Christianssand Juleøl (2013) (fat)
Bryggeripuben Christianssand Brygghus (ingen forbindelse med gode gamle Christianssands Bryggeri i Hansa-Borg-gruppen) startet opp i fjor, og det er første gang vi har øl fra dem på Cardinal. Deres Juleøl 2013 klassifiseres på RateBeer som en Old Ale - i mangel av en bedre betegnelse.
Mørk rubinrød farge på ølet, høyt og kremig beige skum.
"Tørr" røstet aroma, noen toner av treverk.
God maltpreget og røstet smak, nokså tørr, toner av kaffe og treverk, søt lakris i avslutningen, krydrede toner også. En bra øl dette!
Daleside Monkey Wrench
Engelske Daleside Brewery i Harrogate, North Yorkshire, ble grunnlagt midt på 1980-tallet, og flyttet til nåværende lokaliteter i 1992. Bak bryggeriet står en familie med røtter i bryggerivirksomhet gjennom 600 år. Monkey Wrench er deres mest premierte øl, og du kan velge om du stilmessig vil plassere den som en premium ale, English strong ale, old ale eller strong mild. Kjært barn har mange navn! "Monkey wrench" er ellers engelsk/amerikansk for "skiftenøkkel" - det geniale og allsidige verktøyet som de fleste tror har fått navnet sitt fordi det er så enkelt å bruke at selv en apekatt kan klare det. Noen hevder imidlertid at verktøyet egentlig er oppkalt etter en amerikaner ved navn Charles Moncky, men dette skal ikke være historisk verifiserbart. Den enkle forklaringen er nok at monkey- som forstavelse (i flere sammenhenger) på engelsk lenge har betydd "et hjelpemiddel som er for hånden / lett tilgjengelig". I sin flytende form er Daleside Monkey Wrench et "verktøy" som det er lett å gripe til for enhver tørst person som liker øl i det hele tatt.
Kastanjenøttfarget øl, rikt off-white til beige skum.
Meget fin maltpreget aroma med vinøse toner og innslag av eik, også karamell og mørke frukter.
Maltpreget smak med karamell, noen vinøse toner med innslag av rosiner, moderat humle. Moderat kullsyrenivå, myk munnfølelse. Et meget behagelig øl å drikke!
Traquair Bear Ale
Herresetet Traquair House er Skottlands eldste bebodde bygning, og på husbryggeriet deres gjærer fortsatt alt ølet i 200 år gamle åpne gjæringskar av eik. Bear Ale har navn etter Traquairs berømte «bjørneport», som har vært holdt lukket siden «Bonnie Prince Charlie» red gjennom den i 1745. Porten vil ikke bli åpnet igjen før en Stuart sitter på Skottlands (eller hele Storbritannias) trone.
Klar brun til kobber farge på ølet, moderat hvitt skum.
Maltpreget aroma med toner av toffee, karamell og nøtter, hint av overmodne frukter.
Smaken er også maltpreget men ikke særlig søt, noen fruktige toner, hint av eik, nøtter og karamell, rimelig bitter og svakt røstet avslutning. Mer moderne i stilen enn Traquair House Ale og Jacobite Ale, men denne er også en god øl.
Harviestoun Ola Dubh Vintage 1991
Og så har vi fått inn skotske Harviestoun Ola Dubh Vintage 1991, på 10,5% (33 cl flaske). Det er altså ikke ølet som er fra 1991, men whiskyen som ølet for noen måneder erstattet på eikefatet. Tipper at fatet ble brukt til sherry før det ble brukt til whisky (det er jo ganske vanlig), og ølet har preg av dette. Knallgodt selvfølgelig, men der er bare fordelt 20000 flasker på verdensbasis, så vi får kanskje ikke inn mer enn det vi har tatt inn nå. Er det tomt så er det tomt! Men der er visstnok planer om å gjøre Ola Dubh-tapping fra vintage-fat til en årlig foreteelse. Vi fortsetter også med Ola Dubh 12, 16 og 18 y.o. (Men Ola Dubh 30 og 40 y.o. er tilsynelatende "gone forever&quo t;.)
Smaksnotater Vintage1991:
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Aromaen har moderat røstede og eikepregete toner (mer sherry enn whisky), hint av soyasaus, lakris og mørk sirup.
