Duvel Barrel Aged Batch No. 2 Bourbon

Duvel-Barrel-Aged-Batch-N°-2


Denne spesialutgaven av vår belgiske bestselger Duvel er ekstra sterk, og har vært lagret i 6 måneder på bourbonfat av amerikansk eik. Fatene inneholdt tidligere bourbon whiskey av merkene Buffalo Trace og Four Roses.  
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Aroma av bourbon og amerikansk eik, men likevel ganske lett og fruktig. 
Smaken har distinkte toner av bourbon og eik, hint av karamell og vanilje, noe humle.
God å drikke, snadder for virkelige ølvenner - men de fleste vil nok foretrekke å dele den store flasken på to personer.

Beer Here Malus Pater

Cardinal Pub Stavanger

"Ugudeligt forførende quadrupel" er stilbetegnelsen på Malus Pater fra den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen i Beer Here. Bryggingen har han utført hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Og etiketten på ølet er et kapittel for seg selv ... Her er Christians egne ord: "I trappist-munkeklostrene bryggede man under fasten ekstra stærk og god ale for at holde sulten stangen. De liflige dråber på tom mave kombineret med den megen lediggang førte af og til at mindre standhaftige medlemmer af ordenen hengav sig til mere jordiske excesser. Disse gik under betegnelsen “Malus Pater” - den dårlige fader. Med denne trappistinspirerede ale har du nu selv muligheden for at give dig tilsvarende hen. Og husk: Gud ser alt, men han sladrer ikke!" 
Meget mørk brun farge på ølet, moderat kremig beige skum.
Meget maltpreget aroma og smak, massevis av karamell, toner av mørke tørkede frukter og melasse. Snop dette, ja - og det er ingen skam å dele flasken på to personer!

95/78 10% 50cl

Stillwater Existent

Cardinal Pub Stavanger

Stillwater Artisanal i Maryland er et anerkjent amerikansk "nomadebryggeri" uten eget anlegg, de brygger ølene sine en rekke steder. Existent har de brygget hos Two Roads Brewing Company i Connecticut. Ølet klassifiseres stilmessig på RateBeer som en "Belgian ale", men passer vel egentlig ikke inn i noen fastspikret bås. Existent-navnet henspiller på eksistensiell filosofi, og de siterer like godt Nietzsche: "Når du stirrer inn i en avgrunn, stirrer avgrunnen også inn i deg." Såpass ja ...  Ølet har de dette å si om: "Existent represents the philosophy behind Stillwater Artisanal. We strive to define ourselves through our passion and sincerity while accepting that not all aspects of life are readily explainable. To manifest this ideology we present an ale of intrigue. Deep & dark though deceptively dry, braced by a firm yet smooth bitterness and accented with an earthy hop and mild roast aroma. This is an ale for you to define."
Jeg definerte det i all enkelhet slik:
Mørk mahogni farge på ølet, moderat off-white skum.
Meget maltpreget aroma og smak, middels søt, noe syrlighet, toner av karamell, beskjeden humle. Det er mulig at noen vil foretrekke ølet litt temperert, men denne gangen likte jeg det best kaldt.

94/98 7,4% 35,5cl

Duvel Tripel Hop 2014 (Mosaic)

beer_242016

Med sin Tripel Hop-serie kommer belgiske Duvel med en ny utgave hvert år – 2014-utgaven er tørrhumlet med den nye humlevarianten Mosaic, noe som gir den et ganske annet preg enn 2013-utgaven (som vi også har), som er tørrhumlet med Sorachi Ace. Ølet er ellers humlet med tsjekkiske Saaz og slovenske Styrian Goldings.
Nesten klar lysegul farge på ølet, helles i glasset brusende med store bobler og et moderat grovt hvitt skum.
Interessant og kompleks  aroma av tre vidt forskjellige humler – toner av frukt (tropiske frukter, blåbær), gress, urter og krydder.
Smaken er forfriskende til å være et øl med denne solide styrken, den er ganske tørr, og har moderat tropisk frukt først, så distinkt urteaktig og krydret humle ut gjennom avslutningen og den lange ettersmaken.

96/92 9,5% 33cl

To Øl Grenadier

Cardinal Pub Stavanger

Grenadier fra de to danske nomadebryggerne i To Øl har de brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Ølet er brygget med kun én malttype (sannsynligvis pilsnermalt), og dobbelthumlet med Amarillo og Tettnanger. Det er gjæret med belgisk tripel-gjær, og har fått sitt særpreg gjennom tilsetning av granateple.
Uklar grålig-gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt fruktig aroma av granateple og Amarillo-humle, «krydret» belgisk overgjær også.
Smaken har en tydelig fruktig syrlighet fra granateple, fulgt av «krydret» gjær og en småskarp bitter avslutning. Alkoholen er godt skjult. Friskt og godt!

76/58 33cl 9,1%

Duvel Tripel Hop 2013 (Sorachi Ace)

Cardinal Pub Stavanger

Den «vanlige» Duvel er vårt suverent mestselgende belgiske øl på Cardinal – bortimot perfekt, vil mange si. Så hvorfor våger bryggeriet seg på en enda sterkere «Tripel Hop»-versjon, hvor humlesammensettingen varierer for hver årgang? Vel, variasjon er alltid spennende, selv med «perfekte» øl, så når vi fikk fingrene borti noen få kasser med 2013-årgangen, som er tørrhumlet med liberale megder Sorachi Ace, og ellers velhumlet med Saaz og Styrian Goldings, ja så slo vi selvsagt til umiddelbart.
Svakt disig og meget blek gul farge på ølet, med en nesten grønnlig teint. Høyt til moderat hvitt skum.
Krydret aroma med gressaktig og urteaktig humle, hint av dill og sitrongress.
Sprudlende munnfølelse. Krydret smak, dill og sitrongress igjen, bitter humle i avslutningen. Varmer nedover halsen. Bør absolutt prøves!
 
97/95 9,5% 33 cl

Bridge Road / Nøgne Ø Aurora Australis

Cardinal Pub Stavanger

Det etterspurte ølet Aurora Australis er et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia. Ølet er brygget i Australia, og fraktet til Norge med skip, på eiketønner som tidligere inneholdt australsk rødvin. Under reisen fikk ølet tid til å modnes, og ble tappet på søte små 25 cl-flasker i Grimstad.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat til lavt beige skum.
Sterk aroma av eiket rødvin / rødvinseddik og mørke tørkede frukter.
Smaken er også meget eiket / trepreget, middels søt med noen vinøse toner, moderat humle i avslutningen. Eikefatet dominerer såpass mye at noen nok vil kvie seg for å bruke uttrykket "velbalansert", men et GODT øl er Aurora Australis så avgjort.

Nøgne Ø Brun

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Brun er et øl vi har hatt i flere år, men som av uforklarlige årsaker har falt ut av "Ølboken" vår. Da ølet ble lansert i desember 2008, fikk bryggeriet kjeft av puristene: man mente at nå var ikke Nøgne Ø "Det kompromissløse bryggeri" lenger, fordi de hadde brygget et øl som ALLE kunne like! Vel, på Cardinal er vi også ølentusiaster, men vi er ikke fanatikere - det må da være lov å brygge noen "snille" øl som har bred appell også, bare bryggingen er gjort ordentlig. Så vi frikjenner Nøgne Ø fra alle anklager! Brun må ikke forveksles med Nøgne Ø Brown Ale - sistnevnte er i anglo-amerikansk stil , mens Brun først og fremst har sine forbilder i Belgia. 
Meget mørk brun farge på ølet, som en porter. Fint og kremig beige skum.
Moderat men god aroma av belgisk overgjær, krydderier og eik.
Smaken har brun malt, karamell, brunt sukker og toner av treverk, anstendig humle i avslutningen. Ikke for søt. Dette er på ingen måte Nøgne Øs "største" øl, men godt og lettdrikkelig er det - og helt umulig å mislike.

Sundbytunet Blond

138fd925dbf07e336e44f631e511fa9b_640x640

Sundbytunet ligger på Jessheim, nær Gardermoen. Bryggeren der har tidligere jobbet på Nøgne Ø, så det mangler ikke på kompetansen. Deres Blond er et øl i belgisk stil. 
Gylden farge på ølet, klar først, uklar når gjæren helles med mot slutten. Moderat hvitt skum.
Søtlig aroma, toner av belgisk overgjær, hvit kandisukkersirup, frukt og mildt krydder.
Krydret / pepperaktig og middels søt smak, moderat humle. Ikke noe dårlig øl fra Jessheim dette!

Antwerpse Seef Bier

prins-filip-lanceert-seefbier-in-vs-id4566320-1000x800-n

En virkelig interessant nyhet, som også har sjanser til å imøtekomme smaken til et bredt publikum, er belgiske Seef Bier, som brygges hos Brouwerij Roman på på oppdrag fra Antwerpse Brouw Compagnie (disse har planer om å starte et nytt bryggeri i Antwerpen). Øltypen var lenge den vanligste i Antwerpen, og ble brygget i både en "dobbel"-utgave med 6-7% til "fint" bruk (tilsvarende den du skal smake nåWinking, og en tynnere utgave som "hverdagsøl" for arbeidere og fattigfolk, med bare halvparten av denne alkoholstyrken. Assosiasjonen som "fattigmannsdrikk" kan ha vært medvirkende til at øltypen (dessverre også den sterke versjonen) døde ut på 1930-tallet, det siste seefbier-bryggeriet innstilte produksjonen i 1937. Dette avsindige misforhold bestemte altså nylig antwerperne seg for å rette på ;, nå har Seef Bier blitt det store kultølet i byen igjen - og bra er det, for dette er virkelig gode saker!  Ordet seef har antagelig den samme språklige opprinnelse som vårt norske ord sevje - men det er noe uklart om et urteuttrekk er en faktisk ingrediens i ølet. Sikkert er det ihvertfall at dette overgjærede ølet er brygget med både bokhvete, hvete, havre og byggmalt. Humlen er også belgisk, fra Poperinge. 
Blekgul farge på ølet, digert hvitt skum.
Uvanlig hvetepreget, urteaktig og krydret aroma.
MEGET forfriskende og sitrusaktig smak, med pepper- og urteaktige toner. Lav bitterhet. Og ølet er altså noe sterkere enn det smaker, så forfrisk deg med måte!

