Duvel Barrel Aged Batch No. 2 Bourbon

Duvel-Barrel-Aged-Batch-N°-2


Denne spesialutgaven av vår belgiske bestselger Duvel er ekstra sterk, og har vært lagret i 6 måneder på bourbonfat av amerikansk eik. Fatene inneholdt tidligere bourbon whiskey av merkene Buffalo Trace og Four Roses.  
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Aroma av bourbon og amerikansk eik, men likevel ganske lett og fruktig. 
Smaken har distinkte toner av bourbon og eik, hint av karamell og vanilje, noe humle.
God å drikke, snadder for virkelige ølvenner - men de fleste vil nok foretrekke å dele den store flasken på to personer.

Midtfyns Rough Snuff II

eeba2ffe8a6c2bf5686ea05f268f058f--unusual-names-beer-brands


I førsteutgaven av dette ølet fra danske Midtfyns Bryghus ble der faktisk brukt snus, noe som førte til at ølet ble forbudt av det danske mattilsynet (men ikke før vi hadde fått vår andel på Cardinal). I Rough Snuff II er derimot alt lovlig, snusen er erstattet / etterlignet med godkjente næringsmidler, bl.a. lakris, kandissukker, rosinsirup og blæretang.
Svart farge på ølet, beige skum.
Aroma av lakris og røstet malt, hint av snus.
Smaken er ikke så utfordrende som navnet tilsier, ikke særlig søt, med minimal humle. Noe røstet malt.

Duvel Tripel Hop 2014 (Mosaic)

beer_242016

Med sin Tripel Hop-serie kommer belgiske Duvel med en ny utgave hvert år – 2014-utgaven er tørrhumlet med den nye humlevarianten Mosaic, noe som gir den et ganske annet preg enn 2013-utgaven (som vi også har), som er tørrhumlet med Sorachi Ace. Ølet er ellers humlet med tsjekkiske Saaz og slovenske Styrian Goldings.
Nesten klar lysegul farge på ølet, helles i glasset brusende med store bobler og et moderat grovt hvitt skum.
Interessant og kompleks  aroma av tre vidt forskjellige humler – toner av frukt (tropiske frukter, blåbær), gress, urter og krydder.
Smaken er forfriskende til å være et øl med denne solide styrken, den er ganske tørr, og har moderat tropisk frukt først, så distinkt urteaktig og krydret humle ut gjennom avslutningen og den lange ettersmaken.

96/92 9,5% 33cl

Lervig Art Collection Skull & Cross Blades Belgian Black Ale

Cardinal Pub Stavanger

Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg fortsetter sin «Art Collection»-serie, denne gang med etikettmotivet “Skull & Cross Blades” fra et kunstnerkollektiv I London, The Dotmasters. Stilmessig er Belgian Black Ale en krysning mellom stout, imperial porter og Belgian strong ale. At det er meget godt, er vel egentlig  ikke mer enn hva vi forventer når Lervig slår på stortromma.
Her er bryggeriets egne ord: «Dette er et øl med smak av mørke frukter, kaffe, sjokolade, lakris og plomme, samt hint av røyk. En krydret og syrlig smak gir ølet dets karakter. Ølet er ufiltrert og upasteurisert, og har fått fermentere og modne i flasken. Smaker fantastisk her og nå, samtidig som både smak og kompleksitet vil nå stadig nye høyder med årene. Ingredienser: Vann, malt, humle, sukker og gjær. OG: 16.1 & IBU 37.»
Vi noterer:
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Deilig røstet, fruktig og krydret aroma, hint av plommer, svisker, lakris og tobakk.
Smaken er rimelig tørr, og munnfølelsen er ganske lett til å være et mørkt øl på 8%. Distinkte røstede toner av kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, også rikelig med bitterhumle. En diskret fruktighet i bakgrunnen. Et knallgodt øl!

na IBU 37 8% 75cl

Duvel Tripel Hop 2013 (Sorachi Ace)

Cardinal Pub Stavanger

Den «vanlige» Duvel er vårt suverent mestselgende belgiske øl på Cardinal – bortimot perfekt, vil mange si. Så hvorfor våger bryggeriet seg på en enda sterkere «Tripel Hop»-versjon, hvor humlesammensettingen varierer for hver årgang? Vel, variasjon er alltid spennende, selv med «perfekte» øl, så når vi fikk fingrene borti noen få kasser med 2013-årgangen, som er tørrhumlet med liberale megder Sorachi Ace, og ellers velhumlet med Saaz og Styrian Goldings, ja så slo vi selvsagt til umiddelbart.
Svakt disig og meget blek gul farge på ølet, med en nesten grønnlig teint. Høyt til moderat hvitt skum.
Krydret aroma med gressaktig og urteaktig humle, hint av dill og sitrongress.
Sprudlende munnfølelse. Krydret smak, dill og sitrongress igjen, bitter humle i avslutningen. Varmer nedover halsen. Bør absolutt prøves!
 
