Evil Twin Lil B
Dansk –amerikanske Evil Twin Brewing (basert i Brooklyn) har brygget Lil’ B Imperial Porter hos Two Roads Brewing Company i Stratford, Connecticut.
Beksvart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt, sjokolade, melasse og eik, et hint av whiskey.
Smaken er rimelig søt, med massevis av melasse og sjokolade, også røstet malt, eik og whiskey. Moderat bitterhet.
RateBeer 99/96
COMMERCIAL DESCRIPTION
Shall one compare thee to a fair beer, Not even this perfect porter before thou will do thee justice. Thou art more complex, brave and cunning. Thou have changed more than a brew will ever. Thou may be lil’, but thy mind is greater than words can speak and beer will ever taste.
Oskar Blues Hotbox Coffee Porter
Kvalitetsbryggeriet Oskar Blues Brewery i Longmont, Colorado, har gledet Cardinals gjester med flere av sine øl. Vårt nyeste tilskudd er Hotbox Coffee Porter – som navnet røper er den brygget med en stor dose kaldekstrahert kaffe fra Brasil og Mexico, men er likevel velbalansert og behagelig å drikke. Malten er fra England og Tyskland. Humlebitterheten er moderat, 30 IBU.
Svart farge på ølet, høyt beige skum.
Aroma av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade, hint av vanilje og røstede nøtter.
Smaken har en lett sødme, distinkte toner av kaffe men ikke overdrevet, også sjokolade og anstendig humle, hint av røstede nøtter. Godt øl!
Nøisom Grannys Porter
Grannys Porter kommer fra Nøisom Craft Beer i Fredrikstad.
Meget mørk brun til svart farge på ølet, lavt beige skum.
Snodig aroma av gammelt brød, hønsehus, kjeller, melasse og røstet malt.
Lett varmende munnfølelse. Smaken er bedre enn aromaen – toner av røstet malt, lakris, sjokolade, svisker og kaffe. Behagelig å drikke.
Grünerløkka Løkka Porter (fat)
Grünerløkka Brygghus i Oslo er godt i gang med bryggeutstyret sitt, som tidligere sto hos Lervig her i Stavanger. Løkka Porter er en klassisk og "rett fram" porter, "as good it gets".
Svart farge på ølet, høyt og varig lysebrunt skum.
God mildt røstet aroma, toner av sjokolade, svisker og mild kaffe.
Behagelig røstet smak, middels tørr, toner av sjokolade og kaffe, hint av lakris. Moderat humle i avslutningen.
Gode greier dette!
59/39 5,2% Fat
Yo-Ho Tokyo Black Porter
Yo-Ho Brewing Company i Nagano, Japan, markerer med sin Tokyo Black Porter at de også kan brygge lettdrikkelige mørke øl.
Svart farge på ølet altså, høyt og flott lysebrunt skum.
Fin røstet aroma, toner av kaffe, mørk usøtet sjokolade og treverk.
Tørr røstet smak, ikke "robust" men fint balansert, toner av mild kaffe og brente brødskorper, hint av mørk usøtet sjokolade. Moderat humle (tyske Perle). Meget god å drikke.
90/88 5% 35cl
Almanac Bière de Chocolat
Almanac Brewing Company i San Francisco driver uten eget bryggeri, de fleste ølene sine får de brygget hos Hermitage Brewing Company i San José (også det i California). Både Almanac og Hermitage er nye bekjentskaper på Cardinal. Bière de Chocolat har formodentlig bare fått et fransk navn fordi det høres kult ut. Dette er hva bryggerne selv har å si om dette snaisne sjokoladeølet: "Our Bière de Chocolat celebrates the long and lauded history of chocolate production in San Francisco. Our aim was to create a beer bursting with cocoa flavors and aromas, balancing sweet and savory to create a complex but quaffable chocolate brew. To accomplish this we partnered with Dandelion Chocolate in San Francisco to create this rich brew brimming with chocolate character. Working with the unique flavors of Dandelion’s single-source beans, we created this decadent beer by layering in smoked and dark-roasted malts with citrusy Ivanhoe hops from Clearlake, CA. Finally, we added a blend of hand-roasted cocoa beans sourced from Madagascar and Río Caribe, Venezuela. The Madagascar beans add bright berry-cocoa flavors, while the Río Caribe adds dark chocolate and bourbon notes. A touch of vanilla rounds out the supporting flavors to create an eminently drinkable beer that is a chocolate lover’s beer through and through."
Våre nøkterne smaksnotater:
Svart farge på ølet, moderat beige skum.
"Tørr" aroma av røstet malt, kaffe, kakao, vanilje og usøtet sjokolade.
Smaken er middels tørr, med de samme elementene som aromaen. For alle som frykter et "klissensøtt" sjokoladeøl, må dette være en gledelig overraskelse. Bière de Chocolat er slett ikke vanskelig å like!
91/91 5,5% 35,5cl
Beer Here Harwood Brown Porter (fat)
Fra det danske nomadebryggeriet Beer Here (Christian Skovdal Andersen) kan vi nå by på Harwood Brown Porter, en hyllest til den noe obskure Ralph Harwood, London-bryggeren som rundt 1720 skal ha vært opphavsmann til ølstilen porter. Selve bryggingen har Christian som så mange ganger før utført på De Proefbrouwerij i Belgia. Men mens det er humlen som inntar førersetet i de fleste av hans øl, viser han her et kunstverk av maltkvaliteter.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et kremig lysebrunt skum.
Meget maltpreget aroma, med toner av melasse, mild kaffe, sjokolade og lakris.
Deilig maltpreget smak, med de same elementene som i aromaen, men ikke for søt. Noe humle med jordtoner er merkbar, men bitterheten er lav. Et fint eksempel på denne ølstilen!
97/99 8%
Amager Vinter Porter (fat)
Amager Vinter Porter fra våre venner i København er vi også blant de første i verden som kan tilby. Og som vanlig: Bryggeriets egen omtale først: "
Næst efter skibsøl ved vi jo alle godt, at der ikke findes nogen øltype mere traditionel og ægte dansk end en saftig vinterporter. Spækket med pomerans, kardemomme, nelliker, kanel - ene gode sager som bliver til overs fra julekagebagningern. Problemet var bare, at købmand Schwartz henne på hjørnet af Løjtegårdsvej endnu ikke havde fundet julekrydderierne frem på hylderne, da vi sendte vores lille bryggeriassistent afsted for at hente dem. Og her må vi så blankt erkende, at der indtrådte et helt akut og smertende tilfælde af handlingslammelse, der gennemsyrede hele brygprocessen af denn e øl. Så vi kunne ikke finde ud af andet end at brygge en traditionel, krydret dansk vinterporter - nu helt uden krydderier.
Kan med fordel blandes half-n-half med vores Vinter IPA, hvorved du får den traditionelle og historiske drik "Tårnby Tonic" også kendt som "TT" (ikke at forveksle med "FF")."
Våre egne notater:
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart.Moderat beige skum.
Røstet aroma, hint av krydder (som altså ikke er faktiske ingredienser) i bakgrunnen.
Røstet smak også, ganske tørr, med noen fruktige toner (plommer), mild kaffe, hint av sjokolade. Et godt øl - både om du drikker det alene, eller følger tipset om å blande 50/50 med Vinter IPA.
Schouskjelleren Juleøl (fat)
Denne juleporteren har Schouskjelleren Mikrobryggeri (som ellers brygger selv, i Oslo) fått brygget hos Dugges Ale- & Porterbryggeri i Göteborg.
Meget mørk rubinrød farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Røstet aroma, toner av mørk sjokolade og mild kaffe.
Røstet og nokså tørr smak, dominante kaffetoner, også mørk bitter sjokolade og bitterhumle. Der kan være noe julekrydder gjemt der inne, men ølet framstår ikke egentlig som spesielt "juleaktig" - det er en bra standard porter, som godt kan drikkes nårsomhelst på året, når man bare får lyst på en porter - og det får man jo ...
Hopfanatic / Nils Hansen ImPorter
Dette ølet, en imperial porter som også er inspirert av imperial IPA, er et samarbeidsprosjekt mellom en norsk importør (Nils Hansen) som vi ikke hadde hørt om før, og et ungarsk bryggeri (Hopfanatic Brewery - Kiss Tamás) som vi heller aldri hadde hørt om før. Faktisk har vi vel aldri hatt noe ungarskbrygget øl på Cardinal før i det hele tatt. Så det er vel lov si at det var med ganske avmålte forventninger vi mottak dette ølet. Vi smakte - og fikk hakeslepp. Ølet er nemlig FANTASTISK GODT!
Beksvart farge på ølet, høyt og varig brunt skum.
Aroma primært av røstet malt og fruktig og furuaktig humle, toner også av kaffe, mørk sjokolade og treverk.
"Smooth" munnfølelse, noe varme fra alkoholen. Meget røstet og velhumlet smak, middels søt, med de samme elementene som i aromaen, noe lakris også. Et bemerkelsesverdig bra øl, altså.
Naparbier Janis Porter (fat)
Fra Naparbier i Nouain, Spania, kommer Janis Porter, som skal være en hyllest til Janis Joplin og hippiebevegelsen.
Svart farge på ølet, høyt og kremig beige skum.
Moderat men behagelig aroma, milde røstede og vinøse toner, hint av eksotisk treverk og sjokolade.
"Smooth" munnfølelse og smak, nokså tørr, milde røstede toner igjen, noe fruktig syrlighet, moderat humle. En bra "britisk" porter fra et av Spanias fremadstormende håndverksbryggerier.
Vi har bare 3 fat med Janis Porter, og det kan gå lang tid før vi får tak i den igjen, så ikke vent for lenge ...
