Bocq Gauloise Christmas
Bocq Gauloise Christmas er nok samme ølet som i fjor bare het Bocq Christmas, og før det Regal Christmas. Det har vært å få på store flasker på Vinmonopolet i flere år, nå får vi det i mer hendig størrelse. Det er altså belgiske Brasserie du Bocq som står bar dette juleølet, som stilmessig nærmest er en "abbey dubbel".
Mørk brun farge på ølet, digert off-white til beige skum.
Rik og behagelig aroma av karamell, brunt kandisukker, mørke tørkede frukter og mildt julekrydder, hint av koriander og lakris.
Fyldig og ganske søt maltpreget smak, hvor du finner igjen de samme elementene som i aromaen. Bitterheten er på 32 EBU, som er ganske moderat for et så sterkt øl..
Et riktig koseøl fra Belgia!
Bocq Gauloise Blonde
I serien med "galliske" øl fra belgiske Brasserie du Bocq har vi også fått Gauloise Blonde, som til tross for 6,3% oppleves som et lett og forfriskende øl i typisk belgisk og nordfransk stil. Nærmest en daglig styrkedrikk for de tapre gallere, altså. Maltekstraktinnholdet er 14%.
Disig lys gul farge, digert hvitt skum.
God fruktig og mildt krydret aroma av belgisk overgjær, noe gressaktig og urteaktig humle også.
Mild og lett krydret smak, noe lett frukt også. Høyt kullsyrenivå, meget forfriskende og velegnet som aperitif. Ikke vanskelig å like!
Waterloo Double 8 Dark
Hvis deltakerne i slaget ved Waterloo virkelig hadde fått så godt øl som dette på forhånd, ville de sannsynligvis blitt værende på vertshuset, avlyst hele slaget, og gått for å sove middag etterpå. Dermed kunne man ha unngått en masse blodsutgytelse. Nåvel, selv om Waterloo Double 8 Dark skal ha sine røtter i Brasserie du Marché nær slagstedet, brygges det i dag under atskillig mer moderne forhold av Brasserie du Bocq. Resultatet vil garantert fremkalle salige smil hos alle som drikker det på Cardinal.
Dyp brun farge på ølet, digert og varig beige skum.
Behagelig aroma av mørke modne frukter, krydder, brunt kandisukker og karamell.
Maltpreget smak med toner av brunt kandisukker og karamell, også toner av krydder og mørke tørkede frukter. Moderat humle.
Dette er et riktig koseøl - kose kose kose! Nam nam!
Waterloo Triple 7
Waterloo Triple 7 brygges nå hos Brasserie du Bocq i Purnode-Yvoir, men skal angivelig ha sine røtter i Brasserie du Marché, i Braine-l'Alleud, like ved den historiske slagplassen Waterloo. Angivelig skal de allierte troppene ha styrket seg på øl fra dette bryggeriet før slaget, og det skal da ha gitt dem courage til å tilføre Napoleon hans endelige nederlag. Nåvel, helt det samme ølet var det nok ikke, bl.a. fordi så lys malt ikke var i vanlig bruk på den tiden.
Meget lyst stråfarget øl, digert hvitt skum. Her har man brukt store mengder pilsnermalt som eneste malttype!
God aroma av gressaktig og urteaktig humle (Saaz og Spalt), også noen mildt krydrete toner.
Forfriskende smak, lett i kroppen for sin styrke, noe sødme men ikke for mye. Noen urteaktige toner, humlen er merkbar. Lettdrikkelig og god!
Og hvis du håper at vi setter ABBA-låten Waterloo på musikkanlegget når du bestiller dette ølet, kan du gjerne la det bli med håpet. For det gjør vi nemlig ikke!
Triple Moine
Triple Moine er altså et øl i den belgiske lyse klosterølstilen triple (moine er fransk for munk). Ølet brygges nå hos Brasserie du Bocq, og innholdet på flasken skal være samme ølet som Deugniet, som vi hadde inne for noen år siden. Imidlertid synes vi friskheten er bare bedre nå, så etikettskiftet har ihvertfall ikke betydd noe negativt for oppskriften.
Ølet er lys gyldent og svakt disig, med et digert hvitt skum.
