Coisbo Brooklyn Fall

Cardinal Pub Stavanger

Danske Anders Coisbo har her vært på Ørbæk Bryggeri og brygget med røkmalt. Resultatet er Brooklyn Fall. 
Meget mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av røkt kjøtt, røkt fisk og støv.
Tørr og "støvet" smak, røkt malt med bare et hint av sjokolade. Vel, dette er ikke et øl helt etter min smak, men der er flere som liker det bedre enn jeg gjorde. Du, kanskje?

66/44 6,2% 50cl

HaandBryggeriet Odin's Tipple Dark Norse Ale

Cardinal Pub Stavanger

Odin’s Tipple fra HaandBryggeriet i Drammen har vært litt inn og ut av sortimentet vårt – nå oppdaget vi at den slett ikke var omtalt i Ølboken, og da kan vi heller ikke forvente så stort salg … Beklager det!
Stilmessig er dette nærmest en imperial stout brygget med uante mengder sjokolademalt, og med et «nordisk» innslag av røkmalt. Odin var som kjent selveste sjefsguden i den norrøne gudeverden, og han hadde stor sans for både øl og mjød. Da er det klart at HaandBryggeriets hyllestøl til ham ikke kunne være noe lettøl – her er både smaksrikdom og prosenter på plass. De første batchene av ølet var preget av en ganske markert syrlighet, men dette er ikke framtredende i de senere batchene.
Beksvart farge på ølet, dette er et av de mørkeste øl jeg har sett. Sjokoladebrunt kremig skum av middels høyde, varer ikke evig.
Røstet aroma, toner av mørk malt, kaffe, sjokolade og treverk, et hint av røk og tjære.
Røstet smak også, middels tørr, kaffe og tre, hint av lakris og røkmalt i avslutningen. Joda, dette er noe å stille opp med i Valhall!

Balder Turken (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Balder Turken fra Leikanger i Sogn er stilmessig nærmest en doppelbock med en dugelig dose røkt malt. 
Brunlig-rød farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt, på en bakgrunn av søtlig malt, hint av frukt og karamell.
Søt smak, massevis av malt og karamell, også rikelig med røkt kjøtt, et hint av frukt igjen, middels bitter humle i avslutningen. 
Interessant øl, men jeg må innrømme at jeg er nokså pysete når det gjelder røkmalt, og har derfor et noe ambivalent forhold til Turken. Men de likte den godt, de fleste ølnerdene som har smakt den.

66/48 8% 30L Fat

Amager Smoking Scotsman

1889

Vi går rett på kommentarene fra de københavnske bryggerne på Amager Bryghus:

"Wee Heavy, Scotch eller Scottish Ale – kært barn har mange navne. Med denne øl har vi ønsket at tage det bedste fra den britiske brygtradition tilsat en let krydrende kant af tørverøg for at opnå den helt rigtige skotske stemning. Mange har spurgt os om vi rent faktisk bar kilt under brygningen af denne øl. Well, bare fordi et spørgsmål kan stilles, er det jo ikke sikkert, at det skal besvares! Men ja, der findes billeder. Og nej, de vil aldrig blive offentliggjort… Hvis du er af den opfattelse, at britiske øl generelt er flade og svage, så vil Smoking Scotsman overraske dig. Dette er en øl, som bør nydes i små velafmålte s lurke foran pejsen derhjemme på herresædet – gerne med en stor tallerkenfuld haggis. Slainte! 
Ingredienser: Vand, Malte: Pale, Special B, Crystal, Peated, Dehusked Chocolate, Humle: East Kent Goldings, Gær: Edinburgh Ale."

Så har vi jo også gjort våre egne notater:
Dyp rødbrun farge på ølet, høyt til moderat off-white skum
Distinkt søtlig maltpreget og vinøs aroma, toner av karamell og sjokolade, bare moderate toner av torvrøk.
Meget søt og maltpreget smak, karamell i  massevis, noe sjokolade, moderate toner av torvrøkt malt, middels bitter humle i avslutningen.
Dette er så avgjort et øl som bør nytes i små slurker, ja - vi anbefaler på det sterkeste å dele flasken på to eller flere p ersoner.