97/95 9,5% 33 cl

Struise Tjeeses


Fra Struise Brouwers i Belgia kommer Tsjeeses, en sterk og relativt lys ale ("triple" og vel så det) i den belgiske klosterølstilen. Etiketten har en tegning av en langhåret mann som man kunne mistenke for å ha bursdag rundt den 25. desember - for anledningen er han iført nisselue. Dermed er det vel også antydet hvilken årstid ølet primært er brygget for, men i suveren forakt for alle tåpelige regler om når gode øl "skal" drikkes, så lanserer vi det selvfølgelig på Cardinal i mars! Navnet er ellers hentet fra bryggeren Urbains faste vokabular - hver gang han smaker på et nytt brygg som han er fornøyd med (og det er ofte!) utbryter han: "Tsjeeses! For et øl!". Ja, man skal være stolt av sine egne produkter, særlig når de er så gode som dette.
Oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen har preg av belgisk overgjær med noen fruktige og krydrete toner, hint av brettanomyces / bondegårdshus.
Smaken er søt og krydret, med godt merkbar humle i avslutningen. Relativt lettdrikkelig for sin styrke, og så god at du nok gjerne utbryter "Tsjeeses! For et øl!" du også.
Peace and love, folkens!


98/97 10%

Bush Prestige

cardinal stavanger

Bush Prestige. Fra kvalitetsbryggeriet Dubuisson i Belgia kommer en rekke øl i toppklassen under navnet Bush - disse markedsføres for øvrig i USA under navnet Scaldis, for å unngå assosiasjoner til et amerikansk presidentdynasti av heller tvilsom kvalitet. Bush Prestige er naturlig nok "toppen av toppen" i denne serien, og vi er ikke lite stolte av å være det eneste stedet i Norge hvor dette superølet serveres. Prisen er unektelig høy, men ølet er verd hver krone! Ølet har vert lagret på eikefat i over 6 måneder, noe det også bærer preg av. I tillegg er det ettergjæret på flasken.
Bush Prestige kommer på en gedigen "champagne"-flaske, som det nok for mange faller naturlig å dele med sin aller kjæreste, men ølet er faktisk så lettdrikkelig for sin styrke at det "forsvinner" utrolig fort ...
Dypgylden til rav farge på ølet, med et bra skum av moderat størrelse. Deilig vinøs aroma med toner av eik, frukt og bær.
Smaken er også behagelig fruktig og eikepreget, med et "forfriskende" touch som er ganske forbausende når det dreier seg om et øl på 13%. Vel, du får jo et inntrykk av at dette er et sterkt øl, men ikke så sterkt som det faktisk er. Det er ikke for søtt, og ettersmaken har et fint og moderat krydret preg.
Dette er bare et storartet øl! Nammenammenammenammenam! Muligens det beste vi har hatt inne...?

100/99 13%

Gouden Carolus Ambrio

carolusam

Gouden Carolus Ambrio fra Bryggeriet Het Anker i Mechelen i Belgia som er kjent for å lage gode øl - ikke minst de forskjellige variantene av Gouden Carolus. Fra før har Cardinal juleølet i denne serien. Ambrio har rødlig ravfarge, med et enormt off-white skum som varer i det uendelige. Moderat krydderpreget aroma.
Smaken har et sterkt nærvær av malt og krydder, med noe karamell og moderat humle. Alkoholen er godt skjult. Et smakfullt øl som anbefales!

