Beer Here Malus Pater
"Ugudeligt forførende quadrupel" er stilbetegnelsen på Malus Pater fra den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen i Beer Here. Bryggingen har han utført hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Og etiketten på ølet er et kapittel for seg selv ... Her er Christians egne ord: "I trappist-munkeklostrene bryggede man under fasten ekstra stærk og god ale for at holde sulten stangen. De liflige dråber på tom mave kombineret med den megen lediggang førte af og til at mindre standhaftige medlemmer af ordenen hengav sig til mere jordiske excesser. Disse gik under betegnelsen “Malus Pater” - den dårlige fader. Med denne trappistinspirerede ale har du nu selv muligheden for at give dig tilsvarende hen. Og husk: Gud ser alt, men han sladrer ikke!"
Meget mørk brun farge på ølet, moderat kremig beige skum.
Meget maltpreget aroma og smak, massevis av karamell, toner av mørke tørkede frukter og melasse. Snop dette, ja - og det er ingen skam å dele flasken på to personer!
95/78 10% 50cl
Beer Here Angry Hops
Dette er hva danske Christian Skovdal Andersen, bryggeren bak Beer Here, har å si om ølet sitt: «Angry Hops er en dobbelt-IPA brygget med amerikansk Centennial humle, der rammer dig på næsen som en knytnæve med noter af citrus, fyrnåle og græs inden den med styrken fra 100 bitterenheder gi’r dig en svidende uppercut i svælget.» Akkurat!
Vi har notert:
Uklar gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av furu- og gressaktig humle, noen fruktige toner også.
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med et intenst humleangrep på smaksløkene fra begynnelse til slutt. Furunål- og grapefrukttoner i massevis, meget bitter ettersmak. Så da vet du hva du går til!
95/70 8% 33cl
Beer Here Rocketfuel India Pale Ale
Vi gir straks ordet til den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen i Beer Here: "Rocketfuel IPA brygges til Copenhagen Suborbitals – Europas mest ambitiøse private rumfartsorganisation der har som mål at sende en dansker i rummet med en hjemmebygget rumraket og udelukkende med hjælp fra private midler og frivilligt arbejde. Det er seriøst arbejde – som kræver man også holder seriøst fri – gerne i selskab med denne kraftigt humlede IPA, der med sin tørre finish og behagelige bitterhed er perfekt til at skylle raketrøgen af drøbelen. Læs mere om Copenhagen Suborbitals og vores arbejde for at putte Danmark på verdenskortet som rumfartsnation: www.copenhagensuborbitals.com. Malt: Maris Otter, Munich. Humle: East Kent Golding, tørhumlet med Amarillo. Havre flager, sukker. Brygget ved De Proef Brouwerij i Belgia."
Våre smaksnotater:
Disig gul farge på ølet,moderat hvitt skum.
Aroma av gress- og urteaktig humle, hint av grapefrukt og krydder.
Distinkt urteaktig og krydret middels tørr smak, middels bitter avslutning. Slett ingen dårlig IPA dette!
Beer Here Harwood Brown Porter (fat)
Fra det danske nomadebryggeriet Beer Here (Christian Skovdal Andersen) kan vi nå by på Harwood Brown Porter, en hyllest til den noe obskure Ralph Harwood, London-bryggeren som rundt 1720 skal ha vært opphavsmann til ølstilen porter. Selve bryggingen har Christian som så mange ganger før utført på De Proefbrouwerij i Belgia. Men mens det er humlen som inntar førersetet i de fleste av hans øl, viser han her et kunstverk av maltkvaliteter.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et kremig lysebrunt skum.
Meget maltpreget aroma, med toner av melasse, mild kaffe, sjokolade og lakris.
Deilig maltpreget smak, med de same elementene som i aromaen, men ikke for søt. Noe humle med jordtoner er merkbar, men bitterheten er lav. Et fint eksempel på denne ølstilen!
97/99 8%
Beer Here Hoptilicus (fat)
Også på fat fra i dag: Beer Here Hoptilicus, 9%, stilmessig plassert i sekkeposten American Strong Ale.
