Wiibroe Porter Imperial Stout

images-2

Det er en myte at Carlsberg-konsernet bare produserer kjedelige lyse lagerøl. Men den myten er det dessverre de selv som har forårsaket, ved å gi de bedre øltypene minimalt med oppmerksomhet. Wiibroe Porter Imperial Stout er en såkalt Baltic porter, altså den undergjærede varianten som ble vanlig i østersjølandene, som et svar på britenes imperial stout. Wiibroe-bryggeriet lå opprinnelig i Helsingør, men ble kjøpt opp av Carlsberg og nedlagt (hørt den historien før?) – varemerket består imidlertid fortsatt. Vi har lenge uttrykt ønske om å få dette og andre kvalitetsøl fra Carlsberg i vårt utvalg, men har stort sett talt for døve ører. Til slutt ble vi såpass irriterte at vi kjøpte en kasse til vanlig butikkpris i Danmark (og fortollet den i Norge, selvsagt), bare for at våre mest ihuga entusiaster skulle få smakt den. Nå har vi bare noen få flasker igjen, men vi satser på å ta inn mer som egenimport, og da til engrospris.
Svart farge på ølet, moderat kremig lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt, karamell, kaffe, sjokolade og lakris, hint av eik og mørke tørkede frukter.
Røstet smak, mørk malt og kaffe, hint av lakris og mørk sjokolade. Berre lækkert!

Jacobsen Dark Lager

Jacobsen_Original_Dark_Lager_plo_lasi
Jacobsen Original Dark Lager kommer fra Husbryggeriet Jacobsen i Carlsbergs gamle lokaler i Valby, København.  Originalutgaven i Danmark er på 5,8%, mens vi i Norge må nøye oss med en versjon på 4,5%, tilpasset norske dagligvarebutikker. Bryggeriet har dette å si om ølet: "Dark Lager er brygget efter den ældste opskrift, vi har kunnet finde i Carlsbergs arkiver. Nemlig J. C. Jacobsens originale recept fra 1854. For at genskabe den smag, som smagte Jacobsen og hans samtidige, har vi tilsat salte og mineraler på baggrund af analyser af vand fra J. C. Jacobsens tid. For vandsmagen har indflydelse på ølsmagen. Jacobsen Original Dark Lagers vigtigste råvare er münchnermalt fra Tyskland. En del af malten er dog hentet fra England, hvor man stadig kan få malt, der er gulvmaltet, som det var skik og brug på J. C. Jacobsens tid. Det giver en let kornet karamelaroma. Jacobsen Original Dark Lager er gæret ved lav temperatur som i 1854, hvilket giver en mild og afrundet smag." Vakker kobberfarge på ølet, bra beige skum. Moderat aroma av karamell-malt, noe aromahumle også. "Rent"-smakende dunkel, mild smak av karamell-malt, men ikke for søt. Anstendig nok å drikke denne her!

Mythos

1_Mythos_lager_bottle_330ml

Klassisk gresk mytologi er som kjent heftige saker - og en ganske særegen og langt mer moderne "myte" har spredd seg blant nordiske Hellas-farere: nemlig at ølet Mythos er den beste pilsen du får i Hellas (med mulig unntak av et par bryggeripuber), og at turistene drømmer om Mythos etter å ha vendt tilbake til det kalde nord. Jeg likte Mythos i Hellas jeg også, uten at jeg nødvendigvis anså det påkrevet for grekerne å eksportere den. Men nå er ølet på plass i Norge også, og vi følger naturligvis opp. I Norge er alkoholstyrken 4,7% for å tilpasse seg våre regler for salg i dagligvarebutikker, i Hellas er den 5%. Men jeg tviler litt på om særlig mange kommer til å merke forskjellen ...
Krystallklar lys gylden farge på ølet, med bra skum.
Moderat men frisk aroma med preg av nyslått gress.
Smaken er ganske "ren" (ingen ubehagelige sidenoter) med en ganske moderat maltsødme og anstendig humle i avslutningen. En OK pils, rett og slett - aller best når det er varmt i været. Det er lov å drikke den også for folk som aldri har vært i Hellas!

Jacobsen Rosé Wit

Jacobsen Rosé Wit

Husbryggeriet Jacobsen er altså Carlsberg Danmarks alibi som "håndverksbryggeri" - de brygger fortsatt på Carlsbergs historiske bryggeriområde i Valby, København, hvor Carlsberg-stiftelsens vedtekter sier at der ALLTID skal brygges øl (men utenom Jacobsen og Semper Ardens-serien er dessverre produksjonen i Valby nå lagt ned - Carlsbergs gigantiske men langt mindre vakre "ølfabrikk" i Fredericia har en enorm produksjonskapasitet). Med Jacobsen-serien får bryggerne lov til å gjøre enkelte eksperimenter med uortodokse ølingredienser. Rosé Wit er et eksempel på det. Utgangspunktet er en witbier i belgisk stil, med de vanlige witbierkrydderne koriander og curacao-appelsinskall, men her er det også tilsatt eplejuice og hyllebærekstrakt. Resultet er et utpreget fruktig (men ikke for søtt) øl, som faller i smak både hos vanlige witbier-fans og hos mange som ellers ikke har øl som sitt førstevalg.
Fin rød farge på ølet, med et rosa-hvitt skum.
Både aroma og smak har preg av sitrus, koriander og hyllebær, mens eplejuicen bidrar med friskhet uten å bli framtredende. Minimal bitterhet.
Et særdeles forfriskende øl, som forventes å bli en slager i sommer. Serveres godt avkjølt.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale



