som ikke minst har sansen for øl i belgisk stil. Bakgrunnen for navnet Grøftøl vites ikke - vi håper han ikke mener at den som drikker ølet må ta veigrøftene til hjelp på hjemturen. Men siden alkoholstyrken er solid (stilmessig er dette en belgisk tripel), samtidig som ølet er farlig lettdrikkelig, kan det være lurt å holde inntaket på et moderat nivå.
Lys gylden farge på ølet, bare svakt disig inntil gjæren helles med mot slutten. Digert hvitt skum.
Søtlig men frisk aroma, hint av syltetøy og mildt krydder.
Da jeg smakte ølet første gang virket det nokså søtt, andre gang opplevdes det langt tørrere og friskere. Noen gode krydrede toner er det her, og humlen er godt merkbar (noe som ikke kan sies om enhver tripel). Hos vår referansegruppe på "Mandag i Annen" kom der mange bifallsytringer om dette ølet. Hubertus har ting på gang, ingen tvil om det.

Voss Lys Myrk

Cardinal Pub Stavanger

Voss Lys Myrk opprinnelig brygget for Myrkdalen Holiday Resort av Voss Bryggeri. Dette er vel nærmest en "golden ale" tilpasset "de brede lag av folket", altså vanlige pilsdrikkere. Lite restsødme og ikke spesielt utfordrende, men en anstendig strupefukter er den jo. Et lite innslag av einer i aroma og smak. Ikke vanskelig å drikke, ikke vanskelig å like. Velegnet til «after ski» på Cardinal – og vi stiller ikke engang krav om at du har ski …
Voss Bryggeri er jo et av våre nye favorittbryggerier, og farer til vanlig med mer spesielle brygg enn dette, men med dette ølet viser at det kan være kvalitet også i det moderate.

Balder Sognapils Extra

Balder Sognapils

Balder Brygg i Leikanger er det tredje bryggeriet i Sogn og Fjordane (etter Ægir og Kinn). Sognapils Extra er også kjent som Sognalager Extra, for noen tradisjonell pils er dette helt klart ikke. 
Rubinrød farge på ølet, høyt off-white skum.
Søtlig aroma av karamell.
Middels søt smak med karamell og alkohol, noe småskarp bitterhumle i avslutningen.

Lervig / Voss Fandens IPA (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg har fått besøk av det nye Voss Bryggeri - og resultatet av samarbeidet er altså en Fandens IPA. Her kan man vel trygt si at vestlandsfanden har vært på ferde?
Rubinrød farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Herlig aroma av fruktig amerikansk (og kanskje newzealandsk?) humle, også toner av furu og gran.
Distinkt og fersk humlepreget smak gjennom det hele, med fullt smaksspekter fra humlen, ikke bare bitterhet altså (som for øvrig også er solid nok). I ettersmaken er bitterheten markert. En fandens god IPA, til glede for alle vestlendinger. Og vi serverer den til østlendinger også!

Kinn Dampen

Dampen-flaske-75cl-162x300

Kinn Dampen har vi hatt i hyllene en stund, men omtalen av den har forsvunnet - om den noen gang ble skrevet ...  Ølet ble første gang brygget til dampbåtfestivalen Fjordsteam i august 2010, festivalen ble da selvsagt holdt i den tradisjonsrike kystbyen Florø, hvor Kinn Bryggeri også holder til. Og med en slik bakgrunn er det opplagt at øltypen måtte være en steam beer, eller California common som øltypen også kalles i USA, siden Anchor Brewery i San Francisco sikret seg eneretten til å bruke betegnelsen "steam beer" der. Bryggeriteknisk er øltypen nærmest en mellomting mellom overgjæret ale og undergjæret lager. Humletypen er Northern Brewer. 
Uklar brun farge på ølet, moderat beige skum.
Aromaen har toner som kan minne om einerved og tobakk.
Bra humlepreget smak, harpiksaktige toner, hint av treverk og tobakk, på en tilstrekkelig maltet base. Jo, dette er en god steam beer! Vår venn Espen Lothe i Kinn Bryggeri kan være fornøyd med resultatet. 

HaandBryggeriet Norse Porter

lNorsePorterBottle

HaandBryggeriet Norse Porter kom i ny utgave i 2012, den gamle versjonen het i Norge bare "Porter", men siden "Norse Porter" ble brukt på flaskene som eksporteres til USA (og det er mange!) ble den justerte utgaven hetende det på alle markeder. Dessverre falt omtalen ut av "Ølboken" (ølmenyen vår).
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet og maltpreget aroma med toner av sjokolade, kaffe og mørkt rugbrød, hint av lær.
Smaken er røstet men likevel "smooth", toner av sterk kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, hint av røk og aske i avslutningen. Bitter humle i ettersmaken. Gode saker igjen fra de dyktige bryggerne i Drammen!

Hubertus Hafelløl

hafelll

Den nederlandske bryggeren Hubertus Huys har gjort nordmann av seg og slått seg ned i Lesja, der det nystartede Hubertus Bryggeri er godt i gang. Hafelløl er som de fleste andre av ølene hans belgisk inspirert  - i mangel av noe bedre forslag klassifiserer vi det stilmessig under saison. 
Meget lyst stråfarget øl, med et høyt hvitt skum.
Typisk "belgisk" aroma, toner av hvitt kandissukker, milde krydderier og noe frukt.
Lett i kroppen, lettdrikkelig. Milde krydrede toner i smaken, ikke for søt, men kunne nok med fordel hatt noe mer humle. Likevel en god start for denne nykommeren i norsk bryggeriflora.

Hubertus Raudøl

Unknown-8

Hubertus Bryggeri i Lesja har med sitt Raudøl latt seg inspirere av belgisk klosterøl - men alkoholprosenten er nok lavere enn noen belgisk munk ville stått inne for, Raudøl skal tross alt selges i dagligvarebutikkene i Lesja. 
Rødbrun farge på ølet, høyt off-white skum.
God aroma av brunt kandissukker, karamell og støv, et hint av mildt krydder.
Tynn munnfølelse til å være et "belgisk" øl. Rimelig tørr smak, malt og noe karamell, lettdrikkelig men kanskje ikke spesielt imponerende. Kan likevel fungere godt som en innfallsport til de "belgiske" øltypene, for dem som ellers bare er vant til pils.

Nøgne Ø Brun

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Brun er et øl vi har hatt i flere år, men som av uforklarlige årsaker har falt ut av "Ølboken" vår. Da ølet ble lansert i desember 2008, fikk bryggeriet kjeft av puristene: man mente at nå var ikke Nøgne Ø "Det kompromissløse bryggeri" lenger, fordi de hadde brygget et øl som ALLE kunne like! Vel, på Cardinal er vi også ølentusiaster, men vi er ikke fanatikere - det må da være lov å brygge noen "snille" øl som har bred appell også, bare bryggingen er gjort ordentlig. Så vi frikjenner Nøgne Ø fra alle anklager! Brun må ikke forveksles med Nøgne Ø Brown Ale - sistnevnte er i anglo-amerikansk stil , mens Brun først og fremst har sine forbilder i Belgia. 
Meget mørk brun farge på ølet, som en porter. Fint og kremig beige skum.
Moderat men god aroma av belgisk overgjær, krydderier og eik.
Smaken har brun malt, karamell, brunt sukker og toner av treverk, anstendig humle i avslutningen. Ikke for søt. Dette er på ingen måte Nøgne Øs "største" øl, men godt og lettdrikkelig er det - og helt umulig å mislike.

HaandBryggeriet Belgisk Pale Ale

haandbryggeriet-belgisk-pale-ale-2

Dette nye ølet fra HaandBryggeriet i Drammen er i utgangspunktet en American pale ale eller en IPA som er gjæret med belgisk gjær.
Belgisk Pale Ale er uklar (levende øl!) og dypgylden på fargen, med et flott og kremig hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig (amerikansk og/eller newzealandsk?) humle (tropiske frukter, sitrus) og belgisk overgjær.
Smaken har også et fast humlepreg gjennom det hele, med solide fruktige toner, men er ikke for bitter. Myk munnfølelse. Godt øl! - og forfriskende for sin styrke.

Kinn Prestesonen (fat)

456226width300height370zwidth300zheight370x150y186-243x300

Prestesonen stiftet vi først bekjentskap med på Haand Ølfestival i Drammen i 2012, men måtte avlegge et personlig besøk med varebilen hos vår venn Espen Lothe og hans Kinn Bryggeri i Florø før vi fikk godsakene i hus.
Meget mørk brun (nesten helt svart) farge, moderat beige skum.
Tørraktig røstet aroma, toner av kaffe, hint av kakao.
Tørr røstet smak, toner av kaffe og usøtet kakao og lakris, hint av aske. Røstet og humlet bitterhet i avslutningen.
En meget smakfull porter!

HaandBryggeriet Humlesus

humlesus2-553x1024

Våre venner i HaandBryggeriet i Drammen har kommet med en ny golden ale, Humlesus. Og da vet man at det selvsagt er humlen som står i fokus – nærmere bestemt den nye amerikanske og uhyre populære Citra-humlen. Selv om alkoholstyrken er moderat, er der ingen mangel på smak her!
Uklar lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens aroma av Citra-humle, med toner av sitrus og tropiske frukter i massevis, noen hint av hankatt også.
Meget humlepreget smak på en bakgrunn av lett sødme, toner av grapefrukt og harpiks, hint av tropiske frukter, middels bitter avslutning. Kanskje ikke helt perfekt balansert (det skal noe til med et humlepreget øl på 4,5%), men et meget godt øl uansett. La humla suse!

Voss Oregonian (fat)

OREGONIAN

Vi er stolte av å være blant de første i Norge som introduserer øl fra det helt nystartede Voss Bryggeri. Tom var selv på bryggeriet og hentet hjem de første fatene. Oregonian er stilmessig en American pale ale, og navnet er en diskret antydning om at bryggeren Ian opprinnelig er fra Oregon (en av USAs beste ølstater).
Meget uklar oransje farge på ølet (noe av uklarheten kan nok tilskrives at fatet ble grundig ristet under transporten - men smaksmessig er det bare et pluss at mer av B-vitaminene er med), moderat hvitt skum.
Herlig sterk aroma av fruktig humle (tropisk frukt = mango og pasjonsfrukt), også noen toner av furu. Humletypene er
Northern Brewer, Cascade, Citra og Chinook.
Massevis av aromahumle (inkludert tørrhumling) har blitt brukt her, og ikke så mye bitterhumle, i følge bryggeren. Da kommer det ikke som noen overraskelse at ølet har rikelig med fruktig og mildt furuaktig humlesmak, men ikke så mye bitterhet. Vi tror nok det ikke ville skadet med litt mer bitterhumle, selv om det altså er den mer subtile humlesmaken som SKAL stå i fokus her. Men dette er nå uansett et meget hyggelig øl å drikke som det er. Vi har store forventninger til Voss Bryggeri framover!

Lindheim Saison Farmhouse Ale

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark er et nystartet bryggeri med høye ambisjoner. Deres Saison Farmhouse Ale (kalt Sarason når den blir servert på Cafe Sara i Oslo) er et av bevisene på det. Forbildene er belgiske, og krydderpreget kjenner vi igjen fra stilartene witbier og saison. 
Disig oransje farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av krydder (spesielt koriander) og sitrus / appelsinskall.
"Crisp" smak, middels tørr men med noe fruktig sødme i behold, krydder- og sitruspreget (distinkte toner av koriander,også appelsinskall), pepperaktig avslutning. Både forfriskende og samtidig et øl til å nyte. En höjdare, om du ikke har krydderallergi.

Voss Pale Ale (fat)

Voss-VPA-Vossa-Pale-Ale-275h

Den Pale Ale (VPA) som vi nå har på fat fra Voss Bryggeri, er betydelig bedre enn den prototypen vi fikk smake tidligere. Stilmessig er ølet nærmest en American pale ale, men har likevel sitt eget helt spesielle "vossapreg" p.g.a. bruken av einerkvister. 
Uklar oransje farge på ølet, høyt og kremig skum, svakt off-white.
Sterk aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, toner av einer og tropisk fruktblanding, et hint av røk.
Smaken har de samme elementene som aromaen, eineren kommer gjennom enda sterkere her, og tilfører en interessant karakter til ølet.

Nøgne Ø Kriek of Telemark

_L-WEB_5144176a

Da Nøgne Ø (det kompromissløse bryggeriet) i Grimstad bestemte seg for å brygge et skikkelig surt fruktøl, var spørsmålet om de ville klare å få tak i tilstrekkelig sure kirsebær. Det gjorde de – i Gvarv i Telemark dyrkes ennå kirsebær av den rette typen. Resultatet er Kriek of Telemark.
Intens og utrolig vakker dyprød farge på ølet, moderat rosa skum.
Aroma av kirsebær, marsipan, treverk og støv.
Sterk og pirrende smak av sure og snerpende kirsebær i lassevis, her er der ikke mye sødme. Bitterheten er på moderate 25 IBU. Bare deilig å drikke – når du først er innstilt på at det skal smake surt.

Nøgne Ø Global Pale Ale

1371803646global-pale-ale

Synes du humlesmak er noe av det beste som finnes i denne verden – men at det ikke alltid bør være nødvendig å brygge alkoholbomber for at humlen skal komme til sin rett? Det synes bryggerne på Nøgne Ø i Grimstad også – og da de bestemte seg for å brygge Global Pale Ale (GPA), valgte de ut hele 13 forskjellige humlevarianter, fra 7 forskjellige land: England, Slovenia, New Zealand, Tsjekkia, USA, Tyskland og Australia.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Deilig og rimelig kompleks aroma av humle – toner av grapefrukt, tropiske frukter, furu og gran – noen milde krydrede toner også.
Meget humlepreget smak gjennom det hele, med de samme elementene som i aromaen, og en småskarp bitter avslutning. Munnfølelsen er fyldigere enn det man kunne frykte fra et øl på bare 4,5%. Jo, dette er et øl som garantert kommer til å selge godt, både i dagligvarebutikkene og på Cardinal.

Nøgne Ø Monkey Brew Primator Doppelbock

bock

Vinneren av NM i hjemmebrygging gis hvert år muligheten til å få ølet sitt brygget kommersielt hos Nøgne Ø i Grimstad. I 2013 vant Jørg Solheim, Pål Rolfsen og Bjarke Vang med en doppelbock, Primator. Vi tok i første omgang bare inn et lite parti til arrangementet Mandag i Annen, men ølet var jo knallgodt, så om vi får tak i mer, så tar vi inn mer.
Dyp rødbrun farge på ølet, høyt og varig off-white til beige skum.
Tiltrekkende maltpreget og søtlig aroma, toner av karamell og wienerbrød, noen fruktige toner også.
Søt (men ikke for mye), maltpreget, rik og fyldig smak, toner av karamell og mørke tørkede frukter. Deilig – en fin doppelbock etter min smak.

Nøgne Ø Tindved

nogne-o-tindved

Tindved-bær (som vokser i områdene rundt Trondheimsfjorden) har blitt den siste «hit» når det gjelder frukttilsetning i øl. Fra før har vi HaandBryggeriet Tindved, nå er altså Nøgne Ø kommet etter.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Behagelig og sterk aroma av tindvedbær, eplecider og brettanomyces, hint av eik.
Smaken er temmelig sur men ikke ekstrem, ganske tørr, toner av brettanomyces og tindvedbær igjen, bitter ettersmak.

Nøgne Ø Red Horizon 2. edition

nogne-o-red-horizon-3-edition

Nøgne Ø i Grimstad har gjæret dette sterke ølet med den berømte japanske sakegjæren Masumi No. 7, ved lav temperatur. Som de andre ølene i Red Horizon-serien er 2. edition brygget med en dugelig dose rødbeter(!) - ikke akkurat den vanligste ølingrediensen.
Uklar mørk rødbrun farge på ølet, lavt off-white skum.
Uvanlig aroma av rødbeter, billig vin, mildt krydder og noe frukt.
Meget søt og alkoholpreget smak, med rødbeter og modne bær, og en distinkt humlebitterhet (100 IBU) i avslutningen. Vel, min personlige favoritt blant Red Horizon-ølene er 2. edition ikke, men der er saktens folk som liker den bedre enn jeg gjorde. Kjøp gjerne både denne og 3. edition samtidig, del dem med en venn og si hva dere synes!

Nøgne Ø Red Horizon 3

red-horizon

3. edition av Nøgne Ø Red Horizon er som de andre i serien brygget med rødbeter, og her er det sakegjær No. 9 som har blitt benyttet.
Dyp rødbrun farge på ølet, klarere og litt lysere enn 2. edition, lavt off-white skum.
Aromaen her er noe bedre, toner av rødvin og rødbeter.
Smaken framstår definitivt som bedre etter min smak, men det er tillatt å være uenig med meg. Vinøse toner (hetvin), hint av eik, fint balansert bitterhet i avslutningen (til tross for teoretisk IBU på 100). Varmende munnfølelse, men litt mindre alkoholpreget enn 2. edition. Ganske gode greier dette!
 

Nøgne Ø Sour Brown

NogneSourBrown

Sour Brown fra Nøgne Ø i Grimstad har tilbrakt 9 måneder på eikefat, hvor den har blitt utsatt for naturlig forekommende brettanomyces, og ellers de mikrober som trives i treverket. Resultatet er en langsom og naturlig syrningsprosess. 
Ugjennomsiktig mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Sterk søtlig & syrlig aroma, med distinkte toner av eik.
Søt og sur smak også - mer sur enn søt, men ikke ekstrem. Eikede og vinøse toner. Milde røstede toner og noe humle i avslutningen. God å drikke, men en eller to flasker om gangen er gjerne nok.

7 Fjell Svartediket Black IPA

Cardinal Pub Stavanger

Bergens nye håndverksbryggeri 7 Fjell flytter snart inn i egne lokaler, men første batchen av Svartediket Black IPA er et "gjøkebrygg" som de har brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Stavanger, med IVAR-vann (Svartediket er ellers en av Bergens drikkevannskilder). Dermed kan enhver god siddis trykke ølet til sitt bryst som "vårt øl" - resultatet er nemlig meget vellykket. Bryggerne deler villig ingrediensene med oss: malttypene er pilsner, pale, hvete, pale crystal, crystal, carafa special 1 og 3. Humletypene er Athanum, Centennial, Mosaic og Warrior. 
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Moderat lys beige skum.
Behagelig aroma og smak av fruktig amerikansk humle mikses harmonisk inn med moderat røstet malt. Noen toner av kaffe og sjokolade, men blir aldri overdrevent røstet. Middels humlebitter og tørr avslutning. Meget lettdrikkelig for sin styrke - bør bli en vinner hos et bredt spekter av ølentusiaster.

Lervig / Magic Rock Farmhouse IPA

Cardinal Stavanger

Vårt lokale bryggeri Lervig er selvsagt alltid representert på Cardinal, og periodevis har vi også hatt øl fra det engelske kvalitetsbryggeriet Magic Rock på fat, til glede for mange av våre gjester. Når disse to bryggeriene bestemmer seg for å brygge et samarbeidsøl, er det jo ganske opplagt at vi tar det inn. Bryggingen har samarbeidspartnerne gjort hos Lervig i Hillevåg.
Farmhouse IPA er altså humlet som en IPA, men er brygget med belgisk alegjær og brettanomyces. Ølets krydrede karakter skal da bare utvikles mer markert med tiden.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av malt, brettanomyces (bondegård / mildt krydder), overmodne frukter og moderat humle.
Smaken er distinkt humlepreget og mildt krydret, ganske tørr og meget forfriskende. 

6% Fat 30L

Nøgne Ø Aku-Aku Lemongrass Ale

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø i Grimstad brygget første gang Aku-Aku Lemongrass Ale som et spesialøl for Aku-Aku Tiki Bar på Grünerløkka i Oslo (som åpenbart har et Thor Heyerdahl-tema), men ølet har siden blitt så populært at Nøgne Ø har vært nødt til å brygge det jevnlig, og gjøre det tilgjengelig også for andre puber. På Cardinal har fatene blitt tømt på rekordtid.
Ølet smaker ikke bare av sitrongress (lemongrass), sitrongresset er en faktisk ingrediens i bryggingen.
Uklar gylden farge på ølet, kremig off-white skum.
God aroma av sitrongress og udefinerte milde krydderier.
Forfriskende smak og munnfølelse, sitrongresset er der, men er ikke overdrevet. Moderat men merkbar humle. Gir mersmak! Jo, det er høyst forståelig om dette blir et permanent brygg fra Nøgne Ø heretter.

ABC Brewing Halvor IBA (fat)

beer_195361

Da kan vi presentere det tredje fatølet fra de bergensk-stavangerske nomadebryggerne i ABC Brewing, Gahr Smith-Gahrsen og Kim Odland. Halvor IBA har de brygget hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Og lurer du på hvem Halvor er, så feiret han nylig 10-årsjubileum som bartender ved Henrik Øl-og Vinstove i Bergen. Da er det klart han måtte få et øl oppkalt etter seg!  Og IBA? Det står for Imperial Brown Ale.
Uklar brun farge på ølet, kremig beige skum.
Aroma av amerikansk humle, karamell og butterscotch.
Ganske rik og fyldig smak, rikelig med brun malt og hint av muscovadosukker uten at ølet er særlig søtt, tydelig amerikansk humle i avslutningen, bitter ettersmak.
Godt øl!

Lindesnes Påskeøl

Cardinal Stavanger

Vi fikk en advarsel fra Lindesnes Brygghus om at enkelte flasker av deres Påskeøl kunne være overkarbonert (= ha for mye kullsyre), men prøveflasken var helt fin, så vi "friskmelder" ølet, men gir deg selvsagt en ny flaske hvis du skulle være uheldig med din. Stilmessig er påskeølet nærmest en American pale ale.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig. moderat hvitt skum.
Rustikk "hjemmebrygg"-aroma, toner av treverk og humle.
Den middels tørre smaken er rimelig velhumlet gjennom det hele (sannsynligvis med amerikansk humle), fint balansert med malten. Noen toner av furu og harpiks, en moderat bitterhet i avslutningen. Slett ikke dårlig dette her!
Lindesnes Påskeøl er vårt eneste øl i år som er definert som et påskeøl / påskebrygg, så benytt sjansen når våren står på trappene!

ABC Brewing West Coast Lager




wcl

Det nye stavangersk-bergenske nomadebryggeriet ABC Brewing (Kim Odland og Gahr Smith-Gahrsen) habrygget sin kraftig humlede lyse lagerøl, West Coast Lager, hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Gylden farge på ølet, svakt disig, moderat hvitt skum.
God fruktig (men ikke veldig intens) aroma, med et hint av toffee.
Lett i kroppen, liten restsødme. Meget humlepreget smak, med toner av grapefrukt og harpiks, og en massiv bitterhet (nesten medisinsk) i ettersmaken.
Lyse lagerøl har fortsatt mange venner på Cardinal (og det er helt i orden!), men hvis det bitreste du kan tenke deg å drikke er
Stella Artois, bør du nok bare fortsette med Stella. De mer vågale kan derimot prøve seg på denne nyskapningen fra ABC Brewing.

ABC Henrik Imperial Amber Ale (fat)

abcsett-1

Norge har fått sine første "fantombryggere" eller "nomadebryggere" (= håndverksbryggere uten eget bryggeri, som leier bryggerikapasitet hos andre), selv kaller de seg "gjøkebryggere". ABC Brewing er et bergensk-stavangersk prosjekt, med Gahr Smith-Gahrsen (Andhrimne) og Kim Odland (Black Cat) i spissen. Imperial Amber Ale har de brygget hos Lervig i Hillevåg. Ølet kunne like gjerne vært kalt en IPA, etter vår mening. Godt er det ihvertfall! Som navnet sier er det brygget for Henrik Øl- og vinstove i Bergen, men i en inter-kollegial utveksling av ølfat med Henrik så sikret vi oss et par fat av dette fyrrige snabelstoffet. 
Ravfarget øl, svakt disig, med et moderat off-white skum.
Herlig humlepreget aroma, fruktige og harpiksaktige toner.
Smaken er distinkt humlepreget (amerikansk humle) gjennom det hele, med en solid bitterhet. Der er akkurat nok malt til å støtte opp under bitterheten, men ølet er ikke særlig søtt. Alkoholen er godt skjult.

Nøgne Ø Wit

Cardinal

Nøgne Ø sin Wit har i mange år solgt bra i butikksegmentet, og faktisk også hos oss, til tross for at vi plutselig oppdaget at den var falt ut av Ølboken! Det er altså en witbier i belgisk stil, selv om Nøgne Ø har gjort visse avvik fra standarden (bl.a. med humlebruk), og også har justert oppskriften noe underveis. Både aroma og smak har det stiltypiske witbierpreget av koriander og appelsinskall, men med både malt og humle mer framtredende enn i andre og enda lettere utgaver av ølstilen. Som andre witbier skal den serveres ganske kjølig, og er en «sommerforfriskning» som mange velger hele året.

Nøgne Ø Blonde

Cardinal Stavanger

Dette ølet fra Nøgne Ø ble første gang brygget spesielt for Skralfestivalen 2008 (musikkfestival m.m.) i Grimstad, den holdes på Groos, et fint strandområde med campingplass og mere til, som er velkjent for mange rogalendinger. Ølet het da Kos på Groos (vi har hatt flasker av dette fram til nåWinking, men da bryggeriet bestemte seg for å la ølet gå inn i sitt faste utvalg, skiftet det navn til Blonde (med bare mindre justeringer av oppskriften).
Typemessig er dette nærmest en blond "belgisk" ale, med noen karaktertrekk som du finner igjen henholdsvis i bryggeriets Saison og Wit. Som alle NØs øl er det flaskekondisjonert. Ingrediensene inkluderer hvetemalt, vanlig pilsnermalt av bygg, Crystal humle, koriander og belgisk overgjær.
Uklar lys gylden farge, høyt hvitt skum.
Herlig aroma av koriander og alle de vante elementene fra den belgiske gjæren.
Smaken har et distinkt krydret preg gjennom det hele, en beskjeden fruktighet bærer med seg toner av sitrus og banan, korianderen dominerer, men der er også en betydelig humlebitterhet. Ølet skal angivelig bare ha 20 IBU (International Bittering Units), som er ganske moderat - på meg virker det bitrere, men jeg blir kanskje narret av korianderen? Avslutningen er i alle fall både tørr og ganske bitter (men langt fra ekstrem), og ettersmaken varer lenge. Dette er definitivt øl av en ganske annen kvalitet enn den industripilsen du får kjøpt på musikkfestivaler flest!

