Lervig/Hoppin Frog Sippinn into Darkness


247242

Stavangers Lervig Aktiebryggeri har samarbeidet med amerikanske Hoppin’ Frog om imperial stouten Sippin’ Into Darkness, som er brygget med usannsynlige mengder kakao, vanilje og laktose (melkesukker). Svart farge på ølet, tynt lysebrunt skum. Sterk aroma av sjokolade, kakao (for mye), vanilje, marshmallows. Meget søt (altfor søt) og alkoholpreget smak, med massevis av kakao og sjokolade, også vanilje. Igjen altfor mye kakao. Ubalansert – ikke et øl for meg. Her må straks tilføyes at nesten alle som har ratet dette ølet, likte det bedre enn hva jeg gjorde.
Her er hva Lervig selv sier om dette ølet;
Vi fikk sjansen til å lage en øl sammen med noen av de beste stout bryggerene i verden, Hoppin Frog, fra Ohio. Vi slo sammen våre stout elskende hoder for å lage den ultimate slikemyke sjokoldestouten. Resultatet ble Sippin Into Darkness, en 12 prosents Sjokolade Martini Imperial Stout, som vi synes er en av de beste stoutene vi noen gang har laget! Dette er en typisk dessertøl, som passer bra sammen med sjokolade og vanilje.
Pale, munich, crystal, havre og carafa malt og Aroura humle. Aroma av vanilje og kakao.

Lervig Barley Wine 2017 BA Bourbon

Lervig Barley Wine 2017

Denne utgaven av Lervig Barley Wine er brygget med dobbelkoking for ekstra karamellisering, og har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Minimalt lysebrunt skum.
Aroma av bourbon, røstet malt, eik og vanilje.
Middels søt smak, distinkte toner av bourbon, eik og vanilje, også middels røstet malt og karamell. Moderat humle. Gode saker, men det er lov å dele flasken på to personer.

7 Fjell Walkendorff Amber Ale (fat)

Cardinal Pub Stavanger

7 Fjell Bryggeri i Bergen er snart operative med eget bryggeutstyr, men Walkendorff Amber Ale har de brygget hos Lervig Aktiebryggeri her i Stavanger. Malten som er brukt er Pale, Carapils, Crystal og Chocolate. Humlevariantene er Perle, Cascade og Amarillo.
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aromaen har distinkte toner av furu- og harpiksaktig humle, også toner av granskudd og grapefrukt.
Moderat kullsyre, myk munnfølelse. Smaken er verken for søt eller for tørr, igjen med furu- og grapefrukt-toner av nevnte humler, men blir aldri for skarp eller for bitter. Noe karamell i bakgrunnen, uten egentlig å være søt. Meget lettdrikkelig og forfriskende.

n/a 6% fat

Naparbier / Lervig Grønne Straff IPA

naparbier-x-lervig-gronn-straffe-ipa-01

Det spanske håndverksbryggeriet Naparbier i Noain, Navarra, har allerede hatt besøk fra Norge av HaandBryggeriet og Nøgne Ø. Nå er turen kommet til "vårt eget" Lervig Aktiebryggeri fra Stavanger. 
Navnet Grønne Straff IPA henspiller nok på den "straff" eller landeplage som normannerne (= blodtørstige vikinger) utgjorde for det sørlige Europa for 1200-1400 år siden. Men nå kommer de moderne vikingene heldigvis bare utstyrt med grønne "våpen", = deilig humle til fredelig samarbeid om IPA-brygging.
Svakt disig rav farge på ølet, moderat skum, svakt off-white. 
Sterk aroma av furuaktig humle, også toner av granskudd og sitrus.
Småskarp tørr smak av furu- og harpiksaktig bitterhumle. Kunne kanskje med fordel hatt en fastere maltet ryggrad for å støtte opp om humlen, men "humlehodene" på Cardinal blir nok fornøyde uansett.

81/94 6,5% 33cl

Lervig Art Collection Skull & Cross Blades Belgian Black Ale

Cardinal Pub Stavanger

Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg fortsetter sin «Art Collection»-serie, denne gang med etikettmotivet “Skull & Cross Blades” fra et kunstnerkollektiv I London, The Dotmasters. Stilmessig er Belgian Black Ale en krysning mellom stout, imperial porter og Belgian strong ale. At det er meget godt, er vel egentlig  ikke mer enn hva vi forventer når Lervig slår på stortromma.
Her er bryggeriets egne ord: «Dette er et øl med smak av mørke frukter, kaffe, sjokolade, lakris og plomme, samt hint av røyk. En krydret og syrlig smak gir ølet dets karakter. Ølet er ufiltrert og upasteurisert, og har fått fermentere og modne i flasken. Smaker fantastisk her og nå, samtidig som både smak og kompleksitet vil nå stadig nye høyder med årene. Ingredienser: Vann, malt, humle, sukker og gjær. OG: 16.1 & IBU 37.»
Vi noterer:
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Deilig røstet, fruktig og krydret aroma, hint av plommer, svisker, lakris og tobakk.
Smaken er rimelig tørr, og munnfølelsen er ganske lett til å være et mørkt øl på 8%. Distinkte røstede toner av kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, også rikelig med bitterhumle. En diskret fruktighet i bakgrunnen. Et knallgodt øl!