Fra Husbryggeriet Jacobsen, Carlsbergs "mikrobryggeri" som fortsatt holder til i de tradisjonsrike bryggerilokalene i Valby, København, kommer Golden Naked Christmas Ale på store flasker.
Kobberfarget øl, høyt beige skum.
Moderat aroma, hint av julekrydder og karamell, kanskje også et touch av sitronskall.
Smaken er middels søt og maltpreget, toner av karamell og julekrydder igjen, noe frukt.Moderat humle og pepperaktige toner i avslutningen. Der er også et svakt hint av lakrisrot, men jeg ville kanskje ikke klart å identifisere den om jeg ikke hadde visst at den skulle være der.
En god jule-ale dette her!

Tuborg Lime Cut

Cardinal Limelight


Tuborg Lime Cut
er Carlsberg-konsernets siste "nyvinning".
Klar flaske med trekk-av kapsel.
Ekstremt lys og krystallklar gul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Svak aroma med hint av pilsnermalt og kunstig lime-aromatilsetning.
Søtlig og litt sukkeraktig smak med toner av kunstig "lime" igjen - og ingenting annet. Ingen bitterhet, eller andre indikasjoner på at dette faktisk er et øl.
Målgruppen for dette ølet er folk som vanligvis vil foretrekke en Corona med lime-båt i flasketuten, eller (hvis det skal være alkoholfritt) Farris med lime-smak. Alle skal få sitt på Cardinal, vi er ikke vanskelige sånn! Folk som virkelig LIKER øl, har sannsynligvis ikke giddet lese så langt som dette engang.
 

Jacobsen Extra



"Husbryggeriet Jacobsen" er Carlsbergs eget "mikrobryggeri" (ikke så helt "mikro" likevel), lokalisert i de historiske bryggerilokalene til Carlsbergs grunnlegger I.C. Jacobsen, i Valby i København. Jacobsen Extra er en helt grei pils, verken mer eller mindre. I Danmark er den 5,5%, i Norge må vi nøye oss med en utvannet versjon på 4,5%.
Gylden farge, lavt hvitt skum.
Aromaen har moderate toner av malt og støv.
Smaken har et akseptabelt nærvær av malt, men der er kanskje ikke så mye "extra" over humlemengdene som er brukt. Der er likevel en grei bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Bør serveres ganske kjølig for å beholde sitt friske preg.
 
39/77 4,5%

Baltika No 7 Eksportnoe


Mer russisk lagerøl her, fra Carlsberg-eide Baltika i St. Petersburg.
Meget lys gul farge på ølet, med et bra hvitt skum.
Søtlig fruktig og gressaktig aroma.
Smaken er svært søt til å være et lyst lagerøl, med fruktig preg og lav bitterhet.
Ikke noe å satse på for virkelige ølvenner.

zzzzzzzZZZZzzZzz

 

Jacobsen Saaz Blonde


Danskene får en 7,1% versjon av dette ølet, vi i Norge må nøye oss med 4,5%. Jacobsen Saaz Blonde har sin opprinnelse hos Carlsberg-eide Husbryggeriet Jacobsen, som holder til i Carlsbergs historiske og fredete bryggerilokaler i Valby i København. Som navnet sier er den brygget med tsjekkisk Saaz-humle, og ligger stilmessig nærmest en "belgisk" blonde ale.
Krystallklar blekgul farge, digert hvitt skum. Behagelig aroma av fruktig og moderat krydderaktig belgisk overgjær, Saaz-humlen bidrar også med noen toner av nyslått gress. Myk munnfølelse. Smaken har også en moderat fruktighet og et finstilt og mildt krydret preg, moderat Saaz-humle i avslutningen. Forfriskende og høyst lettdrikkelig!

26/13 4,5%

 

Jacobsen Bramley Wit

Jacobsen_Bramley_Wit_75clplo_lasi

Jacobsen Bramley Wit er det andre ølet fra det nystartede danske mikrobryggeriet til Carlsberg. Bryggeriet ligger i ”Gamle Carlsberg” som nå er restaurert til besøkssenter, og henter inspirasjon fra de gamle resepter i arbeidet med å utvikle nye spesialøl. Selv om Danmark tidligere hadde en tradisjon med hvitt øl, henter de her inspirasjon fra de belgiske hveteøltradisjonene som har levd godt helt til våre dager. (med et lite 15.årig avbrekk) Hvete ølet er tilsatt en anstrøk Bramley epler, som sammen med hveten er med på å gi ølet en frisk syrlig smak. Og av Belle de Boskoop, som tilføyer en grad av rundhet. Det er tilsatt friskt appelsinskal, som skal gi mindre bitterhet enn ved bruk av tørkede, som i Belgisk witbier.
Ølet har en lys farge, et kremaktig skum, og en dempet duft av nellik og koriander. Og foreløpig tror jeg vi er alene i Norge om å ha det!

