3 Fonteinen Oude Geuze Golden Blend

Cardinal Pub Stavanger

Vi har den «vanlige» 3 Fonteinen Oude Geuze til en noenlunde anstendig pris (se egen omtale av den). Men vi har også sikret oss noen få kasser med den ettertraktede Golden Blend, til en heller uanstendig pris. Hvorfor den er såpass dyr, har seg slik:
Golden Blend er laget med 4 år gammel lambic som utgjør 25% av innholdet, resten av blandingen er en «hemmelig» kombinasjon av 1, 2 og 3 år gammel lambic. Den nøyaktige blandingen er bare kjent av «master blender» Armand personlig. Det er spesielt modningen av lambic på eiketønner i 4 år som gjør den dyr, fordi en stor del av lambicen da fordamper eller lekker ut gjennom eiketønnen («englenes andel»Winking, og bare en liten prosent blir igjen.
Naturkorken popper ut av flasken så snart ståltråd-«buret» løsnes. Glasset fylles fullstendig av hvitt skum, og det lett disige gyldne ølet kommer langsomt til syne.
INTENS og deilig aroma av bondegårdskjøkken, hvitvinseddik og oksiderte ciderepler.
Smaken er intenst sur og snerpende, med preg av sitron og brettanomyces, og en merkbar bitterhet i avslutningen. En geuze for feinschmeckerne!

100/93 6% 37,5cl

3 Fonteinen Oude Geuze

Cardinal Pub Stavanger

3 Fonteinen er et av de ledende lambicbryggeriene i Belgia, og ligger i byen Beersel i Flamsk Brabant, like utenfor Brüssel. De har sine røtter tilbake til 1887, men da som kafé og geuzestekerij, det vil si at de blandet g(u)euze av lambicer som andre produserte. Det er først i de senere årene at 3 Fonteinen har drevet en betydelig egenprodusjon av lambic, men fortsatt bruker de også noe lambic fra andre produsenter. 
Oude Geuze er en ekte sådan - en blanding av 1, 2 og 3 år gammel lambic, ufiltrert og upasteurisert, og lagret på flaske minst ett år etter blandingen. Alle lambicene som inngår i blandingen er brygget med 60% byggmalt og 40% umaltet hvete, samt gammel humle, er spontangjæret med villgjær, og er modnet på eikefat det oppgitte antall år. 
Ølet har en uklar gul farge, og helles i glasset meget brusende med et høyt hvitt skum.
Deilig aroma av "bondegårdshus", toner av gjærende frukter og krydderier.
Smaken er meget sur og snerpende med toner av sitroner og Bramley-epler, "funky" med hint av krydder og eik, noe humle i ettersmaken. G(u)euze-entusiastene elsker den, for nybegynnere kan den kanskje bli en heftig munnfull.

100/88 6% 37,5cl

Oud Beersel Oude Kriek

Cardinal Pub Stavanger

En helt nydelig og velmodnet kriek fra belgiske Oud Beersel (ja, de holder til i den gamle byen Beersel, så navnet er korrekt nok) - og når Strag har vært så vennlige å importere den til oss og andre entusiastpuber, må vi bare følge opp. Vel, om du ennå ikke vet hva en fruktlambic er, er det kanskje ikke denne du bør begynne med, men de som har fått sansen for kriek, vil bli henrykt over Oud Beersel Oude Kriek. 
Vakker dyprød farge på ølet, høyt rosa skum.
Interessant aroma av sure kirsebær, bondegårdshus, støv og mandelessens.
Sur smak, sure kirsebær i massevis, ikke for søt, lett snerpende. Gir mersmak så det holder!

