St. Peter's Suffolk Gold
Suffolk Gold fra St. Peter's Brewery er ny hos oss. Den kommer i den velkjente ovale grønne flasken fra 1700-tallet, men er ikke samme ølet som den Golden Ale vi hadde en periode tidlgere. Gold-navnet har den fra humletypen som er brukt, First Gold. Både humlen og malten er dyrket i Suffolk (Sørøst-England).
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Ganske sterk aroma av gressaktig og urteaktig humle, også hint av honning og kanel.
Smaken har først middels søt malt med et hint av toffee og mildt krydder, umiddelbart etterfulgt av en distinkt humlebitterhet, som blir ganske skarp ut gjennom den lange ettersmaken.
Igjen et kvalitetsøl fra St. Peter's, men ikke særere enn at det vil falle i smak hos de fleste.
St. Peter's Suffolk Smokey Peated Beer
Informativt navn på dette ølet: St. Peter's Brewery ligger i Suffolk, England (i South Elmham ved Bungay, for å være presis), og ølet er brygget med torvrøykt malt, av lignende type som brukes i skotsk whisky. Suffolk Smokey Peated Beer er i utgangspunktet samme ølet som The Saints Whisky Beer (som vi også har) - men sistnevnte er altså tilsatt en liten dose engelsk (ja, ENGELSK) single malt whisky i ølet, i tillegg til whiskymalten som brukes i bryggingen. Men vi lover at du får rikelig med Islay whisky-assosiasjoner fra Suffolk Smokey også!
Dypgylden farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Sterk aroma av torvrøyk / torvrøykt malt.
Smaken domineres også av torvrøyk og aske, med bare et hint av fruktig humle i bakgrunnen, tørr avslutning.
Et uvanlig øl, som nok først og fremst appellerer til dem som også er glade i whisky med mye røyksmak, men som også andre anbefales å prøve når de har lyst på en avveksling. Med en relativt moderat alkoholprosent er dette ikke noe "tungt" øl, men det er lov å mene at én flaske om gangen i grunnen kan være nok ...
St. Peter's The Saints Whisky Beer
The Saints Whisky Beer fra St. Peter's Brewery i Suffolk, England, er deres nyeste øl, og ett av de mer uvanlige i vårt utvalg. Det er brygget med en solid dose torvrøkt malt, og for godt mål er det tilsatt en skvett engelsk single malt whisky. Hallooo, ENGELSK (ikke skotsk) maltwhisky??!! Tuller vi? Nei, St. George's Distillery i Norfolk lager nå Englands første maltwhisky på over 100 år, og det er den som vi får et touch av i dette ølet. Og bryggeriet, de holder til i St. Peter's Hall fra ca. år 1250. Bygningen er altså omtrent like gammel som Håkonshallen i Bergen (ligner litt også - men om vi hadde foreslått å åpne håndverksbryggeri i Håkonshallen, ville nok Riksantikvaren og helsemyndighetene alliert seg om å få oss tvangsinnlagt et sted. I England derimot går slikt an - men de har unektelig en del flere middelalderbygninger å ta av.
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk aroma av torvrøk / whisky laget på torvrøkt malt.
Middels tørr smak, sterke toner av torvrøk, whisky og aske. Alkoholinnholdet er moderat. Bryggeriet hevder at ølet har "a superb balance" - det er en påstand som saktens kan diskuteres. Fansen av torvrøkt single malt whisky vil synes dette ølet er både lettdrikkelig og behagelig, mens de som ikke har sansen for slik whisky lett kan få assosiasjoner til "å slikke et askebeger". Hvilken kategori tilhører du? Vi har ihvertfall advart deg!
St Peter's Fruit Beer - Grapefruit
Kvalitetsbryggeriet St Peter's i Bungay, Suffolk, er med sine stilige flasker allerede velkjent for mange av Cardinals gjester, og nå har vi også få inn deres Fruit Beer - Grapefruit. Som basis har de brukt sin Wheat Beer - og nå altså tilsatt grapefruktsmak.
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av grapefrukt, moderate toner av malt og toffee.
Smaken er frisk og saftig med rikelig grapefrukt, også en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Supert om sommeren!
Dette smaker likevel mest som øl, og ikke som noe søtlig fruktkliss - men det er helt klart at hvis du overhodet ikke liker grapefrukt, bør du velge et annet øl ...
St. Peter´s Wheat Beer
St. Peter's Wheat Beer, brygget i Suffolk, er et engelsk hveteøl, som nok ligner mer i smaken på en del andre engelske golden ales enn på tyske eller belgiske hveteøl. Foruten hvete- og byggmalt er det brygget med tysk Hallertauer-humle og belgisk overgjær.