Vi innleder med hva den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen selv har å si om ølet (som han har brygget hos Søggaards Bryghus i Aalborg): "Som en rasende drage vil Hoptilicus med malttunge skridt hensynsløst trampe ind over din tunge, hærge dine sagesløse smagsløg med heftige 80 IBU humlebitterhed, hvorefter den udspyr flammende alkohol over din drøbel og din krops mest sårbare bløddele.
Brygget af obskøne mængder pale ale malt, rigeligt med karamelmalt, en smule black malt for farvens skyld, samt det fineste lollandske enkelt-marks roesukker. Maltprofilen er balanceret af den citrale og frugtige Centennial humle og den lidt skarpe, fyrnåleagtige Chinook humle. Resultatet er en stærk, men letdrikkelig ale, der både kan nydes af ballonglas med ristet rugbrød og stærk ost eller i festligt lag med vennerne (med 9% alkohol, kan det dog godt risikere at blive en kort aften)."
Dette er våre egne notater: Uklar mørk brun farge på ølet, digert off-white skum. Aromaen har behagelige toner av humle med sitrusfrukt og furu, på en bakgrunn av malt, litt karamell og brunt sukker, til og med et hint av eik. Smaken har tydelig preg av humle, med mer furu enn frukt, men også med en moderat men fin sødme av malt, igjen med et hint av karamell og brunt sukker. En fast bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Munnfølelsen har noe varme fra alkoholen. Det er bare å gratulere Christian med enda et vellykket øl - og enda mange flere skal det bli på Cardinal!
Beer Here Wicked Wheat (fat)
En knallgod nyhet på fat nå også:
Wicked Wheat fra danske Beer Here (brygget hos de Proefbrouwerij i Belgia). Dette er hva bryggeren Christian Skovdal Andersen selv har å si:
"When most people think of wheat beer they think of German hefeweizen or the Belgian witbier, which are soft and cuddly beers. This is not the case with Wicked Wheat, which is a light bodied summer ale showcasing the smoothness provided by German wheat malt, but without being afraid to sharpen its claws on your taste buds with abundant amounts of American Citra hops. Tasting notes: Pale yellow and cloudy with a bright off white head. Intense aroma of elderflower and citrus leading to a light bodied smooth palate with bready malt and crisp bitterness." Dermed er vel det meste sagt, men her er nå Sigmunds smaksnotater:
Disig gylden farge på ølet, moderat kr emig hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av sitrusfrukt og tropiske frukter (= curacao-appelsinskall og Citra-humlen, antar jeg), hint av hylleblomst.
Smaken er hvetepreget men ikke gjærpreget, igjen med sterke toner av sitrusfrukt og humle, hint av furunål og koriander. En veltilpasset og fast bitterhet i avslutningen (angivelig bare 25 IBU, men virker som mer). Meget bra saker - og UTROLIG bra til å være et øl med "vanlig pilsstyrke".
Beer Here Dark Hops (fat)
Enda en nyhet på fat nå: Beer Here Black Hops (8,5%), som den dyktige danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen har brygget hos de Proefbrouwerij i Belgia (tidligere ble den ved en anledning brygget hos Nøgne Ø i Grimstad, men de har ikke lenger ledig produksjonskapasitet å avse). Dette er hva Christian selv har å si om ølet:
"Det er en stout humlet som en India Pale Ale med tydelig bitterhed og en tør finish. Øllet holder 8,5% alkohol og små 80 IBU. Den er brygget på Maris Otter Malt, røgmalt, britiske specialmalte og rørsukker . I både smag og aroma bærer den præg af en af mine favorithumler: Zeus (nogen gange kaldet Columbus eller Tomahawk), der er brugt i kedlen sammen med tjekkisk Saaz humle og alene som tørhumle. Den er lækker at drikke nu mens humlen er frisk, men da den er eftergæret på flasken har den bestemt også lagringspotentiale, vil jeg mene."
Våre egne notater:
Svart (vel, mørk rubinrød) farge, høyt beige skum. Meget god aroma av røstet malt, kaffe og sjokolade, hint av lakris. Også tydelige toner av fruktig humle. Tydelig røstet smak, nokså tørr, toner av sterk bitter kaffe, hint av mørk bitter sjokolade. Også tydelige toner av fruktig og harpiksaktig humle. Et meget godt øl, som unngår "sødme-fellen" som mange bryggere går i med en slik alkoholstyrke.