Leffe Bière de Noël

beer_29225

Det opprinnelige klosterølmerket Leffe trenger knapt noen presentasjon på Cardinal lenger – Blonde og Brune får vi fra den norske importøren, og selv så importerer vi Triple, Radieuse og nå altså juleølet Leffe Bière de Noël (eller Kerstbier på flamsk). Alle sammen går unna i høyt tempo, så vi kan tidvis gå tomme på lageret. Men der kommer mer!
Vakker og klar rødbrun farge på ølet, høyt off-white skum.
Behagelig aroma av malt, karamell, brunt kandisukker og mildt julekrydder.
Relativt lett i kroppen for sin styrke og stil. Smaken er ikke så søt som man kunne frykte, men har ellers de samme elementene som aromaen. Mildt krydder og ganske moderat humle i avslutningen. Bare glem at Leffe nå brygges av verdens største bryggerikonglomerat InBev – dette er nemlig et knallgodt øl, som kunne vært et lite håndverksbryggeri verdig!

Slaapmutske Bruin

beer_16358

Brouwerij Slaapmutske (= «nightcap»Winking i Belgia begynte som et lite «kjøkkenbryggeri» i Melle i 1992, men gikk siden over til å brygge ølene sine hos De Proefbrouwerij i Lochristi, hvor de kan brygge 1400 liter om gangen. Vi hadde egentlig bestilt Slaapmutske Christmas på 7,4%, som vi har hatt tidligere, og var veldig godt fornøyd med - men vår grossist fikk den dessverre ikke inn i tide. Vi tok derfor til takke med Slaapmutske Bruin på 6,0%, som opprinnelig ble lansert i år 2000 som Slaapmutske Winterbier. Og den sklir nok ned den også!
Rødbrun farge, høyt off-white skum.
Ganske sterk søtlig aroma med toner av karamellmalt og overmodne (nesten råtnende) bær og frukter.
Smaken er bedre enn aromaen, maltpreget og lettkrydret med karamell, men ikke for søt. Moderat humle i avslutningen (bitterheten er 30 IBU). Jo, den gjør nytten denne og!

Silly La Divine

beer_2411

Belgiske Brasserie de Silly er rimelig bra representert på Cardinal for tiden – og ølet La Divine (= Det Guddommelige) burde, ut fra navnet, ikke gjøre skam på opphavet ...
Dyp rav farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Aromaen og smaken har nok et visst preg av den høye alkoholprosenten, og er ellers preget av karamell, brunt sukker, eik og hint av «bondegård». Sødmen er rimelig bra balansert mot humlebitterheten, som også har noen upolerte kanter. Munnfølelsen er varmende og litt pepperaktig. Et uvanlig øl, som absolutt bør prøves. Godt, men GUDDOMMELIG? – vel, navnet er en rimelig drøy påstand. Ennå får vi vel reservere det begrepet for trappistmunkene, som må antas å ha bedre forbindelser «ovenpå».

Warwik Hjertensfryd Julebryg

No_name_495052c

Hjertensfryd Julebryg er vårt andre øl fra Warwik Bryghus i Varde, Danmark (fra før har vi St. Jacobi Dubbel). Hjertensfryd er oppkalt etter den lokale byoriginalen og lirekassedamen Karen Hjertensfryd (1962-2005). Dette er hva bryggeriet selv har å si: «Hjertensfryd er en overgæret, belgisk inspireret juleøl brygget på pilsner-, münchener- og chokolademalt, Muscovadosukker samt Saaz- og Cascadehumle. Øllet er krydret med nelliker, appelsin og nydes ved 6-8 grader. Hjertensfryd har vundet flere regionale ølsmagnings konkurrencer, samt kåret til ”Danmarks bedste Julebryg” af Danske Ølentusiaster i 2009.»
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk syrlig-fruktig aroma med toner av appelsiner og distinkte krydderier.
Rimelig søt (men ikke «tykk»Winking smak, igjen med sterke toner av appelsiner og krydderier, mens humlen er meget moderat. Varmende munnfølelse. Skiller seg klart fra norske juleøl – og jeg liker det!
 

Enghien Noël Triple Blonde

beer_12517

Dette juleølet kommer fra Brasserie de Silly i Belgia. Bryggeriet har røtter tilbake til 1850, og i 1975 kjøpte de opp et bryggeri i nabobyen Enghien – derav Enghien-navnet på noen av ølene deres. Juleølet deres (Noël er fransk for jul, om du skulle være i tvil) hører hjemme i klosterølstilen triple. Humlen kommer fra Kent i England og Hallertau i Tyskland.
Lys gylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
Sterk søtlig aroma av belgisk overgjær, hvitt kandisukker, overmodne frukter og milde krydderier,
Smaken er søt, med et fint krydret preg og bra humle gjennom det hele – med rimelig sterke toner av hvitt kandisukker. Søt nok til å erstatte en søt dessertvin til mange finere matretter, men har også akkurat nok bitterhet til å unngå stempelet «klissensøt», og beholde noen forfriskende kvaliteter.

Hubertus Grøftøl

1622604_522264267893779_1484194939_n

Hubertus Bryggeri i Lesja drives av den habile nederlandske bryggeren Hubertus Huys, en ølentusiast med store ambisjoner, som ikke minst har sansen for øl i belgisk stil. Bakgrunnen for navnet Grøftøl vites ikke - vi håper han ikke mener at den som drikker ølet må ta veigrøftene til hjelp på hjemturen. Men siden alkoholstyrken er solid (stilmessig er dette en belgisk tripel), samtidig som ølet er farlig lettdrikkelig, kan det være lurt å holde inntaket på et moderat nivå.
Lys gylden farge på ølet, bare svakt disig inntil gjæren helles med mot slutten. Digert hvitt skum.
Søtlig men frisk aroma, hint av syltetøy og mildt krydder.
Da jeg smakte ølet første gang virket det nokså søtt, andre gang opplevdes det langt tørrere og friskere. Noen gode krydrede toner er det her, og humlen er godt merkbar (noe som ikke kan sies om enhver tripel). Hos vår referansegruppe på "Mandag i Annen" kom der mange bifallsytringer om dette ølet. Hubertus har ting på gang, ingen tvil om det.

Amager Secret Santa

beer_132551

Som navnet røper er Secret Santa et heftig juleøl, men vi tar sikte på å ha det tilgjengelig hele året! Vi gir straks ordet til de københavnske bryggerne i Amager Bryghus: «Ved juletid er det helt i orden at være hemmelighedsfuld og overraske hinanden. Og Amager Bryghus er ingen undtagelse, da vi gerne vil glæde jer. Gennem det seneste år har vi derfor holdt skjult, at vi har lagret en unik øl af quadrupel-typen i vores kælder. Vi har lagret den på egetræ og grannåle, og smagen går i den sødlige retning, mens næsen får tankerne hen på moden frugt, eg, slik og marcipan.
I samarbejde med vores hjælpenisser har vi dermed brygget det eksklusive bryg, du har her i hånden, og som er så julet, at selv Julemanden kun drikker den på de allerhelligste dage. Secret Santa er fyldt med de allerbedste råvarer. Der er ikke mange flasker Secret Santa, en øl så hemmelig, at den knapt nok eksisterer – så det var ikke med hjælpenissernes gode vilje, at vi fik lov til at udgive den. Flå den derfor ned af hylderne, hvis du skulle være så heldig at finde den. Du vil ikke blive skuffet, men måske en lille smule bimmelim, idet den holder hele 10,5% alkohol.
Ingredienser: Det gode kommunevand fra Amager, bygmalt, mørk sirup, kandissirup, rørsukker, humle og trappistgær.»
Våre notater:
Disig mørk brun farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Interessant aroma av grannåler, bær, julekrydder og eik.
Smaken er søt og eikepreget, og jeg kan ikke benekte at alkoholen er merkbar. Moderate toner av gran- eller furunåler, også mørke tørkede frukter, milde krydderier og brunt kandissukker. Varmende munnfølelse. Storartede og deilige saker, egentlig, men det er helt i orden å dele flasken på to eller flere personer.

Achel Extra Bruin

1374555475

Achel (eller Brouwerij der Trappistenabdij De Achelse Kluis, som er bryggeriets fulle navn) er det nyeste av de belgiske "ekte" trappistbryggeriene. Klosteret (som ble grunnlagt i 1686) måtte gjenoppbygges etter 2. verdenskrig, og salg av jordbruksprodukter og brygging av kvalitetsøl ble en viktig inntektskilde. I Norge har de nok vært mindre kjent enn de andre trappistbryggeriene, fordi de var senere med å få noen distribusjon her (Cardinal var først ute - selvfølgelig), og har heller ikke hatt det "eksklusive" hemmelighetsskremmeriet som har vært omkring Westvleteren. Nå har vi både Achel Blond og Bruin på 33 cl flasker (begge på 8%), og de er meget gode begge to - men "rosinen i pølsa" er nok likevel Achel Extra Bruin på 9,5%, som vi bare har på store flasker. Extra Bruin var opprinnelig et juleøl, og het da "de 3 Wijzen" ("De tre vise menn") - men nå er det tilgjengelig året rundt. Og kvaliteten er fortsatt på topp!
Brun farge på ølet, disig, med et digert off-white til beige skum.
Vinøs aroma, toner av mørke tørkede frukter, brunt kandisukker, eik, gammel tørr sherry.
Eikepreget og middels søt smak med en tørr avslutning. Igjen toner av tørket fiken, brunt kandisukker, og gammel og middels tørr sherry. Et humlet og eikepreget "bitt" i avslutningen.
Jo, du må gjerne trygle oss om en flaske Westvleteren til blodpris, men du får mer for pengene ved å kjøpe en Achel Extra Bruin. Bare så det er sagt.

Kasteel Donker

Kasteel-Donker

Kasteel (= castle, slott) Donker (= mørk) brygges av Brouwerij van Honsebrouck i Ingelmunster, Belgia. Det er et øl som jeg har smakt med stort velbehag på belgiske restauranter på så usannsynlige steder som Praha og Tenerife - da var det sannelig på tide at vi fikk det inn på Cardinal også. For dette er altså et øl i verdensklasse! Det kan lagres i årevis, men er også drikkendes nå.
Vakker dyp brun til rubinrød farge på ølet, høyt skum som ikke varer evig. 
Nydelig aroma av mørk malt, eik, gammel sherry, krydderier og lær.
Smaken er meget maltpreget og søt, med en varmende munnfølelse, elementer av julekrydder  og gammel sherry. Meget god - nam nam!