Alaskan Smoked Porter
Alaskan Brewing Company startet opp i 1986, i den gamle pelsjeger- og gullgraverbyen Juneau, Alaska. De var da det første bryggeriet i byen siden forbudstiden. Allerede i 1988 lanserte de Alaskan Smoked Porter, som introduserte for amerikanerne bruk av røkmalt i øl – tidligere var slikt omtrent uhørt i USA. Porteren fikk i løpet av kort tid så mange førstepriser at de av plasshensyn ikke kan nevnes her, og den ble skamrost i bøker bl.a. av ølguruen Michael Jackson (nei, ikke DEN Michael Jackson). I dag finnes der hundrevis av amerikanske og europeiske kopier, men det er altså originalen vi har! Alaskan Smoked Porter brygges som et årgangsøl, 1. november hvert år, så det er 2012-årgangen vi har nå.
Svart farge (eller veldig mørk brun) på ølet, høyt lysebrunt skum.
Deilig og balansert aroma mellom den røkte og den røstede malten.
Røstet og røkpreget smak også, men her kommer tonene av « røkt pølse» tydelig gjennom, noen ganger såpass sterkt at ikke ALLE vil synes dette virker «normalt». Tilhengerne av røkøl vil imidlertid slikke seg om munnen!
Klostergården Porter
Klostergården Håndbryggeri på Tautra i Trøndelag måtte naturligvis ha en Porter i utvalget også, og siden den helst skulle kunne selges i gårdsbutikken deres, måtte den ha vanlig norsk "butikkstyrke". Ølet er ufiltrert og upasteurisert. Malten er Maris Otter pale, amber, brown, rye, crystal og chocolate, humlen er East Kent Goldings og Challenger, britisk ale-gjær.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat lysebrunt skum.
Aroma av mørk sjokolade, noen toner av treverk, et vinøst hint.
Tørr og røstet smak, toner av treverk, kaffe og mørk sjokolade. Tørr og moderat bitter avslutning.
Lervig / All In Imperial Porter (fat)
En solid nyhet på fat nå, i begge etasjer: Lervig / All In Imperial Porter, - et samarbeidsprosjekt mellom Lervig Aktiebryggeri og svenske All In Brewing.
Beksvart farge på ølet, flott kremig skum med farge som melkesjokolade.
Deilig røstet aroma av mørk sjokolade og kaffe, et hint av eksotisk treverk.
Røstet smak, middels tørr, kaffe og mørk sjokolade igjen, et hint av tobakk. Myk og behagelig å drikke - meget god!
Rooster's Londinium
Enda et godt øl som lenge solgte unaturlig lite – og så fant vi ut at det ikke var kommet med i «Ølboken» vår, beklager det så mye! Rooster’s Brewing Company holder til i Knaresborough, Yorkshire. Men navnet på ølet varsler at ølstilen har sitt geografiske opphav lenger sør. Kort tid etter romernes invasjon i Storbritannia i år 43 opprettet de en handelsplass og bosetting der elven Thames er smal nok til at det var mulig å bygge en bro der, samtidig som den er dyp nok til at romernes handelsskip kunne seile opp dit. Stedet kalte de Londinium – et navn som muligens har både før-romerske og før-keltiske aner. Du får ingen premie om du nå har skjønt at byen som vokste fram senere ble hetende London. Og siden London var en millionby allerede på 1700-tallet, var det her behovet tilsa at den første virkelig industrielle storskala-ølbryggingen fant sted. Og den foretrukne øltypen var den mørke London porter, som hadde sin glansperiode mellom 1720 og 1840. I våre dager har porteren igjen oppnådd økende popularitet. Rooster’s Londinium er i tillegg til de vanlige ølingrediensene tilsatt en dose kvalitetskaffe fra det tradisjonsrike kaffebrenneriet Taylor’s of Harrogate.
Svart farge på ølet (vel, strengt tatt meget mørk rubinrød), moderat beige skum.
Behagelig aroma av mørk sjokolade og mild kaffe, hint av tre og lakris også.
«Smooth» og behagelig smak, mørk malt med toner av mild kaffe og sjokolade, men ikke særlig søt. Bra humle i avslutningen. Dette er altså en meget respektabel «London porter» - fra Yorkshire. Bør absolutt ikke drikkes iskald, kjellertemperatur er passe.
Bridge Road Beechworth Robust Porter
Så er det altså en porter vi kan presentere fra australske Bridge Road Brewers i Beechworth.
Svart farge på ølet, digert lysebrunt skum.
Moderat aroma av mild kaffe, sjokolade, våt bikkje og syrlig malt.
Smaken har også syrlig malt med mild kaffe, også toner av tre og sjokolade. Vel, siden ølet seiler under flagget Robust Porter, må vi vel si at vi har borti portere som var mer robuste enn denne. Men lettdrikkelig og grei er den!
Kinn Prestesonen (fat)
Prestesonen stiftet vi først bekjentskap med på Haand Ølfestival i Drammen i 2012, men måtte avlegge et personlig besøk med varebilen hos vår venn Espen Lothe og hans Kinn Bryggeri i Florø før vi fikk godsakene i hus.
Meget mørk brun (nesten helt svart) farge, moderat beige skum.
Tørraktig røstet aroma, toner av kaffe, hint av kakao.
Tørr røstet smak, toner av kaffe og usøtet kakao og lakris, hint av aske. Røstet og humlet bitterhet i avslutningen.
En meget smakfull porter!
Meantime London Porter
Vi er godt forsynt med ekte London Porter for tiden – denne versjonen fra Meantime Brewing Company i Greenwich måtte vi nesten også ha …. Ølet skal være basert på en oppskrift fra 1750. Den store «champagne»-flasken er perfekt til å dele når man er to – eller når man er én og ganske tørst.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum.
Aroma av røstet malt, kald kaffe, treverk og usøtet kakao – kanskje et hint av krydder også.
Moderat røstet og ganske tørr smak, toner av mild kaffe og mørk sjokolade, noen hint av tre også.
Tar du en Meantime porter-runde, anbefaler at du begynner med denne, og så smaker Chocolate Porter og Coffee Porter.
Hobsons Postman's Knock
Hobsons Brewery har siden 1993 vært i sving i den lille byen Cleobury Mortimer i Shropshire, England. Her var det postmannen og forfatteren Simon Evans slo seg etter å ha kommet delvis invalidisert tilbake fra 1. verdenskrig. Han ønsket seg en gående landpostrute i frisk luft for å styrke sine giftgass-skadde lunger - hans gamle postrute i storbyen Liverpool oppfylte ikke "frisk luft"-kriteriet. I Cleobury Mortimer trivdes han utmerket, og gikk daglig 28 km med posten. Når postmannen banket på døra (ja, postmenn gjorde faktisk det i England i mellomkrigstiden) var det gjerne dagens sosiale høydepunkt for folk som bodde i grisgrendte strøk. Dette ga Evans masse stoff til hans humoristiske noveller og dikt. Dessverre ble Evans lungeplager forverret igjen etter noen år, og han døde bare 45 år gammel i 1940. Det er selvsagt Simon Evans og hans tidsalder Hobsons Brew ery vil hylle med ølet Postman's Knock. Stilmessig kalles ølet en "rich ruby porter" på hovedetiketten, og en "strong mild" på en sideetikett. Kjært barn har mange navn - ingen av betegnelsene kan sies å være feil. Et bra øl er det uansett.
Mahognifarget øl, klart først, disig når gjæren helles med mot slutten (ølet er "levende" og flaskekondisjonert). Lavt beige skum. Moderat naturlig kullsyre.
Maltpreget aroma og smak med milde røstede toner, hint av modne bær, sjokolade, vanilje og mild kaffe. Ikke særlig søtt, med en moderat bitterhet i avslutningen. Slett ikke dårlig, og "meget engelsk". Et øl som er postmann Evans verdig!
Sambrook's Powerhouse Porter (fat)
This is London: Etter at Young's ble slått sammen med Charles Wells og flyttet på landet i Bedfordshire, sto Fuller's igjen som det eneste store londonbryggeriet. Men nå har de fått konkurranse av en hel rekke interessante småbryggerier, og Cardinal er selvsagt blant de første pubene i Norge som introduserer Sambrook's Brewery, som holder til i bydelen Battersea. Bydelen var lenge kjent som industriområde og trafikknutepunkt, og selv om det gamle og iøynefallende varmekraftverket nå er nedlagt, er bygningen fredet, og skal fortsatt få være et markert trekk i Londons "skyline". Og kraftverket er det som har gitt navnet til Powerhouse Porter, en klassisk London porter så god som noen. Malten er brown, chocolate, crystal og pale, humletypene er Fuggles, Boadicea, Challenger og Fuggles.
Helt ugjennomsiktig meget mørk brun til svart farge på ølet, flott beige skum.
Fruktig og røstet aroma, toner av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade.
"Smooth" og behagelig smak, moderat røstet med toner av mørk sjokolade, også noen mørke frukter i bakgrunnen. Moderat men tydelig humlebitterhet. En god og meget drikkelig porter!
Thisted 6 Porter
Thisted 6 Porter het tidligere Thisted Thy Porter, og må ikke forveksles med Thisted Limfjordsporter (som vi også har). Mens Limfjordsporteren er en undergjæret og kraftig Baltic Porter, er 6 Porter en klassisk overgjæret porter i engelsk stil - riktignok med solid alkoholprosent i denne også.
Svart farge på ølet, høyt og varig brunt skum.
God aroma av røstet malt, sjokolade og mild kaffe.
Røstet smak, toner av brent toast og sterk kaffe, hint av mørk bitter sjokolade og lakris, men ølet er ikke veldig søtt. Rimelig bitter avslutning og ettersmak. En meget velbrygget porter!