HaandBryggeriet Bavarian Weizen

44585-Haandbryggeriet-Bavaria-Weizen-275h

Tilbake på Cardinal etter en tids fravær: Det beste norskbryggede hveteøl i tysk stil - ikke at der er så veldig mange konkurrenter i Norge, men selv tyskerne kunne vært bekjent av Bavarian Weizen fra HaandBryggeriet i Drammen. Bryggeriet har også en butikkvariant som bare heter Bavaria (som vi ikke har tatt inn) – det er altså versjonen med vanlig «tysk» styrke vi har med å gjøre her.
Disig gylden farge (gjæren bør helles med), digert hvitt skum.
Behagelig sterk og stiltypisk hefeweizen-aroma av kryddernellik og modne bananer.
Smaken har også distinkte toner av kryddernellik og mer moderate toner av banan, ikke for søt, forfriskende. Som med de fleste andre hveteøl er der ikke mye bitterhet.
Joda, vi kommer fortsatt til å ha flere tyskbryggede hveteøl i utvalget vårt, men hvorfor ikke drikke norsk, når ølet er så bra som dette?

HaandBryggeriet Ardenne Blond

large_HaandBryggerietArdenneBlond

Ardenne Blond fra HaandBryggeriet i Drammen har navnet sitt fra fjellkjeden (etter norsk målestokk: åsene) Ardennene i det sydøstlige Belgia. Stilmessig har dette ølet fått med seg noe av det beste både fra øltypene belgisk blond, saison, witbier og triple. Forvirret? Neida, etter en flaske eller to av denne faller alt på plass!
Disig lys gylden farge, høyt hviit skum. Behagelig aroma av belgisk overgjær og krydderier, særlig koriander (som da også er en faktisk ingrediens). Også noen fruktige toner.
Lett og behagelig munnfølelse for sin styrke. Smaken er distinkt krydret (koriander igjen), men ikke overdrevet. Noe frukt igjen. Moderat humle i avslutningen.
En av våre favoritter!

Nøgne Ø Single Hop Citra IPA

6829397703_5536361ecc

Nøgne Ø Single Hop Citra IPA har vi på fat nå, og som navnet forteller er den nye humlevarianten Citra brukt som eneste humle i brygget. Citra-humlen ble krysset fram i USA, og lansert i 2008, hvoretter den ble en øyeblikkelig suksess både hos kommersielle bryggere og hjemmebryggere. Navnet er en klar indikasjon på at humlen gir ølet et preg av sitrusfrukter, men aromaen og smaken har også innslag av forskjellige tropiske frukter samt noe harpiks, og gir derfor et inntrykk av kompleksitet selv når Citra brukes som enehumle.
Nøgne Ø i Grimstad har fått så mange positive tilbakemeldinger på dette ølet (blant annet fra oss) at de vurderer å la det få status som et av sine "faste" øl, med tapping på både fat og flasker.
Det er altså en ravgylden IPA med bra hvitt skum. Både aromaen og smaken domineres selvsagt av Citra-humlen fra begynnelse til slutt, men der er likevel såpass maltkropp at ølet oppleves som godt balansert. Bitterheten er tydelig, men på ingen måte ekstrem til å være en IPA. En av våre favoritter!
Og får du lyst til å smake andre øl hvor Citra inngår som en av humlevariantene, anbefaler vi Lervig Lucky Jack og Sierra Nevada Torpedo Extra IPA.

Kissmeyer Red IPA

6895871663_347159c382

Den danske bryggeren Anders Kissmeyer var vår gjest på Cardinal i fjor. Da hadde vi inne hans PilNZer og Smoked Baltic Porter som han brygget hos Lervig i Hillevåg. Nå har vi spesialimportert hans Red IPA på fat, som han brygget hos Ørbæk Bryggeri i Charlottenlund. Og det er også gode saker!
Dyp rødbrun farge på ølet, moderat kremig off-white skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, hint av bjørnebær og furu, med en avdempet men kompleks maltprofil i bakgrunnen.
Smaken har først en bred maltprofil med noen lettrøstede toner og et hint av sjokolade, men ølet er ikke særlig søtt. Så overtar humlen, med fruktige og mildt harpiksaktige toner, og en moderat bitterhet i avslutningen.
Aner vi at "røde" (rødbrune) øl som vektlegger BÅDE maltsmak, humlesmak og lettdrikkelighet, er den nye trenden innen "craft brewing" nå? I skrivende stund har vi 3 røde på fat, et lagerøl og to ales - det er Ægir Brime Red Lager, Lervig Hoppy Joe og altså Kissmeyer Red IPA. Smak dem alle tre, og fortell oss hva du synes! Der kan fort bli mer av denslags ...

HaandBryggeriet Sundvolden Porter

sundvolden

HaandBryggeriet i Drammen har, som navnet røper, brygget Sundvolden Porter spesielt for det tradisjonsrike og familie-eide Sundvolden Hotell nær Tyrifjorden. Foruten den røstede malten er ølet også brygget med en dose rugmalt, for å få et rundere preg. Der er bare brygget 3360 flasker, hvorav de fleste naturlig nok har gått til hotellet – men vi på Cardinal var ikke oss selv om vi hadde latt anledningen gå fra oss til å sikre noen flasker til våre gjester!
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet og maltpreget aroma med toner av sjokolade, kaffe og mørkt rugbrød, hint av lær.
Smaken er røstet men likevel myk, middels søt, med toner av sterk kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, hint av røk og aske i avslutningen. Bitter humle i ettersmaken. Gode saker igjen fra HaandBryggeriet – de har virkelig taket på «de der mørke greiene». Foto fra den gode øl-bloggeren «
Kjempetorsken»

HaandBryggeriet Fatlagret (Akevitt) Porter

Cardinal Stavanger

HaandBryggeriet Fatlagret Porter het tidligere Akevitt Porter – nå som før dreier det seg altså om et øl som har vært modnet på eikefat som tidligere inneholdt vellagret norsk akevitt. Fatene er utvalgt av tidenes fremste norske akevittekspert, Halvor Heuch fra Vinmonopolet / Arcus. De kan bare brukes til ølmodning én gang, brukes de flere ganger vil fatpreget bli for avdempet. Alkoholstyrken på dette ølet varierer fra batch til batch – den har vært oppe på 10%, men er nå «bare» på 8,2%.
Dette er mine kommentarer da ølet var 10%:
«Kullsvart farge, høyt til moderat lysebrunt skum.
Deilig røstet aroma, toner av kaffe, lær, mørk sjokolade, mørke tørkede frukter, noen eikede og vinøse toner.
Smaken har rikelig med maltsødme og røstet preg, toner av kaffe og mørk bitter sjokolade, noen eikede toner, med en fast humlet og røstet bitterhet i avslutningen. Jeg ville kanskje ikke ha vært i stand til å si at eikefatet tidligere hadde inneholdt akevitt, om jeg ikke hadde visst det - men dette er bestemt ett av de aller beste norske øl jeg har smakt. Noensinne.»  Var rimelig fornøyd dengang, altså …
Når jeg nå smaker den nyeste versjonen, så er hovedinntrykket det samme som første gang. Munnfølelsen og smaksinntrykket blir naturlig nok LITT mindre fyldig enn sterkeste versjon, men er fortsatt meget bra. Kanskje enda mer vinøse toner i aromaen nå, også hint av rødvinseddik. Smakselementene er som før. Jeg vil fortsatt påstå at dette er et «kongeøl»!

Inderøy Barsk

Cardinal Stavanger

Vi har fått inn ny forsyning av de to IPAene fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord –Trøndelag, Barsk og Mærrabætt. Barsk er «butikkvarianten», men den er heftig nok til at den forsvarer navnet sitt.
Bronsefarget øl, svakt disig, med et høyt til moderat hvitt skum.
Deilig og sterk aroma av fruktig humle, toner av appelsiner og ananas. Også toner av harpiks.
Smaken er ganske riktig tydelig humlepreget gjennom det hele, men bakkes også opp av en anstendig maltsødme. Harpikstoner, noe frukt også. Lang bitter ettersmak. Bra munnfølelse til å være en IPA på bare 4,5%. Anbefales!

Ægir Skumring Dubbel

8128666262_0f89b4292d_z

Ægir Skumring Dubbel har vi på fat nå - som vanlig når det gjelder ølene fra Evan Lewis på Ægir Bryggeri i Flåm, er det kvalitet han leverer. Dette er altså en dubbel i belgisk klosterølstil.
Dyp og disig rødbrun farge på ølet, høyt off-white skum.
Behagelig "typisk dubbel" aroma, med toner av brun malt og brunt kandisukker, karamell, mørke tørkede frukter og mildt krydder.
Vel avrundet munnfølelse. Middels søt smak, med de samme elementene som i aromaen. Moderat humle, som forventet av denne ølstilen - likevel er der nok litt mer humle i
Skumring enn i en del andre dubbels, nok til å gi mersmak. Alkoholen er merkbar, men dominerer ikke.
Et meget trivelig øl å drikke, bør nytes langsomt.

(7,0%)

Søgaard Espresso Stout

sc3b8gaards-espresso-stout

Her får vi en grei omtale av ølet fra Søgaards Bryghus i Aalborg: Foto; StoreMy
"
Glæd dig til at smage denne milde og fyldige stout tilsat koldtvandsekstrakt af afrikansk højlandskaffe. Den har en fin kaffearoma, som supplerer de ristede malte og den diskrete humlearoma. Espresso Stout er en oplevelse på egen hånd, men udmærker sig særligt som ledsager til chokolade og kraftige desserter. Espresso Stout er et resultat af et unikt samarbejde mellem den anerkendte brygmester Anders Kissmeyer, det Aarhusbaserede kaffehus KaffeMekka og Søgaards Bryghus. Vi håber du vil nyde Espresso Stout lige så meget, som vi nød at brygge den! 
Øl brygget af: Bygmalt, honning, muscovadosukker, kaffeekstrakt, havre og humle."
Våre egne smaksnotater:
Svart farge på ølet, tett og fint lysebrunt skum.
God aroma av røstet malt, mørk sjokolade, lakris og espressokaffe.
En del kullsyre i munnen. Den middels søte smaken er distinkt røstet gjennom det hele, sterke toner av espressokaffe, også brunt sukker, hint av honning, mørk sjokolade og lakris. Middels bitter avslutning.
Enda en godbit til stout-folket! E me 'kje greie?


(50 cl flaske, 7%)

Hornbeer / Kissmeyer Smoked Tripel Kisshorn

tumblr_mecq091LZy1rkeotlo1_1280

Her overlater vi først ordet til den godeste Fogh Rasmusssen i det danske bryggeriet Hornbeer:
"
Et samarbejdsbryg mellem Anders Kissmeyer og Hornbeer. Vi har ikke været helt tro mod stilarten “Belgisk Tripel” – vi synes lige, at man skal kunne se og smage, at vi har været her. Anders har haft gang i røgovnen – den har været tændt op 20 gange, for at vi havde tilstrækkeligt med røgmalt. Ja, og så har vi altså brugt lidt mørkere malte end normalt til Tripel. Men gæren er ægte belgisk trappist. Den er gæret ved moderat temperatur for at sikre så “ren” en smag som muligt. Øllet er blevet som vi ønskede. Ravfarvet og med en fin duft og smag fra den røgede malt. Den er temmelig kompleks, og vi er sikre på, at den fint tåler en længere lagring under gode forhold. 
Og hvornår drikker man den så ? Bedst i godt selskab og måske med lidt røget mad. Husk lige vand til."
Våre egne smaksnotater:
Uklar brun farge, helles i glasset meget brusende med et digert beige skum.
Sterk søtlig aroma med fruktige toner, i en merkelig blanding med enda sterkere toner av røkt kjøtt.
Smaken er søt, med toner av kandisukker og karamell, som snart overdøves av sterke toner av røkt kjøtt. Sært - et øl for "de spesielt interesserte".


(50 cl flaske, 8,6%).

Gotlands Wisby Weisse

wisby_weisse_detalj

Da våre kjekke gotlandske bartendere Louise og Linn begynte hos oss (Linn er fortsatt med oss), måtte vi litt beskjemmet innrømme at øl fra Gotland hadde vi ikke på Cardinal - faktisk var utvalget vårt av godt svensk øl i det hele tatt svært begrenset. For å rette på dette meningsløse misforhold, har vi nå en tid hatt gode øl fra Slottskällan, Nynäshamn og Sigtuna i utvalget, og slår nå til med vårt  første øl fra Gotlands Bryggeri, hveteølet Wisby Weisse. Gotlands Bryggeri er det minste bryggeriet i Spendrups-gruppen (Spendrups kan markedsmessig sammenlignes med Hansa-Borg.gruppen i Norge), men i stedet for å over-rasjonalisere og legge ned  bryggeriet på Gotland, har Spendrups klokelig valgt å satse på kvalitet, og la gotlendingene ta seg av "spe sialøl"-segmentet. Gotland har gjennom historien vært et sjøverts "veikryss" for både dansker, svensker, nordmenn, tyskere, polakker, russere og baltere - enten det har gjeldt ufred og onde hensikter, eller bare fredelig handel. Disse internasjonale impulsene bør være et godt bakteppe for moderne dypdykk i europeiske ølstiler. Med Wisby Weisse møter vi altså et hveteøl i tysk stil, men bryggeriet har også andre øl som vi kan være interessert i, så "stay tuned"!
Uklar lys brunlig-gul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Deilig og stiltypisk hefeweizen-aroma, med de karakteristiske tonene av banan, kryddernellik og bobletyggegummi.
Smaken er "crisp" og smakfull med fruktige og krydrede toner, spesielt banan og kryddernellik, moderat men godt merkbar humle i avslutningen (mer enn i mange andre hveteøl). Passe søt, trivelig og velbalansert - "just precis" som Linn.

Nøgne Ø Citrus Hytrix IPA

0b5e673338796813fb34cb0c8ccea9b4_320x320

Citrus Hystrix IPA fra de kompromissløse bryggerne hos Nøgne Ø i Grimstad er utviklet i samarbeid med superkokken Trond Moi. Og med et slikt navn på ølet er det selvsagt plenty med sitrusfrukt her, både fra sitrusaktig humle, angivelig bergamotblader (den engelske teksten sier imidlertid  kaffir lime, som er en annen sitrusfrukt - og det er den som heter citrus hystrix på latin, bergamott heter citrus aurantium ssp. bergamia) og mandarinjuice (her sier den engelske teksten tangerine, som er en slektning av mandarinen). Ja ja, fort gjort å gå litt vill i alle de eksotiske sitrusfruktene. Godt lukter og smaker det, ihvertfall!
Uklar brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Distinkt aroma av av sitrusfrukt, samt  sitrusaktig og furuaktig humle, noe søtlig malt i bakgrunnen.
Deilig humlepreget og kompleks smak, sterke toner av sitrusfrukt. Toner av harpiks / furu også. En solid bitterhet i avslutningen. For alle "humlehoder" og sitruselskere er det bare å si : Halleluja!

(50 cl flaske, 7,5%)

Nøgne Ø Pumpkin Ale

Cardinal Stavanger

Halloween og Thanksgiving er svære greier i USA - og da er gresskar (pumpkin) obligatorisk tilbehør. Uthulte gresskar som lykter, og innholdet servert som syltet gresskar til kalkunen, det er vel og bra, men å ha gresskar i øl, det må vel være rimelig sært, tenker du kanskje? Vel, i USA er gresskarøl "in" hele høstsesongen. Og brygget med en vettug oppskrift er gresskarøl faktisk godt. Bryggeren som skal utføre den konkrete jobben er gjerne mindre begeistret - gresskar i mesken er lite helvete å jobbe med, og avrenningen tar gjerne timesvis. Nøgne Ø i Grimstad følger opp den amerikanske tradisjonen med sin Pumpkin Ale. Foruten byggmalten og gresskar er ølet også brygget med en dose hvetemalt, rugmalt og havregryn, samt litt laktose (= ikke-forgjærbart melkesukker).
Mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat men god aroma av karamellmalt og noen vegetale toner (gresskaret, antar jeg).
Myk munnfølelse. Smak av karamellmalt og lettrøstet malt, moderate toner av gresskar med en viss syrlighet. Moderat humle (
Bobek, Summit og Columbus), bitterheten er 30 IBU. Lett brent ettersmak. Ikke vanskelig å drikke og like.

(50 cl flaske, 4,5%)

Baladin Isaac

Cardinal Stavanger

Den kreative og miljøbevisste italienske bryggeren Teo Musso kommer fra en stor vingård, og hans ungdomsopprør besto ikke i utagerende festing, men i en bestemt vilje til å brygge øl, ikke vin! Dermed ble det broren som fortsatte familiens vintradisjoner, mens Teo startet Birrificio Baladin. Vi har hatt besøk av Teo Musso på vårt arrangement "Mandag i Annen", hvor han på sitt spesialengelsk (som imidlertid er hakket bedre enn vår italiensk) redegjorde for sin bryggefilosofi. Inspirasjonen fra Belgia er åpenbar, men Teo har oftest sin egen itaiienske vri på tingene, fra flaskedesign til ingredienser. Isaac (oppkalt etter sønnen, om vi forsto ham riktig) er stilmessig nærmest en witbier, krydret med koriander, økologisk rårørsukker og siciliansk appelsinskall. Vi har den på de gedigne og tunge 75 cl flaskene med vokset kork.
Svakt disig blekgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen er distinkt krydret og ganske gjærpreget, med toner av koriander, høy og sitrus.
Ganske lett i kroppen. Smaken er middels tørr og forfriskende, med toner av koriander, mindre framtredende sitrus, kort avslutning. En anstendig
witbier / bière blanche fra Teo dette her! 

Baladin Nora

0000119_300

Den italienske brygger-originalen Teo Musso i Birrificio Baladin har oppkalt ølet Nora etter sin kone (nå eks-kone, det hjalp tydeligvis ikke å få et øl oppkalt etter seg en gang, kvinnfolk er rare). Nora (eks-kona altsåWinking er av nordafrikansk avstamning, og da måtte selvsagt ølet også ha nordafrikanske ingredienser, Det er brygget med det egyptiske kornslaget kamut (som også er et registrert varemerke, det er en variant av khorasan-hvete), ingefær og myrra (ja, nettopp myrra - de hellige tre konger har riktignok ikke vært involvert i saken, men myrra har tradisjonelt vært brukt både i røkelse og i oldtidens ølbrygging i Midtøsten).  Nora (nei, ikke eks-kona altså, men ølet - nå må du følge med her!) har vi på de gedigne og spesialdesignede 75 cl flaskene til Teo.
Disig dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Meget interessant krydret og eksotisk aroma med toner av røkelse, den oppfyller sannelig bryggerens intensjoner om å formidle noen av Midtøstens dufter. Også toner av gjær.
Interessant smak også, komplekse krydrede toner, rimelig forfriskende. Krydderpreget blir aldri skarpt eller brennende. Ølet er med vilje lett humlet for å bringe krydderne i forgrunnen, men litt mer humle hadde sikkert ikke skadet. Avslutningen er ganske "parfymert".
Definitivt ikke "ditt vanlige øl" dette her! Tankene går ellers til Ibsens "Et dukkehjem" - som kjent endte det stykket med at Nora smelte døra igjen og gikk ...

(75 cl flaske, 6,8%)

Ægir Cardinal Double Chocolate Chili Stout

Cardinal Brand

Cardinal Double Chili Chocolate Stout har Evan Lewis på Ægir Bryggeri i Flåm brygget spesielt for oss, etter at vi ga ham viss føringer på hva vi ville ha. Og resultatet ble vellykket. Sjelden har vi sett vår referansegruppe på "Mandag i Annen" smile mer tilfreds! Sigmund mumlet riktignok noe om at han gjerne ville hatt litt mer sødme i et sjokoladeøl, men ble ettertrykkelig nedstemt. (Til orientering: Der er ikke sjokolade i ølet, bare en solid mengde sjokolademalt. Men chili er der. You bet!)
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, toner av kaffe, hint av mørk sjokolade, chili, treverk og aske.
Smaken er relativt tørr (og dermed unektelig mer lettdrikkelig enn et søtere øl ville vært), toner av kaffe igjen, hint av mørk sjokolade - og så overtar et solid og behagelig brennende innslag av chili, som varer ut gjennom den laaaange ettersmaken. Etter første slurk får du lyst på mer - og mer ...
Det er brygget 2000 liter av ølet i denne omgang, og vi tror de vil gå ganske så radig unna.

Nøgne Ø Python Pilsner

Pasted Graphic 3

Du hellige fred! Nå har bryggerne på Nøgne Ø i Grimstad "gått bananas" med et merkelig hybrid-øl, som de kaller Python Pilsner. Å påstå at ølet smaker "helt python" ville være en betydelig overdrivelse, men meningene blant de som har smakt Python er sterkt sprikende, fra lovprisning til slakt. Ølet er gjæret med champagnegjær, og med en alkoholstyrke på 9,5% er det et drøyt stykke å kalle Python en "pilsner" (selv etter amerikanernes nyoppfunne og misvisende "Imperial Pilsener"-begrep). Men har man først fått frekkhetens nådegave, går mye an.
Disig gylden farge på ølet, noe bunnfall i flasken. Et svært beskjedent hvitt skum.
Uvanlig aroma, gressaktig humle blandet med søtlige florale og fruktige toner, og rå alkohol.
Smaken er søt (for søt, mener noen) og sukkeraktig, med gressaktig humle (37 IBU) og rikelig med alkohol. Hva nå enn Nøgne Ø har tenkt å utrette med dette ølet (og jeg har en sterk mistanke om at det aner de ikke selv en gang), så er det høyst diskutabelt om de har lykkes. Jøss da,
Python er er drikkelig (det er tross alt Nøgne Ø vi snakker om her), men virker nokså ubalansert på Cardinals testlaborant, som mener at Nøgne Ø har mange bedre øl enn dette. Men prøv den selv, og gjør deg opp din egen mening. Kanskje hører du til gruppen som løfter begeistringens fane høyest?

 (50 cl flaske, 9,5%)

Hornbeer Dryhop

jorgenb

Danske Hornbeer fra Hornsherred er et av bryggeriene som er aller bredest representert på Cardinal. Deres Dryhop gjør sannelig ikke skam på navnet - vi overlater like godt ordet til bryggeren Fogh Rasmussen selv (nei, ikke eks-statsministeren og Nato-sjefen - det er fortsatt lillebroren som brygger øl):
"Det er ikke en IPA – det er ikke en lager, men det er en undergæret øl, godt humlet og tørhumlet. Det er en singlehop version – al humle er Amarillo. Målet med denne øl, er at tilbyde en helt tør øl uden meget restsukker i kombination med humlen. Så kommer humlen rigtigt til sin ret, og Amarilloens karakteristiske duft og smag bliver tydelig. "
Svakt disig blekgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens og herlig aroma av Amarillo-humle, toner av sitrusfrukt og noe gran.
Intenst humlepreget smak gjennom det hele, ganske tørr, med en forbausende god fruktig og harpiksaktig kompleksitet for et øl som altså bare er brygget med én humletype. Ikke rart at mange hjemmebryggere framhever Amarillo som sin favoritthumle! Bitter avslutning, som blir ganske skarp i ettersmaken.
Hornbeer Dryhop fikk platinamedalje som beste øl på Bière Mondial i Strasbourg i 2011, og sølvmedalje på Stockholm Øl- og Whiskyfestival samme år. Det sier litt om kvaliteten!

(50 cl flaske, 5,0%.)

Ægir Ylir Julebrygg

aegir-ylir-julebrygg

Er litt usikker på om Ylir Julebrygg fra Ægir Bryggeri i Flåm er en ny oppskrift, eller om det bare er et nytt navn på ølet som tidligere år bare het Ægir Julebrygg ("polutgaven"). Godt smaker det ihvertfall fortsatt, og alkoholstyrken er den samme (7%).
Mørk brun farge på ølet, flott off-white til beige skum.
Moderat men behagelig aroma av brun malt og julekrydder, noe karamell og muligens brunt kandisukker.
Smaken er myk og fint avrundet, julekrydderne er der, men er ikke overdrevet. Toner av brunt kandisukker, men ølet er ikke for søtt. Moderat humle.
Et meget drikkelig og velbrygget juleøl!

Lindesnes Juleøl

Cardinal

Lindesnes Brygghus er Norges sydligste bryggeri som selger øl ut av huset. Alle produktene deres så langt holder "butikkstyrke", det gjelder også deres Juleøl - men de har klart å putte rimelig bra med smak i dette brygget likevel.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat off-white skum.
Distinkt aroma av julekrydder, noen røstede toner også, hint av treverk.
Lett i kroppen. Ganske tørr smak, røstede toner, hint av krydderier, bitter humle i avslutningen og ettersmaken.
God alene, og kanskje det rette valget hvis du unner deg en liten akevitt attåt?

Lindesnes Njerve IPA

Cardinal Pub Stavanger

Lindesnes Brygghus har oppkalt alle ølene sine etter lokale stedsnavn i denne sørlandsidyllen, så også med Njerve IPA. Foreløpig har de valgt å holde alle ølene sine innenfor norsk "butikkstyrke" på 4,7%. En IPA ville helt klart ha profittert på større maltfylde og høyere alkoholinnhold, men ut fra sine forutsetninger synes vi denne "butikk-IPAen" har blitt riktig vellykket. Humletypene er Cascade, Chinook, Citra og Simcoe.
Gylden farge på ølet, svakt disig (det er et "levende" og ufiltrert øl). Moderat hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig / sitrusaktig og moderat furuaktig humle.
Lett i kroppen som forventet. Smaken er tydelig humlepreget og middels tørr, med fruktig og harpiksaktig humle gjennom det hele, med en distinkt bitter avslutning og ettersmak. 

HaandBryggeriet Blondie

Cardinal Pub

Det er 2012-utgaven av Blondie fra HaandBryggeriet i Drammen vi har fått på fat nå. En annen utgave av Blondie ble brygget i 2010, den var sterkere, søtere og "tyngre på labben", mens årets utgave holder "norsk butikkstyrke" og er naturlig nok både tørrere og lettere i kroppen. Men inspiasjonen til Blondie kommer fortsatt fra Belgia.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Ganske sterk aroma av belgisk overgjær, fruktige og krydrede toner.
Forfriskende smak, ikke for søt. Belgisk overgjær igjen, men preget er nå klart mer krydret enn fruktig. Lett munnfølelse. Gir mersmak!

Inderøy Stut

Cardinal pub

Til tross for sitt noe dyriske navn hører Stut fra Inderøy Gårdsbryggeri til ølkategorien Foreign stout. Men stuter har de vel også en del av på Inderøy i Nord-Trøndelag, vil jeg tro.
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Ganske moderat aroma, noen røstede toner, hint av kaffe og lakris.
Smaken er definitivt røstet, med toner av kaffe, rimelig tørr. Myk og behagelig å drikke, gir mersmak. Inderøys beste øl så langt, synes Sigmund.

Inderøy Toillbokk

Steinar+Kvam

Fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag kommer Toillbokk, som er inspirert av tysk Weizenbock
Disig mørk brun farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Moderat maltpreget og gjærpreget aroma, toner av karamell og noe frukt.
Maltpreget smak, karamell og brunt brød, noe frukt, hint av kryddernellik. Middels sødme, lav bitterhet. 