na IBU 37 8% 75cl

Lervig Art Collection Funky Moi Rye Saison

Cardinal Pub Stavanger

Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg har påbegynt sine nye serie med hånd-nummererte store flasker, hvor motivet på etiketten er designet av kjente kunstnere.  Først ute er Annette Moi med «Funky Moi». Viktigere er det kanskje at ølet i flaskene er knallgodt! Første øl ut er en «belgisk» saison, brygget med en dose rugmalt. Her er hva bryggeriet har å si: «Rye Saison er en "farmhouse style" ale laget i tråd med århundrelange belgiske ølbryggertradisjoner. Bryggingen har skjedd uten filtrering eller pasteurisering, i stedet har ølet fermentert og modnet til perfeksjon i flasken. Opprinnelig ble saison-øl brygget for belgiske gårdsarbeidere som hadde krav på inntil 5 liter hver arbeidsdag. Ølet måtte være sterkt nok til å hindre at det ble ødelagt i den lange lagringsperioden, samtidig skulle det ikke gjøre arbeiderne ute av stand til å jobbe. Nyt smaken av godt håndverk! Ingredienser: Vann, byggmalt og rugmalt, Saaz, Cascade og Willamette humler, gjær. OG: 13 P & IBU 45.»
Vi noterer:
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig søtlig og krydret aroma av belgisk saisongjær og fruktige og urteaktige humlevarianter.
Rikelig med kullsyre i munnen. Smaken er middels søt (= ikke for mye) med distinkte krydrede og urteaktige toner på en maltet bakgrunn, et hint av appelsiner. Meget god!

na 6,5% 75cl

Lervig / Nøgne Ø We Love Wheat (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø fra Grimstad har vært på besøk hos Lervig i Hillevåg, og sammen har de brygget et samarbeidsøl, We Love Wheat. 
Uklar oransje-brunlig farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk søtlig aroma av fruktig amerikansk humle og krystallmalt, distinkte toner av appelsiner.
Søt smak, med tydelig og fruktig amerikansk humle gjennom det hele, og en solid bitterhet i avslutningen.
Jeg finner ingen typiske hvete-karakteristika i dette ølet, men betraktet som en IPA vil det nok kunne finne mange venner, spesielt blant dem som også tåler litt sødme.

na 7,9% Fat

Lervig / All In Imperial Porter (fat)

Unknown-1

En solid nyhet på fat nå, i begge etasjer: Lervig / All In Imperial Porter, - et samarbeidsprosjekt mellom Lervig Aktiebryggeri og svenske All In Brewing.
Beksvart farge på ølet, flott kremig skum med farge som melkesjokolade.
Deilig røstet aroma av mørk sjokolade og kaffe, et hint av eksotisk treverk.
Røstet smak, middels tørr, kaffe og mørk sjokolade igjen, et hint av tobakk. Myk og behagelig å drikke - meget god!
 

Cardinal / Holmen / Lervig Quist (fat)

Cardinal Quist

Cardinal utlyste i fjor en hjemmebryggerkonkurranse blant de faste deltakerne på vårt ølentusiast-arrangement "Mandag i Annen". I juryen satt Trude og Sigmund fra Cardinal, og sjefsbrygger Mike Murphy fra Lervig. Vinnerølet skulle brygges kommersielt hos Lervig. Juryen kåret faktisk ikke bare en, men to vinnere - Julegjøk som kommer på fat til julesesongen i år, og den herværende Quist, som ble ansett som en framifrå helårsstout. Opphavsmennene til Quist er de glade hjemmebryggere i Holmen Nanobryggeri, Egil Ovesen og Jan Magnus Dahle. 3000 liter ble brygget kommersielt på Lervig, som vanlig under profesjonell og kyndig ledelse av Mike. Av dette tar Cardinal unna 1000 liter, mens ølentusiaster annetsteds får glede av resten - ølet er allerede introdusert til stor jubel på puben Olutravintola Pikkulintu (hold grisepraten Deres for Dem selv!) i Helsinki, Finland. Oppskriften er hemmelig, men vi kan røpe at spesialinnkjøpt engelsk Mild-malt og friske einerkvister fra Bjørnøy (derav Quist-navnet) bidrar til et spennende resultat. 
Heftig utseende: kullsvart farge på ølet, med et flott og kremig brunt skum.
Behagelig røstet aroma, toner av mild kaffe og mørk sjokolade, hint av sedertre og tobakk. Eineren er der, og bidrar med en friskhet til aromaen, men dominerer ikke.
"Smooth" smak, men likevel distinkt røstet med kaffetoner, også toner av tobakk, einer, treverk og engelsk lakris, og en uttalt humlebitterhet i avslutningen. Gratulasjoner og mange takk til Egil, Jan Magnus og Mike for et vellykket resultat! 

Lervig / Emörstrand Brujeria / Cardinal Julegjøk

Cardinal julgj

Julegjøk var den ene av de to vinnerne fra Cardinals egen hjemmebryggerkonkurranse (for deltakerne på vårt faste arrangement «Mandag i Annen»Winking – Quist Stout var den andre. Nå er begge på fat – samtidig! Den kommersielle versjonen er brygget på Lervig, med velvillig bistand av deres sjefsbrygger Mike Murphy. Den ble kanskje noe tørrere (= mindre restsukker) enn hjemmebryggversjonen, noe som medfører at krydderinnslagene står ekstra tydelig fram, og man unngår det søte «karamell-helvetet» som andre juleøl (i flg. Olav M. Bråtveit) er plaget med. Ja, for det er en krydret jule-ale vi har for oss her – egentlig uten sidestykke, det nærmeste du kommer ellers er vel Nøgne Ø Underlig Jul, men noen kopi av denne er Julegjøk likevel ikke. Her er det brukt hel grønn kardemomme i rikelige mengder, kanelstenger og rosiner, og Mike har bidratt med daddelsirup.
Uklar brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Uvanlig aroma som kan minne om einer (einerved mer enn einerbær, men einerlåg skal ikke være en av ingrediensene), gran og julekrydder.
Smaken er tørr og harpiksaktig, igjen toner av einer (det er nok humlen som sørger for harpikspreget) og massevis av julekrydder. Pepperaktig ettersmak. Dette er et øl som vi gjerne ville servert til retter som pinnekjøtt eller fårikål – men det går altså veldig godt an å drikke alene også!

