Kinn Bollekinn

Bollekinn


Bollekinn
er brygget spesielt for Cardinal av Kinn Bryggeri i Florø. Stilmessig plasserer vi den i den udefinerte sekkeposten "amber ale". 
Mørk rødbrun farge på ølet, beige skum om etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset. 
Aroma av malt, lakris, kardemomme og noe fruktig humle.
"Smooth" og behagelig smak, igjen malt med lakrisrot og et hint av kardemomme, moderat fruktig humle. Et velbalansert og godt øl, om vi må få lov å si det selv.

7 Fjell Walkendorff Amber Ale (fat)

Cardinal Pub Stavanger

7 Fjell Bryggeri i Bergen er snart operative med eget bryggeutstyr, men Walkendorff Amber Ale har de brygget hos Lervig Aktiebryggeri her i Stavanger. Malten som er brukt er Pale, Carapils, Crystal og Chocolate. Humlevariantene er Perle, Cascade og Amarillo.
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aromaen har distinkte toner av furu- og harpiksaktig humle, også toner av granskudd og grapefrukt.
Moderat kullsyre, myk munnfølelse. Smaken er verken for søt eller for tørr, igjen med furu- og grapefrukt-toner av nevnte humler, men blir aldri for skarp eller for bitter. Noe karamell i bakgrunnen, uten egentlig å være søt. Meget lettdrikkelig og forfriskende.

n/a 6% fat

Naparbier / Lervig Grønne Straff IPA

naparbier-x-lervig-gronn-straffe-ipa-01

Det spanske håndverksbryggeriet Naparbier i Noain, Navarra, har allerede hatt besøk fra Norge av HaandBryggeriet og Nøgne Ø. Nå er turen kommet til "vårt eget" Lervig Aktiebryggeri fra Stavanger. 
Navnet Grønne Straff IPA henspiller nok på den "straff" eller landeplage som normannerne (= blodtørstige vikinger) utgjorde for det sørlige Europa for 1200-1400 år siden. Men nå kommer de moderne vikingene heldigvis bare utstyrt med grønne "våpen", = deilig humle til fredelig samarbeid om IPA-brygging.
Svakt disig rav farge på ølet, moderat skum, svakt off-white. 
Sterk aroma av furuaktig humle, også toner av granskudd og sitrus.
Småskarp tørr smak av furu- og harpiksaktig bitterhumle. Kunne kanskje med fordel hatt en fastere maltet ryggrad for å støtte opp om humlen, men "humlehodene" på Cardinal blir nok fornøyde uansett.

81/94 6,5% 33cl

Lindheim Dirty Alfred Amber (fat)

Cardinal pub Stavanger

Lindheim Ølkompani holder til i Gvarv i Telemark, og er et av de nyeste og interessante tilskuddene til norsk bryggeriflora. Da er det naturlig at Cardinal er blant de første stedene som har dem representert med fatøl! Dirty Alfred er stilmessig nærmest en amber ale. 
Mørk rubinrød farge på ølet, høyt beige skum.
Behagelig maltpreget aroma, noen milde røstede toner, hint av fruktig humle.
Relativt lett i kroppen, til å være et såpass mørkt øl. Middels tørr og forfriskende smak, dominert av middels røstede toner, anstendig humle i avslutningen. Lettdrikkelig, bør ha alle forutsetninger for å bli et folkelig / populært fatøl.

Beer Here Dead Cat (fat)

