Rygr / White Dog Doggerland NEIPA
Rygr / White Dog Doggerland NEIPA
Bryggeriet opplyser: En humlejuice brygget sammen med våre venner i Nederland fra The White Dog. Humle fra New Zealand og USA. Smak og lukt heller mot tropisk frukt, sitrus og skog. I tillegg er det en deilig bitter leskende avslutning. Humler: Waimea, Nelson Sauvin, Rakau og Citra. Doggerland er det nedsunkne landet utenfor Nederland og Storbritannia inn mot Norskerenna.
Vi noterer: Ugjennomsiktig lys gul farge på ølet, moderat hvitt skum. Aroma av fruktig (sitrus, tropiske frukter, knuste stikkelsbær og hvite druer) og "krydret" humle fra New Zealand. Smaken er nokså søt og utpreget fruktig og krydret, med de samme elementene som i aromaen, balansert av en anstendig bitterhet. Et øl til å nyte, gir mersmak!
Funky Fluid / Moksa Sticky Clouds
Funky Fluid / Moksa Sticky Clouds
Det polske bryggeriet Funky Fluid opplyser: "5th Anniversary Collab Series. Som en del av feiringen av vårt 5-årsjubileum brygget vi en øl med det ledende amerikanske bryggeriet - Moksa.
Vi kombinerte våre erfaringer og skapte en dobbel, kremet og supertropisk NEIPA med Citra-, El Dorado- og HBC 586-variantene. 18 blg."
Jeg noterte: Disig gul farge, moderat hvitt skum. Aroma av gule steinfrukter og tropiske frukter, hint av sitrus. God munnfølelse. Smaken har de samme elementene som aromaen, ikke for søt, moderat bitterhet.50 cl boks, 8,1%:
Rygr Valhall Chaga & Bjørkesevje B.W. Jamaica Black Rum Barrel
Rygr Valhall Chaga & Bjørkesevje B.W. Jamaica Black Rum Barrel
Bryggeriet på Jæren opplyser om dette vinnerølet: "Barleywine brygget på 100% norsk malt. Modnet 15 mnd på Black Jamaica Rum fat. Tilsatt lokal bjørkesevje i vørter istedenfor vann. Tilsatt håndplukket lokal chagasopp fra bjørketrær."
Jeg noterte: Vinner av prisen «beste øl fra norske lokale bryggerier», i konkurransen arrangert av "Hanen" (kjede av norske gårdsmatbutikker). Beksvart farge, moderat til lite brunt skum. Distinkt aroma av mørk rom og eik, et hint av vanilje. Veldig søt smak, stekt malt og tydelig mørk rom og eik, ikke sikker på at jeg kunne peke ut bjørkesaften (som i seg selv er en veldig jevn og mild smak) og chagaen, hvis jeg ikke visste at de var der. Noter av karamell, mørk sirup og vanilje. Varmende munnfølelse. Dette er "snop" med en konsentrert smak, så det er ingen skam å dele boksen på 2 personer. Dyr, men verdt det.
Fauve Cri du Coeur Berliner Weisse Framboise Citron Vert
Fauve Cri du Coeur Berliner Weisse Framboise Citron Vert
Parisbryggeriet Fauve Craft Bière har brygget dette surølet - et "skrik fra
hjertet" - med bringebær og lime. De opplyser: "Une bière acide de style « Berliner Weisse » à la framboise et au citron vert, toute rose, bien acidulée et super rafraîchissante ! Une bombe de framboise et du citron vert qui s’affirme sur la longueur.» som Google mener betyr "Et surøl i Berliner Weisse-stil med bringebær og lime, veldig rosa, veldig syrlig og superforfriskende! En bombe av bringebær og lime som hevder seg over tid."
Jeg noterte: Disig rød farge, moderat til lite off-white til rosa skum. Distinkt aroma av modne bringebær og melkesyre, bare et hint av lime. Middels syrlig smak, lite søt, toner av bringebær, lime og melkesyre, knapt bitterhet.
Rygr Jærsk Lager Nectaron Humle
Rygr Jærsk Lager Nectaron Humle
Våre venner litt sør for Sandnes opplyser: "Frisk og fruktig lager med 100% jærsk malt. Nectaronhumlen fra New Zealand har et markant særpreg av tropisk frukt retning fersken og ananas. Ølet har hverken stått på lager eller blitt lagret over lengre tid. Derfor kan en forvente ferske fine smaker av en lettdrikkelig øl kalt lager."
