Samuel Smiths Organic Perry


smiths_bottle_thin-5

Ikke øl denne gangen, men en perry (pærecider) som er laget på økologiske råvarer hos Samuel Smith’s Brewery i Tadcaster, England.
Meget blek gul farge, helles i glasset brusende med et høyt men kortlevd hvitt skum.
Aroma av perry-pærer og pæreskrell, toner av eik, eplesyre og sulfitter.
Middels søt smak av pærer, lettdrikkelig. Om du foretrekker den med isbiter eller uten, er opp til deg.

Samuel Smith´s Winter Welcome Ale

Cardinal Pub Stavanger

Samuel Smith´s Winter Welcome Ale kom i handelen tidlig på høsten 2008, og her blir det mer enn antydet at når man bare har et slikt øl for hånden, kan vinteren gjerne komme!
Vi slutter oss gjerne til den påstanden, men vil anføre at dette langt fra er den tyngste og kraftigste av engelske "winter warmers" - det er egentlig ikke noe "karstykke" å tømme en flaske, så også denne vil falle i smak hos mange!
Klar rav farge på ølet, digert off-white skum. Moderat maltpreget aroma, toner av karamell, toffee og kjeks. Smaken er også moderat maltpreget og nokså søt, med toner av karamellsaus, toffee og hint av eik. Moderat humle i avslutningen. Et alternativ sesongøl når det stunder mot jul, og en er lei av de tradisjonelle norske juleølene.

Samuel Smith Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Samuel Smith Imperial Stout fra Samuel Smith Brewery i Yorkshire er etter M.J. det eneste bryggeriet som lager egne tønner fremdeles. Det ekte fatølet tappes direkte fra trefat før det serveres.
Imperial Stouts farge minner om mørk sjokolade. Fyldig øl med aroma av brent bygg, kompleks malt, humle, alkohol og gjær. Kraftig, med mye smak. Bitter avslutning. Et spennende øl som anbefales.

Samuel Smith´s Taddy Porter

Cardinal Pub Stavanger

Samuel Smith gjeninnførte dette ølet i 1979 etter mer enn 50 års fravær i markedet. Samuel Smith’s Famous Taddy Porter er mørkebrun med en anelse rødskjær. Ølet ble kåret til ”Best i test” av Aperitiff i 2003 og er av øleksperten Michael Jackson kåret til et av verdens 5 beste Øl.
I våre øyne representerer dette ølet den klassiske porter, og er et obligatorisk øl å ha smakt.

Samuel Smith´s Nut Brown Ale

Cardinal Pub Stavanger

Samuel Smith´s Nut Brown Ale er, ikke overraskende, nøttebrunt på fargen (kastanjenøtt, vil nå jeg si), med et flott og varig off-white skum. Moderat aroma av hasselnøtter, malt, karamell og sjokolade. Maltpreget smak, moderat sødme med rikelig innslag av karamell, nøtteaktig avslutning med moderat humle. Ølet har mer karakter enn Newcastle Brown Ale, synes jeg, men er ikke mer spesielt enn at det garantert vil falle i smak hos "de brede lag av folket"! 

Samuel Smith´s Old Brewery

Cardinal Pub Stavanger

Samuel Smith's Old Brewery har holdt til på samme sted, den lille byen Tadcaster i Yorkshire, helt siden 1758, og har tappet vannet til bryggingen fra den samme brønnen i mer enn 200 år! Dette vannet har et naturlig høyt innhold av fosfater (salter), som bidrar til å gi ølene deres en særegen karakter. Særlig amerikanerne lar seg imponere av så solide engelske tradisjoner, og er avtakere av en stor del av de flasketappede produktene. Det kan nok innvendes at Samuel Smith's øl i dag har et forholdsvis "moderne" preg, de fleste er både pasteurisert og filtrert, så de faller i smak også hos folk som er skeptiske til "uklare" øl. Deres Imperial Stout og Taddy Porter har vært å få i Norge noen år, og nå kan altså Cardinal (og Vinmonopolet) introdusere også Nut Brown Ale og Winter Welcome Ale.