Lysefjorden Radix Malorum Atra Cervisia Imperialis

Pasted Graphiclysefj

Lysefjorden (nei, ikke den i Rogaland, den ved Bergen)(Og ikke den heller siden de har flyttet til Arna) Mikrobryggeri sitt rocka øl er denne gangen en imperial brown ale.
Meget mørk brun farge på ølet, moderat men varig beige skum. Ganske enkel maltpreget aroma, hint av brunt brød, karamell og støv. God maltpreget smak, toner av ristet brunt brød og karamell, men ølet er ikke for søtt. Et svakt hint av røk. Anstendig humle i avslutningen.

Ægir Naglfare Nut Brown Ale


Nagelfare nut brown ale

I Eldre Edda, som slett ikke er skrevet av Snorre Sturlason, men er en samling dikt først overlevert i muntlig fortellertradisjon, så skrevet ned på 1200 tallet og "oppdaget" igjen i 1643, er Naglfari den første mannen til Kjempekvinnen Natt, en meget mørk kvinne. Så er også dette ølet fra våre venner i Flåm, som klassifiseres som en Nut Brown ale. Skulle du like nøttesmaken i dette ølet, kan vi og anbefale en gammel traver, Samuel Smith Nut Brown Ale.
I dette ølet har bryggerne kun brukt East Kent Golding som humle, og malt er bla. Brown Malt.
Fargen er brun med et beige lavt skum. Maltpreget aroma med kald kaffe og litt sitrus. Karamell og nøttesmak, ikke uten hint til kaffe.
For de som er stor fan av komboen bløtkake og Bayer, vil dette ølet være søtt nok til å kunne gå fint sammen med andre søte desserter.
Boksen er fin og gjør ære på et hvert campingbord.

Cervisiam Smells Like Bean Spirit


Smells like bean

Oslobaserte Cervisiam har brygget Smells Like Bean Spirit hos Arendals Bryggeri. Det er en "imperial brown ale", og bønnene det refereres til er kaffebønner - så vet du hva du går til.
Dyp brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av kaffe, også malt.
Rimelig søt smak, med massevis av malt, laktose (melkesukker) og kaffe. Smaker enda sterkere enn sine respektable 8%.

Nøgne Ø / Kissmeyer Old England IBA


Old England IBA

Nøgne Ø i Grimstad har samarbeidet med danske Anders Kissmeyer om Old England IBA. Forkortelsen IBA står for India Brown Ale – en uvanlig betegnelse, men det er ikke usannsynlig at de første India Alessom ble sendt fra England til kolonien i India hadde mye til felles med dette ølet (betegnelsen India PALE Ale dukket opp senere, da ølene ble lysere). Old England er selvfølgelig brygget med engelsk malt, engelsk humle og engelsk overgjær.
Brun farge på ølet altså, moderat off-white skum.
Både aroma og smak har preg av lettrøstet malt, noe karamell, mørke frukter og humle med harpiks- og jordtoner. Bryggeriet nevner selv toffee, kjeks, korn og et touch av sjokolade – vi skal ikke protestere på det. Smak selv, og finn dine egne smaksnyanser i dette gode ølet!

Kinn Bryggeri Brun Vinter

logo_556x556


Kinn Brun Vinter
(også kjent som Strandgata Brun Vinter) er brygget hos Kinn Bryggeri i Florø, Norges vestligste by. Det er en lettdrikkelig brown ale i engelsk stil, med moderat alkoholstyrke, og der er absolutt ikke noe vinterlig og tungt over den. Men i kystbyen Florø er vel vinteren ofte mer brun enn hvit, så sånn sett passer vel navnet. Vi synes imidlertid ølet passer utmerket som vårøl.
Mørk brun farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av brun malt og knekk.
Lett i kroppen. Smaken er overraskende tørr (på en god måte), fortsatt med toner av knekk, og et hint av tørkede frukter. Lett å like, lett å drikke.

Magic Rock The Stooge Am.Brown Ale

The Stooge

Magic Rock Brewing ligger i Huddersfield i England. Dette er "vaskeseddelen" deres for dette ølet: "The Stooge is a low ABV American Brown Ale, packed with loads of speciality malts, brewed with a mixture of UK & US hops and dry hopped with lovely US Cascade hops. Sort of like a lower ABV version of the beer we brewed with Dark Star ‘Rock Star’, but with a completely different recipe."
Mine smaksnotater:
Disig mørk brun farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Behagelig aroma av malt, med hint av karamell og bær, noe fruktig humle.
Smaken ligger midt mellom tørr og søt, med moderat malt og temmelig distinkt furuaktig og fruktig humle. Slett ikke dårlig for et øl på bare 4%.

EGO Imperial Mocha Brown Ale

ego-logo-header


Fra
Ego Brygghus i Fredrikstad kommer Imperial Mocha Brown Ale.
Mørk brun farge på ølet, lavt beige skum.
Aromaen er moderat røstet, med toner av tre og aske, hint av røstede nøtter og kald kaffe.
Smaken er ganske tørr, med moderate toner av kaffe, noen hint av frukt og nøtter. Selvfølgelig godt drikke, men så veldig "imperial" synes jeg ikke den var.

Ugly Duck Foxy Brown

foxy-brown-optimized


Ugly Duck"-serien brygges hos Indslev Bryggeri i Danmark (under eget navn brygger Indslev bare hveteøl).
Foxy Brown er en brown ale, med en betydelig mer utpreget brent-karakter enn f.eks. Newcastle Brown.
Mørk brun farge på ølet. Moderat og varig off-white skum.
"Tørr" aroma av brente brødskorper og røstede nøtter.
Tørr smak med røstet malt og nøtter, brente brødskorper og ikke mye humle.