Bitterheten er på 35 IBU. Jeg noterte: Pale golden colour, large white head. Aroma of sweetish malts, flowers and honey. Soft and smooth mouthfeel. Malty flavour, moderate floral and herbal hops. Okay.
Rygr Valhall Barley Wine Pedro Ximénez Sherry Barrel
Rygr Valhall Barley Wine Pedro Ximénez Sherry Barrel
Bryggeriet i Klepp opplyser: "Norges første barleywine brygget på 100% malt fra Jæren. 100 kg av den tilsatte malten er røstet av oss i RYGR på en unik måte. Humlet med Perle og Wai-iti. Lagret på Pedro Ximenez sherry eiketønner i 24 mnd."
Jeg noterte: Sort farge, lite brunt skum. Aroma mer av bourbon enn sherry, distinkt eik og vanilje, et hint av fuselalkoholer. Varmende munnfølelse. Veldig søt smak, toner av søt sherry kommer gjennom, distinkt eik igjen, toner av rosiner, moderat humle.
En fin godbit for å tilfredsstille søtsuget din, men jeg vil anbefale å dele boksen mellom to personer.
Funky Fluid Pastry Chef Tiramisu
Funky Fluid Pastry Chef Tiramisu
Polsk imperial pastry stout, inspirert av den italienske desserten tiramisu. Bryggeriet opplyser: "Imperial Stout inspired by tiramisu. Infused with Colombian cocoa nibs from Beskid Chocolate and Dark Yellow Espresso Blend roasted by HAYB. 30 Blg."
Jeg noterte: Black colour, small tan head. Aroma of coffee, hints of chocolate and vanilla. Sweet flavour, notes of roast malts, chocolate and coffee, also distinct bittering hops.
33 cl flaske, 11,0%:
ELØ Bertine’s Bringebær Berliner Weisse
ELØ Bertine’s Bringebær Berliner Weisse
Vi har hatt, og tar stadig inn nye øl fra bryggeriet «En Liten Øl» som gjerne forkortes til ELØ her i huset. Siden bryggeriet ligger rett borti hogget her, på Stord, regner vi det som lokalt i det utvidede lokal-begrepet.
Denne deilige sommerforfriskningen fra bryggerne i Fitjar har vi visst rent glemt å nevne. Ugjennomsiktig gammelrosa farge på ølet, lavt off-white skum. Aroma av bringebær, rips, sitroner og melkesyre. Forfriskende smak, moderat sur, med de samme elementene som i aromaen. Lettdrikkelig.
Bådin Vesterålen India Pale Ale Glutenfri
Bådin Vesterålen India Pale Ale Glutenfri
Bryggeriet i Bodø sier: Vesterålen er en glutenfri India Pale Ale, proppfull av humlefrisk aroma etterfulgt av fruktighet, bitterhet og maltsødme
Vinje StoreVIPA
Vinje StoreVIPA
Vinje Bryggeri er et lite håndverksbryggeri, som nå for første gang blir representert på Cardinal. Deres butikkstyrke / "session" IPA heter VIPA, men det er altså storebroren StoreVIPA som vi nå har i hyllene. Bryggeriet sier: "Storevipa er storebror til Vinje bryggeri sin VIPA. Det er ein fyldig kraftig og aromatisk IPA. Eit breitt samansett humlespekter gjev rik smak med eit friskt preg av sitrus og blomeeng. Passar like godt aleine som til blant anna kjøt, gryterett eller ein kraftig ost.» Jeg noterte helt kort etter en liten smaksprøve: Amber farge. Aroma av furu og litt frukt. Furu- og grapefruktsmak, ganske tørr.
Vinje Heilage Vimur
Vinje Heilage Vimur
Mange rogalendinger er ikke klar over at Rogaland har et stykke felles grense med Telemark fylke og Vinje kommune. Det er det helst bare heietravere som vet, for der er ingen direkte veiforbindelse mellom fylkene, da må vi innom Røldal i Hordaland/Vestland. Rogalands høyeste punkt, fjelltoppen Vassdalseggi på 1658 meter, ligger på grensen til Vinje, og er samtidig det tredje høyeste punktet i Telemark.
Vinje Bryggeri er et lite håndverksbryggeri, som nå for første gang blir representert på Cardinal.