Smaken er ikke for søt, røstet med toner av kaffe og lakris,
Harviestoun Old Engine Oil Engineer's Reserve
Old Engine Oil på 6% fra skotske Harviestoun Brewery har lenge vært fast i utvalget på Cardinal - nå har vi også Old Engine Oil Engineer's Reserve som er giret opp til hele 9%, etter anmodning fra det amerikanske markedet, hvor de trenger noen eksta prosenter. Men Engineer's Reserve er likevel ikke for voldsom på noen måte - farlig lettdrikkelig, faktisk. RateBeer har den klassifisert som en Old Ale - vi ville nok heller kalt den en Imperial Porter, og tror bryggeriet er enige.
Svart farge på ølet (ja, som gammel mororolje!), høyt brunt skum.
God røstet aroma, brent umaltet bygg, tjære, kaffe, aske, treverk, hint av mørk sjokolade og lakris.
Fyldig og kremig munnfølelse. Middels søt smak, røstet malt, kaffe, brent sukker, mørk sjokolade, tre. En tydelig humlebitterhet (Fuggles, East Kent Goldings og Galena) i avslutningen, noen salte toner også. Lett brent ettersmak. Når maskinisten er ferdig med oljeskiftet, er det selvsagt denne han lesker seg med!
Jennings Sneck Lifter
En «sneck» er en nordengelsk betegnelse på kroken eller slåen som måtte løftes opp på gammeldagse ytterdører for å komme inn. Slike dører var gjengs på de beskjedne pubene i Nordvest-England i fordums tid. En Sneck Lifter var kjælenavnet på en manns siste sixpence-mynt, som var akkurat nok til at han kunne løfte opp slåen på pubdøra og sikre seg en pint med øl der inne – og så kunne kan jo håpe at det satt kompiser der som kunne forstrekke ham med mynt til et par pints til …
Vår Sneck Lifter (som stilmessig klassifiseres som en old ale) kommer imidlertid i halvlitersflasker fra Jennings Brewery i Cockermouth i «The Lake District» - de store engelske poetenes favorittområde. Tidligere hadde vi inne Cumberland Ale fra samme bryggeri, men var ikke helt fornøyde med den – kanskje mest fordi vi visste at bryggeriet hadde et enda bedre øl, altså Sneck Lifter. Og hva gjør vi når norske importører ikke kan gi oss det aller beste? Jo, vi importerer det selvsagt selv!
Kastanjenøttfarget øl, høyt beige skum.
Aroma av lettrøstet og tørr malt, et touch av karamell og krydderier, hint av kald kaffe.
Smaken er middels tørr med hint av karamell og mørke frukter, igjen lettrøstet malt, med en røstet («kaffe» og humlet bitterhet i av slutningen. Meget drikkelig!
Er du «tilfeldigvis» i byen, og plutselig kjenner en uimotståelig trang til å åpne døra på Cardinal, er det kanskje denne du skal ha?
Theakston Old Peculier
Old Peculier, av den gamle engelske øltypen old ale, har navnet sitt etter The Peculier Court of Masham, en lokal kirkelig domstol i Masham i North Yorkshire, som ikke var underlagt biskopen. (Peculier er en normannisk skrivemåte for "peculiar", særegen.) Et kirkesogn kunne oppnå peculier-status ved å underkaste seg kongen eller lokale makthavere i stedet for biskopen - men i Mashams tilfelle skjedde det høyst frivillig (under korsfarertiden) fra biskopen i Yorks side, da han ikke ønsket å utsette seg for den strevsomme og farefulle reisen fra York til Masham. Denne lokale statusen overlevde også reformasjonen, og er fortsatt i behold. Og ja, Masham, er hjembyen til Theakstons Brewery, og har vært det siden 1827. Bare en kort periode (fra 1984 til 2003) var bryggeriet utenfor Theakston-familiens kontroll, men dette var en ulykkelig skilsmisse, og tre Theakston-brødre sitter nå igjen ved roret. Old Peculier er bryggeriets mest berømte øl.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, flott beige skum.
God aroma av malt (noe av den åpenbart lettrøstet), vinøse toner, mørke frukter og bær.
Smaken er rik og fyldig, maltpreget med bare et mildt røstet innslag, perfekt balansert med fruktig humle (Fuggles) med toner av bær.
Dette er ikke et ekstremt øl på noe vis, annet enn at det er ekstremt GODT. En av våre absolutte favoritter - Old Peculier har stått på ønskelisten vår i årevis. Nå er den endelig her! Fryd Eder, alle tørre struper!