Sierra Nevada Porter
Sierra Nevada Brewing Company (fra Chico California) er allerede velkjent på Cardinal, nå har vi også fått inn deres Porter. Ølet har sine røtter helt tilbake til bryggernes spede begynnelse som hjemmebryggere. I dag er den en av de mest solgte portere i USA. Humletypene er amerikanske (Nugget og Willamette), men ellers er dette langt på vei en porter i klassisk britisk stil, og ikke noe amerikansk eksempel på "overkill".
Meget mørk rødbrun farge på ølet, tett beige skum.
God og moderat røstet aroma, hint av sjokolade, lakris, lær, eik og tobakk.
Middels røstet smak med toner av kaffe og mørk bitter sjokolade. Lang ettersmak med middels bitterhet fra humlen og den røstede malten. En relativt "smooth" og lettdrikkelig porter, kan anbefales både overfor nybegynnere og viderekomne innen de mørke øls verden.
Her er våre kommentarer første gang vi hadde den inne 09.12.2009;
Sierra Nevada Porter er en klassisk amerikansk porter, ikke ekstrem, men god. Sierra Nevada Brewery ble grunnlagt av sykkelreparatør og hjemmebrygger Ken Grossman i 1979, og dannet starten på den amerikanske «husbryggeri» bølgen, eller håndtverksbryggeri som en gjerne heller kaller det her på berget. Bryggeriet er i dag den nye generasjonens kanskje mest berømte håndverksbryggeri i USA. I 1989 åpnet de sitt andre bryggeri, og hele anlegget, deriblant de tradisjonelle maskekannene av kobber, ble importert fra Tyskland. Bryggeriet er berømt for sin generøse bruk av humle i alle sine brygg.
Humletypene som har blitt benyttet i Sierra Nevada Porter er Nugget og Willamette.
Meget mørk rødbrun farge, nesten svart. Gråbrunt høyt skum. Meget fin røstet aroma, toner av sjokolade, lakris, lær og eik. Røstet smak med toner av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Lang ettersmak, både fra den kraftig røstede malten og humlen. Absolutt et bra øl dette her!
HaandBryggeriet Fatlagret (Akevitt) Porter
HaandBryggeriet Fatlagret Porter het tidligere Akevitt Porter – nå som før dreier det seg altså om et øl som har vært modnet på eikefat som tidligere inneholdt vellagret norsk akevitt. Fatene er utvalgt av tidenes fremste norske akevittekspert, Halvor Heuch fra Vinmonopolet / Arcus. De kan bare brukes til ølmodning én gang, brukes de flere ganger vil fatpreget bli for avdempet. Alkoholstyrken på dette ølet varierer fra batch til batch – den har vært oppe på 10%, men er nå «bare» på 8,2%.
Dette er mine kommentarer da ølet var 10%:
«Kullsvart farge, høyt til moderat lysebrunt skum.
Deilig røstet aroma, toner av kaffe, lær, mørk sjokolade, mørke tørkede frukter, noen eikede og vinøse toner.
Smaken har rikelig med maltsødme og røstet preg, toner av kaffe og mørk bitter sjokolade, noen eikede toner, med en fast humlet og røstet bitterhet i avslutningen. Jeg ville kanskje ikke ha vært i stand til å si at eikefatet tidligere hadde inneholdt akevitt, om jeg ikke hadde visst det - men dette er bestemt ett av de aller beste norske øl jeg har smakt. Noensinne.» Var rimelig fornøyd dengang, altså …
Når jeg nå smaker den nyeste versjonen, så er hovedinntrykket det samme som første gang. Munnfølelsen og smaksinntrykket blir naturlig nok LITT mindre fyldig enn sterkeste versjon, men er fortsatt meget bra. Kanskje enda mer vinøse toner i aromaen nå, også hint av rødvinseddik. Smakselementene er som før. Jeg vil fortsatt påstå at dette er et «kongeøl»!
HaandBryggeriet Sundvolden Porter
HaandBryggeriet i Drammen har, som navnet røper, brygget Sundvolden Porter spesielt for det tradisjonsrike og familie-eide Sundvolden Hotell nær Tyrifjorden. Foruten den røstede malten er ølet også brygget med en dose rugmalt, for å få et rundere preg. Der er bare brygget 3360 flasker, hvorav de fleste naturlig nok har gått til hotellet – men vi på Cardinal var ikke oss selv om vi hadde latt anledningen gå fra oss til å sikre noen flasker til våre gjester!
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet og maltpreget aroma med toner av sjokolade, kaffe og mørkt rugbrød, hint av lær.
Smaken er røstet men likevel myk, middels søt, med toner av sterk kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, hint av røk og aske i avslutningen. Bitter humle i ettersmaken. Gode saker igjen fra HaandBryggeriet – de har virkelig taket på «de der mørke greiene». Foto fra den gode øl-bloggeren «Kjempetorsken»
Amager Rugporter
Som vanlig med øl fra Amager Bryghus overlater vi først ordet til de danske bryggerne selv:
«På Amager Bryghus bliver vi vist aldrig færdige med at eksperimentere med det sorte og fyldige øl. Og trænger vi til inspiration, så henter vi den gerne udefra. Amager Rugporter er således resultatet af et frugtbart samarbejde mellem det bedste i ama’rkansk og amerikansk brygkultur. Af vores sædvanlige base af fornærmende hårdt brændte malte udgør kornsorten rug denne gang hele 16%. Det giver en fantastisk sødlig fylde, en pirrende krydret kant, som kombineret med en diskret og balancerende syrlighed ikke overraskende giver mindelser om rugbrød. Dette er ikke en øl for de svage i troen, men vi er glade for resultatet og håber, at du vil være ligeså.»
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Den «tørre» aromaen har toner av kald sterk kaffe og røstet malt, hint av treverk og usøtet lakris.
Smaken har innledningsvis noe sødme, men ender tørr og meget røstet, med en solid humlebitterhet i tillegg. Toner av sterk kaffe igjen, hint av usøtet lakris og mørk bitter sjokolade. Fornemmelsen av rugbrød er der kanskje mest fordi jeg forventer at den skal være der?
Er du skeptisk til mørke øl, så er Amager Rugporter kanskje ikke stedet å begynne – men for alle som elsker det svarte, er det obligatorisk å prøve denne!
The Porterhouse Plain Porter
The Porterhouse startet opp i Dublin i 1989 som en enkelt pub med importøl som spesiale, men snart fant de ut at de ville brygge sitt eget øl også. Det skal gode nerver til for å satse på noe slikt i Guinness sin hjemby, men for The Porterhouse har det vært en suksess. De har i dag flere puber i Dublin, og også i andre byer (inkludert London og New York), men alle ølene deres er brygget i Irland. Plain Porter er et av deres mest populære øl. «Plain» i denne sammenheng betyr «rett fram» eller «uten fiksfakserier» - det er altså en porter som er brygget bare med de tradisjonelle ølingrediensene, uten tilsetning av kaffe, sjokolade, kandisukker, krydderier eller annet godt som man kan være fristet til å bruke. Kornproduktene er Pale Malt, Flaked Barley, Roast Barley, Black Malt og Crystal Malt. Humletypene er Galena, Nugget og East Kent Goldings.
Meget mørk brun til svart farge på ølet, høyt beige skum.
Røstet preg på aromaen, med toner av mild kaffe og mørk sjokolade (som altså bare skyldes malttypene), et hint av treverk og bål, også hint av humle.
Meget god røstet smak, ganske tørr, toner av kaffe, hint av mørk bitter sjokolade og tre, anstendig humle gjennom det hele. Ikke ekstrem på noen måte, bare velbalansert og særdeles drikkelig.
Og får du lyst til å kjøpe Porterhouse-øl andre steder i Norge, kan du sannsynligvis glemme det – vi har nemlig importert ølene deres selv!
The Lost Abbey / BrewDog Lost Dog
Kvalitetsserien The Lost Abbey fra californiske Port Brewing er veletablert på Cardinal – og det samme gjelder ølene til Skottlands enfant terrible i bryggeriverdenen, BrewDog. Når disse to valgte å samarbeide om et øl, var navnet gitt – det måtte jo bli Lost Dog. Med 11,5% er denne løsbikkja ikke akkurat noen lettvekter – stilmessig er den en imperial / strong porter, og har vært lagret flere måneder på eiketønner som tidligere inneholdt rom. Bryggingen har foregått på BrewDogs anlegg i Fraserburgh nær Aberdeen.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, mahogni i høylysene. Moderat beige skum.
Sterk og imponerende aroma av romtønne (= eik, vanilje og mørk rom).
Søt og meget maltpreget smak, igjen med sterke toner av romtønne, også melasse, karamell, rosiner, sjokolade og mild kaffe. Dominansen til romtønna er nok helt etter intensjonen, men siden BrewDog vanligvis ikke er redde for å bruke rikelig med humle (for å si det forsiktig) så hadde jeg kanskje forventet et sterkere humleinnslag her. Men for all del, dette er et herlig øl, som du gjerne velger når «snopesyken» tar overhånd. Det kan bli mange «dog catchers» på Cardinal framover …
Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter
Imperial Rye Porter er brygget i Grimstad, som et samarbeids prosjekt mellom Nøgne Øs sjefsbrygger Kjetil Jikiun og hans bryggerkollega Spike fra Terrapin Beer Company i Athens, Georgia, USA. Her er det helt klart ikke spart på råvarene (hvorav altså rugmalt er en), noe som medfører både mye smak, solid styrke og en bitterhet på 45 IBU.
Kullsvart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Meget god aroma med røstede og fruktige toner, innslag av sure bær, eik, rødvinseddik, mild kaffe og mørk sjokolade.
Smaken er søt og røstet, med toner av kaffe, mørk bitter sjokolade og lakris. Bitter avslutning. Solide saker!
