Coopers Brewery

Coopers-Brewery-Australia

Good day mate! Trodde du at australsk øl bare betyr lyst lagerøl, servert ved 0 grader C fra en rimdekket tappekran, beregnet på nedkjøling av tørste australiere i 40 graders varme? Vel, Coopers Brewery i South Australia er et levende bevis på at bildet er mer nyansert enn som så. De er særlig kjent for sine tradisjonelle flaskekondisjonerte overgjærede øl av høy kvalitet, og nå kan Cardinal introdusere 3 av dem! Bryggeriet bles startet i 1862, og Thommas Cooper skrev da til sin bror i Egland “We are now engaged in the Brewery business..” Deres første og mest berømte øl “Coopers Sparkling Ale” var inspirert av en gammel familieoppskrift, og dette unike ølet er også å få på Cardinal. Til Norge kommer disse ølene til Dalane Brygghus i Egersund.

Erdinger

hotelfront_bierwagen

Erdinger Weissbier er verdens største og mest populære hveteøl. På Den norske ølfestivalen 1997 ble Erdinger kåret som “Årets Importøl” fordi det etter meget kort tid på markedet er det mest populære tyske sterkølet i Norge. I 2001 ble Erdinger det mest solgte utenlandske ølet på Vinmonopolet! I følge Strag, norsk importør, er Cardinal det utested i Norge som selger mest Erdinger på flaske! Vi har fra 8.februar 2006 også tilbydd dette fra fat, og er de tre siste årene også det mestselgende utested av fatøl. Fra 2007 har vi også Erdinger Dunkel på fat. Erdinger Weissbräu er fremdeles privateid (etabl 1886?), og eieren er meget aktiv i driftet av bryggeriet. Erdinger produserer ca. 150 millioner liter øl pr. år, noe som ville utgjort ca. 70 % av det totale norske ølforbruket!! Bryggeriet eksporterer til ca. 40 land over hele verden. Hveteøl er den øl-typen som øker mest, ikke bare i Tyskland, men over hele Europa. Erdinger hveteøl er filtrert før tapping for å garantere friskhet og god holdbarhet uten at det mister sin høye kvalitet. Deretter gis ølet en annengangs gjæring på flasken. Erdinger hveteøl skal drikkes avkjølt (ca. 8-10 oC) i spesielle innsvingede høye ølglass. Glasset skal holdes i ca. 45 graders vinkel, og ølet skal helles sakte i glasset. Ølflaskene må lagres stående på grunn av at de inneholder gjær. Kunden kan velge om han/hun vil ha med gjæren i glasset. Ved nesten å tømme flasken og så la resten av ølet samle opp gjæren, for deretter å helle dette i glasset, vil man få fram den beste smaken.

Brouwerij Palm

getimage2.php

Steenbrugge-serien brygges nå av belgiske Brouwerij Palm, men har sin opprinnelse i St. Pieters Abdij, et kloster som ble grunnlagt i 1084 nær Brugge i Vest Flandern. Det første bryggeriet på stedet bygd i 1455 av Jan Hugheins, og i årenes løp har virksomheten vekslet mellom bryggeri og destillieri. Fyren på etiketten er Sint-Arnoldus (St.Arnold) som munken Amandus Mertens bygde tradsijonen på da han i 1898 gjennopptok bryggingen i Sint-Pieters klosteret. Etter en del innkjøringsproblemer da Palm overtok i 2003, er Steenbrugge ølene nå tilbake på gamle høyder, i følge Belgian Beer Board. Her på berget er det altså Brewery som har fått agenturet som erstatning etter at Ringnes så skammelig rappet deres Grimbergen. Ingen dårlig erstatning det!

Brasserie Lefèbvre

brasserie-lefebvre

Floreffe er navnet på en serie flaskegjærede ølsorter som brygges av familieforetaket Brasserie Lefèbvre i Quenast ved Vallois for klosteret Norbertine Floreffe i nærheten av Namur. Bryggeriet, som ligger like ved klosteret ble grunnlagt i 1876. De fremstiller tradisjonell Dubbel og Tripel, samt en enkel Blond. De har i tillegg et sterkt mørkt øl som blir krydret med anis, og går under navnet Meilleur eller Prima Melior, og et hveteøl som heter Blanche de Bruxelles. Pilsen deres heter La Quenast, og på Cardinal har vi høsten 2009 gleden av å servere deres Barbar, en utmerket pale ale.