Leffe Tripel / Triple

783_bpm

Klosterølserien Leffe brygges av den multinasjonale bryggerigiganten InBev, og er svært etterspurte her på Cardinal. Mange gjester har også smakt dem i utlandet, og for noen har Leffe vært selve inngangsporten til kvalitetsølenes verden. Deres Blonde og Brune holder den norske importøren oss vanligvis forsynt med (selv om de er utsolgt i perioder), men da vi også hadde lyst på Tripel / Triple og Radieuse i vårt utvalg, måtte vi importere dem selv
Trippelen er disig gylden på farge, med et høyt og varig hvitt skum.
Sterk søtlig gjærpreget og fruktig aroma.
Smaken er søt, men ikke "klissensøt", gjærpreget og krydret (toner av kryddernellik), med rimelig bra malt og en anstendig humlebitterhet, som etterlater en behagelig ettersmak. Gir mersmak!

Leffe Radieuse

beer_2512

Enda et øl som vi har importert selv, fra Inbev sin belgiske klosterølserie Leffe. Radieuse betyr "strålende / glitrende", og Leffe-fansen vil mene at det er en passe betegnelsepå dette ølet.
Klar rødbrun farge på ølet, høyt og tykt off-white skum.
Aromaen er relativt moderat, men den som er der, er behagelig: Modne og tørkede frukter, bare et svakt hint av bondegård.
Smaken er preget av malt og krydderier,og munnfølelsen har en behagelig varme fra alkoholen.

Delirium Nocturnum

Delirium Nocturnum 2 (2)

Delirium Nocturnum (som vel må oversettes med «mareritt»Winking hadde vi visstnok inne en kort periode i 2008, men siden jeg ikke finner igjen omtalen fra den gang, måtte jeg nesten smake ølet på ny. Livet kunne vært verre …  Som sin mer kjente blonde søster Delirium Tremens brygges Delirium Nocturnum hos Brouwerij Huyghe i Melle, Belgia, og kommer i en etterlignet «gammeldags steingods» (glass, faktisk) flaske, som beskytter ølet godt mot lys.
Kastanjenøttfarget øl med et høyt og varig beige skum.
Herlig aroma av forskjellige frukter (hvorav flere tørkede) og krydderier, hint av bondegårdskjøkken.
Smaken er maltpreget med tydelige toner av mørke tørkede frukter og mildt krydder, noe brunt kandisukker og karamell, men ikke for søt. Bare et svakt innslag av fruktig syrlighet, bitterheten er lav. Delirium Nocturnum ligger så visst ikke an til å påføre deg mareritt av noe slag – bare lutter glede og fornøyde smil. Vi importerer den selv, og denne gangen skal vi forsøke å holde lenger på den i utvalget.

Scotch Silly

Scotch-Silly-combo-33

Nei, ølnavnet Scotch Silly har ingenting med tåpelige skotter å gjøre – Silly er en by i Belgia, og Brasserie de Silly kjenner dere nok fra før, gjennom den Saison som vi har hatt i mange år. Men det herværende ølet ølet er stilmessig en Scotch Ale, slik de ble brygget i Skottland i begynnelsen av 1900-tallet. Så hvorfor belgisk? Vel, flere skotske regimenter kjempet heroisk og med store tap i Belgia under 1 . verdenskrig (en historie som for øvrig gjentok seg under 2. verdenskrig), hvor lokalbefolkningen beundret dem for deres mot. Skottene hadde med seg sitt gode øl, som også belgierne fikk stor sans for. Dette var en tid da øl skulle ha fylde og smak, og ikke bare være en lett forfriskning. Siden har belgierne produsert Scotch Ale, også under kommersialismens heyday i Storbritannia på 1970-tallet (med tynt industriøl), hvor klassisk Scotch Ale faktisk ikke var å oppdrive i Skottland i det hele tatt. Nå brygger flere skotske bryggerier igjen klassisk Scotch Ale, men belgierne i Silly holder koken fortsatt! Så vi måtte selvsagt spesialimportere ølet deres til deg!
Mørk rav til kobber farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Søtlig aroma av malt, toffee og karamell, hint av frukt og eik, ganske så god.
Meget søt (men ikke «klissensøt»Winking og maltpreget smak, massevis av karamell, hint av eik og mørke frukter, moderat humle i avslutningen. Bør absolutt prøves – vi forventer ikke at dette skal bli ditt dagligøl, men sånn ca. en gang i uken synes vi du bør bevilge deg selv en flaske med dette snopet. Da har vi en avtale, ja?

Emelisse Blond

emelisse-blond

Fra nederlandske Brouwerij Emelisse i Kamperland har vi spesialimportert dette fatølet til deg - bare et par fat i første omgang, men vi har bestilt mer. Fra før har vi gjennom flere gode flaskeøl bevist at bryggerne hos Emelisse står for kvalitet. Til tross for navnet er Emelisse Blond ikke noen "belgisk blond" - den har tidligere vært kjent som Blond IPA, men er vel ikke den mest typiske IPAen heller, snarere en behagelig humlet golden ale eller pale ale.
Disig gylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat men god aroma av fruktig / sitrusaktig humle (C
ascade).
Middels tørr smak, med moderat fruktig og urteaktig humle. Dette er en bra og forfriskende sommerøl, som smaksmessig helt fornekter sin relativt betydelige alkoholstyrke, så ta det rolig! Igjen et øl som vi tror nesten alle vil like.

Alvinne Gaspar

gaspar-bottle

Belgiske ales særmerker seg oftest med andre kvaliteter enn kraftig humling, men når de nyskapende bryggerne i Picobrouwerij Alvinne først slår seg løs, spares der ikke på humlen heller. Gaspar er et eksempel på det, med en bitterhet på 115 IBU. Humletypene som er brukt er Magnum, Chinook, Columbus og Hallertauer Mittelfrüh.
Disig dypgylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig humle, særlig sitrus og tropiske frukter, hint av furutrær.
Høyt kullsyrenivå i munnen. Smaken er meget søt med et krydret preg av belgisk overgjær, men den er også meget bitter. Distinkt humlepreg gjennom det hele. Ettersmaken er svært bitter, nesten medisinsk. Heftige saker – og du får faktisk lyst på MER!

Satan Red

satan-red

Satan Gold har lenge vært en av våre storselgere - den litt mørkere broren Satan Red har solgt litt langsommere - ikke så rart, siden den var falt ut av "Ølboken" vår! Det får vi altså rettet på nå. Vi innrømmer glatt at første gangen kjøper nok folk Satan-ølene mest på grunn av det "kule" navnet. Men andre (og tredje og fjerde) gangen kjøper folk dem fordi det er fantastisk GODE ØL! Kule navn selger én gang, kvalitet selger mange ganger. Sånn er det heldigvis ennå. Det er belgiske De Block Brouwerij i Peizegem som står bak Satan-ølene. Her er der egentlig bare en ting å si: Satans gode øl!
Rødlig rav farge på ølet, svakt disig, med et digert off-white skum som varer "i det uendelige".
God fruktig og krydret aroma.
Krydret smak også, toner av eik, noe karamell og frukt. Godt! For Satan, jeg tror jeg tar en til!

Palm Dobbel (Magnum)

Cardinal Stavanger

Det belgiske Brouwerij Palm har drevet på med sitt siden 1747. De holder til i den lille landsbyen Steenhuffel nordvest i provinsen Flamsk Brabant. Tidligere het bryggeriet "Den Hooren" (det betyr forhåpentligvis ikke det du tror!), men siden alle kalte det "Palm", ble dette det offisielle navnet i 1975. Deres "Dobbel" kadde vi for no en år siden i den litt uvanlige flaskestørrelsen 30 cl, nå har vi den på minst like uvanlige 1,5 liters magnumflasker. Disse lanseres hvert år foran julesesongen, men innholdet er høyst drikkbart hele året. Ølet har en alkoholstyrke på 6,0%. (Hvorfor det skrives "Dobbel" med o som på norsk og ikke "Dubbel" med u som er offisiell nederlandsk, nei det vet jeg ikke - men "Dobbel" er kanskje lokal flamsk dialekt?) Den overgjærede øltypen "dubbel" (opprinnelig en klosterøltype) er alltid brunlig av farge og "rund" på smak. 
Fin rødbrun farge på ølet, bra off-white skum.
God aroma av lettrøstet malt med noe karamell, frukt og krydder.
Rund og deilig smak, igjen av lettrøstet malt med et lett anslag av frukt og krydder, hint av gjær. Moderat bitterhet.
Ølet så lettdrikkelig og "koselig" at jeg ikke med min verste forestillingsevne klarer å se for meg at noen av våre gjester kan mislike det, hvis de liker øl i det hele tatt. De måtte i så fall være at de ville ha enda MER av de gode smakselementene.

HaandBryggeriet Blondie

Cardinal Pub

Det er 2012-utgaven av Blondie fra HaandBryggeriet i Drammen vi har fått på fat nå. En annen utgave av Blondie ble brygget i 2010, den var sterkere, søtere og "tyngre på labben", mens årets utgave holder "norsk butikkstyrke" og er naturlig nok både tørrere og lettere i kroppen. Men inspiasjonen til Blondie kommer fortsatt fra Belgia.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Ganske sterk aroma av belgisk overgjær, fruktige og krydrede toner.
Forfriskende smak, ikke for søt. Belgisk overgjær igjen, men preget er nå klart mer krydret enn fruktig. Lett munnfølelse. Gir mersmak!

Hornbeer / Kissmeyer Smoked Tripel Kisshorn

tumblr_mecq091LZy1rkeotlo1_1280

Her overlater vi først ordet til den godeste Fogh Rasmusssen i det danske bryggeriet Hornbeer:
"
Et samarbejdsbryg mellem Anders Kissmeyer og Hornbeer. Vi har ikke været helt tro mod stilarten “Belgisk Tripel” – vi synes lige, at man skal kunne se og smage, at vi har været her. Anders har haft gang i røgovnen – den har været tændt op 20 gange, for at vi havde tilstrækkeligt med røgmalt. Ja, og så har vi altså brugt lidt mørkere malte end normalt til Tripel. Men gæren er ægte belgisk trappist. Den er gæret ved moderat temperatur for at sikre så “ren” en smag som muligt. Øllet er blevet som vi ønskede. Ravfarvet og med en fin duft og smag fra den røgede malt. Den er temmelig kompleks, og vi er sikre på, at den fint tåler en længere lagring under gode forhold. 
Og hvornår drikker man den så ? Bedst i godt selskab og måske med lidt røget mad. Husk lige vand til."
Våre egne smaksnotater:
Uklar brun farge, helles i glasset meget brusende med et digert beige skum.
Sterk søtlig aroma med fruktige toner, i en merkelig blanding med enda sterkere toner av røkt kjøtt.
Smaken er søt, med toner av kandisukker og karamell, som snart overdøves av sterke toner av røkt kjøtt. Sært - et øl for "de spesielt interesserte".