Hornbeer Winterporter
Hvor mange pubverter i Norge er galne nok til å ta inn et øl med forstavelsen «winter-« i MAI? Vel, på Cardinal gjør vi sånt. Våre gjester er ute etter godt øl hele året, og bryr seg mindre om bryggeriet har koblet ølet mot en bestemt årstid. Og det partiet vi har tatt inn i første omgang av danske Hornbeer Winterporter er minst holdbart til vinteren 2014 – men da har vi nok for lengst fått ny forsyning. Ølet er brygget med malttypene pale, münchener-, karamell-, sjokolade- og roasted, samt en rundhåndet dose med dansk honning. Humlemengden er derimot ganske moderat.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Behagelig aroma av sjokolade, karamell og svart brød, også toner av mild kaffe og honning.
«Smooth» og myk smak, rikelig med sjokolade og honning, men ølet er aldri i nærheten av å bli klissensøtt. Milde røstede toner (kaffe igjen), moderat røstet avslutning, lav bitterhet. Den voksne alkoholprosenten merkes ikke i smaken. Kan selvsagt drikkes kaldt, men vi anbefaler på det sterkeste å la flasken tempereres til kjellertemperatur, da får du med det optimale av smaken. Dette er nemlig et øl som det er en fornøyelse å drikke!
Hoppin' Frog Silk Porter
Hoppin’ Frog Brewery holder til i Akron, Ohio, og har allerede vært representert hos oss på Cardinal en tid. Mange av ølene deres kan nok oppfattes som nokså «tunge på labben», men Silk Porter er akkurat så silkemyk og nydelig som navnet lover.
Svart farge på ølet, moderat brunt skum.
Moderat aroma av mildt røstet malt og karamellmalt, toner av kaffe, karamell, sjokolade og vanilje.
Silkemyk munnfølelse og smak, altså. Smaken har de samme elementene som aromaen, med akkurat den rette sødmen, og tilstrekkelig humle i avslutningen (26 IBU).
Meget trivelig og lett å drikke.
Shorts Black Cherry Porter
Short’s Brewing Company startet opp i Bellaire i nordre Michigan i 2004, og har på få år klart å markere seg på den amerikanske «craft brewer»-scenen. Deres Black Cherry Porter er som navnet sier brygget med en betydelig mengde puré av søte svarte kirsebær fra området nær bryggeriet. 8 maltvarianter og 3 humlevarianter bidrar til resultatet.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Aromaen har først og fremst et røstet preg, med toner av kaffe, mørk sjokolade, vanilje og kirsebær, hint av harpiksaktig humle.
Smaken har også toner av kaffe og mørk sjokolade, og er ikke særlig søt. Der er også et hint av røk. Kirsebærene er langt mer avdempet enn jeg ventet – dette er i første rekke en porter, og i mindre grad et fruktøl. Humlepreget og røstet avslutning.
Enda et bidrag til vårt fine utvalg av gode portere!
Lindesnes Båly Porter
Båly er en naturlig havn i Lindesnes, Norges sydligste kommune. Og så er det altså også navnet på en porter fra det nystartede Lindesnes Brygghus – uten tvil dette bryggeriets beste øl hittil.
Svart farge på ølet, høyt til moderat brunt skum.
Sterk «tørr» aroma med et røstet og treaktig preg, toner av kaffe.
Smaken er også tørr med et røstet preg, toner av kaffe og treverk igjen, passe bitter avslutning. Tre og humle i ettersmaken.
Selv om dette er en porter i «butikk-klassen», har den mye smak for sin moderate alkoholstyrke. Vi anbefaler den gjerne, og er den fra våre nye vennner vi har mest tro på vil bli en storselger.
Maui CoCoNut PorTeR
Fra Maui Brewing Company på Hawaii kommer den høyst uvanlige CoCoNut PorTeR. Den er, som navnet røper, brygget med en andel ristet kokosnøtt, slik at lokalkoloritten fra Hawaii er i behold. Humletypene er Cascade og Columbus, med en bitterhet på 30 IBU.
Flott utseende på ølet – svart farge, med et digert gråbrunt skum.
Røstet og «tørr» aroma, toner av treverk, kakao / sjokolade, kaffe og kokosnøtt, et hint av trekull og røk.
Myk munnfølelse. Smaken har distinkte toner av kokosnøtt, også toner av sjokolade / kakao og kaffe. Moderat humle. Ikke for søt, og innslaget av ristet kokosnøtt gjør virkelig denne porteren til «noe helt utenom det vanlige».
HaandBryggeriet Norse Porter
HaandBryggeriet Norse Porter kom i ny utgave i 2012, den gamle versjonen het i Norge bare "Porter", men siden "Norse Porter" ble brukt på flaskene som eksporteres til USA (og det er mange!) ble den justerte utgaven hetende det på alle markeder. Dessverre falt omtalen ut av "Ølboken" (ølmenyen vår).
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet og maltpreget aroma med toner av sjokolade, kaffe og mørkt rugbrød, hint av lær.
Smaken er røstet men likevel "smooth", toner av sterk kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, hint av røk og aske i avslutningen. Bitter humle i ettersmaken. Gode saker igjen fra de dyktige bryggerne i Drammen!
Fullers London Porter
Jippi! - den klassiske engelske Fullers London Porter er endelig i Cardinals ølutvalg! Lenge var den vanskelig å få tak i, selv i England, men nå har Fullers-bryggeriet skjønt at det er denne skikkelige ølvenner vil ha, og har økt produksjonen betydelig. Typebetegnelsen "London porter" brukes ellers i flere land - men her dreier det seg om EKTE vare, denne porteren er nemlig brygget ved Londons siste gjenværende store alebryggeri. Det nåværende bryggeriet ble etablert i 1845, men brygging har foregått på samme sted siden 1699. Malttypene i London Porter er brown, crystal og chocolate, og humlen er Fuggles.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, høyt lysebrunt sum.
Aromaen er først og fremst mørk sjokolade, men også rugbrød, lær og eik.
Smaken er igjen sjokolade på en god røstet bakgrunn, bra humle varer ut gjennom ettersmaken. Helt klart et førsteklasses øl!
Meantime Chocolate Porter
Meantime Chocolate Porter, som tidligere bare het Meantime Chocolate, kommer i den karakteristiske stilige flasken fra håndverksbryggerne i Greenwich, London. Ølet er brygget med 4 forskjellige malttyper (hvorav sjokolademalt ganske sikkert er en), og er for sikkerhets skyld også tilsatt en dose mørk bitter sjokolade.
Nesten svart ugjennomsiktig farge på ølet, mørkebrunt / rubinrødt i høylysene. Beige skum som går fra høyt til lavt.
Distinkt aroma av sjokolade / kakao, også toner av røstet malt og vanilje.
Smaken er ganske "smooth" og middels søt (men ikke "klissensøt"), med en relativt moderat men merkbar røstet og humlet bittterhet, igjen med distinkte toner av sjokolade / kakao og vanilje.
Dette ølet smakte bare enda bedre ved annen gangs bekjentskap - det er rett og slett knallgodt! Blir garantert ingen "hyllevarmer" på Cardinal - men partiet vi har fått spesialimportert i første omgang er begrenset, så benytt sjansen nå. Vi skal forsøke å få tak i mer ...
BrewDog Høst Porter
Dette ølet fra skotske BrewDog heter vanligvis Alice Porter - men av en eller annen grunn mente importøren at det navnet ble for vanskelig å forholde seg til for nordmenn, og dermed ble det Høst Porter på etikettene her til lands. Vel, dette er en "Renaissance Baltic" porter (antatt undergjæret), og nå er det unektelig høst, så vi klager ikke på navnet - men vil gjerne påpeke at ølet svært godt kan drikkes til alle årstider. Forresten har det også vært kjent som Vanilla Porter - kjært barn har mange navn. Det ble opprinnelig brygget som et one-off brygg av en gjeng fra North Bar i Leeds som besøkte bryggeriet, men ble straks så populært at bryggeriet tok det inn i sitt faste utvalg.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Tett og varig beige skum.
Fin røstet aroma med moderate toner av kaffe, røk, treverk, sjøvann og tjære, hint av vanilje og lakris.
Smaken er moderat røstet og rimelig tørr, toner av kaffe, treverk og røk. Munnfølelsen er relativt lett. Ganske bitter avslutning.
Ølve på Egge Helgenkongen
Ølve på Egge Bryggeri i Steinkjer har med Helgenkongen lansert sitt hittil sterkeste og mørkeste øl. Stilmessig er det en robust porter. Og den omtalte helgenkongen, det er selvsagt Olav den Hellige, som falt på Stiklestad i 1030.
Svart farge på ølet, moderat brunt skum.
Aroma av røstet malt, kaffe, treverk og mørk sjokolade.
Smaken er middels tørr med toner av svartmalt og kaffe, hint av tre. Moderat humle. Munnfølelsen er forholdsvis lett for sin styrke.
Dette ølet er best når det ikke serveres for kaldt, vanlig kjellertemperatur er passe.
HaandBryggeriet Costa Rica Porter
På fat har vi tidligere hatt inne Costa Rica Porter fra HaandBryggeriet i Drammen, og tilbakemeldingene vi fikk var meget gode. Nå har vi fått den på flaske, og regner med at den blir like poulær nå. Lippes Kaffebrenneri har spesialrøstet en kaffe for bryggeriet, som har brukt en dose av den i denne porteren. Og kaffen, den er (du gjettet det, ja) fra Costa Rica.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Herlig aroma av mild kaffe og mørk sjokolade, et hint av sigarkasse.
Middels tørr smak med kaffe, mørk sjokolade og et touch av tjære og røk.
Det er bare å gratulere HaandBryggeriet (og oss selv, som tok den inn) med et vellykket resultat!