Chimay

PID_$1416162$_c90b1b60-bfa8-11e1-8698-dd69a1c12829_web.jpg.h600

Chimay (uttales ”shemeh&rdquoWinkingkommer fra det første klosteret som begynte å brygge Trappist øl på kommersielt grunnlag, nemlig Notre Dame-klosteret i Ardennene ved byen Chinmay i provinsen Hainaut. Klosterets bryggerivirksomhet ekspanderer fortsatt, og er det klart største blant trappist produsentene. Bryggerivirksomheten tok til på kommersielt grunnlag i 1860 og klosteret er tildelt æren av å ha gjort trappist øl til et begrep.

Wychwood Brewery

Cardinal Pub Stavanger

Wychwood Brewery er Storbritannias største produsent av organisk/økologisk øl. Bryggeriet ligger i Witney (ca. 10 km vest for Oxford). Øltypene er svært gode, men helt annerledes enn dagens lette pils. Bryggeriet ble grunnlagt i 1983 på stedet hvor det sto et malteri tidligere. Brakspears historie går tilbake til 1779. Gjæringen foregår på gammel måte med åpne gjæringskar av tre. Byggkornet kommer fra utvalgte organiske gårder, herunder Home Farm i Highgrove, som eies og drives av Prins Charles av Wales.

Badger Brewery


Cardinal Pub Stavanger
Engelske Badger Brewery (også kjent under sitt egentlige navn Hall & Woodhouse) er et relativt stort regionalt bryggeri i Dorset, som ble grunnlagt i 1777 som Ansty Brewery. Siden 1900 har de holdt til på sin nåværende lokalitet i Blandford. De eier mange puber hvor du selvfølgelig får deres cask ales, men de var også tidligere ute enn de fleste andre engelske bryggerier med å satse stort på "take home"-markedet (flasker og bokser). De posisjonerte seg også tidlig på det voksende engelske lagerølmarkedet, og brygger nå tyske Hofbräu på lisens.

Batemans Brewery

Cardinal Pub Stavanger

Batemans Brewery i Lincolnshire er et av de få overlevende uavhengige og familie-eide regionale bryggeriene i England, som har holdt det gående siden 1874. Nåværende eier George Bateman er likevel bare 3. generasjon i bedriften, et levende bevis på at man med et jevnt og helsebringende inntak av godt øl ikke stryker med sånn helt uten videre! Bryggeriet opererer under det forholdsvis beskjedne slagordet "Good honest ales", og det kan man ikke si er noen overdrivelse.

Ram Brewery

Cardinal Pub Stavanger

Ram Bryggeri I Wandsworth, London, har brygget øl sammenhengende helt siden 1581. Dette gjør Ram Bryggeri til det eldste bryggeriet i Storbritannia hvor øl er blitt produsert i store mengder kontinuerlig. I 1831 kjøpte Charles Allen Young og hans kompanjong Anthony Fothergill Bainbridge opp Ram bryggeri. Investeringen inkluderte 80 puber, og mange av disse tilhører fremdeles Young Bryggeri. Young familien har nå drevet dette bryggeriet alene i mange generasjoner. De har også en Double Chocolate Stout jeg har fått smake på, som ligger på Top Ten over verdens beste øl. Ram ble lagt ned høsten 2006 og produksjonen flyttet til Wells moderne fasiliteter (Wells & Young Brewing Company)

Haandbryggeriet


Cardinal Pub Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen er et av de nye norske mikro-/håndverksbryggeriene som satser på overgjæret øl. I likhet med Nøgne Ø og Atna m.fl. er det startet av ivrige hjemmebryggere, som var lei av det nokså ensartede øltilbudet fra de største bryggeriene. I en gammel nedlagt strømpefabrikk brygger de nå et spennende utvalg av ales og portere, og er ikke redde for å eksperimentere med nye varianter. Som navnet mer enn antyder, gjøres alt arbeidet for hånd. Men den store "konkurrenten" i Drammen, Aass Bryggeri, har møtt utfordringen med god sportsånd, og står nå for distribusjonen av Haandbryggeriets produkter, som vel snarere komplementerer Aass' egne undergjærete øl. Haandbryggeriets brygging foregår i kar på 900 liter, og de har to slike. (Nå (høst 2009)solgt til Troll Bryggeriet, så vi får oppdatere dette ved høve!)