Jacobsen India Pale Ale

Jacobsen-Pale-Alel.jpgl_

Jacobsen India Pale Ale kommer fra Husbryggeriet Jacobsen som er Carlsbergs nye mikrobryggeri i Danmark. Ideen er å ta opp den innovative tanken som dannet grunnlaget for hele Carlsberg konsernet, nemlig at bryggerimestere, teknikere og andre ildsjeler får en mulighet til å eksperimentere og lage spesialøl med de beste råstoffer i en mindre skala. Sjef for det nye mikrobryggeriet er den 40 år gamle farmasøyt og bryggerimester Jens Eken, og hans oppgave er å skape nye ølopplevelser og medvirke til å drive spesialølmarkedet. Ved
åpningen av bryggeriet 1.juni 2005 ble det lansert 4 nye spesialøl, alle under navnet Jacobsen, og flere er allerede kommet.
Av de første fire er det Original Dark Lager som er med i Norgeskolleksjonen som lanseres i disse dager. Denne har fått følge med Jacobsen Bramley Wit og altså IPA som vi skal ta for oss her. Som nevnt under Carlsberg har moderkonsernet i lang tid hatt en del spesialøl som ikke har nådd våre breddegrader. Vi håper dette nye tiltaket er en anerkjennelse av at interessen for spesialøl og andre alternativer til pils er et allerede stort, og voksende marked. Jacobsen IPA er brygget på en engelsk alemalt samt en anelse karamellmalt som gir den en frisk krydret duft med preg av tørket aprikos og et hint av røyk. Smaken går over i en intens bitterhet fra den høye humledoseringen, men avsluttes bløtt og elegant.

Grimbergen Blond

grimbergen_blond-1.jpg


Grimbergen Blond Strekker sin historie tilbake til 1128 da st.Norbert bygde et kloster for Norbertiner ordenen i byen Grimbergen i distriktet Barabant. Som andre kloster på denne tiden var de datidens hoteller, og satte snart i gang med egen brygging. Klosteret brant ned flere ganger, men ble hver gang bygd opp igjen. Valget av Føniks i etiketten symboliserer dette.
Ølet har en gyllen farge, er svært fruktig med en tone av malt, krydder, honning og urter i lukt og smak. Ølet har som nevnt røtter tilbake til 1128, og oppskriften skal være den samme i dag. Brygget av Alken-Maes S.A.

Carlsberg

carlsberg-beer-435226

Carlsberg ble lansert i Norge så sent som i 1989. Bryggeriet ble grunnlagt av Christian Jakobsen i 1826 (1847). Sønnen, Jacob Christian, tok tidlig del i driften, men var også vitenskapelig interessert, og tok del i Hans Chr. Ørsteds populærvitenskapelige forelesninger innen fysikk og kjemi. Da faren døde i 1835 tok sønnen over på vegne av sin mor, og innså straks at bryggerinæringen i Danmark trengte en fornying. Etter en studietur i Tyskland klarte han å framstille et undergjæret øl i morens vaskebalje. Noe senere fikk han kongens tillatelse til å bygge kjølige lagerkjellere under Københavns festningsvoller, før han satte opp et nytt bryggeri nær gode vannkilder og jernbane. Hans vitenskapelige og innovative virksomhet satt standard for all pils produksjon, og gjærtypen som i stor utstrekning brukes i dag er oppkalt etter bryggeriet. Carlsberg har i hjemlandet mange spennende produkter det er både synd og skam ikke blir importert til Norge! Carlsberg Elefant kjenner de fleste, men også Carlsberg Masterbrew (luksusøl), Gamle Carlsberg (mørk lager), Carls Spesial (bayer) i tillegg til både Porter, hveteøl og gourmetøl!! Kom med det Ringnes! Carlsberg brygges i 47 land i alle verdensdeler, og selges i over 150 land. De har over 31.000 ansatte som produserer over 75 millioner flasker, daglig!!. Vår versjon er fra Ringes på Hasle. Ølet har en gyllen farge og det er lyst og lettdrikkelig med balansert bitterhet, frisk aroma, fruktig smak og en behagelig humlebitterhet.

Alhambra Reserva 1925


Sier du "spansk gyldent lagerøl, styrke som en norsk Export" vil nok mange stille seg tvilende til om dette kan være godt. Men det er det faktisk! Alhambra Reserva 1925 brygges i de spansk-arabiske maurernes gamle hovedstad, Granada.
Krystallklar dypgylden farge, høyt til moderat hvitt skum.
Aromaen er ganske god og moderat søtlig, med toner av humle og krydder.
Smaken har en merkbar maltsødme men også bra humle, med noen krydrete toner og hint av karamell. Du kan trygt prøve en!