Nynäshamns Pickla Pils

bouteille-biere-pickla_pils

Vi har lenge ønsket oss flere gode svenske øl i utvalget, og tror vi kan love at det vil dukke opp flere etterhvert. Nynäshamns Ångbryggeri er et av de beste svenske håndverksbryggeriene, og deres Pickla Pils er et eksempel på at selv en vanlig øltype som pils blir bedre når den brygges med entusiasme og kjærlighet. Navnet Pickla kommer fra den lille øyen Sandskär, som på folkemunne kalles Pickla Hej! – uvisst av hvilken grunn (det overlater vi til din egen skitne fantasi). Men det lokale Ölsällskapet HBK holdt i sin tid noen legendariske fester der.
Lys gylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
God urte- og blomsteraktig aroma av tsjekkisk Saaz-humle, som er brukt som enehumle (i liberale mengder) i dette ølet, noen toner av støv og korn også (malttypene er pilsnermalt og ørlite karamellmalt).
Smaken er rimelig velhumlet gjennom det hele, men er ikke for bitter. Fint balansert mot moderate toner av malt i bakgrunnen, ikke for søt heller. Særdeles drikkelig og forfriskende. Dette er en av de aller beste pilsnerne vi har inne for øyeblikket.

Nynäshamns Indianviken Pale Ale

14_146_produktbild_120x490

Svenske Nynäshamns Ångbryggeri gir alle ølene sine navn etter øyer, holmer og andre stedsnavn i den vakre skjærgården utenfor Nynäshamn. Indianviken ligger på Bedarö, og ble et naturlig navnevalg når de skulle brygge en India Pale Ale. Ølet er generøst «tørrhumlet» (= ekstra humle tilsatt etter gjæringen), og som alle øl fra dette bryggeriet er det upasteurisert.
Dypgylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
God og uvanlig aroma med tydelige urteaktige og krydrede toner, hint av kardemomme, også gressaktig humle.
Smaken er humlepreget (men ikke ekstrem til å være en IPA) og krydret, igjen med toner av kardemomme, innledningsvis en moderat sødme, mens avslutningen er rimelig bitter. Tørr og bitter / småskarp ettersmak.

Nynäshamns Ålö Ale

large-4240

Nynäshamns Ångbryggeri  er vårt nyeste svenske innslag, med tre gode øl (og flere skal det kanskje bli). Som de andre i serien har Ålö Ale navn etter en øy i skjærgården utenfor Nynäshamn, ferjehavnen hvor du tar båten over til Gotland. Ålö Ale er stilmessig nærmest en American pale ale, brygget med hele 5 typer humle. Allerede da jeg smakte den første gang på puben The Rover i Göteborg sommeren 2009, ble jeg overbevist om at «den må vi få til Cardinal!». Men det er jo en erfaring vi stadig gjør oss at «det er lettere å selge gode øl enn det er å få kjøpt dem inn» - i dette tilfellet tok det bare tre år …
Dypgylden farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
Herlig aroma av fruktig humle, toner av sitrus og tropiske frukter, også hint av krydder.
Tydelig humlepreget og harpiksaktig smak, noe maltsødme og frukt, krydret avslutning og bitter ettersmak. Gode saker!