Old Ginger Tom

ginger

Engelske Robinsons Old Tom og varianten Chocolate Tom har blitt en suksess på Cardinal (naturligvis!) - nå har vi endelig fått inn varianten Robinsons Ginger Tom også. Som navnet sier står ingefær i fokus her - noen vil sikkert hevde at dette er et øl "for spesielt interesserte", ihvertfall bør du like smaken av ingefær. Heldigvis gjør jeg det! Det dreier seg altså om det sterke kvalitetsølet Old Tom som har blitt blandet ut med en dose Fentimans Ginger Beer (dermed er alkoholprosenten senket fra 8,5% til 6%). Fentimans Ginger Beer er strengt tatt ikke et øl i det hele tatt, men en alkoholfri drikk i slekt med brusen / blandevannet "ingefærøl" / "ginger ale". I motsetning til de fleste brusvariantene er imidlertid Fentimans laget med bare naturlige råvarer, ikke minst med EKTE ingefær (ikke kunstige essenser). Du får kjøpt Fentimans Ginger Beer bl.a. på ULTRA, hvis du er interessert. Ginger Tom er et flott mahognifarget øl med et bra beige skum. Distinkt aroma av ingefær, også med fruktige og lett vinøse toner, hint av karamell. Smaken er fyldig, maltpreget og søt, med distinkte toner av syltet ingefær. I avslutningen møter du noe humle og et moderat "brennende" nærvær av ingefæren. Definitivt noe utenom det vanlige! Må bare prøves, om du ikke på forhånd vet at du hater (eller er allergisk mot) ingefær!

Old Chocolate Tom

Cardinal Pub Stavanger

Den tradisjonsrike Robinsons Old Tom i sin "rene" og sterke versjon er gode saker, men sannelig har ikke bryggeriet med Chocolate Tom nå lansert en versjon som inneholder sjokolade/kakao og ekte vanilje også! Alkoholstyrken er litt neddempet her, og resultatet er et silkemykt øl som vil få enhver søtmons til å slikke seg fornøyd i barten. Innehaveren av dette sted gråt og svettet for Old Tom, og da vi fikk kontakt, og varene begynte å strømme inn, ble sjokolade varianten av dette gode ølet en av mine godiser. Det er jo ikke noe for tørsten, men med en kopp kaffe og sjokoladebit før du tørner inn...mmmmm Mahognifarget øl med et tykt off-white til beige skum.
Sterk og dominerende søtlig aroma av sjokolade og vanilje, den er slett ikke ubehagelig, men det er helt greit at de ikke har brukt MER av disse stoffene ...
Smaken har også rikelige toner av sjokolade og vanilje, på en maltet basis med noen vinøse toner, men ølet er ikke på langt nær så søtt som aromaen fikk meg til å frykte. Det er faktisk ganske velbalansert, og der er også noe moderat humle i avslutningen. Dette er et utenom-det-vanlige-øl, som er vel verd å prøve før eller etter den "vanlige" Old Tom (samt spesialiteten Ginger Tom, når vi får den inn). Den som ikke da "maler" like fornøyd som hankatten Old Tom, må ha hatt en usedvanlig dårlig dag ... Purrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Old Tom

Cardinal Pub Stavanger

Old Tom brygges av Robinsons Brewery i Stockport (Greater Manchester). Dette er et av de overlevende større engelske familie-eide regionale bryggeriene, og har holdt til på samme sted siden 1838. Bryggeriet drives nå av 5. og 6. generasjon. Deres mest berømte øl, Old Tom, har vært brygget uforandret siden 1899, muligens enda lenger. Det dreier seg her om en klassisk "English Old Ale", på grensen til "Barley Wine".
"Old Tom" er ellers navnet på selveste sjefskatten, og av flere årsaker passer det glimrende for Cardinal å ha dette ølet på menyen ... Vi legger heller ikke skjul på at vi har spurt, kjeftet, grått, tryglet bryggeriet i flere år for å få dette ølet til Stavanger. Og så viser det seg min far hadde rett; «Snille gutter ber om lite og får ingenting». Vel, vi maste og fikk.
Mahognifarget øl, med et høyt og varig lysebrunt skum. Aromaen er maltpreget med toner av melasse, portvin, eik og bakeri. Herlig munnfølelse, fyldig og rik, varmende. Smaken har generøse mengder malt, karamell, tørkede mørke frukter og moderat men merkbar humle (Goldings og Northdown), portvin i avslutningen, kanskje et touch av pepper også. Ganske søt, men ikke "klissensøt". En virkelig klassiker! Gamle Tom anbefaler.