Stjørdalsbryggeriet Friar'n Trøndersk Brown Ale

17881494_197608757411904_4224497070335066112_n

Friar'n Trøndersk Brown Ale fra Stjørdalsbryggeriet har en litt annen karakter enn deres Brygg #1.
Brun farge på ølet, lett disig. Moderat skum, svakt off-white.
Maltpreget aroma, toner av orerøkt stjørdalsmalt men ikke intens, hint av svisker.
Fin smak, middels tørr, en lett fruktighet gjør ølet meget lettdrikkelig. Den røkte stjørdalsmalten er meget avdempet. Lav bitterhet.

Voss Bryggeri Engelen Coffee Brown

MS5

Engelen Coffee Brown brygget Voss Bryggeri opprinnelig for Apollon Platebar i Bergen, men vi fikk sikret oss et par fat.
Man kan jo undres på hva Engelen har med et øl og en platebar å gjøre, men kommer man fra en stor by og leser lokalavisen der, vet man at Engelen er deres musikk journalist, og slike liker ofte både god musikk og godt øl! (Einar Engelstad)
Stavanger Aftenblad ringte ham i 2012 for å informere om at Mods skulle spille på Viking Stadion, og at de trodde det kom 20.000 mennesker.. Det trodde ikke Engelen på, og sa om det kom så mange skule han gå fra Bergen til konserten i Stavanger. Og det måtte han!

Meget mørk brun farge på ølet, praktisk talt svart. Lavt beige skum.
Tørraktig aroma av kaffe, brun malt og usøtet kavring / kjeks. Hint av svisker også.
Middels tørr smak, med de samme elementene som i aromaen. Også et hint av mørk sjokolade. Moderat humle.

Coisbo Harlem Break

Coisbo-harlem-break

Danske Coisbo Beer presenterer med sin Harlem Break (tidligere kalt Harlem Brown) en brown ale i en stil som nok omfatter mange gode øl, men kanskje ikke så mange som skiller ut fra mengden. Vi vil påstå at Harlem Break befinner seg i toppskiktet kvalitetsmessig, og tåler godt å nevnes sammen med «benchmark»-øl som f.eks. Nøgne Ø Brown Ale og Amager Dragør Brown. Av malt er bl.a. benyttet sjokolademalt og røkmalt.
Dypbrun farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Behagelig aroma av fruktig (amerikansk?) humle. Noe kjeksaktig malt i bakgrunnen.
Smak av fruktig humle, karamell, lettrøstet malt og brunt brød, noe humlebitterhet i avslutningen. Godt bryggerhåndverk dette, Anders Coisbo!

Stjørdalsbryggeriet Brygg #1 Brown Ale

beer_333198

Det nye Stjørdalsbryggeriet i Trøndelag har vi nå besøkt, og fått med oss tre av ølene deres. Brygg #1 er altså debutbrygget deres, da de prøvde seg fram på det nye bryggeutstyret sitt, men det ble såpass vellykket at de også har brygget nye batcher av det siden. Jeg fryktet at bryggeriet skulle ha gått helt amok med den røkte stjørdalsmalten sin, men det har de ikke gjort, de bruker malten med vett og forstand.
Dypgylden til brun farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Moderat aroma av røkt stjørdalsmalt, hint av bål og røkt kjøtt.
Smaken er lett og forfriskende med moderate fruktige toner, nokså tørr, den røkte malten er ganske avdempet. En OK debut dette!

Thornbridge Charlie Brown Peanut

beer_304643

Engelske Thornbridge Brewery har blitt et av favorittbryggeriene på Cardinal, men Charlie Brown er ny hos oss.
Så hva slags øl er dette? Vel, ut fra navnet er det vel ingen overraskelse at det dreier seg om en brown ale. Men Charlie Brown er jo også navnet på han som på norsk heter «Baltus», i tegneserien «Knøttene». Og hva heter tegneserien på engelsk? Riktig, «Peanuts».
Vent litt, bryggeriet har vel ikke ….?! Jo, jaggu har de så! Charlie Brown er brygget med peanøttsmør i kokekaret, og har modnet på grønne peanøtter etter gjæringen.
Dette har vi aldri vært borti før, men en gang må jo være den første, som hu sa, brura.
Dyp brun farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum. Aroma av lettrøstet og kjeksaktig malt, brunt brød og peanøtter. Smaken er maltpreget, men ikke søt, igjen lettrøstede, kjeksaktige og brødaktige toner – og rikelig med peanøtter. Meget moderat humle. Til tross for den sprø idéen om å ha peanøtter i ølet:
Charlie Brown smaker likevel som en god øl med peanøtter tilsatt – ikke som peanøttsmør med øl tilsatt. Og det skal vi være glade for. Som det er, framstår ølet nemlig som forbausende harmonisk.

Ølve på Egge Hofgoði




Olve paa Egge Hofgode


Hofgoði kommer fra det lille nordtrønderske bryggeriet Ølve på Egge.
Her er hva de selv har å si om bakgrunnen for navnet: «Bloting var den viktigaste ritualmagien i heidensk tid. Den som var ansvarleg for gjennomføring av blotet vart kalla hovgode (hofgoði). Blotgildet som følgjer etter blotet var viktig fordi dei trudde gudane alltid gleda seg over gildet. Blotet på Mære var det mest betydlege på Innherred. Vikinghøvdingen Olve på Egge var den siste hovgoden på Mære før han vart drepen av Olav den Heilage sine menn. Sjølv om Olve hadde blitt døypt i vikingferd i Europa, samla han bøndene på Mære til blot, fordi han syntes ikkje at dei kristne levde etter si lære, då dei for fram med drap og svik.»
Vel, vi serverer Hofgoði uten framsielse av verken hedenske eller kristne ritualer, for dette er sant å si en ganske enkel og helt streit brown ale som de fleste kan drikke, uten påkallelse av overjordiske krefter.
Vakker rødlig til rødbrun farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av brun malt og treverk.
Tørr smak med brun malt og tre igjen, syrlig-tørr avslutning.

