Ayinger BräuWeisse

ayinger-brau-weisse-50cl-669829.jpg


Vi er megafornøyde med endelig å kunne tilby to øl fra et av Tysklands mest anerkjente bryggerier, Brauerei Aying, som holder til i den bayerske småbyen Aying 25 km sørøst for München, og har gjort det i mer enn 130 år. Deres Ayinger BräuWeisse er et typisk lyst hveteøl (Hefeweizen / Hefe-Weissbier) i moderne stil. På RateBeer scorer den en «style»-percentil på 100, og ligger på femteplass på listen over verdens beste øl i denne stilen.
Uklar lys gylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Stiltypisk og god aroma av kryddernellik, banan, blomster og noe sitrus.
Lett i kroppen, men med  noe sødme, og igjen med stiltypiske toner av nellik, banan og sitrus. En deilig forfriskning!

Ayinger UrWeisse

16b054


Fra bayerske Brauerei Aying kommer også Ayinger Urweisse, som er et hveteøl i den stilen som var vanlig før den helt lyse hvetemalten kom i bruk. Her anvendes i moderne tid noe finrøstet malt i tillegg til den lyse malten. En Urweisse ligger stilmessig et sted mellom Hefeweizen og Dunkelweizen – denne ligger nok nærmest en Dunkelweizen.
Meget uklar lys brun farge på ølet, med et høyt off-white skum.
Både aroma og smak har rikelig med toner av kryddernellik og modne bananer, også hint av brunt brød, eik og et streif av røk. Humlen er meget moderat, som vanlig for ølstilen. Dette er førsteklasses vare – anbefales!

Lervig / Nøgne Ø We Love Wheat (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø fra Grimstad har vært på besøk hos Lervig i Hillevåg, og sammen har de brygget et samarbeidsøl, We Love Wheat. 
Uklar oransje-brunlig farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk søtlig aroma av fruktig amerikansk humle og krystallmalt, distinkte toner av appelsiner.
Søt smak, med tydelig og fruktig amerikansk humle gjennom det hele, og en solid bitterhet i avslutningen.
Jeg finner ingen typiske hvete-karakteristika i dette ølet, men betraktet som en IPA vil det nok kunne finne mange venner, spesielt blant dem som også tåler litt sødme.

na 7,9% Fat

To Øl Hibernate

Cardinal Pub Stavanger

De to danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært hos De Proefbrouwerij i Belgia – resultatet er Hibernate, et sommerlig øl beregnet til å gjennomleve overvintring. Bryggerne selv kaller det «a Belgian wheaty cream ale».
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Både aroma og smak har preg av krydder og fruktig overgjær, også sterke toner av sitrus og humle. Meget forfriskende – der er knapt noe behov for å gå i dvale om vinteren, hvis du har slikt øl i huset!

91/98 33cl 6%

Kapuziner Weissbier Kristall-Weizen

kapuziner-kristall-weizen_1

Hveteølserien Kapuziner produseres hos Kulmbacher Brauerei (i Kulmbach, Bayern), men har sin historiske opprinnelse i kapuzinermunkenes klosterølbrygging. For tiden er vi tomme for den "vanlige" utgaven (som imidlertid er erstattet på beste måte av sesongølet Winter-Weissbier), men kan også by på deres Weissbier Schwarz (Dunkelweizen) - og nå for første gang altså også den lyse og filtrerte Kristall-Weizen. Som ølstil omtales gjerne Kristall-Weizen generelt som "hveteølet for dem som ikke tåler å se et uklart øl" - og feinschmeckerne mener gjerne at man da har filtrert vekk for mye av de gode duft- og smaksnyansene som finnes i en Hefeweizen. Men faktum er at Kapuziner Kristall-Weizen har det meste av det gode hveteølpreget i behold!
Fargen på ølet er lys gylden, og altså krystallklar (som navnet sier) - med et høyt hvitt skum.
Moderat og stiltypisk aroma av banan, kryddernellik i bakgrunnen.
Meget forfriskende smak, banan og kryddernellik igjen, men ikke for søt. Som vanlig for øltypen er bitterheten lav. Hvis du ikke synes dette ølet er forfriskende, så vet vi nesten ikke hva vi skal foreslå for deg. En cola kanskje?

Lauterbacher Hefe Weisse (fat)

lauterbacher_hefeweisse_front

Lauterbacher er det eldste hveteølsmerket i området Bayrisch-Schwaben, siden 1889. Deres Hefe Weisse er en klassisk sådan, i beste bayerske stil. Privatbrauerei Lauterbach L. Ehnle sluttet å brygge selv i 2009, og ølene deres blir nå brygget hos Brauhaus Riegele i Augsburg. Dette hveteølet har nå for en periode erstattet Flensburger Weizen på fat hos oss (vi har fortsatt Flensburger på flaske), og det vil så bli etterfulgt av noen fat med Lauterbacher Bayrischer Hiasl, før vi får gjensyn med Weihenstephaner for en periode. Deretter er det meningen å ha Erdinger (flere varianter) som fast hveteøl på fat - men se ikke bort fra at Lauterbacher kan dukke opp som gjesteøl fra tid til annen.
Uklar dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Typisk hefeweizen-aroma og smak av banan og kryddernellik, ikke for søt, og med lav bitterhet som vanlig er for denne ølstilen. Forfriskende og god - den skiller seg ikke vesentlig fra andre øl i denne stilen, og hveteølfansen vil dermed ha all grunn til å nikke anerkjennende.

Lauterbacher Bayrischer Hiasl (fat)

3LH08

"Bayrischer Hiasl" var kallenavnet på på den tyske lovløse Matthias Klostermayr, en notorisk krypskytter og "Robin Hood"-type som levde fra 1736 til 1771, da han ble fanget og henrettet på bestialsk vis ved radbrekking. Hveteølet Lauterbacher Bayrischer Hiasl er altså oppkalt etter ham. I likhet med Lauterbacher Hefe Weisse (som Hiasl nå har avløst på tappekranen hos oss) er ølet ufiltrert - men litt mørkere på fargen, med mer markert duft og noe fyldigere smak. Etter at bryggeriet i Lauterbach ble nedlagt, brygges ølet nå hos Brauhaus Riegele i Augsburg, Bayern.
Uklar dypgylden til oransje farge på ølet, høyt hvitt skum.
Meget sterk aroma av overmodne bananer og kryddernellik.
Smaken har også banan og kryddernellik, men er ikke for søt. Lav bitterhet, som man forventer av en hefeweizen. Vi har bare 5 fat av den nå, og med den omsetningstakten som hveteøl har hos oss, så nytter det ikke å vente lenge hvis du skal få smakt Bayrischer Hiasl. 