Beer Here Dead Cat (fat)
På fat nå: et øl som vi ikke har hatt i noen form tidligere, Beer Here Dead Cat (4,7%).
Det var bare så vidt vi fikk lurt fatene forbi vår eminente altmuligmann og katteelsker Kjell, og måtte forsikre at ingen katteliv har medgått under bryggingen, til tross for navnet. Ølet er en nær slektning av Fat Cat (som vi har hatt tidligere, og snart skal ha på igjen) - men mens Fat Cat er brygget med newzealandsk Nelson Sauvin humle, er det amerikanske Simcoe som dominerer i Dead Cat. Og vel, Simcoe HAR ord på seg for å gi "kattepiss"-toner i aromaen hvis mengden overdrives, men det er ikke sjenerende her. Ølet har den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Selv om Dead Cat holder "vanlig norsk butikkstyrke", er der sannelig nok av smak her! Stilmessig karakteriseres den som en amber ale.
Disig rødbrun farge på ølet, høyt og kremig off-white til beige skum.
God aroma av Simcoe-humle, meget fruktig, men også toner av furunål - og altså beskjedent med kattepiss!
Smaken er også meget velhumlet til å være et øl av denne styrken, fruktig og furuaktig med en diskret maltsødme i bakgrunnen. Harpiks- og grapefruktaktig bitterhet i avslutningen.
Beer Here Vinter Ale (fat)
Denne solide «høyoktan» vinter-ale fra Beer Here (= den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen) fikk begeistret bifall fra vår referansegruppe på «Mandag i Annen». Så er det da også et vellykket prosjekt Christian står bak her – bryggingen har han utført hos De Proefbrouwerij i Belgia, forsøksbryggeriet hvor mange av verdens beste nomadebryggere har framtryllet sine beste produkter. Her er Christians egne ord om saken:
«Vinter Ale er en varmende, mørk og kompleks ale brygget uden smålig hensyntagen til letdrikkelighed, ædruelighed eller anden utidighed. I glasset præsenterer den sig dunkel og saftig med heftig aroma af mørk malt, rugbrød og citral humle. Eftersmagen er lang og bitter og alkoholen livsageligt varmende. Nyd den temperet omkring 10 grader af et stort glas og giv den tid til at varme dit bundfrosne indre. Indtaget i større doser har denne øl dokumenteret effekt på vinterdepression, lommesmerter og anden dårligdom. Ingredienser: Vand, malt (ristet byg, belgisk og britisk karamelmalt, chokolademalt, pale ale malt), gær, alm. hvidt sukker, kandis, kaffe, laktose (mælkesukker), humle (Northern Brewer, Cascade, Centennial, Galena, Chinook).»
Våre egne smaksnotater:
Nesten svart farge, moderat beige skum.
Moderat røstet og søtlig aroma, toner av sjokolade, pumpernickel-brød, vanilje og karamell, mild kaffe.
Røstet og middels søt smak, kaffen er tydeligere nå, sjokolade igjen, distinkt harpiksaktig humle i avslutningen. Godt øl! Og ja, det er vanskelig å justere kjølingen i tappesystemet vårt, så det er sannsynlig at du får dette ølet servert noe kjøligere enn anbefalt drikketemperatur. Så la gjerne (noe av) ølet få varme seg litt i glasset, så får du med hele smaksbildet.
Beer Here Executioner IPA (fat)
Enda et nytt fatøl fra det danske nomadebryggeriet Beer Here (Christian Skovdal Andersen). Navnet Executioner antyder at humleinnslaget gir deg følelsen av å legge hodet på bøddelens blokk - men så galt er det ikke, selv om dette er en velhumlet IPA, så tar den aldri skrittet over i det absurde. Ølet brygger Christian nå hos De Proefbrouwerij i Belgia, tidligere ble det brygget hos Søgaards Bryghus i Aalborg.
Disig lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av fruktig og furuaktig humle, toner av tropiske frukter, på en bakgrunn av søtlig malt.