Southern Tier Porte
Southern Tier Brewing Company i Lakewood, New York, er et av de beste bryggeriene i USA. Deres Porter (robust dark porter) er en bekreftelse på det. Den er brygget med 2 humlevarianter og 5 malttyper.
Svart farge på ølet, digert beige skum.
Herlig vinøs og fruktig aroma, toner av amerikansk humle og appelsinmarmelade. De røstede tonene er nokså avdempet.
Smaken er meget moderat røstet, toner av sjokolade og moderat humle, ikke særlig søt.
Selv om dette er et mørkt øl, stiller det altså ikke i ekstremklassen. Det er en porter som de aller fleste vil like - anbefales på det varmeste!
Beer Here Mørke Pumpernickel Porter
Den danske nomadebryggeren Beer Here (Christian Skovdal Andersen) sier følgende om dette ølet: "Tanken bag “Mørke” er opstået ud fra mit ønske om at skabe en øl, der har de samme kvaliteter som det mørke, krydrede og sødlige pumpernickel rugbrød. Den er derfor brygget med bl.a. maltet rug, mørkt sukker og fennikelfrø og kun let humlet."
Kullsvart farge på ølet, digert brunt skum.
Moderat røstet aroma, toner av mild kaffe, sjokolade og fennikelfrø, muligens andre udefinerte krydderier også.
Fyldig og kremig munnfølelse. Smaken har toner av pumpernickel-brød (ingen overraskelse!), fennikelfrø, kaffe og mørk sjokolade, hint av lakris.
Et imponerende, vellaget og smakfullt øl, men (om noe) ville jeg kanskje ha anbefalt bryggeren å ta det litt roligere med tilsetningen av fennikelfrø. Det blir imidlertid en personlig smakssak - og ølet er uansett så godt at alle ølentusiaster bare er "nødt" til å prøve det!
Mikkeller Fra Via Til
Som navnet antyder, er Mikkeller Fra Via Til en eksklusiv julegave, som vi raust deler ut mot noen skarve kroners honorar, med anbefalt avnytelse i kjølige sommerkvelder. Fra Cardinal, Via Mikkeller (den danske nomadebryggeren) Til Deg! Stilmessig er dette en imperial porter, som nok like gjerne kunne vært kalt en stout. Ingrediensene er flere malttyper (Maris Otter pale, smoked, cara-crystal, brown og chocolate), roasted barley, mørk kandisirup, amerikansk humle (Tomahawk, Palisade, Centennial og Cascade), krydderier (stjerneanis, kanel og korianderfrø og alegjær. Selv om du nok klarer hele den store "champagne"-flasken alene, er det aldri dumt å dele den med en god venn.
Svart farge på ølet, digert brunt skum.
God røstet aroma, toner av kaffe, mørk sjokolade og lakris, hint av røk, tjære og krydderier.
Myk munnfølelse, men her er det likevel massevis av smak: Røstet bygg (men ikke for mye), kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, noen toner av røk, hint av krydderier, distinkt humle i avslutningen og ut gjennom den tørre ettersmaken.
Ikke engang julenissen selv kunne gjort det bedre!
Ægir Lynchburg Natt Imperial Porter
Natt Imperial Porter har Cardinals gjester allerede stiftet bekjentskap med - nå strekker Ægir Bryggeri i Flåm seg mot nye høyder, med sin Lynchburg-versjon av Natt. Dette er altså en versjon som har vært lagret på eikefat (amerikansk eik) i flere måneder - og disse eikefatene inneholdt tidligere en amerikansk whiskey fra Lynchburg i Tennessee, den ikke ukjente Jack Daniels.
Kullsvart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Sterk søtlig aroma av malt, melasse, kaffe, vanilje, eik og amerikansk whiskey.
Smaken har i hovedsak de samme elementene som aromaen, og det i rikt monn. Men bidraget fra Mr. Daniels kommer enda mer i forgrunnen nå.
Her er bare én ting å si: Lynchburg Natt har ærlig fortjent sin plass i den absolutte toppdivisjonen av norske øl! Våre gratulasjoner går til vår amerikanskfødte venn Evan Lewis på Ægir Bryggeri!
Flying Dog Gonzo Imperial Porter
Det er "gonzo-journalistikkens far", den legendariske Hunter S. Thompson, som blir hyllet med Gonzo Imperial Porter fra Maryland-bryggeriet Flying Dog.
Kullsvart farge på ølet, høyt sjokoladebrunt skum.
Interessant aroma med vinøse toner, røstet malt, melasse og nyslått høy, kanskje noe treverk også.
Smaken har en meget kraftig maltsødme og en enorm fylde, med toner av sterk søtet kaffe, mørk bitter sjokolade og wienerbrød. Bitterheten er så høy som 85 IBU, men ølet smaker ikke så bittert, fordi humlen er balansert mot maltsødmen. Lakris i ettersmaken.
Dette er så avgjort et "nippe-øl". Første gang jeg smakte Gonzo syntes jeg nesten det var for mye av det gode, men ved annengangs inntak steg bare begeistringen. Når du vet litt om hva som møter deg her, er dette faktisk en storartet drikkeopplevelse!
Midtfyns / De Molen X Porter
Danske Midtfyns Bryghus har samarbeidet med nederlandske De Molen om denne sterke porteren - og resultatet er meget vellykket.
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Deilig og fint avrundet aroma og smak, med alle de typiske karakteristika til en robust porter. Røstet preg med innslag av kaffe, mørk sjokolade og hint av lakris, men dette overdrives ikke. Myk munnfølelse, fint balansert. En sikker vinner!
Port Brewing Old Viscosity
Port Brewing i San Marcos, California, kjenner vi allerede fra serien The Lost Abbey - men de har også andre øl av toppkvalitet, og Old Viscosity er et av de mest prominente. Bryggeriet nekter å klassifisere ølet i noen "style", så da gjør vi det for dem, og kaller dette en imperial porter (andre plasserer det i den udefinerte sekkeposten American strong ale). Dette er et blandingsøl, hvorav ca. 20% har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey
Svart farge på ølet (mørk rubinrødt når det holdes mot lyset), digert lysebrunt skum.
Herlig aroma av moderat røstet malt, mild kaffe, sjokolade, eik og lær.
Fyldig og rik smak, med malten i førersetet, og ellers mye av de samme elementene som i aromaen, moderat men tilstrekkelig humle (tysk Magnum) i avslutningen. Velbalansert og enormt behagelig å drikke. Varmende munnfølelse, men den høye alkoholprosenten er ellers godt skjult i smaken. Og som navnet forteller: viskositeten er høy.
Vår referansegruppe på "Onsdag i Annen" gikk inn i en tilstand av salig henrykkelse over dette ølet.
Haandbryggeriet Bestefar
HaandBryggeriet i Drammen har fra før både Nissemor og Nissefar, og nå går de et skritt videre på slektstreet med Bestefar. I følge vaskeseddelen er dette et koseøl for kveldene foran et flammende peisbål. Stilmessig er det ikke så lett å plassere, men imperial porter ligger kanskje nærmest.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Herlig vinøs aroma, toner av røde bær og mørke frukter, hint av vanilje, krydder, lær og eik.
Myk og varmende munnfølelse. Smaken har malt med moderat sødme (ikke veldig røstet), sjokolade og mørke frukter, moderat humlebitterhet, hint av krydderier og lakris i avslutningen.
Jo, dette er virkelig et trøstende og forsonende øl!
Founders Porter
Founders Brewing Company ble grunnlagt så sent som i 1997 i Grand Rapids, Michigan. De fikk raskt anerkjennelse for sine kvalitetsbrygg, og er rangert som et av de beste bryggeriene i USA - og er derfor også et av de hurtigst voksende. Deres robuste Porter ville vel de fleste andre definert som en stout (overgangen er som kjent glidende), smaksmessig (om enn ikke med alkoholstyrke) kanskje til og med som en imperial stout. Men bryggeriet har saktens både sterkere og kraftigere øl, så derfor sier de om sin Porter at den er "a lover, not a fighter". Bitterheten er på 45 IBU, ikke ekstremt på noe vis, men godt merkbart. Kullsvart farge på ølet, høyt og varig brunt skum.
Moderat røstet aroma, toner av mørk sjokolade og kaffe. Smaken er røstet og ganske tørr, med et lite hint av syrlighet. Toner av kaffe og aske. Røstet og humlet bitterhet i ettersmaken.
Et utmerket tilskudd til Cardinals utvalg av portere, som fra før sannsynligvis er det beste i Norge!
Ægir Natt Imperial Porter
Bryggeren Evan Lewis ved Ægir Bryggeri i Flåm har med Natt tatt et skritt vekk fra de relativt lette og "folkelige" håndverksølene som utgjør hovedtyngden av repertoaret, og har altså brygget en imperial porter med skikkelig tyngde.
Svart farge på ølet, det kremige og tette skummet er lysebrunt og varer lenge.
Aromaen er først nokså moderat (det tette skummet bidrar nok til å dempe aromaen), men blir bare bedre etter som ølet varmes litt opp i glasset. Noen røstede toner, mild kaffe, hint av sjokolade og lakris.
Fyldig og varmende munnfølelse. Smaken er røstet, maltpreget og rimelig søt, toner av søtet sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og engelsk lakris, med en uttalt humlebitterhet gjennom det hele. Du merker nok alkoholstyrken. Bitter ettersmak.
Ølet har en oppgitt holdbarhet på 5 år, sannsynligvis er det holdbart mye lenger. Det kan selvsagt drikkes nå, men jeg tror det bare vil utvikles positivt med et par års lagring.
St. Peter´s Honey Porter
St. Peter's Brewery i Suffolk, England, har brygget en Honey Porter, som nok krever at du liker både mørkt øl - og honning.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, moderat kremet beige skum.