Schouskjelleren Cascale - fat, 6,0%

schoucascale

Nå kan vi for første gang servere dere et fatøl fra Schouskjelleren Mikrobryggeri - de har ellers vanligvis bruk for alt ølet de brygger til å servere egne gjester. Som navnet forteller, holder mikrobryggeriet til i den gamle og verneverdige ølkjelleren til det forlengst nedlagte Schous Bryggeri i Oslo. Vi anbefaler alle siddiser på oslotur å stikke innom der - men nå kan dere altså en stakket stund få nyte ølet deres i Stavanger også! Cascale er en moderne golden ale, og vi regner med at den har fått navnet sitt fordi den er brygget med amerikansk Cascade humle (kanskje flere humletyper også?).
Uklar gylden farge på ølet (det er ufiltrert, og skal være sånn), høyt hvitt skum.
Herlig aroma av Cascade-humle, toner av grapefrukt og blandede tropiske frukter, inkl. ananas.
Smaken er full av saftig sitrus og tropiske frukter, humlepreget uten å være bitter. Noen moderate toner av furu også. Noen vil sikkert mene at der gjerne kunne vært mer bitterhumle i avslutningen, men der er nå nok til å gi det som alle ølelskere trakter etter: MERSMAK! Nam nam! Foto Kjempetorsken!

Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter

-terrapin-imperial-rye-porter

Imperial Rye Porter er brygget i Grimstad, som et samarbeids prosjekt mellom Nøgne Øs sjefsbrygger Kjetil Jikiun og hans bryggerkollega Spike fra Terrapin Beer Company i Athens, Georgia, USA. Her er det helt klart ikke spart på råvarene (hvorav altså rugmalt er en), noe som medfører både mye smak, solid styrke og en bitterhet på 45 IBU.
Kullsvart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Meget god aroma med røstede og fruktige toner, innslag av sure bær, eik, rødvinseddik, mild kaffe og mørk sjokolade.
Smaken er søt og røstet, med toner av kaffe, mørk bitter sjokolade og lakris. Bitter avslutning. Solide saker!

Hornbeer Russian Imperial Stout

Cardinal Stavanger

Danske Hornbeer gjør gjerne sin egen vri på klassiske ølstiler, så også med denne Russian Imperial Stout.
Kullsvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Sterk røkpreget og røstet aroma, toner av torv og sterk kaffe (ingen overraskelse, for her er det brukt både torvrøkt malt og tilsatt kaffe), hint av tjære, mørk sjokolade og lakris.
Rik og fyldig munnfølelse. Rik smak, søt i starten, sterke røstede toner, sterk og bitter kaffe, moderate toner av torvrøk, tørr og røstet avslutning, lang bitter ettersmak.
En ganske massiv smaksopplevelse!

HaandBryggeriet Pale Ale

cardinal pub stavanger

Endelig har vi fått HaandBryggeriet Pale Ale i hus, den blir ventelig en del av vårt faste sortiment. Med «norsk butikkstyrke» (eller «vanlig engelsk pubstyrke», om du vil) tilfredsstiller dette ølet fra Drammen ønsket til mange av vår fans av pale ale, som ikke alltid synes det passer med de sterkeste variantene av øltypen. Ølet er brygget med Maris Otter-malt fra Thomas Fawcett i England, kanskje verdens beste malteri. Det er brukt rikelig med fersk humle her, men bitterheten er på ingen måte voldsom, og vi får tydelig demonstrert at humlesmak er mye mer enn bare bitterhet.
Fargen på ølet er nærmest oransje, og moderat disig (ølet er selvsagt «levende» og ufiltrert). Flott skum.
Meget god humlepreget aroma, fruktig og blomsteraktig, også toner av alegjær.
Fruktig humlepreget smak, blomsteraromaen kombineres flott med smaksnyansene. Bitterheten er altså moderat, men akkurat passe.
Et øl som nesten alle vil like – tror vi!

Hornbeer Winterporter

Hornbeer_Winterporter_2010

Hvor mange pubverter i Norge er galne nok til å ta inn et øl med forstavelsen «winter-« i MAI? Vel, på Cardinal gjør vi sånt. Våre gjester er ute etter godt øl hele året, og bryr seg mindre om bryggeriet har koblet ølet mot en bestemt årstid. Og det partiet vi har tatt inn i første omgang av danske Hornbeer Winterporter er minst holdbart til vinteren 2014 – men da har vi nok for lengst fått ny forsyning. Ølet er brygget med malttypene pale, münchener-, karamell-, sjokolade- og roasted, samt en rundhåndet dose med dansk honning. Humlemengden er derimot ganske moderat.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Behagelig aroma av sjokolade, karamell og svart brød, også toner av mild kaffe og honning.
«Smooth» og myk smak, rikelig med sjokolade og honning, men ølet er aldri i nærheten av å bli klissensøtt. Milde røstede toner (kaffe igjen), moderat røstet avslutning, lav bitterhet. Den voksne alkoholprosenten merkes ikke i smaken. Kan selvsagt drikkes kaldt, men vi anbefaler på det sterkeste å la flasken tempereres til kjellertemperatur, da får du med det optimale av smaken. Dette er nemlig et øl som det er en fornøyelse å drikke!

Hornbeer Røgøl

Hornbeer_Roegol_2008

Det danske bryggeriet Hornbeer lager mange gode øl, men deres Røgøl innrømmer de selv er et «love it or hate it»-øl. Folk som liker tysk Rauchbier fra Bamberg vil også synes godt om denne varianten fra Hornsherred, mens de som absolutt ikke liker røksmak i øl (og kanskje heller ikke er begeistret for røkt kjøtt og røkt fisk) vil vende tommelen ned. 6 forskjellige typer byggmalt (hvorav åpenbart en dugelig mengde røkmalt)+ hvetemalt er brukt i dette undergjærete ølet, og humletypen er Saaz.
Mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt, tjære og bål.
Smaken er dominert av røk som forventet, toner av røkte pølser, litt maltsødme i starten, mens avslutningen er tørr. Lav bitterhet (litt mer humle hadde ikke skadet)..
Serveres kald. Prøv den gjerne som følge til våre snacks!

Hornbeer Caribbean Rumstout

cardinal

Carbbean Rumstout fra danske Hornbeer smakte jeg første gang fra cask på Ølfestival København i fjor, helt uten kullsyre. Ølet var da en øyeblikkelig forelskelse, men jeg tenkte straks at «dette må jo bli enda mye bedre med litt kullsyre!». Vel, flaskene på Cardinal nå er beviset på at jeg fikk rett! Dette er altså en imperial stout tilsatt en dash brun rom fra Karibien.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Sterk aroma av rom og eik / vanilje, også røstede toner (kaffe og brent malt).
Smaken er også tydelig røstet  og eikepreget, igjen med sterke toner av rom og vanilje.
Igjen et øl som virkelig er til å NYTE!

Hornbeer Black Magic Woman

Hornbeer black magic woman (NR)

Det danske håndverksbryggeriet Hornbeer holder til langt ute på bondelandet i Hornsherred – men selv om bryggeriet er lite, har de en imponerende bredde og kvalitet i ølutvalget sitt. Det er derfor et bryggeri dere kommer til å se flere øl fra, på Cardinal i nærmeste framtid. Black Magic Woman er kanskje deres mest kjente øl – det er en imperial stout med dugelige mengder røkmalt. Helst bør den nytes med Fleetwood Mac eller Santana sin versjon av Black Magic Woman på musikkanlegget – men den lar seg også nyte helt uten akkompagnement. I følge bryggeriet er ølet brygget med «30 gram sort magi pr. liter»!
Kullsvart farge på ølet, med et imponerende brunt skum.
Aromaen har sterke toner av torvrøkt og bjørkerøkt malt (som altså er essensielle ingredienser i dette ølet), også toner av tjære, gammelt tauverk og kaffe, hint av mørk sjokolade.
Smaken har massevis av røk, tjære og søt malt, karamell, røstede toner med kaffe og mørk sjokolade. Røstet og humlet bitterhet i avslutningen.
Dette er virkelig en solid imperial stout – en smaksbombe av de sjeldne!

Shorts Black Cherry Porter

Black-Cherry-Porter-Label

Short’s Brewing Company startet opp i Bellaire i nordre Michigan i 2004, og har på få år klart å markere seg på den amerikanske «craft brewer»-scenen. Deres Black Cherry Porter er som navnet sier brygget med en betydelig mengde puré av søte svarte kirsebær fra området nær bryggeriet. 8 maltvarianter og 3 humlevarianter bidrar til resultatet.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Aromaen har først og fremst et røstet preg, med toner av kaffe, mørk sjokolade, vanilje og kirsebær, hint av harpiksaktig humle.
Smaken har også toner av kaffe og mørk sjokolade, og er ikke særlig søt. Der er også et hint av røk. Kirsebærene er langt mer avdempet enn jeg ventet – dette er i første rekke en porter, og i mindre grad et fruktøl. Humlepreget og røstet avslutning.
Enda et bidrag til vårt fine utvalg av gode portere!

Ægir Brown Ale

ægir-bryggeri

Ægir Bryggeri i Flåm presenterer nå sin først Brown Ale, og vi har den selvsagt på fat!
Mørk brun til rubinrød farge på ølet, fint beige skum.
Aroma av butterscotch (smørmalt), karamell og kjeks.
Smaken er ikke for søt, men har også toner av karamell, butterscotch og brunt brød.
En brown ale i klassisk og velkjent stil!

Lindesnes Båly Porter

beer_163615

Båly er en naturlig havn i Lindesnes, Norges sydligste kommune. Og så er det altså også navnet på en porter fra det nystartede Lindesnes Brygghus – uten tvil dette bryggeriets beste øl hittil.
Svart farge på ølet, høyt til moderat brunt skum.
Sterk «tørr» aroma med et røstet og treaktig preg, toner av kaffe.
Smaken er også tørr med et røstet preg, toner av kaffe og treverk igjen, passe bitter avslutning. Tre og humle i ettersmaken.
Selv om dette er en porter i «butikk-klassen», har den mye smak for sin moderate alkoholstyrke. Vi anbefaler den gjerne, og er den fra våre nye vennner vi har mest tro på vil bli en storselger.

Nøgne Ø Imperial Stout Cognac Barrel

nogne-o-imperial-stout-cognac-barrel-25cl

Den "vanlige" Nøgne Ø Imperial Stout er jo i seg selv et knallgodt øl, og når spesialutgaven Cognac Barrel altså har vært lagret et helt år på eikefat som tidligere inneholdt fin cognac, vet du bare at det er en fantastisk duft- og smaksopplevelse som venter deg!
Beksvart farge på ølet, kremig brunt skum - vakkert!
Sterk aroma av cognac og eik, men med alle de røstede tonene fra en imperial stout i behold.
Nydelig avrundet og modnet smak, selvsagt røstet, med toner av mørk sjokolade og kaffe. Cognacen og eiken er der jo i smaken også, men blir ikke overveldende, hele smaksopplevelsen blir veldig harmonisk. Glimrende!

Nøgne Ø Sunturnbrew Bourbon Barrel

sunturn på cardinal

Nøgne Ø Sunturnbrew (se omtalen av dette) er et knallgodt øl, som sjefsbrygger Kjetil Jikiun brygger på vintersolvervsdagen hvert år – og bare da. I forfjor fylte han også litt av batchen på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey, hvor ølet har fått modnes et helt år . Resultatet er et eksklusivt øl på 25 cl flasker (akkurat passe til en person), og om originalen av ølet er meget god, så er denne utgaven rent snop!
Meget mørk brun uklar farge, nesten helt svart. Moderat beige skum.
Intens og kompleks aroma, bourbon, eik og vanilje, men også røk, bål, saltvann, gammelt tauverk, tjære, kaffe og lakris.
Smaken har innslag av salt og distinkt røk, med toner av lakris og røstet malt. Medium sødme, tonene av vanilje og bourbon fra eikefatet smelter fint inn i smaksbildet. Bitterheten på 50 IBU er akkurat passe.

Lindesnes Imsa Pale Ale

beer_163613

Det nystartede Lindesnes Brygghus ligger altså i Norges sydligste kommune, og Imsa Pale Ale har fått navnet sitt etter en naturlig havn i Spangereid.
Uklar brun farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av ferskt «kjellerøl», noen fruktige toner (grønne epler) og «støvet» malt, noen toner av treverk også.
Smaken har preg av tre og er middels tørr, noen fruktige toner gjør ølet lettdrikkelig. Humlebitter avslutning. Tre i ettersmaken.

Lindesnes Gahre Pilsner

beer_163612

Det nystartede Lindesnes Brygghus holder til i Gahre Næringspark i Norges sydligste kommune, og vi støtter selvsagt opp med å ta inn noen kasser av ølene deres. De er alle sammen «levende» øl, ufiltrerte og upasteuriserte. Noe sediment i flaskene, så her vil de fleste foretrekke å helle forsiktig. Det første ølet, Gahre Pilsner, har mye til felles med en tysk «Kellerbier» - ferskt og korttidslagret, rett fra kjelleren altså.
Søtlig og gressaktig aroma, også innslag av gjær og treverk.
Smaken har også en del sødme til å være en pils, innslag av korn / malt, gjær og tre. Bra humle i avslutningen.

Ægir RyePA

Cardinal Stavanger

Ægir RyePA har vi på fat akkurat nå, og denne IPAen med 25% rugmalt vil ventelig gå kjapt unna. Vår venn Evan Lewis på Ægir Bryggeri i Flåm har som vanlig levert varene!
Kastanjenøtt farge på ølet, flott og kremig off-white til beige skum.
Uvanlig fruktig «parfymert» aroma (et typisk bidrag av rugmalten), toner av overmodne bringebær.
Myk og behagelig munnfølelse. Smaken er moderat fruktig (hint av bringebær igjen) med en fin balanse mellom malten (med toner av rugbrød og hint av karamell) og amerikansk humle (med moderate furunål- og grapefruktaktige toner).
Joda, denne er verd å drikke!

HaandBryggeriet Sundland Kreosot India Black Ale

Haandbrygeriet-Sundland-Kreosot-copy-224x300(Humle & Malt foto)

Noe av det vi liker ved HaandBryggeriet i Drammen, er at de bryr seg fint lite om «vedtatte sannheter» om ølstiler, men brygger mange av ølene sine akkurat som det faller dem inn. Dermed blir de vanskelige å kategorisere, men desto mer interessante. Sundland Kreosot India Black Ale er inspirert både av India Pale Ale, stout / porter og røkøl. Den ble først brygget for å feire produksjonsstarten i nygamle bryggerilokaler, i det gamle jernbaneverkstedet på Sundland (tidligere holdt de til i en gammel strømpefabrikk på den andre siden av «ælva», så det går framover i verden). I jernbaneverkstedet oste det engang av kreosot, som ble brukt til impregnering av jernbanesviller i tre. Vi lover at kreosot IKKE er en av ingrediensene i dette ølet, men man kan jo få visse assosiasjoner …
Flott utseende på ølet: kullsvart farge, med et høyt og varig brunt skum.
Interessant og kompleks aroma: her er det både røk, tjære, røstet malt og fruktig humle.
Smaken har både et røstet og et røkt preg (altså har det vært brukt dugelige mengder av både mørk og røkt malt her), men dette balanseres av fruktig humle i bakgrunnen. Ikke for bitter – bare GOD.
Bør absolutt prøves, av alle ølvenner som ikke er altfor firkantede i tankegangen.
 

BrewDog / Nøgne Ø / Mikkeller Black Tokyo*

BrewDog_Black_Tokyo_Horizon

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom BrewDog i Skottland (hvor den faktiske bryggingen har foregått), danske Mikkeller og norske Nøgne Ø. Vi har i tur og orden hatt inne alle tre ølene som ligger til grunn for samarbeidsprosjektet: BrewDog Tokyo*, Mikkeller Black (flere versjoner) og Nøgne Ø Dark Horizon (også flere versjoner). Så når Nøgne Ø var frampå med en prøvesmaking av samarbeidsølet, kjøpte vi like godt hele den norske restbeholdningen! Dette var vårt dyreste ølinnkjøp noensinne – men så er da Black Tokyo* Horizon også holdbart i mange, mange år, og vil ventelig bare utvikle seg positivt. Med 17,2% er dette et fantastisk aroma- og smaksrikt øl, som skal nytes like langsomt som en fin hetvin.
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Sterk og kompleks aroma av tjære, sjøvann, jod, gammelt tauverk, tungt røstet malt, kaffe, salt lakris, mørk sjokolade, røk og aske.
Ekstremt rik og fyldig munnfølelse. Smaken er meget søt med massevis av maltsukker, mørk sirup og melasse, kaffe, lakris og sjokolade, hint av røk. Det er uten tvil en bra mengde humle her også, men den forsvinner nesten i all sødmen. Selv om flasken bare er 33 cl, kan den trygt deles på flere.
Dette er snop for voksne!

Ægir Scotch Ale


Ægir Scotch Ale, fra vår venn Evan Lewis i Flåm ved Sognefjorden, er stilmessig nettopp hva navnet forteller - en sterk ale i skotsk stil, hva skottene ville kalle en wee heavy. Og, som typisk for ølstilen, er det malten som har stått i fokus, mer enn humlen. Vi har den på fat - som første pub i Norge, selvsagt!
Siden vi er først, og dette er et fatøl, får vi jo ikke med en ”medaljong” til å ha på tårnet… Den må vi lage selv. Og grunnen til at vi har gitt Ægiren en liten nisselue midt i det skotske, er enkelt og greit at vi hadde for lite Ægir julebrygg, i år igjen…

Rubinrød farge på ølet, med et bra beige skum.
Maltpreget aroma, noe eik og vinøse toner.
Meget maltpreget smak, toner av karamell og eik. Godt øl - dette må det da være umulig å mislike?
 

Valdres Staut Jul


Staut Jul fra det lille Valdres Gardsbryggeri er åpenbart basert på deres Staut (som, til tross for navnelikheten, ikke er en stout, men stilmessig befinner seg et sted mellom brown ale og porter) - men Staut Jul må i tillegg være tilsatt en dose julekrydder. Og nå har vi (som eneste pub utenfor Valdres?) fått inn noen få kasser av godsakene!
Mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Moderat aroma av malt og julekrydder, hint av lakris.
"Smooth" og myk smak og munnfølelse - malt, karamell og julekrydder (inkludert kanel). Siden alkoholstyrken er moderat, lanserer vi ubeskjemmet dette som vårt beste juleøl med "butikkstyrke". Og hvis du selv er hjemmebrygger, får du lov å ta tomflasken (med patentkork) med hjem!

Nøgne Ø og Ægir Kollaborator / Collaboration


På fat har vi nå - samtidig - de to parallell-ølene fra et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Ægir Bryggeri i Flåm, Kollaborator / Collaboration. Ølene er brygget på hver sitt bryggeri, det dreier seg om en doppelbock i tysk stil, og oppskriften skal i utgangspunktet være den samme. Der er likevel merkbare forskjeller mellom ølene. Det gir imidlertid best mening å omtale dem under ett her. Så vidt jeg forstår er det Nøgne Ø-varianten som er Kollaborator, og Ægir-varianten som er Collaboration (på nettstedet RateBeer kalles begge Kollaborator).
Kollaborator er mørkest på fargen, nesten helt svart, med et høyt beige skum. Collaboration er betydelig lysere, nærmest rubinrød, også her med bra skum.
Kollaborator har en moderat men god aroma av røstet malt, hint av røk og sigarkasse. Collaboration har enda mer moderat aroma, men innslaget av røk er likevel tydeligere.
Collaboration har noe mer kullsyre enn Kollaborator. Smaken på Kollaborator er maltpreget og moderat røstet, med middels sødme, hint av lakris, kanskje et touch av røk. Smaken på Collaboration har de samme elementene, men er litegrann tørrere, og har tydeligere toner av lakris og røk, med et "saltere" preg.
Men hvorfor ta våre ord for det - kjøp begge og gjør deg opp din egen mening!

Trollbryggeriet Slogen Fjord


Slogen Fjord er det nyeste ølet fra Trollbryggeriet i Liabygda på Sunnmøre. Det er et lyst overgjæret øl, og den tyske ølstilen Kölsch er kanskje den mest nærliggende når det skal klassifiseres.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
Sterk og småskarp aroma av tysk og tsjekkisk humle, med gressaktige, florale og fruktige toner, også hint av honning.
Lett til middels kropp, lagerølaktig munnfølelse (men dette er likevel en ale). Smaken er middels tørr med noe "støvet" malt og gressaktig humle, noen fruktige hint. Bitterheten er ganske moderat.
Dette er et friskt og lettdrikkelig øl, som også "vanlige pilsdrikkere" trygt kan prøve seg på.

Inderøy Mærrabætt American IPA


Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag er tro mot sin rustikke opprinnelse, og alle trøndere vet at et skikkelig "mærrabætt" er noe som virkelig kjennes. Da er naturligvis også deres "American IPAMærrabætt et øl med "bitt" i.
Dypgylden til brun farge på ølet, svakt disig. Høyt skum, svakt off-white.
Moderat aroma av amerikansk humle, toner av harpiks.
Smaken er kraftig humlepreget fra begynnelse til slutt, med en rimelig skarp bitterhet. Kanskje ikke så veldig kompleks, men likevel en verdig match for sine amerikanske forbilder.
 

HaandBryggeriet Costa Rica Porter


På fat har vi tidligere hatt inne Costa Rica Porter fra HaandBryggeriet i Drammen, og tilbakemeldingene vi fikk var meget gode. Nå har vi fått den på flaske, og regner med at den blir like poulær nå. Lippes Kaffebrenneri har spesialrøstet en kaffe for bryggeriet, som har brukt en dose av den i denne porteren. Og kaffen, den er (du gjettet det, ja) fra Costa Rica.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Herlig aroma av mild kaffe og mørk sjokolade, et hint av sigarkasse.
Middels tørr smak med kaffe, mørk sjokolade og et touch av tjære og røk.
Det er bare å gratulere HaandBryggeriet (og oss selv, som tok den inn) med et vellykket resultat!

Nøgne Ø Double Hop IPA


Denne IPAen fra Grimstads Nøgne Ø ble opprinnelig brygget som en spesialbestilling til Grünerløkka Brygghus i Oslo (som ennå ikke har begynt egen produksjon). Der het den opprinnelig Kjell Pop Double Hop - forhåpentlig er vår egen altmuligmann Kjell ikke altfor sår over at vi har forkortet navnet litt. Nå er altså dette utmerkede ølet blitt tilgjengelig på fat også på Cardinal og noen få andre utvalgte puber. 
Disig oransje til rav farge på ølet, flott off-white skum.
God aroma av sitrusaktig og furuaktig amerikansk humle (ja, gudene vet om der ikke er noe newzealandsk også oppi her).
Smaken er distinkt humlepreget med furuaktige og grapefruktaktige toner, men er ikke ekstrem. Bitterheten er på 60 IBU. Moderat malt i bakgrunnen, ikke for søt. Meget god!

Ølve på Egge Helgenkongen


Ølve på Egge Bryggeri i Steinkjer har med Helgenkongen lansert sitt hittil sterkeste og mørkeste øl. Stilmessig er det en robust porter. Og den omtalte helgenkongen, det er selvsagt Olav den Hellige, som falt på Stiklestad i 1030.
Svart farge på ølet, moderat brunt skum.
Aroma av røstet malt, kaffe, treverk og mørk sjokolade.
Smaken er middels tørr med toner av svartmalt og kaffe, hint av tre. Moderat humle. Munnfølelsen er forholdsvis lett for sin styrke.
Dette ølet er best når det ikke serveres for kaldt, vanlig kjellertemperatur er passe.

Kinn Manna


Manna fra Kinn Bryggeri i Florø har vi nå fått på cask - det er stilmessig en English Dark Mild, altså den ølstilen som fra ca. 1850 til 1950 var det engelske proletariatets foretrukne hverdagsøl. Alkoholstyrken er så moderat at man trygt kan unne seg noen glass, og være minst like sprek dagen derpå.
Mørk rubinrød farge på ølet, nesten svart. Lavt off-white skum.
Moderat røstet aroma med toner av kaffe, hint av aske,
Smaken er helt klart på den tørre siden, toner av kaffe og aske igjen, munnfølelsen er ganske lett. Jeg forventet egentlig et søtere øl - årsaken ligger i navnet som Espen Lothe har valgt for ølet: Den bibelske "manna" som israelittene ble forsynt med på mirakuløst vis under 40 års ørkenvandring, var etter skriften "søt som honning" (at nyere forskning har påvist at mirakelet sannsynligvis besto av et helt naturlig plantesekret, skal vi ikke gå nærmere inn på her). Men la nå Mosebøkene være - i Florø og på Cardinal er Manna TØRR. Sånn er det. Det fleste som ønsker dette hverdagsølet som en forfriskning, er sannsynligvis fornøyd med der ikke er noen påtrengende restsødme.

Kinn Jubileum


Flaskeølet Jubileum er stilmessig en witbier, fra vår venn Espen Lothe i Kinn Bryggeri i Florø. Det ble første gang brygget til feiringen av bryggeriets 1-årsjubileum. Bitterheten er på meget moderate 15 IBU.
Blekgul farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
God og stiltypisk witbieraroma av koriander, appelsinskall og belgisk overgjær.
Smaken er krydret (koriander) med hint av sitrus, sterke toner av belgisk overgjær. Forfriskende og godt!

Nøgne Ø / Bridge Road India Saison


Ølstilen India Saison eksisterer i utgangspunktet ikke - men når innovative Nøgne Ø i Grimstad samarbeider med Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia, så oppstår der glatt nye hybridstiler, her altså en krysning mellom belgisk saison og velhumlet India Pale Ale. Ølet er brygget Både "down under" og i Grimstad, med belgisk malt og saisongjær, og et utvalg av de nyeste australske humlevariantene.  
Disig brunlig-gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Attraktiv fruktig aroma, toner av sitrus, stikkelsbær og tropiske frukter, noen furunålsaktige hint også.
Smaken er middels søt og fruktig, toner av saisongjær, distinkt humle i avslutningen. Bitter, pepperaktig og tørr ettersmak.
Vi sier det med pop-hit'en til gruppa Men At Work:
"I come from a land down under
Where beer does flow and men chunder
Can't you hear, can't you hear the thunder?
You better run, you better take cover."

Nøgne Ø Holy Smoke


Nøgne Ø i Grimstad følger opp tradisjonen med å la vinneren av NM i hjemmebrygging brygge vinnerølet sitt kommersielt hos dem. I 2011 vant den anerkjente hjemmebryggeren fra Bodø, Erlann Eldorsen, med sitt røkøl Holy Smoke. Det er brygget med pilsnermalt, torvrøkt malt, krystallmalt og münchenermalt. Humletypene er tyske, fra Hallertau og Tettnang, og ølet er gjæret med tysk undergjær (lagerølgjær). Bitterheten er på 32 IBU.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart.
Aroma av røkmalt, et hint av lettrøstet malt / kaffe i bakgrunnen.
Smaken er rimelig myk, med noen milde røstede toner og hint av kaffe og sjokolade - og rikelig med røk, selvsagt. Mange sliter med ekstremt røkpregede lagerøl, men Holy Smoke er ikke for ekstrem. Ganske lettdrikkelig og god, faktisk.