(50 cl flaske, 8,6%).

Warwik Sankt Nicolai Trippel

Cardinal Stavanger

Ny på fat er Sankt Nicolai Trippel fra Warwik Bryghus i Varde, Vestjylland (Warwik var middelalderens navn på Varde). Siden Warwik Bryghus bare brygger lagerøl selv, har de fått brygget sine overgjærede øl i belgisk stil hos De Proefbrouwerij i Lochristi, Belgia. Vi er er første pub i Norge som har disse ølene på fat, så vidt vi vet.
Disig dyp oransje til rav farge på ølet (litt mørkere enn mange andre tripler, altsåWinking, tett og fint off-white skum.
God maltpreget og krydret aroma, toner av bakeri, tørkede fiken, karamell og brun kandisukkersirup.
Smaken er også maltpreget og relativt søt (selv til å være en trippel), med rikelig karamell og kandisukker, mørke tørkede frukter og milde krydrede toner. Myk og behagelig å drikke!

Warwik Sankt Jacobi Dubbel

beer_70882

Warwik Bryghus holder til i Varde i Vestjylland (Warwik var middelalderens navn på Varde). Der brygger de sine undergjærete øl selv, men de overgjærete ølene i belgisk klosterstil får de brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia (bryggeriet hvor også Mikkeller brygger mange av sine øl, så kvaliteten på arbeidet er der ikke noe å si påWinking. Sankt Jacobi Dubbel, som vi nå har på fat som første pub i Norge, er et av disse belgiske ølene. Hele 6 malttyper er brukt i bryggingen.
Disig brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aromaen har toner av karamell og modne røde bær, hint av mildt krydder.
Smaken er myk og middels søt, toner av brunt kandisukker og mørke frukter, hint av mildt krydder igjen (men ikke så uttalt som i noen andre belgiske dubbels). Meget lettdrikkelig for sin styrke.

Mikkeller Belgian Tripel

MikkellerBelgianTriple

Mikkeller Belgian Tripel har vi på fat, den hadde også en gjesteopptreden i fjor. Mikkel Borg Bjergsø (som gjestet Cardinal "in person" i vår) har brygget den på De Proefbrouwerij i Belgia - opprinnelig for det italienske markedet, men tripelen viste seg å bli så populær at også flere har fått del i den.
Disig dypgylden til rav farge på ølet, bra hvitt skum.
Herlig fruktig og krydret aroma, toner av brunt kandisukker, hint av tobakk.
Smaken er rimelig "krydret" med en betydelig fruktig og maltet sødme, også en viss fruktig syrlighet. Ikke fullt så lett i kroppen (for sin styrke) som endel andre tripler er, denne har et tydelig nærvær av humle og alkohol. Interessant og sofistikert - meget god!

Amager The Sinner Series Lust

6233262953_f6f257b267_z

Så er turen kommet til vellyst / begjær (engelsk: Lust) i Amager Bryghus sin serie viet til «De 7 Dødssynder». Og da overlater vi igjen ordet til bryggeriet:
«Denne stærke belgiske ale er så sødmefuld, at vi ikke er bange for at kalde den for rendyrket begær på flaske. Under brygningen blev stemningen så løssluppen, at brygger Jacob og brygger Morten brød ud i store mængder spontane kindkys til hinanden. Hvis ikke Thomas Schön var dukket uanmeldt op, var det sikkert ikke stoppet ved kindkyssene. Denne øl er så vellystig, at vi ikke garanterer for følgerne, hvis du serverer den for kæresten i stearinlysenes skær: det kan meget vel ende i en langvarig forsørgerpligt. Vi har brygget en øl med de mest sensuelle sukre, vi kunne finde i Netto,
og så har vi krydret den med velrenommerede afrodisiaka som spansk flue, østers og pulveriseret hjortepenis. Eller osse er vi bare fulde af løgn …
Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det ...»
Nåvel, dette er våre mer nøkterne kommentarer:
Kobber til dypbrun farge på ølet, klar først, disig når gjæren helles med mot slutten. Høyt skum, svakt off-white.
Behagelig maltpreget aroma med toner av karamell og brunt sukker, hint av mildt krydder.
Meget søt smak, rikelig med karamell, brunt kandisukker og melasse, hint av sjokolade og mildt krydder. Så er da også ølet faktisk tilsatt både demerarasukker og kandisukkersirup, og brygget med malttypene pilsner-, cara-münchener -, melanoidin-, hvete- og sjokolademalt. Krydret og moderat humlet (Northern Brewer og Saaz) avslutning. Ølet er gjæret med trappistgjær.
Jo, vi vedgår gjerne at Lust er et øl det går an å la seg forføre av, når man først har fått sansen for søtsaker …

HaandBryggeriet Ardenne Blond

large_HaandBryggerietArdenneBlond

Ardenne Blond fra HaandBryggeriet i Drammen har navnet sitt fra fjellkjeden (etter norsk målestokk: åsene) Ardennene i det sydøstlige Belgia. Stilmessig har dette ølet fått med seg noe av det beste både fra øltypene belgisk blond, saison, witbier og triple. Forvirret? Neida, etter en flaske eller to av denne faller alt på plass!
Disig lys gylden farge, høyt hviit skum. Behagelig aroma av belgisk overgjær og krydderier, særlig koriander (som da også er en faktisk ingrediens). Også noen fruktige toner.
Lett og behagelig munnfølelse for sin styrke. Smaken er distinkt krydret (koriander igjen), men ikke overdrevet. Noe frukt igjen. Moderat humle i avslutningen.
En av våre favoritter!

Jolly Pumpkin Oro de Calabaza

oro_de_calabaza__29774_zoom

Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, er mester for ølet Oro de Calabaza, som stilmessig er en mellomting mellom nordfransk bière de garde og belgisk sterk ale. Hvorfor de har valgt spanske navn på flere av ølene sine vet jeg ikke - kanskje fordi ølforbildet Belgia en periode var underlagt Spania, eller (mer sannsynlig) bare fordi de synes det ser kult ut? Ølet har vært lagret på eikefat, og er ettergjæret på flasken.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
Herlig fruktig og krydret aroma, som også bærer med seg sterke toner av "bondegård" / kontrollert villgjær og hvitvinseddik.
Smaken er like herlig, med krydrete og fruktige toner, noe syrlighet, og et humlet og pepperaktig "bitt" i avslutningen. Ekstremt lettdrikkelig og forfriskende for sin styrke. Dette kommer til å gå unna!

Nøgne Ø Blonde

Cardinal Stavanger

Dette ølet fra Nøgne Ø ble første gang brygget spesielt for Skralfestivalen 2008 (musikkfestival m.m.) i Grimstad, den holdes på Groos, et fint strandområde med campingplass og mere til, som er velkjent for mange rogalendinger. Ølet het da Kos på Groos (vi har hatt flasker av dette fram til nåWinking, men da bryggeriet bestemte seg for å la ølet gå inn i sitt faste utvalg, skiftet det navn til Blonde (med bare mindre justeringer av oppskriften).
Typemessig er dette nærmest en blond "belgisk" ale, med noen karaktertrekk som du finner igjen henholdsvis i bryggeriets Saison og Wit. Som alle NØs øl er det flaskekondisjonert. Ingrediensene inkluderer hvetemalt, vanlig pilsnermalt av bygg, Crystal humle, koriander og belgisk overgjær.
Uklar lys gylden farge, høyt hvitt skum.
Herlig aroma av koriander og alle de vante elementene fra den belgiske gjæren.
Smaken har et distinkt krydret preg gjennom det hele, en beskjeden fruktighet bærer med seg toner av sitrus og banan, korianderen dominerer, men der er også en betydelig humlebitterhet. Ølet skal angivelig bare ha 20 IBU (International Bittering Units), som er ganske moderat - på meg virker det bitrere, men jeg blir kanskje narret av korianderen? Avslutningen er i alle fall både tørr og ganske bitter (men langt fra ekstrem), og ettersmaken varer lenge. Dette er definitivt øl av en ganske annen kvalitet enn den industripilsen du får kjøpt på musikkfestivaler flest!

La Rulles Brune

la_rul11

La Rulles Brune (fra Brasserie Artisanale de Rulles) har undertittelen «Stout de Gaume», men noen stout er dette ikke – det er en typisk belgisk brun ale. Gaume er regionen syd i Belgia der byen Rulles ligger. Med fire malttyper og moderat humle er det naturlig at malten står i fokus, men det er ikke noe tungt øl vi har for oss.
Ganske mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
God aroma av brun malt og mildt krydder, ferskt brunt brød, noe karamell og brunt kandisukker.
Smaken har toner av de samme elementene som aromaen, men er ikke særlig søt. Lav bitterhet. Relativt lett i kroppen, og meget lettdrikkelig. Den store flasken er akkurat passe!
 

La Rulles Blonde

Bo La Rulles blonde 75

En belgisk blond på respektable 7%, det lar seg vel høre? La Rulles Blonde (fra Brasserie Artisanale de Rulles) blir ikke gammel i den store 75 cl flasken, straks korken er vippet av.
Blekgul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Behagelig og innbydende aroma, mildt krydrete og fruktige toner.
Smaken er middels søt og moderat krydret, toner av hvitt kandisukker, bra humle i avslutningen. Ikke dårlig dette her – men så er det da også langt mellom dårlige øl fra «Ølparadiset Belgia».

La Rulles Triple

Bo La Rulles triple 75

Belgiske La Rulles Triple (fra Brasserie Artisanale de Rulles) kommer i stor flaske, men som med de andre ølene fra dette bryggeriet «treger» du ikke på flaskestørrelsen.
Gylden farge på ølet, svakt disig, med høyt hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma med tydelige krydrete toner, også noe frukt og lys sirup.
Smaken er middels søt og distinkt krydret gjennom det hele, litt frukt også. Tydelig humle i avslutningen. Meget lettdrikkelig for sin styrke.
En fin triple!