Refsvindinge Ægte Dansk Skibsøl

den356

"Skipsøl" var et viktig begrep i seilskutetiden, og det første registrerte norske kommersielle bryggeriet (utenom små vertshusbryggerier og gårdsbryggerier) var et skipsølbryggeri, på slutten av 1700-tallet i Christiania. Arbeidsbetingelsene for seilskutemannskap i den dansk-norske handelsflåten var jevnt over harde, men blant de godene de ubestridt hadde krav på var et visst antall liter skipsøl pr. dag. Med et hardt fysisk arbeid var det jo rimelig at mannskapet ble svært tørste, men siden de straks etter ølinntaket kunne risikere å bli kommandert til topps i riggen, var det også viktig at ølet ikke var for sterkt. Til gjengjeld var ølet smaksrikt, da det vanligvis var brygget på 100% røkmalt, som man antok bidro til å gjøre ølet mer holdbart. Ægte Dansk Skibsøl fra Bryggeriet Refsvindinge på Fyn er det siste overlevende ølet i denne tradisjonen (der finnes noe få andre danske skibsøl også, men de er sterkere, og dermed ikke historisk korrekte). Bryggeriet røker sin egen røkmalt.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart (her har bryggeriet "juksa litt", og gjort fargen mørkere ved å tilsette noe sukkerkulør ogsåWinking. Moderat til lavt lysebrunt skum.
Sterk aroma av røkt malt, røkt kjøtt, bål og tjære.
Tynn og svakt syrlig munnfølelse, men forfriskende. Smaken dreier seg bare om røkt malt fra A til B, og er temmelig tørr. Høyst drikkelig, og en interessant opplevelse, synes vi - men samtidig må det innrømmes at dette IKKE er et øl som alle vil like, noen hevder til og med at det er det verste ølet de noensinne har smakt! Men siden vi allerede har fått et velhumlet lettøl fra Lervig (J
ohnny Low), var det liksom på tide med et røkt lettøl også ... Liker du det, er det kanskje aktuelt å søke om å bli frivillig mannskap på Anna af Sand (eller på Wyvern, hvis de bare får fisket den opp igjen fra bunnen av Østersjøen). Og liker du det ikke, vel -  så skyld på vår rabiate importør Sigmund! 

Stone Smoked Porter


Stone Brewing Company i Escondido, California, ville med sin Smoked Porter lage et øl som (ulikt en tysk rauchbier) har røyk som et balansert element i karakteren, ikke som HELE karakteren. Derfor faller det også i smak hos nesten alle som prøver det.
Svart farge på ølet, bra beige skum.
Interessant aroma av røstet og torvrøykt malt, blandet perfekt sammen med toner av sjokolade og hint av mørke frukter.
Smaken er først fruktig, så sjokoladepreget med tydelig innslag av torvrøyk, men røyken er ikke overdrevet, og får aldri lov å dominere. Noe røstet bitterhet og humlebitterhet i avslutningen.
Dette er et strålende og velbalansert øl! Det ble testet på vår referansegruppe på arrangementet "Onsdag i Annen", og oppfatningen var enstemmig: En herlig og lettdrikkelig røykporter, ikke ekstrem, bare GOD!

99/100 5,9%

 

Okells Aile Smoked Celtic Porter

okells_aile_smokedcelticpor

Bryggeriet Okell & Son (Falcon Brewery) ligger på Isle of Man i Irskesjøen. Øya har den britiske dronningen som overhode men har ellers en selvstendig stilling. Parlamentet deres har røtter tilbake til dengang øya var under norsk overhøyhet, og flere av stedsnavnene har norrøn opprinnelse. Ellers har øya sitt eget keltiske språk, manx, som vel strengt tatt døde ut som et levende morsmål på 1930-tallet. Selv om engelsken "vant" har interessen for manx økt igjen i de senere årene, og mange har lært seg det som et "second language".
Aile er det manx-keltiske ordet for "ild", og som navn på denne porteren henspeiler det på at litt av malten er tørket og røyket over levende ild av torv. Derav får Okells Aile altså et diskret preg av torvrøyk. Ølet har tidligere vært å få på på Cardinal som "kontraktbrygg" under navnet Branded Drinks Coal Fire Porter - men nå får dere det i originalutgaven.
Kullsvart farge på ølet, med et flott brunt skum. Deilig aroma av sjokolade, røstet malt og plommer, med hint av lakris og torvrøyk. Smaken har et distinkt røstet preg med toner av kaffe, hint av sjokolade, torvrøyk og tjære, moderat bitterhet i avslutningen. Til å være et så mørkt øl er likevel munnfølelsen forholdsvis lett. Om du bør prøve det? Obligatorisk, folkens!