Thisted Weisse Økologisk

4816

Hveteøl får vi visst aldri nok av på Cardinal. Danske Thisted Weisse Økologisk, som vi har importert selv,  er brygget av like deler økologisk hvete- og byggmalt. Bunnfallet bør av smaksmessige hensyn være med i glasset, noe som best oppnås ved at flasken rulles før den åpnes.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Typisk hefeweizen-aroma av overmodne bananer og kryddernellik, noen mer «parfymerte» toner også.
Forfriskende smak, igjen typiske hefeweizen-toner av banan og kryddernelik, hint av sitrus-syrlighet, middels søt, lav bitterhet.
Et «sommerøl» som vi med glede drikker hele året!

Beer Here Wicked Wheat (fat)

beer-here-wicked-wheat-hoppy-wheat-beer-belgium-10562186

En knallgod nyhet på fat nå også:
Wicked Wheat fra danske Beer Here (brygget hos de Proefbrouwerij i Belgia). Dette er hva bryggeren Christian Skovdal Andersen selv har å si:

"When most people think of wheat beer they think of German
hefeweizen or the Belgian witbier, which are soft and cuddly beers. This is not the case with Wicked Wheat, which is a light bodied summer ale showcasing the smoothness provided by German wheat malt, but without being afraid to sharpen its claws on your taste buds with abundant amounts of American Citra hops. Tasting notes: Pale yellow and cloudy with a bright off white head. Intense aroma of elderflower and citrus leading to a light bodied smooth palate with bready malt and crisp bitterness." Dermed er vel det meste sagt, men her er nå Sigmunds smaksnotater:

Disig gylden farge på ølet, moderat kr emig hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av sitrusfrukt og tropiske frukter (= curacao-appelsinskall og Citra-humlen, antar jeg), hint av hylleblomst.
Smaken er hvetepreget men ikke gjærpreget, igjen med sterke toner av sitrusfrukt og humle, hint av furunål og koriander. En veltilpasset og fast bitterhet i avslutningen (angivelig bare 25 IBU, men virker som mer). Meget bra saker - og UTROLIG bra til å være et øl med "vanlig pilsstyrke".

Primator Weizen

primator-weizen

Behovet for hveteøl på Cardinal synes nesten umettelig, året rundt - men mange hevder med styrke at øltypen smaker ALLER best om sommeren. Derfor har vi nå for første gang også tatt inn et tsjekkisk hveteøl, som imidlertid er i velkjent tysk stil. Primator Weizen (på tsjekkisk: Pšeničné kvasnicové pivo) fra Pivovar Nachod skal nok bidra til å fukte tørre struper i ukene framover. Vår tsjekkiske bartender Stanislav får dermed litt variasjon i sin rolle som sjefspusher for de gode lagerølene fra hjemlandet.
Utseende: Typisk hefeweizen, disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen er også "typisk hefeweizen": sterke toner av kryddernellik, banan og sitrus - god!
Smaken er kanskje noe mer sitruspreget enn enkelte av dens tyske motstykker, men her er også de forventede tonene av kryddernellik. Lett i kroppen og forfriskende - kanskje ikke spesielt kompleks,men en herlig tørsteslukker. Bartenderen bør rulle flasken før den åpnes, for å få med maksimalt av de gode smaksstoffene.

Edelweiss Weissbier Snowfresh

edelweiss garrafa

Edelweiss Weissbier Snowfresh er brygget hos østerrikske Hofbräu Kaltenhausen. Jeg kunne nesten hatt sverget på at vi hadde den inne en periode i 2009, men jeg finner ikke igjen noen omtale av den, så da tar jeg vel feil, da …  Vi hadde i hvert fall den «vanlige» Edelweiss Weissbier inne enda tidligere, men den importeres ikke til Norge lenger – nå er det bare Snowfresh som gjelder. Snowfresh er også en Hefe-Weissbier, men det som særmerker den fra andre av slaget er at den også er tilsatt ekstrakt av diverse urter fra Alpene.
Disig lys gylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Aromaen har de typiske hefeweizen-elementene (banan, kryddernellik, sitrus, bobletyggegummi), men der er også et tydelig og interessant innslag av blomster og urter.
Smaken er ikke for søt, den er frisk og god, igjen «typisk hefeweizen», men altså med det ekstra innslaget av urter.
Smaken kan være så «snøfrisk» den vil, jeg synes nok likevel dette er et øl som er aller best om sommeren – men de som kjenner ølet fra sine nedoverski-ferier i Østerrike, vil hevde at det smaker aller best i den settingen. Så da tilbyr vi det selvsagt hele året!

Thornbridge Versa Weisse (fat)

Cardinal Stavanger

Med Versa Weisse (ikke vice versa, altsåWinking har det engelske kvalitetsbryggeriet Thornbridge gjort et nytt "sidesprang" med et øl i en tysk stil - denne gangen en Hefeweizen / Hefe-Weissbier. Vi har bare 3 fat av den, og de vil ventelig forsvinne raskt. 
Disig og nesten oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av stekte bananer (ja, sånne du får på kinarestaurant), også toner av sitrusfrukt og kryddernellik.
Smaken er middels søt med toner av banan og malt, hint av kryddernellik. Minimal bitterhet. 
En litt annen karakter enn vårt andre hveteøl på fat, Flensburger Weizen. Prøv gjerne begge, og sammenlign!

Gotlands Wisby Weisse

wisby_weisse_detalj

Da våre kjekke gotlandske bartendere Louise og Linn begynte hos oss (Linn er fortsatt med oss), måtte vi litt beskjemmet innrømme at øl fra Gotland hadde vi ikke på Cardinal - faktisk var utvalget vårt av godt svensk øl i det hele tatt svært begrenset. For å rette på dette meningsløse misforhold, har vi nå en tid hatt gode øl fra Slottskällan, Nynäshamn og Sigtuna i utvalget, og slår nå til med vårt  første øl fra Gotlands Bryggeri, hveteølet Wisby Weisse. Gotlands Bryggeri er det minste bryggeriet i Spendrups-gruppen (Spendrups kan markedsmessig sammenlignes med Hansa-Borg.gruppen i Norge), men i stedet for å over-rasjonalisere og legge ned  bryggeriet på Gotland, har Spendrups klokelig valgt å satse på kvalitet, og la gotlendingene ta seg av "spe sialøl"-segmentet. Gotland har gjennom historien vært et sjøverts "veikryss" for både dansker, svensker, nordmenn, tyskere, polakker, russere og baltere - enten det har gjeldt ufred og onde hensikter, eller bare fredelig handel. Disse internasjonale impulsene bør være et godt bakteppe for moderne dypdykk i europeiske ølstiler. Med Wisby Weisse møter vi altså et hveteøl i tysk stil, men bryggeriet har også andre øl som vi kan være interessert i, så "stay tuned"!
Uklar lys brunlig-gul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Deilig og stiltypisk hefeweizen-aroma, med de karakteristiske tonene av banan, kryddernellik og bobletyggegummi.
Smaken er "crisp" og smakfull med fruktige og krydrede toner, spesielt banan og kryddernellik, moderat men godt merkbar humle i avslutningen (mer enn i mange andre hveteøl). Passe søt, trivelig og velbalansert - "just precis" som Linn.