MEGET sterk aroma av honning, også toner av karamell og sirup.
Kremig munnfølelse. Honningen dominerer smaken også, men ølet er ikke fullt så søtt som aromaen fikk meg til å frykte. Toner av kaffe og hostesaft, med en moderat humlebitterhet i avslutningen.
Det er sikkert delte oppfatninger av hvor lurt det er å tilsette honning i en porter, men mange liker det!
Stone Smoked Porter
Stone Brewing Company i Escondido, California, ville med sin Smoked Porter lage et øl som (ulikt en tysk rauchbier) har røyk som et balansert element i karakteren, ikke som HELE karakteren. Derfor faller det også i smak hos nesten alle som prøver det.
Svart farge på ølet, bra beige skum.
Interessant aroma av røstet og torvrøykt malt, blandet perfekt sammen med toner av sjokolade og hint av mørke frukter.
Smaken er først fruktig, så sjokoladepreget med tydelig innslag av torvrøyk, men røyken er ikke overdrevet, og får aldri lov å dominere. Noe røstet bitterhet og humlebitterhet i avslutningen.
Dette er et strålende og velbalansert øl! Det ble testet på vår referansegruppe på arrangementet "Onsdag i Annen", og oppfatningen var enstemmig: En herlig og lettdrikkelig røykporter, ikke ekstrem, bare GOD!
99/100 5,9%
Okells Aile Smoked Celtic Porter
Bryggeriet Okell & Son (Falcon Brewery) ligger på Isle of Man i Irskesjøen. Øya har den britiske dronningen som overhode men har ellers en selvstendig stilling. Parlamentet deres har røtter tilbake til dengang øya var under norsk overhøyhet, og flere av stedsnavnene har norrøn opprinnelse. Ellers har øya sitt eget keltiske språk, manx, som vel strengt tatt døde ut som et levende morsmål på 1930-tallet. Selv om engelsken "vant" har interessen for manx økt igjen i de senere årene, og mange har lært seg det som et "second language".
Aile er det manx-keltiske ordet for "ild", og som navn på denne porteren henspeiler det på at litt av malten er tørket og røyket over levende ild av torv. Derav får Okells Aile altså et diskret preg av torvrøyk. Ølet har tidligere vært å få på på Cardinal som "kontraktbrygg" under navnet Branded Drinks Coal Fire Porter - men nå får dere det i originalutgaven.
Kullsvart farge på ølet, med et flott brunt skum. Deilig aroma av sjokolade, røstet malt og plommer, med hint av lakris og torvrøyk. Smaken har et distinkt røstet preg med toner av kaffe, hint av sjokolade, torvrøyk og tjære, moderat bitterhet i avslutningen. Til å være et så mørkt øl er likevel munnfølelsen forholdsvis lett. Om du bør prøve det? Obligatorisk, folkens!
Haandbryggeriet Porter
Haandbryggeriet Porter er en robust porter i "polklassen", med et fyldigere preg enn Haandbryggeriets London Porter. Flaskekondisjonert som de andre.
Svart farge på ølet (= meget mørk rubinrødt når det holdes opp mot lyset) med et rikt og kremig lysebrunt skum. Fin røstet aroma, toner av mørk sjokolade, lær og treverk også.
Smaken har røstet malt, kaffe og sjokolade. Ikke så fruktig som en del engelske portere (denne er vel mer amerikansk i stilen), men så avgjort et knallgodt øl! Joda, det brygges sannelig godt øl i Norge også!
95/96 6,5%
Nøgne Ø Klin Kokos
Lagring av øl over flere år er vanligvis bare en god idé når det gjelder enkelte "levende" kvalitetsøl, helst med en voksen alkoholstyrke. Disse kan da utvikle seg i spennende retning.
Den legendariske ølbaren Kulminator i Antwerpen har spesialisert seg på slike lagrede øl. Og noen bryggerier gir sine sesongøl årgangsbetegnelse, slik at ølinteresserte selv kan velge hvor lenge de "tør" lagre årgangene i sin egen kjeller.
Hva har så dette med Nøgne Ø Klin Kokos å gjøre? Vel, selv om det ikke står et ord om det på flasken, er det en "offentlig hemmelighet" at dette ølet faktisk er en spesiell og lagret årgang av Nøgne Ø Julenatt, en vaniljeporter som ved en anledning ble brygget med en kunstig vaniljetilsetting (vanillin?), i stedet for den dyrere ekte vaniljen som ble brukt i andre årganger. En liten restmengde (bare 1550 flasker) ble lagret, for å se hvordan ølet utviklet seg. Man var bl.a. spent på om vaniljepreget ble sterkere eller svakere. Stor var overraskelsen da man etter noen år oppdaget at ølet ikke lenger smakte vanilje, men KOKOS! Ja, der finnes faktisk ikke ekte kokos i "Klin Kokos", selv om kokospreget nå er veldig tydelig.
Gjennom lagringen ble den rett og slett "et nytt øl" - ikke dårlig, bare veldig annerledes. Klin Kokos er svart på fargen, med et tett brunt skum.
Distinkt aroma og smak av kokos, sjokolade og mørke frukter. Assosiasjoner til solbadolje (kokosolje) er ikke til å unngå. Ikke overdrevent søt, men med moderat humlebitterhet.
Må bare prøves - du tror det ikke før du har smakt den!
Berentsen Julefnugg (09)
Berentsen Julefnugg (09) fra Egersund blir ett av to lokale Jule-sterkøl på Cardinal, og bryggeriet overrasket mange i forfjor da de som sitt første egenproduserte juleøl i “polklassen” ikke kom med en kopi av de store norske bryggerienes produkter i denne klassen, men i stedet lanserte sitt Julefnugg, som er adskillig mørkere og mer spennende. Ikke det mest utpregede “matølet”, det er nydelig på egenhånd. Ølet har en anelse rødskjær i den ellers mørk brune fargen, og godt lysebrunt skum. Dufter friskt og syrlig med innslag av brent kaffe og krydder. Smaken er preget av kaffe og sjokolade, God sødme i anslaget, og stor fylde. En viss bitterhet er varemerke for det meste øl brygget i Rogaland ser det ut til, så også her. Vi kunne muligens tenkt oss enda en klype humle til neste år.. Dette er et julesterkøl alle Rogalendinger kan være stolt av.
Coal Fire Porter
Coal Fire Porter er et øl det gode ølstedet RateBeer.com påstår i realiteten er det samme ølet som “Okells Aile - Smoked Celtic Porter”, brygget på Isle of Man - så da får vi vel tro det stemmer. Godt er det i alle fall! Kullsvart farge, flott brunt skum. Herlig aroma av sjokolade, røstet malt og plommer, med et hint av lakris. Distinkt røstet smak med toner av kaffe, hint av torv, røyk og tjære, bitter avslutning. Munnfølelsen er likevel forholdsvis lett. En skikkelig god porter, synes Sigmund.
Wickwar Station Porter
Wickwar Station Porter. Noen mener at forkjærligheten for mørkt øl som bærerne / portørene på de første britiske jernbanestasjonene viste ga navnet til øltypen "porter", men navnet er nok eldre enn som så. Men vi synes likevel det er en vakker og velfortjent hyllest til denne yrkesgruppen når Wickwar Brewing Company i Gloucestershire har kalt ølet sitt "Station Porter". Noen hver kan få lyst på et kraftig øl etter å ha strevd med tung bagasje - men prøv å få tak i en portør når du trenger det på jernbanestasjoner, ferjeterminaler eller flyplasser i dag ... Akk ja, tidene forandrer seg!
Ølet har en meget mørk brun til rubinrød farge, nesten svart. Flott lysebrunt skum. Frukt, sjokolade, røstet malt og bakeri i aromaen. Meget fin og vel avrundet smak, med et moderat røstet preg, noe frukt, kaffe og sjokolade, med en forsiktig syrlighet. Et par flasker av denne, og du tar den tyngste kofferten på strak arm!
Rother Valley Blues
Rother Valley Blues kommer fra det lille Rother Valley Brewing Company i East Sussex (på grensen til Kent)som har brygget her siden 1993, og presenterer seg her med en porter som bør falle i smak hos mange. Navnet Blues henspiller ikke primært på en kjent musikkform med røtter i Mississippi-deltaet - nei, ølet har er oppkalt etter smuglerbanden "The Blues", som i henfarne dager holdt tollvesenet i Sør-England for narr i mer enn 50 år, før de ble fanget og deportert til Australia.
Ølet er brygget kun med lokalprodusert humle, av sortene Fuggles og Phoenix. Bryggeriet ligger faktisk på en humlefarm! Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart. Flott lysebrunt skum.Meget fin aroma av sjokolade (minner om "Kong Haakon" konfekt), røstet malt og kaffe.
Smaken har et røstet preg og er ganske fruktig, med en moderat syrlighet. Toner av kaffe, sjokolade, svisker og lakris. Relativt lett i "kroppen", men godt! Godt!
Nøgne Ø Julesnadder
Nøgne Ø Julesnadder er til dels tyngre og bitrere enn det en forventer av et juleøl. Litt uklar
rødbrun. Stor, rik og kompleks duft av kaffe, tørket frukt, røyk, sitrus og til og med litt blomster. Kraftig malt, krydder og ikke minst humlesmak. Godt skum, stor bitterhet i finishen, sitter utrolig lenge. Et stort,rikt og bittert juleøl.