Nøgne Ø Not So Mild Ale

Nøgne Ø Not So Mild Ale

For et par år siden fikk vi inn noen flasker med japansk-bryggede Shiga Kogen Not So Mild Ale - det var Nøgne Øs sjefsbrygger Kjetil Jikiun som hadde gjestebrygget hos Tamamura-Honten. Nå har han imidlertid brygget en ny versjon hjemme hos Nøgne Ø i Grimstad, og det er denne vi nå har fått på fat - fortsatt under navnet Not So Mild Ale. Navnet forteller at dette skal være en klassisk mild ale i engelsk stil - samtidig som den skal være såpass humlet at den er "not so mild" likevel. Nåvel, vi synes nå den er ganske mild, vi da - og den er kanskje det nærmeste vi kommer denne øltypen, som mellom 1914 og ca. 1960 var den mest populære "dagligøl" blant engelske kullgruve- og industriarbeidere.
Mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
Fin aroma, floral og fruktig med et hint av sjokolade og røk.
Lett i kroppen. Smaken har toner av lettrøstet malt, nøtter, sjokolade og moderat humle. Alkoholstyrken er også moderat (men litt sterkere enn sine engelske forbilder), så dette er et øl du trygt kan drikke mer enn en av - så lenge vår begrensede forsyning varer.

Nøgne Ø Oak´d Brun


Da Nøgne Ø i Grimstad lanserte sin Brun, ble den ansett som et av bryggeriets mildeste øl. Nå byr de imidlertid på en eikelagret versjon, Oak'd Brun, som også ble blandet med en ikke nærmere angitt mengde av deres Imperial Brown Ale, før lagringen på eikespon. Og det kjennes på smaken!  Vi har den bare som fatøl.
Mørk brun farge, moderat beige skum.
"Parfymert" aroma, toner av kokosnøtt / kokosolje, vanilje, eik og sjokolade.
Smaken er ikke særlig søt, men har også toner av kokos, vanilje og eik. Meget moderat humle.

Kinn Slåtteøl

Kinn Slåtteøl

Vår venn Espen Lothe i det lille Kinn Bryggeri ved Florø har latt seg inspirere av den belgiske gårdsøltypen saison. Slåtteøl (eller Slåttøl) var et kjent begrep i norsk gårdsbrygging også, selv om man nok her nord brygget øl som var svakere enn 6% til arbeidsfolket i slåtten.
Gylden farge på ølet, svakt disig, når det etterhvert dukker fram under et enormt (for ikke å si abnormt) hvitt skum. Skummet varer faktisk så lenge at det er en liten tålmodighetsprøve å få drukket opp alt sammen. Men dette "levende" oog ufiltrerte ølet er ikke infisert av villgjær e.l., det har bare fått veldig mye kullsyre gjennom ettergjæring på flasken, og kullsyrenivået kan nok variere noe fra en flaske til en annen.
Sterk og behagelig aroma av krydder og belgisk overgjær.
Smaken er "crisp" og meget god, distinkte krydrete og "belgiske" toner, med et betydelig "bitt" av humle i avslutningen. Enormt lettdrikkelig og forfriskende for sin styrke. Jo, dette kan Espen være fornøyd med!

Foto lånt av ”beerNorway” med stor takk!

Ægir Maibokk


Tradisjonen med en gylden og sterk Maibock (eller Meibok) er rotfestet i Tyskland og Nederland. Ægir Bryggeri i Flåm lar oss få del i denne sesongtradisjonen, med sin Maibokk fra fat. Øltypen er i moderne tid alltid undergjæret.
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Moderat "støvet" lagerølaroma, nokså nøytral.
Smaken har en fin balanse mellom malten og humlen, og ølet er farlig lettdrikkelig for sin styrke.

Foto: Hentet fra den glimrende blogger ”Kjempetorsken”. Mye godt stoff der!

Kinn Bøvelen


Å dømme etter etiketten på dette ølet fra våre venner i Kinn Bryggeri i Florø, er "Bøvelen" lokal dialekt for en viss mann med horn i pannen og glødende gaffel. Ølstilen hører derimot hjemme i det langt frommere klosterlivet, det er nemlig en "abbey triple" i belgisk stil vi har med å gjøre her.
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Meget god søtlig fruktig og krydret aroma, stiltypiske toner av belgisk overgjær. Også et hint av bondegårdshus.
Smaken er fortsatt ganske søt (søtere enn en del andre av våre triples), og ølet vil derfor sannsynligvis bare utvikles positivt med noen års kjellerlagring. Men bevares, Bøvelen smaker godt allerede nå, så hvorfor ta sjansen på å vente? Igjen stiltypiske krydrete toner, samt det umiskjennelige preget av belgisk overgjær. Og noe bitterhet i avslutningen er der også, slik at det ikke bare dereier seg om sødme.
Siden ølet er på 9,5%, er det ingen skam å dele den store flasken på 2 personer.

Ægir Hefeweizen


Fra Ægir Bryggeri i Flåm har vi nå fått deres første Hefeweizen på fat. Det er en øltype som ikke alle ølbryggere lykkes med første gang de forsøker, men Evan Lewis på Ægir har klart det helt fint.Han slipper da heller ikke noe øl på markedet som han ikke selv er fornøyd med.
Disig gylden farge, moderat hvitt skum.
Sterk og stiltypisk hefeweizen-aroma av modne bananer, sitrusfrukt og kryddernellik.
Ganske mye kullsyre i glasset. Forfriskende hvetepreget smak, banan og sitrus igjen, ikke særlig søt. Merkbar humle i avslutningen.
Joda, dette er et hveteøl som det går an å være bekjent av!

Ægir Påskesol 2011


Ægir Påskesol! (nå med utropstegn) fra Flåm hadde vi i fjor på fat, i år har vi flasker, og flaskeølet til Ægir er i år brygget for dem (p.g.a. kapasitetsproblemer på det lille bryggeanlegget ved Sognefjorden) hos De Proefbrouwerij i Belgia. Originaloppskriften er den samme, med bare en ganske liten justering i år. Stilmessig er forbildet for Påskesol! sydtysk helles (undergjæret), men siden det er ufiltrert kan det også klassifiseres som Kellerbier.
Gylden farge på ølet, disig hvis gjæren helles med. Høyt hvitt skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi".
Den sterke aromaen har toner av floral og gressaktig humle (tysk Tettnanger), noen fruktige og krydrete toner også (hveteølsaktige hint av kryddernellik).
Smaken er middels søt med noen fruktige og gressaktige toner, bare et svakt hint av karamell. Lav bitterhet.
Et typisk forfriskningsøl som gjerne kan serveres godt avkjølt.

Ægir Lynchburg Natt Imperial Porter



Natt Imperial Porter har Cardinals gjester allerede stiftet bekjentskap med - nå strekker Ægir Bryggeri i Flåm seg mot nye høyder, med sin Lynchburg-versjon av Natt. Dette er altså en versjon som har vært lagret på eikefat (amerikansk eik) i flere måneder - og disse eikefatene inneholdt tidligere en amerikansk whiskey fra Lynchburg i Tennessee, den ikke ukjente Jack Daniels.  
Kullsvart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Sterk søtlig aroma av malt, melasse, kaffe, vanilje, eik og amerikansk whiskey.
Smaken har i hovedsak de samme elementene som aromaen, og det i rikt monn. Men bidraget fra Mr. Daniels kommer enda mer i forgrunnen nå.
Her er bare én ting å si: Lynchburg Natt har ærlig fortjent sin plass i den absolutte toppdivisjonen av norske øl! Våre gratulasjoner går til vår amerikanskfødte venn Evan Lewis på Ægir Bryggeri!

Holbæk Bryg Isefjord Winter

Cardinal Stavanger


Isefjord Winter
er en krydret stout fra danske Holbæk Bryg, beregnet til å varme både kropp og sjel i de kalde vinterkvelder. I Stavangers upålitelige klima vil vi påstå at den er egnet til å varme kropp og sjel HELE året! Foruten de vanlige ølingrediensene er den brygget med fersk salvie og ingefær.
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Flott lysebrunt skum.
God røstet aroma, toner av kaffe, hint av mørk sjokolade og urter.
God kremig munnfølelse. Smaken er distinkt røstet og krydret, men ingefæren er ikke brennende. Toner av kaffe og mørk sjokolade igjen, god bitterhet i avslutningen. Noe aske og tre i ettersmaken.
Dette må være et av Holbæk Brygs beste øl!

Holbæk Bryg Munken



il tross for "Munken"-navnet er dette ølet fra danske Holbæk Bryg ikke noe øl i belgisk klosterstil, men en blanding av schwarzbier og stout. Det er vel munkeordenen "svartbrødrene" (blackfriars) som har inspirert til navnet.
Svart farge på ølet ølet altså, høyt lysebrunt skum.
Både aromaen og smaken har toner av tørr malt, treverk og kaffe, med hint av mørk sjokolade, aske og støv.
Slår an blant tilhengerne av tørre stouts!
 

Holbæk Bourbon Stout



Holbæk Bryg er et ganske så nytt dansk mikrobryggeri, etablert så sent som i 2010, og befinner seg geografisk ikke så langt fra Roskilde.
Denne stouten fra
Holbæk Bryg har nok vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey - derav navnet. Ryktet sider også at her er tilsatt små mengder av nevnte fludium direkte i brygget.
Svart farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat røstet aroma, toner av mild kaffe og eik, hint av bourbon, vanilje og sjokolade.
Moderat røstet smak også, igjen med preg av mild kaffe, og moderate toner av bourbon og vanilje, hint av sjokolade. Ølet er ikke for søtt, og er ikke vanskelig å like (for alle som liker stout i utgangspunktet).
En meget kurant stout!

Ægir Saison



På fat har vi nå fått inn en Saison fra Ægir Bryggeri i Flåm. Ølet var opprinnelig et engangs gjestebrygg ved David Dudek (han var tidligere brygger ved Møllebyen Mikrobryggeri i Moss, før de nedla bryggevirksomheten der), men Saison ble så populært at Ægir nå har brygget det på ny.
Uklar brunlig-gylden farge, bra hvitt skum.
Meget god aroma av krydderaktig og fruktig belgisk saisongjær, søtlig malt og fruktig humle.
Smaken har en moderat sødme med fruktige og krydrete toner, og med en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Humlen etterlater et markert "bitt" ut gjennom den lange ettersmaken.
Saison (fra flere bryggerier) er en øltype med økende etterspørsel på Cardinal, og Ægirs bidrag vil helt klart bare forsterke denne trenden!
 

Kinn Julefred

Cardinal Stavanger


Fra cask har vi nå Julefred fra det lille Kinn Bryggeri ved Florø. Et nydelig øl, ulikt alle andre norske juleøl, men altså veldig godt!
Meget mørk rødbrun farge, moderat beige skum.
Herlig vinøs aroma, toner av ruby portvin, karamell og nøtter, hint av marsipan.
Smaken er avgjort på den søte siden, men ikke "klissensøt". Vinøs med veldig fruktige toner (både friske og rom-marinerte frukter), sødmen er i en viss grad balansert av bra humle i avslutningen.
Julefreden senker seg automatisk når du nyter denne, du betaler bare for ølet, der er "no extra charge" for julefreden!
 

Atna Øl til Julemat



Atna Øl  i Østerdalen og deres kokkevenner har vært på jakt etter den beste smakskombinasjonen tilpasset norsk julemat. Smaken påstår de å ha hentet i villmarken rundt Atna, og mattradisjonene passer de på sammen med deg. Øl Til Julemat er i "butikkstyrke", og er brygget på maltsortene Pale, Münchener, Carafa, Caramunich og Hvete. Humlesortene er Admiral og Amarillo. Ølet er gjæret med amerikansk lagerølgjær. Det er ikke filtrert eller pasteurisert, og du vil gjerne oppleve at det har en større smaksrikdom enn vanlig industriøl. Det passer altså godt til lettere julemat, men kan også trygt drikkes uten følge av mat. De som synes våre sterkere juleøl blir for kraftige, velger gjerne dette.
Mørk brun farge, høyt off-white til beige skum.
Aromaen har meget moderate fruktige toner, fulgt av toner av brunt brød, hint av karamell.
Smaken har også en viss fruktighet, svakt syrlig, fulgt av toner av münchenermalt, brød og karamell. Moderat men merkbar humle i avslutningen. Tørr ettersmak.
 

Atna Øl til Rakfisk



Atna Øl i Østerdalen har satset på eget Øl Til Rakfisk, som altså skal passe særskilt godt til denne litt sære delikatessen som spesielt folk på det indre Østland er avhengige av fra høsten til langt utpå vinteren. Skal du ha rakfisk på Cardinal, må du bestille den fra et cateringfirma eller ta den med selv, men vi kan forsikre at dette ølet smaker utmerket også uten følge av rakfisk eller annen mat. Ølet har "butikkstyrke", så det går godt an å unne seg en liten akevitt ved siden av.
Gyldenbrun farge på ølet, svakt disig når gjærrestene helles med (dette er et "levende" øl), moderat off-white skum.
God fruktig aroma av gjærens estere og amerikansk humle (Admiral og Amarillo).
Myk munnfølelse. Smaken er frisk og fruktig, toner av sitrus, hint av karamellmalt.
 

Ølve på Egge Steinkjer Øl (Ølves kveiteøl)



Etter at nordtrønderske
Ølve på Egge Bryggeri fikk nye eiere, mener mange at ølkvaliteten har blitt jevnere. Steinkjer Øl er et hveteøl som skjeler til tyske forbilder, og er ikke samme ølet som det "Steinkjer 150 år jubileumsøl" som vi hadde for noen år siden - kvaliteteten på sistnevnte tapte seg unektelig atskillig mot slutten.
Steinkjer Øl er derimot et øl som bør falle i smak hos alle - ølentusiastene vil helle med mest mulig av bunnfallet for å få det typiske hveteølpreget (dette er et "levende" øl), mens de som foretrekker et mer "nøytralt" øl heller forsiktig i glasset.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Frisk hvetepreget aroma, hint av kryddernellik.
Lett og frisk hvetepreget smak, ikke for søt, toner av kryddernellik, hint av sitrus og banan. Meget lettdrikkelig!
 

Mikkeller Beer Geek Bacon



Nå har vi vært så heldige å få Beer Geek Bacon på fat! Ølet kommer fra det danske fantombryggeriet Mikkeller, som har brygget det i Norge, hos Nøgne Ø i Grimstad. 
La oss straks avlive ryktene om at ølet er tilsatt bacon, for det er det ikke - derimot er det brygget med solide mengder røkmalt og kraftig brent malt, samt en mindre dose kaffe. Det er dette som kan gi assosiasjoner til "fin frokost" med sterk kaffe, egg og bacon.
Svart farge på ølet, flott brunt skum. 
Sterk røstet og røkt aroma, toner av tjære og gammelt tauverk heller enn bacon (vel, noen toner av ustekt bacon er der ogsåWinking.
Smaken er røstet med toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og tjære, også distinkte røkte toner, men ikke fullt så ekstrem som jeg ventet. Hint av lakris også, men ikke særlig søt.
Ah, øl - så mye mer enn bare en frokostdrikk!
 

Kinn Austkyst



IPAen Kinn Vestkyst vant mange venner på Cardinal da vi hadde den på cask - og nå slår vi til med en ny IPA på håndpumpe fra våre venner i Florø, Kinn Austkyst. Mens Vestkyst var brygget med humle fra den amerikanske vestkysten, er Austkyst brygget med bare engelsk humle, og dermed blir karakteren nokså forskjellig.
Disig brun farge, lavt off-white skum. Lavt kullsyrenivå.
Moderat men god aroma av  urteaktig humle, hint av toffee.
Smaken har toner av karamell, sirup og distinkt harpiksaktig humle, med en meget bitter avslutning.
 

Midtfyns Jule ale



Danske Midtfyns Jule Ale er et øl som er vanskelig å sette i bås, selv kaller bryggeriet det en English old ale, men det er lysere enn de fleste sådanne (og lysere enn de fleste juleøl), og har også lånt elementer fra belgisk witbier. Vel verd å prøve er det uansett, og like gjerne til andre årstider enn julen!
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig. Høyt kremfarget skum.
Lett og søtlig behagelig aroma, fruktig, krydret og floral, med toner av appelsinskall, koriander og kardemomme (som ølet faktisk er tilsatt), hint av honning.
Moderat søtlig smak med distinkte krydrete toner, hint av appelsinskall og honning, og en tydelig og tørr humlebitterhet i avslutningen.
 

HaandBryggeriet Fyr og Flamme


Cardinal Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen har brygget sin egen versjon; Fyr og Flamme, av nederlandske De Molens Vuur & Vlam. Dette er selvsagt gjort i full forståelse med nederlenderne (det er HaandBryggeriet som importerer De Molen til Norge). Vi har originalen også, de er knallgode begge to, men drammenserne har ihvertfall ingen ting å skamme seg over!
Disig dypgylden farge på ølet, med et digert skum (svakt off-white) som tårner seg opp og varer "evig" (kan sikkert variere litt fra flaske til flaske, dette er et "levende" øl).
Herlig aroma av fruktig og harpiksaktig humle (toner av pasjonsfrukt).
Smaken er igjen fruktig og harpiksaktig gjennom det hele, toner av tropiske frukter, med en tilstrekkelig maltet ryggrad.
Et glimrende øl, en fornøyelse å drikke når det først dukker fram under alt skummet. En flaske blir fort for lite!
 

De Molen Man & Macht



Nederlandske
De Molen har vel neppe hatt Olav Duuns roman om "Menneske og maktene" i tankene da de brygget Man & Macht - men her får ihvertfall vi enkle mennesker et mørkt øl med lite alkohol, som klart skiller seg fra de kraftigste smaksbombene til samme bryggeri, og som ikke etterlater den som drikker det i maktesløs tilstand. Stilmessig ligger det i grenselandet mellom dark mild og dry stout.
De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at original gravity var så lav som 1035, og final gravity er 1009. Ikke mye restsukker igjen her, altså. Bitterhumle er Premiant, mens Saaz er tilsatt mot slutten. Bitterheten er på 38,4 EBU.
Mye kullsyre (kan nok variere fra flaske til flaske), glasset fylles helt av lysebrunt skum, mens det svarte (eller meget mørk brune, om du vil) ølet kommer langsomt til syne.
God aroma av røstet malt og mørk sjokolade, noen toner av treverk også.
Ølet er lett i kroppen, som forventet. Smaken er ganske tørr med moderat røstede toner, hint av kaffe, trekull, tobakk og treverk.
 

Kinn Bryggeri Pilegrim

kinn_pilegrim

Fra Kinn Bryggeri i Florø kommer Pilegrim, en bitter eller lys ale i engelsk stil. Området hadde religiøs betydning i katolsk tid, da pilegrimer valfartet til St. Sunnivas hellige steder. Pilegrimene trengte naturligvis øl på reisen, og ville sikkert vært fornøyde med å kunne nyte dette ølet fra Kinn!
Gylden farge på ølet, når det til slutt dukker fram under et enormt hvitt skum.
God aroma av Fuggles og Centennial humle, toner av solbær, hint av smørmalt og honning.
Smaken har en bra humlepreget karakter av Fuggles og Centennial, og en bitterhet på 35 IBU (mest fra Target-humle). Malten i bakgrunnen gir et greit og balansert inntrykk, med bare en svak honningaktig sødme fra den lyse krystallmalten.
 

Kinn Bryggeri Knutholmer


Kinn Bryggeri holder til på øya Kinn ved Florø. Ølet Knutholmer er brygget for opplevelsessenteret, overnattingsstedet og restauranten Knutholmen i fiskeværet Kalvåg. Knutholmer er en witbier i belgisk stil, og kommer i en stor flaske med naturkork.
Disig lys gylden farge, digert hvitt skum.
Typisk og god witbier aroma av koriander, kryddernellik og appelsinskall.
Moderat kullsyre i glasset, når ølet endelig dukker fram under skummet. Myk munnfølelse. Forfriskende smak, toner av koriander, kryddernellik og sitrus. Humlen (Northern Brewer og East Kent Goldings) er meget moderat, bitterheten er bare på 15 IBU. Det betyr at ølet vil falle i smak også hos dem ikke liker øl med mye humlebitterhet, men også garvete ølvenner forfrisker seg gjerne med en witbier som denne, før de gir seg i kast med "humlebombene". En skikkelig tørsteslukker!
 

Ægir Wit

2012-09-12-20.32.12-225x300


Ægir Wit har våre venner i Flåm bare gitt oss noen få fat av i denne omgang, så her gjelder det å smake mens vi har den!

Uklar oransje-gylden farge på ølet (det er selvsagt ufiltrert), moderat hvtt skum.
Behagelig søtlig hvetepreget aroma med distinkte toner av appelsiner.
Smaken har også toner av appelsiner, koriander er her også, men den er noe mindre framtredende. Merkbar humle i en moderat bitter avslutning. Ølet er ikke for søtt.
En meget hyggelig witbier å drikke, denne her - som med Ægirs øvrige øl er vi sikre på at den vil falle i smak hos mange!
 

Midtfyns Bryghus Chili Tripel

Cardinal Stavanger

Chili Tripel fra Midtfyns Bryghus ble stemt fram som "Årets Ølnyhed" av Danske Ølentusiaster i 2009. Dette er et øl du garantert ikke har smakt maken til. Som navnet sier er det i utgangspunktet en alkoholsterk trippel i belgisk stil, men tilsetningen av chili gir den en helt særegen stil.
Disig brunlig til rav farge på ølet, høyt til moderat hvitt (eller kanskje svakt off-white) skum.
Sterk søtlig aroma av sukkertøy, sirup, belgisk overgjær og chili, hint av honning.
Smaken har søte toner av malt og belgisk overgjær, hint av honning og sirup, minimal humle. Der er faktisk en overraskende beskjeden smak av chili mens du har ølet i munnen, men vi kan love at chilien merkes i ettersmaken - og den varer lenge!
Hvis du hater chili (men hvem gjør egentlig det?) kjøper du ikke dette ølet - hvis du elsker chili, kjøper du to! Smaker nydelig til våre nachos med dip.
 

Midtfyns Imperial Stout

Cardinal Stavanger

Fra Midtfyns Bryghus i Brobyværk kommer denne danske Imperial Stout, som ikke er den mest ekstreme av slaget, men er riktig god og behagelig å drikke. Alkoholprosenten er likevel høy nok, så ta det rolig!
Svart farge på ølet, rubinrød i høylysene, fint beige skum.
God aroma av mild kaffe, sjokolade og vanilje.
Smaken er moderat røstet med toner av sjokolade, mild kaffe, vanilje og eik (ja, ølet har vært lagret på eik), hint av karamell og lakris. Medium sødme, moderat bitterhet til å være en imperial stout.
Et riktig koseøl!

Haandbryggeriet Good Force

5053942094_613ecc5868

"Dark Force" fra HaandBryggeriet i Drammen kjenner vi fra før, og nå har vi altså fått Good Force, som skal være "søt, snill og blid" i alt annet enn alkoholstyrken. Som vanlig med HaandBryggeriets øl er den vanskelig å plassere i noen firkantet "style"-bås, men wheat wine (eller strong wheat ale) er det mest nærliggende.
Uklar brunlig-gylden farge, moderat hvitt skum.
Sterk hvete- og esterpreget aroma, toner av gjær, kryddernellik, banan og kamille (ja, kamilleblomst er faktisk en ingrediens i ølet).
Smaken er søt med sterke toner av banan, gjær, krydderier og kamille. Mektig og varmende munnfølelse.
Jeg innrømmer å ha vært litt forhåndskeptisk til et så sterkt hveteøl som dette, men Good Force er ... ja, nettopp: GOD. Den krever likevel at du har evnen til å takle en del sødme. De fleste vil nok foretrekke at den serveres godt avkjølt, men du får med flere smaksnyanser etterhvert som den varmes opp litt.

Haandbryggeriet Bestefar

IMG_8112[1]


HaandBryggeriet
i Drammen har fra før både Nissemor og Nissefar, og nå går de et skritt videre på slektstreet med Bestefar. I følge vaskeseddelen er dette et koseøl for kveldene foran et flammende peisbål. Stilmessig er det ikke så lett å plassere, men imperial porter ligger kanskje nærmest.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Herlig vinøs aroma, toner av røde bær og mørke frukter, hint av vanilje, krydder, lær og eik.
Myk og varmende munnfølelse. Smaken har malt med moderat sødme (ikke veldig røstet), sjokolade og mørke frukter, moderat humlebitterhet, hint av krydderier og lakris i avslutningen.
Jo, dette er virkelig et trøstende og forsonende øl!

Nøgne Ø Two Captains

Nøgne Ø Two Captains

Two Captains fra det kompromissløse Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø er opprinnelig vinnerølet fra NM i hjemmebrygging 2010, og for andre år på rad blir vinneren belønnet med heder og ære ved at ølet brygges kommersielt ved Nøgne Ø. (Vinner i 2009 var Andhrimnir Barley Wine, som vi også har.) Opphavsmannen til Two Captains er flykapteinen Jan Halvor Fjeld fra Skien, og siden Nøgne Øs sjefsbrygger Kjetil Jikiun også er flykaptein, var det helt naturlig at samarbeidsprosjektet måtte få det navnet det fikk. I hjemmebryggerkonkurransen hadde det den doble arbeidstittelen Humlehelvete / Pliny Goes to Telemark, noe som både forteller at det dreier seg om en imperial / double IPA med svært rikelige humlemengder, og at det amerikanske suksessølet Pliny the Elder fra Russian River Brewing var forbildet for oppskriften.
Uklar brunlig farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Meget god aroma av furunålsaktig og fruktig amerikansk humle (Columbus, Centennial og Simcoe).
Smaken er først fruktig og forfriskende, så setter en massiv og nesten medisinsk humlebitterhet inn, og varer ut gjennom den lange ettersmaken. Dette er virkelig noe for våre "hardcore humlehoder"!

Haandbryggeriet Røyk Uten Ild

Cardinal Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen fortsetter med ølserien som er inspirert av gammel norsk gårdsbrygging, hvor mye av malten hadde røyksmak etter vedfyrt tørking. Navnet "Røyk Uten Ild" etterlater ingen tvil om røykpreget.
Meget mørk brun farge på ølet, flott og varig lysebrunt skum.
Fin aroma av røykmalt, St. Hansbål (men ikke så kraftig som i noen tyske
rauchbier), tjære og røykt spekemat, men også noen fruktige toner. Smaken er meget røykpreget og askeaktig, ganske tørr. Spekekjøttaktig avslutning.