7 Fjell Vinter (fat)

vinter_c3b8l_1024

7 Fjell Bryggeri, under ølfaglig ledelse av Gahr Smith-Gahrsen, er i ferd med å etableres i byen med de syv fjell - Bergen, så klart. Men siden de ennå ikke har fått montert eget bryggerianlegg, er det første ølet deres, Vinter (stilmessig en American strong ale), brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Stavanger. Malttypene er pale malt, crystal malt, dark crystal malt og chocolate malt. Humletypene er Perle, Cascade og Citra. 
Meget mørk rubinrød farge på ølet, nesten svart.Moderat beige skum.
Moderat aroma av harpiksaktig humle og løk.
Smaken er først "smooth" og forfriskende, med toner av fruktig humle, mens avslutningen og ettersmaken har en distinkt og skarp bitterhet, med noen sidetoner av løk. Denne skarpe bitterheten splitter oppfatningene hos våre lokale ølentusiaster: noen mener at ølet smaker helt supert, mens andre mener det er noe ubalansert. You decide!

Lervig / Voss Fandens IPA (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg har fått besøk av det nye Voss Bryggeri - og resultatet av samarbeidet er altså en Fandens IPA. Her kan man vel trygt si at vestlandsfanden har vært på ferde?
Rubinrød farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Herlig aroma av fruktig amerikansk (og kanskje newzealandsk?) humle, også toner av furu og gran.
Distinkt og fersk humlepreget smak gjennom det hele, med fullt smaksspekter fra humlen, ikke bare bitterhet altså (som for øvrig også er solid nok). I ettersmaken er bitterheten markert. En fandens god IPA, til glede for alle vestlendinger. Og vi serverer den til østlendinger også!

Lervig Pilsner

lervig_pilsner

Vi har hatt inne Lervig Pilsner en stund, men har glemt å fortelle noen om det. At både vi selv og mange av våre gjester foretrekker andre av Lervigs produkter med mer "trøkk" i, skal vi ikke legge skjul på - men det vil jo være meningsløst om de som sverger til byens egen pils må gå andre steder for å få den, så da satser vi på å ha den tilgjengelig på boks eller flaske til enhver tid. Kvaliteten er også mer stabil nå enn den var i bryggeriets oppstartsfase. 
Meget lyst stråfarget øl, med et bra og varig hvitt skum.
Behagelig fruktig aroma, toner av honning og gress også.
Meget lett i kroppen. Akseptabel humlekarakter, med noe bitterhet i ettersmaken. Ingen frastøtende sidetoner. Dette er en frisk, "ren" og lettdrikkelig pils - rett og slett.

7 Fjell Svartediket Black IPA

Cardinal Pub Stavanger

Bergens nye håndverksbryggeri 7 Fjell flytter snart inn i egne lokaler, men første batchen av Svartediket Black IPA er et "gjøkebrygg" som de har brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Stavanger, med IVAR-vann (Svartediket er ellers en av Bergens drikkevannskilder). Dermed kan enhver god siddis trykke ølet til sitt bryst som "vårt øl" - resultatet er nemlig meget vellykket. Bryggerne deler villig ingrediensene med oss: malttypene er pilsner, pale, hvete, pale crystal, crystal, carafa special 1 og 3. Humletypene er Athanum, Centennial, Mosaic og Warrior. 
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Moderat lys beige skum.
Behagelig aroma og smak av fruktig amerikansk humle mikses harmonisk inn med moderat røstet malt. Noen toner av kaffe og sjokolade, men blir aldri overdrevent røstet. Middels humlebitter og tørr avslutning. Meget lettdrikkelig for sin styrke - bør bli en vinner hos et bredt spekter av ølentusiaster.

Lervig / Magic Rock Farmhouse IPA

Cardinal Stavanger

Vårt lokale bryggeri Lervig er selvsagt alltid representert på Cardinal, og periodevis har vi også hatt øl fra det engelske kvalitetsbryggeriet Magic Rock på fat, til glede for mange av våre gjester. Når disse to bryggeriene bestemmer seg for å brygge et samarbeidsøl, er det jo ganske opplagt at vi tar det inn. Bryggingen har samarbeidspartnerne gjort hos Lervig i Hillevåg.
Farmhouse IPA er altså humlet som en IPA, men er brygget med belgisk alegjær og brettanomyces. Ølets krydrede karakter skal da bare utvikles mer markert med tiden.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av malt, brettanomyces (bondegård / mildt krydder), overmodne frukter og moderat humle.
Smaken er distinkt humlepreget og mildt krydret, ganske tørr og meget forfriskende. 

6% Fat 30L

ABC Henrik Imperial Amber Ale (fat)

abcsett-1

Norge har fått sine første "fantombryggere" eller "nomadebryggere" (= håndverksbryggere uten eget bryggeri, som leier bryggerikapasitet hos andre), selv kaller de seg "gjøkebryggere". ABC Brewing er et bergensk-stavangersk prosjekt, med Gahr Smith-Gahrsen (Andhrimne) og Kim Odland (Black Cat) i spissen. Imperial Amber Ale har de brygget hos Lervig i Hillevåg. Ølet kunne like gjerne vært kalt en IPA, etter vår mening. Godt er det ihvertfall! Som navnet sier er det brygget for Henrik Øl- og vinstove i Bergen, men i en inter-kollegial utveksling av ølfat med Henrik så sikret vi oss et par fat av dette fyrrige snabelstoffet. 
Ravfarget øl, svakt disig, med et moderat off-white skum.
Herlig humlepreget aroma, fruktige og harpiksaktige toner.
Smaken er distinkt humlepreget (amerikansk humle) gjennom det hele, med en solid bitterhet. Der er akkurat nok malt til å støtte opp under bitterheten, men ølet er ikke særlig søtt. Alkoholen er godt skjult.