BeerHere-Dead-Cat

På fat nå: et øl som vi ikke har hatt i noen form tidligere, Beer Here Dead Cat (4,7%). 
Det var bare så vidt vi fikk lurt fatene forbi vår eminente altmuligmann og katteelsker Kjell, og måtte forsikre at ingen katteliv har medgått under bryggingen, til tross for navnet. Ølet er en nær slektning av Fat Cat (som vi har hatt tidligere, og snart skal ha på igjen) - men mens Fat Cat er brygget med newzealandsk Nelson Sauvin humle, er det amerikanske Simcoe som dominerer i Dead Cat. Og vel, Simcoe HAR ord på seg for å gi "kattepiss"-toner i aromaen hvis mengden overdrives, men det er ikke sjenerende her. Ølet har den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Selv om Dead Cat holder "vanlig norsk butikkstyrke", er der sannelig nok av smak her! Stilmessig karakteriseres den som en amber ale. 
Disig rødbrun farge på ølet, høyt og kremig off-white til beige skum.
God aroma av Simcoe-humle, meget fruktig, men også toner av furunål - og altså beskjedent med kattepiss!
Smaken er også meget velhumlet til å være et øl av denne styrken, fruktig og furuaktig med en diskret maltsødme i bakgrunnen. Harpiks- og grapefruktaktig bitterhet i avslutningen.

Bristol Beer Factory West Coast Red

BristolWestCoastRed

Bristol Beer Factory så dagens lys i 2004, men brygger på historisk grunn: De holder til i det som engang var gjærhuset til det store Bristol-bryggeriet Ashton Gate, som ble grunnlagt tidlig i 1820-årene som Thomas Bayntons Brewery, og eksisterte til 1933. Bristol Beer Factory har på få år etablert seg som et av de virkelig interessante håndverksbryggeriene i England. Og ja, tradisjonsrike Bristol (som fram til ca. 1780 var Englands nest største by etter London) ligger ganske riktig ved den engelske vestkysten, men når bryggeriet har kalt dette ølet West Coast Red, er det nok like mye den amerikanske vestkysten de har i tankene. West Coast Red klassifiseres nemlig som en amber ale, i amerikansk stil og med amerikanske humletyper, og kunne like gjerne vært brygget i California, Oregon eller staten Washington.
Dyp rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Deilig aroma av fruktig humle, toner av røde bær og sitrus, noe malt i bakgrunnen.
Smaken er humlepreget og fruktig gjennom det hele, men bitterhumlen er nokså moderat. Likevel en god bitterhet i ettersmaken. Også toner av lettrøstet malt, hint av karamell og brente brødskorper. Et velbalansert og meget smakfullt øl!

Klostergården Amber

amber-beer-klostergc3a5rden

Begrepet "amber ale" er først og fremst amerikansk, for å betegne halvmørkt ravfarget øl som ikke uten videre kan plasseres i en annen kategori. Klostergården Amber har sin opprinnelse på Tautra i Trøndelag. 
Mørk rav til rødlig farge på ølet, moderat off-white skum.
Behagelig aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle, også toner av treverk og lettrøstet malt.
Smaken er ikke for søt og ikke for tørr, moderat røstet malt dominerer, men fruktig og furuaktig amerikansk humle er også til stede. Røstet og tørr ettersmak. God øl!

ABC Henrik Imperial Amber Ale (fat)

abcsett-1

Norge har fått sine første "fantombryggere" eller "nomadebryggere" (= håndverksbryggere uten eget bryggeri, som leier bryggerikapasitet hos andre), selv kaller de seg "gjøkebryggere". ABC Brewing er et bergensk-stavangersk prosjekt, med Gahr Smith-Gahrsen (Andhrimne) og Kim Odland (Black Cat) i spissen. Imperial Amber Ale har de brygget hos Lervig i Hillevåg. Ølet kunne like gjerne vært kalt en IPA, etter vår mening. Godt er det ihvertfall! Som navnet sier er det brygget for Henrik Øl- og vinstove i Bergen, men i en inter-kollegial utveksling av ølfat med Henrik så sikret vi oss et par fat av dette fyrrige snabelstoffet. 
Ravfarget øl, svakt disig, med et moderat off-white skum.
Herlig humlepreget aroma, fruktige og harpiksaktige toner.
Smaken er distinkt humlepreget (amerikansk humle) gjennom det hele, med en solid bitterhet. Der er akkurat nok malt til å støtte opp under bitterheten, men ølet er ikke særlig søtt. Alkoholen er godt skjult.