Voss Bryggeri Natabjødn

natabjonn

Voss Bryggeri er et av de aller mest spennende nye norske mikrobryggeriene i år – og Cardinal har allerede meldt seg på som fast kunde! Du kan se fram til en rekke forskjellige øl derfra, fra de enkle og lettdrikkelige til de mer utfordrende. Noe for enhver smak, altså.
«Natabjødn» (= nøttebjørn) er visstnok vossadialekt for ekorn, og noe nøtteaktig kan man nok si der er i denne brown ale.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum. «Tørr» aroma av einer og treverk, med noen milde røstede toner og kanskje et hint av røk.
Tørr smak, mildt røstet malt, meget moderat humle. La deg ikke skremme av den mørke fargen – dette er en lettdrikkelig brown ale!

Nøisom Brown Ale

Unknown

Nøisom Craft Beer i Fredrikstad ble startet av folk med solid hjemmebryggerbakgrunn, og de beste ølene deres hører avgjort hjemme i eliteskiktet.
Deres Brown Ale er så fersk at vi måtte legge den inn på RateBeer selv!
Mørk brun farge på ølet, lavt beige skum. God aroma av brun og røstet malt, hint av lakris.
Smaken har tydeligere røstede toner enn de fleste brown ales, maltpreget men ikke søt. Toner av mild kaffe og lakris.
Moderat men godt merkbar humle i avslutningen. Jeg ville ikke ha protestert om bryggeriet hadde valgt å kalle denne en "brown porter". Behagelig å drikke!

Nøisom Brown Ale (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Nøisom Craft Beer i Fredrikstad ble startet av folk med solid hjemmebryggerbakgrunn, og de beste ølene deres hører avgjort hjemme i eliteskiktet. Deres Brown Ale er så fersk at vi måtte legge den inn på RateBeer selv!
Mørk brun farge på ølet, lavt beige skum.
God aroma av brun og røstet malt, hint av lakris.
Smaken har tydeligere røstede toner enn de fleste brown ales, maltpreget men ikke søt. Toner av mild kaffe og lakris. Moderat men godt merkbar humle i avslutningen. Jeg ville ikke ha protestert om bryggeriet hadde valgt å kalle denne en "brown porter". Behagelig å drikke! 

NA 5,8%

Lindesnes Vårøy Brown Ale Bitter

Cardinal Pub Stavanger

Lindesnes Brygghus har investert i nytt flott bryggeri og tappeanlegg, og har åpenbart også satt seg nye kvalitetsmessige ambisjoner. Brown ale og bitter regnes vanligvis som to forskjellige engelske ølstiler, men Vårøy Brown Ale Bitter er altså en brown ale som også er bitter på smak - derav navnet.
Mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Aromaen har sterke toner av brun og lettrøstet malt, også noen fruktige og furuaktige toner av humle.
Smaken er først distinkt maltpreget med noe sødme, etterfulgt av like distinkte toner av humle (frukt og furunål) med en meget bitter avslutning og ettersmak, noen toner av treverk også. 
Jo, Lindesnes Brygghus har definitivt forlatt de middelmådige bryggerienes rekker. Dette skal bli interessant framover!

Voss Natabjødn Brown Ale,

Voss Bryggeri Natabjodn

Voss Bryggeri er et av de aller mest spennende nye norske mikrobryggeriene i år – og Cardinal har allerede meldt seg på som fast kunde! Du kan se fram til en rekke forskjellige øl derfra, fra de enkle og lettdrikkelige til de mer utfordrende. Noe for enhver smak, altså. «Natabjødn» (= nøttebjørn) er visstnok vossadialekt for ekorn, og noe nøtteaktig kan man nok si der er i denne brown ale.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum.
«Tørr» aroma av einer og treverk, med noen milde røstede toner og kanskje et hint av røk.
Tørr smak, mildt røstet malt, meget moderat humle. La deg ikke skremme av den mørke fargen – dette er en lettdrikkelig brown ale!

Grünerløkka "Løkka" Brown Ale (med fenikkel)

Gr Brown

Når Grünerløkka Brygghus i Oslo satser på en Brown Ale, tar de et stort skritt bort fra hovedmengden av slike, med en markert og uortodoks tilsetting av fennikel (formodentlig fennikelfrøWinking.
Mørk brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Maltpreget aroma, med distinkte toner av karamell og fenikkelfrø / lakris.
Maltpreget smak også, med noe karamell, men ikke særlig søt. Smaken domineres ellers av fenikkelfrø, med sin lakrislignende karakter. Hvis du ELSKER fenikkel, er dette sannsynligvis ølet for deg. Hvis ikke - well, you've been warned!