Medgangs Villskot

Tåkefyrsten fra Jæren

Fra fat har vi nå Villskot, et "jærsk gardsøl" med lokale urter, med slektskap til den belgiske øltypen saison. Ølet er kréert av ølentusiasten og hjemmebryggeren Olav M. Bråtveit i Bryggelaget Medgang, og er brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg under kyndig ledelse av Mike Murphy. Ølet ble lansert under Jærdagene på Bryne, der det fikk behørig omtale. Urtene som er brukt er hylleblomst, bjørkeblader, ryllik og skvallerkål (gåselabb). Der er også brukt noe humle.
Svakt disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Meget god urtepreget aroma, med framtredende toner av hylleblomst og sitrusaktig humle.
Smaken er frisk, urte- og sitruspreget, lettdrikkelig. Noen kunne kanskje ha ønsket seg litt mer bitterhet, men dette er så absolutt et trivelig sommerøl som det er.

Lervig Hoppy Joe

Hoppy-Joe-02

Tradisjonen tro lanserte Lervig et nytt øl på Gladmatfestivalen i år, og det er så bra at vi tok det inn umiddelbart, også på fat. Hoppy Joe kaller de en American Red Ale - vi plasserer den i sekkeposten Amber Ale.
Rødbrun farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Sterk aroma av fruktig humle, også toner av gran, et hint av karamellmalt i bakgrunnen.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, men ikke ekstrem, toner av gran og noe frukt igjen. Der er nok noe karamellmalt (og / eller münchenermalt) og sjokolademalt og lurer i bakgrunnen, men de dominerer ikke, for ølet er ganske "tørt", uten noe mer restsødme enn det som er høyst nødvendig for balansens skyld. Meget hyggelig å drikke! Lervig og deres sjefsbrygger Mike Murphy har igjen "skutt en innertier"!

Mikkeller / Lervig Double Eye PA

Cardinal stavanger

Utenom Mikkeller Bar i København er Cardinal blant de første pubene i verden som har fått inn samarbeidsølet Mikkeller / Lervig Double Eye PA på både fat og flaske. Og det er litt av en opplevelse! Ølet (en double / imperial eller triple IPA) er altså brygget i Hillevåg, i samarbeid mellom Mikkel Borg Bjergsø og Mike Murphy.
Disig oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, også hint av lær og mildt krydder.
Fyldig og varmende munnfølelse - det ville være løgn å si at alkoholen ikke er merkbar, men hva venter du av et øl på 14%? Søt og fruktig (appelsiner) smak, massevis av amerikansk humle gjennom det hele, krydret og bitter avslutning, Et ekstremøl? - ja, kanskje, men helt perverst er det ikke. De som først har fått sansen for ølverdenens smaksbomber, vil mene at dette er FANTASTISK GODT!

Cardinal Kristenmannsblod

Cardinal Brand

Kristenmannsblod er Cardinals eget fatøl for troll, nisser og andre under- og overjordiske. Hos oss skal det lukte Kristenmannsblod både i julesesongen og langt innpå nyåret, om lageret holder! Ølet er spesialbrygget for oss av Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy. Ølstilen er nærmest flamsk rød - litt annerledes enn hva vi hadde sett for oss, men godt!
Meget mørk rubinrød farge på ølet, med et tett og kremig beige skum.
Meget behagelig aroma av rødvin, røde bær og julekrydder.
En flamsk rød skal smake "sweet & sour" - det gjør denne også, men i moderat grad. Vinøse og fruktige toner med preg av tyttebær, solbær og eik, samt et assortert utvalg julekrydder og jern i avslutningen. (Ja, ølet er faktisk tilsatt jern - her skal vi opp med blodprosenten!) Kvaliteten er godkjent av NBL (Norske Bergtrolls Landsforbund) og TVF (Transsylvanske Vampyrers Fagforening).

Lervigs Jul

Cardinal Stavanger

I år varter Mike Murphy & Co. på Lervig opp med et sterkt juleøl (6,8%) som virker fyldigere enn tidligere år. Da er vi naturligvis fornøyde med å ha Lervigs Jul på fat!
Meget mørk rubinrød farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Distinkt krydret aroma og smak, på en bakgrunn av karamellmalt, Toner av stjerneanis / anisfrø og andre julekrydder. Sødmen virker akkurat passe. Moderat humle og lakris i avslutningen.
Jo, dette er et øl som kaller på julestemningen!

Lervig Galaxy IPA (6,5%)

Lervig Galaxy ipa

Så er den kommet, Lervigs nye IPA i "Brewers Reserve"-serien, med litt mindre alkoholtrøkk enn Rye IPA (som også fortsetter i utvalget). Galaxy IPA har navnet sitt etter den australaske humletypen som er benyttet som enehumle i dette ølet. 
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av hankatt og fruktig humle (grapefrukt, tropiske frukter).
Smaken er distinkt humlepreget med en solid bitterhet gjennom det hele. Ganske tørr, meget bitter ettersmak. En bra IPA - etter min personlige smak tror jeg kanskje den vil vinne seg med litt mer lagring, men jeg vet at flertallet av IPA-fansen vil være uenige med meg i det, de vil helst ha IPA'en sin så "rå" og fersk som mulig. Galaxy er en bra humletype, og for alle som tenker på å begynne med hjemmebrygging er "
single hop"-øl som dette pedagogisk interessante for å bli kjent med den enkelte humletype. Men man skal naturlig nok ikke forvente samme kompleksitet i et "single hop"-øl som i et øl som kombinerer 2-5 forsjellige humlevarianter. 

Lervig Saison du Soleil

Cardinal Stavanger

Lervig Saison du Soleil, som vi når har fått på fat som den første pub i verden, er et øl i belgisk "bondegårdsstil", men er brygget med amerikansk humle, og en uortodoks tilsetning av røde pepperkorn. 6,3% alk. Som navnet sier er det et øl for den (forhåpentlig) solrike årstid. Gylden farge, høyt hvitt skum. Deilig fruktig og krydret aroma, toner av appelsinskall, koriander og pepper. Smaken er frisk og behagelig, med tydelige toner av sitrus og pepper, men jeg hadde kanskje forventet mer bitterhumle i avslutningen. Som det er, så er dette et godt øl som skiller seg ut fra mengden. Og jeg synes ikke de røde pepperkornene dominerer for mye!