Nøgne Ø Kriek of Telemark

_L-WEB_5144176a

Da Nøgne Ø (det kompromissløse bryggeriet) i Grimstad bestemte seg for å brygge et skikkelig surt fruktøl, var spørsmålet om de ville klare å få tak i tilstrekkelig sure kirsebær. Det gjorde de – i Gvarv i Telemark dyrkes ennå kirsebær av den rette typen. Resultatet er Kriek of Telemark.
Intens og utrolig vakker dyprød farge på ølet, moderat rosa skum.
Aroma av kirsebær, marsipan, treverk og støv.
Sterk og pirrende smak av sure og snerpende kirsebær i lassevis, her er der ikke mye sødme. Bitterheten er på moderate 25 IBU. Bare deilig å drikke – når du først er innstilt på at det skal smake surt.

Lindemans Framboise

framboise

Vi har igjen vært "sør for Sandnes" og handlet inn fruktlambic-serien til belgiske Lindemans. Det blir gjensyn med Kriek (kirsebær) og Pecheresse (fersken) - og så får vi for for første gang Framboise (bringebær) og Cassis (solbær).
Framboise er mørk rød (og jeg mener virkelig RØD) på farge, med et høyt rosa skum.
Intens søtlig aroma av bringebær, og ingenting annet enn bringebær (eller bringebærsyltetøy).
Smaken er meget søt, og har massevis av bringebær, etterfulgt av bringebær, med bringebær i avslutningen. Tar du poenget? Jeg liker bringebær og bringebærjuice meget godt, så dermed liker jeg også dette ølet. Sa jeg "øl"? Du får ingen indikasjon på at dette faktisk er et øl. Det smaker som bringebærjuice, og bringebærjuice er sunt for deg. Vit det! Dessuten, med bare 2,5% alkohol, er du nesten på vei til å bli avholdsmann/-kvinne. Dette er et av de mest perverterte øl jeg har smakt. Og altså sykt godt ...

Lindemans Cassis

6078-1w0h0_Brasserie_Lindemans_Lindemans_Cassis_Belgian_Beer

I serien med belgiske Lindemans fruktlambicer er vi nå kommet til Cassis (solbær).
Mørk rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Intens aroma av solbærjuice.
Intenst søt & sur smak, med massevis av søtet solbærjuice. Et øl som passer å drikke til en fruktdessert - eller som "snop" på egenhånd. Men du må nok være en VELDIG stor tilhenger av solbær for å klare mer enn én flaske. Jeg vet at noen liker å blande dette ølet med porter. Har ikke prøvd den varianten selv ennå, men har tro på at det kan fungere.

Lindemans Pecheresse


I serien med fruktlambic slår vi til med vår første belgiske ferskenlambic (fransk: pêche = fersken)  - antagelig den første som selges i Norge, og så vidt vi vet får du den bare hos oss! Lindemans Pecheresse er så moderat i alkoholstyrken at vi faktisk snakker om "lettøl" etter norsk lovgivning, så denne kan du unne deg en flaske av, selv om du skal kjøre bil om et par timer.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Fin aroma av ferskener, ferskensukkertøy og ferskenblomster.
Søt smak med massevis av ferskenjuice (minst 30%, faktisk) og ferskensukkertøy - og ja, ikke så veldig mye annet. Bare en moderat syrlighet, og et lite hint av eik i avslutningen. Men fersken smaker jo fantastisk godt, da ... Bare ikke forvent noe i nærheten av en "vanlig ølsmak"!

Hornbeer Framboise


Øl fra bryggeriet Hornbeer (fra Hornsherred, Danmark) har lenge stått på ønskelisten vår, og nå har vi endelig lykkes med å få tak i et lite parti av to av dem. Hornbeer ble kåret av organisasjonen Danske Ølentusiaster til Årets Bryggeri både i 2009 og 2010. Hornbeer Framboise er et syrlig fruktøl (framboise er fransk for bringebær - hindbær på dansk), og som sådan kanskje et øl for "spesielt interesserte" - vi liker det ihvertfall!
Rosa farge på ølet, helles i glasset brusende med et moderat til lavt rosa-hvitt skum, som forsvinner fullstendig etter en stund.
Aromaen har preg av både syrlige og overmodne bringebær, hint av løsemiddel.
Moderat sur smak, preg av sure bringebær, hint av sitroner, minimal humle. Syrlig-fruktig ettersmak.
Leskende og friskt, når du først er innstilt på at et øl skal smake syrlige bær!