Amager / Against The Grain - The Great, Big Kentucky Sausage Fest

amager-against-the-grain-the-great-big-kentuc-L-AQhiN5

Enda et nytt dansk-amerikansk samarbeidsøl fra våre københavnske venner i Amager Bryghus, stilmessig en «imperial brown ale» - eller plasser den under sekkeposten American strong ale, om du vil. Som vanlig får bryggerne ordet først:
«Vi forventede måske nok, at de ville ankomme med flasker fulde af Bourbon og en banjo under armen, men intet af dette skete. I stedet endte vores brygdag med de smukke fyre fra Against The Grain Brewery i Louisville, Kentucky som én stor hotdog-spisnings-konkurrence. Yep, vi tager ikke pis. Den store Kentucky-fyr, Sam, udfordrede vores egen temmeligt store fyr, Jacob, om hvem der kunne spise flest af Johns fyldige og voldsomt krydrede gourmet-hotdogs. Men det skulle Sam vist aldrig have gjort... Men midt mellem alle drillerierne og den meget snak om pølser, så blev der faktisk brygget øl. Vi håber at du vil nyde denne humlede Imperial Brown Ale - den var designet til i særlig grad at akkompagnere hotdogs og anden krydret og røget mad. Ingredienser: Water. Malts: Pale, Brown, Melanoidin, Biscuit, Chocolate. Hops: Herkules, Tomahawk, East Kent Goldings, Cascade, Simcoe. Yeast: US-ale.»
Våre egne notater:
Dypbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
God aroma av brun malt og fruktig humle, et hint av sjokolade.
Nokså tørr og kjeksaktig smak, toner av brun malt og sjokolademalt, furuaktig humle, noe frukt også. Jo, vi gan godt tro at ølet smaker godt til gourmetpølser, men våre gjester har nok funnet ut at det smaker godt alene også – mye av beholdningen er nemlig solgt ut allerede, før vi rakk å skrive om det!

Amager Dragør Brown

AmagerDragorBrown

Amager Tripel er nå historie, men Dragør med det gamle lostårnet har fått et nytt øl fra Amager Bryghus, nemlig Brown – deres første brown ale. Bryggerne gir en (til dem å være) nøktern beskrivelse her: «Seks år skulle der gå, før Amager Bryghus bryggede en Brown Ale, men nu er den her. På typisk Amager maner, kunne vi ikke lade være med at give den lidt mere karakter og lidt mere humle end den typiske Brown Ale. Dragør Brown er en smuk nøddebrun øl med et tæt og cremet skum. Duften har diskrete chokoladetoner og et frisk pust fra den amerikanske Cascade-humle. Smagen starter med en let sødme fra münchener malten og glider så over i en let ristet karakter med et strejf af mørk chokolade uden nogensinde at blive sød. Humlen er til stede uden at øllen på nogen måde bliver specielt bitter.»
Jeg er stort sett enig:
Brun farge på ølet (naturligvis), høyt beige skum.
Sterk aroma av moderat røstet malt, brunt brød og sjokolade, hint av fruktig humle.
Smaken er både «smooth» og samtidig karakterfull: brun malt og lettrøstet malt, karamell og sjokolade (uten at ølet blir særlig søtt), alt balansert av akkurat riktig mengde humle. En av de beste brown ales jeg har smakt!

Klostergården Brown Ale

beer_168675

Fra Klostergården Håndbryggeri på Tautra i Trøndelag kommer denne Brown Ale, med vanlig "butikkstyrke". Men utenom Klostergården selv (og på Cardinal, selvfølgelig) er der få andre plasser du får kjøpt ølene deres, produksjonskapasiteten klarer ikke å holde tritt med etterspørselen.
Mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av moderat røstet malt og treverk.
Smaken har toner av brun malt og moderat røstet malt, men er ikke særlig søt (heller tørr, faktisk). Meget moderat humle. En anstendig brown ale, som ikke er egnet til å skremme noen.

Lagunitas Wilco Tango Foxtrot (WTF)

Unknown-5

Forkortelsen WTF ble for sterk for det amerikanske "moralpolitiet", så da måtte californiabryggeriet Lagunitas bokstavere navnet på dette ølet på militært vis, Wilco Tango Foxtrot. Stilmessig er det nærmest en "imperial brown ale" (om noe slikt kan sies å eksistere). Bitterheten er på 64,2 IBU. Ølet har vi importert selv, spesielt for deg!
Rimelig mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Intens aroma av brun malt, karamell, eik og mørke tørkede frukter.
Meget maltpreget smak, samme elementer som i aromaen, fulgt av anstendig humle (men oppleves ikke så bitter som 64 IBU). En vellaget "imperial" brown ale!

ABC Brewing Halvor IBA (fat)

beer_195361

Da kan vi presentere det tredje fatølet fra de bergensk-stavangerske nomadebryggerne i ABC Brewing, Gahr Smith-Gahrsen og Kim Odland. Halvor IBA har de brygget hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Og lurer du på hvem Halvor er, så feiret han nylig 10-årsjubileum som bartender ved Henrik Øl-og Vinstove i Bergen. Da er det klart han måtte få et øl oppkalt etter seg!  Og IBA? Det står for Imperial Brown Ale.
Uklar brun farge på ølet, kremig beige skum.
Aroma av amerikansk humle, karamell og butterscotch.
Ganske rik og fyldig smak, rikelig med brun malt og hint av muscovadosukker uten at ølet er særlig søtt, tydelig amerikansk humle i avslutningen, bitter ettersmak.
Godt øl!

Berentsens Skumrings Ale

skumring

Berentsens Brygghus i Egersund lanserte Skumrings Ale som en hyllest til filmen Skumringslandet (som ennå ikke har hatt premiere, men det skal skje i løpet av 2014). Filmopptakene ble for det meste gjort på location nær Egersund, men endte dessverre så tragisk ved at produsenten og en annen fra filmcrewet ble skylt på havet av en monsterbølge. 
Skumrings Ale er en meget mørk brown ale med et moderat off-white skum.
Aroma av lettrøstet malt og brent karamell.
Smaken har de samme elementene, men ølet er ikke søtt (jeg kunne faktisk tenkt meg litt mer sødme). Humlen er moderat, som i de fleste brown ales. Slektskapet til Rav Amber Ale fra samme bryggeri merkes, men Skumrings Ale er mørkere, mer røstet og langt mindre humlepreget.