Ægir Bryggeri & Pub

Cardinal Pub Stavanger

Ægir Bryggeri og Pub ble startet av Evan Lewis i Flåm i Sogn og Fjordane 1.Juli 2007, og til nå har produksjonen gått med til eget forbruk. Det er derfor spennende nå å kunne tilby alle 5 typer fra dette bryggeriet som i det meste av det de gjør, viser at de er opptatt av tradisjoner og kultur. Nytt fra våren 2009 er at vi også tilbyr et av dette eminente bryggeriets produkter som fatøl. Så langt har vi hatt Red Lager og Harvest Ale.
Evan Lewis er født i staten New York, og hadde bla en bachelorgrad i musikk og god praksis fra “Silicon Valley” før han ble uteksaminert fra Skandinavisk Bryggeriskole i København. Han har nå 19 års praksis i bryggerifaget. Kona Aud Melås er fra Sogn, og er daglig leder både for Ægir og for Furukroa.
I slutten av 2011 gjøres det nye 1200 kvm store bryggeriet klart en kort krypetur oppover dalen fra Brygga. Her får Evan kapasitet til å betjene det norske markedet på en høvelig måte, og et av de første bryggene som brygges der er vår spesialbestilling på Cardinals Double Chocolate Chilli Stout.
Samtidig er den driftige herreman i gang med eget destilleri hvor Akkevitten Yggdrasil allerede produseres.

Flying Dog Brewery


Cardinal Pub Stavanger

Flying Dog Brewery i Denver, Colorado, er ikke redde for å "ta'n helt ut" når de brygger øl. Sterke, kraftige og smaksintense øl er så å si deres varemerke, og hvis du innbiller deg at "amerikanske øl er bare Bud Light og slikt", vil du få "granatsjokk" i møte med dette bryggeriets produkter. Bryggeriet ble grunnlagt av George Stranahan som en bryggeripub i Aspen, men har nå hovedkvarter i Denver og bryggeriet ble flyttet til Frederick i Maryland i 2008

Samuel Smith´s Old Brewery

Cardinal Pub Stavanger

Samuel Smith's Old Brewery har holdt til på samme sted, den lille byen Tadcaster i Yorkshire, helt siden 1758, og har tappet vannet til bryggingen fra den samme brønnen i mer enn 200 år! Dette vannet har et naturlig høyt innhold av fosfater (salter), som bidrar til å gi ølene deres en særegen karakter. Særlig amerikanerne lar seg imponere av så solide engelske tradisjoner, og er avtakere av en stor del av de flasketappede produktene. Det kan nok innvendes at Samuel Smith's øl i dag har et forholdsvis "moderne" preg, de fleste er både pasteurisert og filtrert, så de faller i smak også hos folk som er skeptiske til "uklare" øl. Deres Imperial Stout og Taddy Porter har vært å få i Norge noen år, og nå kan altså Cardinal (og Vinmonopolet) introdusere også Nut Brown Ale og Winter Welcome Ale.

Nøgne Ø


Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø - Det Kompromissløse Bryggeri A/S ble stiftet på senvinteren 2002 av to hjemmebryggere; Gunnar Wiig og Kjetil Jikiun. Ideen med å starte eget bryggeri, kom fra tanken om at det som var av øl på det norske markedet var for kjedelig og dårlig, og når det kunne la seg gjøre å brygge bedre øl i en garasje med enkle hjelpemidler, burde det også være mulig i en litt større skala. At det ikke var like lett økonomisk som sagt, fik de erfare, men med nye markeder i Danmark, USA og ikke minst Finland, er de etter 2007 i pluss og har økonomi til å utvikle nye spennende produkter.
Nøgne Ø ble vinteren 2014 delvis overtatt av Hansa Borg Bryggerier, men har lovd dyrt og hellig å fortsette som før.
Nøgne Ø’s øl er i utgangspunktet et levende produkt, egentlig ikke så ulikt vin mht.
utviklingspotensiale ved lagring. Nå har det seg dessverre slik at de fleste ikke får anledning til å smake et levende øl, ettersom de aller fleste bryggerier "dreper" sine øl gjennom pasteurisering og filtrering. Ved å gjøre dette får man et produkt som har stor smaksstabilitet over en kort periode (ca. 6 måneder), og som blir helt klart uten sedimenter. I denne prosessen forsvinner dessverre mye av ølets gode smak, og man frarøver produktet sitt sanne potensial gjennom lagring.
Nøgne Ø sier de er stolte av at deres øl er levende, og får lov til å fortsette med å være det.
Slik vi ser det er dette nøkkelen til godt øl, øl med mangfold og dybde. Dette stiller dog noen krav til våre kunder. Krav til servering. Krav til fokusering. Krav til fordomsfrihet. Krav til innlevelse.