Rooster's Fort Smith India Pale Ale

94501

Engelske Rooster's (= Hane-) Brewing Company holder til i Knaresborough, North Yorkshire, hvor de ble utklekket i 1993, og brygger sine "frittgående øl". Fort Smith India Pale Ale er såpass lys og lett i kroppen at noen heller vil kalle den en "golden ale", men humlebitterheten gjør den fortjent til IPA-navnet. Navnet Fort Smith har den etter byen i Arkansas hvor (den oppdiktede) western-antihelten Reuben J. "Rooster" Cogburn var marshall i romanen og filmen True Grit. Rollen som Rooster Cogburn brakte John Wayne en Oscar i 1969. Da er det også opplagt at det måtte amerikanske humletyper til i dette ølet, nærmere bestemt Chinook og Citra.  
Gylden farge på ølet altså, moderat til lavt hvitt skum.
Aroma hovedsaklig av sitrusaktig humle, et hint av furu også.< br />Smaken er dominert av furu- og harpiksaktig humle, også med innslag av grapefrukt, og middels søt malt i bakgrunnen. Meget bitter ettersmak.

Rooster's Londinium

Londinium-439x542

Enda et godt øl som lenge solgte unaturlig lite – og så fant vi ut at det ikke var kommet med i «Ølboken» vår, beklager det så mye! Rooster’s Brewing Company holder til i Knaresborough, Yorkshire. Men navnet på ølet varsler at ølstilen har sitt geografiske opphav lenger sør. Kort tid etter romernes invasjon i Storbritannia i år 43 opprettet de en handelsplass og bosetting der elven Thames er smal nok til at det var mulig å bygge en bro der, samtidig som den er dyp nok til at romernes handelsskip kunne seile opp dit. Stedet kalte de Londinium – et navn som muligens har både før-romerske og før-keltiske aner. Du får ingen premie om du nå har skjønt at byen som vokste fram senere ble hetende London. Og siden London var en millionby allerede på 1700-tallet, var det her behovet tilsa at den første virkelig industrielle storskala-ølbryggingen fant sted. Og den foretrukne øltypen var den mørke London porter, som hadde sin glansperiode mellom 1720 og 1840. I våre dager har porteren igjen oppnådd økende popularitet. Rooster’s Londinium er i tillegg til de vanlige ølingrediensene tilsatt en dose kvalitetskaffe fra det tradisjonsrike kaffebrenneriet Taylor’s of Harrogate.
Svart farge på ølet (vel, strengt tatt meget mørk rubinrød), moderat beige skum.
Behagelig aroma av mørk sjokolade og mild kaffe, hint av tre og lakris også.
«Smooth» og behagelig smak, mørk malt med toner av mild kaffe og sjokolade, men ikke særlig søt. Bra humle i avslutningen. Dette er altså en meget respektabel «London porter» - fra Yorkshire. Bør absolutt ikke drikkes iskald, kjellertemperatur er passe.