La Rulles Estivale

Bo La Rulles estivale 75

Brasserie Artisanale de Rulles ligger altså i den lille byen Rulles, og vi befinner oss da i den fransktalende delen av Belgia. Ølene deres kommer på store flasker, men smaker så godt at flasken slett ikke føles stor særlig lenge …. Fire forskjellige øl har vi tatt inn i serien La Rulles, og Estivale er nok det som i minst grad smaker «typisk belgisk». Det ble første gang brygget som et jubileumsøl da bryggeriet fylte 5 år, i 2005, og har siden blitt en fast gjenganger i sortimentet. I følge bryggeriet smaker det aller best om sommeren, men vi drikker det med glede hele året!
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Herlig aroma av fruktig amerikansk humle, også noen toner av furu.
Ganske lett i kroppen. Smaken er dominert av amerikansk humle fra begynnelse til slutt, toner av frukt og furu, bitter avslutning men ikke overdrevet. Stilmessig ligger Estivale nærmere en American Pale Ale enn en belgisk ale, om enn ølet er brygget i Belgia aldri så mye.
Forfriskende og godt!

Lervig Saison du Soleil

Cardinal Stavanger

Lervig Saison du Soleil, som vi når har fått på fat som den første pub i verden, er et øl i belgisk "bondegårdsstil", men er brygget med amerikansk humle, og en uortodoks tilsetning av røde pepperkorn. 6,3% alk. Som navnet sier er det et øl for den (forhåpentlig) solrike årstid. Gylden farge, høyt hvitt skum. Deilig fruktig og krydret aroma, toner av appelsinskall, koriander og pepper. Smaken er frisk og behagelig, med tydelige toner av sitrus og pepper, men jeg hadde kanskje forventet mer bitterhumle i avslutningen. Som det er, så er dette et godt øl som skiller seg ut fra mengden. Og jeg synes ikke de røde pepperkornene dominerer for mye!

8 Wired The Sultan Belgian Style Quadrupel

snadder på Cardinal

Danske Søren Eriksen i 8 Wired Brewing på New Zealand er mannen bak The Sultan, som han har brygget i flere utgaver helt siden siden sine tidligste hjemmebryggerdager. Opprinnelig het ølet The Sultan of Swing, men supergruppa  Dire Straits var neppe begeistret for at han knabbet navnet på en av låtene deres. Men årsaken til ølnavnet ligger egentlig i en av ingrediensene, nemlig sultanas (= lyse rosiner). Humlen er newzealandske Pacific Jade, malten er Pilsner, Aromatic, Special B, Dark Crystal og hvete. Det er også brygget med noe mørkt belgisk kandisukker og brasiliansk råsukker, og gjærtypen er nordfransk saison.
Uklar mørk brun farge på ølet, moderat men varig off-white skum.
Moderat aroma av lyse rosiner, eikelagret hetvin, rom-rosin og likørfylt konfekt.
Smaken har preg av treverk / eik, med toner av rosiner og andre mørke tørkede frukter, men er ikke på langt nær så søt som man kunne frykte. Humlen er meget moderat.
Et bra øl som er lettdrikkelig for sin betydelige styrke – kanskje ikke helt med den samme kompleksitet som f.eks. de sterkeste trappistølene, men så avgjort verd å prøve.

Lucifer


Bibelens Lucifer er den falne engel, vanligvis ansett som synonym med mannen med horn i pannen og glødende gaffel, der han hersker over sjøen av ild og svovel, hvor alle øldrikkere og andre vellystige har reservert plass, i følge de sakkyndige. Vel, vi tar sjansen, og har til overmål importert det belgiske ølet Lucifer, som nå brygges hos Brouwerij Het Anker i Mechelen. Så fryktelig djevelsk synes vi vel ikke ølet er, selv om alkoholprosenten bør behandles med en viss respekt.
Meget blek gul farge på ølet, disig mot slutten av flasken, digert kritthvitt skum.
Aromaen har toner av grønne epler, belgisk overgjær og krydderier.
Smaken er ganske forfriskende for sin styrke og moderat krydret, toner av grønne epler igjen, også toner av hvitt kandisukker og sukkertøy, mens ettersmaken ikke er så imponerende langvarig. Serveres kald, og sklir skremmende lett ned hos alle falne engler, samt hos oss som ikke engang har følt englevingene krible på ryggen.

Judas


Med navnet "Judas" forkynner dette overgjærede ølet fra Alken-Maes bryggeriet i Belgia med all mulig tydelighet at det har "forræderiske egenskaper". Lyst, klart, lett og uskyldig ser det ut, men med 8,5% alkohol kan "forræderiet" slå til før du aner det. Noen få flasker av denne, og "anyone is anybody's", som engelskmennene uttrykker det. I følge bryggeriet er dette et "ondskapsfullt øl - som gir guddommelig glede". Og så får bare navnet anstøte dem som så inderlig gjerne VIL ta anstøt av mest mulig i denne tilværelsen ...
Lys og klar gylden farge på ølet, høyt og varig skum.
Deilig krydret og fruktig aroma.
Myk munnfølelse. Noe sødme og frukt i smaken, den høye alkoholprosenten er forræderisk godt skjult. Vel, du får en anelse om at dette ølet er sterkere enn gjennomsnittet, men ikke 8,5% ... Hint av krydder. Overraskende moderat humle og beskjeden ettersmak.
Bør serveres kald.

Affligem Tripel


En klassisk tripel fra Brouwerij Affligem i Opwijk, Flamsk Brabant, Belgia.
Helles i glasset med et digert hvitt skum, som bare langsomt gir plass til et gyldent øl.
Behagelig og stiltypisk aroma av belgisk overgjær, frukt og et mildt krydret preg.
Smaken er frisk og fruktig, igjen med et mildt krydret preg, alkoholen er merkbar men ikke overveldende. Moderat sødme, avslutningen er svakt pepperaktig, med moderat humle.

Meget kurant vare!

Bush Ambrée


Bush Ambrée (i noen land kjent som Scaldis Ambrée) brygges hos det familieeide Brasserie Dubuisson i Pipaix, Belgia. De har holdt på siden 1769, så erfaringen er der ikke noe å si på.
Rav farge på ølet, høyt og fluffy varig hvitt skum.
Vinøs tørr sherry-lignende aroma, elementer av eik og lær også.
Smaken er igjen sherry-lignende, medium tørr (eller medium søt, om du vil), masser og masser av eik, hint av tysk "Weinbrand", varmende munnfølelse som forventet av et øl med 12% alkohol, men ølet føles ikke ubehagelig alkoholdominert. En substantiell humlebitterhet i avslutningen balanserer sødmen fint.
Den spiller i ølets Premier League, denne her! Med tabellposisjon nær toppen! Ja, det er vel bare
Bush de Nuits og Bush Prestige fra samme bryggeri som kan konkurrere.

De Dolle Oerbier Nat & Straf


"De gale bryggerne" i De Dolle Brouwers, Belgia, har Oerbier (= Urøl) som sitt mest kjente produkt. "Nat & Straf" har forøvrig ingenting med natt og straff å gjøre, men betyr "vått og sterkt", to vesentlige egenskaper for et skikkelig godt øl!
Glasset fylles fullstendig av et enormt beige skum, og det brune ølet kommer bare langsomt til syne. Det tar flere minutter før skummet har lagt seg såpass at det går an å drikke av glasset - det anbefales vide glass for at dette ikke skal trekke for lenge ut.
Intens fruktig aroma med toner av bær, også noen eikete, krydrete og vinøse toner.
Smaken har en mektig maltsødme og intenst vinøse toner, varmende munnfølelse. Toner av eik og bær igjen.
Rett og slett et fabelaktig godt øl!
 

Bush de Nuits Cuvée Speciale 2010


Der går fortsatt gjetord om den legendariske Bush Prestige fra belgiske Brasserie Dubuisson i Pipaix, som vi hadde inne tidligere (og forhåpentlig får spesialimportert igjen). I likhet med denne er Bush de Nuits (Cuvée Speciale 2010) lagret på eikefat i 6 - 7 måneder. Men Bush de Nuits (som i basisølet er basert på juleølet Bush Noël) har vært lagret på Bourgogne-fat fra den verdensberømte "Nuits St. Georges"-vingården. Finere blir det bare ikke, og resultatet er en ale med ekstraordinær kompleksitet og dybde. (Bush-ølene er i noen land kjent som Scaldis, for ikke å bli forvekslet med en amerikansk eks-president.) Brasserie Dubuisson fra 1769 er det eldste bryggeriet i Vallonie (den fransktalende delen av Belgia), og har ligget på samme sted hele tiden. Det var lenge bare et beskjedent gårdsbryggeri, som forsynte landsbyen og de nærmeste omgivelsene med øl - først i 1931 ga familien opp gårdsdriften og ble bryggere på heltid.
Bush de Nuits kommer i en meget stilig "champagne"-flaske. Fargen på ølet ligger (avhengig av lyset) mellom dypgylden, rav og brun. Høyt kremfarget skum.
Nydelig vinøs aroma, toner av eik og skogsbær, hint av bondegårdshus.
Vinøs, eiket og velbalansert smak, med moderat men tilstrekkelig humle. Ekstremt lettdrikkelig for sin styrke.
Dette er bare SÅÅÅ bra! (Og ja, i hele Norge får du den bare hos oss!)
 

Mikkeller Nelson Sauvignon


Danske Mikkeller har igjen vært på De Proefbrouwerij i Belgia, og brygget der det sterke spesialølet Nelson Sauvignon. Ølet er oppkalt etter den nye newzealandske humletypen Nelson Sauvin - som egentlig skulle hett Nelson Sauvignon, fordi smaken kan gi assosiasjoner til hvitvinsdruen Sauvignon Blanc. Men da protesterte hvitvinsprodusentene, kan du vite, og så ble altså Sauvignon til Sauvin. Men Mikkeller bryr seg fint lite om vinbøndenes såre tær, og har her gitt humlen dens "rette" navn. Og den er selvsagt brukt som enehumle i dette ølet, det vil si både som bitter-, smaks- og aromahumle.
Så sterke øl som dette pleier å være ganske søte og tunge, men Mikkeller har tilsatt ekstra enzymer både under mesking og gjæring (ja, han har "juksa litt") for å oppnå maksimal utgjæring, og dermed fått et relativt "tørt" øl som både er "crisp" og lettdrikkelig. Og selve gjæringen er et kapittel for seg - her har ølet først gjæret med vanlig overgjær, så med både champagnegjær og "villgjæren" brettanomyces. Så har ølet fått lov å ligge og modnes 3-5 måneder på hvitvinsfat (eikefat) fra det østerrikske vingodset Kollwentz, før det tappes på 75 cl "champagne"-flasker og får utvikle et ekstra høyt kullsyreinnhold.
Uklar oransje til rav farge på ølet, med et digert skum, svakt off-white.
Intens og god krydret aroma av brettanomyces ("bondegårdskjøkken") og Nelson Sauvin humle.
Pirrende krydret og frisk smak, toner av stikkelsbær, hvite druer og brettanomyces.  
"Very sophisticated!"

