Brooklyn Black Ops

33_shelf_BlackOps-BigBottle-BeerPage_original


Fra Ringnes får vi fra tid til annen levert skikkelige godsaker, og da oftest fra Brooklyn bryggeriet i New York. Deres sjefsbrygger Garret Oliver hadde vi gleden av å ha her på en smaking, og han er unektelig en markant person som kan sitt øl.
Black Ops er en Imperial Stout på hele 10,5% som er fatlagret i fire måneder på Woodford Reserve fat. Woodford er en serie premium Kentucky Burbon Whiskeyer fra Woodford County i Kentucky.
Etter fatlagringen blir ølet tappet flatt på flske, tilsatt Champagne gjær, korket og får så en siste fermentering på flasken, noe som gir en smak av kaffe/vanilje. Dette er et bemerkelsesverdig øl!

Brooklyn Sorachi Ace

brooklyn_sorachi_ace

Dette ølet ble introdusert hos oss på smakingen vi hadde med selveste Garrett Oliver, sjefsbrygger ved Brooklyn Brewery i New York, og forfatter bl.a. av boken The Brewmaster's Table. Nå har vi fått inn mange kasser av dette praktølet hans, så der er nok til alle! Sorachi Ace er egentlig navnet på humletypen som dominerer ølet, og er tilsatt etter at gjæringen med en belgisk overgjær er ferdig. Så er ølet (som nærmest må klassifiseres som en saison) ettergjæret på flasken med champagnegjær, som gir en særegen frisk og fruktig karakter. Sorachi Ace (humletypen altsåWinking ble opprinnelig framkrysset i Japan, men dyrkes i dag mest i USA. Den har en helt spesiell krydret smak, hvor sitrongress og dill dominerer.
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aldeles strålende krydret aroma, toner av sandeltre og sitrongress.
Champagne-lignende og friskt sprudlende munnfølelse. Krydret smak (særlig sitrongress og dill, som sagt), kompleks og rimelig tørr. Meget god!
Brooklyn Sorachi Ace, som brygges bare en gang hvert år,  smaker naturligvis helt uovertruffent til sjømat, passer også til en del oster, men er også en nydelig forfriskning på egen hånd. Den store "champagne"-flasken klarer du nok greit alene, men den egner seg selvsagt også til å deles på to personer. God fornøyelse!

Brooklyn Summer Ale

80-1020532325

Noen lurer kanskje på om amerikansk brygging er «enten eller» - enten ekstremt kraftige øl, eller ekstremt tynne og smakløse. Finnes der ikke lette, upretensiøse og forfriskende øl, men som likevel har noe mer smak enn Bud Lite og slikt? Joda, Brooklyn Summer Ale er ett av flere eksempler på at slike øl finnes. Garrett Oliver og hans medarbeidere i Brooklyn Brewery ønsket med dette å lage et lett luncheon-øl i britisk stil. Malten er britisk, mens humletypene som er brukt (i svært moderat mengde, riktignok) er tyske Perle og amerikansk Cascade, Fuggle og Amarillo. Bitterheten er så lav som 18 IBU.
Gylden farge på ølet, bra hvitt skum.
Toner av hvitt brød, litt fruktig humle og streif av støv i både aroma og smak. Så lettdrikkelig at den er borte nesten før du har begynt!

Nordlands Pils

nordlands

Ringnes-konsernet har forlengst lagt ned all produksjon ved Nordlandsbryggeriet i Bodø, men later som det eksisterer ennå. Nordlands Pils blir nå brygget hos E.C. Dahls i Trondheim, og det bryggeriet tør neppe Ringnes legge ned – da gjør nok trønderne opprør. Men der er fortsatt folk som spør etter Nordlands Pils på Cardinal, og da skal de få den.
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Søtlig aroma med florale / blomsteraktige og urteaktige toner.
Smaken er middels søt, kanskje litt FOR søt for en pils. Den er likevel ganske forfriskende når den er kald, men bitterheten er liten.
 