Beer Here Kama Citra (fat)

kama-citra

Kama Citra fra den danske nomadebryggeren Beer Here (Christian Skovdal Andersen) har vi nå for første gang på Cardinal, også den er altså på fat. Vi smakte den første gang på Ølfestival København 2011, og ble meget begeistret. Den er noe så uvanlig som en brown ale med Citra-humle. Så om du ikke driver med pikanterier fra Kama Sutra, kan du nå hengi deg til Kama  Citra!
Mørk brun farge på ølet, flott off-white til beige skum. Herlig aroma og smak av brun og lettrøstet malt, karamell, rugbrød og litt sjokolade, blandet med distinkt fruktig (aprikos, melon, sitrus) humle. Jeg var skeptisk til hvor godt Citra-humlen ville passe i en brown ale, men må bare fastslå at Beer Here har lykkes. Gode saker!

Thisted Brown Ale

Cardinal Stavanger

Thisted Bryghus ble stiftet i 1902, og er altså 110 år nå - som Danmarks eneste uavhengige regionale bryggeri som overlevde den store oppkjøps- og sammenslåingsbølgen, i årene før de mindre håndverksbryggeriene fikk sitt gjennombrudd, og  ting gikk "den rette veien" igjen.
Lenge var de et typisk lagerølbryggeri, men har de siste årene satset stort på å tilby øl i en langt større typebredde. Deres
Brown Ale er et eksempel på dette. Foruten de vanlige ølingrediensene er det brygget med litt sukker og lakris, og tilsatt antioksidanter (bl.a. C-vitamin) for bedre holdbarhet.
Meget mørk brun til rubinrød farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Tydelig maltpreget aroma med sterke toner av karamell.
Smaken er også meget maltpreget, med toner av karamell og lakris, hint av mildt julekrydder. Meget beskjeden bitterhet. En klassisk brown ale!

Kissmeyer Denied Entry

Cardinal Stavanger

Den danske nomadebryggeren Anders Kissmeyer har brygget Denied Entry hos Ipswich Ale Brewery i Massachusetts, USA - og husker vi riktig, ble dette ølet, med sin tilsetning av granateplesirup og appelsinskall, ikke godkjent (p.g.a. rene formaliteter) for salg i USA. Derav navnet, altså - og hele batchen måtte dermed selges i Europa. Da var vi kvikt ute med labben og sikret oss vår del.
Brun til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
God fruktig aroma, toner av granateple og sitrus, hint av krydder.
En del kullsyre i munnen. Fruktig smak med toner av belgisk overgjær, granateple og bitre appelsiner.
Et uvanlig øl, men ikke særere enn at mange vil like det, og vi tror det vil appellere også til dem som ellers ville ha bestilt seg en crisp rosévin

Ægir Brown Ale

ægir-bryggeri

Ægir Bryggeri i Flåm presenterer nå sin først Brown Ale, og vi har den selvsagt på fat!
Mørk brun til rubinrød farge på ølet, fint beige skum.
Aroma av butterscotch (smørmalt), karamell og kjeks.
Smaken er ikke for søt, men har også toner av karamell, butterscotch og brunt brød.
En brown ale i klassisk og velkjent stil!

Valdres Staut Jul


Staut Jul fra det lille Valdres Gardsbryggeri er åpenbart basert på deres Staut (som, til tross for navnelikheten, ikke er en stout, men stilmessig befinner seg et sted mellom brown ale og porter) - men Staut Jul må i tillegg være tilsatt en dose julekrydder. Og nå har vi (som eneste pub utenfor Valdres?) fått inn noen få kasser av godsakene!
Mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Moderat aroma av malt og julekrydder, hint av lakris.
"Smooth" og myk smak og munnfølelse - malt, karamell og julekrydder (inkludert kanel). Siden alkoholstyrken er moderat, lanserer vi ubeskjemmet dette som vårt beste juleøl med "butikkstyrke". Og hvis du selv er hjemmebrygger, får du lov å ta tomflasken (med patentkork) med hjem!

Lervig Betty Brown


Betty Brown ble lansert under Gladmatfestivalen 2011, og er det foreløpig siste tilskuddet i vårt lokale Lervig Aktiebryggeri sin "Brand"-serie, basert på gamle "iddiser" (sardinboksetiketter). White Dog og Lucky Jack er de andre. Betty Brown er naturligvis en brown ale, kréert av Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy. (Vi hadde en tidlig versjon inne på fat i Mai 2011 som vi solgte under navnet ”Brun & Blid. Se egen omtale)
Mørk brun farge på ølet, kremig beige skum.
Moderat aroma, toner av malt og sjokolade.
Smaken har sterke toner av sjokolademalt, også hint av karamell og nøtter, men blir aldri for søt. Den er balansert av distinkte toner av newzealandsk Pacific Gem-humle, som med sin bjørnebærlignende karakter er et interessant valg for en brown ale. (Da vi spurte Mike hvorfor han valgte akkurat denne humletypen, svarte han bare "Don't ask me!". Men for en dyktig brygger har selv tilfeldige innfall en tendens til å bli en suksess.) Da Betty Brown er meget smakfull og har en fyldig munnfølelse, kunne du lett tro at den er sterkere enn hva den faktisk er. Dette er nemlig en brown ale som gir mersmak!
Fansen av Newcastle Brown Ale skal selvfølgelig fortsatt få favorittølet sitt på Cardinal - men når der brygges et så bra alternativ lokalt, vil vi oppfordre alle til også å prøve Lervig Betty Brown.