Barbãr

cardinal stavanger
Barbãr er en belgisk sterk ale, som er brygget hos Brasserie Lefebvre i Quenast, med et innslag av hvetemalt og 2,5% honning, og ettergjæret på flasken. Familebryggeriet har vært i virksomhet i denne landsbyen sør for Brüssel siden 1876, og får vannet fra sin egen artesiske brønn. Det er nå 6. generasjon som driver bryggeriet. Gylden farge på ølet, svakt disig, med moderat skum. Behagelig men moderat blomsteraktig aroma, noe innslag av honning men den dominerer ikke. Smaken er noe søtlig men ikke tung, honningen gjør seg godt gjeldende, mens alkoholen er godt skjult. Vi har ingen forventninger om at våre kunder blir mer "barbariske" av å drikke dette ølet, erfaringen er snarere at Barbãr gjør folk mildere stemt, og framkaller gjerne et salig smil om munnen ...

Kapittel Watou Prior

HetKapittelWatou330ml

Og med dette ølet begynner et nytt kapittel i Cardinals Ølbok ...
Vel, "kapittel" kan også bety det geistlige hierarkiet innen et kloster (eller i tilknytning til en katolsk katedral, i Stavanger hadde vi i middelalderen "domkapitlet"). De belgiske Kapittel-ølene brygges av Brouwerij van Eecke i Watou, men dette bryggeriet har, i motsetning til trappist-bryggeriene, ikke tilknytning til noe kloster. Det er selve øltypen "klosterøl" som er opphavet til Kapittel-navnet, og foruten en Kapittel Blond og en Dubbel følger navnene klosterhierarkiet: Pater, Prior og Abt (Abbed). Prioren var altså mellomleddet mellom de vanlige munkene og abbeden, og måtte selvfølgelig ha et øl som var sterkere enn det hans underordnede fikk, men ikke fullt så sterkt som abbedens. Med 9% vil vi påstå at Kapittel Watou Prior er sterkt nok for hvem som helst ... Vakkert mahognifarget øl uten disighet, med et fint beige skum. Maltpreget aroma og smak med toner av brunt sukker, tørkede mørke frukter og karamell, hint av krydder. Ettersmaken er krydret med en moderat humlebitterhet.
Om det ikke er noen "trappist", er dette like fullt et meget godt øl!

Hoegaarden Verboden Vrucht

141_hoegaarden-verboden-vrucht-33-cl_nl

Belgiske Hoegaarden (eid av InBev) er internasjonalt mest kjent for sin witbier, men stiller også med overgjærede øl i den sterkere divisjonen, og deres Verboden Vrucht er et av Belgias mest kjente øl. Adam og Eva (som er avbildet meget lett antrukket på etiketten) hadde som kjent også sans for forbuden frukt, men hvem gidder vel gå på epleslang når man kan få Verboden Vrucht på flaske?
Uklar brun farge på ølet, med et enormt og tykt kremig skum.
Herlig kompleks aroma av kirsebær, fiken, svisker, eik og sandeltre.
Smaken har preg av malt med noe frukt og krydder, merkbar alkohol og en bitter avslutning.En sterk belgisk ale med kvalitet godt over gjennomsnittet!

North Coast Brother Thelonious

monkx-large

Californiske North Coast Brewing Company har her gått inn for å lage et sterkt klosterøl i belgisk stil, og i mangel av ekte trappistmunker har de i stedet oppkalt "klosterølet" Brother Thelonious etter jazzmusikeren Thelonious Monk (Monk = munk - tttog du 'an?) - amerikansk humor. Faktisk donerer de en skjerv av hver solgte flaske til Thelonious Monk Institute of Jazz.
Dyp kobber til mahogni farge på ølet, som helles i glasset meget brusende med et moderat off-white skum.
Aromaen er preget av belgisk overgjær og brunt sukker, noen vinøse toner.
Høyt kullsyrenivå i glasset. Smaken er maltpreget og søt med sterke toner av brunt sukker, også noen krydrete toner, moderat men distinkt humle i avslutningen. Jo, du merker at alkoholprosenten er høy, men så er da dette også et øl som bør nytes langsomt. 