Beer Here Fat Cat (fat)

4321269013_74a68b0075

Danske «nomadebryggere» og deres fantastiske øl har vi sagt en god del om før – Beer Here (Christian Skovdal Andersen) er en av de beste. Noen av ølene hans er kraftige saker, men Fat Cat, en «red ale» (eller amber ale, om du vil) har en «normal» alkoholprosent, og en smak som de aller fleste vil sette pris på. Fat Cat har Christian brygget hos Herslev Bryghus.
Rav til kobber farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig newzealandsk humle (Nelson Sauvin), hint av karamell og marmelade.
Smaken har en utmerket balanse mellom malten og humlen, fruktige toner, et hint av karamell, er ikke for søt og ikke for bitter. Meget forfriskende. Ikke noe hokuspokus her – bare et tvers gjennom vellaget øl!

Lervig Hoppy Joe

Hoppy-Joe-02

Tradisjonen tro lanserte Lervig et nytt øl på Gladmatfestivalen i år, og det er så bra at vi tok det inn umiddelbart, også på fat. Hoppy Joe kaller de en American Red Ale - vi plasserer den i sekkeposten Amber Ale.
Rødbrun farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Sterk aroma av fruktig humle, også toner av gran, et hint av karamellmalt i bakgrunnen.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, men ikke ekstrem, toner av gran og noe frukt igjen. Der er nok noe karamellmalt (og / eller münchenermalt) og sjokolademalt og lurer i bakgrunnen, men de dominerer ikke, for ølet er ganske "tørt", uten noe mer restsødme enn det som er høyst nødvendig for balansens skyld. Meget hyggelig å drikke! Lervig og deres sjefsbrygger Mike Murphy har igjen "skutt en innertier"!

8 Wired Tall Poppy India Red Ale

8-wired-Tall-Poppy-500x500

Den danske nomadebryggeren Søren Eriksen i 8 Wired Brewing har slått rot på New Zealand, men i hans Tall Poppy India Red Ale er humletypene amerikanske (Warrior, Columbus, Simcoe, Amarillo). Som navnet antyder er ølet med den valmuerøde etiketten tenkt å være en kombinasjon av amerikansk IPA og mer maltpreget «red ale». I mangel av noe bedre klassifiserer vi den under sekkeposten «amber ale». Malttypene som er brukt er pale, 3  grader av crystal, münchener og hvete.
Uklar rav til rødbrun farge på ølet. Høyt, varig og kremig off-white skum.
Herlig aroma av fruktig (særlig grapefrukt) og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har et distinkt preg av furu og harpiks, humlen tar øyeblikkelig kommandoen over malten i bakgrunnen. Litt karamell, men ikke særlig søtt.  Tørr og bitter avslutning.
Enda et øl for de humleglade!

BrewDog 5 AM Saint


Om du føler deg som en helgen klokken 5 om morgenen, må du selv vurdere - men til det skotske ekstrembryggeriet BrewDog å være, er 5 a.m. Saint, en "iconoclastic amber ale" på skarve 5%, som en ren bagatell å regne.
Oransje til rav farge på ølet, moderat skum.
Intens og deilig aroma av amerikansk og newzealandsk humle (Simcoe, Chinook, Nelson Sauvin, Centennial), toner av fersken, aprikoser og tropiske frukter.
Smaken er ikke fullt så overveldende som aromaen, men likevel meget god. Toner av fersken, men likevel ganske tørr. Bra humle i avslutningen. Munnfølelsen er ganske lett - ihvertfall til å være et BrewDog-øl.  

Nøgne Ø Amber Ale

Nogne O Amber Ale

Nøgne Ø Amber Ale kommer fra et Norsk bryggeri som har klart noe så unikt som å eksportere Ale til England. . Dette er en halvmørk ale, eller alens svar på Bayer? med tydelig beskhet fra Chinook humle og en rik maltprofil. Duftbildet er som hos bitter med innslag av epler. Ølet har flott skum, og smaken er rund med balansert bitterhet. Lett å like, også for de som er ukjent med Ø’s produkter. Ps Siste frist for denne nå. Utgår.