Midtfyns Jule ale
Danske Midtfyns Jule Ale er et øl som er vanskelig å sette i bås, selv kaller bryggeriet det en English old ale, men det er lysere enn de fleste sådanne (og lysere enn de fleste juleøl), og har også lånt elementer fra belgisk witbier. Vel verd å prøve er det uansett, og like gjerne til andre årstider enn julen!
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig. Høyt kremfarget skum.
Lett og søtlig behagelig aroma, fruktig, krydret og floral, med toner av appelsinskall, koriander og kardemomme (som ølet faktisk er tilsatt), hint av honning.
Moderat søtlig smak med distinkte krydrete toner, hint av appelsinskall og honning, og en tydelig og tørr humlebitterhet i avslutningen.
Alcazar Gaoler´s Old Ale
Alcazar Gaoler´s Old Ale kommer fra Alcazar Brewery i Nottingham som henter navnet sitt fra et gammelt spansk ord for festning. I 2003 startet flaskeproduksjonen og vi kan friste med et godt utvalg av disse som alle har navn etter historien om Robin Hood. Gaol (Jalls) kommer fra middelaldersk engelsk og betyr et mørkt og skummelt sted der fanger ble torturert, forlatt og glemt. Herremannen som pryder flasken er således Robin Hoods egen “Gaoler” Sheriffen av Nottingham. Dette ølet må vel være så "klassisk engelsk" som du overhodet kan vente å få det i dag. Nyt det gjerne på panseret av en "vintage" Jaguar à la Inspector Morse - men ikke kjør etterpå!
Navnet "Gaoler's Ale" er altså ikke noe vi har funnet på for å lokke ansatte ved Finnestad og Åna til Cardinal - det har sin opprinnelse i puben Fox & Hound i Nottingham (det eneste sted i verden der du fra tid til annen kan få dette ølet fra cask): puben var på 1700-tallet nemlig både vertshus og fengsel - samtidig! Kanskje en praktisk ordning - men det er heldigvis sjelden Cardinal har behov for å få satt sine kunder bak lås og slå.
Ølet har en dyp brun farge med bra lysebrunt skum. Vinøs aroma: sherry, eik, rosiner, mørke frukter. Meget rik og fyldig, maltpreget, søt, fruktig og vinøs smak. Robust og langt fra "lettdrikkelig" - men likevel veldig, veldig godt!
Et øl du gjerne kan ha på julaften (etter middagen - alene eller til desserten og kakene). Men jeg vil tippe at du like gjerne drikker det en sval sommerkveld - særlig hvis du er like "frelst" på dette ølet som Sigmund
Strong Suffolk Vintage Ale
Strong Suffolk Vintage Ale har sitt opphav hos Greene King som en blend av to ulike brygg; Deres BPA og Old 5X. Old 5X blir brygget helt ut til dens maksimale alkoholstyrke på ca 12% før den lagres to år på eikefat. Ølet har da en rikhet som en fruktkake. Til dette tilsettes det relativt ferske BPA (Best Pale Ale) like før flasketapping. Resultatet av metoden, som var vanlig på 1700 og 1800 tallet, men som Greene King nå er alene om, er et ganske unikt øl både vi og Strag mente burde finne veien til Norge og Cardinal.
Fra den første forsiktige ”sniffen” kjenner du dette er noe ganske spesielt. Fargen er mørk brun med rød glans. Det beige skummet legger seg snart til en tynn film. Lukten kan til å begynne med minne om Porter med god fruktighet og karamell. Smaken begynner ganske søtt, men setter seg ganske snart i munnen med en sjokoladebitter fyldighet som varsomt glir ut. Ølet er i hele sin framtoning ganske komplekst, med variasjoner du kan glede deg over til siste dråpe. Anbefales.
Norman´s Conquest Extra Strong Ale
Norman´s Conquest Extra Strong Ale fra The Cottage Brewing Company i Somerset England ble kåret til CAMRA Supreme Champion Beer of Britain 1995, så at dette er et kvalitetsøl hersker det liten tvil om. Bryggeriet har forøvrig en imponerende liste med merker med over hundre poster på programmet. Ølet er tatt til landet av Middelthon, så vi håper vi kan få mye av dette gode ølet i tiden som kommer.