Kwak

Cardinal Pub Stavanger
Det er nok ikke til å unngå at når lett animerte selskaper bestiller "Kwak", skjer det gjerne med Donald Duck-stemme. Men Kwak har nok ikke noe med kvekkende andefugler å gjøre - det er rett og slett etternavnet til den belgiske kroverten og bryggeren Pauwel Kwak, som i Napoleonstiden holdt til i kroen "De Hoorn" i Dendermonde. Postvognen / diligencen stoppet utenfor kroen hver dag, for at passasjerene skulle få leske seg på det gode ølet til Pauwel Kwak. Men kusken hadde ikke lov til å forlate vognen og verdisakene for å forfriske seg innendørs, og Pauwel Kwak fikk derfor laget et spesielt håndblåst glass som kusken kunne feste i et lite innhukk ved kuskesetet, og dermed ha ølet lett tilgjengelig - og vertskapet sørget selvfølgelig for at han fikk hyppig påfyll. Dette spesielle glasset, som ikke kan stå av seg selv, får du også idag når du bestiller "Kwak " på Cardinal, med et eget lite medfølgende trestativ (de fleste av våre gjester stiller nemlig ikke med medbrakt postvogn ....). (Vi venter på glassene.. ) Med sin spesielle fasong tar også glasset optimalt vare på det flotte skummet til Kwak-ølet. (Men jeg vil nå påstå at ølet smaker bra i andre glass også!) (Og av erfaring vet vi at disse glassene snart er en god historie, også hos oss...trist men slik er det.)
Det gode ølet ble snart etterspurt langt utenfor kroens nærområde, og bryggingen foregår i dag i stor skala i bryggeriet Bosteels, som har vært i sving i landsbyen Buggenhout siden 1791, og i dag blir drevet av 7. generasjon av samme familie! 
 Ølet kommer i 33 cl flaske, alkoholstyrken er hele  8,0%, så ta det rolig i svingene! Ølet er overgjæret, i typisk belgisk stil. Nydelig rødgylden rav-farge. Høyt skum. Fin krydret aroma, jeg finner toner av muskat, nellik og kanel. Herlig fyldig maltet og krydret smak, med akkurat passe sødme. Moderat humle.
Absolutt et interessant øl, som så mange belgiske - et øl til å NYYYDES!

Nøgne Ø God Påske 08

Cardinal Pub Stavanger
Hvis noen tror at et påskeøl må være "for gammelt" på høstparten, så tar de feil - ihvertfall når det gjelder Nøgne Ø God Påske. Som alle andre øl fra NØ er det overgjæret og flaskekondisjonert (ettergjæret på flasken), og utvikler seg bare positivt gjennom noen måneders lagring. Så på Cardinal nyter vi både påsken og julen hele året!
Ølet er oransjebrunt på farge, med bra off-white skum. Deilig krydret aroma, hvor også fruktig humle markerer seg. Den behagelige smaken er fint balansert: eik, krydder, frukt, bra humlet avslutning. Rett og slett et godt øl - ha en God Påske!

Duvel

Cardinal Pub Stavanger

Duvel er et legendarisk, verdensberømt øl. ”Det er et av verdens mest særpregede og individualistiske øl, men krever langt mindre av konsumenten enn en del andre klassiske øl fra Belgia”, sier øleksperten Michael Jackson i sin bok ” The Great Beers of Belgium”..
Duvel’s unike smak skyldes både ingrediensene (eget malteri) og den meget spesielle bryggemetoden. Ølet er overgjæret med en encellet ren gjærstamme, isolert på trettitallet av vitenskapsmannen Jean De Clerck. Ølet modnes ved 0 grader i mellom to og tre uker. Deretter tapper man det på flasker og tilsetter ytterligere noe gjær. For å framprovosere en ettergjæring, lagres flaskene ved høyere temperatur i en til to uker, hvoretter de kaldkondisjoneres ved tre grader i minst en måned.
I 1923 omdøpte skomakeren Van De Wouwer det som den gang het ”Victory Ale” til ”Duvel” da han karakteriserte ølet som ”een echten Duvel” eller på norsk ”en ekte djevel”. Djevelen er i ettertid dukket opp under forskjellige stavemåter i navnene på flere belgiske ølmerker, bla. Satan, Lucifer, Teutenbier og Deugniet.
Den berømte øl-vitenskapsmannen Jean De Clerck la det skotske McEwans under mikroskopet. Dagens lyse Duvel-øl kom til så sent som i 1970, også med De Clercks hjelp, og danner nå egentlig sin egen klasse. Det står da heller ingen typeangivelse på flasken, men vi plasserer det under belgisk (sterk, golden) ale.
Duvel Moortgat-bryggeriet ligger i Breendonk, nær den historiske byen Mechelen, like nord for Brüssel i Belgia. Bryggeriet ble grunnlagt i 1871 som et gårdsbryggeri av bonden Jan-Leonard Moortgat. Hans familie i 4. generasjon leder i dag en stor, uavhengig bryggerigruppe med ca 350 ansatte. Årsproduksjonen ligger på ca. 40 millioner liter, hvorav ølet Duvel står for ca 75 % av produksjonen. Bryggeriet er et av de siste, tradisjonelle familiebryggeriene i Belgia..
Lys gul farge. God fylde. Praktfulle aromaer med preg av epler, honning, lys malt og attraktiv humle. Meget god og velbalansert bitterhet i ettersmak. Inneholder gjærrester. Nytes best ved ca 8-12 grader.

