Jurassic Ale
Jurassic Ale kommer fra Dorset Brewing Company i Weymouth, Dorset, et bryggeri som startet virksomheten så sent som i 1996 og ble grunnlagt av Giles Smeath. Bryggeriet bygger imidlertid på 800 år gamle bryggeritradisjoner der det er plassert på den historiske “Brewers Quay”
Bryggeriet har ikke falt for fristelsen til å ha dinosaurer på etiketten - navnet (og bildet på etiketten) kommer fra Dorsets berømte klippekyst fra Jura-tiden, som i dag er fredet som en "World Heritage Site".
Ølet er laget av "organiske" (økologiske) ingredienser, herunder Organic Tavern Pale Malt og New Zealand Organic Hallertau humle (visstnok også First Gold humle). Klar gylden farge, høyt og varig skum. Moderat men okay aromahumle, med toner av honning. Smaken er fra første slurk "støvete" humle, så noen hint av honning og karamell, mens en distinkt men ikke overdrevet humlebitterhet følger deg gjennom hele smaken og langt inn i ettersmaken. Ikke noe dårlig øl dette heller, men vi er ikke 100% overbevist om at Hallertau er den ideelle humletypen for en golden ale. Men folk som liker en godt humlet pils vil sikkert sette pris på denne alen også.
Brakspear
Brakspear ble lansert så sent som i år 2000, og er som det eneste ølet jeg vet om krydret med kanel. Det er brukt økologisk dyrket ”golden” humle. Brakspear Brewing Company har på forespørsel bekreftet at også kornet til deres økologiske øl er økologisk dyrket Se også Bah Humbug. Et etter forholdene lett og forfriskende ale, med godt humlepreg.
Cardinal Breakspear was sent by Pope Eugenius as his legate to Scandinavia, to negotiate an ecclesiastical reorganisation of the three kingdoms of Denmark, Norway and Sweden, no light matter in those troubled times. As the conversion of Norway and Sweden had been largely due to missionaries from England (including such unfamiliar names at St Siegfried, his relative St Eskil and St Ulfrid), the Pope felt that Nicholas as an Englishman would be welcome there. Accordingly the Cardinal left Rome about March 1152 and on the way northward, returned to his native land, this time to be received with honour as a special visitor. There is reason to believe that both his parents were still living, so it may be presumed that he saw them during his visit. From England he sailed across to Norway, where he found the whole country in a state of confusion. Much careful diplomacy was needed. "There never came a foreigner to Norway whom all men respected so highly, or who could govern the people so well as he did", wrote the Icelandic historian Snorri Sturleson.
Whitstable Bay Organic Ale
Whitstable Bay Organic Ale kommer fra samme bryggeri som brygger Spitfire, og vil nå bli en betydelig bidragsyter til vårt sortiment da Spitfire om kun få uker er å få på fat her på Cardinal.
Bryggeriet, Shepherd Neame har 300 års erfaring i byggerikunsten, så erfaring mangles ikke til å få fram et organisk øl av ypperste klasse. Og bryggerne i dag kan også påberope seg en viss fartstid, da de til sammen har 160 års praksis. De sier ølet har en hentydning til ”down under” da den organisk dyrkede Hallertou humlen kommer fra New Zealand. Resten er meget lokalt. Vårt første organiske øl. Det organiske segmentet er i sterk vekst, og vi ønsker her å kunne tilby et internasjonalt anerkjent produkt til denne trenden. Whitstable Bay er brygget ifølge Soil Association UK5 sertifiseringer og er godkjent for vegetarianere. Ølet har en dyp og meget sterk gulfarge, med et godt, nesten hvitt skum. Aromabildet preges foruten de vanlige ingrediensene av karamell og melon. Whitstable Bay Organic Ale er en elegant, lett ale, med en bittersøt sitrussmak med blomsteraktige overtoner, løvetann.., og en tørr litt bitter avslutning. Frisk!
Circle Master/Scarecrow
Circle Master Organic Ale er et gyllent, organisk Golden Pale Ale, ifølge dem selv, mens andre helst setter dette ølet i kategorien ESB eller Premium Bitter. I USA går dette ølet under navnet Scarecrow, og jeg ser høsten 2009 at disse flaskene, ment for det amerikanske markedet har dukket opp i butikkene lokalt. I produskjonen av Circle Master brukes ifølge bryggeriet en blanding av Plumage Archer Barley Malt, som blir spesialdyrket for bryggeriet på utvalgte åkrer, som igjen hører til Prinsen av Wales Duchy eiendommer i Gloucestershire. Fint skal det pigadø være! Ravgul farge. God fylde. Behagelige, fruktige humlearomaer. Fin bitterhet og lang ettersmak.
Jeg heller mest i den retning at bryggeriet her har rett, dette er mest en Golden Pale Ale. (I vårt vokabular må du nøye deg med ett av de to første ordene, og vi legger den da under Pale Ale ) Bitterheten og fylden er fin og avstemt, men min personlige mening er at ølet ikke når de ”høyder” en ESB skal ha.
Rise Premium IPA
En dansk IPA fra Rise Bryggeri på Ærø - og la det straks være sagt: den som forventer en humlebombe her, vi bli skuffet. Til tross for navnet er dette en "snill" lys ale, som ikke sprenger noen grenser. Økologisk er den altså, men ingrediensene inkluderer litt sukker og askorbinsyre (vitamin C).
Den er brygget med engelsk ale-gjær. Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.Svak aroma av floral humle, også med noen "støvete" toner.Smaken er først rimelig søt og maltpreget, mens avslutningen er ganske tørr og "støvet". Og humlemengden er altså beskjeden! Kan vi anta at dette er en IPA for jentene... ? Vår erfaring er at de gjerne setter pris på en noe lavere bitterhet..... Bare spør eksen til John Cleese!