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

Aecht Schlenkerla_Rauchbier-Maerzen_(Flasche)

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen. Med introduksjonen av to Aecht Schlenkerla øl - Märzen og Urbock - sprenger Cardinal igjen grensene for "vanlige" øl. De er ekstreme, ikke på grunn av alkoholinnholdet - det er som normalt for disse øltypene - men på grunn av bruken av røkmalt. Vi har riktignok vært borti mørkere øltyper hvor det er brukt litt røkmalt som "prikken over i'en", men her er, så vidt vi har forstått, ALL malten røkt over levende ild fra bøkekubber. Og det kjennes!
Ølene brygges hos Brauerei Heller i det tyske ølets hovedstad, Bamberg i Franken. Og bryggeriet har holdt på siden 1678! "Schlenkerla" er et lokalt (og etter vår tids målestokk noe ufint) økenavn på en lettere handikappet person med en haltende eller slengende gange. En av bryggerne var blitt halt etter en fallulykke, og ble hengende ved dette økenavnet. Men hans evner som brygger var på ingen måte redusert, og snart ble også navnet hengende ved det gode ølet han laget, i en slik grad at bryggeriet til slutt aksepterte det som ølets offisielle navn!
 Märzen-ølet deres har en vakker mørk kobberfarge og et fint off-white skum.
Aromaen? Ja, her føler du deg hensatt til slakterbutikken hos Gabbas, hvor de nettopp har trillet inn en ladning med nyrøkte pølser og hele sider med bacon! Utrolig! Og når du etterhvert aksepterer at dette faktisk er lukten av et øl, forestiller du deg at tønnene nettopp er blitt reddet ut fra de nedbrente ruinene av et bryggeri ...
Smaken har også et klart og markert preg av røkmalten, men du kjenner også noe av det fine og lette preget av en "vanlig" Märzen, og humlen er moderat. Som følge til grillmat skal dette ølet bare være helt suverent - men litt enkel digg attåt, som krydret chips/crisps eller chilinøtter, er også helt konge.
Noen hater likevel røkpreget, mens andre bare ELSKER det - og enda flere er skeptiske først, men er etter 2-3 halvlitere villige til sverge på at det er slik et øl SKAL smake!

Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen


Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen er et av tre rauchbier vi har fast eller sesongmessig på Cardinal, og det spørs om vi ikke skulle samlet disse ølene i en egen gruppe, Rauchbier, i stedet for som vi har gjort å gruppere de under type øl. Årsaken er at alle disse ølene fra Brauerei Heller i Bamberg er brygget med malt som er røket over bøkeved, og dermed som fellesnevner har en intens aroma og smak av røk. Vi får i Januar inn deres sesongøl “Urbock” på 6,5% .. Hva med å prøve denne sammen med en utvalgt single malt?
Deres Rauchbier Weizen er i likhet med andre tyske hveteøl overgjæret, og inneholder en stor andel hvetemalt. Røykpreget er imidlertid som vi var inne på utpreget, og resultatet er en øl som både er lett og leskende, samtidig som det er veldig spesiellt. Jeg viser forøvrig til omtalen av deres Märzen, og sier bare: Du tror det ikke før du har smakt det!

Haandbryggeriet Norwegian Wood

cardinal stavanger

Haandbryggeriets Norwegian Wood er et av to nye, dristige og spennende øl som introduseres på Cardinal i Mai. Dark Force finner du under Imperial Stout mens denne, Norwegian Wood, har forbindelse både til tyske "Rauchbier" (som nå for tiden mest er undergjæret) og til den tradisjonelle norske gårdsbryggingen, hvor malten ble tørket / røstet over åpen ild, og alt øl dermed fikk en viss røksmak. Bruk av einerlåg og einerbær i bryggingen ga også det gamle gårdsølet et særpreg. Eineren var "ølets krydder" i en tid da humle var ukjent eller vanskelig tilgjengelig her oppe mot nord. Norwegian Wood er mørk brunt på fargen, med flott og varig off-white skum. Intens aroma av røk (røkmalt, røkt over bøkeved?), innslag av eik og einer også. Smaken er fyldig med et klart innslag av røk, balansert med en passe sødme og en bitter avslutning - her er det brukt både humle og einerbær. Smaken har toner av tjære og hickory også. Folk som bare HATER røkte matprodukter vil kanskje ikke like dette ølet - alle andre vil gjerne si med The Beatles: "Oh, isn't it good - Norwegian Wood"!
Men denne ølopplevelsen er såpass spesiell at vi slett ikke blir fornærmet om noen vil dele flasken på to personer. Dog en advarsel: når folk først blir "hekta" på øl brygget med røkmalt, vil de gjerne ikke ha andre typer øl etterpå! Det gir nemlig mersmak, også for mange som rynker på nesen ved første slurk. It´s only Rock´n Roll.. But I like it!