Ægir Natt Imperial Porter


Bryggeren Evan Lewis ved Ægir Bryggeri i Flåm har med Natt tatt et skritt vekk fra de relativt lette og "folkelige" håndverksølene som utgjør hovedtyngden av repertoaret, og har altså brygget en imperial porter med skikkelig tyngde.
Svart farge på ølet, det kremige og tette skummet er lysebrunt og varer lenge.
Aromaen er først nokså moderat (det tette skummet bidrar nok til å dempe aromaen), men blir bare bedre etter som ølet varmes litt opp i glasset. Noen røstede toner, mild kaffe, hint av sjokolade og lakris.
Fyldig og varmende munnfølelse. Smaken er røstet, maltpreget og rimelig søt, toner av søtet sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og engelsk lakris, med en uttalt humlebitterhet gjennom det hele. Du merker nok alkoholstyrken. Bitter ettersmak.
Ølet har en oppgitt holdbarhet på 5 år, sannsynligvis er det holdbart mye lenger. Det kan selvsagt drikkes nå, men jeg tror det bare vil utvikles positivt med et par års lagring.

Nøgne Ø "Pils"

Nøgne Ø

Da det kompromissløse bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad startet opp, var målsettingen klar på at man bare skulle brygge overgjærete øl (ales og stouts), og overlate lagerølmarkedet til andre. Men da Nøgne Ø drev uteserveringen i Gjestehavna i Arendal i fjor sommer, hvor de bare serverte sine egne øl, var der høylydte protester fra Arendalspilsens Venner på at man ikke fikk pils der! Øl fra nabobyen Grimstad holdt ikke for Arendalspatriotene. Dermed kom Nøgne Ø på idéen om at de skulle brygge sin egen velhumlete pils, som kunne serveres side ved side med Arendalspils i Gjestehavna, så folk fikk sammenligne. Dermed ble Nøgne Ø Pils en realitet, men bare på fat. Det meste konsumeres i Gjestehavna, men Cardinal og noen få andre puber har også fått et begrenset antall fat. Tilhengerne av Nøgne Øs overgjærete øl kan imidlertid puste lettet ut: pilsen er mer som et eksperiment å regne, og hovedsatsingen kommer fortsatt til å være overgjæret!
Disig gylden farge på ølet, lavt skum.
Aromaen har moderate toner av pilsnermalt og floral humle.
Kullsyrenivå i glasset som for en "vanlig" pils. Smaken har en distinkt humlebitterhet fra begynnelse til slutt. Lang og bitter ettersmak. Noen vil kanskje si at der ikke er så mye sødme til å balansere bitterheten, men dette er nå først og fremst ment som en tørsteslukkende og nokså "tørr" pils, og bedre enn de fleste av sine mer "industrielle" konkurrenter er den jo.
 

Nøgne Ø #500 Imperial India Pale Ale

Nøgne Ø Imperial Pale Ale

Når det kompromissløse bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad feirer sin "batch" (bryggnr.) #500, har de valgt å gjøre det ved å brygge en Imperial India Pale Ale. Vi har fått inn et par fat av den, i tillegg til et begrenset antall flasker. Her kommer de overbeviste "ølhundene" til å sirkle rundt som gribber, så vi garanterer ikke at vår kvote kommer til å vare særlig lenge ...
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt og kremfarget til beige skum.
Herlig aroma av humle fra USA og New Zealand (Chinook, Simcoe, Centennial, Pacific Gem og Nelson Sauvin), fruktige og harpiksaktige toner, hint av lynghonning og appelsinmarmelade.
Smaken har selvsagt massevis av humle, men bitterheten er ikke for ekstrem. Furu- og harpiksaktige samt grapefruktaktige toner. En behagelig maltsødme balanserer humlepreget. Den høye alkoholstyrken er merkbar, men egentlig ikke forstyrrende.
Jo, dette er sannelig et verdig jubileumsøl!
 

Inderøy Gårdsbryggeri Kvitweiss


Fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag kommer Kvitweiss, et hveteøl i tilnærmet tysk stil.
Blekgul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Nokså sterk "parfymert" aroma, toner av modne bananer og kryddernellik.
Lett i kroppen, "crisp" munnfølelse (bør drikkes godt avkjølt). Smaken har toner av kryddernellik, med en "støvet" avslutning. Noen vil kanskje etterlyse et tydeligere nævær av malt, men dette er like fullt et forfriskende og lettdrikkelig øl!
 

Trollbryggeriet Slogen Lys Ale


Fra Trollbryggeriet i Liabygda på Indre Sunnmøre kommer Slogen Lys Ale - i likhet med de andre i serien er den oppkalt etter den lokale fjelltoppen Slogen. Stilmessig er dette en golden/blond ale, og den er nok et forsøk fra bryggeriet på å imøtekomme "de brede lag av folket".
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av pilsnermalt, hint av honning.
Myk og rimelig "nøytral" smak med en meget moderat maltsødme. "Støvet" engelsk humle i avslutningen.
Lettdrikkelig, det er ingen stor utfordring å få i seg en flaske av denne!
Reiser du til overnattingsstedet «Villa Norangdal» i Hellesylt, får du en flaske av denne for hver fjelltopp i Sunnmørsalpene du bestiger.... Ifølge deres Facebookside. Dette i lutter glede over at bryggeren er tippoldebarn av Anders Haugen som bygde stedet!

 

Trollbryggeriet Slogen Brown Ale


Fra Trollbryggeriet i Liabygda på Indre Sunnmøre kommer Slogen Brown Ale, i klassisk engelsk stil. I likhet med de andre i serien er den oppkalt etter den lokale fjelltoppen Slogen.
Vakker rubinrød til brun farge, moderat beige skum.
Moderat men god og tiltalende aroma av brun malt, hint av karamell.
Maltpreget og nøtteaktig smak med toner av karamell, god! Meget moderat "støvet" engelsk humle i avslutningen.
Et behagelig og lettdrikkelig øl som vi tror "alle" vil like!   
 

Nøgne Ø Sweet Horizon



Den supersterke imperial stout
Dark Horizon fra Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø har vi hatt i den legendariske 1. Edition, vi har fortsatt noen flasker med 2. Edition, og venter i spenning på 3. Edition (det gjør man også i USA, og i flere europeiske land). Sweet Horizon blir på en måte Dark Horizons lillebror, med bare litt mindre alkohol, men med en enda mer intens maltsødme, som navnet forbereder deg på.
Kullsvart farge, moderat til lavt lysebrunt skum.
Fin aroma av søt malt, søtet kaffe, mørke tørkede frukter og eik. Du aner også at alkoholinnholdet er høyt.
Smaken har et tydelig røstet preg, er meget maltrik og fyldig - og altså meget søt, men likevel ikke FOR søt. Dette er bare "reint snob" for enhver søtmons. Den lille flasken synes vi er akkurat passe stor, men er du redd det blir for søtt, er det lov å dele den på 2 personer ...
 

Nøgne Ø Red Horizon



For å få et øl helt opp på 17%, er der der bare to muligheter, hvis man ikke skal ta i bruk frysedestillering: Nemlig å foreta en annengangs gjæring med vingjær når ølgjæren har gitt opp, eller å gjære med japansk
sake-gjær. Nøgne Ø, det kompromissløse bryggeriet i Grimstad, har valgt sistnevnte framgangsmåte til sin barleywine Red Horizon. Selv om den er gjæret med sakegjæren Nasumi No. 7, må det presiseres at dette ikke er noen sake, men en ekte barleywine, med alle ølets tradisjonelle ingredienser. Og så har den en særdeles uortodoks ingrediens i tillegg, nemlig en dose ferske rødbeter(!), uten at jeg vil påstå at det kjennes i smaken. Men litt ekstra rødfarge bidrar nok rødbetene med.
Rødlig-oransje farge, lavt skum.
Meget fin vinøs aroma, toner av sherry og eik.
Søt smak, intens maltrikdom, igjen med toner av sherry og eik. Lav bitterhet. Varmende munnfølelse.
Å lage et øl som Red Horizon dreier seg altså om å oppnå en konsentrert og god smak - dette er ikke noe "fylleøl"! Den lille flasken på 25 cl er akkurat passe - og noen vil endog si at den er passe å dele på 2 personer.

Haandbryggeriet/De Molen Menno & Jens



Ølet
Menno & Jens er et samarbeidsprosjekt mellom bryggerne Menno Olivier ved De Molen i Nederland og Jens Maudal ved HaandBryggeriet i Drammen, hvor det også er brygget. Dette er en ekte og tradisjonell "gruit ale", altså brygget helt uten humle, med en urteblanding som alternativ smakstilsetning. Gruit er betegnelsen (på nederlandsk / plattysk) fra tidlig middelalder for en slik urteblanding (for øvrig samme ordet som norsk grut, men i moderne norsk brukes jo ordet nesten utelukkende om kaffegrut). I tillegg til byggmalten er det også brygget med en andel rugmalt og hvetemalt.
Uklar oransjebrun farge, off-white skum (går fra høyt til lavt), med en oransjeaktig teint.
Interessant søtlig maltet aroma med toner av urter, krydder og rug, også toner av bær og oksidert frukt.
Myk munnfølelse. Behagelig smak med toner av malt, frukt og urter, forholdsvis søt men ikke "klissensøt". Noen ville kanskje ønske seg litt mer bitre urter i avslutningen, men dette er nå uansett et godt og interessant øl som det er.
 

Haandbryggeriet Haandbic



HaandBryggeriet
i Drammen fortsetter sin utforsking av (og eksperimentering med) gamle øltyper. Deres HaandBic er helt klart inspirert av belgisk spontangjæret fruktlambic, men siden de ikke har de rette gjærsporene svevende rundt i bryggerimiljøet her, er derfor lambicgjæren tilsatt på kontrollert vis. HaandBic er tilsatt rips og tyttebær, og har vært modnet 18 måneder på eikefat.
Oransje farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Sterk og god aroma av tyttebærsaft, bondegård / hesteteppe og eddik.
Moderat kullsyre. Smaken er sur og lambic-lignende, men er ikke ekstrem. Ripsen og tyttebærene kommer fint gjennom, her er "funky" og eikede toner, men ikke mye sødme. Alkoholen er merkbar, men ikke sjenerende.
Et forfriskende og interessant øl dette her!
 

Haandbryggeriet Farewell Ale

Cardinal Pub Stavanger


Skikken med gravøl levde på landsbygda i Norge fram til forrige århundreskifte, da kaffen, avholdssaken og endrete oppfatninger hos prester og lekmannsbevegelse (og senere også bilismen) presset gravølet ut over sidelinjen. Lenge var det en selvsagt ting at de deltakende etter begravelsen skulle serveres godt øl og mat. Riktignok krevde Christian Vs Norske Lov (som var gjeldende på dette området helt opp til våre dager) at liket skulle komme i jorden innen 8 dager etter dødsfallet, men denne 8-dagers regelen ble i praksis ofte strukket lenger enn langt når man hadde en virkelig krisesituasjon: nemlig hvis ølet ikke var ferdig gjæret til begravelsen! Når det ikke var noe uventet dødsfall, unngikk man imidlertid slike krisesituasjoner ved å brygge ølet mens den gamle fortsatt lå på sykeleiet. Og ekstra stas var det når gubben eller gamla som sin siste oppegående gjerning hadde brygget ølet selv. " Smak på ølet, pastor - liket har selv brygget det!"
HaandBryggeriet i Drammen har med sitt Farewell Ale ønsket å gjenskape et øl som ville ha vært verdig å servere fordums gravferdsfolk, men det gledelige er at ølet nå er tilgjengelig på Cardinal for ENHVER anledning - begravelse er slett ikke påkrevet for å nyte det!
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Den "parfymerte" aromaen har toner av mørke modne frukter, treverk, sjokolade og mild kaffe, hint av røyk.
Smaken er fint avrundet og mild for sin styrke, toner av mørk malt med bare et svakt røstet preg, hint av svisker, mørk sjokolade mild kaffe, moderat humle (25 IBU) og et touch av røyk og einer i avslutningen. Et meget drikkelig øl - nyt det, og hvil i fred!

95/98 7,5% 50cl 25IBU

 

Nørrebro Bryghus Påske Bock

Cardinal Pub Stavanger

Fra Nørrebro Bryghus i København har vi fått inn Påske Bock - et øl som gjør det verd å feire påsken i lavlandet, hele året rundt!
Mørk brun til kastanjenøtt farge på ølet, flott beige skum.
Fruktig aroma, toner av rødvinseddik og humle, hint av bær og rosiner.
Smaken er "ren" og fin i karakteren, maltpreget med hint av karamell, men ølet har ikke mye restsødme. Hint av bær og rosiner igjen. Moderat humle.
En god bock som vil falle i smak hos de fleste!

82/74 7,5%

 

Haandbryggeriet Wild Thing


HaandBryggeriet i Drammen fortsetter sin serie med spesielle øl, inspirert av norsk natur og norsk gårdsbrygging. Wild Thing er et fruktøl tilsatt flere kontrollerte villgjærkulturer. Det er brygget med "skogsbær", inkludert rips og tyttebær, og tre forskjellige kornslag (mest Maris Otter byggmalt). Det er selvsagt ufiltrert og upasteurisert. 
Rødbrun farge på ølet, moderat skum.
Aromaen har toner av tyttebær, rips og rødvinseddik, hint av bondegård.
Smaken er meget "crisp" og tørr, med en viss fruktighet og en forsiktig syrlighet. Hint av røyk og treverk. Moderat humlet. Lett munnfølelse. 
Et interessant øl, men ulikt mange andre fruktøl er det ikke noe for søtmonsene. De som derimot foretrekker det tørre, kan ha funnet et nytt favorittøl her.

62/17 7,5%

 

Tamamura Honten Nøgne Ø Not So Mild Ale - Harvest Brew Fresh Hop


Langt navn på dette ølet, som er et samarbeidsprosjekt mellom det japanske bryggeriet Tamamura Honten og Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø. Sjefsguru Kjetil Jikiun hos Nøgne Ø (som også finner tid til å være pilot hos SAS) reiste til Japan for å brygge Not So Mild Ale, som ble lansert på den 7. Tokyo Real Ale Festival i februar 2009. Stilmessig er dette en English (dark) mild ale, men med såpass mye ferskhøstet humle at den blir "not so mild" likevel.
Uklar mørk brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
God men moderat aroma av mild ale malt, sjokolademalt og noe fruktig humle.
Smaken er rimelig fruktig, men har også et moderat røstet preg med mild kaffe og sjokolade. Avslutningen har akkurat så mye humle at ølet kan sies å leve opp til navnet, uten at det diskvalifiserer seg helt fra mild-kategorien. Et høyst lettdrikkelig og behagelig øl, mener nå vi.

58/71 4,5%

Haandbryggeriet Hesjeøl


HaandBryggeriet i Drammen legger for tiden vekt på å utvikle nyskapende øl som samtidig har sine røtter i gamle norske øltradisjoner. Deres Hesjeøl er et ledd i dette arbeidet.
Hesjing av høy på gårdene har nok flere av våre "modne" gjester vært med på i sin barndom - før siloen og senere "traktoreggene" overtok. Da trengte arbeidsfolket et leskende øl i varme sommerdager.
Hesjeøl har nok en del egenskaper (blant annet en porsjon røykmalt) som kan være historisk korrekte, men alkoholstyrken på 6,5% er neppe helt i samsvar med 1900-tallets "slåttøl" - hvis såpass sterkt øl hadde blitt tilbudt arbeidsfolket, er der nok fare for at de snart hadde blitt liggende strødd mellom hesjene.
Lys brun disig farge på ølet, flott off-white skum.
Herlig aroma av fruktig humle og appelsinskall, også toner av belgisk overgjær og milde krydderier, med et streif av røyk.
Smaken har en sødme som nok oppleves som akkurat passe av gjestene på Cardinal, men som kanskje ville vært i søteste laget for de som svettet med hesjingen - god er smaken i alle fall, den har også fruktige, gjærpregete og krydrete toner med hint av karamell, og en distinkt humlebitterhet og streif av røyk i avslutningen.
Et nytt bevis på att HaandBrygeriet kan lage virkelig gode øl!
Bilde:
Kjepetorsken

94/98 6,5%

Union Pilsner


Det nye Union Bryggeri i Skien satser "mainstream" med en pils - og det gjør de sannelig ikke dårlig!
Lys gylden farge, moderat men varig hvitt skum.
Moderat søtlig aroma, toner av gress og korn.
Smaken er ganske frisk og fruktig, noe sødme men ikke overdrevet, myk munnfølelse, med en merkbar humlebitterhet i avslutningen.
Absolutt ikke den kjedeligste pilsen på markedet dette her.. Men noen fler innkjøp av denne blir det ikke på oss.

8/9 4,7%

 

Valdres Gårdsbryggeri Kvek


Valdres Gardsbryggeri holder til et gammelt sauefjøs i Volbu i Øystre Slidre, så det er små forhold vi snakker om her! Men ølene deres har flere år vært å få fra fat på Gladmatfestivalen, uten at stavangerfolk har hatt noen mulighet til å kjøpe ølene utenom festivalen. Det retter vi på nå! "Kvek" er valdresdialekt for å være kvikk/spretten/oppvakt/årvåken, og denne lyse alen bidra kanskje til å fremme slike egenskaper? Vi har den både på på 0,75 l og 2 l flasker med patentkork, og er dere et par stykker kan vi love at 2-litersflasken forsvinner "som dugg for solen"! Dette er en nemlig en "snill" blond ale som går rett hjem også hos vanlige pilsdrikkere.
Lys gylden farge, moderat hvitt skum.
Aromaen har toner av korn / malt, litt frukt og honning, samt noe "støvet" humle.
Smaken er lett med kornpreg og moderat friskhet, og en svak fruktighet i avslutningen. Meget moderat humle.

15/10 4,7%

Nøgne Ø Amber Ale

Nogne O Amber Ale

Nøgne Ø Amber Ale kommer fra et Norsk bryggeri som har klart noe så unikt som å eksportere Ale til England. . Dette er en halvmørk ale, eller alens svar på Bayer? med tydelig beskhet fra Chinook humle og en rik maltprofil. Duftbildet er som hos bitter med innslag av epler. Ølet har flott skum, og smaken er rund med balansert bitterhet. Lett å like, også for de som er ukjent med Ø’s produkter. Ps Siste frist for denne nå. Utgår.

86/96 6%

Ægir Bøyla Blonde Ale


Ægir Bøyla Blonde Ale er gylden på farge, med et flott og varig skum. Fruktig aroma med toner av solbær, også toner av malt og høy.Smaken har et visst preg av "kjeks" og er nokså tørr, men også med et merkbart innslag av fruktig humle. Riktig fint balansert, synes jeg. Dette er et øl som bør ha bred appell, og som det er en ren fornøyelse å drikke! Så alle tørste turister som tar Flåmsbanen, en av verdens mest spektakulære jernbanestrekninger, har noe å glede seg til når de kommer fram! Eller alle andre som kommer fram til Cardinal.

47/75 4,7%

Haandbryggeriet Porter

beer_49274

Haandbryggeriet Porter er en robust porter i "polklassen", med et fyldigere preg enn Haandbryggeriets London Porter. Flaskekondisjonert som de andre.
Svart farge på ølet (= meget mørk rubinrødt når det holdes opp mot lyset) med et rikt og kremig lysebrunt skum. Fin røstet aroma, toner av mørk sjokolade, lær og treverk også.
Smaken har røstet malt, kaffe og sjokolade. Ikke så fruktig som en del engelske portere (denne er vel mer amerikansk i stilen), men så avgjort et knallgodt øl! Joda, det brygges sannelig godt øl i Norge også!


95/96 6,5%

Haandbryggeriet Pale Ale

65164

Haandbryggeriet slo først gjennom med øl i "polklassen", men nå har de bevist at de kan brygge gode øl i "butikk-klassen" også. Deres Pale Ale er brygget med engelsk malt, og stilen er umiskjennelig engelsk, men det spørs om der ikke er noe amerikansk humle inne i bildet også? Fargen på ølet er nærmest oransje, med et flott skum.
Meget fin humlet og fruktig aroma, noen toner av engelsk overgjær også. Fruktig og blomsteraktig humlepreget smak, med en moderat bitterhet. Joda, dette er gode greier! Et øl som veldig

Haandbryggeriet Dobbel Dose IPA

Haandbryggeriet-Dobbel-Dose

Dobbel Dose IPA fra Haandbryggeriet i Drammen er en "Double IPA" (eller "Imperial IPA" som øltypen også kalles) - alkoholsterke og kraftig humlete ales, for dem som aldri kan få nok humle. Øltypen slo først gjennom i USA, men ulikt de fleste andre bruker HaandBryggeriet europeisk humle i stedet for amerikansk. Dobbel Dose er flaskekondisjonert, ufiltrert og upasteurisert, og der er et betydelig sediment i flasken.
Ganske uklar oransje-brun farge på ølet, med et bra off-white skum. Malt er Maris Otter, Crystal og hvetemalt.
Meget bra humlearoma, med toner av blomster og appelsinmarmelade, også et hint av eik.
Smaken er ganske søt og fyldig, alkoholen er merkbar, med en betydelig dominans av humle (som ventet av en "Double IPA"), men er ikke fullt så ekstrem som jeg var forberedt på. Avslutningen er bitter. Jeg anbefaler sterkt å helle med i glasset også de siste restene av sedimentet fra flasken - innholdet ser da ut som sølevann, men smaken blir betydelig mer kompleks og interessant!

9%

Nøgne Ø Klin Kokos

42950

Lagring av øl over flere år er vanligvis bare en god idé når det gjelder enkelte "levende" kvalitetsøl, helst med en voksen alkoholstyrke. Disse kan da utvikle seg i spennende retning.
Den legendariske ølbaren Kulminator i Antwerpen har spesialisert seg på slike lagrede øl. Og noen bryggerier gir sine sesongøl årgangsbetegnelse, slik at ølinteresserte selv kan velge hvor lenge de "tør" lagre årgangene i sin egen kjeller.
Hva har så dette med Nøgne Ø Klin Kokos å gjøre? Vel, selv om det ikke står et ord om det på flasken, er det en "offentlig hemmelighet" at dette ølet faktisk er en spesiell og lagret årgang av Nøgne Ø Julenatt, en vaniljeporter som ved en anledning ble brygget med en kunstig vaniljetilsetting (vanillin?), i stedet for den dyrere ekte vaniljen som ble brukt i andre årganger. En liten restmengde (bare 1550 flasker) ble lagret, for å se hvordan ølet utviklet seg. Man var bl.a. spent på om vaniljepreget ble sterkere eller svakere. Stor var overraskelsen da man etter noen år oppdaget at ølet ikke lenger smakte vanilje, men KOKOS! Ja, der finnes faktisk ikke ekte kokos i "Klin Kokos", selv om kokospreget nå er veldig tydelig.
Gjennom lagringen ble den rett og slett "et nytt øl" - ikke dårlig, bare veldig annerledes. Klin Kokos er svart på fargen, med et tett brunt skum.
Distinkt aroma og smak av kokos, sjokolade og mørke frukter. Assosiasjoner til solbadolje (kokosolje) er ikke til å unngå. Ikke overdrevent søt, men med moderat humlebitterhet.
Må bare prøves - du tror det ikke før du har smakt den! 

Haandbryggeriet Weizenbock

beer_51470

Haandbryggeriet Weizenbock. Hva får man når man krysser en Hefeweizen / Hefe-Weissbier (tysk ufiltrert hveteøl) med en mørk Bock? Svar: En Weizenbock. Altså en kraftig hveteølstype som man ikke har vært velforsynt med her i Norge (heller ikke ved import, Erdinger Pikantus er vel den eneste importerte?), men nå produseres der altså en i Drammen!
Ølet er flaskekondisjonert så det holder (og vel så det), ved første helling fylles weissbierglasset fullstendig av brunt skum, dette gir bare meget langsomt plass til et ugjennomsiktig brunt øl, som beholder en fin og kremig skumtopp.
Den komplekse aromaen har først et fint preg av mørke frukter, bakeri / rugbrød, bananer og kryddernellik, så merker jeg også noen sidenoter av pepper og sukkertøy. Smaken er nokså søt og med merkbar alkohol, toner av røstet malt og lett brent toast. Relativt bitter avslutning til å være en weizenbock. Et uvanlig øl som absolutt bør prøves!

Inderøy Nisseøl

2011122310156960_3
Det lille Inderøy Gårdsbryggeri i Trøndelag startet opp i slutten av 2007, og produksjonskapasiteten er begrenset, slik at det aller meste av ølet deres blir solgt lokalt. Men selvfølgelig har Cardinal sikret seg et lite parti av alle ølene deres - vi kan nok fort bli utsolgt, så først til mølla ... (Dog må vi beklage den stive prisen..) Alle ølene deres stiller i "butikk-klassen" og er ufiltrert, upasteurisert og flaskekondisjonert. Det gjelder også juleølet deres, Nisseøl, som stilmessig er en "münchener dunkel", eller "bayer" på norsk. Synes du Cardinals juleøl i "polklassen" blir for kraftige, bør du prøve Nisseølet! Mørk brun farge på ølet, med et flott og kremig beige skum.
Fin maltpreget søtlig aroma med massevis av karamell og ferskt brød, også noen fruktige toner. Smaken er også maltpreget med noen brødaktige toner, der er hint av karamell men ølet er egentlig ikke søtt, moderat humle. Noen fruktige toner i avslutningen, hint av harpiks i ettersmaken. Har kanskje ikke det "spesielle" juleølpreget, men en god bayer er det så absolutt!

Nøgne Ø Beond the Pale Ale

nogneo-alle-flasker-300b

Nøgne Ø Beond Pale Ale. Dette er en “batch” pale ale der bryggerne ved et uhell hadde i dobbelt så mye humle som planlagt. De tappet det på flasker, og lot det stå, og underet skjedde. Siden dette er et levende øl som modnes på flaske, avrundes den tidligere ekstreme humlebitterheten gradvis, og er etter vårt skjønn i dag et funn for alle “humlehoder”. Liker du ikke humle.. Ikke kjøp er du snill,,, Datoen er selvfølgelig så overskredet som du kan få det, men så er da ikke dette noe dato øl heller da. (Batch 198)

Ægir Kvase Kølsch

1093

Ægir Bryggeri holder en "norrøn" profil, både i innredningen av sin lokale "brewpub" Furukroa, med selve bryggerinavnet og med flere av ølnavnene. Kvase er et solid gammelt vikingnavn.
Som alle bryggeriets øl er Kvase Kølsch flaskekondisjonert, men er likevel ganske klart, med bare en svak disighet mot slutten. Fargen er lys gylden, med et bra skum. Fruktig aroma (epler og sitrus). Smaken er også fruktig, med noe preg av "pepperaktig" humle.
Kölsch-øl er vanligvis lette og forfriskende, og er ikke "krevende" å drikke. Kvase Kølsch er typeriktig, og således en glimrende sommerforfriskning. Alle som vanligvis sverger til pils anbefales å prøve denne - så lenge lageret holder.
Vi har sommeren 2009, 2010 og 2011 fått produsert denne eksklusivt for Cardinal, noe svært mange av våre gjester har satt sor pris på, og også til sommeren 2012 har vi bestillt dette flotte brygget. Kommer i midten av Mai...

