Fischer's Helles (Fat)

Unknown-4

Er du bare en enkel øldrikker med enkle vaner, og behov for ukomplisert strupefukting? Hva kan da være bedre enn en sydtysk Helles (= lyst undergjæret øl) - nærmere bestemt fra Fischer's Stiftungsbräu i Erding, Bayern? Nå er den nemlig tilbake på tappekranen igjen, og denne gangen har vi flere fat! Bryggeriet er forlengst kjøpt opp av hveteølgiganten i samme by, Erdinger, men opererer som en selvstendig enhet, og de to ølmerkene har til og med forskjellige telt under Erdinger Høstfest. Lenge var Fischer-ølene bare å få lokalt, men vi var (selvsagt?) igjen først ute i Norge.
Jeg smakte Fischer's Helles første  gang på Brauerei-Gasthof zur Post i Erding. Bryggeriet har sine aner helt tilbake til 1691, men ble overtatt av Joseph Fischer i 1838, og har siden drevet under Fischer-navnet (må ikke forveksles med det langt større Fischer-bryggeriet i franske Alsace). Sønnen Friedrich Fischer overtok etter Joseph, men Friedrich måtte oppleve at alle hans tre barn døde før ham. Han og hans kone opprettet derfor en stiftelse i 1891, for å sikre at bryggeri- og vertshusvirksomheten ble drevet videre, og arbeidsplassene opprettholdt. 
Krystallklar gyldengul farge på ølet, moderat hvitt skum. 
Moderat aroma av lys malt, et hint av gressaktig humle.
Smaken er god og forfriskende, med tydeligere humle enn hva du finner hos en del av konkurrentene. Veldig bittert er ølet likevel ikke. Prost!

Erdinger Urweisse


Erdinger Weissbier er vår storselger på fat - nå har bryggeriet også kommet med sin Urweisse på flaske. Det er en litt mørkere Hefe-Weissbier, med litt fyldigere munnfølelse enn den vanlige Erdinger, men ikke på langt nær så mørk som en Weissbier Dunkel.
Glasset fylles først helt av et enormt hvitt skum, som bare langsomt lar et dypgyldent disig øl komme til syne.
Typisk hveteølsaroma med sterke toner av kryddernellik, også modne bananer og bobletyggegummi.
Smaken har igjen søtlige toner av modne bananer, også moderate toner av kryddernellik. Avslutningen er ganske mild, med minimal humle.
Som våre andre hveteøl er dette en deilig forfriskning!

83/98 4,9%

 

Erdinger Champ

Erdinger-CHAMP

Erdinger Champ er etter vertens vurdering et underkjent øl som har fått ufortjent mye juling i ”ekspertenes” vurderinger. Vel er det en tilnærming til ungdommen i forhold til vanlig hveteøl, men etter min mening er dette vellykket, og et glimrende sommerøl. Lyst og lett.
Lys gyllen farge. Dufter friskt og fruktig som hveteøl skal. God smak med noe sødme. Behagelig ettersmak med antydning til bitterhet.

Erdinger Schneeweisse

tn_470_erdinger-schneeweisse-1329506420

Erdinger Schneeweisse var det første utenlandske juleølet i polets hyller. Dette er altså et hveteøl i nissedrakt. Mange får ikke helt julestemningen av hvetejuleøl, men i Tyskland, og da spesielt Bayern, er slikt øl for mange det egentlige juleøl. Mye lettere, og må serveres kaldere enn annet juleøl bør. Fargen er uklar mørk gyllen, og det har som annet Erdinger øl et tett og fint skum som står og står. Flott! Frisk duft av humle, malt og karamell. Meget god, om enn litt lett smak med hvete, krydder, sitrus og humle. Hveten setter som vanlig sitt spesielle preg på øl med en fruktig friskhet, men denne er her rundet av noe. Mindre juleøl, mer hveteøl, men med et godt krydderanslag.

Erdinger Kristallklar

2080510_Erdinger_weissbier_kristallklar_05l_jpg

Erdinger Kristallklar er som navnet tilsier et filtrert hveteøl. Så liker du hveteølsmaken men ikke er helt familiær med gjærrester, er dette ølet for deg.
Ikke at dette er et mindreverdig brygg av den grunn. Kristallklar har sin dybde og friskhet i en kombinasjon få andre kan konkurrere med. Dyp mørk farge, kraftig fylde, men enda med en lys og lett hveteøl overtone.