Hva skyldes så navnet Norman's Conquest? Jo, ved starten av gjæringen hadde ølet en "original gravity" på 1066, altså en ganske så fyldig vørter. Og 1066 er som kjent også årstallet for normannernes erobring av England - så da ga navnet seg selv! (Vi antar her som en sannhet at Wilhelm Erobreren direkte nedstammer fra “Rollon” , vår egen Gange Rolv.) Ølet er brygget med Maris Otter pale malt, samt krystallmalt og sjokolademalt. Humletypen som er brukt er Challenger.
Ølet er flaskekondisjonert, så vil du ha et helt klart øl må det helles forsiktig. Litt mer ustø på hånden og du får med hele smaken! Ølet er mahognifarget, med flott og varig beige skum.
Utmerket aroma med vinøse toner, også toner av eik, malt, rom-rosin, karamellsaus - ja, der er noe parfyme også. Munnfølelsen er umiddelbart noe lettere enn hva aromaen får deg til å forvente.
Smaken er eike- og krydderpreget med toner av mørke frukter og karamell, men ikke overdrevent søt. Tørr avslutning. Dette er et riktig godt øl - som anbefales av både Sigmund og Tom.
Haandbryggeriet Nissemor
Haandbryggeriets Nissemor er formodentlig tiltenkt å holde en mer feminin profil enn Nissefar? Vi tror nå egentlig at både Nissemor og Nissefar vil falle i smak hos begge kjønn ... Nissemor skal ha stilmessige forbilder i engelsk "old ale", men om noen heller vil kalle det en porter, så skal ikke vi protestere.
Ølet er svart på fargen, med et fint og kremig lysebrunt skum.
Nydelig aroma med både røstede og fruktige toner, innslag av mild kaffe og sjokolade. Smaken er rund og mild, den er dominert av myk sjokolade og skånsomt røstet malt. Sødme så det holder, men den blir aldri "klissensøt". Moderat humle.
Prøv gjerne både Nissemor og Nissefar - sammen er de "balsam for sjelen"!
North Coast Old Stock Ale
La oss gjøre det klart med en gang: Den som kjøper dette ølet og klager på "gammelt øl" blir umiddelbart kastet ut! Det er er nemlig brygget for å lagres lenge, og 2007-årgangen fikk vi inn først i juni 2009. Og det er holdbart i flere år til! "Stock Ale" er en gammel engelsk betegnelse som ikke brukes så mye nå lenger, men det amerikanske kvalitetsbryggeriet North Coast Brewing Company (fra den nordlige California-kysten) har med sin Old Stock Ale gjenopplivet begrepet. Selv mener de at ølet stilmessig er en "old ale", men p.g.a. alkoholstyrken vil nok både engelskmenn og amerikanere i dag helst kalle det en "barleywine" (byggvin).
Amerikanerne sverger her konsekvent til den gamle engelske bryggeritradisjonen, og importerer derfor engelsk malt (Maris Otter) og engelske humletyper (Fuggles og East Kent Goldings) til dette ølet, om de har aldri så mange herlige amerikanske humletyper i nabolaget.
Mørk rødbrun farge på ølet, svakt disig, med et bra beige skum.
Deilig og sterk aroma av søt sherry, eik, malt og karamell. Smaken er søt og maltpreget, igjen med sterke toner av søt sherry og karamell, men ender i en bra humlebitterhet.
Mektige saker - dette er et øl å nippe til langsomt. Bør ikke drikkes for kaldt, da du ellers går glipp av mange fine smaksnyanser. "Reint snob!" er dommen herfra.
Ola Dubh
Ola Dubh er kanskje ikke et øl for Ola Dunk, men dette ølet fra det skotske kvalitetsbryggeriet Harviestoun er snarere noe for dem som virkelig setter pris på både en skikkelig stout og god skotsk maltwhisky. Ola Dubh er ellers skotsk-gælisk for svart olje, og slik ser ølet ut også. For alle Cardinals gjester som jobber i oljerelatert virksomhet må jo dette ølet virke "velkjent". Noen kaller dette en "old ale", men slektskapet med imperial stouts er tydelig.
Utgangspunktet er ølet Old Engine Oil, som har blitt modnet på utvalgte eikefat som i fra12 til 30 år har blitt brukt til lagring av destilleriet Highland Park sine ulike single malt whisky. Hver enkelt flaske med Ola Dubh er nummerert.