Små Vesen Kvernknurr

220px-Små_Vesen,_Yme
Små Vesen "Kvernknurr" er brygg nr. 1 fra det helt nye mikrobryggeriet “Små Vesen”, som holder til i Bagn i Valdres. Både bryggeriet og alle ølene deres er oppkalt etter de forskjellige "små vesener" i norsk folkloristisk tradisjon. Og kvernknurren var det viktig for mølleren å holde seg på godfot med! Dette skal være en ekstra sterk "ESB" (Extra Special Bitter), formodentlig i engelsk/amerikansk tradisjon. Ølet er flaskekondisjonert, med nokså tykt bunnfall i flasken. Oransje farge, klart når du begynner å helle i glasset, men blir svært uklart når bunnfallet følger med. Høyt og varig off-white skum med en oransje teint. Distinkt humlearoma, toner av gjær, hint av eik og "bondegård". Smaken er meget syrlig, ligger nesten nærmere en spontangjæret lambic enn en engelsk ESB.
Her må du blir vant til syrligheten. (Om denne er tiltenkt slik tviler jeg på....)
Der er et visst "bitt" av humle i avslutningen.

Atna Engelsk Lys


Atna Engelsk Lys er en Pale Ale fra Østerdalen, brygget fra 2005 til konkurs 2008! Erfaringen ivaretas av Gunnar Wiig som tidligere var sjefsbrygger hos Nøgne Ø i Grimstad.
I dette brygget er det kun brukt engelske råvarer. Fuggles og Golding Humle kjenner vi fra flere andre Pale Ale. Ølet er ikke pasteurisert eller filtrert, og modnes derfor på flasken. Fargen er uklar oransje, og skummet hvitt men relativt lavt. Aroma er rund og humlepreget, med innsalg av melon. Smaken er balansert rund med en viss sødme. Ettersmak som setter et litt skarpt og godt punktum. Av mangel på bilder, tar vi her med et av Atna stasjon.

Atna Engelsk Brun


Atna Engelsk Brun er en Brown Ale fra Østerdalen, og er her den første av de tre vi til nå har tatt inn fra dette nye norske mikrobryggeriet som vi etter prøvesmaking varmt kan anbefale. At alle tre har en noe høyere pris enn det vi er vant til å måtte betale for norsk øl beklager vi. Vi har dessverre høye avgifter og høye lønninger.
Pris er en ting, kvalitet en annen. Dette ølet oser av gode råvarer fra du setter det nyskjenkede glasset til nesen.
Og skulle du være en tur i Østerdalen i sommer kan vi trygt anbefale en tur på Glopheim Kafé. Denne ble for kort tid siden overtatt av Morten M (som har tegnet i Dagbladet i 25 år) og hans grafiker samboer Sissel Gjersum. Kafeen ble bygget i 1947 og påbygget i 1953, og har siden stått uforandret! Er nå fredet av riksantikvaren! Trer fram som Norges eneste genuine 50-tallskafe der flipperspill, sort hvitt TV og jukeboks tar plassen for C’en i kafé. Atna ble startet her, og dette er Atna plassen fremfor noen. Andre eiere er Knut Borge ”Bettan” med flere. En tilføyelse her i mars 2008 er desverre at bryggeriet er konkurs. Vi handler inn i bøtter og spann for å ha så lenge som mulig, men kommer det ikke nye eiere på banen, ser det mørkt ut for høsten.
I Engelsk Brun er det brukt rikelig med krystallmalt noe som gir ølet en avdempet bitterhet. Fargen er uklar og mørk brun. Skummet lyst brunt og relativt høyt og kremaktig.
Smaken er en rund orgie av de beste frukter og røstet malt. Avslutter med en brennende mersmak kjemisk fri for bitterhet. Som den oppmerksomme leser vil få med seg har vi ennå ikke fått tid til å ta skikkelige bilder av Atna sine produkter. Vi har derfor her med et av den berømte Atna Ulven som drepte seks sauer i fjor, og derfor måtte bøte med livet. Vi håper sauene smakte minst like godt som Engelsk Brun.

Atna Mopedøl


Atna Mopedøl kommer fra Atna bryggeri i Atna som ble grunnlagt på et lutefisklag i Østerdalen i november 2003. Målet, formodentlig betryggende ledsaget av akevitt, var å etablere et bryggeri uten dansk eierskap som kunne produsere godt norsk øl uten tilsetningsstoffer, med smak av norsk villmark. Etikettene på alle Atnas produkter er laget av Morten M, som nå også er kaféeier i Østerdalen. At Atna markedsfører kvalitet og håndverk er sikret gjennom at en av grunnleggerne av Nøgne Ø, Gunnar Wiig, nå er brygger ved denne lille nystartede bedriften. I mopedølet, som de sannsynligvis er alene om i verden, har de brukt tsjekkisk Zaazhumle og vanlig pilsnermalt. Ølet er verken pasteurisert eller filtrert, noe som gir en betydelig større smaksrikdom enn ved vanlig industrielt framstilt pilsner. Ølet vil i motsetning til vanlig lagerøl utvikle seg til det bedre over tid.
Ølet er vel den uklareste pilsneren vi kan by på. Mest ligner det på et godt brygget hveteøl. Fargen er uklar gyllen, og ølet har et stort og grovt skum. Aromaen er mer nøytral enn forventet. Temperaturen demper noe av den gode humleduften, så vi lar det stå og godgjøre seg litt før de gode råvarene kommer til sin rett. Til å være pils er dette et rundt og godt brygg der en kan kjenne at det ikke er gått snarveier i bryggeprosessen. Rik humle og malt smak ledsages av en avrundet gjærings smak, som slett ikke kjennes upassende, men vitner om at dette er pils slik det var ment å skulle smake. En god porsjon søt fruktsmak og relativt lav bitterhet. Av undergjærede øl har dette brygget kun konkurranse fra Shiehallion, sett fra en ale elskers side. Og da er det jo trist vi nå i 2008 må tilføye de bitre linjer om at dette utmerkede norske mikrobryggeriet har korket sin siste flaske etter at de nå er konkurs. Vi handler derfor stort så lenge restlageret deres varer, Snufs!

Nøgne Ø Trippel

NogneO-Flasker-Collage-585x271

Nøgne Ø Trippel er vårt nyeste øl fra Grimstad. Det er en lys Belgisk ale, leskende med lav beskhet og forsiktig maltprofil. Det er her benytter Demararasukker, og egen belgisk gjær sikrer fruktigheten. Ølet har lavt kullsyreinnhold, og du skal helle godt for å oppnå fint skum. Fargen er tåkete lys gyllen, og aromaen er søtlig, preget av gjær og malt. Smaken er kompleks, med alle de nyanser en trippel skal ha. Så for en Abbey elsker som meg er dette gull godt, selv om jeg kunne tenkt meg det litt mindre søtt på slutten av flasken..

Nøgne Ø Julesnadder

N_gne___julesnadd_7453591x1

Nøgne Ø Julesnadder er til dels tyngre og bitrere enn det en forventer av et juleøl. Litt uklar
rødbrun. Stor, rik og kompleks duft av kaffe, tørket frukt, røyk, sitrus og til og med litt blomster. Kraftig malt, krydder og ikke minst humlesmak. Godt skum, stor bitterhet i finishen, sitter utrolig lenge. Et stort,rikt og bittert juleøl.

Dalane Brygghus Bybrann

beer_75979
Dalane Brygghus Bybrann. Bryggeriet kaller dette fortsatt en "ale" (det prøvebrygget de serverte under Gladmatfestivalen sa de var overgjæret), men nå sier de at det er undergjæret, med inspirasjon både fra engelske ales og tysk "dunkel" ("bayer" på norsk) - og siden et undergjæret øl pr. definisjon ikke kan være en "ale", velger vi å kalle det en dunkel - og slik smaker det i grunnen også. Ølet er oppkalt etter den store bybrannen i Egersund i september 1843, da 92 bolighus og 94 uthus ble flammenes rov.
Fargen ligger et sted mellom rav og kobber, med bra off-white sum. Fin fruktig aroma, også innslag av malt og karamell. Myk munnfølelse. Maltpreget smak med karamell, en lett fruktighet også, ganske moderat humle. Ikke dårlig dette heller! Brygget i Danmark.

Thy Økologisk Julebryg Jule Ren

thumb110_jule_ren_web

Når du tar fergen fra Egersund til Hanstholm lander du i den danske landsdelen Thy - og her har et gammelt og standhaftig regionalt bryggeri, Thisted Bryghus, klart å stå imot presset fra gigantene Carlsberg-Tuborg og Royal Unibrew. Bryggeriet har de "vanlige" lagerøltypene, og har dessuten fått internasjonal anerkjennelse for sin Limfjords Porter. De har også i økende grad satset på økologiske varianter av sine øl. Navnet Jule Ren henspiller ikke bare på reinsdyret (Rudolf?) på etiketten, men også på at ølet er brygget av "rene" økologiske råvarer.
Smaksmessig vil dette ølet være en skuffelse for dem som venter et "norsk" juleøl - men derimot en sann svir og glede for alle som "egentlig liker pils bedre enn juleøl", men likevel kan tenke seg noe sterkere i julen (for ikke å si HELE vinteren). Jule Ren er stilmessig nærmest en lys bock, men er utrolig lett i kroppen og frisk til å være et øl på hele 7.9%, og "pilspreget" er i behold.

Inderøy Kvamsholmer

7590925122_4016dc678f_z

Inderøy Gårdsbryggeri har med sin Kvamsholmer (oppkalt etter det idylliske utfluktsmålet Kvamsholmene i Trondheimsfjorden) vært inspirert av den tyske øltypen Kölsch (= øl fra byen Köln). Kölsch er overgjæret, men minner vanligvis mest om undergjæret pils. De fleste som har smakt Kvamsholmer synes imidlertid den minner mest om en krysning mellom belgisk witbier og tysk Weissbier. Lys gylden farge, nokså klar, bare en svak disighet. Høyt til moderat hvitt skum. Aromaen har preg av "banansukkertøy", også toner av honning, koriander og kryddernellik. Mye kullsyre i munnen. Smaken har preg av estere (som gjæren danner) og ligner altså på hveteøl, med toner av koriander, nellik og banan (men ikke for mye). Forfriskende og ikke for søt. Moderat humle i avslutningen.

Inderøy Hommeløl

3813321173_96d8984fe4_o

Hommeløl fra Inderøy Gårdsbryggeri har sitt utgangspunkt i en velhumlet engelsk bitter. Navnet har det både fra Hommeldalen i Trøndelag og det lokale dialektordet for humle.
Dypgylden til brun farge, disig, med et bra skum.
Aromaen er ganske kompleks og har toner av malt, noe frukt og humle, også tre, einer og harpiks, et hint av krydder, kanskje også et lite anstrøk av røyk. Smaken har preg av tre og harpiks med bra humle, igjen med et hint av røyk. Om forbildet er engelsk, så bærer Hommeløl med seg minner om tradisjonelt norsk heimebrygg. Jeg liker det!

Inderøy Soddøl

beer_85954

Skikkelig "trøndersodd" (eller mer spesifikt: inderøysodd) er noe ganske annet og mer smakfullt enn de ynkelige greiene vi søringer får på hermetikkboks. På Inderøy lages sodden med prima kjøtt og ditto grønnsaker, og serveres ofte som festmat i brylluper og slikt. Hva er da mer naturlig enn at Inderøy Gårdsbryggeri ønsket å lage et matøl som passer godt som følge til sodd? Deres Soddøl er stilmessig basert på engelsk pale ale, og kan minne en del om Hommeløl fra samme bryggeri, men er mer avdempet i karakteren. Vi serverer riktignok ikke sodd på Cardinal, men du nyter vel ølet like gjerne med litt snacks til, eller bare som en forfrskning på egen hånd? Rav til brun farge på ølet, moderat off-white kremig skum. Aromaen har malt, noe frukt, einer, harpiks og humle. Munnfølelsen er forholdsvis lett, med en del kullsyre. Smaken har harpiks, noe malt, og moderat "støvet" eller "tørr" humle i avslutningen.

Inderøy Farmannsøl

beer_89103

Inderøy Farmannsøl er en stout fra Trøndelag - om dette er en øltype som "farmennene" opprinnelig hadde med seg fra England, så er det interessant å se hvilket fotfeste den begynner å få i Norge.Og det dreier seg ikke lenger bare om Guinness - alle småbryggerier som starter opp synes å være interessert i å ha en stout i sitt utvalg.
Svart farge på ølet, med et høyt til moderat gråbrunt kremig skum som varer lenge. Fin røstet aroma med toner av sjokolade og kaffe, noen osteaktige og lett syrlige toner også. Smaken har moderat sødme og et røstet preg med en viss fruktighet, toner av kaffe som forventet. Askeaktig tørr avslutning. Ikke noe dårlig forsøk fra Inderøy Gårdsbryggeri dette, mener Sigmund.

Inderøy Ankerøl

beer_85955

Dette ølet, som stilmessig er en engelsk porter, har Inderøy Gårdsbryggeri gitt navnet Ankerøl som en hyllest til trebåtmiljøet i Kjerknesvågen i Trondheimsfjorden. Men "et anker" var også i sin tid (fra 1683) en norsk måleenhet for øl, som tilsvarte 38,6 liter. Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et fint og kremig lysebrunt skum. Fin røstet aroma med toner av sjokolade, mild kaffe og treverk. Deilig smak av røstet malt og kaffe, hint av sjokolade og mørke frukter, med en anstendig bitterhet i ettersmaken. Dette er en velbalansert porter, og jeg synes den er det aller beste ølet fra Inderøy Gårdsbryggeri - men så er jeg da også fryktelig glad i portere!

Haandbryggeriet London Porter

Bilde 067 (Small)

Haandbryggeriet har en Porter i "polklassen" også, men deres engelskinspirerte London Porter stiller i "butikk-klassen", og det gjør den med bravour! Et nytt bevis på at øl med moderat alkoholstyrke slett ikke trenger være smakløse.
Svart farge på ølet, rødbrunt i høylysene, med et digert, kremig og varig brunt skum.Deilig aroma av sjokolade, kaffe og røstet malt.
Fin smak med røstet preg, toner av røstet / brent malt og kaffe. Rimelig tørr, middels fyldig munnfølelse. Moderat bitter avslutning.

Nøgne Ø Special Holiday Ale

jolly_pumpkin_450

Nøgne Ø Special Holiday Ale er andre produksjon av dette samarbeidsølet mellom Nøgne Ø i Grimstad og Jolly Pumpkin i San Diego, der det første ble produsert i 2008. (se annet overgjæret øl rundt side 80). Denne gangen presenterer vi det som et juleøl, og kun vår iver etter nye øl er årsak til at vi for en stakket stund har det.. Øllet fikk strålende omtaler i årets juleøltester, og det lille lageret Nøgne Ø hadde ble blåst bort på timer, så da var det godt vi hadde sikret oss allerede i september. Winking Resepten er altså det samme, men ølets «terrior» forskjellig da mye er forskjellig her og der, både hva vannkvalitet og bryggeriutstyr angår, og ølet har i Norge også fått en annen modning. i originaloppskriften inngår både Michigan chestnuts, white sage fra sør California og norske juniper bær. Fargen er mørk som vinternatten, og ølet gir et stort skum i glasset. Ølet har en sterk aroma av brent malt, sjokolade, humle, lakris og blomster. Smaken følger godt opp med stor fylde og stor bitterhet, sitter lenge og vel med mye godt julekrydder. Ølet kan virkelig nytes alene, men passer også godt til de tradisjonelle kraftige julerettene, spesiellt røykt pinnekjøtt.

Små Vesen Julegøtt

GloriaObject-120822

Julegøtt fra det lille bryggeriet Små Vesen i Valdres er en stout med moderat styrke, og kan som sådan drikkes hele året - der er sant å si ikke noe spesielt "julete" ved den.
Svart farge på ølet, med et digert og kremig brunt skum som varer så lenge at du begynner å lure på når du skal få tak i ølet nedenfor ... Vel, siden ølet er flaskekondisjonert kan dette variere fra en flaske til en annen. Meget god røstet aroma, toner av kaffe, sjokolade og furuskog. Smaken er nokså syrlig og sitrusaktig til å være en stout, men du finner også et tydelig røstet preg med toner av kaffe.

Haandbryggeriet Nissemor

320x

Haandbryggeriets Nissemor er formodentlig tiltenkt å holde en mer feminin profil enn Nissefar? Vi tror nå egentlig at både Nissemor og Nissefar vil falle i smak hos begge kjønn ... Nissemor skal ha stilmessige forbilder i engelsk "old ale", men om noen heller vil kalle det en porter, så skal ikke vi protestere.
Ølet er svart på fargen, med et fint og kremig lysebrunt skum.
Nydelig aroma med både røstede og fruktige toner, innslag av mild kaffe og sjokolade. Smaken er rund og mild, den er dominert av myk sjokolade og skånsomt røstet malt. Sødme så det holder, men den blir aldri "klissensøt". Moderat humle.
Prøv gjerne både Nissemor og Nissefar - sammen er de "balsam for sjelen"!

HaandBryggeriet Nissefar

nisse

HaandBryggeriet Nissefar er et juleøl som stilmessig ligger i grenselandet mellom porter og "old ale". Svart farge, moderat brunt skum.
God aroma av røstet malt, mørk sjokolade, kaffe, svisker, karamell og kanskje litt eik.
Smaken har betydelig maltsødme og et moderat røstet preg på en bakgrunn av bittersøt sjokolade. Den var kanskje litt "røffere" i fjor, årets utgave er så blid og søt at den bare er nødt til å fremkalle det store julesmilet. Dette er ikke et øl til julemiddagen, det passer best på egen hånd - eller til en sjokoladedessert!

Ægir Julebrygg


Ægir Julebrygg fra våre venner i Flåm kommer i år både i "butikkutgave" og "polutgave", og det er den sterkeste vi har tatt inn - den har den nødvendige fyldige munnfølelsen som vi synes du bør kunne forvente av et julebrygg. Og i motsetning til de store norske bryggerienes juleøl er dette overgjæret (stilmessig er det nærmest en krysning av engelsk sterk ale og belgisk ale), og er flaskekondisjonert (ettergjæret på flasken). At det dermed blir litt uklart er bare som det skal være. Og det aner oss at bryggeren her har vært framme og drysset litt forsiktig fra krydderposen over bryggekaret - er det jul så er det jul ... Uklar meget mørk brun farge, høyt til moderat kremig lysebrunt skum.Fin aroma av malt, julekrydder, brunt sukker og noe frukt. Smaken har en betydelig maltsødme og er fyldig og rik, med moderate toner av krydder, mørke tørkede frukter og brunt sukker. Der er en finstemt syrlighet til å balansere sødmen, men humlen er moderat. Med et glass av dette ølet foran deg, blir det garantert ikke vanskelig å slutte seg til våre norrøne forfedres urgamle skål: "For godt år og fred!"
Og om da ikke julefreden senker seg over deg, vet vi ikke annen råd enn at du får ta en til ...

Ølve Vinterblot


Da våre norrøne forfedre holdt midtvintersblot og "drakk jol" skulle ølet helst være både godt og sterkt, ellers var det stor skam for bryggeren. Det lille Ølve på Egge Bryggeri utenfor Steinkjer setter de norrøne tradisjonene høyt, men deres juleøl Vinterblot holder likevel bare vanlig "butikkøl-styrke". Så risikerer du ikke at hele blotet forsvinner i tåkehavet, og kan i stedet konsentrere deg om å spise hestekjøtt og drikke ferskt blod til ... eller kanskje ikke ... Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et moderat kremig beige skum.God aroma av malt og einer / harpiks, hint av krydder og røyk. Smaken har en merkbar syrlighet, noe malt, og et hint av harpiks og en svak antydning til røyk. Beskjeden humle. Munnfølelsen er ganske lett. Du får en myk og rolig start på midtvintersblotet med dette ølet.

Nøgne Ø God Jul Islay Edition

110163

Denne spesialutgaven av Nøgne Ø God Jul skiller seg dramatisk fra originalen, ved at den har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Islay malt whisky - den mest torvrøykpregete whiskytypen som finnes. Og det merkes!  Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Høyt til moderat lysebrunt kremig skum. Intens torvrøykpreget aroma av Islay malt whisky, også toner av tjære og salt sjøluft, hint av vanilje og lakris. Smaken domineres av et overveldende innslag av torvrøyk, det kan nesten bli for mye av det gode, da God Juls opprinnelige egenskaper nesten forsvinner. Igjen hint av tjære, vanilje og lakris. Definitivt et interessant og spennende øl, som nok fordrer at du også har sansen for whiskyen fra den forblåste skotske øya Islay. I motsatt fall kan nok dette ølet bli litt av en ekstremøvelse å få ned ...

Nøgne Ø God Jul

Nogne O God Jul

Nøgne Ø God Jul har Grimstadbryggeriets minst fantasifulle navn av deres 4 juleøl i år. Men dette er spennende saker, selv om det er Nøgne Ø’s svar på de tradisjonelle norske juleølene. Som vanlig er det et upasteurisert og ufiltrert øl vi har med å gjøre fra håndverks bryggernevåre, som anbefaler ølet til julenøtter og moden ost. God jul er juleversjonen av doppelbock, og således et meget mørkt brunt øl. Duften er rik, søtlig og elegant med innslag av melasse og fjøs. Smaken er rund og maltrik med toner av nøtter, karamell, mokka og sjokolade helt ut i finishen. Har vunnet utallige Juleøltester i flere år nå, og vi vil en stakket stund også servere dette fra fat.

Nøgne Ø Julenatt

beer_40580

Nøgne Ø Julenatt må ha fått navnet fra fargen. Så godt som sort. Mørk og enormt fyldig duft av mørk sjokolade, kaffe, matjord, vanilje, brent sukker, nøtter og malt. Kraftig og smaksrikt anslag med de samme aromaene som i duften, særlig er innslaget av bitter mørk sjokolade veldig forførende, fin friskhet det mektige aromaspekteret til tross, fra midten og utover tar en balansert bitterhet styringen. Og du blir sittende og smatte på den lenge etter at glasset er tømt.

Ørbæk Dark Horse


Danske Ørbæk Bryggeri presenterer med sin Dark Horse den østtyske lagerøltypen Schwarzbier. Ølet er brygget av økologisk malt og humle.
Mørk rødbrun farge på ølet (ikke helt schwarz, nei). Høyt og varig beige skum. Distinkt rustikk aroma av røstet malt, bakeri og kaffe, hint av lakris.
Meget "lagerølaktig" og lett munnfølelse (ikke så rart, dette ER jo et lagerøl ...). Smaken er ganske mild til å være en schwarzbier, noen røstede toner, meget liten restsødme, beskjeden humlemengde. Bør ikke serveres for kald, når ølet kommer litt opp i temperatur kommer også malten bedre gjennom i smaken. Kan trygt prøves også av dere som ellers er litt skeptiske til mørke øl!

Atna Stabburøl


Atna Stabburøl er det andre av det gjenoppståtte bryggeriet Atna Øl sine uflitrerte og upasteuriserte lyse lagerøl ("Kellerbier", om man vil). Som våre gjester vil se er de fantasifulle etikettene signert Morten M byttet ut med poteavtrykk av den berømte Atna Ulven. Om bryggeriet har like stor tilknytning til den sagnomsuste Gloppheim Kafe vites ikke. Stabburøl har mindre humlepreg enn deres Nakenbad, og er ikke økologisk. Uklar lys gylden farge, moderat hvitt skum. Aromaen er gjærpreget og gressaktig, med hint av honning. Lett i "kroppen", moderat smak med noe humle og hint av sitrus. Lav bitterhet. Definitivt ikke noe krevende øl å drikke!

Atna Nakenbad


Atna Bryggeri i Østerdalen gikk dessverre konkurs med fynd og klem - det å starte bryggeri fra scratch er ikke bare enkelt. Men fra de økonomiske ruinene har bryggeriet Atna Øl oppstått, og de begynner forsiktig med to ufiltrerte og upasteuriserte lagerøl (det tyskerne kaller Kellerbier). Nakenbad er deres pilsner laget av økologiske råvarer, og den skal, som navnet antyder, være like forfriskende som et nakenbad i et av Østerdalens mange skogstjern. Uklar gylden farge på ølet, moderat hvitt skum
Aromaen er gjærpreget, frisk og fruktig, med toner av sitrus og epler, hint av krydder.
Smaken har også fruktige toner med hint av gjær og krydder, og ender i en bitter avslutning. Slett ikke dårlig!

Hønefoss Bryggeri Helt Konge

Hønefoss_Brygghus_-_Helt_Konge

Hønefoss Bryggeri ble grunnlagt omtrent samtidig med Tou Bryggeri (1855-57), men ble oppkjøpt av NORA og nedlagt i 1963-64, i en periode hvor den norske bryggeridøden (for ikke å si "bryggerikannibalismen") grep om seg for alvor. I senere tid har Hønefoss både fått bystatus og en gruppe entusiaster som mente det var for galt at de ikke hadde eget bryggeri, og selskapet Hønefoss Brygghusble stiftet. Formålet var å starte egen bryggeripub, men i likhet med Dalane Brygghus i Egersund har de så langt funnet ut at det er lettere å starte restaurantdrift enn en oppegående ølproduksjon på stedet. De får derfor brygget ølene sine annetsteds, et juleøl (en stout) ble brygget hos Det Lille Bryggeriet på Rena, og nå har vi altså fått inn de to lagerølene de får brygget hos Krönleins Bryggerii Sverige. Slagordet deres "Drikk lokalt!" er foreløpig altså lettere komisk ...
Helt Kongehar de lansert som sitt "sommerøl", men det er betydelig mørkere enn andre norske sommerøl (det skal det da heller ikke så mye til), og kan trygt drikkes hele året.
Dypgylden farge, moderat hvitt skum. Litt søtlig aroma som ellers kan forbigås i stillhet.
Smaken har heldigvis mer å fare med enn aromaen, her er både malten og humlen godt merkbar, og ølet er ikke for søtt. Det er altså et ganske så greit og lettdrikkelig lagerøl vi har med å gjøre her. Vil falle i smak hos den vanlige pilsdrikker.