86/96 6%

Rogue Dry Hopped St.Rogue Red

Cardinal Pub Stavanger

Kvalitetsbryggeriet Rogue Ales i Newport, Oregon, holder vanligvis en "tøff i trynet"-profil i sin markedsføring, men med sin St. Rogue Red Ale mener de nok selv at de har tatt fram helgenglorien. Dette er da også et øl som de aller fleste vil like, men ingen bør dermed forledes til å tro at bryggeriet har gått på akkord med karakteren og kvaliteten i ølet. Det har de nemlig ikke, noe du kjenner fra første sniff av aromaen og første slurken av ølet. Her er det brukt hele 6 forskjellige typer malt, og de amerikanske humletypene er Centennial og Chinook, navn som begeistrer enhver humleelsker. Noe av humlen har gått med til "tørrhumling" (= tilsetning i vørteren etter at kokingen er ferdig), det gir en ekstra fin aroma i ølet.
Dyp kobberfarge på ølet, med et fint og kremig skum. HERLIG aroma av amerikansk humle. Humlepreget smak også, men bitterheten er ikke overdrevet, den er akkurat passe. Dette balanseres fint mot malten, og der er også toner av "skotsk appelsinmarmelade" (= en slags karamellisert fruktighet). Rett og slett et himmelsk godt øl!  

Rogue American Amber Ale

Cardinal Pub Stavanger

Rogue-bryggeriet ble grunnlagt i 1988 av tre venner og ølentusiaster - Jack joyce, Rob Strasser og Bob Woodell. De sa opp jobbene sine, ble bryggere og åpnet sin første bryggeripub i Ashland, Oregon. Bryggeriet oppkalte de etter elven Rogue, som renner gjennom byen Newport. Men rogue kan også bety «skøyer» , «fribryter», og står således også for bryggeriets filosofi, som i første rekke går ut på å bryte alle regler.
"Amber Ale" er en amerikansk samlebetegnelse på ravfargete overgjærete øl som ikke uten videre faller inn under andre betegnelser. Disse er gjerne mer preget av malten enn av humlen. American Amber Ale fra Oregon-bryggeriet Rogue er en typisk representant for slike øl. Forsiktig når flasken åpnes, fra min prøveflaske begynte ølet å strømme ut av seg selv! Mørk rav farge på ølet, med et moderat beige skum. Aromaen har preg av malt og brød, toner av bakeri og karamell, også noe fruktig humle, hint av krydder. Smaken har preg av malt og jord med karamell og toffee, bra humle i avslutningen. Bør serveres relativt kjølig for å holde på sin friskhet.

Rogue Captain Sig´s Northwestern Ale

Cardinal Pub Stavanger

Oregon-bryggeriet Rogue (kjent for øl du husker når du har smakt dem!) holder til i kystbyen Newport, hvor man ellers er mektig stolte av havfiskeflåten sin. Captain Sig's Northwestern Ale er IKKE oppkalt etter en av Cardinals ølbokskribenter (stolt innehaver av 15 fots plastbåt), men derimot den legendariske fiskeskipperen Sig Hansen, som sammen med brødrene Edgar og Norman utviste stor dristighet under tokt i Beringhavet (var det ikke der Røkke også la grunnlaget for formuen?).
Ølet har også vært markedsført under navnet "Deadliest Ale", uvisst av hvilken grunn (alkoholstyrken er neppe forklaringen alene, den er jo solid nok, men likevel moderat sammenlignet med flere andre øl fra Rogue). Litt av overskuddet bryggeriet har på salg av dette ølet går til det lokale Fiskernes Fond.
Stilmessig hører det til i grenselandet mellom Amber Ale og India Pale Ale. Disig brun farge på ølet, med et digert beige skum. Fin aroma av fruktig amerikansk humle (humletypene er Horizon, Amarillo og Cascade). Smaken har en betraktelig maltsødme med hint av karamell, noe som nok er nødvendig for å balansere en bitterhet på hele 80 IBU.
Her er det brukt både palemalt, münchenermalt, karamellmalt og litt sjokolademalt.
Den fruktige og harpiksaktige humlen tilfører jo mer til smaksprofilen enn bare bitterhet, men avslutningen er likevel ganske bitter. På en god måte, må jeg tilføye. Dette er nemlig et øl som vil falle i smak hos alle som har lært å sette pris på et skikkelig humlepreg!