Satan Gold

cardinal stavanger

Satan Gold fra De Block Brouwerij i Peizegem i Belgia har vi sammen med Den Gode Nabo i Trondheim importert til Norge. Strag har i ettertid fått agentur på dette ølet, så det er nå å finne i Vectura sine lister. Vi hadde sans for både navn og smak.. Bryggeriet fører sine aner tilbake til 14 hundretallet da stedet hadde fått bryggerløyve av hertugen av Brabant. Det var imidlertid da mølleren Louis De Block giftet seg med en bryggerdatter det ble fart på sakene i kommersiell henseende, og ølet er i dag sammen med bryggeriets øvrige 5 varianter, bla. Satan Red, eksportert til Japan, USA, Canada og nå altså Norge..
Fargen er lys gyllen, og det er da også en “Blonde”, med et høyt grovt skum som holder relativt godt. Aromaen er preget av sitrus, honning, humle og gjær. Humlen etterlater lite bitterhet. Her er det frukt og malt for alle pengene.
Dette må da Espen Smith like? Karbondioksidinnholdet er relativt høyt, og avslutningen tørr med en meget forsiktig bitterhet. Etter vår mening et undervurdert øl! Selv folk som til daglig kjenner englevingene krible på ryggen kan fort falle i en blond fristelse her! Skulle dette skje, er det et nytt kurs i Oslo der en får kongelig veiledning for å komme tilbake på den rette sti.

Delirium Tremens


Cardinal Pub Stavanger

Delirium Tremens er bestselgeren til det familie eide Huyghe Browerij som ligger i Melle, 9 kilometer fra den historiske byen Ghent i Flandern i Belgia. På dette stedet har det vært bryggerivirksomhet i hvert fall siden 1654.
I 1906 ble bryggeriet, Appelhoek, kjøpt av dagens eierfamilie. Bryggeriet er et av de siste tradisjonelle familiebryggeriene i Belgia, og har en eksport til over 50 land. Frem til 1913 eide bryggeriet et eget malteri, men dette ble erstattet med et anlegg for flasketapping.
I 1928 gjennomgikk bryggeriet en omfattende ombygning, og deretter kom det tilbygg i 1930 og 1960- årene. Ved en omorganisering i 1965 ble firmaet delt opp i fire deler, hvorav bryggeriet var ett. Denne spesialiseringen viste seg å være til det gode for bryggeriet som siden har vist en stor vekst.
Delirium Tremens er et av verdens beste øl. I boken ”The 50 greatest beers in the world” sier forfatteren Stuart A.Kallen: ”Among the world’s greatest beers are: Delirium Tremens (vurdert som Nr.1) I didn’t have to name Delirium Tremens as my number one favorite beer” Men han gjorde det likevel.
I 1998 fikk ølet gullmedalje i World Beer Championship i Chicago, USA. Kvaliteten er altså meget god på dette spesialbryggede, 8,5% vol sterke trippelgjærede luksussterkølet.
Deliriums helt unike smak skyldes både ingrediensene og den meget spesielle bryggemetoden, med blant annet tredjegangs gjæring på flaske. Ølet ble brygget første gang andre juledag 1988. Ølet er klart gyllent med et stort og luftig skum som holder lenge. Lukten er intens fruktig, med de sedvanlige innslag av humle og malt. Dette er i tillegg et øl der karbondioksid innholdet er nøye tilpasset, og gjør det til en fest i munnen. Ikke sprudlende og ikke flat. Smaken følger opp aromaen, og alkoholsmaken i dette sterke ølet kan merkes, men er ikke påtrengende. En fin tørr ettersmak