Erdinger Pikantus

erdinger-pikantus-alemana

Erdinger Pikantus er ”tett” mørk brun, og uklar, som seg hør og bør. Nydelig kompleks duft med tydelige honningtoner. Smaken har et fyldig anslag akkompagnert av et meget godt skum og flott bitterhet. Krydder og mørk sjokolade i finish. Sitter lenge. Et alternativ for alle som syntes at Erdinger Weissbier Hefe var god, og vil prøve andre smaker i samme retning. Ikke likt, men ikke ulikt heller. Mer kompleks og mer fylde.

Erdinger Weissbier Dunkel

erdinger-weissbier-_bg

Erdinger Weissbier Dunkel kan for Guinness hatere skremme fanden på flat mark, men skinnet bedrar. Vi hadde det som ukens øl, og selv fruer fra møblerte hjem på Egenes måtte innrømme at dette var både friskt og lett, tatt i betraktning at det er et ordentlig øl.
Dyp, mørk farge med rødskjær. Ufiltert (noe du ikke ser Winking) Middels fyldig. Dufter av mørk malt, krydder og karamell. Mild og tiltalende hvetesmak. Moderat bitterhet. Vil du ha en anbefaling?

Erdinger Weissbier Hefe

bh109_1

Erdinger Weissbier Hefe er en absolutt favoritt, og blir stadig kåret som ”årets øl” over hele verden. Gyllen farge med obligatoriske gjærrester.(Ikke la deg skremme av det, det er gjær i brød og!) Lett fruktig duft med svakt krydderinnslag. Smaken er lett, med det søtlige hvetepreget som er karakteristisk for alt hveteøl. Moderat bitterhet fra Hellertau humlen. Dette er vårt mestselgende fatøl, som vi trygt anbefaler til alle som har lyst til å prøve noe annet enn den vanlige ”halvliteren”.
Alle hveteøl er gode ”sommer øl” og som forfriskende drikke når en har tatt seg ut, men Erdinger Weissbier Hefe har en renhet og klarhet i smaken vi mener mange av de andre ikke kan konkurrere med. Vel, er ikke dette en anbefaling, så vet ikke jeg.

Erdinger

hotelfront_bierwagen

Erdinger Weissbier er verdens største og mest populære hveteøl. På Den norske ølfestivalen 1997 ble Erdinger kåret som “Årets Importøl” fordi det etter meget kort tid på markedet er det mest populære tyske sterkølet i Norge. I 2001 ble Erdinger det mest solgte utenlandske ølet på Vinmonopolet! I følge Strag, norsk importør, er Cardinal det utested i Norge som selger mest Erdinger på flaske! Vi har fra 8.februar 2006 også tilbydd dette fra fat, og er de tre siste årene også det mestselgende utested av fatøl. Fra 2007 har vi også Erdinger Dunkel på fat. Erdinger Weissbräu er fremdeles privateid (etabl 1886?), og eieren er meget aktiv i driftet av bryggeriet. Erdinger produserer ca. 150 millioner liter øl pr. år, noe som ville utgjort ca. 70 % av det totale norske ølforbruket!! Bryggeriet eksporterer til ca. 40 land over hele verden. Hveteøl er den øl-typen som øker mest, ikke bare i Tyskland, men over hele Europa. Erdinger hveteøl er filtrert før tapping for å garantere friskhet og god holdbarhet uten at det mister sin høye kvalitet. Deretter gis ølet en annengangs gjæring på flasken. Erdinger hveteøl skal drikkes avkjølt (ca. 8-10 oC) i spesielle innsvingede høye ølglass. Glasset skal holdes i ca. 45 graders vinkel, og ølet skal helles sakte i glasset. Ølflaskene må lagres stående på grunn av at de inneholder gjær. Kunden kan velge om han/hun vil ha med gjæren i glasset. Ved nesten å tømme flasken og så la resten av ølet samle opp gjæren, for deretter å helle dette i glasset, vil man få fram den beste smaken.