Ringnes / Brooklyn Imperial Polaris

1979-Ringnes-Imperial-Polaris-580x572

I årevis har vi mast på Ringnes Bryggeri om at de må våge å brygge noe annet og mer spennende enn bare mainstream pilsvarianter og (riktignok gode) juleøl. Vel, nå har de våget, og vi har selvsagt tatt inn mange kasser med Imperial Polaris, som er brygget på Gjelleråsen i samarbeid mellom Christian Ødegaard fra Ringnes (med en fortid hos Mack og Lervig) og Garrett Oliver, sjefsbrygger hos Brooklyn Brewery og forfatter bl.a. av boken The Brewmaster's Table. Ølet er stilmessig nærmest en Doppelbock (og vel så det, med sine 10%), men har noen ekstra ingredienser som du ikke finner i doppelbocker flest: tørket appelsinskall, amerikansk Simcoe humle, norsk lynghonning og colombiansk kaffe.
Rødbrun farge på ølet, moderat beige skum.
Søtlig maltpreget aroma, bare et hint av kaffe og appelsinskall, mens lynghonningen er mer tydelig - også toner av karamell og alkohol.
Smaken er middels søt med noen fruktige toner innledningsvis, tydelige toner av karamell, lynghonning og kaffe. Den vanligvis distinkte
Simcoe-humlen er dog godt skjult i både aroma og smak (litt knipne med mengden, Ringnes?). Et uvanlig øl, meget godt om kanskje ikke genialt. 

Ringnes Julebokk 2011


Ringnes sitt suverene "flaggskip" siden 1999, Julebokk, trenger vel egentlig ingen nærmere presentasjon, så godt som den hevder seg i de fleste juleøltester - men siden oppskriften justeres litt for hvert år, smaker vi pliktskyldigst på hver årgang. Og tro meg, der finnes verre oppgaver man kan bli pålagt ... Alkoholprosenten er litt nedjustert i år, men siden vi fortsatt snakker om respektable 9,0%, klager vi ikke. Dette er en "Doppelbock" i tysk stil - og faktisk bedre enn det meste vi har smakt fra Tyskland.  
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Flott lysebrunt skum.
Aromaen er kanskje litt forsiktigere i år, men har fortsatt toner av røstet malt og karamellmalt, hint av mild kaffe, sjokolade og lakris.
Middels søt og maltpreget smak, fyldig munnfølelse. Røstede toner, kaffe, karamell, sjokolade og betydelig lakris igjen - samt noe krydder. Behagelig ettersmak, selv om humlen er relativt moderat.
Joda, dette er gode saker i år også. Men vi ser den gjerne tilbake på 9,9% og med "enda mer av alt" til neste år!

Tuborg Lime Cut

Cardinal Limelight


Tuborg Lime Cut
er Carlsberg-konsernets siste "nyvinning".
Klar flaske med trekk-av kapsel.
Ekstremt lys og krystallklar gul farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Svak aroma med hint av pilsnermalt og kunstig lime-aromatilsetning.
Søtlig og litt sukkeraktig smak med toner av kunstig "lime" igjen - og ingenting annet. Ingen bitterhet, eller andre indikasjoner på at dette faktisk er et øl.
Målgruppen for dette ølet er folk som vanligvis vil foretrekke en Corona med lime-båt i flasketuten, eller (hvis det skal være alkoholfritt) Farris med lime-smak. Alle skal få sitt på Cardinal, vi er ikke vanskelige sånn! Folk som virkelig LIKER øl, har sannsynligvis ikke giddet lese så langt som dette engang.
 

Jacobsen Extra



"Husbryggeriet Jacobsen" er Carlsbergs eget "mikrobryggeri" (ikke så helt "mikro" likevel), lokalisert i de historiske bryggerilokalene til Carlsbergs grunnlegger I.C. Jacobsen, i Valby i København. Jacobsen Extra er en helt grei pils, verken mer eller mindre. I Danmark er den 5,5%, i Norge må vi nøye oss med en utvannet versjon på 4,5%.
Gylden farge, lavt hvitt skum.
Aromaen har moderate toner av malt og støv.
Smaken har et akseptabelt nærvær av malt, men der er kanskje ikke så mye "extra" over humlemengdene som er brukt. Der er likevel en grei bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Bør serveres ganske kjølig for å beholde sitt friske preg.
 
39/77 4,5%

Baltika No 7 Eksportnoe


Mer russisk lagerøl her, fra Carlsberg-eide Baltika i St. Petersburg.
Meget lys gul farge på ølet, med et bra hvitt skum.
Søtlig fruktig og gressaktig aroma.
Smaken er svært søt til å være et lyst lagerøl, med fruktig preg og lav bitterhet.
Ikke noe å satse på for virkelige ølvenner.

zzzzzzzZZZZzzZzz

 