Cardinal "Sigmunds Herbarium"

Herbarium
Herbarium er Cardinals egenutviklede urteøl, fagmessig brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg, under overoppsyn av de som utviklet hjemmebrygg-prototypen, Olav M. Bråtveit og Cardinals egen ølnerd Sigmund Melberg. En litt annen variant av ølet vant HaandBryggeriets krydder-og urteølkonkurranse for hjemmebryggere, og det var meningen at HaandBryggeriet skulle brygge vinnerølet kommersielt, men det fikk de aldri somlet seg til (vel, de har også hatt ganske sprengt produksjonskapasitet). Derfor tok vi saken i egne hender og satte Lervig med sjefsbrygger Mike Murphy på oppgaven. Mike har fulgt den nye oppskriften fra Sigmund og Olav slavisk, selv om vi har en mistanke om at han syntes dette var litt «crazy». Målsettingen har vært å skape et øl med tydelig smak av urter fra nordisk natur, men likevel ikke med mer ekstrem karakter enn at de fleste vil like det. Urtene har i tidligere tider blitt brukt i nordisk gårdsbrygging (ikke nødvendigvis alle samtidig), spesielt i tiden før humle kom i alminnelig bruk. Disse urtene ble også brukt som «te» i folkemedisinen, særlig før trolldomshysteriet grep om seg, og «kloke koner» som samlet urter fort kunne bli mistenkt for hekseri og ende sine dager på bålet. I våre dager har imidlertid disse urtene (og mange flere) fått en renessanse blant dem som er opptatt av naturmedisin og hjemlige nyttevekster – uten noe «hokus pokus», men med tro på at de motvirker infeksjonssykdommer og styrker immunforsvaret.

Etter moderne smak vil imidlertid et øl helt uten humle oppleves som «rart». Vi så derfor ingen grunn til ikke å KOMBINERE gode moderne humlevarianter med de nordiske urtene, og dermed få med det beste fra to verdener. Grunnoppskriften er en pale ale (med malttypene pale og münchener) , gjæret med den samme amerikanske gjærtypen som brukes i Lucky Jack. Som bitterhumle brukte vi den tyske klassikeren Perle, da den engelske vi hadde bestilt vakte bekymring hos tollerne i Oslo, som for sikkerhets skyld returnerte den til England! Tror vi må tilby tollvesenet et kurs om ølingredienser …
Den newzealandske aromahumletypen fra prototypølet var helt utsolgt før neste humlehøst (som på New Zealand selvsagt er på våren norsk tid) – men så fikk vi snusen i en helt ny (fra 2011) og spennende humletype som heter Kohatu (også den fra New Zealand), og importerte den via Australia. Dermed var alt klart for å brygge et øl som der garantert ikke finnes maken til!
Hvilke urter er det så vi har brukt? Så skrekkelig mystiske er de ikke, og helst vil vi at du skal lukte, smake og gjette selv – men siden noen ikke liker å kaste seg ut i det store ukjente, får de fasiten her: Nevnt etter mengde er det ryllik, hylleblomst, brennenesle, bringebærblader, einerbær, bjørkeblader og salvie. Kombinert med humlen skaper de en god men ikke overdreven bitterhet, med dufter fra en norsk sommerdag. Nei, vi vil på ingen måte påstå at alle øl «burde smake som dette». Der lages jo fantastisk mye godt øl med humle som eneste «krydder». Men vi tror de fleste vil være enige med oss i at som en avveksling fra «det vanlige» er Herbarium en både interessant og god opplevelse!
 
 
Sigmund

Lervig Rye IPA


Lervig Rye IPA var vi en tid alene i hele verden om å ha på fat - nå er ølet kommet i ny versjon på flaske, med solid alkoholprosent og en bitterhet på minst 100 IBU. Ølet er altså brygget med rugmalt og havre i tillegg til byggmalten, og humletypene er Chinook, Citra og Centennial. Den nye versjonen er noe lysere på fargen enn den vi hadde på fat.
Herlig fruktig aroma av amerikansk humle og rug.
Distinkt humlepreget smak med noen grapefruktaktige toner. Meget bitter avslutning og ettersmak. Ølet er ikke særlig søtt, men der er likevel en akseptabel maltet ryggrad, med et hint av rugbrød.
En nytelse å drikke!

Lervig Betty Brown


Betty Brown ble lansert under Gladmatfestivalen 2011, og er det foreløpig siste tilskuddet i vårt lokale Lervig Aktiebryggeri sin "Brand"-serie, basert på gamle "iddiser" (sardinboksetiketter). White Dog og Lucky Jack er de andre. Betty Brown er naturligvis en brown ale, kréert av Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy. (Vi hadde en tidlig versjon inne på fat i Mai 2011 som vi solgte under navnet ”Brun & Blid. Se egen omtale)
Mørk brun farge på ølet, kremig beige skum.
Moderat aroma, toner av malt og sjokolade.
Smaken har sterke toner av sjokolademalt, også hint av karamell og nøtter, men blir aldri for søt. Den er balansert av distinkte toner av newzealandsk Pacific Gem-humle, som med sin bjørnebærlignende karakter er et interessant valg for en brown ale. (Da vi spurte Mike hvorfor han valgte akkurat denne humletypen, svarte han bare "Don't ask me!". Men for en dyktig brygger har selv tilfeldige innfall en tendens til å bli en suksess.) Da Betty Brown er meget smakfull og har en fyldig munnfølelse, kunne du lett tro at den er sterkere enn hva den faktisk er. Dette er nemlig en brown ale som gir mersmak!
Fansen av Newcastle Brown Ale skal selvfølgelig fortsatt få favorittølet sitt på Cardinal - men når der brygges et så bra alternativ lokalt, vil vi oppfordre alle til også å prøve Lervig Betty Brown.