Klar gylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen har noe frukt, med hint av lær og "støvet loft".
Smaken kan nesten minne om lagerøl med litt karamell, med tydelig "støvet" humle i avslutningen. Tørr og moderat bitter ettersmak. Lett i kroppen.
Slett ikke verst, men altså ganske annerledes enn andre hveteøl.
St. Peter´s Honey Porter
St. Peter's Brewery i Suffolk, England, har brygget en Honey Porter, som nok krever at du liker både mørkt øl - og honning.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, moderat kremet beige skum.
MEGET sterk aroma av honning, også toner av karamell og sirup.
Kremig munnfølelse. Honningen dominerer smaken også, men ølet er ikke fullt så søtt som aromaen fikk meg til å frykte. Toner av kaffe og hostesaft, med en moderat humlebitterhet i avslutningen.
Det er sikkert delte oppfatninger av hvor lurt det er å tilsette honning i en porter, men mange liker det!
St. Peter's Organic Best Bitter
St. Peter's Organic Best Bitter er det andre økologiske ølet fra dette bryggeriet i Suffolk. Det har litt mer alkohol enn deres "vanlige" Best Bitter, men mindre enn deres Organic Ale - det dreier seg i alle tilfellene om et moderat nivå. Humlen sparer de derimot ikke på! Oppskriften på Organic Best Bitter er litt endret, den brygges nå med økologisk Optic byggmalt og First Gold humle. Dypgylden til rav farge på ølet, med et kremig off-white skum.Moderat aroma av nyslått gress og friske grønnsaker. Smaken har distinkt humle gjennom det hele, dette gir en "tørr" munnfølelse, og avslutningen er meget bitter. Alle miljØLvenner kan glede seg over nok et bevis på engelskmennenes bryggekunst!
47/82 4,1%
St. Peters Organic Ale
St. Peters Organic Ale. Kvalitetsølene i de stilige flaskene fra engelske St.Peter's Brewery har i løpet av kort tid blitt veldig etterspurt på Cardinal, og nå har vi utvidet sortimentet med bryggeriets to økologiske øl. Organic Ale vil garantert falle i smak både hos miljøvenner og ølvenner (for ikke å snakke om kombinasjonen: miljØLvenner!). Det er brygget med lys økologisk byggmalt fra Skottland og den engelske humletypen Target. Dypgylden til brun farge, moderat kullsyre, lavt skum. God aroma av fruktig humle. Velbalansert smak med distinkt fruktig humle på en bra maltet base, og en grapefruktaktig bitterhet i avslutningen. Et meget godt øl - rett og slett!
43/63 4,5%
St. Perter´s Cream Stout
St. Perter´s Cream Stout kommer fra kvalitetsbryggeriet St. Peter's i Suffolk. Som nevnt rundt på andre av våre sider her i dette heftet, er ikke bryggeriet så gammelt. At de siden en forsiktig start i 1996 nå er oppe i en ukeproduksjon på 200 tønner (57600 Pints) sier litt om at kvalitet selger., også i dag! De byr her på en stout som virkelig er en nytelse! I bygget har de brukt Fuggles og Challenger humle og en blanding av 4 lokale malttyper.
Svart farge, moderat lysebrunt skum.
Fin røstet aroma med sterke toner av svisker og sjokolade, hint av lakris og pipetobakk. Smaken er kremig og mild, men også distinkt røstet med toner av kaffe og sjokolade.Med denne innabords er du nesten garantert velvillig behandling når du engang stiller i Perleporten
St.Peter´s Winter Ale
St.Peters Winter ale fra St.Peters Brewery i South Elmham nær Bungay, som er et av de få engelske bryggeriene som satser mer på ta-hjem-markedet (flasker) enn på pubmarkedet (cask og keg), selv om en del av ølene deres periodevis er å få på cask også. Mye av flaskeproduksjonen går til eksport.
De særpregede ovale grønne flaskene er en tro kopi av en amerikansk ølflaske fra ca. 1770. Men det moderne bryggeriet St.Peter er “bare” fra 1996, selv om bryggeribygningen er fra middelalderen! Ølet er ikke av de billigste, men så er da også kvaliteten på de fleste øltypene deres svært god. Bl.a. har deres “Old Style Porter” og deres “Cream Stout” godt ord på seg. Men nå har altså Cardinal gleden av å introduseres deres Winter Ale. En relativt sterk “Old Ale” som er kondisjonert og kaldfiltrert på bryggeriet.