Lindemans Kriek


Lindemans Kriek er muligens den bestselgende belgiske fruktlambic på markedet, og den er en sann opplevelse fra begynnelse til slutt!
Praktfull dyprød farge, med et flott rosa skum.
Intens og vidunderlig aroma av kirsebær. kirsebær og mer kirsebær - også toner av mandler og marsipan.
Smaken er søt, og ikke på langt nær så sur som mange andre lambicer. Og så smaker det kirsebær opp og kirsebær i mente, samt kirsebær i andre, tredje og fjerde potens (beklager hvis jeg går vill i matematiske begreper her). "Okei, men smaker det ØL da?", vil du gjerne spørre. "Nei, ikke i det hele tatt!" svarer vi. Men hvem bryr seg om det, så lenge det bare smaker SYKT GODT? Anbefales på det sterkeste, både til ølvenner og til folk som overhodet ikke liker i det hele tatt, men ellers ville ha bestilt seg en fruktdrink. Et øl som bare må oppleves før du dør - og du dør ihvertfall ikke av Lindemans Kriek, som er proppfullt av sunn fruktsaft (burde vært omfattet av helsemyndighetenes "5 til dagen"-kampanje!) og dessuten har en meget moderat alkoholprosent.

Lindemans Faro


På Cardinal tar vi sikte på å presentere enhver "ølstil" som fortsatt blir brygget i den siviliserte verden. Belgisk Faro lambic har vi manglet hittil - men nå er dette meningsløse misforhold brakt til en ende, ved at Lindemans eksempel på arten er kommet i hus (spesialimportert for oss). Faro (opprinnelsen til navnet er usikker) var en gang den mest populære lambictypen, men var senere i ferd med å dø ut, før den ble gjenopplivet og fikk økt popularitet igjen i vår tid. Det er, kort sagt, en lambic for dem som synes at en vanlig gueuze blir for sur - for en faro blir nemlig tilsatt en dugelig dose kandisukker før flasking, etter at gjæringen er ferdig. Dermed blir ikke sødmen spist opp av gjæren, og kan balansere syrligheten.
Gyldenbrun farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Aroma av malt, kjeller, frukt og kandisukker, hint av eik.
Smaken er fruktig, moderat syrlig og ganske søt, toner av kandisukker og eik.
Å smake Faro er selvsagt et "must" for alle som vil smake minst ett eksempel på alle verdens ølstiler, men også "vanlige" øldrikkere kan trygt unne seg en flaske av denne, en dag de får lyst på "noe utenom det vanlige".

3 Fonteinen Oude Kriek van Schaerbeekse Krieken


Med dette ølet fra 3 Fonteinen snakker vi om en ekte belgisk fruktlambic i den absolutte toppklassen. Ikke bare er den tilsatt hele 35% kirsebær, men dette er utelukkende ville kirsebær fra Schaerbeek, som regnes som "crème de la crème" til dette bruket. Ikke noen billige hagekirsebær her, nei! Selve lambicen er tradisjonen tro brygget med 60% byggmalt og 40% hvete, samt overårig humle.
Vakker rød farge på ølet, rosa skum.
Vidunderlig aroma av kirsebær.
Sur kirsebærsmak på en "funky" bakgrunn. Meget god! Vær bare oppmerksom på at fruktlambic smaker helt annerledes enn det meste annet innen ølverdenen!
 