Fra dette lille brygeriet kommer Heliage Vimur, som stilmessig er en belgisk blonde ale, brygget med litt honning fra Jamsgard i Bøgrend, Vinje. Vimur er i nordisk mytologi navnet på elven Tor krysset på sin vei fra Grid til Gejrrød (To jætter, hvorav Grid er kvinne
Jeg noterte: Litt disig gylden farge, stort hvitt hode. Moderat aroma av belgisk ale-gjær, milde krydder og tørket frukt. Bare et snev av honning. Smaken har de samme elementene, ikke for søt, ganske gjæraktig.
Rygr Halvdan
Rygr Halvdan
en IPA med aprikos på 5,2% fra våre venner på Kverneland, og brygget har så få kalorier at det regnes som LITE øl (første gang LITE er i salg på cardinal?)
Bryggeriet skriver : En tørr østkyst-inspirert IPA med lav bitterhet og høry fruktighet fra amerikansk humle og aprikospurè. Brygget på en 100% norsk maltbase.
Salikatt Blueberry Plunge
Salikatt Blueberry Plunge
Et moderat syrnet fruktøl fra våre venner hos Salikatt her, og det er blåbær det dreier seg om. Boksen bør vendes opp-ned noen ganger for å få med bærsedimentene. Ugjennomsiktig purpurfarge på ølet, moderat til lavt rosa til purpur skum. Aroma av melkesyre, yoghurt og blåbær. Fyldig munnfølelse. Fruktig og moderat syrlig smak, distinkte toner av blåbær, men ikke særlig søt. Noen tanniner i avslutningen. Minimal bitterhet. Godt øl!
Lervig Foeder Abricots By Rackhouse
Lervig Foeder Abricots By Rackhouse
er en fatmodnet wild ale/surøl med aprikos på 6,5%.
Bryggeriet skriver :
We brewed a traditional turbid mash as they would do in most Lambik breweries in Brussles to generate lots of starch for the Brett to work on slowly over a year of fermentation in our Foeders, giving a soft funkyness light sour edge with a balance of fruit forward sweetness from the apricots we added 1 month prior to packaging.
God syrlighet med masse aprikos som leder an. Sitron- og limesaft ligger under. Det er noe eikefat når den lunes litt, men gjennomgående, lette, funky toner. Ganske mye syrlighet i avslutningen gjør den litt skarp, kanskje?
Lervig Rackhouse - Coconut Coffee Stout
Lervig Rackhouse - Coconut Coffee Stout
Bryggeriet i Hillevåg skriver: "This beer is defined by a natural marriage of coconut, rum and bourbon which produce aromas of coconut cream pie. Upon the first sip, light notes of honey and spice dance on the tongue before freshly-brewed coffee intertwines with the dominant toasted coconut flavours. The finish has a boozy edge which is softened by vanilla-forward sweetness and oak lactones from both the coconut and 14 months in bourbon & rum barrels."
Jeg noterte: Black colour, small tan head disappears instantly. Aroma of coconut. lactose, roast malts, coffee, chocolate, fusel, oak, bourbon and rum. Very sweet flavour of coconut, chocolate, rum and bourbon.
Igjen et snopeøl, hvor flasken bør deles på flere personer.
Lervig Rackhouse - Robusta
Lervig Rackhouse - Robusta
Bryggeriet sier: "Vi brukte enorme mengder robusta kaffebønner – kjent for sin fyldige og karakteristiske jordsmak – i vår veldig bourbon-fremadrettede imperial stout base som hadde lagt 14 måneder i eik. Resultatet er glatt og enkelt, men likevel raffinert og komplekst. Servering : Snifter glass 8°C.»
Jeg noterte: Beksvart farge, moderat til lite brunt skum. Distinkt aroma av kaffe. Ekstremt søt smak, masse søtet kaffe. Også stek malt og massevis av alkohol. God i små porsjoner, flasken er til deling.
Igjen: Alle som har ratet dette ølet på RateBeer, har ratet det høyere enn hva jeg gjorde. Det har også høy score på untappd.
Lervig Rackhouse Chocolate Dripped Raisins
Lervig Rackhouse Chocolate Dripped Raisins
En bourbon og romfatlagret Imperial stout på 13,9%.
Bryggeriet skriver :
Vi introduserer vår nye Imperial Stout: et 18 måneder gammelt vidunder fra bourbon- og romfat. Inspirert av sjokoladedyppede rosiner, lokker den med kaka hentydninger, vanilje og rosiner.
Denne fløyelsmyke eliksiren er kompleks, med søte mørke frukter og saftig sjokolade.