Ægir Rallar Amber Ale

Cardinal Pub Stavanger


Ægir Rallar Amber Ale fra våre nye venner i Flåm er et flaskekondisjonert mørkt kobberfarget øl (mørkere enn rav, ja), disig, med et bra off-white skum. Aromaen har toner av tre, mildt krydder, karamell og en moderat men udefinert fruktighet.
Smaken er distinkt fruktig, moderat syrlig og lett krydret, med toner av mørk münchener malt. Moderat humle i avslutningen. Igjen et bra øl fra våre venner i Flåm, en hyllest til rallarene som bygget Flåmsbanen (en sidebane til Bergensbanen).
Vi har besøkt Ægir bryggeri og deres brew-pub mange ganger! Her oser det tradisjoner, og dette er en brewpub med stil. Noen stilige trerotstoler som var så blankpussede de ble tatt for å være plastikk-, en skiferpeis en knapt har sett maken til,- Det hele var meget smukt. Og så kjekt å sitte å nyte en Rallar og se inn gjennom glassveggen der Evan tuslet og brygget.

Rav Amber Ale

Cardinal Pub Stavanger

RAV Amber Ale kommer fra Berentsens Brygghus i Egersund, og er altså noe så spennende som et lokalt brygget og tappet overgjæret øl. Vi tar hatten av for en frisk og etter vår smak, helt riktig satsning fra Berentsen. Det første brygget av RAV ble revet ut av hyllene, og var utsolgt på under to uker, og det er sterkt ettersom dette er et sterkøl en kun får på polet.
Ølet er brygget på Cascadehumle, byggmalt, gjær og vann. Til forskjell fra Nøgne Ø er dette ølet filtrert og mer ”kommersielt” uten at dette skal tolkes negativt. Ravbrun farge, godt skum, skarp fruktig duft. Et fyldig karamellrikt øl balansert med sjenerøse mengder humle. Dette er et glimrende produkt som har fått skamros i alle tester det har vært med i.

Samuel Adams Boston Ale

Cardinal Pub Stavanger

Samuel Adams Boston Ale kommer fra “verdens største mikrobryggeri”, The Boston Beer Company i Boston, USA. Bryggeriet ligger i bydelen Jamaica Plain, og er lett tilgjengelig med t-bane slik at du kan teste bla. deres 17% Triple Bock. Eller hva med deres Utopia som de pr November 2009 har klart å brygge til svimlende 26,5%...? (Finnes på Cardinal)
Boston Beer Company ble etablert i 1884 av Jim Koch som kom fra en tradisjonsrik bryggerfamilie. Familien var imidlertid utkonkurrert av de store gigantbryggeriene som Anheuser-Bush, og Jim startet derfor på Harvard i stedet for å utdanne seg til bryggerimester. Etter eksamen der, kjøpte han et gammelt bryggeri i Boston. Tanken var å lage et smaksrikt øl som kunne ta kampen opp med importøl som Heineken på det amerikanske markedet, og Samuel Adams Boston Lager så dagens lys. (Se under internasjonal lager.) Navnet henspeiler på Samuel Adams (1722-1803), brygger, bysbarn, patriot, og en av dem som underskrev den amerikanske uavhengighetserklæringen, og en fin figur for bryggeriet som hadde “think independent” som slagord.
Fargen på Samuel Adams Boston Ale er rødligbrun rav, svakt disig. Både i aroma og smak er det først og fremst malten som står i fokus, her er det også toner av karamell og brunt brød. Humlen er ganske moderat med et litt "støvet" preg. Jeg syntes ølet bare var bedre ved annengangs bekjentskap, og det lover bra! Riktignok finnes der amerikanske håndverksøl som stiller sansene overfor større utfordringer, men jeg vil påstå at Boston Ale er et øl som er umulig å mislike. Og så er det å få tak nesten overalt i statene - andre øl av tilsvarende kvalitet har ofte bare en lokal distribusjon