Cigar City Maduro Brown Ale


"Maduro" er spansk for "moden", og er også betegnelsen for mørke dekkblader på håndlagde sigarer. Tampa i Florida er den store sigarbyen i USA (utvilsomt framhjulpet av en betydelig befolkningsandel eksilcubanere), og hva er da mer naturlig enn at det lokale kvalitetsbryggeriet heter Cigar City Brewing Company? Deres Maduro Brown Ale skal være brygget med en andel valset havre, som bidrar til den silkemyke smaken.
Mahognifarget øl, høyt til moderat og varig beige skum.
Meget god aroma av lettrøstet malt, brunt brød, karamell og nøtter.
Smaken har i stor grad de samme elementene som aromaen, og er ikke for søt. Hint av sjokolade, moderat humle (25 IBU). Et særdeles drikkelig øl - gir mersmak!
Enda et bidrag til vår stadig voksende stolthet over vårt utvalg av gode brown ales.
 

Lervig Cardinal Brun & Blid

Lervig Cardinal Brun & Blid

Vi går inn i en årstid hvor folk gjerne er både brune og blide, og hva er da bedre enn at Cardinal har fått sin egen brown ale på fat fra Lervig, til og med med bilde av en Brun & Blid pubvert på pumpclip'en?
Meget mørk rødbrun farge, kremig beige skum.
Aromaen har toner av treverk og aske, hint av tobakk.
Smaken er nokså tørr (denne utgaven er brygget uten karamellmalt, som imidlertid kommer med i neste brygg). Preg av malt og treverk igjen, røstede toner også. Aske og middels bitter humle i avslutningen. Rimelig bitter ettersmak.
Vil falle i smak hos alle som ikke vil ha for mye sødme i ølet sitt.

Dette ølet er forløperen til Lervigs nå lanserte brown ale i butikklassen under navnet ”Betty Brown”.

Kinn Sjelefred Kinn Sjelefred Kinn Sjelefred


På cask har vi nå fått Sjelefred fra det lille Kinn Bryggeri ved Florø - noen kaller den en brown ale, men den hører i så fall til den den mørkeste enden av skalaen for denne øltypen.
Meget mørk brun farge, nesten svart. Moderat beige skum.
Aromaen har toner av moderat røstet malt og mild kaffe, hint av treverk og røyk.
Smaken er meget tørr og ølet er lett i kroppen, toner av mild kaffe, tre og et hint av røyk igjen.
Ingen alkoholbombe dette (vanlig "butikkstyrke") - likevel er der der nok mange som føler at sjelefreden senker seg, straks barpersonalet griper om håndpumpen ...

Dark Horse Boffo Brown Ale





Michigan-bryggeriet
Dark Horse Brewing Company er et nytt bekjentskap på Cardinal, og vi spår allerede at det vil bli tatt godt imot, om bare importøren vil sørge for jevnlige forsyninger. Deres Boffo Brown Ale får en ellers kurant brown ale som Newcastle Brown til å framstå som det reneste "sotlevatnet" i sammenligning. Men ølstilen tro er det malten snarere enn humlen som står i fokus her.
Meget mørk brun farge, nesten svart. Høyt til moderat lysebrunt skum.
Fin maltpreget aroma med toner av karamell og brunt brød.
Smaken er distinkt maltpreget med toner av karamell og brunt brød igjen, uten at den blir for søt. Lav bitterhet. Nøtteaktig avslutning.
 

Brooklyn Brown Ale

Cardinal Stavanger

Brooklyn Brown Ale er inspirert av både nordengelske og sørengelske brown ales, men har likevel fått et amerikansk preg gjennom humletypene som er brukt, og ved at der er brukt mer røstet malt enn hva som er vanlig i England. Dette ølet er blant storselgerne til New York-bryggeriet, og vi vil påstå at det bør falle i smak hos ALLE som liker øl overhodet.Det er brygget av hele 6 malttyper, både amerikansk, engelsk og belgisk. Humletypene er Willamette, Cascade og amerikansk Fuggle.
Dyp brun farge på ølet, høyt beige skum.
Behagelig aroma av mørke og tørkede frukter og karamell, hint av sjokolade, tobakk, eik og lær.
Fin maltpreget og nøtteaktig smak, med noe karamell men ikke for søt, fint balansert av tilstrekkelig humle, hint av krydderier. Lettdrikkelig, forfriskende, passe fyldig munnfølelse. Gir mersmak!

Trollbryggeriet Slogen Brown Ale


Fra Trollbryggeriet i Liabygda på Indre Sunnmøre kommer Slogen Brown Ale, i klassisk engelsk stil. I likhet med de andre i serien er den oppkalt etter den lokale fjelltoppen Slogen.
Vakker rubinrød til brun farge, moderat beige skum.
Moderat men god og tiltalende aroma av brun malt, hint av karamell.
Maltpreget og nøtteaktig smak med toner av karamell, god! Meget moderat "støvet" engelsk humle i avslutningen.
Et behagelig og lettdrikkelig øl som vi tror "alle" vil like!   
 

Avery Elli´s Brown Ale

cardinal Pub Stavanger

Fra Avery Brewing Company i Boulder, Colorado, kommer Ellie's Brown Ale, som er oppkalt  etter den forlengst avdøde bikkja til bryggeren (en sjokoladebrun labrador). Ingen slår amerikanerne når det gjelder sentimentalitet!
Ølet er brygget med bl.a. sjokolademalt, münchenermalt og krystallmalt, og humletypene er den stadig sjeldnere Bullion, Cascade og Fuggles. Humlemengden er imidlertid moderat, for bitterheten er på beskjedne 17 IBU.
Mørk brun farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Aroma og smak av lettrøstet malt, brunt brød og nøtter. Toner av brente brødskorper i avslutningen. Ølet er relativt "tørt", selv om malten dominerer er der lite restsukker.

