Drum King´s Port

drumlogo


Drum King´sPort Drum Brew kommer fra Tromøya utenfor Arendal, med en visjon om å knytte mat og øl sterkere sammen.  "Drum" klinger fint med (Trom)øy men betyr fat/tønne, som også hinter til en fremtid med mer fatlagring som de ønsker seg. De eksperimenterer mye med å bruke tradisjonelle matvarer i ølene sine, slik som tigerpepper, ingefær og gulrøtter. Sistnevnte ingrediens er dyrket lokalt, og de er i 2020 nominert til Årets Øl av Det Norske Måltid for deres imperial gulrot gose. Drum brygger sin Geitejul hos Arendals Bryggeri. Det skal være samme ølet som på andre årstider heter King’s Port. Svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum. Aroma av røstet malt og brente brødskorper, et hint av lakris.

De Tvende Presten Imperial Stout

Presten_boks

De Tvende Presten Imperial Stout
Fra De Tvende på Arendals Bryggeri kommer Presten, en klassisk imperial stout.
Beksvart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt, lakris og sjokolade, noen vinøse toner, et hint av eik.
«Smooth» smak, toner av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade, igjen noen vinøse toner, et hint av lakris. Moderat humle. En höjdare!

De Tvende Deus Ex Nihilo Imperial Coffee Stout

De tvende deus

De Tvende Deus Ex Nihilo Imperial Coffee Stout
«Deus ex nihilo» er latin for «Gud ut av intet». Nå skal vi ikke gi oss inn på teologiske betraktninger her, men bare konstatere at dette himmelske ølet fra De Tvende (på Arendals Bryggeri) umulig kan ha kommet ut av intet. Det er nok ganske solide maltmengder og andre råvarer som måtte til for å frambringe et øl på 13,5%, som attpåtil har en rimelig grad av balanse.
Beksvart farge på ølet, moderat til lavt brunt skum.
Aroma av røstet malt og kaffe, noen syrlige toner også.
Søt, fyldig og rik smak, distinkte toner av røstet malt og kaffe, også noe sjokolade og bitterhumle. Varmende munnfølelse.

Cervisiam Smells Like Bean Spirit


Smells like bean

Cervisiam Smells Like Bean Spirit
Oslobaserte
Cervisiam har brygget Smells Like Bean Spirit hos Arendals Bryggeri. Det er en "imperial brown ale", og bønnene det refereres til er kaffebønner - så vet du hva du går til.
Dyp brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av kaffe, også malt.
Rimelig søt smak, med massevis av malt, laktose (melkesukker) og kaffe. Smaker enda sterkere enn sine respektable 8%.

Arendals Pils

arendals

Arendals Bryggeri er Norges nest eldste bryggeri som fortsatt er i drift (bare Aass Bryggeri i Drammen er eldre). Bryggeriet var i flere år heleid av Ringnes, men etter at Ringnes tabbet seg ut ved å nedlegge Tou Bryggeri i Stavanger, valgte de å ikke gjenta feilen i Arendal. De overlot derfor aksjemajoriteten til de ansatte og Arendal Kommune, og beholdt bare selv en mindre aksjepost. Men det er fortsatt Ringnes som står for distribusjonen av ølene – og det dreier seg først og fremst om Arendals Pils.  Denne pilsen har mange et kjærlighetsforhold til, og er villige til å sverge på at ingenting i verden overgår en kald arendalspils og en pose nyinnkjøpte reker, når man ligger med tresnekka fortøyd i Pollen i Arendal en varm sommerdag.
Vi må jo da selvfølgelig ha den på programmet vi også – her er Sigmunds nøkterne smaksnotater:
Lys gylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
Floral / blomsteraktig og søtlig aroma.
Smaken er søtlig med noe malt og frukt, uten ubehagelige sidetoner, mens bitterheten er ganske moderat. Forresten kunne jeg vel ha skrevet hva jeg ville her – for «fansen» er dette uansett sommerølet framfor noen, og slik vil det nok være i fremtiden også!