Flensburger Weizen

weizen_flasche

Nytt tysk hveteøl på både fat og flaske - vi har vært over grensen til Tyskland og besøkt Flensburger Brauerei, og kom bl.a. hjem med en dugelig mengde Flensburger Weizen (Weizen betyr ganske enkelt hvete).
Disig gylden farge på ølet, høyt og flott hvitt skum.
Deilig sterk aroma av kryddernellik og banan, litt aromahumle også.
Smaken er "typisk hefeweizen" igjen - hvetepreget med toner av kryddernellik og banan, men ikke for søt. Et hint av sitrus. Meget moderat humle, også det typisk for ølstilen. God! Ikke umulig at denne blir vår standard Hefeweizen / Hefe-Weissbier i lang tid framover.

HaandBryggeriet Bavarian Weizen

44585-Haandbryggeriet-Bavaria-Weizen-275h

Tilbake på Cardinal etter en tids fravær: Det beste norskbryggede hveteøl i tysk stil - ikke at der er så veldig mange konkurrenter i Norge, men selv tyskerne kunne vært bekjent av Bavarian Weizen fra HaandBryggeriet i Drammen. Bryggeriet har også en butikkvariant som bare heter Bavaria (som vi ikke har tatt inn) – det er altså versjonen med vanlig «tysk» styrke vi har med å gjøre her.
Disig gylden farge (gjæren bør helles med), digert hvitt skum.
Behagelig sterk og stiltypisk hefeweizen-aroma av kryddernellik og modne bananer.
Smaken har også distinkte toner av kryddernellik og mer moderate toner av banan, ikke for søt, forfriskende. Som med de fleste andre hveteøl er der ikke mye bitterhet.
Joda, vi kommer fortsatt til å ha flere tyskbryggede hveteøl i utvalget vårt, men hvorfor ikke drikke norsk, når ølet er så bra som dette?

Kapuziner Weissbier

Kapuziner_Weissbier

Kapuziner (egentlig navnet på en munkeorden som også drev med ølbrygging) er hveteølserien til Kulmbacher Brauerei i Kulmbach, Bayern. Deres Weissbier mit feiner Hefe er storselgeren i serien, og vi har spesialimportert et parti av den for vår mange hveteølvenner. Blir den en så stor suksess som vi tror, er det nok aktuelt å ta inn mer.  Den kommer i de tradisjonelle flaskene med gammeldags patentkork (ja, det er lov å ta med tomflasken hjem, enten du driver med hjemmebrygging eller lager ripssaft).
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk aroma av modne bananer og «snop» / bobletyggegummi med banansmak, også toner av kryddernellik.
Forfriskende smak, noe sødme men ikke for mye, toner av banan, sitrus og kryddernellik. Med andre ord: en stiltypisk og velbrygget Hefe-Weissbier / Hefeweizen – og det er godt nok for meg, for jeg ELSKER bare denne ølstilen, spesielt om sommeren. Kvalitetsmessig synes jeg Kapuziner går langt utenpå Erdinger (for å ta et eksempel &hellipWinking.

Maui Mana Wheat

Cardinal goes Annanas

Når det går an å brygge porter med ristede kokosnøtter, hva er da mer naturlig for et bryggeri på Hawaii enn å brygge hveteøl med et dugelig innslag av fersk og lokalprodusert ananasjuice? Mana Wheat fra Maui Brewing Company er et eksempel på at det går an!
Uklar gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt aroma av ananasjuice, mer tradisjonelle hveteøltoner avdempet i bakgrunnen, et hint av kryddernellik.
Smaken er hvetepreget og forfriskende som forventet, med tydelige toner  av ananasjuice igjen. Minimal humle  (Hersbrücker, 18 IBU). En OK sommerforfriskning dette her!
 

Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel


Fra fat har vi nå denne Dunkelweizen (mørkt hveteøl) fra verdens eldste bryggeri med dokumentert og tilnærmet sammenhengende drift: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan i Freising. Opprinnelig var dette et klosterbryggeri, som var i virksomhet allerede i 1050. I nyere tid er det bl.a. berømt for Weihenstephaner-gjæren, som benyttes i flere hveteøl enn noen annen gjærtype.
Disig brun farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig søtlig aroma av modne bananer, kryddernellik og brunt brød.
Smaken har også toner av brunt brød, hint av banan og kryddernellik, men er langt tørrere enn aromaen får deg til å forvente. Minimal bitterhet.
Forfriskende og lettdrikkelig - kan trygt anbefales selv for pilsdrikkere som i utgangspunktet mener at alt øl med annen farge enn pissegult må være skummelt og farlig.

Christoffel Wijs


Nederlandske Christoffel Wijs er dette bryggeriets nyeste øl. Det inneholder en god porsjon hvetemalt, og stilmessig er det derfor klassifisert som en dunkelweizen, men sin vane tro bryr Christoffel-bryggeriet seg fint lite om firkantede ølstil-definisjoner, og brygger ølet sitt akkurat som de synes passer best. Og det pleier å holde!
Mahognifarget øl, lavt beige skum.
Meget maltpreget og søtlig aroma, toner av karamell og eik.
Maltpreget smak også, middels søt, med toner av karamell og brunt brød. Fyldig munnfølelse. Smaker mer som en middels mørk
bock enn som en dunkelweizen, men hva gjør det, så lenge det smaker GODT? Den trivelige patentkorkflasken blir merkelig fort tom ...

Ægir Hefeweizen


Fra Ægir Bryggeri i Flåm har vi nå fått deres første Hefeweizen på fat. Det er en øltype som ikke alle ølbryggere lykkes med første gang de forsøker, men Evan Lewis på Ægir har klart det helt fint.Han slipper da heller ikke noe øl på markedet som han ikke selv er fornøyd med.
Disig gylden farge, moderat hvitt skum.
Sterk og stiltypisk hefeweizen-aroma av modne bananer, sitrusfrukt og kryddernellik.
Ganske mye kullsyre i glasset. Forfriskende hvetepreget smak, banan og sitrus igjen, ikke særlig søt. Merkbar humle i avslutningen.
Joda, dette er et hveteøl som det går an å være bekjent av!