Ægir Brime Red Lager


For første gang har vi nå fått fatøl fra det lille Ægir Bryggeri i Flåm, og vi serverer selvsagt ølet i de elegante Ægir-glassene! Først ut er Brime Red Lager, som faktisk lanseres som et sommerøl til tross for sin relativt mørke farge. At det er en grei sommerforfriskning skjønner du straks du har smakt det. Stilmessig har det slektskap med klassiske wienerøl. Dyp rav farge på ølet, med et moderat off-white skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset. Aromaen er nøtteaktig med innslag av toffee, også toner av røde bær, hint av smørmalt. Smaken er ganske tørr (mye tørrere enn en dunkel/bayer) og nøtteaktig, med bra (sannsynligvis tysk) humle. Dette er et lagerøl av god kvalitet, som både pilsvenner og ale-elskere drikker med stort velbehag.

Nøgne Ø Sunturnbrew

sunturn

Dette kraftige ølet fra Nøgne Ø i Grimstad er det bare noen få priviligerte norske puber som har fått inn noen flasker av, mesteparten eksporteres til USA. Sunturnbrew ble, som navnet antyder,  brygget på vintersolvervsdagen 2008, og er brygget med 30% røykmalt og 20% rugmalt, også noe hvetemalt (og selvfølgelig vanlig byggmalt). Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et moderat men varig lysebrunt skum. Aroma av saltvann, tjære, røyk og noe kaffe. Fyldig og rik munnfølelse. Glimrende smak, massevis med maltsødme som nesten er til å "tygge på", røstede toner, kaffe, tjære, noe lakris, furunåler, salt avslutning, merkbar humle med akkurat den rette bitterheten. Meget bra balansert. Enda en storartet prestasjon fra Nøgne Ø!

Nøgne Ø Ut på Tur

IMG_1567

Hva gjør bryggerne på Nøgne Ø når de har lyst å finne på litt galskap? Jo, de tar sin utmerkede mørke og sterke jule-ale God Jul og tilsetter friske granskudd, som ølet trekker til seg smak fra i noen uker, og blander dette så med litt av sin "fruktlambic"-kopi "tyttebærøl" (brettanomyces-gjæret surt øl tilsatt tyttebær, i sin rene form er det ennå ikke kommet på markedet). Og dermed dufter og smaker resultatet angivelig som en helnorsk skogstur!
Noen vil hevde at det med sin skogbunn-karakter smaker mest som om man har "tryna i skauen" ... - eller som et maleri av Jacob Weidemann ("Skogbunn"-serien). Spennende og interessant er det ihvertfall!
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et lavt brunt skum. Distinkte toner av granskudd i aromaen, også toner av frukt / bær, jord, kaffe, sjokolade og lakris.
Litt "fizzy" munnfølelse. Meget uvanlig smak hvor granskuddene og tyttebærene dominerer, og det kan sikkert diskuteres hvor harmonisk alle smaks- og aromaelementene smelter sammen - men jeg likte ølet mye bedre andre gangen jeg smakte det enn første, så når man bare er innstilt på at dette er noe "helt ekstraordinært" er det faktisk meget godt. Men noe "lettdrikkelig og kjapt" forfriskningsøl er det ikke, så har du dette i sekken på skogsturen kan det muligens være lurt å ha en turvenn å dele flasken med - ellers kan turen kanskje bli lenger enn du hadde tenkt ...

Ølve På Egge


Ølve på Egge brygges av et lite bryggeri på Steinkjær med samme navn. Navnet er hentet fra småkongen Olve på Egge, som levde på Olav Den Helliges tid, og var gift med søsteren til Tore Hund. Bryggeren på dette mikrobryggeriet heter Magne Bjerkem, og han begynte virksomheten så sent som høsten 2004, og fikk sin bevilling i juni 2005. Han produserer et øl han kaller ”urøl”, da det brygges etter gamle norske tradisjoner. Kun 400 liter settes om gangen, og maksimal årsproduksjon blir derfor ca 5000 liter. Verdens eldste kulturdrikk har nemlig lange tradisjoner i Norge. Vi vet ikke hvor gammel bryggekunsten er her i landet, eller hvordan ølet ble brygget i den første tiden, men utallige gravfunn fra bronse- og jernaldertiden tyder på at det har blitt brygget øl i Norge i svært lang tid, kanskje helt siden steinalderen. På de eldste runeinnskriftene vi kjenner, brukes Alu om en drikk vi antar er det samme som øl. Ordet ble senere til Aul i skriftlige kilder, som så gikk over til forenklingen øl når det gjelder drikke, og Jul når det gjelder høytider.. I likhet med Nøgne Ø er dette et ”håndverksbrygg” der alt blir gjort for hånd. I produksjonen brukes eineavkok sammen med maltet bygg og humle. Brygget er overgjæret og er verken pasteurisert eller filtrert, og har dannet sitt eget karbondioksid ved modning på flaske. Fargen er mørk, mørk brun. Lite skum. Utgangspunktet tatt i betraktning er dette et harmonisk brygg, der eineren er framtredende i aroma, sammen med humle. Smaken er spesiell, noe søtlig, og med lite maltkarakter, men likevel markant og harmonisk med god bitterhet.

Nøgne Ø Saison

Nogne O Saison web

Nøgne Ø Saison kom på markedet mai 2006, og så langt vi vet det første Saison ølet brygget i Norge.
Ølet er laget på 90% maltet bygg og 10% maltet hvete. Maltet males og meskes ved 65 grader i 90 minutter før det gjæres i syv dager. Etter gjæringen tappes ølet og tilsettes Demarasukker.
Ølet har en middels dyp gyllen farge, og dufter av humle, sitrus, karamell, kvae og epler. Fyldig, lett krydret og sødmefull med innslag av urter. Lang, lett bitter ettersmak

Nøgne Ø Tiger Tripel

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø laget en "trippel" i den lyse og sterke belgiske klosterølstilen for noen år siden, den var meget god (vi hadde den selvfølgelig inne!), men nå har bryggeriet laget en ny med litt endret oppskrift, den er enda sterkere - og enda bedre! Det meste som produseres av Tiger Tripel går til USA, men vi har sikret oss vår andel! Disig brunlig-gul farge, digert hvitt skum. Herlig aroma av belgisk overgjær, frukter og krydderier. Smaken har en betydelig sødme med et distinkt krydret preg, noe frukt og godt merkbar humle. Jo, dette er en riktig deilig trippel fra våre venner i Grimstad!

Nøgne Ø God Påske 08

Cardinal Pub Stavanger
Hvis noen tror at et påskeøl må være "for gammelt" på høstparten, så tar de feil - ihvertfall når det gjelder Nøgne Ø God Påske. Som alle andre øl fra NØ er det overgjæret og flaskekondisjonert (ettergjæret på flasken), og utvikler seg bare positivt gjennom noen måneders lagring. Så på Cardinal nyter vi både påsken og julen hele året!
Ølet er oransjebrunt på farge, med bra off-white skum. Deilig krydret aroma, hvor også fruktig humle markerer seg. Den behagelige smaken er fint balansert: eik, krydder, frukt, bra humlet avslutning. Rett og slett et godt øl - ha en God Påske!

Mikkeller-Stone-Alesmith Belgian Style Special Ale

Cardinal Pub Stavanger

Navnet forteller klart og tydelig hva dette er: et samarbeidsprosjekt mellom tre av verdens beste bryggere, danske Mikkeller og amerikanske Alesmith og Stone. Selve den fysiske bryggingen har foregått hos Stone Brewing i Escondido, California. Men forbildet hører altså hjemme i Belgia, i den lyse men sterke klosterølstilen "tripel".
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum. Deilig aroma av belgisk overgjær, fruktige estere, krydderier og blomsteraktig og fruktig humle.
Smaken er krydret, med det særpreg som denne gjærtypen gir, og har en søt og fruktig "kropp" - her har man nok også brukt hvitt kandisukker. Alkoholen er merkbar, så ta det rolig! Der er en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Et øl som gir mersmak!

Mikkeller It´s Alive

Cardinal Pub Stavanger

Nå er vel egentlig ALLE Mikkellers øl "levende" - det vil si at de er flaskekondisjonert med levende gjær. Det som gjør It's Alive! "ekstra" levende, er at det i tillegg er tilsatt en brettanomyces gjærkultur, en slags "kontrollert villgjær" som pleier å tilføre belgiske ales et element av "bondegård" både i aroma og smak.
Mikkeller kaller da også dette en "Belgian wild ale", men den er ikke villere enn at selv ganske vanlige og relativt tamme øldrikkere (med søndagsskolen og god oppdragelse) trygt kan ta til seg av godsakene. "Fantombryggeriet" Mikkeller har utført selve bryggingen hos det belgiske forsøksbryggeriet "De Proef".
Dypgylden farge på ølet, med et digert og varig off-white skum.
Meget god aroma av gjærende frukter, urter, krydderier og "bondegårdshus".
Smaken er dominert av behagelig fruktig humle (Hallertauer og Styrian Goldings) på en bakgrunn av malt og brettanomyces-elementer, med krydrete toner. Ikke for søt, ikke for bitter (for min del kunne den gjerne ha vært enda bitrere), ikke sur. Noen Orval (som den skal være en hyllest til) er den ikke, men den er god så det holder!

Mikkeller Monks Brew (Eleksir)

Cardinal Stavanger

Det er med stolthet Cardinal nå kan introdusere en rekke kvalitetsøl fra "fantombryggeriet" Mikkeller - det vil si at Mikkeller er ikke et fysisk bryggeri, men en hyggelig og ambisiøs dansk brygger ved navn Mikkel Borg Bjergsø, som leier bryggingskapasitet for sine øl rundt omkring i verden hos forskjellige håndverksbryggerier, hvor han personlig står for både oppskriften og bryggingen. Mange av disse ølene brygges bare i veldig små serier, så her garanterer vi på ingen måte at beholdningen varer lenge - byens ølentusiaster kommer nok til å tynne ut i rekkene ganske kraftig. Først til mølla ...
Monk's Brew (også kjent som Monk's Elixir) er som navnet antyder et øl i den belgiske klostertradisjonen, og Mikkel tilstår gladelig at det er trappistmunkene som har vært forbildet hans her. Klosterøltypene "Abt" (Abbed) eller "Quadrupel", som f.eks. La Trappe Quadrupel og Rochefort 8 og 10 (som vi også har) er det naturlig å sammenligne med. Bryggingen har foregått i forsøksbryggeriet "De Proef" i Belgia. Ølet kommer på en 75 cl "champagne"-flaske.
Meget mørk brun farge, litt disig, med et digert lysebrunt skum. Maltpreget og vinøs aroma, toner av brunt sukker, eik og krydder. Fyldig og varmende munnfølelse. Smaken er relativt søt og maltpreget, igjen med toner av brunt sukker, eik og krydder, dette er fint balansert mot humlen (Northern Brewer, Hallertauer og Styrian Goldings). Hint av sjokolade og kaffe. Nydelig! Hvis Mikkel er like dyktig på fadervår og avemaria som han er til å brygge, er han kvalifisert til opptak som trappistmunk nårsomhelst!

Trois Pistoles

Cardinal Pub Stavanger

"Det enkleste er pistol", sa Tramteatret i sin tid - men  de tre "pistoler" som dette fremragende ølet har fått sin navn fra, er slett ikke skytevåpen - det dreier seg (indirekte) om den gamle spanske MYNTEN ved samme navn. Denne mynten ga i sin tur navnet til en liten landsby, Trois Pistoles, i regionen Les Basques i Quebec, den fransktalende delen av Canada - og denne landsbyen er altså ølet oppkalt etter. Så vet vi det!
Unibroue kaller seg fortsatt et "mikrobryggeri" - selv om bryggeriets internasjonale anerkjennelse har medført en betydelig øket produksjon, holdes de håndverksmessige bryggingsprinsipper fortsatt i hevd, også etter at det japanske storbryggeriet Sapporo har gått inn på eiersiden.
Trois Pistoles er brygget med fire forskjellige typer malt og fire slag krydder, som alle bidrar til aromaens og smakens kompleksitet. Ølet er overgjæret, og har gjennomgått en annengangs gjæring og modning på flasken. Det er bare grovfiltrert, og det vil derfor dannes et naturlig bunnfall i flasken. Må helles forsiktig hvis du vil unngå bunnfallet, men det er ikke farlig om det blir med i glasset: det er nemlig proppfullt av B-vitaminer!
Mørkebrunt øl med et digert beige skum. Meget fin og kompleks aroma med vinøse toner, også toner av eik, krydder, kakao, røde bær og mørke frukter, hint av bondegård og tobakk. Smaken har en betydelig sødme, vinøs og fruktig, og er overraskende "myk", tatt i betraktning at dette er et 9% øl. Moderat humle / lav bitterhet. Mange av elementene fra aromaen følger deg gjennom hele smaken og ettersmaken. Et storartet øl!

Ægir Tors Hammer

Cardinal Pub Stavanger


Vår amerikanske venn Evan på Ægir Bryggeri i Flåm har med sin Tors Hammer"tatt den helt ut", dette er nemlig en solid barley-wine på formidable 13,2%. I vår gamle mytologi ble det både lyn og torden når Tor dro i vognen sin over himmelen og slo med hammeren, og vi skal love at dette er et øl med skikkelig knall! Vi har hatt den fra fat, og har den nå altså på flaske også. Ska du ha en øl med goknall, prøv denne! (Vi har egen erfaring her)
Meget uklar brun farge på ølet, moderat kremig skum. Behagelig aroma av malt, karamell og rosiner. Utrolig varmende munnfølelse. Smaken har massevis av maltsødme, toner av rom-rosin og karamell, balansert av en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Helt klart ikke noen kjapp tørsteslukker, men et nydelig øl til å sitte å kose seg med! Del gjerne flasken på to eller flere personer!
Bilde lånt av StoreMys Lille Ølblogg

Ølve på Egge Sigrid Øl



Da den vidgjetne stormannen Olve på Egge residerte på gården som nå er en del av Steinkjer, het husfruen Sigrid - og som mannen var hun sikkert involvert i forberedelsene til bryggingen, som foregikk på alle respektable gårder i Trøndelag, dengang som nå. På en storgård som Egge brygget de nok oftere enn bare til jul - var de heldige med været kunne de tørke malten i solen, dette ga en gylden farge på ølet, og de sa at ølet hadde "solsmak" (til forskjell fra juleølet, hvor malten vanligvis var tørket på steinheller over åpen ild).
Sigrid Øl fra Ølve på Egge Bryggeri følger opp denne tradisjonen med den lysere øltypen, selv om malten nå sannsynligvis er tørket på mekanisk vis. Slektskapet med de moderne britiske golden ales er tydelig.
Som de andre ølene fra dette bryggeriet er Sigrid Øl ufiltrert og upasteurisert (flaskekondisjonert). Dypgylden farge på ølet, lett disig, med et høyt og varig hvitt skum. Aromaen har toner av lys malt, fruktig humle og honning, hint av harpiks. Smaken har behagelig fruktig humle på en grei bakgrunn av lys malt, også her med et hint av harpiks og kanskje et ørlite grann røyk i avslutningen..
Et godt øl som ville falle i smak både hos storbonden og husfruen!

Nøgne Ø #100



Nøgne Ø #100 fra våre bryggere som nå har fått sin egen kraftstasjon for å sikre fortsatt kraftige varer, hadde så stor suksess med sin #100 at denne nå har gjenoppstått. Nøgne Ø er kjent for ikke å spare på sine gode råvarer i sine brygg, men her hadde de tydeligvis ambisjoner om å ”taa’n helt ut”. 100 kostet 100 på Polet, og selv om vi er billigere, er dette dyre dråper. Spørsmålet er altså om det er verdt det.
Svaret er at det kommer an på i hvor stor grad du verdsetter ekstremt smaksrikt øl, og om du behandler det på riktig måte. Drikker du det kjøleskapskaldt, blir alt feil. Da framstår den sterke humlesmaken som metallisk. Dersom du tempererer ølet til om lag 18 grader (eller litt under), blir det derimot perfekt. Da smaker ølet fantastisk, og du tenker ikke mer på prisen. Bryggerne ved Nøgne Ø lagde i utgangspunktet # 100 som en jubileumsgave til seg selv i forbindelse med at de brygget batch nummer hundre, og det var 100 år siden unionsoppløsningen. Dette ølet ble distribuert i noen få flasker, og det gikk gjetord om det, ikke minst fordi bryggeriet selv omtalte det som sitt aller beste. Det sier ikke lite når det er snakk om Nøgne Ø.
Ølet har et herlig, tykt skum, det er nærmest mahognifarget, og aromaen er kompleks med innslag av både humle og karamell. Ølet inneholder ekstremt mye humle, det er en såkalt dobbel India Pale Ale, men den voldsomme humlebitterheten balanserer fint mot en deilig og tydelig maltsødme. Det gjør at ølet framstår som mykt og deilig, og det bærer alkoholstyrken på hele 10 volumprosent med en ufattelig eleganse.

Mikkeller Warrior Single Hop IPA

Cardinal Pub Stavanger


Dette er det andre ølet i Mikkellers serie av énhumle-øl. Warrior er en av de klassiske amerikanske humletypene, og det er virkelig interessant å oppleve den her på egen hånd. Dypgylden til oransje farge på ølet, svakt disig. Høyt og varig off-white skum. Behagelig aroma av Warrior-humlen, men ikke fullt så sterk humlearoma som det vi møtte i Cascade Single Hop IPA - den er altså likevel meget god, med en viss kompleksitet. Toner av forskjellige frukter (inkl. sitrus) og milde krydderier. Smaken lar først noe cara-crystal malt komme gjen nom med en moderat sødme (ølet er også brygget med pilsnermalt, münchenermalt og flaket havre), så overtar humlen med toner av sitrus, urter, krydder og noe harpiks. En fast og pepperaktighet bitterhet i avslutningen, men den er ikke overdrevet.
Jeg synes dette er en ganske velbalansert og deilig IPA, og den har definitivt gitt mersmak for nye møter med Warrior-humlen, enten på egen hånd eller i kombinasjon med andre humleslag.

Mikkeller Cascade Single Hop IPA

Cardinal Pub Stavanger

Mikkeller har brygget en serie med "Single Hop"-øl (andre håndverksbryggerier har gjort noe tilsvarende), her er altså poenget at bare ett eneste humleslag benyttes i hvert øl, både som bitter-, smaks- og aromahumle. Slike øl er en glimrende anledning for ølelskere å bli kjent med egenskapene til de enkelte humlevariantene. Når der ellers gjerne brukes 2-3 (av og til også flere) humleslag i ett øl, kan disse egenskapene være vanskeligere å identifisere. Og her dreier det altså om amerikansk Cascade-humle! Dypgylden til oransje farge på ølet, med et høyt og varig off-white skum. Deilig aroma av Cascade-humlen, med de typiske grapefruktaktige og furunålsaktige tonene. Smaken er igjen typisk Cascade (her brukt i MEGET rikelige mengder!) fra bbegynnelsen til avslutningen, massevis av grapefrukt, furunåler og harpiks. I avslutningen er der en nesten Campari-lignende (malurtaktig) bitterhet. En del maltsødme (pilsnermalt, cara-crystal og münchener) gjør sitt beste for å balansere noe av humlepreget. Selv de mest innbitte "humlehodene" bør bli fornøyde her!

Mikkeller Stateside IPA

Cardinal Pub Stavanger


Her har Mikkeller satset på en IPA (India Pale Ale) i typisk amerikansk stil, og det har de gjort med bravour! Brygget hos Ørbæk i Danmark Fargen på ølet er dypgylden til oransje, med et flott off-white skum. NYDELIG aroma av amerikansk humle: Chinook, Cascade og Amarillo er humletypene som er brukt her. Toner av furunåler, grapefrukt og tropiske frukter. Smaken er en bredside av humle (som forventet av en IPA), fruktige toner først (appelsin, grapefrukt), distinkt og skarp bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken, toner av furunål og harpiks. Dette balanseres mot en viss restsødme fra malten (pilsnermalt, münchenermalt og caramünchener). Alle "humlehoder" vil være glade for bekjentskapet med Stateside IPA!

Midtfyns Double IPA

Cardinal Pub Stavanger


Nå kan vi gjøre "humlehodene" på Cardinal VIRKELIG lykkelige - her kommer et dansk håndverksbrygg som ikke bare er en IPA (India Pale Ale), men en DOBBEL sådan, både når det gjelder humlemengde og (langt på vei) alkoholstyrke. En vanlig (amerikanskinspirert) IPA pleier nå ellers å være humlet så det holder, men her dreier det seg altså om den dobbelte mengden - minst. Kobberfarget øl med bra off-white skum. Sterk og meget god aroma av fruktig amerikansk humle, noen hint av krydder også. Smaken er først maltet og svakt sukkersøt med toner av karamell, så overtar en intenst besk og overveldende bitterhet.Voldsomme greier!

Ægir India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger


Ægir India Pale Ale er selve "flaggskipet" til Ægir Bryggeri i Flåm. Ølet er flaskekondisjonert, men min flaske var uten nevneverdig bunnfall. Dyp gylden til oransje farge på ølet. Høyt og varig off-white skum med en oransjeaktig teint. Fin aroma av rikelige mengder amerikansk humle.
Smaken har toner av appelsinmarmelade og harpiks med en betydelig humlebitterhet, men denne er ikke overdrevet. Medium sødme. Ettersmaken varer "i det uendelige" og er preget av en grapefruktaktig bitterhet - og der er faktisk et hint av kamferdråper også! Helt klart et øl som vil "gå rett hjem" hos alle som liker en IPA i amerikansk stil.

Nøgne Ø Double IPA



Nøgne Ø slår her til med en "double" eller "imperial" IPA, med en humlebitterhet på hele 100 IBU. Om den blir en "one-off" eller en del av Nøgne Øs faste sortiment gjenstår å se. Deres "vanlige" India Pale Ale er jo ikke tapt bak en vogn den heller ... Så helt vanvittig ekstrem er Double-utgaven dog ikke, men du bør nok ha sansen for kraftig humle for å gi deg i kast med den. Den er selvfølgelig "levende", som alle cask- og flaskekondisjonerte øl fra NØ.
Disig oransje til brun farge på ølet, med et høyt og varig off-white skum med en oransjeaktig teint. Intens og deilig aroma av mango og andre tropiske frukter. Smaken har en betydelig sødme med distinkt fruktig humle gjennom det hele, toner av appelsiner. Meget bitter avslutning og ettersmak.

Nøgne Ø India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

Halvmørk, maltrik og svært besk ale, Her er humleinnslaget langt sterkere enn hos de andre øltypene fra Ø, men likevel behagelig. Duften er også kraftig maltpreget. Ølet har et fast og godt skum med kraftig og uttalt malt- og bitterkarakter. I utgangspunktet er ikke dette noe matøl. Da engelskmennene skulle eksportere øl med seilskute til India på 1800-tallet, ble ekstra mye humle brukt som konserveringsmiddel, derav navnet India Pale Ale. Kopiøse mengder Cascade humle gir lang ettersmak av grapefrukt og krydder. Dette ølet er så vidt kraftig, at det bør nytes for seg selv, men kan også anbefales til kraftige, modne oster, eller til en cigar.

Grauballe Orange Blossom


Cardinal Pub Stavanger

Det danske håndverksbryggeriet Grauballe er ikke redde for litt uvanlige ingredienser i ølet, og i deres Orange Blossom ale har de brukt 2% honning. Slikt er der forsåvidt også andre bryggerier som driver med, men mens f.eks. Berentsens i Egersund bruker lynghonning, bruker Grauballe altså honning som de flittige biene har samlet inn fra blomstrende appelsintrær. (Her er det nærliggende å dra den forslitte vitsen om honning - og øl - med bismak ...) Og om ikke appelsinblomsthonningen gir nok appelsinsmak, har, så Grauballe helgardert seg ved å tilsette tørket appelsinskall i ølet (det brukes for øvrig også i belgiske witbier).
Resultatet er et øl utenom det vanlige - og som det er med alt nytt: meningene er delte blant dem som har prøvd det. Noen er overbegeistret, mens andre er mer avmålte i sin vurdering. Dette ølet er du rett og slett nødt til å prøve selv!
Gyldenbrun farge på ølet, høyt skum med en oransjeaktig teint. Uvanlig og interessant aroma av appelsinskall, krydder, gjærende frukter og eplesidereddik, så merkes også noen toner av svovel. Smaken har karamell og noe honningsødme, med toner av appelsinskall og udefinerte frukter. Meget lite bitterhet. Ølet appellerer også til mange som ellers ikke synes "vanlig" øl er så spennende.

Nøgne Ø Pale Ale


Cardinal Pub Stavanger
Nøgne Ø Pale Ale er vårt tredje beste merke fra Ø. Vi har siden vi startet med ø på ordentlig for flere år siden solgt mange tusen liter av deres gourmet øl. Og det er sterkt! (2009) Vi har jo siden dette ble skrevet, antagelig 2007, fått inn «litt» fler, litt bedre og litt mer ekstreme øl fra de bolde bryggere på Nøgne Ø. Ikke desto mindre står dette ølet seg, både mht smak og ikke minst salg. Fra å være hardcore Rock&Roll for snart ti år siden, er det i dag «melk & brød».... Noe hvetemalt gir frisk profil, og Centenneal humle sikrer krydret fruktighet i avslutningen.

Nøgne Ø Bitter



Nøgne Ø Bitter er en lys engelsk ale fra våre venner i Grimstad . Ølet har som seg hør og bør en markert bitterhet, og East Kent Golding humle sørger for ettersmak av blomster og gress. Dette ølet ”åpner” seg ved å la det falle godt ned i glasset, med god skumproduksjon. Gyllen oransje farge, godt skum, og duft av frukt og humle. Smaken er karakterisert som en mellomting av typisk Engelsk bitter, og deres amerikanske brødre; Tørr, ren og klar.

Ægir Rallar Amber Ale

Cardinal Pub Stavanger


Ægir Rallar Amber Ale fra våre nye venner i Flåm er et flaskekondisjonert mørkt kobberfarget øl (mørkere enn rav, ja), disig, med et bra off-white skum. Aromaen har toner av tre, mildt krydder, karamell og en moderat men udefinert fruktighet.
Smaken er distinkt fruktig, moderat syrlig og lett krydret, med toner av mørk münchener malt. Moderat humle i avslutningen. Igjen et bra øl fra våre venner i Flåm, en hyllest til rallarene som bygget Flåmsbanen (en sidebane til Bergensbanen).
Vi har besøkt Ægir bryggeri og deres brew-pub mange ganger! Her oser det tradisjoner, og dette er en brewpub med stil. Noen stilige trerotstoler som var så blankpussede de ble tatt for å være plastikk-, en skiferpeis en knapt har sett maken til,- Det hele var meget smukt. Og så kjekt å sitte å nyte en Rallar og se inn gjennom glassveggen der Evan tuslet og brygget.