3 Fonteinen Oude Lambik Doesjel


En god belgisk lambic som Doesjel fra 3 Fonteinen er ølverdenens svar på knastørr champagne (vel, noen vil mene at det er en haltende sammenligning, men noe har det for seg - og da sikter vi ikke bare til den store "champagne"-flasken som ølet kommer i). Doesjel er en blanding av 1-, 2- og 3-årig lambic, brygget på 60% byggmalt, 40% hvete og overårig humle,  og gjæret og lagret på eikefat. I flasken har den unge gjæren fått lov å "sovne inn" ("ingedoesjeld", derav navnet Doesjel), slik at den originale lambicsmaken bevares. Ølet får derfor intet skum, og har moderat naturlig kullsyre.
Dypgylden til oransje farge på ølet.
Sterk "funky" kjelleraroma, toner av hestestall, hint av eik.
Smaken er skarp og "funky", hint av bitre ciderepler, pepperaktig avslutning.
Lambic er for mange en "acquired taste", men når du først har fått sansen for den, er du hekta!

Mikkeller Spontanale


Dette spontangjærete ølet har danske Mikkeller brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Dette er hva Mikkel selv har å si om det.: "Øllet er produceret i Belgien, det er gæret med luftbåren gær, det har ligget på fade i årevis, er blended og er på alle måder fremstillet efter alle kunstens regler. Spontanale, som denne spontangæret frækkert fra Mikkeller hedder, er en gueuze-type der er blød og mild i smagen.
En "Geubic"* (* et nykonstruert ord!)  brygget på: vand, malt, havre, gammel humle og spontangær. Lagret på egetræsfade."
Mine notater:
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Gueuze-lignende aroma med toner av bondegårdshus, hesteteppe, eik og hvitvinseddik.
Smaken er tørr og eddikaktig, med noen toner av eik, gammel humle i den pepperaktige avslutningen.
Et øl for spesielt interesserte!

Boon Oude Geuze



I 1978 overtok Frank Boon et gammelt lambic-bryggeri i landsbyen Lembeek (som man regner med har gitt navnet til øltypen), utenfor Brüssel. Bryggeriet har røtter tilbake til 1680, men det var etter Boons overtakelse at bryggeriet for alvor fikk ry på seg for å levere produkter av toppkvalitet, og nevnes i dag sammen med andre storheter som Cantillon.
Geuze (eller gueuze på fransk) er altså en blanding av ung og gammel lambic (uten frukttilsetting), og Boon Oude Geuze har blitt et skikkelig skoleeksempel på denne spontangjærete ølstilen. 
Ølet gyldent og uklart, og helles i glasset med et enormt og varig hvitt skum.
Herlig aroma av sure frukter, toner av krydderier og hestestall.
Smaken er fruktig, sur som den skal være, men ikke så ekstremt at vi snakker om eddik, litt snerpende. Ganske tørr. Kan minne om brut champagne (nei, vi tuller ikke). Ettersmaken gir mersmak. Nam nam!
 

Boon Kriek



En fruktlambic på beskjedne 4% kan man vel unne seg?
Boon Kriek er brygget i belgiske Lembeek, og har vært lagret inntil 2 år på eikefat (det er 2009-årgangen vi har fått). Det spontangjærete ølet er tilsatt hele 25% kirsebær, samt sukker og søtstoff.
Vakker rød farge på ølet, høyt rosa skum.
Deilig aroma av konserverte kirsebær og kirsebærsukkertøy.
Smaken er naturlig nok også dominert av kirsebærene, men er verken fullt så søtt eller så surt som jeg forventet. Lett i kroppen, behagelig å drikke. Kort avslutning uten bitterhet.
 

Boon Framboise



Fruktlambic med bringebær, hvem liker ikke det?
Boon Framboise på 5% er et utmerket eksemplar av arten, og det er 2009-årgangen vi har fått. Spontangjæret og fatlagret i landsbyen Lembeek utenfor Brüssel, og tilsatt hele 25% bringebær, samt 4% kirsebær for å balansere smaken. Også tilsatt litt sukker og søtstoff.
Ølet har en klar rødfarge, og helles i glasset brusende med et flott rosa skum.
Aromaen dreier seg om modne bringebær (ingen overraskelse!), overmodne kanskje. Toner av frukthage på sensommeren, også innslag av bjørnebær.
Smaken er igjen dominert av bringebær, og er ikke for sur, velbalansert med vinøse kvaliteter.
Et fruktøl som faller i smak også hos mange som ellers ikke liker øl!
 