Frisk aroma av grønne epler og gressaktig humle.
Fruktig og mildt krydret smak, forfriskende. Lettdrikkelig for sin styrke - ikke vanskelig å like!
Bocq Gauloise Ambrée
Fra belgiske Brasserie du Bocq kommer Gauloise Ambrée, et litt lettere men meget hyggelig bekjentskap. Det er naturlig å starte med denne, og nyte Gauloise Brune etterpå.
Dypgylden til rav farge på ølet, digert og varig skum, svakt off-white.
Behagelig og meget velbalansert aroma av malt, brunt kandisukker og fruktig humle, også distinkte fruktige toner.
Munnfølelsen er nokså lett, og ølet er ikke særlig søtt. Smaken har toner av brun malt og toffee, og humlen i avslutningen er ganske moderat. Lite krevende og meget lettdrikkelig, men god!
Blanche de Namur
Blanche de Namur er en belgisk witbier (biére blanche på fransk) som brygges av Brasserie du Bocq i Purnode-Yvoir. Og Blanche (Blanka ble hun kalt i Norge) var også navnet til datteren til grev Jean av Namur. I august 1335 seilte hun over Nordsjøen for å bli gift med Magnus IV Eriksson, konge av Norge og Sverige, etter at han hadde vært på frierferd året før. Hun kom aldri tilbake til fødelandet. Her i nord øvde hun en viss politisk innflytelse, fram til hun døde av sykdom 43 år gammel i 1363. Da hadde hun rukket å bli beskyldt for å ha forgiftet den ene av sine sønner og svigerdatteren - det sannsynlige er imidlertid at disse døde av pest. Uansett. det er hyggelig at belgierne hedrer henne med et øl! Og enda hyggeligere at du får det på Cardinal!
Lys gylden melkeaktig farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Typisk witbier-aroma og -smak av appelsinskall og koriander, men der er også en tilstrekkelig basis av malt og humle til å bakke opp under disse krydderiene. Ølet er velbalansert, "smooth" og meget behagelig og forfriskende å drikke. Blanche de Namur er slett ikke et øl som spretter opp og sier "BØH!" - men likevel veldig godt!
Brussels Fruit Beer Peaches
Serien med Brussels Fruit Beer (som vi har fått inn 3 varianter av) kontraktsbrygges hos Brasserie du Bocq (selv om bryggeriet ikke nevnes på flasken). Og Peaches dreier seg altså om fersken.
Disig ferskenfarget øl, med et digert hvitt skum.
Sterk og henrivende aroma av ferskener og Haribo ferskensukkertøy (joda, det hender jeg forgriper meg på snopeposen til ungene - og liker det).
Søt smak med toner av hermetiske ferskener i lett sukkersaus.
Der er egentlig ikke annet enn det voldsomme skummet her som minner deg om at dette faktisk er et øl. Det kan derfor trygt kjøpes av alle som ikke liker øl, men som har lyst på en frisk fruktdrikk med lite alkohol. For vondt smaker det absolutt ikke!
Brussels Fruit Beer Red Fruits
Serien med Brussels Fruit Beer fra Brasserie du Bocq er basert på hveteøl som er blandet med opptil 30% fruktsaft og noe sukker. Bare naturlige ingredienser er brukt. Appel- (eple-)varianten er nok den hvor du kommer nærmest en forståelse av at det faktisk er et øl det dreier seg om.
Meget lyst stråfarget øl, digert hvitt skum.
Moderat aroma av eplejuice, også noen "støvete" og hveteølsaktige toner, med et hint av kryddernellik.
Middels søt smak av eplejuice blandet med hveteøl (for det er jo det dette er!), bare et hint av kryddernellik, ingen bitterhet.
En forfriskende og alkoholsvak drikk for dem som ikke helt klarer å bestemme seg for om de har mest lyst på cider, brus eller hveteøl.
Brussels Fruit Beer Appel 100% Natural
Serien med Brussels Fruit Beer fra Brasserie du Bocq er basert på hveteøl som er blandet med opptil 30% fruktsaft og noe sukker. Bare naturlige ingredienser er brukt. Appel- (eple-)varianten er nok den hvor du kommer nærmest en forståelse av at det faktisk er et øl det dreier seg om.
