Rodenbach Alexander


beer_1195

Belgiske Rodenbach Alexander er en flamsk rød ale, basert på Rodenbach Grand Cru,  som har vært lagret på eikefat, noe av tiden sammen med knuste sure kirsebær.
Rød farge på ølet, skummet er svakt ferskenfarget.
Deilig vinøs aroma og smak, toner av rødvinseddik og bær, marsipan og sure kirsebær. Meget kompleks og fornøyelig å drikke.

Rodenbach Caractère Rouge

rodenbach-caractere-rouge-ale-beer-belgium-10357289

Caractère Rouge er siste spesialøl fra belgiske Brouwerij Rodenbach.  Bare 900 stk. 75 cl «champagne»-flasker (og noen få fat) er tappet totalt, så vi anså det som litt av et kupp da vi sikret oss 5 kasser (angrer bare på at vi ikke kjøpte mer, men hei: andre puber må også få litt. I Norge vil det si bare et par andre steder.) Vår barsjef Trude er også vår sjefspusher for denne typen øl, og hun vet at de faller i smak hos mange damer – men de anbefales også for dannede herrer med god kroppshygiene. Grunnølet er altså en syrlig «flamsk rød ale» som har vært lagret på eikefat i 2 år, før den tappes over på knuste røde bær (kirsebær, bringebær og tranebær) og trekker til seg bærsmaken i 6 måneder. Så tappes den på flaske, hvor den gjennomgår en ny liten gjæringsprosess og utvikler naturlig kullsyre.
Rød farge på ølet, høyt rosa skum.
Sterk syrlig-fruktig aroma av modne røde bær, også toner av eik og bondegårdshus.
Deilig og «ren» sur & fruktig smak med et sterkt nærvær av nevnte bær, noe sødme men ikke for mye. Forfinet og interessant, men likevel forfriskende og lettdrikkelig for sin styrke og alder.
Jo, øl som dette koster jo noen kroner, men Rodenbach tjener neppe inn innsatsen i råvarer, produksjon og medgått lagringstid – slike øl er prestisjeprosjekter, som først og fremst tjener som reklame for bryggeriets faste produkter. Nyt det mens vi har det!

Rodenbach Grand Cru

Cardinal

Vi har den "vanlige" Rodenbach også, men legger ikke skjul på at det er Rodenbach Grand Cru vi selv er aller mest begeistret for. Den kan nok likevel oppfattes som noe mer krevende å drikke enn lillebroren. Vi hadde den inne for noen år siden, og nå har vi endelig fått den igjen. Sammen med Duchesse de Bourgogne (som vi også har nåWinking ligger Rodenbach Grand Cru helt i toppskiktet når det gjelder ølstilen flamsk rød. Rodenbach-bryggeriet ligger i Roeselare, Belgia.
Mørk rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum. 
Interessant og kompleks kirsebærlignende aroma, med toner av rødvin og rødvinseddik, og hint av fjøs og silofôr.
Smaken er søtsur med toner av rødvinseddik, fortsatt med påminnelser om bondegård og silofôr (dette inngår riktignok ikke i vårt daglige kosthold). Som tidligere sagt ligner ikke
flamsk rød på noe annet i ølverdenen, og denne ølstilen har sin egen trofaste lille menighet hos oss.

Rodenbach Vintage 2010

beer_112249

Vi har fra før både den "vanlige" Rodenbach og Rodenbach Grand Cru, og nå slår vi også til med årgangsølet Rodenbach Vintage 2010, kun på 75 cl flasker. Ølet har vært lagret på eikefat, og er med sine 7% noe sterkere enn de to andre. Menigheten som liker flamske røde ales kan dermed slikke seg fornøyd om munnen. 
Dyp rubinrød farge på ølet, moderat kremfarget skum.
Herlig søt & sur aroma, vinøse toner med eik i massevis, rødvinseddik, silofôr og bondegårdskjøkken.
Søt & sur smak også, eiket, vinøs, vel avrundet og harmonisk.

Rodenbach

rodenbachgrandcrubox

Rodenbach lages i byen Roeselare, og Rodenbach har patentbeskyttet både navnet sitt og elementer i bryggeprosessen, både for sitt Grand Cru og også sine øvrige produkter. Dette er den opplagte klassikeren blant rødt øl, og den er brygget ved hjelp av de mest tradisjonsrike metoder ved dette 160 år gamle bryggeriet. Rødfargen kommer fra bruken av Wiener-malt, men viktigere er tannin og karamell som stammer fra de massive, vertikale karene av ubehandlet eiketre som Rodenbach produktene modnes i. Det er i disse karene ølet får den særpregede syrligheten. Karene skal være litt av et syn der de rekker fra gulv til tak. Den minste rommer 15.000, de største 60.000 liter, og det er 300 slike som fyller et dusin haller. Bryggeriets øvrige produkter er en blanding av det grunnleggende Grand Cru brygget, som er lagret fra 18 til 24 måneder i trebeholdere, og mer ferskt øl. Rodenbach er i utgangspunktet så beskt at det blir lett søtet ved tilsetning av sukker, før det gjennomgår en kort pasteurisering. Dyp rødbrun farge. Som mye gammelt øl har ølet en helt særegen friskhet, ikke minst i dens mektige bouquet, men også i den utpregede pasjonsfrukt-lignende smaken og den lange ettersmaken. En intrikat kombinasjon av fruktig friskhet og en Madeira-smakstone.