Grimbergen Dubbel

Grimbergen_Dubbel

Grimbergen Dubbel er representant for den kanskje mest markante øltypen i Belgia. Mens munkene i søreuropeiske land kunne dyrke druer og dermed lage vin, måtte klostrene nord for den 50. breddegrad finne alternativer. De hadde korn og humle, og kalde kjellere. Og det var det de trengte. Grimbergen strekker sin historie tilbake til 1128 da st.Norbert bygde et kloster for Norbertiner ordenen i byen Grimbergen i distriktet Barabant. Som andre kloster på denne tiden var de datidens hoteller, og satte snart i gang med egen brygging. Klosteret brant ned flere ganger, men ble hver gang bygd opp igjen. Valget av Føniks i etiketten symboliserer dette.
I dag produserer ølgiganten Alken-Maes det meste av Grimbergen på lisens utenfor klostermurene, men hevder metodene er de samme. Inndelingen i blond, dobbel og trippel henspeiler på antall gjæringer, og alkoholstyrke. Ringnes overtok merket fra Brewery i januar 2009, og tok det ut av markedet i Norge. Vi er vel ikke videre imponert av Ringnes sin satsning, og syntes de kunne holdt de klamme fingrene sine unna godt øl! Da vi fikk vite om dette, kjøpte vi inn så mye vi kunne av sortene, og regner med å ha Double inne til ut på sommeren. De andre, blond og Trippel er nå kun et brunt minne. Så var det det med fuglen Fønix da.... Ølet er et klart, kobberfarget klosterøl med duft av rosiner, nøtter, sjokolade, kanel og krydder. Lukten kan minne litt om kraftig maltwhisky ala Lagavulin. Miksen av ulike maltsorter og krystallisert sukker gir en lett sødme , stor fylde og et mykt og tiltalende øl. Sitter svært lenge.

85/88 6,5%

Baltika No 4 Originalnoe

beer_10760

Baltika No 4 Originalnoe er en dunkel ("bayerøl") fra St. Petersburg, den har vært brygget siden 1992. Maltosesirup, karamellmalt og rugmalt er blant ingrediensene, og det kjennes!
Ølet har en vakker kobberfarge med et bra beige skum.
Aromaen har først forbausende mye frukt (plommer) til å være en dunkel, så overtar velkjente toner av lettrøstet malt og karamell.
Smaken har et markert maltpreg med betydelig sødme, men der er også en viss fruktighet. Rikelig med karamell, hint av rugbrød. Lav bitterhet.
Mange vil nok si med meg: " 'an va'kje toskjen, denne!" Tatt til Stavanger av Pushkin oppe på haugen.

Baltika no 5 Zolotoe (Gold)

baltika5

Baltika no 5 Zolotoe (Gold) fra St.Petersburg er dette store bryggeriets svar på Corona og Sol, samt mange europeiske “gold” og “Ice” øl, brygget siden 2002, altså før Carlsberg overtok..
Det er brygget med en blanding av lys og karamell malt, og mais. Foruten den typeriktige helt lyse og klare fargen, gir dette også en meget lys og luftig smak med liten aroma. Det hvite skummet holder like godt som “vi skal fylle vann i bassengene”. Bitterheten er meget moderat, og så også karbondioksidgehalten. Totalt sett er dette en lager for de varme støvete dager, da det gjelder å få lesket strupen uten å uroe noen løker av den grunn.

6/50 5,3%

Baltika No 3 Klassicheskoe

1baltika_3_bottle

Baltika No 3 Klassicheskoe. At multinasjonale giganter gikk inn på eiersiden i lokalbryggerier etter kommunismens fall i land som Tsjekkia og Polen, har ikke betydd noen kvalitetsmessig framgang der - i disse landene ble nemlig ølkulturen holdt levende hele tiden. Men alle som har smakt det vanligste RUSSISKE ølet i gamle Sovjetunionens tid (grønne flasker uten etikett, med masse "ubåter" som ikke skyldtes flaskekondisjonering, men dårlig kvalitet) vet at der kunne ting bare gå framover! Så nå stiller Cardinal med hele fire forskjellige øl fra Baltika-konsernet, som har hovedsete i St. Petersburg og har Carlsberg som største aksjonær. Baltika 3 Klassicheskoe er den vanligste standardpilsen / lyse lagerølet deres, og har vært produsert siden 1992. Krystallklar lys gul farge, med ganske bra skum. Moderat aroma, litt lys malt og en svak fruktighet. Meget lett i kroppen, relativt tørr med ganske moderat bitterhet. Forfriskende og lettdrikkelig, men ingen smaksmessig utfordring.