Brewers Reserve Lervigs Jul


Lervigs Jul i polklassen er en ale, og en helt ny kreasjon av året, av sjefsbrygger Mike Murphy. Meningene om ølet er sterkt delte, som de ventelig kan være når bryggeren har vært framme og drysset av krydderposen. I noen juleøltester går det helt til topps, mens andre er mer avmålte.
Kobber til brun farge på ølet, flott og varig off-white skum.
Krydret aroma, toner av stjerneanis, ingefær og brunt kandisukker.
Relativt lett i kroppen for sin styrke. Smaken er nokså søt, med toner av karamell, brunt kandisukker, anis og ingefær. Ingefæren er imidlertid så moderat at den ikke er "brennende", og humlen er meget moderat.

Lervig/Kissmeyer PilNZer


Nok et samarbeidsprosjekt mellom byens eget Lervig Aktiebryggeri og den danske mesterbryggeren Anders Kissmeyer har vi fått i våre kraner - med det smått u-uttalbare navnet PilNZer. For å klarne begrepene: NZ står for New Zealand, og vi snakker altså om en pilsner i tysk stil, men med den viktige forskjellen at tysk (eller tsjekkisk, for den saks skyld) humle er erstattet med noen av de nye og spennende newzealandske humlevariantene - jeg går ut fra at Nelson Sauvin er en av dem. Siden den herværende ølbokskribent er en mega-fan av humlevariantene fra våre antipoder i sør, er det kanskje ikke rart at han er fornøyd med dette ølet. Selv verdens mest utbredte øltype, pilsneren, blir bedre med newzealandsk humle!
Vanlig lys gylden pilsnerfarge, moderat hvitt skum.
Herlig aroma av newzealandsk humle, hint av stikkelsbær og tropiske frukter.
Ganske crisp og lett i kroppen, som en pils skal være. Humlepreget smak gjennom det hele, fruktige toner, men ikke for bitter. En glimrende forfriskning!
 
(Må vi få lov å påstå at vi i år har et bedre utvalg av friske sommerøl på fat enn vi noen gang har hatt? Og at dette er ett av dem? Takk. Da sier vi det: CARDINAL HAR I ÅR ET BEDRE UTVALG AV FRISKE SOMMERØL FRA FAT ENN VI NOEN GANG HAR HATT FØR. OG DETTE ER ETT AV DEM! Takk for oppmerksomheten.)
 

Lervig Cardinal´s Flower Power



Det ville vært en utenkelig og nærmest grusom tanke om Cardinal skulle la sine gjester vansmekte i sommer uten et egeninitiert sommerøl på fat. Dette har vi selvsagt gjort noe med. En idé fra vår egen ølnerd Sigmund Melberg ble lansert for Lervigs eminente sjefsbrygger Mike Murphy, og oppskriften ble tilpasset de råvarer som Lervig enkelt kunne skaffe. Resultatet, Flower Power Summer Ale, er såpass lett og forfriskende at "alle" vil like det, samtidig som det har mye mer smak enn det skvipet som de store industribryggeriene lanserer som "sommerøl" i dagligvarebutikkene. Flower Power er stilmessig en golden ale / blonde ale, brygget på pilsnermalt og en liten dose flaket havre. Den er gjæret med California alegjær. Bitterhumle er tyske Perle, og aromahumlen er Styrian Goldings fra Slovenia. Og så er det krydret med tørket hylleblomst, som ikke får lov å dominere, men bare merkes som en lett og floral antydning i både aroma og smak.
Gylden farge på ølet altså, moderat hvitt skum.
Aromaen har toner av nyslått gress, litt sitrusfrukt og et "touch" av hylleblomst.
Den forfriskende smaken har et bra nærvær av humle gjennom det hele, men blir aldri for bitter. Igjen hint av sitrus og hylleblomst. Moderat og behagelig bitterhet i ettersmaken. Dette er et øl som det er lett å drikke mange av, så nyt smaken og kjenn din begrensning! Kort sammenfattet: Hvis du ikke opplever dette ølet som forfriskende, tror vi ikke du var særlig tørst i utgangspunktet ...

Lervig Cardinal Brun & Blid

Lervig Cardinal Brun & Blid

Vi går inn i en årstid hvor folk gjerne er både brune og blide, og hva er da bedre enn at Cardinal har fått sin egen brown ale på fat fra Lervig, til og med med bilde av en Brun & Blid pubvert på pumpclip'en?
Meget mørk rødbrun farge, kremig beige skum.
Aromaen har toner av treverk og aske, hint av tobakk.
Smaken er nokså tørr (denne utgaven er brygget uten karamellmalt, som imidlertid kommer med i neste brygg). Preg av malt og treverk igjen, røstede toner også. Aske og middels bitter humle i avslutningen. Rimelig bitter ettersmak.
Vil falle i smak hos alle som ikke vil ha for mye sødme i ølet sitt.

Dette ølet er forløperen til Lervigs nå lanserte brown ale i butikklassen under navnet ”Betty Brown”.

Lervig Barley Wine Aged in Bourbon Barrels



Stavangers eget Lervig Aktiebryggeri imponerer stadig med serien "Brewer's Reserve", under sin sjefsbrygger Mike Murphy. Barley Wine Aged in Bourbon Barrels er nettopp det, en sterk ale på 10% som har nytt godt av 5 måneders lagring på fat av amerikansk eik, som tidligere inneholdt bourbon whiskey. Og det kjennes!
Ølet er basert på Cardinals egen «Winter Wine» (Se egen omtale av denne). 800 liter av de opprinnelige 1800 ble lagt på fat og modnet til det produktet vi nå stolt kan presentere.

Dyp brun farge på ølet, flott off-white skum.
Behagelig maltpreget aroma med toner av mørke tørkede frukter, bourbon whiskey, vanilje og eik.
Smaken er maltpreget, fyldig og middels søt, balansert av et bra humleinnslag (East Kent Goldings). Igjen toner av mørke tørkede frukter, bourbon og eik. God bitterhet i ettersmaken.
Er det rart vi er stjernefornøyde med å kunne tilby slike kvalitetsprodukter fra Lervig?

