Thornbridge Tzara (fat)

thornbridge_tzara_50cl

Thornbridge Tzara kaller det engelske bryggeriet en "Köln style beer", siden "Kölsch" er en beskyttet betegnelse i Tyskland. Men vi kaller det en Kölsch likevel - og synes det er artig at et engelsk bryggeri våger seg på subtile tyske ølstiler. Dette er hva bryggerne selv sier: "Tzara is a hybrid beer, fermented like an ale but matured like a lager. A broad, almost fruity palate with some bready notes. A crisp, refreshing beer."
Så er da også Thornbridge et av de mest innovative og etterspurte nyere engelske bryggeriene. Og Kölsch som ølstil er kommet for å bli på Cardinal, Ægirs Kvase Kölsch har gjennom flere år vært en slager på fat hos oss i sommerhalvåret, og vi har også ekte tysk Kölsch (Früh) på flaske. Der er ingen grunn til å tro at ikke engelskmennenes utgave av øltypen også vil bli godt mottatt av våre gjester.

Früh Kölsch

fruh_main

Vi har tidligere hatt norske varianter av ølstilen Kölsch, men i Tyskland er det en beskyttet betegnelse - bare øl som faktisk er brygget i byen Köln og noen nærliggende landsbyer har lov å kalles Kölsch. "Da er det vel jaggu på tide at Cardinal får inn en EKTE Kölsch?", har noen minnet oss om. Og gjestenes ønsker er vår lov (innen rimelighetens grenser), så vi er ganske fornøyde med å kunne tilby den mest populære kölschen av dem alle, Früh (fra Cölner Hofbräu P. Josef Früh). Früh Kölsch har vært brygget i mer enn 100 år i dette familieeide bryggeriet. Litt forenklet sagt er Kölsch den overgjærede øltypen som ligner mest på undergjæret Pils eller Helles, etter overgjæringen kaldlagres nemlig kölschen på samme m åte som et lagerøl. Resultatet blir en frisk, sprudlende og lettdrikkelig øltype med en sart karakter - fine og delikate smaksnyanser, men ikke noe hardtslående. I Köln serveres kölschen fra fat i rette små 0,2 liters glass (eine Stange) for å beholde maksimalt av sin friske og nytappede karakter til siste slurk, og så får man "automatisk" servert stadig nye glass, helt til man legger en ølbrikke over glasset som signal om at nå er det nok. Ikke noen bayerske 1-liters "Mass" i Köln, nei - der ser man på slikt som vulgært.  Vi har jo Früh på halvlitersflasker, men du kan gjerne be om å få små rette glass til,  for å skape illusjonen om at du sitter på en kneipe under Kölnerdomen.
Ekstremt lys gul farge på ølet, helles brusende i glasset med et grovt hvitt skum.
Sterk aroma, søtlig, fruktig og gressaktig.
Myk men samtidig frisk munnfølelse. Smaken er frisk og lett fruktig med et pepperaktig hint. Bra humle i ettersmaken, gir mersmak.
Dette er et øl vi spesielt vil anbefale til alle som ellers ville kjøpt seg en pils - du vil ikke angre! Og reiser du til Köln, ikke gjør den "feilen " å be om "ein Pils" på kneipene - da får du klar tilbakemelding av kelneren: "In Köln trinkt man Kölsch!". Nå drikkes der altså Kölsch i Stavanger også.

(50 cl flaske, 4,8%)

Trollbryggeriet Slogen Fjord


Slogen Fjord er det nyeste ølet fra Trollbryggeriet i Liabygda på Sunnmøre. Det er et lyst overgjæret øl, og den tyske ølstilen Kölsch er kanskje den mest nærliggende når det skal klassifiseres.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
Sterk og småskarp aroma av tysk og tsjekkisk humle, med gressaktige, florale og fruktige toner, også hint av honning.
Lett til middels kropp, lagerølaktig munnfølelse (men dette er likevel en ale). Smaken er middels tørr med noe "støvet" malt og gressaktig humle, noen fruktige hint. Bitterheten er ganske moderat.
Dette er et friskt og lettdrikkelig øl, som også "vanlige pilsdrikkere" trygt kan prøve seg på.

Ægir Kvase Kølsch

1093

Ægir Bryggeri holder en "norrøn" profil, både i innredningen av sin lokale "brewpub" Furukroa, med selve bryggerinavnet og med flere av ølnavnene. Kvase er et solid gammelt vikingnavn.
Som alle bryggeriets øl er Kvase Kølsch flaskekondisjonert, men er likevel ganske klart, med bare en svak disighet mot slutten. Fargen er lys gylden, med et bra skum. Fruktig aroma (epler og sitrus). Smaken er også fruktig, med noe preg av "pepperaktig" humle.
Kölsch-øl er vanligvis lette og forfriskende, og er ikke "krevende" å drikke. Kvase Kølsch er typeriktig, og således en glimrende sommerforfriskning. Alle som vanligvis sverger til pils anbefales å prøve denne - så lenge lageret holder.
Vi har sommeren 2009, 2010 og 2011 fått produsert denne eksklusivt for Cardinal, noe svært mange av våre gjester har satt sor pris på, og også til sommeren 2012 har vi bestillt dette flotte brygget. Kommer i midten av Mai...

Inderøy Kvamsholmer

7590925122_4016dc678f_z

Inderøy Gårdsbryggeri har med sin Kvamsholmer (oppkalt etter det idylliske utfluktsmålet Kvamsholmene i Trondheimsfjorden) vært inspirert av den tyske øltypen Kölsch (= øl fra byen Köln). Kölsch er overgjæret, men minner vanligvis mest om undergjæret pils. De fleste som har smakt Kvamsholmer synes imidlertid den minner mest om en krysning mellom belgisk witbier og tysk Weissbier. Lys gylden farge, nokså klar, bare en svak disighet. Høyt til moderat hvitt skum. Aromaen har preg av "banansukkertøy", også toner av honning, koriander og kryddernellik. Mye kullsyre i munnen. Smaken har preg av estere (som gjæren danner) og ligner altså på hveteøl, med toner av koriander, nellik og banan (men ikke for mye). Forfriskende og ikke for søt. Moderat humle i avslutningen.

Nimbus Blonde

Cardinal Pub Stavanger

Skotske Atlas Brewery i Kinlochleven har samme eier (Norman Sinclair) som Orkney Brewery. De holder til i en tidligere karbon-anodefabrikk, som var en del av det store aluminiumsmelteverket som ble nedlagt i 2001. Stedet har altså gått fra storindustri til håndverksbrygging av øl. Deres Nimbus Blonde er en lys ale, inspirert av den tyske øltypen Kölsch, som er overgjæret men minner mest om pils. Gylden farge, moderat men varig hvitt skum. Aromaen er ganske moderat, noe humle med toner av frukt og nyslått gress. Pils-aktig munnfølelse, lett i kroppen. Smaken har godt merkbar humle gjennom det hele, noen sitrusaktige toner, med en tørr og moderat bitter avslutning og ettersmak. En ale som helt sikkert vil falle i smak også hos "vanlige pilsdrikkere"!