Frydenlund Bayer

frydenlund-bayer

Frydenlund Bayer produseres i dag av Ringnes, men bryggeriet lå i Pilesteredet i Oslo, og ble etablert av Mads Landgaard & co. Frydenlund var lenge Norges største bryggeri, og ML – merket i en stjerne, som ennå brukes på Frydenlund etikettene, var Norges første registrerte varemerke. I dag er bryggeriet nedlagt, men Frydenlund ølet brygges heldigvis fremdeles som det har vært siden 1859, og lever i beste velgående. Vi er en av de få som serverer dette utmerkede øl fra fat på vestlandet. For 30 år siden utgjorde ”bayer” det pils gjør i dag av markedsandeler. Øl er blitt ”tabloid”, og jeg anbefaler alle å ta en smak av dette bredformat ølet. Her kan du kjenne at det er brukt rikelig med malt og gode råvarer.
Ølet har en varm kobberrød farge, fyldig kremaktig skum. Et sammensatt aromabilde av krydder, rosin, malt og frukter. Søtlig smak med preg av nøtter og røstet korn.

Baltika No 8

baltika8_2

Baltika No 8 var det første ølet i Norge fra vårt naboland Russland, men så ulogisk det enn kan høres ut forsvant det fra Norge igjen da Ringnes eier Carlsberg overtok bryggeriet. Den gang kom det riktignok i puslete 35 cl flasker, med en sedat layout.
De driftige herrene på Pushkin ønsket imidlertid dette ølet, (og et par til fra samme bryggeri), så de tok initiativet til å importere det til Stavanger. Da så vi selvfølgelig vårt snitt til å hive oss på.
Baltika No 8 er Russlands mest solgte hveteøl. Baltika-bryggeriet i St Petersburg i Russland er på relativt kort tid blitt synonym for meget godt russisk øl. Bryggeriet er fra 1990 og er senere modernisert og utvidet til å kunne produsere i alt 930 milloner liter øl pr år (vel 3 ganger årsforbruket av øl i Norge) . Baltikas markedsandel i Russland er ca 23 %, noe som gjør det til landets største, og Europas nest største bryggeri. Årsproduksjonen ligger på ca 2 milliarder liter øl! Ølkonsumet i Russland er det mest ekspansive i Europa for tiden, og tredoblet seg i perioden 1997 til 2002!
Dette er et russisk forsøk på en tysk Hefeweizen / Hefe-Weissbier, og det er sannelig ikke noe dårlig forsøk-
Ølet er gjæret 2. gang på flaske og inneholder gjærrester som opptrer som bunnfall, men når ølet helles i glasset er det bare svakt disig. og lyst stråfarget under et enormt og typeriktig hveteskum. Sterk og deilig aroma, igjen typisk hveteøl, med distinkte toner av kryddernellik og “bananasplit”-karameller.
Noe lettere i kroppen enn mange av sine tyske slektninger, men meget forfriskende. Kryddernellik og moderat humle i ettersmaken. Joda, de får det til i St.Petersburg også!

Ringnes Julebrygg Kl E

GloriaObject-33845

Ringnes Julebrygg i "butikk-klassen" er det eneste butikk-juleølet vi har tatt inn i år. Av disse svakere, avgiftstilpassede kvasiutgavene syntes vi dette var av de bedre. (Som kjent er disse svake juleølene en relativt ny oppfinnelse som kom da sterkølsalget ble flyttet til Vinmonopolet, og salget fallt som en sten.)
Vakker kobberfarge på ølet, fint beige skum. Moderat aroma av malt, noe karamell.
Smaken er også dominert av malt og karamell, men er ikke for søt. Lettdrikkelig.
Jeg hører til dem som mener at "ordentlig" juleøl i prinsippet hører hjemme i "polklassen", men hvis man først ønsker et juleøl med mer moderat alkoholprosent, er Ringnes Julebrygg slett ikke dårlig. Den passer godt til en pose med snacks på Cardinal!

Lysholmer Double Ice

testvinner
Lysholmer Double Ice er en av de få overlevende i Norge etter bølgen med ”Ice beer”, der en frysemetode ble brukt til å ”filtrere” ølet for å få en svært lys og ”ren” pilsnertype.
Det ble lansert i Norge av E.C.Dahls Bryggeri i 1983 som et sommerøl. Navnet kommer fra daværende direktør Jørgen B.Lysholm. Akevitt med samme navn fantes allerede på markedet, og det er klare likhetstrekk mellom etikettene på akevitten og ølet. Lysholmer ble så populært som sommerøl sommeren 83, at det endte opp som helårsøl. Ringnes er i dag brygger av dette ølet som har en lys gyllen farge, ren duft med malt, humle og blomster. Et fyldig øl med lav bitterhet som vi også har som lettøl.