Trollbryggeriet Slogen Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger lånt av Kjempetorsken


Slogen Pale Ale er et smakseventyr fra Trollbryggeriet står det å lese på flasken som kommer fra indre Sunnmøre, nærmere bestemt Lied ved Liabygda, for de som er kjent på de trakter.  Og navnet Slogen er navnet på det Jørund Ringset  ved bryggeriet påstår er det fineste fjellet av alle i Sunnmørsalpene. Bryggeriet startet produksjonen i september 2009, og de første batchene er gått til lokale butikker, og selvfølgelig Cardinal.. Det er Kjartan Lied som står for reseptene og det meste av selve bryggingen. Og han har flere generasjoner med hjemmebrygging å b(r)ygge på, før de altså nå fikk kjøpe det gamle produksjonsutstyret til Haandbryggeriet for å satse komersiellt. Kapasiteten er i dag 800 liter pr brygg.   Litt ulikt en del av de øvrige mikrobryggeriene i norge, har de en bevisst holdning på å redusere flaskegjæringen og mengden av gjærrester. De søker bla å oppnå dette ved å tilsette carbondioksid ved tapping på flasker.  Bryggeriet  kommer  senere med en 4,7% juleøl som allerede er bestillt, og lover oss andre og sterkere saker utover nyåret. De brygger i dag 800 liter i slengen.
Ravfarget øl, moderat skum. God aroma av bær og tobakk.
Spennende smak med toner av malt og bær, her er også toner som minner om tobakk, med en moderat humlebitterhet.
Joda, Trollbryggeriet har bestått "svenneprøven" med sitt første brygg!

Nøgne Ø Havre Stout

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Havre Stout kommer fra håndverksbryggeriet Nøgne Ø i Grimstad. De kaller seg ”Det kompromissløse Bryggeri”, noe vi kan være enig i, også når det gjelder prisen.. Bryggeriet lager også flere av sortene sine som ”Cask” på spesialbestilling, og vi tar fra tid til annen disse inn til våre Cask dager. Under ett besøk på “Ø” i vinterferien i år fikk jeg smake deres nye kreasjon, et tyttebær øl. Det smakte, selv om det ikke var ferdig lagret, skikkelig godt, og skal bli spennende å smake ferdig utviklet. Videre var deres Klin Kokos ferdig, og vi fikk med noen kasser tilbake til våre ærede kunder.
Nøgne Ø Havre Stout fra det kompromissløse bryggeri i Grimstad er en mørkerød, tilsynelatende svart, ale, brygget på havre. Ølet har et godt skum og dufter av ristet malt og litt kaffe, mørk sjokolade og en god sigar. Mild og lettdrikkelig med ristet malt i fokus.

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel


Cardinal Pub Stavanger

Med sin Beer Geek Breakfast (som vi også har) satte det danske fantombryggeriet Mikkeller en ny standard for imperial stouts med kaffetilsetning, designet for virkelige øl- og kaffefanatikere. Men det ville jo nesten være overraskende om denne stadig grensesprengende bryggeren, Mikkel Borg Bjergsø, hadde slått seg til ro med det. Han gikk selvfølgelig videre med Beer Geek Brunch, hvor en av variantene, Weasel, er brygget med tilsetning av verdens dyreste kaffe (til nærmere kr 10000 pr. kg). Denne kaffen fra Sørøst-Asia, som på vietnamesisk er kjent som Ca Phe Chon, utmerker seg ved at bønnene har passert gjennom fordøyelsessystemet på vesler (små mårdyr, noe à la mink og røyskatt). Disse dyrene rusler rundt på kaffeplantasjene, hvor de utelukkende spiser de aller modneste og beste kaffebærene. De ytre lagene av bæret blir næring for dyret, men selve kaffebønnen kommer hel ut igjen - likevel med en endret smakskarakter etter møtet med enzymer i veselens mage og tarm. Så blir bønnene grundig vasket - ja, slapp av: de BLIR vasket, og deretter brent/røstet til denne superkaffen.
Det er nesten synd at all fokus på Beer Geek Brunch Weasel knyttes til superkaffen, for kaffen er tross alt bare en av ingrediensene i dette kanonølet. Her er der bl.a. et innslag av havremalt, og rikelig med humle. Kullsvart farge på ølet, med et digert sjokoladebrunt skum. Herlig aroma av mørkrøstet malt, kaffe og sjokolade, hint av mørke frukter.
Intens smak av kaffe (jeg kan likevel ikke si om superkaffen er verd den vanvittige kiloprisen, sammenlignet med annen god kaffe). Her er også en massiv maltsødme, og en solid bitterhet fra humle og kraftig røstet malt, som varer ut gjennom den laaaange ettersmaken.
Kort sagt: Dette er ikke et øl for pyser!

Nøgne Ø Dark Horizon Second Edition


Cardinal Pub Stavanger


Nøgne Ø klarte det utrolige - et NORSK øl ligger blant de aller høyest vurderte ølene på verdens fremste øldatabase, RateBeer! Men når du hører at alkoholstyrken er på hele 17,5% (dette er tross alt et ØL!) tenker du vel gjerne som oss, før vi hadde smakt det: Dette kan da umulig være GODT??? Tro oss på vårt ord - "Godt" er bare fornavnet! 
Selvfølgelig er dette ikke noen enkel "tørsteslukker" - Dark Horizon bør nytes fra hetvinsglass, og flasken bør absolutt deles på flere (alternativt bør du ha veldig god tid hvis du drikker den alene). Her dreier det seg simpelthen om en HIMMELSK og kompleks aroma og smak, hvor toner av eik, hetvin, kaffe og sjokolade ligger lengst framme i bildet.
Aldri hadde vi trodd at et så sterkt øl kunne være så velbalansert! Teknisk sett er vel dette nærmest en supersterk "imperial stout", hvor man har benyttet vingjær til en annengangs gjæring når ølgjæren har gitt opp. Som alle NØ øl er det flaskekondisjonert. Dark Horizon er ølet som re-definerer alle dine oppfatninger om hva et øl kan være! Er du en sann ølentusiast kan du ikke la Dark Horizon være uprøvd. Og er du blant dem som ellers gjerne ville foretrekke en hetvin framfor øl: en ny opplevelse venter på deg!
Dette ølet kommer i svært begrensede opplag, så selv om vi forsyner oss grovt, vil ikke lageret vare så lenge, og nye forsyninger (ny edition) kommer ikke med det første.

Etter at Nøgne Ø Dark Horizon 1. Edition gjorde ølentusiaster på begge sider av Atlanteren ekstatiske av begeistring, ble et betydelig forventningspress lagt på skuldrene til de dyktige bryggerne i Grimstad, når de med en noe endret oppskrift skulle ut med 2. Edition. La det med en gang være sagt: bryggerne anbefaler sterkt at ølet får modnes videre på flaske MINST til høsten 2009, og holdbarheten er garantert til 2020! Siden vi vet der er ølvenner som bare ikke KLARER å vente, har vi likevel tatt det inn for salg allerede nå, men vi kommer ikke til å mase med å få disse flaskene ut med det første! Etter smakstesten av denne relativt "rå" utgaven har vi vel konkludert med at 16% alkohol (som 1. Edition hadde) var sterkt nok - 17.5% er nemlig ganske drøyt. Men kanskje har vi endret oppfatning av dette om et år eller tre?
Kullsvart farge på ølet, med et kortlevd brunt skum. Intens og deilig aroma av tørkede mørke frukter, lakris, kaffe, eik og tjære. Smaken har et intenst røstet preg med sterke toner av kaffe, lakris og alkohol, toner av ung brandy. Blir nok rundere i smaken med tiden, men noe øl for mammadalter og sengevætere blir dette aldri!

Raasted Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Igjen et øl fra et dansk håndverksbryggeri, og når det så dreier seg om en "imperial" stout på 9%, vet vi straks at dette ikke er noe for pyser. Kullsvart farge på ølet, med et flott brunt skum. Meget fin aroma av røstet malt, kaffe og sjokolade. Smaken har tungt røstet (nesten kremert!) malt i massevis, også lakris, tjære og ekstremt sterk kaffe. Der er også en gigantisk humlebitterhet fra starten til avslutningen, og alkoholen er merkbar. Noen vil kanskje hevde at ølet kunne vært bedre balansert, men det "skal" altså være slik.
Avgjort et imponerende øl, et glass av Raasted Imperial Stout kan gjerne erstatte koppen med espresso etter middag. Og når ølet gradvis blir temperert kommer også en viss sødme igjennom, som balanserer noe av bitterheten. En heidundrende smaksopplevelse, del gjerne flasken på to personer!

Haandbryggeriet Dark Force

Cardinal Pub Stavanger

HaandBryggeriet Dark Force er en "imperial stout" p.g.a. sin kraftig røstede karakter og solide alkoholinnhold, men er likevel en uvanlig sådan: den er nemlig brygget med en betydelig andel hvetemalt. Dark Force er kullsvart av farge, ugjennomtrengelig for lys, og har et flott og varig brunt skum. Aromaen har preg av røstet malt, sjokolade, lær og plommer. Smaken domineres av kraftig røstet / brent malt med toner av kaffe og sjokolade. Bitter avslutning, både fra humlen og den brente malten, balansert mot en betydelig maltsødme.  Dette er et øl for dem som gjerne vil ha MYE smak! (Er du redd det blir FOR mye, er det lov å dele flasken på to personer.) Må prøves av alle stout-elskere!

Haandbryggeriet


Cardinal Pub Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen er et av de nye norske mikro-/håndverksbryggeriene som satser på overgjæret øl. I likhet med Nøgne Ø og Atna m.fl. er det startet av ivrige hjemmebryggere, som var lei av det nokså ensartede øltilbudet fra de største bryggeriene. I en gammel nedlagt strømpefabrikk brygger de nå et spennende utvalg av ales og portere, og er ikke redde for å eksperimentere med nye varianter. Som navnet mer enn antyder, gjøres alt arbeidet for hånd. Men den store "konkurrenten" i Drammen, Aass Bryggeri, har møtt utfordringen med god sportsånd, og står nå for distribusjonen av Haandbryggeriets produkter, som vel snarere komplementerer Aass' egne undergjærete øl. Haandbryggeriets brygging foregår i kar på 900 liter, og de har to slike. (Nå (høst 2009)solgt til Troll Bryggeriet, så vi får oppdatere dette ved høve!)

Mikkeller Black Hole

Cardinal Pub Stavanger

Dette vanvittige ølet erklærer Mikkel (bryggeren bak Mikkeller) er oppfyllelsen av hans grunnidé for bryggingen. "Vågelig, vulgært, ekstremt" - det lever definitivt opp til hans ønske om å flytte grenser.
Stilmessig er det en slags imperial stout, men i tungvektsklassen både m.h.t. alkoholstyrke og smaksintensitet. "Champagne"-halvflasken har ikke noe navn - hovedetiketten har ingen tekst i det hele tatt, bare et bilde av et av universets "svarte hull".
Så kan man da selv gjette seg til at ølet faktisk heter "Black Hole" ... Foruten de vanlige ølingrediensene (som for en imperial stout inkluderer kraftig røstet / brent umaltet bygg og flaket havre) er Black Hole også tilsatt mørk cassanade (råsukkerekstrakt), honning, kaffe og vanilje.
Ølet er altså svart (det gjettet du kanskje?), og da mener jeg SVART, = ugjennomtrengelig for lys. Flott brunt skum. Intens aroma av malt, alkohol, kaffe, brent sukker og vanilje. Smaken er intens og overveldende: en voldsom maltsødme, backet opp av honning og mørkt sukker, med et tydelig innslag av den brente byggen (men ikke så ekstremt som jeg ventet meg i så måte), kaffen er markert, og vaniljen merkes også. Tydelig humlebitterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse. Med 13,1% alkohol og så mye smak er dette et øl man bare nipper til - det er definitivt ikke noe "forfriskningsøl". Det må NYYYTES langsomt - og er du redd det blir for voldsomt, så del gjerne flasken på to personer.

Mikkeller Beer Geek Breakfast

Cardinal Pub Stavanger

"Beer geek" er det amerikanske uttrykket for øltullinger som undertegnede, som både går inn for å smake så mange forskjellige øl som mulig, og samtidig ønsker at flest mulig av disse ølene skal være skikkelig SMAKSRIKE.
Og her presenteres ølet som vi antas å ha lyst på til frokost - særlig hvis vi også liker sterk og god kaffe som espresso. Mikkeller, som er opphavet til ølet, er strengt tatt ikke et bryggeri, men to danske kvalitetsbryggere, som leier bryggekapasitet for sine egne oppskrifter rundt  hos forskjellige håndverksbryggerier i Europa. Blant annet har de vært hos Nøgne Ø i Grimstad. Deres ekstremt høye kvalitetskrav har vakt anerkjennelse både i Europa og det kresne eksportmarkedet i USA.
Ølet er senere blitt brygget bla. ved Anchorage Brewing Company, Alaske og Lervig Aktiebryggeri borte i gadå. Totalt er det så mange versjoner av dette ølet nå at det fyller flere sider på RateBeer....

"Beer Geek Breakfast" er en stout som faktisk er tilsatt en liberal mengde gourmet-kaffe i bryggekjelen, og er ellers brygget med hele 7 forskjellige typer malt (inkl. den sjeldne havremalten), samt flaket umaltet havre og røstet umaltet bygg. Humlesortene er Centennial og Cascade. Ølet er kullsvart på fargen, med et fantastisk flott sjokoladebrunt skum.
Herlig aroma av kaffe, sjokolade og røstet malt / røstet bygg. Også toner av treverk,  tobakk og tjære. Smaken har kaffe i mengder (hvis du hører til mindretallet som ikke kan fordra kaffe, er dette ølet bortkastet for deg), avslutningen har en distinkt bitterhet (både fra kaffen, den røstede / brente byggen og humlen). Munnfølelsen er likevel relativt myk. Med den distinkte bitterheten og preget av kaffe er dette ikke en stout av den "glatte og lettdrikkelige" typen - den er beregnet til å NYTES og nippes til, om det nå er til frokost eller til hvilkensomhelst annen tid på døgnet! (Datoen er noe over tiden, men dette ølet blir bare bedre. Derfor redusert pris! Kupp!

Nøgne Ø Andhrimnir

Cardinal Pub Stavanger

Denne har vi hatt på fat, og nå har vi fått den på flaske også (selvfølgelig "levende" og flaskekondisjonert). Historien bak ølet er spesiell: Nøgne Ø i Grimstad lovet på forhånd at de skulle produsere kommersielt det ølet som vant NORBRYGG (Norsk Hjemmebryggerforening) sin hjemmebryggerkonkurranse. Ikke uventet var det den anerkjente hjemmebryggeren og ølentusiasten Gahr Smith-Gahrsen i Bergen som gikk av med seieren, med sin Andhrímnir Barley Wine Ale.
Andhrímnir (eller Andrimne) kjenner vi fra norrøn mytologi, han var gudene (æsene) og de falne krigerne (einherjene) sin kjøkkensjef i Valhall, hvor han daglig kokte galten Særimne (i gryta Eldrimne) så det rakk til alle sammen - og dagen etter var grisen like hel igjen! Litt ensformig kost kanskje, kokt råne er kanskje ikke det som tiltaler meg mest innen det kulinariske, men hvis bare dette ølet fulgte med, så skulle jeg nok klare å svelge unna!
Dyp brun farge på ølet, svakt disig, med et flott beige skum.
Behagelig aroma av brune maltvarianter, toner av rom-rosin og hetvin, hint av krydder og eik.
Smaken har massevis av maltsødme og alkohol, toner av mørke tørkede frukter og eik, hint av krydderier (spesielt anis) og lakris. Der er en fast og tydelig humlebitterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse. Ennå er Andhrímnir litt "rå i kantene", "best før"-datoen er nemlig satt til 5 år fra bryggedato, så her er det lov å smøre seg med tålmodighet. Men allerede nå er ølet så godt at vi frykter det blir vanskelig å holde noe lager av det i 5 år ...

Nøgne Ø Imperial Stout


Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Imperial Stout er ennå en ny variant fra Grimstad bryggeriet, og hører til de sterkere variantene. Kapasiteten ved bryggeriet er fra våren 2006 økt fra vel 700 liter pr. brygg til 4000, og våre venner får derfor mer tid til å utvikle bedriften og sine relasjoner . Deres Cask Øl begynner derfor nå å ankomme regelmessig, og vi satser på å tilby et nytt en onsdag i måneden.
I dette brygget er det brukt 9 forskjellige malttyper, Maris Otter, Wheat, Munic, Oat, Crystaz, Pale Crystaz, Chocolate, Black og Roast Barley. Humlen er Columbus og gjærstammen Nottingham.
Imperial Stout i flaskeversjonen er et komplett svart øl med et kremaktig lyst brunt skum. Aromaen er nydelig fyldig med søtlig mokka og brent malt som hovedinnslag. Smaken imponerer med fylde og detaljer det tar tid å separere. Mokka, vanilje og kjeks med en nøtteaktig overtone er så langt jeg kommer… Hentydningene til Stoutens forløper, porteren er klare. Fin tørr avslutning.

Ægir Sumbel Porter


Cardinal Pub Stavanger

Ægir Sumbel Porter er en flaskekondisjonert porter fra Flåm og er omtrent så svart og ugjennomsiktig som du kan ønske deg det, med et lysebrunt skum som går fra høyt til moderat. Fin røstet aroma, med toner av kaffe og mørk sjokolade, og et lite hint av lakris. Smaken og munnfølelsen er mer forsiktig i anslaget enn hva du finner hos mange andre portere på Cardinal - litt syrlig og mild til å være en porter, med bare et moderat røstet preg. Lav bitterhet og lite sødme. Folk som synes andre portere kan bli for kraftige vil kanskje foretrekke denne?

Ægir Bryggeri & Pub

Cardinal Pub Stavanger

Ægir Bryggeri og Pub ble startet av Evan Lewis i Flåm i Sogn og Fjordane 1.Juli 2007, og til nå har produksjonen gått med til eget forbruk. Det er derfor spennende nå å kunne tilby alle 5 typer fra dette bryggeriet som i det meste av det de gjør, viser at de er opptatt av tradisjoner og kultur. Nytt fra våren 2009 er at vi også tilbyr et av dette eminente bryggeriets produkter som fatøl. Så langt har vi hatt Red Lager og Harvest Ale.
Evan Lewis er født i staten New York, og hadde bla en bachelorgrad i musikk og god praksis fra “Silicon Valley” før han ble uteksaminert fra Skandinavisk Bryggeriskole i København. Han har nå 19 års praksis i bryggerifaget. Kona Aud Melås er fra Sogn, og er daglig leder både for Ægir og for Furukroa.
I slutten av 2011 gjøres det nye 1200 kvm store bryggeriet klart en kort krypetur oppover dalen fra Brygga. Her får Evan kapasitet til å betjene det norske markedet på en høvelig måte, og et av de første bryggene som brygges der er vår spesialbestilling på Cardinals Double Chocolate Chilli Stout.
Samtidig er den driftige herreman i gang med eget destilleri hvor Akkevitten Yggdrasil allerede produseres.

Limfjords-porter

Cardinal Pub Stavanger

Limfjords-Porter er det mest kjente ølet til Lille Thisted Bryghus som er kjent som et av Danmarks beste bryggerier. Bryggerimester og administrerende direktør Peter Klemensens personlige favoritt er nettopp Limfjords-Porteren, som han har brukt 19 år på å perfeksjonere. Navnet kjøpte han av Aalborg-bryggeriet Urban, da det ble nedlagt i 1986. ”Oppskriften giver jeg ikke fra mig. Men jeg vil godt røbe, at det er lakrids og røgmalt, der giver den enestående smag, næsten som tovværk på havnen,” lyder det henført fra Klemensen som i 1970 var 3 måneder i lære hos Ringnes.
Thisted ligger ved nordkysten av Limfjorden i nordvest-Jylland. Bryggeriet ble grunnlagt i 1899, men feiret sitt 100 års jubileum i 2002. Thisted-bryggeriet har i 2004 ca 30 ansatte. Med sine 30.000 hektoliter øl om året, eller rundt regnet 35.000 flasker pr. arbeidsdag, er Thisted et av de minste bryggeriene i Danmark. I alt produserer bryggeriet 18 ulike øl samt brus og mineralvann. Også de 5 økologiske ølene har brygghuset en viss suksess med. Thisted har sesongøl for jul og påske. Ved siden av Limfjords-Porteren er det Porse Guld som er det fremste spesialølet. I dette ølet benyttes det ikke humle som smaks- og konserveringsmiddel, men Pors (Myrica gale). Pors ble benyttet som tilsetning til øl i før humlen kom til Norge/Danmark på 1200-tallet. I Vest-Norge ble porsøl brygget helt fram til siste krig. I følge tradisjonen skal Pors øke ølets berusende virkning. I løpet av kort tid er salget av Limfjords-Porter firedoblet, og bryggeriet har derfor startet egen produksjon av lakris. Jeg ble gjort oppmerksom på at dette er et undergjæret øl av entusiasten Sigmund Melberg, takker, som også har lagt oss til på verdens største øldatabase ”www.ratebeer.com” som Stavangers første ”verdig ølsted”. Meget tett, brunsvart farge. God fylde. Kraftige aromaer med preg av røkt og kraftig brent, mørk malt og attraktive sødmefylte lakristoner. God og bitter ettersmak med fine toner av lakris og rosin.

Nøgne Ø Porter


Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Porter var favorittølet til bryggeriets tidligere daglige leder, Morten Huth. Det er en mørk kraftig amerikansk inspirert Porter. Mye mørk malt gir smak av kaffe og tørket frukt. Utvikler seg ettersom den varmes, og nye smaker av humle og salter kommer fram. Avsluttes med et snev av mørke plommer og karamell. Dette krevende ølet bør kanskje nytes for seg selv, men går også godt til nøtter (ikke peanøtter!).

Nøgne Ø Imperial Stout Highland Edition

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Imp.Stout Highland Edition Denne versjonen av Nøgne Ø Imperial Stout har blitt lagret på eikefat som tidligere har inneholdt Highland malt whisky. Resultatet er så vellykket, at vi ikke nøler med å si at Highland Edition er noe av det ypperste du kan få fra Cardinals ølutvalg i dag - og det sier ikke så lite!
Kullsvart farge, flott sjokoladebrunt skum. Herlig aroma av whiskyfat (som muligens har blitt brukt til sherry før whiskyen?), men whiskyelementene overdrives ikke - her er der også toner av sjokolade, mørke tørkede frukter, vanilje og kaffe. Fyldig og rik munnfølelse. Smaken har en uttalt maltsødme og et velbalansert røstet preg, igjen med toner av eik, sherry, mørke tørkede frukter, vanilje og kaffe - også moderate toner av tjære. Et glimrende eksempel på hvor gode eikefatlagrede imperial stouts kan være, når bare balansen er den rette. Og det er den altså her! (Det tok ca to uker, så var den blåst. Kun to flasker arkivstoff på kontoret tilbake.

Nøgne Ø Imperieal Brown


Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Imperial Brown henter sin inspirasjon både fra England og Danmark. Imperial Brown er egentlig et konstruert navn for å tydeliggjøre hvilket brygg det er, men finnes ikke som klassisk øltype. Nøgne Ø’s danske venner på Nørrebro Bryghus, og mikrobryggerne i England kaller dette for Double Knot Brown. Derav den doble knuten i ø’en. 3. mai 2006 var vi heldige å kunne servere dette brygget ufiltrert fra fat brygget i Danmark. Gjetordene henger ennå igjen i veggene, og en dag…… Det er ikke det samme å lese om det. Fargen er uklar mørk brun med en svak oransje glød om du holder glasset mot et lyst hode. Skummet er godt, offwhite og tett. En veldig fruktig aroma forteller at her er det ikke spart på malt av ulike typer, og noe appelsin kan merkes. Enormt rik og fruktig balansert smak, der bitterheten ikke bør skremme noen. Et røstig preg som seg hør og bør med anelser mot kaffe og karamell.

Nøgne Ø


Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø - Det Kompromissløse Bryggeri A/S ble stiftet på senvinteren 2002 av to hjemmebryggere; Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun. Ideen med å starte eget bryggeri, kom fra tanken om at det som var av øl på det norske markedet var for kjedelig og dårlig, og når det kunne la seg gjøre å brygge bedre øl i en garasje med enkle hjelpemidler, burde det også være mulig i en litt større skala. At det ikke var like lett økonomisk som sagt, fik de erfare, men med nye markeder i Danmark, USA og ikke minst Finland, er de etter 2007 i pluss og har økonomi til å utvikle nye spennende produkter.
Nøgne Ø ble vinteren 2014 delvis overtatt av Hansa Borg Bryggerier, men har lovd dyrt og hellig å fortsette som før.
Nøgne Ø’s øl er i utgangspunktet et levende produkt, egentlig ikke så ulikt vin mht.
utviklingspotensiale ved lagring. Nå har det seg dessverre slik at de fleste ikke får anledning til å smake et levende øl, ettersom de aller fleste bryggerier "dreper" sine øl gjennom pasteurisering og filtrering. Ved å gjøre dette får man et produkt som har stor smaksstabilitet over en kort periode (ca. 6 måneder), og som blir helt klart uten sedimenter. I denne prosessen forsvinner dessverre mye av ølets gode smak, og man frarøver produktet sitt sanne potensial gjennom lagring.
Nøgne Ø sier de er stolte av at deres øl er levende, og får lov til å fortsette med å være det.
Slik vi ser det er dette nøkkelen til godt øl, øl med mangfold og dybde. Dette stiller dog noen krav til våre kunder. Krav til servering. Krav til fokusering. Krav til fordomsfrihet. Krav til innlevelse.

Nøgne Ø Brown Ale


Cardinal Pub Stavanger


Nøgne Ø Brown Ale er en mørkebrun engelsk ale med kjekspreget maltsmak og røstede elementer. Innbydende fruktig duft og ikke så tung som en kunne forvente av et slikt øl. Smaken går mot brent malt med innslag av brød og mørkbrente kaffebønner. Det er en del bitterhet og brentkarakter i ettersmaken, som er usedvanlig lang. Dette er kanskje ølet for den som nyter sin sigar, da helst av den søtlige sorten, og aller helst ute! Det komplekse smaksbildet er sammensatt av 5 forskjellige typer malt.

Trollbryggeriet Slogen Julebrygg

Cardinal Pub Stavanger

Fra det splitter nye Trollbryggeriet i Liabygda på Indre Sunnmøre har vi fått dette velsmakende julebrygget - det får du foreløpig ikke mange andre steder enn hos oss, og i bryggeriets nærområde. Slogen-ølene deres har navn etter en fjelltopp som man har utsikt til fra bryggeriet (vi har også Slogen Pale Ale).
Meget mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
Fin maltpreget aroma, toner av mørk münchenermalt, karamell og brunt brød.
Smaken er også meget maltpreget gjennom det hele, men er ikke for søt. Noen toner av karamell. Minimalt med humle.
Smaker som en ale (vi tror da også at det er overgjæret, og klassifiserer det derfor som en brown ale), men det har også en del til felles smaksmessig med en münchener dunkel ("bayer" på norsk). Godt smaker det ihvertfall.



Sigmund