90/96 5,5%
 

Dalane Magma Brown Ale

3324

Dalane Magma Brown Ale. Dalane er full av sjeldne vulkanske bergarter, og dette ølet er derfor oppkalt etter distriktets Magma Geopark. Dalane Brygghus presenterer altså nå en brown ale, og den er både sterkere og fyldigere enn mange andre av slaget. Derimot følger den stilen ved å ha mindre markert humle. Fargen på ølet er mørk brun til kastanjenøtt, med et flott og varig kremet beige skum. MEGET kompleks og fin aroma av malt, havre, bakeri, nøtter, også noen krydderier, karamell og frukter.
Smaken er maltpreget og nøtteaktig med noe karamell, noe fruktighet også, hint av sjokolade. Ikke mye bitterhet. Et øl med skikkelig smak, men som også dere som skygger unna det bitre vil like. Og glem for all del ikke å snuse inn den herlige aromaen! Brygget i Danmark av Søgaards Brygghus.

Mack Ludwig Brown Ale

GloriaObject-82901

Mack Ludwig Brown Ale er igjen et tegn på at Mack bryggeri er landets ledende, om ikke økonomisk, så på produktspekter og evne til å fatte tid og trender. Spesialølserien Ludwig fra Macks Ølbryggeri i Tromsø er noe av det mest positive og spennende som skjer i norsk stor bryggeriverden for tiden. At et av de store bryggeriene i Norge endelig tar steget og produserer overgjæret øl i tillegg til den sedvanlige pilsneren, er en god ting for alle som setter pris på øl med mye og god smak. Ludwig Hvete blir senere omtalt som et ufiltrert, smaksrikt og godt hveteøl med klar inspirasjon fra Tyskland. Det andre ølet i serien så langt, Ludwig Brown Ale, henter en like klar inspirasjon fra England. Også dette er et svært godt øl. Det er kobberbrunt med et moderat gulbrunt skum. I aromaen er det innslag av karamell, og smaken er preget av en myk sødme, en forsiktig bitterhet og en moderat fruktighet. Sødmepreget bærer dessuten ettersmaken sammen med den moderate bitterheten. I smakstest står ikke Ludwig Brown Ale noe tilbake for det langt mer kjente og tradisjonsrike Newcastle Brown Ale. Ølet fra Newcastle er kanskje litt mørkere og noe mer sødmefylt enn utfordreren fra nord. En god Brown Ale fra Norge, selv om det for ”kjennere” vil være noe tynt.

Atna Engelsk Brun


Atna Engelsk Brun er en Brown Ale fra Østerdalen, og er her den første av de tre vi til nå har tatt inn fra dette nye norske mikrobryggeriet som vi etter prøvesmaking varmt kan anbefale. At alle tre har en noe høyere pris enn det vi er vant til å måtte betale for norsk øl beklager vi. Vi har dessverre høye avgifter og høye lønninger.
Pris er en ting, kvalitet en annen. Dette ølet oser av gode råvarer fra du setter det nyskjenkede glasset til nesen.
Og skulle du være en tur i Østerdalen i sommer kan vi trygt anbefale en tur på Glopheim Kafé. Denne ble for kort tid siden overtatt av Morten M (som har tegnet i Dagbladet i 25 år) og hans grafiker samboer Sissel Gjersum. Kafeen ble bygget i 1947 og påbygget i 1953, og har siden stått uforandret! Er nå fredet av riksantikvaren! Trer fram som Norges eneste genuine 50-tallskafe der flipperspill, sort hvitt TV og jukeboks tar plassen for C’en i kafé. Atna ble startet her, og dette er Atna plassen fremfor noen. Andre eiere er Knut Borge ”Bettan” med flere. En tilføyelse her i mars 2008 er desverre at bryggeriet er konkurs. Vi handler inn i bøtter og spann for å ha så lenge som mulig, men kommer det ikke nye eiere på banen, ser det mørkt ut for høsten.
I Engelsk Brun er det brukt rikelig med krystallmalt noe som gir ølet en avdempet bitterhet. Fargen er uklar og mørk brun. Skummet lyst brunt og relativt høyt og kremaktig.
Smaken er en rund orgie av de beste frukter og røstet malt. Avslutter med en brennende mersmak kjemisk fri for bitterhet. Som den oppmerksomme leser vil få med seg har vi ennå ikke fått tid til å ta skikkelige bilder av Atna sine produkter. Vi har derfor her med et av den berømte Atna Ulven som drepte seks sauer i fjor, og derfor måtte bøte med livet. Vi håper sauene smakte minst like godt som Engelsk Brun.

St. Rieul Bière Brune sur Lie

Cardinal pub Stavanger

St. Rieul Bière Brune sur Lie. Brasserie Saint-Rieuli Trumilly i Frankrike er et nytt bekjentskap i Norge. Deres brune ale i fransk stil er ufiltrert og flaskekondisjonert - "sur lie" betyr at ølet "ligger på gjæren", det dannes altså et naturlig bunnfall i flasken. Som det fremgår av bildet har bryggeriet mange ølvarianter brygget etter denne metoden.
Mørk brun ugjennomsiktig farge på ølet, med et digert lysebrunt skum. Moderat aroma av malt, bakeri, karamell og kaffe, hint av sjokolade.
Smaken er maltpreget med noe karamell og svak kaffe, noe frukt i midten, hint av sjokolade igjen, mens avslutningen er mer "støvet" med askeaktige toner.

Samuel Smith´s Nut Brown Ale

Cardinal Pub Stavanger

Samuel Smith´s Nut Brown Ale er, ikke overraskende, nøttebrunt på fargen (kastanjenøtt, vil nå jeg si), med et flott og varig off-white skum. Moderat aroma av hasselnøtter, malt, karamell og sjokolade. Maltpreget smak, moderat sødme med rikelig innslag av karamell, nøtteaktig avslutning med moderat humle. Ølet har mer karakter enn Newcastle Brown Ale, synes jeg, men er ikke mer spesielt enn at det garantert vil falle i smak hos "de brede lag av folket"! 