Floreffe Prima Melior



Floreffe
-serien med klosterøl har vi hatt et par av tidligere, nå slår vi til med den sterkeste i serien, Prima Melior - spesialimportert for deg. Floreffe-ølene (og flere andre ølserier) brygges hos Brasserie Lefebvre i Quenast, Belgia.
Meget mørk brun farge på ølet, digert beige skum.
Sterk krydret aroma, spesielt sterke toner av anis (samt noe koriander), også toner av karamellmalt og brunt kandisukker.
Smaken har toner av brunt kandisukker, brun malt og krydderier, dominant anis igjen. Ikke for søt. Meget moderat humle.
Hvor godt du liker Prima Melior vil sikkert avhenge av din toleranse for anis - men vi konstaterer at mange amerikanske og europeiske ølkjennere er kjempefornøyde!

Grottenbier Bruin


Igjen et øl vi er kjempestolte over å ha fått i hus: ølguruen Michael Jackson (nei, ikke den Michael Jackson) utropte i sin tid det belgiske Grottenbier Bruin til et av verdens 10 beste øl. Og Cardinals egne ølguruer er enige med ham! Som navnet forteller særmerkes ølet ved å ha vært lagret i flere måneder i grotter (nedlagte mergelgruver) i Kanne i Belgia og Valkenburg i Nederland. I disse grottene, dypt under bakken, er temperaturen konstant 11 grader C, som er ideelt for modning av  et overgjæret øl som dette. Ølet ble i sin tid skapt av Pierre Celis, mannen som ellers er mest kjent for å ha gjenopplivet witbier-stilen. Men Grottenbier er ingen witbier, det er nærmest en abbey dubbel. Det ble lenge brygget hos De Smedt, men de siste årene har det blitt brygget hos det anerkjente Brouwerij St. Bernard i Watou, som også produserer St Bernardus-ølene (som vi også har). Fram til 1992 hadde dette bryggeriet trappistøl-status, men mistet denne fordi bryggingen foregikk utenfor klostermurene, og fordi en kommersiell brygger hadde den reelle kontrollen. Men ølene holder fortsatt trappistøl-kvalitet, selv om formalitetene ikke er i orden, så for meg er de trappistøl så gode som noen.
Grottenbier er disig brunt på fargen, med et høyt off-white skum. Høyt kullsyrenivå.
Storartet vinøs aroma, toner av eik, brunt kandisukker, krydderurter, røde bær, tørkede frukter og lær.
Behagelig eikepreget smak med noe karamellmalt og brunt kandisukker, vinøs karakter. Toner av krydderurter (som ølet faktisk er tilsatt), velbalansert humle. Berre lækkert!

Delirium Red


Fra før er Delirium Tremens, Delirium Nocturnum og Delirium Christmas velkjente øl på Cardinal - og for bare 1 år siden introduserte Brouwerij Huyghe også Delirium Red. Den har vi nå fått inn, som de første i Norge. Delirium Red er et fruktøl, men som de andre Delirium-ølene har den en voksen alkoholprosent. Foruten de vanlige ølingrediensene er den brygget med kirsebær, kirsebærjuice, hyllebærjuice, sukker, smaksstoffer og søtstoff. 
Disig rød farge på ølet, høyt rosa skum.
Sterk aroma av kirsebær og hyllebær, toner av mandler og marsipan.
Smaken er søt, med sterke toner av kirsebær og hyllebær som forventet, men også med en uventet småskarp bitterhet i avslutningen. Alkoholen er godt skjult.

St Feuillien Brune


Belgiske Brasserie St-Feuillien holder til i småbyen Le Rœulx (både bryggerinavnet og bynavnet krever antagelig fransk grunnfag med laud for å uttales korrekt, men vi skal prøve å være behjelpelige uansett hvordan du uttaler det). Deres øl har lenge vært storselgere i Danmark og en rekke andre land, og nå har vi endelig fått spesialimportert dem til Cardinal!
Deres
Brune hører nærmest til klosterølstilen dubbel, og er et særdeles likandes øl.
Kastanjenøtt farge på ølet, høyt off-white til beige skum.
Vinøs aroma, toner av god rødvin, karamell og krydderier.
Maltpreget smak hvor sødmen er fint balansert med anstendig humle. Elementer av karamell, lakris, mørk konfekt og noen krydderier. God varmende munnfølelse.
Dette er et øl som du sannsynligvis kommer til å kjøpe mer enn én gang - men det trenger ikke nødvendigvis være samme kvelden. Gled deg - så lenge beholdningen rekker ...

St Feuillien Blonde


En uvanlig belgisk blond ale fra St Feuillien her. Blonde er som navnet sier lyst og lett (for sin betydelige alkoholstyrke), men er også markert krydret i karakteren.
Klar blekgul farge på ølet, høyt og varig hvitt skum.
Aromaen har tydelige toner av anis og andre krydderier (noen av dem må være faktiske tilsetninger i ølet).
Lett i kroppen og forfriskende for sin styrke. Smaken er ikke for søt, og har også sterke toner av anis, noe som ikke forekommer ofte i så lyse øl. Hvor godt du vil like det, tror vi avhenger av hvor glad du er i anis - noen som har smakt det, synes slett ikke anisssmaken er påtrengende i det hele tatt, mens andre synes det "bare" smaker anis. Hvis du hører til dem som ellers gjerne nyter et glass pastis med vann en stille ettermiddagstime i Provence, så vil gjerne St Feuillien Blonde bli ditt favorittøl heretter?

St Feuillien Triple


St Feuillien Triple er et av flere nye belgiske øl vi har spesialimportert, og du trenger ikke mer enn en moderat interesse for øl for å skjønne hvorfor, straks du smaker det.
Klar lys gylden farge på ølet, blir uklart først når gjærrestene helles med mot slutten. Høyt hvitt skum.
Meget fin aroma med preg av belgisk overgjær, frukter, krydderier, hestestall og noe eik.
Smaken er innledningsvis søt, krydret og gjærpreget, med anstendig humle. Lett i kroppen for et øl av denne styrken, alkoholen er godt skjult. Ettersmaken er tørr med en viss humlet og krydret bitterhet.
En bra triple dette her!

La Guillotine


Guillotinen, selve symbolet på de dystrere sidene ved den franske revolusjon, er selvsagt inspirasjonen for det belgiske ølet La Guillotine, som kommer i en imitert steintøyflaske, og er brygget av Brouwerij Huyghe. Stilmessig ligger det nær en triple.
Glasset fylles fullstendig av et digert hvitt skum, og det gyldne ølet under kommer bare langsomt til syne.
Sterk og "typisk belgisk" søtlig aroma, med gjærpregede, krydrete og fruktige toner.
Smaken er også krydret, middels søt og "typisk belgisk", med distinkt humle i avslutningen. Varmende munnfølelse. Det skal ikke så mange flasker til av La Guillotine, før du mister hodet fullstendig ...

De Molen Heen & weer


Heen & weer betyr "fram og tilbake", og det kan utvilsomt gå både fram og tilbake i en bryggers tilværelse. Men med dette kvalitetsølet, en tripel i tilnærmet belgisk stil, har utvilsomt det meste gått framover for nederlandske Brouwerij de Molen. Og når det meste går framover også for Cardinal for tiden, skyldes det nettopp at vi har så mange kvalitetsøl å by på!
Rav til oransje farge på ølet, moderat off-white skum.
Meget god aroma, hint av eik, honning og koriander. (Ja, ølet er faktisk tilsatt koriander.)
Søtlig smak, toner av honning, melasse og koriander, hint av eik. Godt!
 

Jolly Pumpkin Noël de Calabaza Jolly Pumpkin Noël de Calabaza



Jolly Pumpkin Artisan Ales
(fra Dexter, Michigan) kjører et konsekvent løp med alle sine øl modnet på eikefat (brukte vinfat) og sekundærgjæret med villgjæren brettanomyces, i en meget fri tolkning av "belgiske" øltyper. Ølene er også ettergjæret på flasken. Deres juleøl Noël de Calabaza er intet unntak fra regelen.
Disig mørk brun farge på ølet, digert off-white skum.
Sterk syrlig aroma av rødvinseddik, sitron, bondegård, krydder og humle.
Sur smak, noe malt, hint av brunt kandisukker, eik og moderat humle.
Det er nok først og fremst brettanomyces-tilhengerne som blir ekstatiske av denne.

Jolly Pumpkin Maracaibo Especial


Jolly Pumpkin Artisan Ales i Dexter, Michigan, har laget sin egen helt spesielle vri  på "belgiske" brune ales; Maracaibo Especial - Special Brown Ale. Som alle andre øl fra dette bryggeriet er det sekundærgjæret med en dose brettanomyces, og har vært lagret en tid på eikefat. Det dreier seg selvsagt om "levende" øl, som er ettergjæret på flasken. Maracaibo er brygget med en dose kakao og og skall av søte appelsiner, og er krydret bl.a. med kanel.
Disig rav til brun farge, digert off-white skum.
God fruktig aroma (spesielt appelsiner), toner av kanel. Kakaoen hadde jeg neppe klart å identifisere om jeg ikke visste at den var der. Også hint av epler og bondegårdskjøkken.
Smaken er syrlig og eikepreget, med fruktige og krydrete toner, og distinkt humle i avslutningen.
Et interessant og uvanlig øl!

Nøgne Ø Oak´d Brun


Da Nøgne Ø i Grimstad lanserte sin Brun, ble den ansett som et av bryggeriets mildeste øl. Nå byr de imidlertid på en eikelagret versjon, Oak'd Brun, som også ble blandet med en ikke nærmere angitt mengde av deres Imperial Brown Ale, før lagringen på eikespon. Og det kjennes på smaken!  Vi har den bare som fatøl.
Mørk brun farge, moderat beige skum.
"Parfymert" aroma, toner av kokosnøtt / kokosolje, vanilje, eik og sjokolade.
Smaken er ikke særlig søt, men har også toner av kokos, vanilje og eik. Meget moderat humle.