All produksjon er tidligere gått til USA, og det har tatt oss over ett år med trygling på våre såre knær og høylydte trusler, å omsider få dette ølet i våre hyller, så her skal det drikkes med andakt!
Ola Dubh er kullsvart på fargen, med et høyt til moderat kremig brunt skum. I aromaen kommer whiskyfatet av eik straks gjennom, med sitt innslag av torvrøyk, vanilje og sherry, fulgt av toner av kraftig røstet malt, kaffe og sjokolade.
Smaken har massevis av fyldig maltsødme, umiddelbart fulgt av distinkte toner av torvrøyk - det er ganske utrolig hvilken slående virkning whiskyfatet kan ha. Mørk sjokolade i midten. Avslutningen har en fast bitterhet både fra humlen og den brente malten, mens torvrøyken varer ut gjennom den lange ettersmaken.
Dette er virkelig et imponerende øl - men hvis du ikke liker skotsk maltwhisky i det hele tatt (og heller ikke kraftige stouts) er det kanskje ikke et øl for deg. Det er ikke noen "lettdrikkelig tørsteslukker", men et nydelig øl å nippe til, og gir den reneste "julaften"-følelse for alle oss som liker preget av torvrøyk. Å hildrande du!
Valhalla Auld Rock
Fra våre skotske (nesten norske) venner i Valhalla Brewery på Shetland kommer Auld Rock, en mørk ale som jeg vil si ligger nær opp til en porter. Før oljealderen skapte velstand, var det ofte en hard kamp for tilværelsen på de forblåste øyene, og mange utvandret til Amerika eller Australia. Når hjemlengselen meldte seg, omtalte de ofte Shetland med med kjælenavnet "the auld rock".
Auld Rock var Valhalla-bryggeriets første øl da de startet opp i desember 1997, og mange mener at det fortsatt er det beste. Mørk brun farge på ølet, lavt beige skum. God aroma av sjokolade, mild kaffe og lettrøstet malt. Smaken er moderat fruktig (mørke frukter) med et røstet preg, temmelig tørr, toner av mild kaffe, hint av mørk sjokolade og harpiks. Behagelig å drikke.
St.Peter´s Winter Ale
St.Peters Winter ale fra St.Peters Brewery i South Elmham nær Bungay, som er et av de få engelske bryggeriene som satser mer på ta-hjem-markedet (flasker) enn på pubmarkedet (cask og keg), selv om en del av ølene deres periodevis er å få på cask også. Mye av flaskeproduksjonen går til eksport.
De særpregede ovale grønne flaskene er en tro kopi av en amerikansk ølflaske fra ca. 1770. Men det moderne bryggeriet St.Peter er “bare” fra 1996, selv om bryggeribygningen er fra middelalderen! Ølet er ikke av de billigste, men så er da også kvaliteten på de fleste øltypene deres svært god. Bl.a. har deres “Old Style Porter” og deres “Cream Stout” godt ord på seg. Men nå har altså Cardinal gleden av å introduseres deres Winter Ale. En relativt sterk “Old Ale” som er kondisjonert og kaldfiltrert på bryggeriet.
Meget mørk rødbrun farge, nesten helt svart. Fint brunt skum. DEILIG vinøs aroma med eik, rosiner, sjokolade, røstet malt, lakris og noe kaffe. Smaken har mye av de samme elementene som aromaen; sjokolade og søt (men ikke for søt) malt ligger lengst framme i smaksbildet, og der er en god røstet og humlet bitterhet i ettersmaken. Munnfølelsen er meget fyldig og rik. Dette er et godt øl! GODT! GODT! GODT! Den dagen jeg står i Perleporten og vil inn, skal jeg bestikke St.Peter med en flaske av dette ølet!
Old Chocolate Tom
Den tradisjonsrike Robinsons Old Tom i sin "rene" og sterke versjon er gode saker, men sannelig har ikke bryggeriet med Chocolate Tom nå lansert en versjon som inneholder sjokolade/kakao og ekte vanilje også! Alkoholstyrken er litt neddempet her, og resultatet er et silkemykt øl som vil få enhver søtmons til å slikke seg fornøyd i barten. Innehaveren av dette sted gråt og svettet for Old Tom, og da vi fikk kontakt, og varene begynte å strømme inn, ble sjokolade varianten av dette gode ølet en av mine godiser. Det er jo ikke noe for tørsten, men med en kopp kaffe og sjokoladebit før du tørner inn...mmmmm Mahognifarget øl med et tykt off-white til beige skum.