Smaken er meget forfriskende for sin styrke, med tropiske frukter, grapefrukt og harpiks, middels søt malt i bakgrunnen. Godt øl!
Beer Here Fat Cat Red Ale (fat)
Danske «nomadebryggere» og deres fantastiske øl har vi sagt en god del om før – Beer Here (Christian Skovdal Andersen) er en av de beste. Noen av ølene hans er kraftige saker, men Fat Cat, en «red ale» (eller amber ale, om du vil) har en «normal» alkoholprosent, og en smak som de aller fleste vil sette pris på. Fat Cat har Christian brygget hos Herslev Bryghus. Ellers er jo "the fat cat" betegnelsen på kakser som (gjerne med lyssky midler og på andres bekostning) har visst å berike seg kraftig. Men ølet kan også drikkes av ydmyke og lovlydige lønnsslaver!
Rav til kobber farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig newzealandsk humle (Nelson Sauvin), hint av karamell og marmelade.
Smaken har en utmerket balanse mellom malten og humlen, fruktige toner, et hint av karamell, er ikke for søt og ikke for bitter. Meget forfriskende. Ikke noe hokuspokus her – bare et tvers gjennom vellaget øl!
Bierwerk African Stout
Igjen et øl fra det afrikanske nomadebryggeriet Bierwerk (Christian Skovdal Andersen), også dette brygget hos Camelthorn Brewing Company i Namibia. Stilmessig ligger African Stout i grenselandet mellom foreign stout og sweet stout.
Svart farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat aroma av maltsukker, karamell og moderat røstet malt.
"Smooth" smak, milde røstede toner, noe karamell, sjokolade og mild søtet kaffe.
Vår lokale ølentusiast Egil Ovesen, som har reist vidt og bredt i Afrika, erklærte at dette var det suverent beste afrikanske øl han hadde smakt. Og det måtte han altså til Cardinal for å få!
Beer Here Fat Cat (fat)
Danske «nomadebryggere» og deres fantastiske øl har vi sagt en god del om før – Beer Here (Christian Skovdal Andersen) er en av de beste. Noen av ølene hans er kraftige saker, men Fat Cat, en «red ale» (eller amber ale, om du vil) har en «normal» alkoholprosent, og en smak som de aller fleste vil sette pris på. Fat Cat har Christian brygget hos Herslev Bryghus.
Rav til kobber farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig newzealandsk humle (Nelson Sauvin), hint av karamell og marmelade.
Smaken har en utmerket balanse mellom malten og humlen, fruktige toner, et hint av karamell, er ikke for søt og ikke for bitter. Meget forfriskende. Ikke noe hokuspokus her – bare et tvers gjennom vellaget øl!
Beer Here Ammestout
Ny på fat nå, til glede for alle ammende mødre og mannlige bleieskiftarbeidere, samt alle dere andre: Beer Here Ammestout, 6,5%.
Vi gjengir den danske bryggeren (Christian Skovdal Andersen) sine kommentarer:
"I 1800 tallets England bryggede man en ekstra kraftig og nærende stout til ammende mødre. BeerHere er en virksomhed der tager yngelpleje alvorligt, så derfor har vi valgt at gøre det samme. Udover m ælkesukker, som traditionen foreskriver, er der også tilsat et skvæt kaffe der forhåbentlig kan tilføre lidt opkvikkende koffein oven på de vågne nætter.
Også nævner vi slet ikke noget om B-vitamin fra ølgæren der findes i den kraftige og ufiltrerede øl. B-vitamin har i mere end hundrede år været anbefalet som kosttilskud til ammende møde.
Nydes med omtanke - eller som minimum af et glas..
Brygget af bygmalt, ristet byg, humle, melasse, kaffe, laktose, gær og vand."
Vår prøvesmakingslaborant har selvsagt testet ammestouten også, og bekrefter at dette er gode saker! Laktosesødmen er ganske moderat (= akkurat passe), kaffetilsetningen er godt merkbar, men ikke overdrevet. En stout som mange vil like!