Meget mørk rødbrun farge, nesten helt svart. Fint brunt skum. DEILIG vinøs aroma med eik, rosiner, sjokolade, røstet malt, lakris og noe kaffe. Smaken har mye av de samme elementene som aromaen; sjokolade og søt (men ikke for søt) malt ligger lengst framme i smaksbildet, og der er en god røstet og humlet bitterhet i ettersmaken. Munnfølelsen er meget fyldig og rik. Dette er et godt øl! GODT! GODT! GODT! Den dagen jeg står i Perleporten og vil inn, skal jeg bestikke St.Peter med en flaske av dette ølet!
St.Peter´s Golden Ale
St. Peters Golden Ale kommer fra St. Peter's Brewery i Suffolk, og disse lager ikke dårlige øl, så her kan man trygt vente seg en positiv smaksopplevelse. Men deres Golden Ale er kanskje litt mer "mainstream" i stilen enn andre av deres øl, så alle som ellers synes at et relativt fyldig og velhumlet lyst lagerøl er det gjeveste man kan drikke vil også være fornøyd med en ale som denne. Dypgylden farge, moderat hvitt skum. Moderat aroma med forsiktige toner av humle og korn, hint av toffee og kjeks. Smaken har bra Goldings humle på en moderat maltet base med en viss sødme, med et lite hint av karamell. Der er en distinkt og fin humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken.
St.Peter´s Best Bitter
St.Peter´s Best Bitter fra St. Peter´s Brewery kan du smake som “Real Cask” på bryggeripuben deres i Suffolk, eller enda enklere på deres egen pub i London, “The Jerusalem Tavern”, i Britton Street, Clerkenwell. Foruten på utallige andre puber i England, selges St. Peter´s nå i 15 andre land.
Rav til brun farge, moderat off-white skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi". Fin aroma av malt, toffee og kjeks. Smaken er fint balansert mellom malten og humlen, der er også toner av kjeks og nøtter, hint av karamell. Temmelig tørr. Distinkt humlebitterhet (kan minne om grapefrukt) i avslutningen og den laaange ettersmaken. Dette er en herlig "session" bitter, så god at den simpelthen bare er til å drikke opp. Øh, det var poenget, ja?
St.Peter´s Ruby Red Ale
St. Peter´s Ruby Red Ale ble utviklet som en del av bryggeriets deltagelse i en “Slow Food” kampanje. Ølet er fra sjefsbrygger Mark Slater´s side altså ment å passe ekstra godt til italiensk mat, da de sammen med seks andre engelske bryggerier eksporterte spesiallaget Cask til utvalgte restauranter i Italia. For dette prosjektet vant de sølvmedaljen i East Anglia Beer Festival (SIBA) i Oktober 2004
Ølet må nærmest karakteriseres som en "mørk bitter", og om ikke fargen akkurat er så rubinrød som navnet tilsier, så ligger den et sted mellom dyp kobber og kastanjenøtt. Moderat off-white skum. Behagelig aroma av malt med moderate toner av karamell, i forgrunnen kommer også fruktig humle, som i tillegg bærer med seg toner av fuktig jord. Styrian Goldings (en utmerket slovensk humletype) har æren for det. Smaken har preg av malt og treverk men er ikke søt, og der er rikelig med humle gjennom hele smaksprosessen, med en fin bitterhet i ettersmaken.
St. Peter's Brewery leverer kvalitet også her!
St.Peter´s Old-Style Porter
St.Peter´s Old-Style Porter. Om "de gode gamle dager" egentlig var så veldig gode, kan sikkert diskuteres - men når man smaker denne porteren "i gammel stil" fra engelske St. Peter's Brewery blir man nesten overbevist om at det må være sant!
Vi har tatt inn hele 6 ulike øl fra dette gode bryggeriet, så vil du lese alt om de, får du vandre fra øl til øl. Vi kan her røpe at bryggeriet ble startet så sent som i 1996 av John Myrphy, professor i markedsføring, i lokaler like ved St.Peter´s Hall i Bungay, Suffolk. 4 av ølene kommer i de karakteristiske ovale flaskene som har sitt opphav i en ginflaske fra 18 hundretallet, lagd spesielt til en lokal pub.
Fargen på deres old-Style Porter er meget mørk brun til kastanjenøtt, nesten svart, med moderat skum. Herlig sterk aroma av røstet malt, mørk sjokolade og svisker. Toner av eik og sigarer også. Smaken er røstet, myk og mild med toner av sjokolade. Røstet ettersmak. Ja, dette er bare så godt sågodtsågodt!