Hobgoblin Strong Dark Ale

Cardinal Pub Stavanger

Hobgoblin Strong Dark Ale er hovedproduktet til Wychwood bryggeri i Witney. Fra før har vi lenge solgt de to organiske ølene Circlemaster og Brakspear, samt juleølet Bah Humbug fra samme bryggeri. Hobgoblin syntes vi er et så godt, og spesielt øl, som passer så godt i vårt sortiment, at siden ingen importerer det til landet, har vi likegodt gjort det selv. Du vet ølet smaker noe, når de i lang tid har reklamert som følger;

"What's The Matter Lagerboy, afraid you might taste something?"

Hobgoblin er en liten skogsalv som historien forteller dukket opp på stien da grunnleggeren av Wychwood, Chriss Moss, skulle levere dette da nye brygget til et lokalt vertshus. Og sterkt er det! Fargen er dyp rødbrun, noen grader mørkere enn Newcastle Brown, og ølet har et kremfarget tett og godt skum. Det dufter godt av noe frukt, sjokolade og kaffe sammen med malt. Smaken er dominert av kraftig men glatt malt, karamell toast og toffee. Fuggles og Goldings sørger for en balansert humlebitterhet i slutten. Dette er et øl av en annen verden.

Nøgne Ø Imperieal Brown


Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Imperial Brown henter sin inspirasjon både fra England og Danmark. Imperial Brown er egentlig et konstruert navn for å tydeliggjøre hvilket brygg det er, men finnes ikke som klassisk øltype. Nøgne Ø’s danske venner på Nørrebro Bryghus, og mikrobryggerne i England kaller dette for Double Knot Brown. Derav den doble knuten i ø’en. 3. mai 2006 var vi heldige å kunne servere dette brygget ufiltrert fra fat brygget i Danmark. Gjetordene henger ennå igjen i veggene, og en dag…… Det er ikke det samme å lese om det. Fargen er uklar mørk brun med en svak oransje glød om du holder glasset mot et lyst hode. Skummet er godt, offwhite og tett. En veldig fruktig aroma forteller at her er det ikke spart på malt av ulike typer, og noe appelsin kan merkes. Enormt rik og fruktig balansert smak, der bitterheten ikke bør skremme noen. Et røstig preg som seg hør og bør med anelser mot kaffe og karamell.

Nøgne Ø Brown Ale


Cardinal Pub Stavanger


Nøgne Ø Brown Ale er en mørkebrun engelsk ale med kjekspreget maltsmak og røstede elementer. Innbydende fruktig duft og ikke så tung som en kunne forvente av et slikt øl. Smaken går mot brent malt med innslag av brød og mørkbrente kaffebønner. Det er en del bitterhet og brentkarakter i ettersmaken, som er usedvanlig lang. Dette er kanskje ølet for den som nyter sin sigar, da helst av den søtlige sorten, og aller helst ute! Det komplekse smaksbildet er sammensatt av 5 forskjellige typer malt.

Newcastle Brown Ale


Cardinal Pub Stavanger


Newcastle Breweries ble etablert allerede i 1770 i byen ”upon Tyne” som påstås å være det første stedet i England der det ble brygget øl. Navnet har lenge vært beskyttet, på linje med Champagne og Cognac, men etter at bryggeriet flyttet over elven fra Newcastle til Gateshead er denne beskyttelsen falt bort. Den blå fem-taggede stjernen representerer de fem bryggeriene som slo seg sammen til dette bryggeriet. I Newcastle kalles ølet ”dog”. Dette navnet kommer av uttrykket Geordiene brukte når de skulle en tur på puben; ”I'm going to walk the dog". Det var i 1927 at løytnant Jim, med det klingende etternavnet, Porter, for første gang brygget det ølet som skulle bli verdens mest solgte Brown Ale, og Storbritannias mestselgende øl, Newcastle Brown Ale. Etter tre år med prøving og feiling, vanket heder og ære allerede det påfølgende året, førstepris for flaskeøl ved ”The Brewers Exhibition” i London. Ølet ble i likhet med andre Brown Ales fra Nordøst England en rival til Pale Ales. Newcastle Brown Ale er egentlig en blanding av to forskjellige øl, en sterk Ale som ikke selges separat, og en svakere som omsettes som Newcastle Amber. Det benyttes i hovedsak pale malt, men det er allikevel den betraktelig mindre andelen krystallmalt som danner det røstede særpreget som balanseres mot toner av søt pæredrops og banan. Newcastle Brown Ale er et stort merke også i Norge på grunn av sin aromatiske og runde smak. Som de selv sier; ”If it tastes heavy, your tongue needs exercise…… eller, for en bitter smak, drikk den sammen med en ekskjæreste…. Say no more! Rund, myk og lett!
Fargen er mørk mahogni. Krydret duft med forfriskende sitrusinnslag. God balanse mellom friskhet og sødme.

Trollbryggeriet Slogen Julebrygg

Cardinal Pub Stavanger

Fra det splitter nye Trollbryggeriet i Liabygda på Indre Sunnmøre har vi fått dette velsmakende julebrygget - det får du foreløpig ikke mange andre steder enn hos oss, og i bryggeriets nærområde. Slogen-ølene deres har navn etter en fjelltopp som man har utsikt til fra bryggeriet (vi har også Slogen Pale Ale).
Meget mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
Fin maltpreget aroma, toner av mørk münchenermalt, karamell og brunt brød.
Smaken er også meget maltpreget gjennom det hele, men er ikke for søt. Noen toner av karamell. Minimalt med humle.
Smaker som en ale (vi tror da også at det er overgjæret, og klassifiserer det derfor som en brown ale), men det har også en del til felles smaksmessig med en münchener dunkel ("bayer" på norsk). Godt smaker det ihvertfall.



Sigmund