Dark Star Espresso

Dark_Star_Espresso

Dark Star Espresso (Stout) er fra Dark Star Brewery, Ansty i West Sussex. Dette lille bryggeriet startet opp i kjelleren til puben The Evening Star i Brighton (fra pålitelig hold påstås at den er en av Englands aller beste puber). Formålet var først og fremst å brygge øl til denne ene puben, men etterspørselen etter ølet ble snart så stor at bryggeriet måtte flytte til romsligere lokaliteter ute på bondelandet i West Sussex, noe som ga bryggerne mulighet til både å brygge flere forskjellige øltyper og gå over til bredere distribusjon. Etterhvert kom også flasketapping av noen øl, i tillegg til cask til pubene. Men fortsatt påstår puristene at Dark Star ølene smaker aller best fra cask i The Evening Star! Vi vil hevde at flaskevariantene ikke kan ligge langt etter i kvalitet - de er nemlig meget gode! Fra før har Cardinal den lyse og lette Sunburst, nå går vi til den annen ytterlighet med Espresso - "Superior Coffee Beer".
Dette er altså en stout, så svart som arvesynden og med flott brunt skum, og det er en kjent sak at aromaen og smaken av portere og stout gjerne har tydelige innslag av "kaffe". Dette er vanligvis bare et resultat av den tungt røstede malten og/eller umaltede brente byggen som er brukt. Men hos Dark Star nøyer de seg ikke med det - de har faktisk tilsatt friskmalte espresso-kaffebønner i brygget mot slutten av bryggeprosessen. Galskap, vil noen si - men det funker! Og Challenger-humlen som er brukt høyner smaken ytterligere.
Første gang jeg smakte dette ølet var fra cask på Cambridge Beer Festival, en god opplevelse. Flaskeversjonen er filtrert, men visstnok ikke pasteurisert.
Distinkt aroma av frisk kaffe, hint av lakris og mørk sjokolade, kanskje også noe svisker, gammelt lær og sigarkasse. Kaffen er tydelig til stede i smaken også, som forventet - men kaffetilsetningen er ikke overdrevet, ølet er ganske velbalansert med en "myk" munnfølelse. En moderat sødme bærer med seg toner av mørk sjokolade, med et hint av svisker. Bitter avslutning og ettersmak, både fra den røstede malten, espressokaffen og Challenger-humlen.
Folk som verken liker kaffe eller øl bør neppe starte med dette ølet. Folk som tror de bare liker én av delene kan her få en aha-opplevelse. Folk som VET at de liker begge deler vil sannsynligvis mene at Cardinal her har skutt en innertier!

80/66 4,2%

Dark Star Sunburst

Dark Star Sunburst a

Dark Star Brewing Company har ord på seg for å være et av de bedre småbryggerier i England, og deres "faste" pub, The Evening Star i Brighton, regnes som en av Englands aller beste puber for "real ale":
Fra før har jeg smakt den mektige Dark Star Espresso Stout fra cask - Sunburst er vel helst den motsatte ytterlighet av den. Bryggeriet kaller dette en "Classic Golden Ale", og gyldent er det, mer som en pils enn som en bitter på farge, men med en svak disighet fra kjølingen. Bra hvitt skum, etterlater et fint "kniplingsbroderi". Aromaen har første sterke toner av tropiske frukter (fra aromahumlen), så gir aromaen seg noe, og jeg får moderate toner av honning og blomster. Moderat kullsyre, myk munnfølelse. Smaken har først moderate fruktige toner, så tar en mild humlebitterhet deg varsomt ved hånden, og leder deg gjennom avslutningen og ettersmaken. Ølet er lett i "kroppen", og er så avgjort noe for de virkelig varme sommerdagene (setter selvfølgelig de latterlige norske "sommerølene" helt i skyggen) - men jeg likte det faktisk godt i desembermørket også. 2-3 av denne, så føler du virkelig at solen bryter gjennom (garantert!), som navnet antyder.
Jeg ser for meg at dette vil være et godt "introduksjonsøl" for pilsfolket til å ta de første skritt inn i den vidunderlige verden av overgjærede "ales".