Meget lyst stråfarget øl, digert hvitt skum.
Moderat aroma av eplejuice, også noen "støvete" og hveteølsaktige toner, med et hint av kryddernellik.
Middels søt smak av eplejuice blandet med hveteøl (for det er jo det dette er!), bare et hint av kryddernellik, ingen bitterhet.
En forfriskende og alkoholsvak drikk for dem som ikke helt klarer å bestemme seg for om de har mest lyst på cider, brus eller hveteøl.
Bocq Gauloise Brune
Fra Brasserie du Bocq i Purnode-Yvoir kommer Gauloise Brune, et overgjæret og mørkt sterkt øl i belgisk klosterstil, som Asterix og hans tapre gallere ville vært mer enn fornøyd med. Det går forlydender om at også de mer moderne gallere i Frankrike og den fransktalende delen av Belgia nyter Gauloise Brune med stort velbehag.
Dyp rødbrun farge, høyt beige skum.
Sterk søtlig aroma av karamellmalt og brunt sukker, toner av krydderier og mørke tørkede frukter også.
Rimelig rik og fyldig smak, maltpreget med krydrete toner, også toner av brunt kandisukker og karamell, men ølet er ikke for søtt. Igjen er der toner av mørke tørkede frukter.
Fra salget av beslektede øl vet vi at denne øltypen har mange venner på Cardinal - og Gauloiuse Brune vil ganske sikkert også vinne nye venner. Et skikkelig koseøl!
Corsendonk Pater Dubbel
Igjen et øl fra Corsendonk i Belgia - Corsendonk-bryggeriet er nå riktignok bare et varemerke og et distribusjonsselskap, ølene deres kontraktbrygges hos Brasserie du Bocq (tidligere hos Brouwerij van Steenberge). Men "det samme kan det være" - ølene smaker godt uansett. Historiske røtter i klosterbrygging forsvarer navn som "Agnus" og "Pater", og Corsendonk-navnet borger fortsatt for kvalitet.
Pater er altså en "dubbel", en overgjæret klosterøltype som normalt er brun på farge, er "rund" på smak og har innslag av kandissukker. Den er selvsagt flaskekondisjonert (ettergjæret på flasken).
Dyp brun farge, flott beige skum.
Behagelig aroma av mørke frukter, karamell, kandisukker, krydder og eik, et lite hint av røk.
Minst like behagelig smak av eik og malt, noe kandisukker og karamell men ikke for søt, moderat humlet.
Et deilig og lettdrikkelig øl for sin styrke, som garantert (nesten) alle vil like, om de liker øl i det hele tatt.
Er det rart at ølstilen dubbel selger som "varmt hvetebrød" hos oss?
Corsendonk Christmas Ale
Corsendonk Christmas Ale har utvilsomt julens mest eksklusive innpakning. En juledekorert boks inneholder en “vinflaske” med champagnekork, godt pakket inn i trespon. Herligheten kommer fra Brasserie du Bocq fra hjertet av Condroz i Belgia. Bryggeriet er fra 1858, og har fra samme dag vert eid av familien Belot. Tradisjonen med å lage overgjæret øl i ulike belgiske stiler, alle med sekundær gjæring på flasken, er uavbrudt i alle de seks generasjonen som har ledet bedriften. Og antallet ulike typer er imponerende.; 57 øl kan du velge mellom, hvorav vi serverer to. Corsendonk Christmas Ale er en Belgisk Strong Ale type juleøl. Ikke Remas standard juleøl kanskje, men et svært behagelig bekjentskap. Fargen er mørk rødbrun med et stort lysebrunt skum som legger seg passe tidligt. (ikke alle kan skryte av det i jula!) Aromaen har en søtlig overtone av kandisert frukt og sjokolade, og smaken følger opp. Mørkt sukker som er så typisk for enkelte belgiske øl mikset med rosin og urtekrydder. Jeg vil ikke påstå det er nellikspiker, men Andersen i Skomakergata har utvilsomt hatt en Corsendunk før sending. Han sitter og smiler med den gode bløte lange ettersmaken, som bare såvidt minner om humle, prater litt med tøffelen sin og syntes julen er herlig!