Cantillon Lou Pepe Kriek



Frukt-lambicens mestere hos
Cantillon i Brüssel har skapt Lou Pepe Kriek, hvor en spontangjæret årgangslambic (vi har årgangen 2007) tilsettes hele 300 gram ville kirsebær fra Schaerbeek pr. liter øl. Ølet er modnet på eiketønner.
Dyp rød farge på ølet, flott lyserødt skum.
Intens aroma av modne kirsebær, hint av rødvinseddik.
Like intens smak av sure kirsebær, men ikke så sitronaktig sur som bringebær-varianten Lou Pepe Framboise.
Passe avkjølt er Lou Pepe Kriek meget forfriskende og behagelig å drikke - når du bare ikke tenker på dette som et "vanlig" øl. For "vanlig" er  Lou Pepe Kriek definitivt ikke! Sans for sure kirsebær er et "must" her.
 

Cantillon Lou Pepe

Cardinal Pub Stavanger

Cantillon Lou Pepe fruktlambic har vi i to versjoner, Framboise og Kriek. Framboise er fransk for bringebær, og dette spontangjærete ølet er tilsatt hele 300 gram bringebær pr. liter øl. Årgangen vi har fått inn er 2007, og ølet er holdbart minst til 2019.
Klar signalrød farge på ølet, med et moderat rosa skum. (Ikke helt ditt vanlige øl, nei!)
Intens aroma av bringebær (ikke uventet).
Smaken er meget sur, med toner av sitroner og bringebær, og er temmelig tørr og "crisp".

100/99 5%

 

Cantillon Vigneronne

Cardinal Pub Stavanger

Cantillon Vigneronne er en lambic tilsatt en god porsjon hvite muscat-druer, og blir dermed nærmest en krysning mellom det sure spontangjærete ølet og en tørr hvitvin.
Disig / uklar gylden farge, moderat skum.
Intens aroma av bondegård, syrlig frukt, hvitvinseddik og druesaft.
Smaken er meget sur og sitronaktig, med toner av villgjær, "farmhouse cider" og hvitvinseddik.

99/91 5%

Cantillon Grand Cru Bruocsella

cardinal Pub Stavanger

Cantillon Grand Cru Bruocsella er en unblended lambic som har vært lagret 3 år på eikefat. Den er laget av bare økologiske ingredienser, malten er 35% hvete og 65% bygg. Årgangen vi har fått er fra 2006, og ølet skal være holdbart til 2020. Det vil endre smaksprofil underveis, men vi tviler på om det får lov å bli så veldig gammelt i hyllene hos oss ...
Gylden til rav farge på ølet, lavt skum.
Overveldende innslag av bondegård i aromaen, også hint av sitroner.
Smaken er rimelig sur, ja - som en unblended lambic skal være, med toner av sitroner.

97/90 5%
 

Cantillon Saint Lamvinus

Cardinal Pub Stavanger

Cantillon det mest anerkjente av alle lambicbryggerier, og ligger i utkanten av Brüssel. Saint Lamvinus er en variant som er tilsatt merlot-druer.
Uklar rødlig farge med brunlige toner. Moderat skum.
Intens aroma av bondegård og skogsbær (mer enn druer).
Smaken er intenst sur, preg av sitroner, toner av bringebær og solbær mer enn druer. Overveldende og herlig på samme tid!
 
100/97 5%

Belle-Vue Kriek Lambic

kriek_bellevue

Belle-Vue Kriek Lambic. Dette er en belgisk fruktlambic med kirsebær (kriek på flamsk), med opprinnelse hos bryggeriet P.H. Wandenstock, merket tilhører nå bryggerigiganten InBev. Det er sannsynligvis den mestselgende fruktlambicen på markedet. Vakker rød farge på ølet, høyt rosa skum. Herlig aroma av sure kirsebær. Smaken er naturlig nok også dominert av sure kirsebær, der er i starten en del sødme, før syrligheten og et hint av humle overtar. Kort avslutning. Kanskje ikke den mest komplekse og utfordrende kriek som finnes, men god så det holder!