Lervig Konrad's Stout



Konrad's Stout fra Stavangers eget Lervig Aktiebryggeri er et nytt øl i "Brewer's Reserve"-serien, en kreasjon av Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy. Stilmessig er det en Russian Imperial Stout, brygget bl.a. med en andel havregryn.
Kullsvart farge på ølet, flott brunt skum.
Sterk aroma av brent bygg, toner av kaffe, hint av aske og treverk, et touch av røk.
Rik og fyldig munnfølelse. Middels søt smak med sterke røstede toner, kaffe og mørk bitter sjokolade. Bitter og tørr avslutning, røstet ettersmak. Humletypen er Chinook.
Et supert øl - og som bryggeriet sier: "La pysene plaske rundt i pyttene sine. Konrad's Stout er ølet for deg som setter pris på ekte vare."
 

Cardinal Winter Wine


Cardinal Winter Wine
Enhver pub med respekt for seg selv har sitt eget øl! Etter at vi i sommer hadde suksess med vårt sommerøl (kölsch) fra Ægir i Flåm, og Lervig har fått Mike Murphy som ny sjefsbrygger, var egentlig valget lett. Som sjefsbrygger ved Gourmetbryggeriet i Danmark kreerte Mike deres sagnomsuste Barley Brew, og da jeg ba ham lage et godt og sterkt vinterøl med denne øltypen som stamme, var det ikke nei i hans munn, og resultatet er altså nå i kranene våre, og kun der. Den er altså tiltenkt å være et smakrikt og kraftig øl for den mørke årstiden. Uklar brun farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat men god aroma av brunt kandisukker, lær og krydder.
Smaken har toner av (amerikansk) overgjær, brun malt, (Pilsner og Münic sammen med karamell og sort malt) brunt kandisukker (uten at ølet er særlig søtt av den grunn), krydder og alkohol. Mike har benytter Hellertau Magnum og aroma, og dette sammen med East Kent Goldings humle er med på å gi ølet dets karakter, og kjennes moderat i avslutningen. Varmende munnfølelse. Ganske bitter ettersmak. Et øl vi er meget godt fornøyd med!

Lervig Winter Ale



Lervig Winter Ale er nært beslektet med Cardinals Winter Wine som vi har på fat, men har noe mindre alkohol og er modnet med rosiner. Stilmessig ligger den på grensen mellom English Strong Ale og Barleywine.
Kobberfarget øl, høyt til moderat kremfarget skum.
Maltpreget aroma med sterke toner av rosiner og andre mørke tørkede frukter, brunt kandisukker og mørk sirup.
Varmende munnfølelse. Smaken har mørke tørkede frukter, brunt sukker, malt og alkohol, men er ikke for søt. Moderat men merkbar humle i avslutningen. Godt øl!

Kissmayer & Murphy Smoked Baltic Porter


Fra fat har vi nå Kissmeyer & Murphy Smoked Baltic Porter, som altså den danske mesterbryggeren Anders Kissmeyer og vårt lokale Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy har brygget i fellesskap ute i Hillevåg. Navnet sier det med et meste - dette er en undergjæret Baltic porter, med så mye røykmalt at den også minner om tysk Rauchbier.
Svart farge på ølet, flott beige skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt / bacon, også røstede toner.
Smaken har også sterke røkte toner, og moderat røstede toner. Ikke særlig søt.
Dette er et øl som du kunne ha brukt til å marinere svinekjøttet før du la det på grillen - men for dem som føler et visst behov for å marinere det indre av sitt eget legeme, anbefaler vi det på det sterkeste!

Explore Me IPA


Explore Me IPA ble brygget ute på Lervig i Hillevåg med og for firmaet Talisman, men "restopplaget" har Cardinal fått gleden av å selge. Dette er altså et "one-off" brygg som du ikke får andre steder, så når det er tomt er det tomt! Det er i utgangspunktet en IPA, men med norsk "butikkstyrke" og en ganske uvanlig gjærkombinasjon, nemlig 50/50 witbiergjær og lagergjær. Ølet er flaskekondisjonert og "levende", og har ikke vært kaldlagret etter gjæringen. Hvilke humletyper som er benyttet har vi fått motstridende meldinger om, men noe amerikansk har det helt sikkert vært inne i bildet her.
Uklar gylden farge, moderat hvitt skum.
"Katteaktig" og sitrusaktig aroma.
Lett kropp. Sitrusaktig og furuaktig smak, meget god. Noen kunne sikkert ønske seg litt mer malt i smaken også, men for humleelskerne er dette "gefundenes Fressen".
 

Lervig Northwestern Premium Lager

Lervig Northwestern Premium Lager

Lervig Northwestern Premium Lager har "Northwestern"-navnet sitt fra det nordvestre USA (Oregon og staten Washington) hvor man dyrker de tre humletypene som er benyttet, Chinook, Amarillo og Citra. Ølet er ufiltrert og upasteurisert for maksimal aroma og smak, og du får det bare fra fat - og bare på Cardinal! Er det rart vi er stolte? Dette ølet utroper vi nemlig, uten forbehold, som Norges beste gyldne lagerøl. Og det er ikke tull engang! Hovedæren for det vellykkede resultatet har Lervigs nye amerikanske brygger, Mike Murphy.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med moderat hvitt skum.
Vidunderlig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av sitrus og tropiske frukter, solbær / solbærblader, hint av honning, med et balansert innslag av pilsnermalt og krystallmalt.
Middels fyldig munnfølelse, ikke for tung. Smaken er forholdsvis "crisp" og tørr, med et distinkt humlepreg gjennom det hele. Og humlesmaken her dreier seg ikke bare om bitterhet (som jo er solid nok, perfekt balansert mot malten) - her er der også toner av sitrus / grapefrukt og furunål / harpiks.
Til stavangerpatriotene sier vi bare: slutt å sutre over nedleggelsen av Tou. Byen har nemlig nå et bryggeri som er i stand til å levere øl helt i norsktoppen!