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock


Synes du Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen er ekstrem med sitt preg av 100% røkmalt fra bøk, er du ihvertfall garantert å få bakoversveis av bryggeriets Urbock! Her har de "tatt 'n helt ut", som det heter på moderne norsk. Ølet er mahognifarget, med et fint beige skum. 
INTENS og ganske ekstrem aroma av røkt kjøtt og branntomt, hint av tjære.
Smaken er også intenst røkpreget, men der er også en merkbar maltsødme og fylde til stede, som gir røkdominansen litt motstand. Moderat humle i avslutningen.
Du er bare nødt til å bli imponert (på den ene eller andre måten) av dette ølet - hører du til dem som knapt kan få verken kjøttet eller fisken du spiser kraftig nok røkt, vil du garantert like Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock. Hvis din favoritt-maltwhisky er Laphroaig, vil du også sikkert nikke anerkjennende.
Dette er et øl for tøffe jenter og gutter med hår på både brystet og tennene (ihvertfall i overført betydning ...) - prøv det, og finn ut hvor du befinner deg på skalaen!

Nøgne Ø Sunturnbrew

sunturn

Dette kraftige ølet fra Nøgne Ø i Grimstad er det bare noen få priviligerte norske puber som har fått inn noen flasker av, mesteparten eksporteres til USA. Sunturnbrew ble, som navnet antyder,  brygget på vintersolvervsdagen 2008, og er brygget med 30% røykmalt og 20% rugmalt, også noe hvetemalt (og selvfølgelig vanlig byggmalt). Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et moderat men varig lysebrunt skum. Aroma av saltvann, tjære, røyk og noe kaffe. Fyldig og rik munnfølelse. Glimrende smak, massevis med maltsødme som nesten er til å "tygge på", røstede toner, kaffe, tjære, noe lakris, furunåler, salt avslutning, merkbar humle med akkurat den rette bitterheten. Meget bra balansert. Enda en storartet prestasjon fra Nøgne Ø!

Ola Dubh

Cardinal Pub Stavanger

Ola Dubh er kanskje ikke et øl for Ola Dunk, men dette ølet fra det skotske kvalitetsbryggeriet Harviestoun er snarere noe for dem som virkelig setter pris på både en skikkelig stout og god skotsk maltwhisky. Ola Dubh er ellers skotsk-gælisk for svart olje, og slik ser ølet ut også. For alle Cardinals gjester som jobber i oljerelatert virksomhet må jo dette ølet virke "velkjent". Noen kaller dette en "old ale", men slektskapet med imperial stouts er tydelig.
Utgangspunktet er ølet Old Engine Oil, som har blitt modnet på utvalgte eikefat som i fra12 til 30 år har blitt brukt til lagring av destilleriet Highland Park sine ulike single malt whisky. Hver enkelt flaske med Ola Dubh er nummerert.
All produksjon er tidligere gått til USA, og det har tatt oss over ett år med trygling på våre såre knær og høylydte trusler, å omsider få dette ølet i våre hyller, så her skal det drikkes med andakt!
Ola Dubh er kullsvart på fargen, med et høyt til moderat kremig brunt skum. I aromaen kommer whiskyfatet av eik straks gjennom, med sitt innslag av torvrøyk, vanilje og sherry, fulgt av toner av kraftig røstet malt, kaffe og sjokolade.
Smaken har massevis av fyldig maltsødme, umiddelbart fulgt av distinkte toner av torvrøyk - det er ganske utrolig hvilken slående virkning whiskyfatet kan ha. Mørk sjokolade i midten. Avslutningen har en fast bitterhet både fra humlen og den brente malten, mens torvrøyken varer ut gjennom den lange ettersmaken.
Dette er virkelig et imponerende øl - men hvis du ikke liker skotsk maltwhisky i det hele tatt (og heller ikke kraftige stouts) er det kanskje ikke et øl for deg. Det er ikke noen "lettdrikkelig tørsteslukker", men et nydelig øl å nippe til, og gir den reneste "julaften"-følelse for alle oss som liker preget av torvrøyk. Å hildrande du!