Goose Island 312 Urban Wheat AleChicagobryggeriet Goose Island  presenterer med 312 Urban Wheat Ale et ufiltrert hveteøl med moderat alkoholstyrke, tilsynelatende designet for de mest urbane blant oss.
Lys gylden farge, disig når gjæren helles med i glasset (og det bør den), moderat hvitt skum.
"Krydret" aroma, toner av kryddernellik og koriander, hint av modne bananer.
Rikelig med kullsyre i munnen. Forfriskende smak, krydrete toner igjen, et touch av banan, men ølet ligger på den "tørre" siden.
Enten du regner deg som "urban" eller som "et gudsord fra landet", er det ikke noe vågestykke å la seg forfriske av dette ølet!
 

Ølve på Egge Steinkjer Øl (Ølves kveiteøl)Etter at nordtrønderske
Ølve på Egge Bryggeri fikk nye eiere, mener mange at ølkvaliteten har blitt jevnere. Steinkjer Øl er et hveteøl som skjeler til tyske forbilder, og er ikke samme ølet som det "Steinkjer 150 år jubileumsøl" som vi hadde for noen år siden - kvaliteteten på sistnevnte tapte seg unektelig atskillig mot slutten.
Steinkjer Øl er derimot et øl som bør falle i smak hos alle - ølentusiastene vil helle med mest mulig av bunnfallet for å få det typiske hveteølpreget (dette er et "levende" øl), mens de som foretrekker et mer "nøytralt" øl heller forsiktig i glasset.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Frisk hvetepreget aroma, hint av kryddernellik.
Lett og frisk hvetepreget smak, ikke for søt, toner av kryddernellik, hint av sitrus og banan. Meget lettdrikkelig!
 

Inderøy TunellølTunelløl
fra nordtrønderske Inderøy Gårdsbryggeri er som navnet antyder brygget i anledning åpningen av en lokal tunell (eller tunnel, valgfri skrivemåte) - sannsynligvis uten grevling i taket, og derfor ikke den samme som Knutsen og Ludvigsen bodde i. Stilmessig er dette en dunkelweizen, altså et mørkt hveteøl i tysk stil. 
Svakt disig brun farge på ølet, høyt off-white skum.
Moderat men ganske behagelig aroma av brun malt og sitrus, hint av krydder, kanskje tobakk også.
Forfriskende smak med preg av sitrus og hvete - men dette fordrer at gjærrestene i bunnen av flasken helles med i glasset, ellers blir ølet for kjedelig. Hint av mildt krydder, ikke for søtt, minimal humle. Smaker best godt avkjølt.

Flying Dog In-Heat Wheat HefeweizenFra det vidgjetne Maryland-bryggeriet Flying Dog kommer In-Heat Wheat Hefeweizen, og røper allerede gjennom navnet at det er et hveteøl i typisk tysk stil, som smaker spesielt godt i varmen (ølet bør da serveres godt avkjølt). Det er altså ikke det mest "spesielle" ølet fra Flying Dog, men vil garantert falle i smak hos alle hveteølentusiaster.
Disig lys gylden farge, høyt hvitt skum.
Typisk og ganske sterk hefeweizen-aroma med utpregete toner av modne bananer og kryddernellik.
Smaken har igjen toner av modne bananer og kryddernellik, med middels sødme og lav bitterhet. Myk munnfølelse, ølet er meget lettdrikkelig og forfriskende.
 

Jolly Pumpkin Weizen BamJolly Pumpkin Artisan Ales
i Dexter, Michigan, er et av USAs fremste bryggerier, og Weizen Bam er deres fjerde øl i Bam-serien (oppkalt etter bikkja til bryggeren). Denne gang er utgangspunket en Hefeweizen i tysk stil, som de har gjort sin egen vri på ved å tilsette sin spesielle villgjærkultur før modning i eikefat.
Uklar lys gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Attraktiv aroma av sitrus, banan, kryddernellik, muskat og villgjær med toner av "bondegårdshus".
Smaken er sitronpreget og syrlig, med toner av kryddernellik og et hint av eik. Meget forfriskende og lettdrikkelig. Humlen er ganske moderat.
 

Haandbryggeriet Good Force

5053942094_613ecc5868

"Dark Force" fra HaandBryggeriet i Drammen kjenner vi fra før, og nå har vi altså fått Good Force, som skal være "søt, snill og blid" i alt annet enn alkoholstyrken. Som vanlig med HaandBryggeriets øl er den vanskelig å plassere i noen firkantet "style"-bås, men wheat wine (eller strong wheat ale) er det mest nærliggende.
Uklar brunlig-gylden farge, moderat hvitt skum.
Sterk hvete- og esterpreget aroma, toner av gjær, kryddernellik, banan og kamille (ja, kamilleblomst er faktisk en ingrediens i ølet).
Smaken er søt med sterke toner av banan, gjær, krydderier og kamille. Mektig og varmende munnfølelse.
Jeg innrømmer å ha vært litt forhåndskeptisk til et så sterkt hveteøl som dette, men Good Force er ... ja, nettopp: GOD. Den krever likevel at du har evnen til å takle en del sødme. De fleste vil nok foretrekke at den serveres godt avkjølt, men du får med flere smaksnyanser etterhvert som den varmes opp litt.