Timmermans Tradition Lambic Blanche

timmermans_lambicus_blanche_33cl

Fra det belgiske bryggeriet Timmermans kommer dette ølet, som nærmest er en hybrid mellom en søtet lambic og en witbier. Den er spontangjæret som en lambic, men er søtet med både sukker og saccharin, og er også tilsatt kunstige aroma-/smaksstoffer og antioksidant. Lys gylden farge, høyt hvitt skum.
Sitrusaktig aroma med sidenoter av melkeprodukter, også toner av engelsk "farmhouse cider" og fjøs, hint av banan og kryddernellik.
Smaken har en del saccharin-sødme med toner av sitrus, og bare en moderat syrlighet. Ingen bitterhet.
Lett og forfriskende, vil gjerne appellere til folk som ellers ikke så begeistret for "vanlige" øl?

Mort Subite Lambic - Gueuze Traditionelle

mort-subite-gueuze

Mort Subite betyr "plutselig død", men dette henspiller verken på ishockeyens "sudden death" eller på potensielle og uventede virkninger av alkoholen - styrken på Mort Subite sine lambic-øl ligger på moderate 4,5%. Navnet har sin opprinnelse i et terningspill med "sudden death", som var meget populært på Brüssel-puben La Cour Royale på begynnelsen av 1900-tallet, så populært at puben like godt skiftet navn til "À la Mort Subite". Og siden puben var den aller beste kunden til lambic-bryggeriet i landsbyen Kobbegem, kalte dette bryggeriet etter en tid ølet sitt "Mort Subite" også! Bryggeriet har nå ellers putlet med sitt helt siden 1686. Ølet brygges fortsatt i Kobbegem, men bryggeriet er nå eid av Alken-Maes, som igjen er kjøpt opp av den multinasjonale giganten Scottish & Newcastle.

Mort Subite Lambic - Gueuze Traditionelle kommer i en uskyldig 25 cl flaske, så man behøver ikke bestille i litervis for å smake dette ølet.
Gyldenbrun farge, høyt skum.
Deilig syrlig aroma, med assosiasjoner både til bondegård / silofôr, gjærende nedfallsepler og rødvinseddik. Sur & søt smak med toner av epler, vin og vineddik. Ikke den mest ekstreme lambic på markedet, men en god introduksjon til øltypen!


Mort Subite Lambic - Kriek Traditionell

mort_subite_kriek
Mort Subite Lambic - Kriek Traditionelle er altså Cardinals introduksjon til frukt-lambicene. Nydelig rød farge, med et meget flott rosa skum.
Herlig aroma av kirsebær, med et touch av rødvinseddik. Smaken er ikke på langt nær så søt som man venter (heller ikke så søt som enkelte andre "kriek"-merker), den er faktisk forholdsvis tørr, men kirsebærene er der, naturligvis. Lett i "kroppen", meget forfriskende. Moderat syre. Til deg som mener du IKKE liker øl: vi vil nesten INSISTERE på at du prøver denne! Og til alle dere som VET at dere liker øl: hvorfor ikke prøve en helt ny smak?God fornøyelse!

Cantillon Kriek

cantillon_kriek_100_lambic_37_5cl

"Kriek" er en type sur og spontangjæret belgisk fruktlambic med kirsebær - noe ganske annet enn "ditt vanlige øl", altså. Og Cantillon er selve kongen blant lambic-bryggeriene!
Disig rød farge på ølet, moderat rosa skum.
Aromaen domineres av sure kirsebær og hesteteppe.
Smaken er så sur, så sur - meget sure kirsebær dominerer, naturlig nok, men der er også toner av sitron og grapefrukt. Snerpende men også pirrende. Frisk og "spritzig" munnfølelse. Sur ettersmak. Gir fremfor alt en utrolig mersmak - det er vanskelig å gå rett over på "en vanlig øl" etter denne opplevelsen!

