Bristol Beer Factory Southville Hop

0002289_bristol-beer-factory-southville-hop-ipa-50cl_400

Oh lykke! Heldigvis har vi en innkjøpspolicy som sjelden medfører at vi får inn dårlige øl, og vi prøver å få smakt flest mulig på forhånd - men av og til tar vi inn øl bare på grunnlag av andres vurderinger, og da er det bare «helt knall» når vi endelig får smakt dem selv, og oppdager at bare «ALT klaffer». Et slikt øl er Southville Hop fra Bristol Beer Factory, et av Englands «up and coming»-bryggerier. Bryggeriet kaller den bare en «amber ale», men stilmessig er det ingen tvil om at det er en India Pale Ale vi har foran oss.
Dyp oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Meget god aroma av fruktig og furuaktig humle, toner av tropiske frukter.
Distinkt humlepreget smak gjennom det hele, tropiske frukter og grapefrukt, harpiks og en solid bitterhet i avslutningen, men bitterheten blir aldri for ekstrem. Og så er der en anstendig maltet ryggrad til å støtte opp om humlepreget, ikke for søt og ikke for tørr. Dette er rett og slett en meget velbalansert IPA etter vår smak – den konkurrerer lett med de fleste amerikanske og skandinaviske IPAs. Se ikke bort fra at denne blir en «stayer» på Cardinal!

Bristol Beer Factory West Coast Red

BristolWestCoastRed

Bristol Beer Factory så dagens lys i 2004, men brygger på historisk grunn: De holder til i det som engang var gjærhuset til det store Bristol-bryggeriet Ashton Gate, som ble grunnlagt tidlig i 1820-årene som Thomas Bayntons Brewery, og eksisterte til 1933. Bristol Beer Factory har på få år etablert seg som et av de virkelig interessante håndverksbryggeriene i England. Og ja, tradisjonsrike Bristol (som fram til ca. 1780 var Englands nest største by etter London) ligger ganske riktig ved den engelske vestkysten, men når bryggeriet har kalt dette ølet West Coast Red, er det nok like mye den amerikanske vestkysten de har i tankene. West Coast Red klassifiseres nemlig som en amber ale, i amerikansk stil og med amerikanske humletyper, og kunne like gjerne vært brygget i California, Oregon eller staten Washington.
Dyp rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Deilig aroma av fruktig humle, toner av røde bær og sitrus, noe malt i bakgrunnen.
Smaken er humlepreget og fruktig gjennom det hele, men bitterhumlen er nokså moderat. Likevel en god bitterhet i ettersmaken. Også toner av lettrøstet malt, hint av karamell og brente brødskorper. Et velbalansert og meget smakfullt øl!

Bristol Beer Factory Independence

0002288_bristol-beer-factory-independence-apa-50cl_400

Dette er det tredje gode ølet vi har tatt inn fra engelske Bristol Beer Factory, og det eneste med "vanlig norsk butikkstyrke" (men siden vi har importert det selv, får du det neppe i noen norske butikker). Navnet Independence henspiller nok både på bryggeriets uavhengighet av de store bryggerigigantene, og på USAs uavhengighet fra det britiske imperiet - stilmessig er det nemlig en American pale ale vi har med å gjøre her. Ølet er tilsatt amerikansk humle kontinuerlig under hele den 60 minutter lange kokingen av vørteren, slik at bredden i humlens smaksbilde skal være ivaretatt.
Disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, noen toner av korn og støv i bakgrunnen.
Smaken er humlepreget, fruktig og nokså tørr. Avslutningen er middels bitter, tørr med toner av treverk. Leskende og godt!