Weihenstephaner Hefe Weissbier


Bayerische Staaatsbrauerei Weihenstephan i Freising smykker seg med tittelen "verdens eldste bryggeri", her har det nemlig vært brygget sammenhengende på samme plassen helt siden 1050! Det nærmer altså 1000-årsjubileet nå, og lenge var dette et klosterbryggeri, drevet av benediktinermunker. Så ble det kongelig statlig brygghus, og er i dag et statlig kommersielt foretak, eid av delstaten Bayern, og drevet etter markedsøkonomiske prinsipper. Statlig eierskap i bedrifter er jo ellers ofte et omstridt tema, men den bayerske "nasjonalhelligdommen" Weihenstephan er der ingen som vil røre. Kulturforskjellene tilsier at i Norge har vi Statoil - i Bayern har man et statlig bryggeri! Weihenstephan har i lange tider vært et Mekka hvor andre bryggere har kommet for å lære - i moderne tid skjer dette på skikkelig profesjonelt vis, ved at Wissenschaftszentrum Weihenstephan der Technischen Universität München er lokalisert her med sin bryggerutdannelse, som regnes som verdens beste. Weihenstephan er også kjent for sin enestående hveteøls-gjærstamme (en overgjær), som også benyttes av de fleste av deres konkurrenter. Og selv om det er hveteølet Hefe Weissbier de er mest kjent for, brygger de også gode lagerøl.
Uklar gylden farge på ølet, noe mørkere enn i en del andre hveteøl. Høyt hvitt skum.
Moderat men god aroma av kryddernellik, også toner av banan og sitrus, stiltypisk.
Deilig forfriskende smak, kryddernellik og sitrus, og her er også hint av humlebitterhet (noe som ofte synes å mangle i noen konkurrerende hveteøl). 
Weihenstephaner er ellers ikke dramatisk annerledes enn andre gode hveteøl - det er bare skikkelig vellaget og typeriktig, og setter dermed standarden for en hel bryggeribransje. I mange år var hveteøl nesten ikke utbredt utenfor Bayern, nå har nesten hvert eneste tyske bryggeri med respekt for seg selv minst ett slikt øl i sitt utvalg. Og Weihenstephaner er fortsatt forbildet!
 

Schneider Weisse Tap 7 Unser Orignal

SchneiderWeisseTap7UnserOriginal

Tap 7 Unser Original fra Schneider Weisse i Kelheim (Bayern) het tidligere bare Original - hvorfor bryggeriet nå har funnet på at de skal forvanske nesten alle ølnavnene sine vet vi ikke, men dem om det. Innholdet i flaskene er heldigvis det samme, og her dreier det seg altså om bryggeriets klassiske, originale Hefeweizen, som fargemessig er en mellomting mellom mer moderne og helt lyse hveteøl på den ene siden, og Dunkelweizen på den andre siden.
Uklar brunlig farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Deilig hefeweizen-aroma, full av modne bananer og kryddernellik, også toner av andre krydderier, lær og tropiske frukter.
Smaken er frisk og saftig og mildt krydret, noe sitrus, og til og med anstendig humle til å være en hefeweizen.
Et meget bra øl dette her, noe som alle våre hveteøl-fans vil sette pris på!
 

Schneider Weisse Tap 4 Mein Grünes


Hveteølet Tap 4 Mein Grünes fra Schneider Weisse het tidligere Wiesen Edel-Weisse, og er brygget av økologiske råvarer. Ølet er således tilpasset alle som kjører en "grønn linje", og vi skal ikke protestere på bryggeriets beskrivelse av ølets "vårfriskhet". Wiesen (eller Wies'n, = enga) er ellers den dag i dag kjælenavnet på Oktoberfestivalen i München, etter enga hvor festivalen opprinnelig ble holdt på 1800-tallet. Schneider Weisse var nemlig gjennom flere år et av de faste bryggeriene under denne festivalen, helt til bryggeriet i München og de fleste av deres vertshus ble bombet flatt under krigen. Det familieeide bryggeriet besluttet i 1945 å forlate München (og dermed også oktoberfestivalen), og i stedet konsentrere sin ekspansjon om byen Kelheim, hvor de allerede hadde ervervet en bryggerieiendom. Der holder de fortsatt til med sin hovedvirksomhet, med en kraftig utbygget produksjonskapasitet. Det er i dag Georg Schneider den sjette som leder virksomheten - der har vært liten tvil om navnevalg og yrkeskarriere for eldste sønn i den familien!
Disig brunlig-gylden farge på ølet, høyt skum, svakt off-white.
Sterk og deilig aroma av modne bananer og kryddernellik.
Myk munnfølelse, men samtidig frisk. Smaken har rimelig tydelig malt til å være en Hefeweizen, med distinkte toner av kryddernellik. Meget moderat humle, som stilen tilsier. Alkoholen er farlig godt skjult.
Et riktig godt hveteøl dette her!
 

Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse


Tap 5 Meine Hopfenweisse er et samarbeidsprosjekt mellom hveteølsbryggeriet Schneider Weisse i Kelheim (Bayern) og det allsidige amerikanske Brooklyn Brewery. Det er alkoholsterkt og dermed stilmessig en Weizenbock, men er samtidig lysere og kraftigere humlet enn de fleste andre av slaget.
Dyp gylden til rav farge på ølet, høyt til moderat kremig skum.
Humlepreget søtlig aroma med toner av modne bær.
Smaken har en beydelig maltsødme, med de vanlige hveteølinnslagene som kryddernellik og banan, men er fremfor alt humlepreget, selv om det ikke er fullt så bittert som jeg ventet. Alkoholen er merkbar, så det kan være lurt å nyte Hopfenweisse langsommere enn man gjør med "vanlige" hveteøl.
Dette er et øl som har fått mye ros av ølvenner i mange land (det brygges også i en amerikansk utgave), og vi vet om noen i Stavanger som gleder seg!
 

Schneider Weisse Tap 1 Mein Blondes


Fra Weisses Bräuhaus G. Schneider & Sohn (vanligvis omtalt bare som Schneider Weisse) i Kelheim, Bayern, kommer nå hele serien deres med hveteøl (i alle avskygninger) med nye eller redigerte navn, men kvaliteten er den samme gamle. For selv om dette er et stort bryggeri, er de opptatt av å holde en prima kvalitet, som kan opprettholde den eksplosive veksten som tyske hveteøl har hatt i verdensmarkedet de siste 20 år.
Tap 1 Mein Blondes het tidligere Weizen Hell, og som både nytt og gammelt navn forteller, så dreier dette seg om et hveteøl i den lyseste enden av skalaen.
Disig gylden farge, høyt skum.
Herlig weissbier-aroma, rikelig med kryddernellik, noe banan også, men ikke så mye som i en del andre øl av slaget.
Kryddernellik også i smaken, ølet er lett i kroppen, forfriskende og ikke for søtt. Svakt sitronpreg i avslutningen.
Dette er en Hefe-Weissbier / Hefe-Weizen som er meget trivelig å drikke - selvsagt helt suverent som sommerøl, men nydelig resten av året også!
 

Birrificio Italiano Vùdù


Fra Birrificio Italiano i Lurago Marinone kommer VùDù, en dunkelweizen (mørkt hveteøl), i en fri tolkning av den tyske stilen.
Mørk brun farge på ølet, disig. Moderat off-white skum.
Blomster og modne bær i aromaen, hint av kryddernellik også.
Fruktig og passe søt smak, toner av bananer og kryddernellik. Meget moderat humle.
Et godt øl, behagelig å drikke!