Beer Here Kama Citra (fat)
Kama Citra fra den danske nomadebryggeren Beer Here (Christian Skovdal Andersen) har vi nå for første gang på Cardinal, også den er altså på fat. Vi smakte den første gang på Ølfestival København 2011, og ble meget begeistret. Den er noe så uvanlig som en brown ale med Citra-humle. Så om du ikke driver med pikanterier fra Kama Sutra, kan du nå hengi deg til Kama Citra!
Mørk brun farge på ølet, flott off-white til beige skum. Herlig aroma og smak av brun og lettrøstet malt, karamell, rugbrød og litt sjokolade, blandet med distinkt fruktig (aprikos, melon, sitrus) humle. Jeg var skeptisk til hvor godt Citra-humlen ville passe i en brown ale, men må bare fastslå at Beer Here har lykkes. Gode saker!
Beer Here Mørke Pumpernickel Porter
Den danske nomadebryggeren Beer Here (Christian Skovdal Andersen) sier følgende om dette ølet: "Tanken bag “Mørke” er opstået ud fra mit ønske om at skabe en øl, der har de samme kvaliteter som det mørke, krydrede og sødlige pumpernickel rugbrød. Den er derfor brygget med bl.a. maltet rug, mørkt sukker og fennikelfrø og kun let humlet."
Kullsvart farge på ølet, digert brunt skum.
Moderat røstet aroma, toner av mild kaffe, sjokolade og fennikelfrø, muligens andre udefinerte krydderier også.
Fyldig og kremig munnfølelse. Smaken har toner av pumpernickel-brød (ingen overraskelse!), fennikelfrø, kaffe og mørk sjokolade, hint av lakris.
Et imponerende, vellaget og smakfullt øl, men (om noe) ville jeg kanskje ha anbefalt bryggeren å ta det litt roligere med tilsetningen av fennikelfrø. Det blir imidlertid en personlig smakssak - og ølet er uansett så godt at alle ølentusiaster bare er "nødt" til å prøve det!
Beer Here Black Cat
Det har i det siste blitt en motesak å kombinere fruktig humle (som ellers passer bra til en IPA) med røstet malt som i en porter eller stout. Black Cat fra det danske fantombryggeriet Beer Here er et eksempel på denne trenden. Alkoholprosenten holdes likevel på vanlig "norsk pilsstyrke". Selve bryggingen har foregått på Søgaards Bryghus i Ålborg. Ølet er foruten lys byggmalt brygget med en andel karamellmalt og sjokolademalt. Som eneste humletype har man brukt newzealandsk Nelson Sauvin. Og som bryggeriet påpeker: "Når en svart katt krysser gaten betyr det uhell. Når den derimot krysser drøvelen er det bare heldig."
Meget mørk brun farge på ølet, flott beige skum.
God aroma av fruktig og druelignende humle, noen røstede toner også, hint av mørk sjokolade.
Forfriskende smak (humletypen har mye av æren for det), men der er også distinkte og "tørre" røstede toner, med et lite hint av aske i avslutningen.
Beer Here Hop Fix Rug IPA
Det danske "fantombryggeriet" Beer Here opererer uten eget bryggeutstyr, i likhet med Mikkeller leier de ledig bryggekapasitet hos andre håndverksbryggerier, i dette tilfellet skotske BrewDog. Deres rugmalts-IPA Hop Fix har fått mye "pepper" av moralistene for etiketten med humlesprøyten, som det påstås romantiserer heroinmisbruk. La oss bare slå fast: vi romantiserer ikke heroinmisbruk i det hele tatt, men mener tvertimot at et jevnlig inntak av et humleaksentuert øl som Hop Fix er et veldig mye sunnere alternativ enn heroin! Her får du nemlig masse god smak - allerede fra første flasken! Overstadig beruselse er dermed helt unødvendig.
Uklar oransje til rav farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Herlig aroma av fruktig, furuaktig og harpiksaktig amerikansk(?) humle.
Smaken er meget humlepreget gjennom det hele, som forventet - men blir aldri for ekstrem. Toner av furunål og harpiks i massevis. Noe maltsødme, men ikke for mye. Tørr og bitter avslutning.
Skikkelig godt øl - rett og slett.