Lervig Fiine Premium

lervig1

Lervig Fiine Premium var et øl fra Stavanger det stod respekt av. Som navnet tilsier skal dette være fyldigere øl der det ikke er spart på råvarene. Med dette ølet burde Lervig være på rett vei, ved å distansere seg ennå mer fra den typiske pils til et noe mørkere og mer smakfullt produkt.
Vi hadde det upasteurisert og ufiltrert en stund, og det var godt: Skummet flott, og det duftet liflig av mye humle og malt. Noe blomster og sitrus. Smaken Var preget av den rundhåndede bruken av malt, og ølet var svært godt balansert, med moderat bitterhet. Ettersmaken rund og fin. Mersmak het det da, og solgte i bøtter og spann! Men kilden tørket inn og vi fikk ikke spesialbehandling, dvs. ufiltrert og upasteurisert Fiine.
Det filtrerte og pasteuriserte produktet på boks har mistet det meste av dette, og framstår som en vanlig nordisk gjennomsnitts Touhansamaccb lys lager fra Ringens Hansa Borg Bryggeri.

Lervig Bokk

Larvik--Nost_Bokkol

Vårt lokale Lervig Aktiebryggeri kommer her med en Bokk som er nokså ulik de mørkeste norske bokkølene som f.eks. Aass Bock, men den er heller ikke lys som noen av de tyske.
Det at vi får den ufiltrert og upasteurisert på fat gir ølet et helt eget preg, som nok ville blitt sterkt redusert i "vanlig" utgave. Vi fikk tidligere Lervig til også å tappe sin «Fiine» på fat før det ble ”ødelagt” av pasteurisering og filtrering, men da dette ble for arbeidskrevende for dem, og vi måtte over på det «drepte» ølet forsvant den gode smaken og salget stoppet opp av seg selv.
Lervig ansatte i November 08 ny brygger, som tidligere var viden kjent fra sine bryggerkrumspring på Mack i Tromsø. Så at Lervig nå definitivt er inne på en tanke som passer Cardinal som hånd i hanske er sikkert.
Smaksopplevelser og ølkultur. Dette er altså deres første test brygg (15/9-08 tappet 2/2-09) i en kommende serie, der neste etter sigende blir en Wit som skal få navn etter en av de gamle «Iddisene» fra Lervig. (Sorte Hund?)
Lervigbokk fåes kun på Cardinal!Humle er tilsatt tre ganger. Tysk Perle er brukt i 1. og 2., mens Tsjekkisk Saaz er brukt som aroma humle. Gjæren som er brukt er en overgjær type AJL 1522. Ølet er på 6,5% vol.
Dyp rød til mørk brun farge, med et lavt beige skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset. Aromaen har distinkte toner av smørmalt / butterscotch, også toner av malt, tørkede frukter og sherry. Smaken er maltpreget (Pilsnermalt, Crystal 100, Münchnermalt og Black malt), men også meget fruktig med vinøse toner, samt toner av karamell, lav bitterhet. Det er ikke ofte man finner et bokkøl med så mye fruktighet, så dette bør absolutt prøves. Klart det er ekstra hyggelig når byens eget bryggeri går nye veier. Når vi skulle finne et bilde her var dette desverre ikke å finne, ettersom ølet kun har blitt servert på Cardinal, men Larviks Bokköl er vel close enough?
(Ølet er senere gitt us som Lervig Vellagret Julebrygg, 2010)

Gledelige Lervig Juleøl (08)

image.asp

Gledelige Lervig Juleøl (08) fra byens eget bryggeri tok andreplassen i apèritif’s store juleøltest for ”butikkøl”. Og dette må jo være gledelig for et lite nystartet bryggeri. Juleøl er liksom bryggerimesterens årlige svenneprøve, og det ølet som blir mest testet og omtalt. Utbudet i år er jo betraktelig, noe som ikke gjør prestasjonen dårligere.
Fargen er lys mahogny og ølet har et flott skum. Det lukter jul! Det lukter julekrydder, malt og humle! Det lukter glede! Smaken er sødmefylt og varm, som et godt norsk juleøl skal være. Fin bitterhet som sitter godt.

Lervig Vellagret Julebrygg (08)

GloriaObject-120823

Lervig Vellagret Julebrygg (08) er et nytt øl fra Lervig (avløser vel deres tidligere Juleøl 6,5%, som de vel strengt tatt ikke brygget selv). Fargen ligger et sted mellom kastanjenøtt og mahogni, med et moderat og kremaktig beige skum. Aroma av moderat røstet malt, et hint av røkmalt, mildt krydder, karamell og eik.Smaken har karamell, krydder, et hint av røk igjen, moderat humle i avslutningen. Lervigs beste produkt så langt!

Lervig White Dog

lervig-white-dog

Uhemmet ros herfra til vårt lokale Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg, som har tatt et skritt bort fra de vanlige pilsvariantene ved å brygge en typeriktig witbier, et ufiltrert hveteøl i belgisk stil. White Dog Brand har fått navnet sitt fra en "iddis" (= sardinboksetikett, for de uinnvidde) som Hillevaag Sardinfabrikk produserte i 1908. Meget blek grågul uklar farge på ølet (nesten melkeaktig hvitt), med et høyt hvitt skum. Deilig og typisk witbier-aroma med toner av sitrus og koriander, også toner av kryddernellik og bananer. Ølet er både friskt og forfriskende - MEGET forfriskende, vil jeg påstå! Smaken er også typisk witbier, koriander og sitrus igjen, med merkbar humle i avslutningen. Humletypene som er brukt er tsjekkiske Saaz og engelske East Kent Goldings. Et herlig sommerøl som gir mersmak hele året - én er simpelthen ikke nok!