Inderøy Gårdsbryggeri Kvitweiss


Fra Inderøy Gårdsbryggeri i Nord-Trøndelag kommer Kvitweiss, et hveteøl i tilnærmet tysk stil.
Blekgul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Nokså sterk "parfymert" aroma, toner av modne bananer og kryddernellik.
Lett i kroppen, "crisp" munnfølelse (bør drikkes godt avkjølt). Smaken har toner av kryddernellik, med en "støvet" avslutning. Noen vil kanskje etterlyse et tydeligere nævær av malt, men dette er like fullt et forfriskende og lettdrikkelig øl!
 

Maisel´s Weisse Alkoholfrei

Cardinal Stavanger


Den vanlige
Maisel's Weisse er en knallgod hefeweizen, og det ville vel være urealistisk å tro at den alkoholfrie varianten skulle kunne være like god.Men hvis man må kjøre, eller vil unngå alkohol av andre grunner, går det godt an å velge Maisel's Weisse Alkoholfrei.
Disig brunlig-gylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
Aromaen har litt av det vanlige "babygrøt"-preget som de fleste alkoholfrie øl har, men her er også tydelige toner av malt, samt litt hveteølstoner av kryddernellik.
Myk munnfølelse, lett i kroppen. Smaken har igjen innslag av babygrøt, kokte grønnsaker og støvet malt, men også en viss sitrusaktig syrlighet som gjør ølet ganske forfriskende når det kaldt.
 

St. Peter´s Wheat BeerSt. Peter's Wheat Beer
, brygget i Suffolk, er et engelsk hveteøl, som nok ligner mer i smaken på en del andre engelske golden ales enn på tyske eller belgiske hveteøl. Foruten hvete- og byggmalt er det brygget med tysk Hallertauer-humle og belgisk overgjær.
Klar gylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen har noe frukt, med hint av lær og "støvet loft".
Smaken kan nesten minne om lagerøl med litt karamell, med tydelig "støvet" humle i avslutningen. Tørr og moderat bitter ettersmak. Lett i kroppen.
Slett ikke verst, men altså ganske annerledes enn andre hveteøl.
 

Baird Brewing Company Daidai Dark Wheat Ale


Fra japanske Baird Brewing Company kommer Daidai Dark Wheat Ale, som er nærmest en Dunkelweizen, muligens tilsatt noe frukt (japansk-kunnskapene våre er noe begrensete).
Dyp kobberfarge på ølet, bra off-white skum.
Interessant aroma av malts, mørkt brød, karamell og modne frukter, hint av tre.
Smaken er fruktig med en merkbar syrlighet, også toner av tre og brunt brød, hint av karamell. Moderat humle i avslutningen.

28/51 5%

 

Erdinger Urweisse


Erdinger Weissbier er vår storselger på fat - nå har bryggeriet også kommet med sin Urweisse på flaske. Det er en litt mørkere Hefe-Weissbier, med litt fyldigere munnfølelse enn den vanlige Erdinger, men ikke på langt nær så mørk som en Weissbier Dunkel.
Glasset fylles først helt av et enormt hvitt skum, som bare langsomt lar et dypgyldent disig øl komme til syne.
Typisk hveteølsaroma med sterke toner av kryddernellik, også modne bananer og bobletyggegummi.
Smaken har igjen søtlige toner av modne bananer, også moderate toner av kryddernellik. Avslutningen er ganske mild, med minimal humle.
Som våre andre hveteøl er dette en deilig forfriskning!

83/98 4,9%

 

Baltika No 8

baltika8_2

Baltika No 8 var det første ølet i Norge fra vårt naboland Russland, men så ulogisk det enn kan høres ut forsvant det fra Norge igjen da Ringnes eier Carlsberg overtok bryggeriet. Den gang kom det riktignok i puslete 35 cl flasker, med en sedat layout.
De driftige herrene på Pushkin ønsket imidlertid dette ølet, (og et par til fra samme bryggeri), så de tok initiativet til å importere det til Stavanger. Da så vi selvfølgelig vårt snitt til å hive oss på.
Baltika No 8 er Russlands mest solgte hveteøl. Baltika-bryggeriet i St Petersburg i Russland er på relativt kort tid blitt synonym for meget godt russisk øl. Bryggeriet er fra 1990 og er senere modernisert og utvidet til å kunne produsere i alt 930 milloner liter øl pr år (vel 3 ganger årsforbruket av øl i Norge) . Baltikas markedsandel i Russland er ca 23 %, noe som gjør det til landets største, og Europas nest største bryggeri. Årsproduksjonen ligger på ca 2 milliarder liter øl! Ølkonsumet i Russland er det mest ekspansive i Europa for tiden, og tredoblet seg i perioden 1997 til 2002!
Dette er et russisk forsøk på en tysk Hefeweizen / Hefe-Weissbier, og det er sannelig ikke noe dårlig forsøk-
Ølet er gjæret 2. gang på flaske og inneholder gjærrester som opptrer som bunnfall, men når ølet helles i glasset er det bare svakt disig. og lyst stråfarget under et enormt og typeriktig hveteskum. Sterk og deilig aroma, igjen typisk hveteøl, med distinkte toner av kryddernellik og “bananasplit”-karameller.
Noe lettere i kroppen enn mange av sine tyske slektninger, men meget forfriskende. Kryddernellik og moderat humle i ettersmaken. Joda, de får det til i St.Petersburg også!

Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen


Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen er et av tre rauchbier vi har fast eller sesongmessig på Cardinal, og det spørs om vi ikke skulle samlet disse ølene i en egen gruppe, Rauchbier, i stedet for som vi har gjort å gruppere de under type øl. Årsaken er at alle disse ølene fra Brauerei Heller i Bamberg er brygget med malt som er røket over bøkeved, og dermed som fellesnevner har en intens aroma og smak av røk. Vi får i Januar inn deres sesongøl “Urbock” på 6,5% .. Hva med å prøve denne sammen med en utvalgt single malt?
Deres Rauchbier Weizen er i likhet med andre tyske hveteøl overgjæret, og inneholder en stor andel hvetemalt. Røykpreget er imidlertid som vi var inne på utpreget, og resultatet er en øl som både er lett og leskende, samtidig som det er veldig spesiellt. Jeg viser forøvrig til omtalen av deres Märzen, og sier bare: Du tror det ikke før du har smakt det!