Laget med lidenskap, er det et ekstraordinært mesterverk å nyte. Hurra for ekstraordinære øyeblikk!
Sigmund skriver: Delt 375 ml vokset flaske på Mandag i Annen, Cardinal, Stavanger. ABV er 13,9 %. Beksvart farge, lite skum hode. Sjokoladedyppede rosiner i aroma og smak, også toner av fusel i aromaen, men ikke i smaken.
Funky Fluid Free Crazy Hazy IPA
Funky Fluid Free Crazy Hazy IPA
Enda et alkoholfritt øl, denne gang en IPA fra Polen. Alkoholfrie og alkoholsvake øl er blitt en ganske så ny trend her på berget det siste året, og er den eneste varegruppen som hadde økning på vinmonopolet i 2023. Og på spørsmål hvorfor folk går på Vinmonopolet for å kjøpe alkoholfritt er svaret at de er dyktige og tar inn gode varer, slik som oss
Jeg noterte: Disig/ugjennomsiktig stråfarget, moderat hvitt skum. Aroma av vørter og korn, hint av sitronhumle. Glatt og sitronaktig munnfølelse. Smak av sitron, furu og humle, tilstrekkelig maltkropp, moderat bitter humle i finishen.
Boerenerf Fluweel (Framboos - Muscat bleu) Oogst 2023
Boerenerf Fluweel (Framboos - Muscat bleu) Oogst 2023
«Surhet og Glede» heter et nystartet importfirma utenfor Kristiansand, og som navnet kan indikere får de to svogrene i selskapet stor glede av surøl, om det er Lambic eller annet.
Blenderiet Boerenerf ble etablert i 2020 av de visjonære grunnleggerne Senne Eylenbosch og Vincent Alluin. Boerenerf ligger på den historiske eiendommen til det anerkjente. Eylenbosch-bryggeriet i Huizingen, som har en lang bryggerihistorie. Fra Boerenerf i Belgia kommer dette syrlige fruktølet (de kaller det ikke en lambic). En blanding av vin, ung og gammel lambic maserert på Muscat Bleu drue og bringebær. Muscat Bleu kommer fra Hoenshof i Borgloon. Bringebærene er fra De Daalkouter i Herzele og fra Purfruit i Dentergem.
Jeg noterte: Signalrød farge, strømmer kraftig med et stort rosa hskum som ikke varer særlig lenge. Intens duft av bringebær, med knuste røde druer og melkesyre i bakgrunnen. Middels syrlig smak av bringebær, røde druer og melkesyre.
Boerenerf Charent'euse Gueuze Cognac vat series 2023 - XO Cognac de Charentes
Boerenerf Charent'euse Gueuze
Cognac vat series 2023 - XO Cognac de Charentes
«Surhet og Glede» som er agent for disse fine ølene i Norge, var rimelig nystartet da vi bestilte vår første ladning kasser. Jeg hadde truffet de i. Kristiansand, ute ved Fevik flyplass et sted, men varene måtte de hente på østlandet, så jeg fikk de lastet over i min bil på XY stasjonen på Evje. Ølets veier er mangslungne!
Blanding av unge og gamle lambics modnet på konjakkfat som tidligere har inneholdt XO Cognac de Charentes.
Jeg noterte: Litt disig gylden til oransje farge, lite hvitt skum. Nydelig duft av brettanomyces/gårdshus, eik og konjakk. Syrlig og eikeaktig smak, middels tørr, toner av brettanomyces og sitroner, hint av konjakk.
Boerenerf Rabarber Lambiek Oogst 2023
Boerenerf Rabarber
Lambiek Oogst 2023
«Surhet og Glede» som er agent for disse fine ølene i Norge, var rimelig nystartet da vi bestilte vår første ladning kasser. Jeg hadde truffet de i. Kristiansand, ute ved Fevik flyplass et sted, men varene måtte de hente på østlandet, så jeg fikk de lastet over i min bil på XY stasjonen på Evje. Ølets veier er mangslungne!
En belgisk rabarbralambic her, altså - modnet på 3 sorter rabarbra, og verbena fra urtehagen. Jeg noterte: Svakt disig gylden farge, moderat, men kortvarig hvitt skum. Aroma av rabarbra, brettanomyces/våningshus og melkesyre. Syrlig smak, toner av rabarbra, melkesyre, brettanomyces, sitroner og eik.
Dette var det første av denne serien som ble utsolgt hos oss, men vi har nå fått tak i en ny ladning