Sterk og dominerende søtlig aroma av sjokolade og vanilje, den er slett ikke ubehagelig, men det er helt greit at de ikke har brukt MER av disse stoffene ...
Smaken har også rikelige toner av sjokolade og vanilje, på en maltet basis med noen vinøse toner, men ølet er ikke på langt nær så søtt som aromaen fikk meg til å frykte. Det er faktisk ganske velbalansert, og der er også noe moderat humle i avslutningen. Dette er et utenom-det-vanlige-øl, som er vel verd å prøve før eller etter den "vanlige" Old Tom (samt spesialiteten Ginger Tom, når vi får den inn). Den som ikke da "maler" like fornøyd som hankatten Old Tom, må ha hatt en usedvanlig dårlig dag ... Purrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
Old Engine Oil
Old Engine Oil kommer fra Harviestoun Brewery i Skottland. Navnet er beskrivende for ølets utseende, men også for Ken Brooker, en tidligere Ford mekaniker (modellmaker) og profesjonell prisbelønnet hjemmebrygger, som først brygget dette ølet. Da han ble nektet fri av Ford for å reise på Oktoberfestivalen sa han opp jobben og startet Harviestoun bryggeriet . Ølet er lagd av pale ale malt sammen med mengder av godt røstet malt, og sjenerøse mengder humle, både den søte Galena humlen fra Washington og de mer vanlige Worcester Fuggles og Kent Goldings. Inspirasjonen til dette ølet fant Brooker i gamle keltiske oppskrifter. Fargen er selvfølgelig oljesvart, konsistensen glatt og aromaen henspeiler på rom, kaffe og sjokolade. Skummet er moderat og smaken er fyldig og rik med bittersøt humle som mest markante innslag. Servert kaldere enn normal ale.
Old Tom
Old Tom brygges av Robinsons Brewery i Stockport (Greater Manchester). Dette er et av de overlevende større engelske familie-eide regionale bryggeriene, og har holdt til på samme sted siden 1838. Bryggeriet drives nå av 5. og 6. generasjon. Deres mest berømte øl, Old Tom, har vært brygget uforandret siden 1899, muligens enda lenger. Det dreier seg her om en klassisk "English Old Ale", på grensen til "Barley Wine".
"Old Tom" er ellers navnet på selveste sjefskatten, og av flere årsaker passer det glimrende for Cardinal å ha dette ølet på menyen ... Vi legger heller ikke skjul på at vi har spurt, kjeftet, grått, tryglet bryggeriet i flere år for å få dette ølet til Stavanger. Og så viser det seg min far hadde rett; «Snille gutter ber om lite og får ingenting». Vel, vi maste og fikk.
Mahognifarget øl, med et høyt og varig lysebrunt skum. Aromaen er maltpreget med toner av melasse, portvin, eik og bakeri. Herlig munnfølelse, fyldig og rik, varmende. Smaken har generøse mengder malt, karamell, tørkede mørke frukter og moderat men merkbar humle (Goldings og Northdown), portvin i avslutningen, kanskje et touch av pepper også. Ganske søt, men ikke "klissensøt". En virkelig klassiker! Gamle Tom anbefaler.
Great Divide Hinernation Ale
Igjen har vi fått et øl fra Colorado-bryggeriet Great Divide Brewing Company, og denne gangen har de gitt sin tolkning av en gammeldags English Old Ale. Deres Hibernation Ale brygges hvert år for vintersesongen, og som navnet sier er den velegnet til å ta med seg når man går i hi for vinteren. "Bjørn om vinteren, lærer om sommeren" - det var det man skulle vært, ihvertfall fall hvis tilgangen på godt øl var i orden i begge tilfellene.
Vakker klar og dyp kobber til mahogni farge på ølet, flott off-white til beige skum. Sterk maltpreget aroma med distinkte toner av karamell og bakeri. Den robuste smaken har massevis av maltsødme og karamell, og krever nok at du har sansen for slikt. Tydelig humlebitterhet i avslutningen, også toner av brente brødskorper. Intreressant øl. Joda, du klarer nok en overvintring på denne her. Klar til å gå i hi på Cardinal for vinteren?