Grolsch Premium Weizen

grolschweizen

Grolsch Premium Weizen er et nytt bekjentskap sommeren 2007 fra dette store bryggeriet i Enschede i Nederland. Av alle bryggeriets merker har det tidligere bare vært deres lagerøl som har vært å finne i Norge. Også denne kommer med bryggeriets spesielle keramiske vippekork av gammel årgang, og ølet får to bonuspoeng for dette. Øllet er brygget som et tradisjonellt tysk “Hefewizen” noe som vil medføre at du får med litt gjærrester og derved ekstra smaker om du rister flasken før du heller i glasset.
Fargen er uklar mørk gyllen med mye bobler som stiger opp og lager ett flott hvitt skum. Noe gjær i den sterke aromaen som ellers er preget av banan og sitrus. Smaken er forfriskende, men noe søtere enn hva en er vant med fra tyskinspirerte hveteøl.

Mack Ludwig Hvete

beer_48236

Mack Ludwig xx har vært betegnelsen på mange Mack produkter opp gjennom tidene, og bryggeriet har nå lansert en hel serie oppkalt etter bryggeriets grunnlegger.
Til forskjel fra andre Norske bryggeriers tidligere pinglete lefling med sjangeren, er dette et realt, ufiltrert produkt det står all respekt av. Delikat krydderaktig og fruktig aroma med preg av nellik, banan, sitron og eple.
Det hele munner ut i den runde, deilige ettersmaken som gjerne preger godt, ufiltrert hveteøl. Ludwig Hvete er lett, litt syrlig og godt ”sommerøl” som passer hele året.

Kapuziner Winterweissbier

IMG_8393

Kapuziner Winterweissbier mit hefe fra Kulmbacher Braruerei er igjen å få tak i. En storselger i fjor, og vi skal ta inn så det rekker i år. Uklar (på grunn av gjæren) gyllen. Karakteristisk duft av korn, brød, sitrus og bitterfrukt. Godt hvitt skum. Smaken har et mildt anslag, fin syre og fruktighet og antydning av julekrydder. Noe bitterhet i finishen, i det hele tatt godt balansert. Noen vil syntes dette er mer av et hveteøl enn juleøl, men det er jo smak og behag. Godt er det uansett!

Schneider Weisse Original

schneider-weisse-original-hefe-weizenbier

Schneider Weisse Original er en Dunkelweizen brygget av Weissbierbrauerei G,Scheider & Sohn i Kelheim i Tyskland. Bryggeriet ble startet i vertshuset Das Weisse Brauhaus i 1872, og ølet vi her presenterer er altså bryggeriets originale første øl. Siden har de ekspandert, og har bryggerier i både Berg am Laim og Kelheim. Det opprinnelige bryggeriet ble ødelagt under krigen. Det er i dag Georg Schneider VI som leder familiebedriften.
Fargen er uklar brun, som seg hør og bør. Skummet er hvitt kremaktig og godt. Aromaen er preget av karamell og sitrus, uten den tradisjonelle bananduften som ellers er så karakteristisk for mye hveteøl. Smaken følger opp med mye spennende krydder og komplekse relativt dype frukttoner. Et nydelig hveteøl som avslutter med en sødme ala belgisk krystalinsk sukker med en frisk overtone. En klassiker! Og prisen kan vi takke våre venner på Vinmonopolet for!

Erdinger Champ

Erdinger-CHAMP

Erdinger Champ er etter vertens vurdering et underkjent øl som har fått ufortjent mye juling i ”ekspertenes” vurderinger. Vel er det en tilnærming til ungdommen i forhold til vanlig hveteøl, men etter min mening er dette vellykket, og et glimrende sommerøl. Lyst og lett.
Lys gyllen farge. Dufter friskt og fruktig som hveteøl skal. God smak med noe sødme. Behagelig ettersmak med antydning til bitterhet.

St.Georgen Weissbier

fl_sgb_weissbier

St.Georgen Weissbier brygges av St.Georgenbrau i Buttenheim siden grunnleggeren Georg Modschiedler grunnla bryggeriet i 1624. Hans mål var enkle; Å produsere det best mulig undergjærede øl ved å bruke en absolutt naturlig prosess med absolutt naturlige råvarer, samtidig som sluttproduktet verken skulle filtreres eller senere pasteuriseres.
For å oppnå sin særpregede smak lagres ølet utenfor landsbyen i dype fjellhuler som med sine spesielle forhold gir et øl som er krispt og klar i smaken, med en god friskhet.
Deres hveteøl inneholder mindre humle enn vanlig, for å få bedre fram hvetens friske søthet.
Fargen er strågul og selvfølgelig noe tåket, med et tett kremaktig skum som holder godt. En varm duft av nybakt brød møter nesen før din første sipp, og duften utvikles med noe banansøthet og hint mot sitrus. Hintet fortsetter i smaken, som er lett, men likevel kompleks. Hveten gir den bebudede søthet, og ølet avslutter syrlig med godt maltpreg

Edelweiss Weissbier Hefetrub

Edelweiss1
Edelweiss Weissbier Hefetrub er vårt eneste Østeriske øl, brygget av Braut Union bryggeri. Hefetrub betyr at ølet er ufiltrert, og derfor inneholder gjærrester.
Ølet har en frisk syrlig smak, og innslaget av hvete gir det en god friskhet.

Svyturys Baltas

631506

Svyturys Baltas er første øl ut fra dette bryggeriet i Litauen i en serie med produkter som har vært ute av markedet en stund. I samme serie er også deres Adler Bock som vi også har gleden av å servere, Fargen er lys gyllen og ølet har et relativt lavt og lett skum. Aroma er preget av koriander, banan og pepper (?). Smaken domineres av hvetens egenheter gjennom sine fruktige nyanser. Noe søt i avslutningen.

Erdinger Schneeweisse

tn_470_erdinger-schneeweisse-1329506420

Erdinger Schneeweisse var det første utenlandske juleølet i polets hyller. Dette er altså et hveteøl i nissedrakt. Mange får ikke helt julestemningen av hvetejuleøl, men i Tyskland, og da spesielt Bayern, er slikt øl for mange det egentlige juleøl. Mye lettere, og må serveres kaldere enn annet juleøl bør. Fargen er uklar mørk gyllen, og det har som annet Erdinger øl et tett og fint skum som står og står. Flott! Frisk duft av humle, malt og karamell. Meget god, om enn litt lett smak med hvete, krydder, sitrus og humle. Hveten setter som vanlig sitt spesielle preg på øl med en fruktig friskhet, men denne er her rundet av noe. Mindre juleøl, mer hveteøl, men med et godt krydderanslag.