Black Knight
Black Knight fra Goffs Brewery er et nytt bekjentskap, de holder til i det vakre Cotswold-distriktet i Gloucestershire, England. Deres Black Knight er en klassisk engelsk porter, som vant sølvmedalje i CAMRAs store britiske vinterølkonkurranse 2006. Fra cask selges ølet i Storbritannia i november og desember, fra flaske er sesongen nårsomhelst - bare du har lyst på et godt øl! "Den svarte ridderen" er naturligvis svart på fargen, med et moderat til lavt gråbrunt skum. Fin aroma, noe røstet preg, kaffe og sjokolade, hint av tobakk og mørke frukter.Smaken er moderat røstet, igjen med kaffe og sjokolade, samt en svak fruktighet. Myk og behagelig å drikke!
RCH Old Slug Porter
RCH Old Slug Porter er igjen et øl fra det utmerkede RCH Brewery. 50 cl brun flaske, flaskekondisjonert, alk. 4.5%. Meget mørk brun farge, nesten svart. Bra kremet lysebrunt skum, som varer lenge. "Sneglesporet" som skummet etterlater nedover siden på glasset ettersom du drikker, har angivelig gitt ølet sitt navn - sammen med det faktum at bryggerne stadig måtte "slåss" mot snegler som kom seg inn i bryggeriet, på området der bryggeriet først holdt til. (Som vi vet, ELSKER snegler øl. Men det gjør vi også!) I det nye bryggeriet er ikke snegler noe problem, men porteren har beholdt sitt navn.
Behagelig aroma av svisker, mild kaffe og sjokolade. Røstet smak, temmelig tørr, toner av kaffe, mørkt brød og sjokolade. Noen fruktige toner i avslutningen, kaffe i ettersmaken. En meget bra porter med moderat alkoholstyrke.
Inderøy Ankerøl
Dette ølet, som stilmessig er en engelsk porter, har Inderøy Gårdsbryggeri gitt navnet Ankerøl som en hyllest til trebåtmiljøet i Kjerknesvågen i Trondheimsfjorden. Men "et anker" var også i sin tid (fra 1683) en norsk måleenhet for øl, som tilsvarte 38,6 liter. Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et fint og kremig lysebrunt skum. Fin røstet aroma med toner av sjokolade, mild kaffe og treverk. Deilig smak av røstet malt og kaffe, hint av sjokolade og mørke frukter, med en anstendig bitterhet i ettersmaken. Dette er en velbalansert porter, og jeg synes den er det aller beste ølet fra Inderøy Gårdsbryggeri - men så er jeg da også fryktelig glad i portere!
Haandbryggeriet London Porter
Haandbryggeriet har en Porter i "polklassen" også, men deres engelskinspirerte London Porter stiller i "butikk-klassen", og det gjør den med bravour! Et nytt bevis på at øl med moderat alkoholstyrke slett ikke trenger være smakløse.
Svart farge på ølet, rødbrunt i høylysene, med et digert, kremig og varig brunt skum.Deilig aroma av sjokolade, kaffe og røstet malt.
Fin smak med røstet preg, toner av røstet / brent malt og kaffe. Rimelig tørr, middels fyldig munnfølelse. Moderat bitter avslutning.
Jouluporter
Jouluporter er et spennende, kraftig, godt, overgjæret og meget mørkt juleøl. Jouluporter er det første estiske juleølet som selges i Norge i moderne tid. Ølet har en århundrelang og meget spennende historie. De store norske bryggeriene brygger ikke porter.
Bryggeriet A. Le Coq, eller Tartu Ölletehas som det kalles på estisk, ligger i Tartu i Estland, ca. 200 km sørøst for Tallinn. Bryggeriet ble grunnlagt i 1826 av tyskeren Justus Reinhold Schramm. Belgieren Albert le Coq drev eksport av engelsk øl (porter og stout) til Russland med base i London. I 1910-12 begynte bryggeriet som da het Tivoli å brygge porter. I 1913 kjøpte det engelske firmaet A. le Coq bryggeriet. Bryggeriet var statlig i sovjet-periodene. Porter ble brygget helt fram til 1969. I 1997 kjøpte det finske Olvi-konsernet bryggeriet. Finnene har gjort store investeringer i Tartu-bryggeriet, som nå er et topp-moderne produksjons- og tappeanlegg for øl, sider, alkoholholdige leskedrikker, brus og vann.
Årsproduksjonen ligger på ca. 45 million liter øl, vann, brus og alkoholholdige leskedrikker, noe som gjør A. le Coq er nå største drikkevareprodusent i Estland. En stadig voksende markedsandel på øl gjør bryggeriet til den nest største ølaktøren i Estland. 10 % av ølet eksporteres til blant andre Latvia, Litauen, Finland, Sverige og fra og med 2002 også Norge.
Jouluporter er det første estiske jule-sterkøl til salgs på Vinmonopolet.
Mørk brun farge. Middels/god fylde. Duft av søt humle. I smak lett, med fin bitterhet, ganske fruktig med hint av karamell. Meget god og fin bitterhet i ettersmak. Ølet har lang holdbarhet. Nytes avkjølt: 8-12 grader C, og best av alt…på lager..kallt og fint. God Jul i !
Cwmbran Plum Porter
Cwmbran Plum Porter fra det ikke helt lett uttalelige bryggeriet, Cwmbran Brewery, i landsbyenbyen med samme navn i Gwent i Wales kompletterer vårt utvalg av britiske ales slik at HELE Storbritania nå kan føle seg ekstra velkommen hos oss.
Cwmbran Plum Porter kommer i 50 cl flaske med alkoholinnhold 4,8% (britiske portere har gjerne en alkoholstyrke mellom 4 og 5%, mens amerikanske og amerikanskinspirerte portere ofte er betydelig sterkere). Denne skal være flaskekondisjonert.
Det er vanlig at britiske portere har en fruktig aroma og smak som kan minne om plommer, men denne er faktisk laget med en tilsetning av ekte plommer! Hersbrücker og Liberty er humletypene som er benyttet.
Mørk brun farge, moderat lysebrunt skum. Behagelig aroma av røstet malt, plommer/svisker, bakeri og mild kaffe, hint av røk. Rund, myk og mild smak med en meget avdempet bitterhet, skånsomt røstet malt dominerer, bare en antydning til plommer. Et godt øl - det bør særlig appellere til dem som ikke vil ha for mye humlebitterhet, men likevel ønsker seg et fyldig øl med fin aroma og smak.
Nøgne Ø Julenatt
Nøgne Ø Julenatt må ha fått navnet fra fargen. Så godt som sort. Mørk og enormt fyldig duft av mørk sjokolade, kaffe, matjord, vanilje, brent sukker, nøtter og malt. Kraftig og smaksrikt anslag med de samme aromaene som i duften, særlig er innslaget av bitter mørk sjokolade veldig forførende, fin friskhet det mektige aromaspekteret til tross, fra midten og utover tar en balansert bitterhet styringen. Og du blir sittende og smatte på den lenge etter at glasset er tømt.
Valhalla Auld Rock
Fra våre skotske (nesten norske) venner i Valhalla Brewery på Shetland kommer Auld Rock, en mørk ale som jeg vil si ligger nær opp til en porter. Før oljealderen skapte velstand, var det ofte en hard kamp for tilværelsen på de forblåste øyene, og mange utvandret til Amerika eller Australia. Når hjemlengselen meldte seg, omtalte de ofte Shetland med med kjælenavnet "the auld rock".
Auld Rock var Valhalla-bryggeriets første øl da de startet opp i desember 1997, og mange mener at det fortsatt er det beste. Mørk brun farge på ølet, lavt beige skum. God aroma av sjokolade, mild kaffe og lettrøstet malt. Smaken er moderat fruktig (mørke frukter) med et røstet preg, temmelig tørr, toner av mild kaffe, hint av mørk sjokolade og harpiks. Behagelig å drikke.
Isle of Sky Black Cuillin
Det foreløpig ikke-bryggende Hønefoss Brygghus får kontraktbrygget sin 1716 Pilsner hos Krönleins Bryggeri i Sverige. Hvorfor de har valgt årstallet 1716 vites ikke med sikkerhet, Krönleins startet opp i 1836, og det forlengst nedlagte Hønefoss Bryggeri startet opp i 1856. Sannsynligvis henspiller "1716" på krigen mot svenskene dette året, hvor det var flere trefninger nær Tyrifjorden. Det blir jo da mildt sagt ironisk at de moderne hønefossingene (med slagordet "Drikk lokalt!") nå får brygget ølet sitt i Sverige ...
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Grei pilsneraroma, moderat søtlig, toner av blomsteraktig humle og noe frukt.
Smaken er ganske frisk og "crisp", moderat sødme, moderat humle.
En lettdrikkelig og OK pils!
Williams Black
Williams Black Fra Williams Brothers i Alloa kommer denne mørke skotske ale, som nærmest tilsvarer en engelsk porter. Meget mørk rødbrun farge, nesten svart. Høyt og varig lysebrunt skum.
Meget fin aroma av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade, hint av solbær og lakris.
Smaken er først temmelig fruktig og lett syrlig, så overtar et moderat røstet preg og uttalte toner av kaffe. Moderat humle og sjokolade i avslutningen. Relativt lett i kroppen til å være en porter, men den er så avgjort et hyggelig øl. Vil garantert falle i smak (og mersmak!) hos alle som tør å smake noe som er mørkere enn pils!
Williams Midnight Sun
Hvorfor Williams Brothers i Alloa, Skottland, har kalt dette ølet "Midnight Sun", forblir en gåte. Ølet er nemlig svart som den mørkeste høstnatt! Kanskje har det sammenheng med at straks du kjenner den gode smaken, føler du midnattssolen skinne over livet ditt?