Kinn Bøvelen


Å dømme etter etiketten på dette ølet fra våre venner i Kinn Bryggeri i Florø, er "Bøvelen" lokal dialekt for en viss mann med horn i pannen og glødende gaffel. Ølstilen hører derimot hjemme i det langt frommere klosterlivet, det er nemlig en "abbey triple" i belgisk stil vi har med å gjøre her.
Disig gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Meget god søtlig fruktig og krydret aroma, stiltypiske toner av belgisk overgjær. Også et hint av bondegårdshus.
Smaken er fortsatt ganske søt (søtere enn en del andre av våre triples), og ølet vil derfor sannsynligvis bare utvikles positivt med noen års kjellerlagring. Men bevares, Bøvelen smaker godt allerede nå, så hvorfor ta sjansen på å vente? Igjen stiltypiske krydrete toner, samt det umiskjennelige preget av belgisk overgjær. Og noe bitterhet i avslutningen er der også, slik at det ikke bare dereier seg om sødme.
Siden ølet er på 9,5%, er det ingen skam å dele den store flasken på 2 personer.

Bocq Gauloise Blonde


I serien med "galliske" øl fra belgiske Brasserie du Bocq har vi også fått Gauloise Blonde, som til tross for 6,3% oppleves som et lett og forfriskende øl i typisk belgisk og nordfransk stil. Nærmest en daglig styrkedrikk for de tapre gallere, altså. Maltekstraktinnholdet er 14%.
Disig lys gul farge, digert hvitt skum.
God fruktig og mildt krydret aroma av belgisk overgjær, noe gressaktig og urteaktig humle også.
Mild og lett krydret smak, noe lett frukt også. Høyt kullsyrenivå, meget forfriskende og velegnet som aperitif. Ikke vanskelig å like!

Waterloo Double 8 Dark

Cardinal Stavanger


Hvis deltakerne i slaget ved Waterloo virkelig hadde fått så godt øl som dette på forhånd, ville de sannsynligvis blitt værende på vertshuset, avlyst hele slaget, og gått for å sove middag etterpå. Dermed kunne man ha unngått en masse blodsutgytelse. Nåvel, selv om Waterloo Double 8 Dark skal ha sine røtter i Brasserie du Marché nær slagstedet, brygges det i dag under atskillig mer moderne forhold av Brasserie du Bocq. Resultatet vil garantert fremkalle salige smil hos alle som drikker det på Cardinal.
Dyp brun farge på ølet, digert og varig beige skum.
Behagelig aroma av mørke modne frukter, krydder, brunt kandisukker og karamell.
Maltpreget smak med toner av brunt kandisukker og karamell, også toner av krydder og mørke tørkede frukter. Moderat humle.
Dette er et riktig koseøl - kose kose kose! Nam nam!

Mikkeller It's Alive! Hvidvinsfadlagret



Mikkeller It's Alive! har vi hatt en stund, og nå har vi fått inn versjonen som har vært lagret på eikefat i 7 måneder, fat som tidligere altså inneholdt hvitvin. Det sier seg selv at hvitvinsfat setter en ganske annerledes smak på ølet enn hva f.eks. whiskyfat ville gjort. Selve grunnølet er altså det samme (se omtalen av dette), med tilsetting av den "kontrollerte villgjæren" brettanomyces, og humletypene Hallertauer og Styrian Goldings.
Uklar rav til oransje farge på ølet, digert off-white skum.
Herlig aroma av "bondegårdshus" / brettanomyces, også en fruktig og krydret karakter med hint av Gewürztraminer.
Smaken har en ganske sterk brettanomyces-karakter, krydrete og eikete toner, og en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Alkoholen er merkbar, men dominerer ikke.
Gode saker for feinschmeckerne!

Waterloo Triple 7

Cardinal Stavanger


Waterloo Triple 7 brygges nå hos Brasserie du Bocq i Purnode-Yvoir, men skal angivelig ha sine røtter i Brasserie du Marché, i Braine-l'Alleud, like ved den historiske slagplassen Waterloo. Angivelig skal de allierte troppene ha styrket seg på øl fra dette bryggeriet før slaget, og det skal da ha gitt dem courage til å tilføre Napoleon hans endelige nederlag. Nåvel, helt det samme ølet var det nok ikke, bl.a. fordi så lys malt ikke var i vanlig bruk på den tiden.
Meget lyst stråfarget øl, digert hvitt skum. Her har man brukt store mengder pilsnermalt som eneste malttype!
God aroma av gressaktig og urteaktig humle (Saaz og Spalt), også noen mildt krydrete toner.
Forfriskende smak, lett i kroppen for sin styrke, noe sødme men ikke for mye. Noen urteaktige toner, humlen er merkbar. Lettdrikkelig og god!
Og hvis du håper at vi setter ABBA-låten Waterloo på musikkanlegget når du bestiller dette ølet, kan du gjerne la det bli med håpet. For det gjør vi nemlig ikke!

Triple Moine

Cardinal Stavanger


Triple Moine er altså et øl i den belgiske lyse klosterølstilen triple (moine er fransk for munk). Ølet brygges nå hos Brasserie du Bocq, og innholdet på flasken skal være samme ølet som Deugniet, som vi hadde inne for noen år siden. Imidlertid synes vi friskheten er bare bedre nå, så etikettskiftet har ihvertfall ikke betydd noe negativt for oppskriften.
Ølet er lys gyldent og svakt disig, med et digert hvitt skum.
Frisk aroma av grønne epler og gressaktig humle.
Fruktig og mildt krydret smak, forfriskende. Lettdrikkelig for sin styrke - ikke vanskelig å like!
 

Bocq Gauloise Ambrée

Cardinal Stavanger


Fra belgiske Brasserie du Bocq kommer Gauloise Ambrée, et litt lettere men meget hyggelig bekjentskap. Det er naturlig å starte med denne, og nyte Gauloise Brune etterpå.
Dypgylden til rav farge på ølet, digert og varig skum, svakt off-white.
Behagelig og meget velbalansert aroma av malt, brunt kandisukker og fruktig humle, også distinkte fruktige toner.
Munnfølelsen er nokså lett, og ølet er ikke særlig søtt. Smaken har toner av brun malt og toffee, og humlen i avslutningen er ganske moderat. Lite krevende og meget lettdrikkelig, men god!

 

Mikkeller Funky Easter

Cardinal Stavanger


Den store "champagne"-flasken med påskeølet Funky Easter kommer fra den danske fantombryggeren Mikkeller. Han har leiebrygget det hos De Proefbrouwerij i Belgia, og gjæret det med den "kontrollerte villgjæren" brettanomyces.  
Rav til brun disig farge på ølet, høyt til moderat hvitt (eller svakt off-white) skum.
Ganske god moderat aroma, noen "funky" og fruktige toner, også toner av støv og fuktig kjeller.
Smaken er moderat "funky" med et visst alkoholpreg, middels bitter humle i avslutningen.
Ikke dårlig, men Mikkeller har nok enda mer "ekstreme" øl enn dette.
 

Bocq Gauloise Brune

Cardinal Stavanger

Fra Brasserie du Bocq i Purnode-Yvoir kommer Gauloise Brune, et overgjæret og mørkt sterkt øl i belgisk klosterstil, som Asterix og hans tapre gallere ville vært mer enn fornøyd med. Det går forlydender om at også de mer moderne gallere i Frankrike og den fransktalende delen av Belgia nyter Gauloise Brune med stort velbehag.
Dyp rødbrun farge, høyt beige skum.
Sterk søtlig aroma av karamellmalt og brunt sukker, toner av krydderier og mørke tørkede frukter også.
Rimelig rik og fyldig smak, maltpreget med krydrete toner, også toner av brunt kandisukker og karamell, men ølet er ikke for søtt. Igjen er der toner av mørke tørkede frukter.
Fra salget av beslektede øl vet vi at denne øltypen har mange venner på Cardinal - og Gauloiuse Brune vil ganske sikkert også vinne nye venner. Et skikkelig koseøl!
 

La Trappe Puur



Igjen er vi stolte av å kunne tilby et av verdens aller beste øl! Serpent's Stout er en imperial stout, og kommer i serien The Lost Abbey fra Port Brewing Company i San Marcos, California. Navnet henspiller på slangen i Paradiset (tilbørlig avbildet på etiketten), som lokket Adam og Eva til å smake på den forbudne frukt. Mange vil nok la seg lokke av dette kanonølet også, men kan med fordel gjøre som Adam og Eva, og dele godsakene på to personer. Den store naturkorkete flasken innbyr til det.
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Intens søtlig og maltpreget aroma med vinøse og røstede toner, eik, karamell, kaffe og sjokolade.
Rik og fyldig munnfølelse. Smaken har mye av de samme tiltalende elementene som aromaen, men med mer sødme og mindre intens bitterhet enn i en del andre imperial stouts.
Dette er bare "reint snob"! Halleluja!

Midtfyns Bryghus Chili Tripel

Cardinal Stavanger

Chili Tripel fra Midtfyns Bryghus ble stemt fram som "Årets Ølnyhed" av Danske Ølentusiaster i 2009. Dette er et øl du garantert ikke har smakt maken til. Som navnet sier er det i utgangspunktet en alkoholsterk trippel i belgisk stil, men tilsetningen av chili gir den en helt særegen stil.
Disig brunlig til rav farge på ølet, høyt til moderat hvitt (eller kanskje svakt off-white) skum.
Sterk søtlig aroma av sukkertøy, sirup, belgisk overgjær og chili, hint av honning.
Smaken har søte toner av malt og belgisk overgjær, hint av honning og sirup, minimal humle. Der er faktisk en overraskende beskjeden smak av chili mens du har ølet i munnen, men vi kan love at chilien merkes i ettersmaken - og den varer lenge!
Hvis du hater chili (men hvem gjør egentlig det?) kjøper du ikke dette ølet - hvis du elsker chili, kjøper du to! Smaker nydelig til våre nachos med dip.
 