Ringnes Julebokk

r320_1227869007

Om Ringnes-konsernet til daglig lever av å selge "mainstream" pilsnere i ymse varianter, får sjefsbryggeren også lov å utfolde seg med mer solide saker én gang i året - og det er selvsagt JULEN det dreier seg om. De vanlige juleølene deres (både i den gode "polklassen" og den knapt nevneverdige "butikk-klassen") er først og fremst matøl som passer godt til tradisjonell norsk julemiddag eller koldtbord (selv om de gjerne KAN drikkes alene!), men i flere år nå (siden 1999, da maks-grensen på 7% for øl ble opphevet)) har vi også fått Ringnes Julebokk, som kanskje gjør seg aller best uten følge av mat. Stilmessig er dette nærmest en tysk "Doppelbock", med ekstra fyldighet og alkoholstyrke. Det pussige er at dette ølet topper mange av de seriøse og mindre seriøse "juleøltester" i aviser og fagblader, også om det BÅDE er "vanlige pilsdrikkere" og erfarne ølkjennere i testpanelet. En skulle kanskje tro at et mørkt øl med nesten 10% alkohol får mange til å ta skrekken, men slik er det ikke. Smak selv, så forstår du hvorfor! Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart, med et flott og kremaktig lysebrunt skum. Nydelig aroma av kraftig røstet malt, kaffe, lær, krydder, eik og vinøse toner, kanskje også en anelse lakris. Smaken har også røstet malt og kaffe i massevis, julekrydder og bra humle balanseres mot en betydelig sødme (ølet virker noe søtere i år enn i fjor). Dette er virkelig et robust øl, men samtidig mykt nok til at mange liker det. Bør ikke drikkes iskaldt.

Lapin Kulta Premium

pasted-graphic-12

Lapplands gull, kom til Norge i 1996 og importers av Ringnes. Bryggeriet startet opp i 1973 og het da Torneå Bryggeri men ville byttet navn til sitt mer velklingende dagens i 1980. Problemet var bare at det var et gruveselskap som allerede het Lapin Kulta. Løsningen ble å kjøpe hele gruveselskapet og fremdeles står det i selskapets registreringspapirer at formålet med driften er å ”utvinne gull”. Vannet kommer ikke fra bare en kilde, men samles fra tusenvis av klare kalde fjellbekker, og gir en uovertruffen friskhet. Gruveselskapet ble drevet videre med stor sukssess, mens bryggeriet hadde noe mer problemer i den perioden det finske drikkeforbudet gjaldt mellom 1919 og 1923. Bryggeriet produserer også et sesongøl, Lapin Kulta Talviolut - Vinterøl fra november til januar. Lapin Kulta har gyllen farge og behagelig duft av malt humle og frukt. Lett og svært frisk smak, fruktig og balansert. Pilsen er upasteurisert og har således mer karakter enn mange av konkurrentene. Tørr i ettersmaken.

Tou

IMG_5608

Tou tankøl kom fra vår lokale stolthet som ble grunnlagt i 1855 på Tou. Tou navnet kommer av det gammelnorske navnet Taufr som betyr et sted der trolldom og magi ble praktisert. På Tou var produksjonsforholdene gode, med vannkraft til å drive kornmøller, og med rikelig godt vann fra Korsvannet. Driften gikk bra, og i 1918 ble produksjonen flyttet til Lervik. Her holdt bryggeriet til i 56 år før et nytt anlegg ble innviet på Forus i 1974. Eierne solgte sine gyllne aksjer til Ringnes, og resten er en historie de sikkert har lært av, noen og enhver. Tou ølet vi serverer kommer i dag fra Arendals Bryggeri, men er brygget etter de gamle reseptene. Arendals Bryggeri ble grunnlagt i 1839 under navnet Kittilsbugts Bryggeri av ølbrygger Gregers Salvesen. Bryggeriet er i dag det nest eldste som er i drift i Norge. Ølsortene var til å begynne med skipsøl, pottøl, søtt øl og bitter. Bryggeriet ble overtatt av Nora Industrier i 1980, men ble sommeren 2009 delvis selvstendig igjen. Tou tankøl har en lys farge, og smaken kjennetegnes spesielt med sin markerte bitterhet i forhold til annet Norsk ”fatøl”, selv om det likevel er lett og luftig. Kort, tørr ettersmak. Bryggeriet er nedlagr, og produksjonen gikk ført til Arendal, siden til Oslo, og vips vekk fra Cardinal.