Samuel Adams Winter Lager

sa_winter_lager

De amerikanske Samuel Adams-ølene fra Boston Beer Company er velkjente på Cardinal fra før (Boston Ale, Boston Lager) - nå har vi også fått inn Samuel Adams Winter Lager.
Vakker kastanjenøtt-farge på ølet, moderat off-white skum.
Aromaen har noe karamell, støv og gress.
Ganske mye kullsyre i munnen. Smaken har rikelig med karamell men er ikke for søt, også toner av brunt brød. Krydderne som ølet faktisk er tilsatt (kanel, ingefær og appelsinskall) er meget moderat og mildt til stede, og dominerer ikke. Bitterheten er lav.
Til tross for "vinter"-merkelappen er dette et ganske snilt og ikke voldsomt utfordrende øl, som trygt kan drikkes utover våren (og sommeren med, om vi har noe igjen).

Bierwerk Renosterbos

tumblr_ltpwfiYwGS1qaa9od

Renosterbos betyr "neshornbusk", og er en vanlig forekommende buskvekst i Sør-Afrika. Formodentlig har den fått navnet sitt fordi neshorn liker å gnaske den i seg. Om der er med noe av denne busken i den herværende barleywine fra Bierwerk (Christian Skovdal Andersens afrikanske prosjekt), har vi ingen informasjon om. Det er ikke umulig, for unge skudd av planten skal være bra for fordøyelsen. Dette er hva bryggeren selv har å si: "A complex ale brewed with South African cane sugar and fermented with both ale- and wine yeast. A seven month maturation period on redwine barrels innoculated with naturally occuring brettanomyces yeast provides the beer with its rustique character and balancing tartness." Bryggingen har Christian gjort hos Boston Breweries i Cape Town, Sør-Afrika.
Mørk rødlig-brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Vinlignende aroma (rødvin), moderat karakter av brettanomyces / bondegårdshus.
Vinøs smak, eik, rødvin og brettanomyces, mer søt enn sur. Toner av sjokolade og mørke tørkede frukter. 
Om det er dette ølet Nelson Mandela styrker seg på i sin alderdom, vet vi ikke sikkert - men vi kan ihvertfall anbefale det til alle som både har god smak og ønsker å få litt fart i blodomløpet.

Weihenstephaner / Samuel Adams Infinium

Infinium

Infinium er et samarbeidsprosjekt mellom tyske Weihenstephaner (verdens eldste bryggeri, fra 1040) og amerikanske Samuel Adams (Boston Beer Company). Stilmessig plasserer vi det under sekkeposten "strong ale", i mangel av noe bedre. Det har en del til felles med belgiske sterke ales, men her er det verken kandisukker eller krydderier som ingredienser, for tyskerne tviholder på renhetsloven sin. Ølet kommer i en særdeles elegant stor flaske, egnet til å deles på to eller flere personer.
Krystallklar gylden farge på ølet, helles i glasset meget brusende med et digert hvitt skum.
Aromaen har noen toner av "belgisk" overgjær, mildt krydder og gammel marmelade, hint av alkohol.
Smaken har toner av oksydert frukt, gammel humle, alkohol, krystallmalt og et hint av karamell.Ganske lett i kroppen for sin styrke.
 
 

Samuel Adams Black Lager

Cardinal Stavanger


Boston Beer Company i Massachusetts (grunnlagt 1984) produserer de fleste av sine øl under varemerket Samuel Adams - oppkalt etter en av den amerikanske frigjøringskampens fedre, statsmann, poltisk filosof - og angivelig også brygger, selv om de historiske fakta forteller at det var et malteri familien Adams drev gjennom flere generasjoner. Mange av våre gjester setter pris på Samuel Adams Boston Lager, så hvorfor ikke prøve Black Lager også? Dette er en schwarzbier i tysk stil.
Fargen på ølet er nesten svart - men bare nesten, "meget mørk brun" vil vel være en riktigere beskrivelse. Tykt og fint beige skum.
Moderat men god aroma av mørkt brød, røstet malt og urteaktig tysk humle.
Smaken er moderat røstet med bare en beskjeden sødme, kan vel kalles medium tørr. En svak syrlighet i avslutningen, lav humlebitterhet.
Ikke noe ekstremøl dette, men en grei innfallsport til de mørke øls verden.