Cantillon Gueuze

cantillon-gueuze-100-lambic-bio

Cantillon Gueuze er en blanding av 1-, 2- og 3-årsgammel lambic, den spontangjærete sure øltypen fra områdene rundt Brüssel. Cantillon er det mest berømte av alle lambic-bryggeriene, og jukser ikke med produktene sine. Jeg hadde nær sagt: "Her er intet overlatt til tilfeldighetene" - men det er jo på en måte nettopp dét det er, for det er villgjæren som svever i luften i bryggerilokalene alt avhenger av. Derfor er også renholdet av tak og vegger i et tradisjonelt lambic-bryggeri sterkt nedprioritert (i motsetning til et vanlig bryggeri, hvor alt skal være gullende rent). I tak og vegger hos Cantillon trives nemlig den velkomne villgjæren, og da følger litt spindelvev i krokene bare med på kjøpet ...
Dypgylden farge på ølet, uklar når restgjæren i flasken helles med. Høyt hvitt skum, avtar hurtig.
Himmelsk god aroma av bondegård og silofor med elementer av hvitvinseddik.
Smaken er "crisp" og meget tørr, kan minne om en meget tørr hvitvin eller "brut" champagne. Et ganske annerledes øl, altså - det vil appellere til aksjemegleraspiranter som ellers ville bestilt sin "champagne brut" eller knastørr fino sherry. Samt til ølvenner som tør å prøve noe helt annerledes!

Cantillon Rosè de Gambrinus

Cantillon_RosedeGambrinus

Lambic, den spontangjærete sure øltypen fra området rundt Brüssel, krever at du legger til side alle dine tidligere oppfatninger om hvordan øl "skal" smake. Og med frukt-lambic settes vanetenkningen ytterligere på prøve! Rosé de Gambrinus, fra det mest berømte av alle lambic-bryggeriene, Cantillon, er laget av 2 år gammel lambic tlsatt knuste ferske bringebær.
Klar rød farge, flott rosa skum.
Intens og herlig aroma av modne og sure bringebær.
Smaken er meget sur og snerpende, ganske tørr, igjen med dominerende toner av sure bringebær. Hvis ikke dette pirrer smaksløkene dine, vet vi sannelig ikke hva som skal til ...

Lindemans Kriek Cuvée René

0_lindemans-cuvee-rene-kriek

Denne "grand cru" fruktlambicen med ville kirsebær (= kriek) er selve stoltheten til det belgiske familebryggeriet Lindemans, som har drevet med sine spontangjærede øl i 8 generasjoner, helt siden 1809. Først dreide det seg bare om lambic brygget med produkter fra eget gårdsbruk, men fra 1930 økte bryggerivirksomheten betydelig, landbruket ble da nedlagt, og gueuze og kriek ble introdusert.
De mest solgte ølene til Lindemans er i dag alkoholsvake, søte og innsmigrende, men flaggskipet Cuvée René er langt tørrere og mer utfordrende. Den kommer i en stor 75 cl flaske med både kapsel og naturkork.
Årgangen vi presenterer er 2006, ølet har i denne tiden utviklet seg videre på flasken, og antas å bli bare bedre, så vi har det ikke travelt med å selge ut dette partiet - den garanterte holdbarheten for denne årgangen er nemlig til desember 2012!
Hver enkelt flaske er nummerert. Fargen på ølet er rød (og vi mener , ikke rødbrun), svakt disig, med et brusende rosa skum som er høyt i starten men minsker hurtig. "Funky" aroma med sure kirsebær og marsipan. Smaken er meget sur, nes ten skarp, og kiler smaksløkene lekent. Sure kirsebær og sitroner dominerer. Temmelig tørr. Deilig sur avslutning og ettersmak. De fleste vil nok foretrekke å dele den store flasken på to personer, og en kriek som dette skal serveres med slanke champagneglass.