St. Bernardus Tripel


Belgiske Brouwerij St. Bernard i Watou har selvsagt en tripel også. Og St. Bernardus Tripel skuffer ikke!
Svakt disig blekgul farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk og "typisk tripel"-aroma, med toner av belgisk overgjær, frukt, blomster, mildt krydder og hvitt kandisukker.
Den middels søte smaken er krydret og moderat fruktig, med bra humle i avslutningen. Den har, kort sagt, alt du forventer av en tripel. Og med de forventningene som i tillegg skapes av kvaliteten på de andre St. Bernardus-ølene, er det ingen overraskelse at deres Tripel smaker akkurat som den gjør: BARE DEILIG!

St. Bernardus Pater 6


Etter at abbeden og prioren har fått sine spesialøl, er turen kommet til klosterets prest og de ordinære munkene, som vel alle er "brødre" innad, men som vanligvis tiltales som Pater ("Fader") av folk utenfor klosteret. Og om ølet til en Pater er noe mer moderat i alkoholstyrken enn det til abbeden og prioren, er kvaliteten fortsatt i toppklassen. Belgiske St. Bernardus Pater 6  fra Watou kan sies å være selve "benchmark"-ølet for en abbey dubbel. I Flandern bestiller man gjerne bare en "paterke", og da er det denne man får.
Brun farge på ølet, digert off-white til beige skum.
Behagelig krydret aroma, toner av brunt kandisukker, tørket fiken og eik.
Og smaken, den har i hovedsak de samme elementene som aromaen, men er ikke for søt. Dette er ganske enkelt en særdeles lettdrikkelig og nydelig dubbel - ingen fiksfakserier, bare utrolig velbalansert og GOD!

St. Bernardus Prior 8


Prioren er den fremste av munkene, og abbedens stedfortreder. Klart at han må ha et øl godt over gjennomsnittet! Belgiske St. Bernardus Prior 8 fra Brouwerij St. Bernard i Watou gjør ikke skam på navnet.
Brun farge på ølet, svakt disig, med et høy og "fluffy" off-white skum.
Meget fin og kompleks aroma av eik, lær, belgisk overgjær, brunt sukker, tørkede frukter og krydderier, hint av bondegård.
Smaken har rikelig med brunt sukker, malt, eik og fikener, hint av sure bær. Noe krydder og et visst "bitt" av alkoholen i avslutningen. Tydelig beslektet med St. Bernardus Abt 12, men litt "snillere" i karakteren. Fortsatt snakker vi om et klosterøl av virkelig klasse!

St. Bernardus Abt 12


"Abt" er flamsk for "abbed", og St. Bernardus Abt 12 fra belgiske Brouwerij St. Bernard i Watou (et kvalitetsbryggeri med forhenværende trappiststatus) er et øl av en kvalitet som abbeden i klosteret utvilsomt ville ha reservert for sine aller mest prominente gjester. Trenger du støtte for et slikt synspunkt, før du bestiller ølet, kan det være greit å kikke litt på hva de største ølrating-nettstedene mener om saken: RateBeer har det som nr. 53 av over 76000 øl, BeerAdvocate som nr. 41 av nesten 71000 øl, og BeerPal har det som nr. 4 av 43500 øl. Så mange ølnerder kan umulig ta feil! Og dette snopet har vi "selvsagt" spesialimportert, bare for deg (og noen til).
Mørk brun farge på ølet, digert off-white til beige skum.
Fantastisk kompleks aroma, søtlig malt med svisker, fikener, dadler, sjokolade og cedertre.
Smaken har igjen en betydelig (men ikke overdrevet) maltsødme med toner av svisker, fikener, dadler, sjokolade og brunt kandisukker. Lav bitterhet.
Hvis du ikke synes dette er godt, vet vi nesten ikke hva vi kan gjøre for deg ....

Grottenbier Bruin


Igjen et øl vi er kjempestolte over å ha fått i hus: ølguruen Michael Jackson (nei, ikke den Michael Jackson) utropte i sin tid det belgiske Grottenbier Bruin til et av verdens 10 beste øl. Og Cardinals egne ølguruer er enige med ham! Som navnet forteller særmerkes ølet ved å ha vært lagret i flere måneder i grotter (nedlagte mergelgruver) i Kanne i Belgia og Valkenburg i Nederland. I disse grottene, dypt under bakken, er temperaturen konstant 11 grader C, som er ideelt for modning av  et overgjæret øl som dette. Ølet ble i sin tid skapt av Pierre Celis, mannen som ellers er mest kjent for å ha gjenopplivet witbier-stilen. Men Grottenbier er ingen witbier, det er nærmest en abbey dubbel. Det ble lenge brygget hos De Smedt, men de siste årene har det blitt brygget hos det anerkjente Brouwerij St. Bernard i Watou, som også produserer St Bernardus-ølene (som vi også har). Fram til 1992 hadde dette bryggeriet trappistøl-status, men mistet denne fordi bryggingen foregikk utenfor klostermurene, og fordi en kommersiell brygger hadde den reelle kontrollen. Men ølene holder fortsatt trappistøl-kvalitet, selv om formalitetene ikke er i orden, så for meg er de trappistøl så gode som noen.
Grottenbier er disig brunt på fargen, med et høyt off-white skum. Høyt kullsyrenivå.
Storartet vinøs aroma, toner av eik, brunt kandisukker, krydderurter, røde bær, tørkede frukter og lær.
Behagelig eikepreget smak med noe karamellmalt og brunt kandisukker, vinøs karakter. Toner av krydderurter (som ølet faktisk er tilsatt), velbalansert humle. Berre lækkert!