Det er en solid porter det dreier seg om her, jeg ville ikke ha protestert om de hadde kalt det en stout heller. I tillegg til den vanlige malten og humlen har de brukt svartrøstet/brent umaltet bygg, havre og litt fersk ingefærrot. Svart farge altså, med et høyt til moderat lysebrunt skum. Fint røstet preg over aromaen, toner av mørk sjokolade og kaffe. Smaken har et distinkt røstet preg gjennom det hele, med toner av kaffe og hint av mørk bitter sjokolade. Avslutningen har en bra bitterhet, både fra humlen og den brente byggen. Ingefæren bidrar også med et ekstra pirrende "touch" i avslutningen. Ettersmaken har et lite hint av harpiks.
Alt i alt er dette et meget trivelig øl å drikke, såvel midt på dagen som midt på natten, og undertegnede er allerede klar for innmelding i fanklubben!
Nethergate Old Growler
Nethergate Old Growler. Det engelske håndverksbryggeriet Nethergate ligger på grensen mellom Essex og Suffolk, i den vakre Stour Valley. De både brygger selv og får øl kontraktsbrygget hos andre håndverksbryggerier, alt etter kapasitet.
Porteren Old Growler (med bulldoggen som varemerke) er deres mest kjente og prisbelønte øl, og så er det da også brygget etter en oppskrift fra 1750-årene! Det moderne bryggeriet har imidlertid bare eksistert siden 1986.
Meget mørk farge på ølet, nesten svart, rødbrunt i høylysene. Bra lysebrunt skum som holder seg lenge, og etterlater et fint "kniplingsbroderi". Aromaen har massevis av malt, men også en kompleksitet hvor jeg finner toner av sjokolade, mørke frukter, karamell, mørkt rugbrød og kaffe, hint av eik også. Smaken har mange av de samme elementene som aromaen, her er det rikelig med malt, sjokolade og frukt, men også bra med humle i avslutningen. I ettersmaken er der toner av lakris. Virker dette for voldsomt? Da må vi straks understreke at Old Growler, til tross for sin kompleksitet og fylde, gir en "myk" munnfølelse og er utrolig lettdrikkelig. Dette er en strålende porter, rett og slett en "sann klassiker". En av mine absolutte favoritter på Cardinal!
St.Peter´s Old-Style Porter
St.Peter´s Old-Style Porter. Om "de gode gamle dager" egentlig var så veldig gode, kan sikkert diskuteres - men når man smaker denne porteren "i gammel stil" fra engelske St. Peter's Brewery blir man nesten overbevist om at det må være sant!
Vi har tatt inn hele 6 ulike øl fra dette gode bryggeriet, så vil du lese alt om de, får du vandre fra øl til øl. Vi kan her røpe at bryggeriet ble startet så sent som i 1996 av John Myrphy, professor i markedsføring, i lokaler like ved St.Peter´s Hall i Bungay, Suffolk. 4 av ølene kommer i de karakteristiske ovale flaskene som har sitt opphav i en ginflaske fra 18 hundretallet, lagd spesielt til en lokal pub.
Fargen på deres old-Style Porter er meget mørk brun til kastanjenøtt, nesten svart, med moderat skum. Herlig sterk aroma av røstet malt, mørk sjokolade og svisker. Toner av eik og sigarer også. Smaken er røstet, myk og mild med toner av sjokolade. Røstet ettersmak. Ja, dette er bare så godt sågodtsågodt!
Ægir Sumbel Porter
Ægir Sumbel Porter er en flaskekondisjonert porter fra Flåm og er omtrent så svart og ugjennomsiktig som du kan ønske deg det, med et lysebrunt skum som går fra høyt til moderat. Fin røstet aroma, med toner av kaffe og mørk sjokolade, og et lite hint av lakris. Smaken og munnfølelsen er mer forsiktig i anslaget enn hva du finner hos mange andre portere på Cardinal - litt syrlig og mild til å være en porter, med bare et moderat røstet preg. Lav bitterhet og lite sødme. Folk som synes andre portere kan bli for kraftige vil kanskje foretrekke denne?
Limfjords-porter
Limfjords-Porter er det mest kjente ølet til Lille Thisted Bryghus som er kjent som et av Danmarks beste bryggerier. Bryggerimester og administrerende direktør Peter Klemensens personlige favoritt er nettopp Limfjords-Porteren, som han har brukt 19 år på å perfeksjonere. Navnet kjøpte han av Aalborg-bryggeriet Urban, da det ble nedlagt i 1986. ”Oppskriften giver jeg ikke fra mig. Men jeg vil godt røbe, at det er lakrids og røgmalt, der giver den enestående smag, næsten som tovværk på havnen,” lyder det henført fra Klemensen som i 1970 var 3 måneder i lære hos Ringnes.
Thisted ligger ved nordkysten av Limfjorden i nordvest-Jylland. Bryggeriet ble grunnlagt i 1899, men feiret sitt 100 års jubileum i 2002. Thisted-bryggeriet har i 2004 ca 30 ansatte. Med sine 30.000 hektoliter øl om året, eller rundt regnet 35.000 flasker pr. arbeidsdag, er Thisted et av de minste bryggeriene i Danmark. I alt produserer bryggeriet 18 ulike øl samt brus og mineralvann. Også de 5 økologiske ølene har brygghuset en viss suksess med. Thisted har sesongøl for jul og påske. Ved siden av Limfjords-Porteren er det Porse Guld som er det fremste spesialølet. I dette ølet benyttes det ikke humle som smaks- og konserveringsmiddel, men Pors (Myrica gale). Pors ble benyttet som tilsetning til øl i før humlen kom til Norge/Danmark på 1200-tallet. I Vest-Norge ble porsøl brygget helt fram til siste krig. I følge tradisjonen skal Pors øke ølets berusende virkning. I løpet av kort tid er salget av Limfjords-Porter firedoblet, og bryggeriet har derfor startet egen produksjon av lakris. Jeg ble gjort oppmerksom på at dette er et undergjæret øl av entusiasten Sigmund Melberg, takker, som også har lagt oss til på verdens største øldatabase ”www.ratebeer.com” som Stavangers første ”verdig ølsted”. Meget tett, brunsvart farge. God fylde. Kraftige aromaer med preg av røkt og kraftig brent, mørk malt og attraktive sødmefylte lakristoner. God og bitter ettersmak med fine toner av lakris og rosin.
Anchor Porter
Anchor Porter kommer fra Anchor Brewing Company i San Francisco, som har aner tilbake til 1869. Selv om Anchor Brewery er godt kjent i øl-kretser, er dette slett ikke noe stort bryggeri. Det kan de da heller aldri bli om de fortsetter sin fine tradisjon med ”håndbrygget” øl som kun inneholder de fineste ingredienser. Deres mest kjente øl er Anchor Steam. (Er nå på plass!) Steam navnet brukes nå av mange bryggerier, blant annet Oslo Micro Bryggeri, og beskriver øl brygget med relativt primitivt utstyr på USAs vestkyst mot slutten av 1800 tallet. Fritz Maytag blir i dag regnet som gudfaren i den amerikanske mikrobryggeribølgen etter at han for førti år siden reddet Anchor fra å stenge, for så å videreutvikle og eksperimentere med de klassiske europeiske øltypene. Ved inngangen til 2010 finnes det 1450 nye mindre bryggerier i USA. Og hvert av dem har et utall varianter.
Det var imidlertid Anchor Porter vi skulle se på her.. Dette ølet så dagens lys i 1972, og er som all annen porter inspirert av originalen fra London. Anchor Porter er som alle Anchor’s produkter brygget med kun naturlige ingredienser. (Dette er et faktum man faktisk må presisere i USA!) Ølet inneholder kun det karbondioksidet det får i bryggeprosessen. Brunsvart farge. Tett aroma med antydning kaffe og vanilje. Fruktig, og ikke fullt så tørr som sine konkurrenter. Et etter min smak lettdrikkelig og utmerket valg.
Gonzo Imperial Porter
Gonzo Imperial Porter er en hyllest til "gonzo-journalistikkens far", nå avdøde Hunter S. Thompson. Kullsvart farge på ølet, med flott sjokoladebrunt skum. Interessant aroma med vinøse toner, røstet malt, melasse og nytt høy, kanskje noe treverk også. Smaken har en voldsom maltsødme og enorm fylde, med toner av sterk kaffe med sukker, mørk bitter sjokolade og wienerbrød. Bitterheten er på hele 85 IBU, men det kjennes ikke slik ut, da humlens bitterstoffer er balansert mot den kraftige maltsødmen. Den som ønsker seg et øl å slukke tørsten med ganske kjapt, har gått feil her - med sine 8,7% alkohol, fyldige "kropp" og intense smak er dette definitivt et øl man bare nipper til. Når man bare er forberedt på hva som venter en, er dette ølet faktisk en STOR opplevelse. (Jeg likte det mye bedre nå enn da jeg smakte det første gang i Sverige for et drøyt år siden). Og etiketten er jo tøffere enn toget, tegnet av briten Ralph Steadman.
Nøgne Ø Porter
Nøgne Ø Porter var favorittølet til bryggeriets tidligere daglige leder, Morten Huth. Det er en mørk kraftig amerikansk inspirert Porter. Mye mørk malt gir smak av kaffe og tørket frukt. Utvikler seg ettersom den varmes, og nye smaker av humle og salter kommer fram. Avsluttes med et snev av mørke plommer og karamell. Dette krevende ølet bør kanskje nytes for seg selv, men går også godt til nøtter (ikke peanøtter!).
Samuel Smith´s Taddy Porter
Samuel Smith gjeninnførte dette ølet i 1979 etter mer enn 50 års fravær i markedet. Samuel Smith’s Famous Taddy Porter er mørkebrun med en anelse rødskjær. Ølet ble kåret til ”Best i test” av Aperitiff i 2003 og er av øleksperten Michael Jackson kåret til et av verdens 5 beste Øl.
I våre øyne representerer dette ølet den klassiske porter, og er et obligatorisk øl å ha smakt.