Left Hand Haystack Wheat

lWheatBottle

Left Hand Brewing Company i Longmont, Colorado, gjør her sin egen amerikanske vri på ufiltrerte hveteøl, men det tyske forbildet (Hefeweizen / Hefe-Weissbier) er likevel åpenbart i deres Haystack Wheat. Uklar gylden farge på ølet, høyt hvitt skum. Sterk og meget gjærpreget aroma, toner av bakegjær og brøddeig. Også toner av overmodne bananer og andre frukter, samt kryddernellik. Frisk munnfølelse, forfriskende smak med moderat fruktige og krydrete toner, mens avslutningen er nokså nøytral. Hvis du etterpå føler behov for å krype inn i nærmeste høystakk med din kjære, fraskriver vi oss ethvert ansvar for følgene! (Nå er vel riktignok høystakker stort sett mangelvare nå til dags - å krype inn i et plastbelagt "traktoregg" blir liksom ikke helt det samme--

Sierra Nevada Wheat

lWheatBottle

Det californiske kvalitetsbryggeriet Sierra Nevada er kjent for smaksrike øl (som vi har flere av), men de har også omtanke for alle ølvenner som ønsker et lettdrikkelig forfriskningsøl. Med sin Wheat (ufiltrert hveteøl) dekker de dette behovet, uten at ølet er blottet for smak av den grunn. De typiske "tyske" hveteølkarakteristika er likevel nedtonet, til fordel for et tydeligere humlepreg. Uklar gylden farge på ølet, med et høyt hvitt skum. Behagelig og litt søtlig aroma med toner av honning og blomster. Lett i kroppen og forfriskende smak, moderat fruktig med et distinkt humle-"bitt" i avslutningen, som gir den gode mersmaken. Serveres kjølig. Siden alkoholprosenten også er noe mer moderat her enn i de fleste andre hveteøl, er der vel ingen grunn til å nekte seg en til? 

Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel

Pasted Graphic 2

Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel er vår nyeste utgave fra dette Munchenbryggeriet, og går under gruppebetegnelsen “Dunkelweissen”. Denne er mye lysere enn Erdinger sin tilsvarende, mer eikebrun. Fargen skriver seg fra en høyere andel mørk hvetemalt, som er behandlet på en spesiell måte, og selvfølgelig er det uklart. Stort og fint beige skum som holder godt og gir fine gardiner. En frisk og klar aroma som preges av banan men med toner av karamell, toffee, sjokolade og nellik krydder. Smaken er fruktig med hvetens søthet. En anelse sjokolademalt kan merkes. For kald har den en viss metallisk smak. Ettersmaken er frisk og passe lang. Vi syntes dette er en fin variant av typen hveteøl, lett i “kroppen”. Blinde bør se ekstra godt etter da denne faktisk lett kan forveksles med en LYS hefe-weissbier, rent smaksmessig. Men ser du etter et fast øl, se her!

Paulaner Weissbier Kristallklar

paulaner_weissbier_kristallklar_1

Paulaner Weissbier Kristallklar fra München, og er deres filtrerte versjon av sydtysk hveteøl. Hveteølelskere vil hevde at filtreringen tar bort mye av smaken og livligheten i et godt hveteøl. Det er ikke lett å merke her.
Fargen er lys gyllen, og ølet har et fint skum som legger seg som en krage. Typisk hveteøl aroma med frukt, malt og antydning av karamell.
Smaken av hvete er sommerlig men allikevel rik og kompleks med hentydninger til banan og grape. Humletørrhet i ettersmaken.

Paulaner Weissbier Hefe

EGB0002_Paulaner

Paulaner Weissbier Hefe er et sommerfriskt hveteøl fra München, der bryggeriet ble grunnlagt i 1634. Bryggeriet er en ekspansiv pioner når det gjelder å etablere mikrobryggerier. Deres ”Brauhaus/Brewpub” konsept finnes nå over store deler av verden.
Ølet er overgjæret, ufiltrert, forsiktig humlet og rikt på milde, krydderaktige smaksnyanser. Ettersmaken er lang og behagelig og understreker hveteinnslaget i ølet. I dette hveteølet er 60 prosent av byggmaltet erstattet av hvetemalt.

Erdinger Kristallklar

2080510_Erdinger_weissbier_kristallklar_05l_jpg

Erdinger Kristallklar er som navnet tilsier et filtrert hveteøl. Så liker du hveteølsmaken men ikke er helt familiær med gjærrester, er dette ølet for deg.
Ikke at dette er et mindreverdig brygg av den grunn. Kristallklar har sin dybde og friskhet i en kombinasjon få andre kan konkurrere med. Dyp mørk farge, kraftig fylde, men enda med en lys og lett hveteøl overtone.

Erdinger Pikantus

erdinger-pikantus-alemana

Erdinger Pikantus er ”tett” mørk brun, og uklar, som seg hør og bør. Nydelig kompleks duft med tydelige honningtoner. Smaken har et fyldig anslag akkompagnert av et meget godt skum og flott bitterhet. Krydder og mørk sjokolade i finish. Sitter lenge. Et alternativ for alle som syntes at Erdinger Weissbier Hefe var god, og vil prøve andre smaker i samme retning. Ikke likt, men ikke ulikt heller. Mer kompleks og mer fylde.

Erdinger Weissbier Dunkel

erdinger-weissbier-_bg

Erdinger Weissbier Dunkel kan for Guinness hatere skremme fanden på flat mark, men skinnet bedrar. Vi hadde det som ukens øl, og selv fruer fra møblerte hjem på Egenes måtte innrømme at dette var både friskt og lett, tatt i betraktning at det er et ordentlig øl.
Dyp, mørk farge med rødskjær. Ufiltert (noe du ikke ser Winking) Middels fyldig. Dufter av mørk malt, krydder og karamell. Mild og tiltalende hvetesmak. Moderat bitterhet. Vil du ha en anbefaling?

Erdinger Weissbier Hefe

bh109_1

Erdinger Weissbier Hefe er en absolutt favoritt, og blir stadig kåret som ”årets øl” over hele verden. Gyllen farge med obligatoriske gjærrester.(Ikke la deg skremme av det, det er gjær i brød og!) Lett fruktig duft med svakt krydderinnslag. Smaken er lett, med det søtlige hvetepreget som er karakteristisk for alt hveteøl. Moderat bitterhet fra Hellertau humlen. Dette er vårt mestselgende fatøl, som vi trygt anbefaler til alle som har lyst til å prøve noe annet enn den vanlige ”halvliteren”.
Alle hveteøl er gode ”sommer øl” og som forfriskende drikke når en har tatt seg ut, men Erdinger Weissbier Hefe har en renhet og klarhet i smaken vi mener mange av de andre ikke kan konkurrere med. Vel, er ikke dette en anbefaling, så vet ikke jeg.