De Dolle Arabier



De Dolle Brouwers
(= "de gale bryggerne") i Esen ved Diksmuide, Belgia, ble ansett for "ikke riktig vel bevart" da de for noen år siden tok over et gammelt bryggeri (med røtter fra 1835) og nedslitt utstyr. Men de trosset alle dystre spådommer, og er i dag anerkjent som et av Belgias beste håndverksbryggerier.
Arabier skiller seg fra de andre ølene deres (og fra de fleste belgiske øl) ved å ha en meget markant humleprofil. Ara-papegøyen på etiketten er derimot bare til pynt.
Dypgylden farge på ølet, høyt til moderat skum.
Distinkt humlepreget aroma med florale toner.
Smaken har fra begynnelse til slutt den karakteristiske skarpe bitterheten til Nugget-humlen (en amerikansk humletype, men her dyrket i Poperinge, Belgia). Alkoholen (8%) er godt skjult. Stilmessig er Arabier karakterisert i sekkeposten "belgisk sterk ale", men vi protesterer ikke om noen mener at stilen er vel så mye amerikansk. Etter en serie med "runde og behagelige øl" (ikke et vondt ord om dem!) var det nettopp en slik humleskarphet jeg trengte.
 

Avery Karma Ale

Cardinal Stavanger


Karma Ale
kommer fra Avery Brewing Company i Boulder, Colorado. Det skal være inspirert av belgiske lyse ales, inkludert "farmhouse ales".
Oransje til rav farge på ølet, moderat til lavt skum.
"Støvet" aroma, toner av kartong.
Smaken har noe fruktighet, og er ellers "støvet" og ganske mild. Minimalt med humle her. Om dette gir deg god eller dårlig karma, må du nesten vurdere selv!
 

AleSmith Horny Devil



Der vil sikkert være noen av våre gjester som i ren selverkjennelse velger
Horny Devil ut fra navnet alene, men vi håper det er betryggende når vi forteller at dette ølet fra kvalitetsbryggeriet AleSmith (i San Diego, California) smaker GODT også! Det dreier seg nemlig om en sterk ale i belgisk stil, og selv om det er brygget i USA, tror vi mange belgiere ville nikke anerkjennende over resultatet.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Meget fin aroma av koriander (som ølet faktisk er tilsatt) og kryddernellik, hint av honning, blomster og lær.
Smaken er også krydret og relativt søt, med moderat humle og pepperaktige toner i avslutningen. Alkoholen er godt skjult.
Slipp din "horny devil" løs, du også!

The Lost Abbey Lost & Found

1339644221650-487057631


The Lost Abbey
-serien fra californiske Port Brewing Company omfatter også en bière de garde i nordfransk stil, altså et øl som er egnet til å lagres en stund (og dermed er relativt sterkt), men som samtidig har en forfriskende karakter. Et naturlig navnevalg ble da Avant Garde Ale.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum. Moderat krydret aroma, hint av treverk.
Høyt kullsyrenivå. Forfriskende smak med krydrete og svakt treaktige toner, rimelig tørr. Moderat humle.
Et øl som det ikke er vanskelig å like, enten du tilhører den kulturelle avantgarden eller er mer av en tradisjonalist!
 

The Lost Abbey Avant Garde Ale



The Lost Abbey
-serien fra californiske Port Brewing Company omfatter også en bière de garde i nordfransk stil, altså et øl som er egnet til å lagres en stund (og dermed er relativt sterkt), men som samtidig har en forfriskende karakter. Et naturlig navnevalg ble da Avant Garde Ale.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum. Moderat krydret aroma, hint av treverk.
Høyt kullsyrenivå. Forfriskende smak med krydrete og svakt treaktige toner, rimelig tørr. Moderat humle.
Et øl som det ikke er vanskelig å like, enten du tilhører den kulturelle avantgarden eller er mer av en tradisjonalist!
 

The Lost Abbey Inferno Ale



I sin klosterøl-relaterte serie The Lost Abbey kommer Port Brewing Company (fra San Marcos, California) her med en "belgisk" sterk ale. Navnet Inferno Ale er muligens valgt som en påminnelse om hvor man havner, bokstavelig eller billedlig talt, hvis man inntar altfor meget sterkt øl - altfor lenge. Men i moderate mengder bringer nok heller smaken på ølet deg nærmere de himmelske sfærer.
Meget lys gul farge på ølet, digert hvitt skum.
Fin fruktig og krydret aroma, toner av sitrus, belgisk overgjær og milde krydderier.
Munnfølelsen er preget av mye kullsyre. Smaken er meget tørr og distinkt krydret, med en solid humlebitterhet i avslutningen.
Gode saker dette også!

The Lost Abbey Devotion Ale



Enda et øl med navn og etikett som spiller på klosterlivet, i serien The Lost Abbey fra Port Brewing Company i San Marcos, California. Devotion Ale har belgiske forbilder.
Dypgylden til oransje farge, disig, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av belgisk overgjær, frukt og krydder.
Munnfølelsen er preget av mye kullsyre. Smaken er mildt krydret med en distinkt humlebitterhet i avslutningen.
Hører du til "de hengivne" dyrkere av øl i belgisk stil, vil nok Devotion Ale falle i smak også.
 
94/97 6,25%

Struise Tjeeses


Fra Struise Brouwers i Belgia kommer Tsjeeses, en sterk og relativt lys ale ("triple" og vel så det) i den belgiske klosterølstilen. Etiketten har en tegning av en langhåret mann som man kunne mistenke for å ha bursdag rundt den 25. desember - for anledningen er han iført nisselue. Dermed er det vel også antydet hvilken årstid ølet primært er brygget for, men i suveren forakt for alle tåpelige regler om når gode øl "skal" drikkes, så lanserer vi det selvfølgelig på Cardinal i mars! Navnet er ellers hentet fra bryggeren Urbains faste vokabular - hver gang han smaker på et nytt brygg som han er fornøyd med (og det er ofte!) utbryter han: "Tsjeeses! For et øl!". Ja, man skal være stolt av sine egne produkter, særlig når de er så gode som dette.
Oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen har preg av belgisk overgjær med noen fruktige og krydrete toner, hint av brettanomyces / bondegårdshus.
Smaken er søt og krydret, med godt merkbar humle i avslutningen. Relativt lettdrikkelig for sin styrke, og så god at du nok gjerne utbryter "Tsjeeses! For et øl!" du også.
Peace and love, folkens!


98/97 10%

De Molen Lusten & Lasten


"Lyst og last" blir på nederlandsk "Lusten & Lasten", og dette er da også navnet på denne trippelen fra de nederlandske kvalitetsbryggerne i den gamle vindmølren De Molen. Ulikt andre trippel-øl er den brygget med amerikansk Amarillo-humle.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med et bra hvitt (eller svakt off-white) skum.
Meget fin krydret aroma, toner av belgisk overgjær, også noe fruktig humle.
Smaken er et stykke ute på den søte siden, med distinkte krydrete og humlepregete toner. Alkoholen er merkbar, varmende munnfølelse.
Et rimelig imponerende øl dette her - det ser ut til at alt gutta på De Molen leverer er topp kvalitet. Den store naturkorkete flasken er nok til to personer.
La dine lyster og laster bli tilfredsstilt på Cardinal - med Lusten & Lasten!

93/92 9,2%

Jacobsen Saaz Blonde


Danskene får en 7,1% versjon av dette ølet, vi i Norge må nøye oss med 4,5%. Jacobsen Saaz Blonde har sin opprinnelse hos Carlsberg-eide Husbryggeriet Jacobsen, som holder til i Carlsbergs historiske og fredete bryggerilokaler i Valby i København. Som navnet sier er den brygget med tsjekkisk Saaz-humle, og ligger stilmessig nærmest en "belgisk" blonde ale.
Krystallklar blekgul farge, digert hvitt skum. Behagelig aroma av fruktig og moderat krydderaktig belgisk overgjær, Saaz-humlen bidrar også med noen toner av nyslått gress. Myk munnfølelse. Smaken har også en moderat fruktighet og et finstilt og mildt krydret preg, moderat Saaz-humle i avslutningen. Forfriskende og høyst lettdrikkelig!

26/13 4,5%

 

Goose Island Matilda


Fra Goose Island Beer Company i Chicago kommer Matilda, et overgjæret øl i belgisk stil. Det skal være brygget med en sjelden gjærtype, palemalt og karamellmalt, og humletypene er Styrian Goldings og Saaz.
Dypgylden til rav farge på ølet, med et høyt hvitt (eller svakt off-white) skum.
Sterk fruktig og krydret aroma, toner av kryddernellik, belgisk overgjær og alkohol.
Munnfølelsen er ganske fyldig og rik. Smaken har en bra fruktig og maltet sødme, med noen toner av milde krydderier og moderat humle i avslutningen.
Gode saker dette her, et vellykket "belgisk" framstøt av amerikanerne.

96/99 7%

 

Petrus Dubbel Bruin

petrus.dubbelbruin

Petrus Dubbel Bruin. Brun belgisk og nederlandsk "dubbel" (og beslektede øl) har Cardinal et bra utvalg av nå, men så er det da også en øltype som virkelig fortjener å komme fram i lyset, og stadig vinner nye venner blant norske ølelskere. Petrus Dubbel Bruin (brygget hos Bavik i Belgia) har bilde på etiketten av St. Peter med nøkkelen, og slagordet for ølet er da også "The key to heaven". Med ølglasset i hånden ser St. Peter både blid og velvillig ut, så der er kanskje håp for noen hver av oss? Mørk brun farge på ølet, med et digert lysebrunt skum. Fin aroma - noe frukt, toner av malt, karamell og bakeri, hint av krydder.
Smaken har en markert maltsødme (mer utpreget enn i mange andre "dubbel"-øl) med rikelig karamell, også rosiner (som innebærer en viss fruktighet) og sjokolade. Noe humle i avslutningen. En god dubbel, særlig for deg som har sansen for det litt søte.

Mikkeller It's Alight!

MikkellerItsAlight

Mikkeller It's Alight! er lillebroren til It's Alive! - ingrediensene er stort sett de samme, men i et annet mengdeforhold. Fargen er mye lysere, og alkoholprosenten mye lavere - her dreier det seg om "vanlig pilsstyrke". Men tilsettingen av brettanomyces-gjær på flasken er på plass her også. Meget lys gul farge på ølet, høyt hvitt skum. Aromaen har sterkt preg av belgisk overgjær og mildt krydder, med distinkte toner av gjærende frukter og brettanomyces (som gir et "bondegård"-preg). Smaken er meget "crisp" og moderat syrlig med noen toner av sitron og mildt krydder, meget forfriskende. Det går fort med noen stykker av denne! Munnfølelsen er ganske lett, men jeg klager ikke - etter mange sterke og kraftige Mikkeller-øl er det ålreit at de kommer med et godt øl i "forfriskningsklassen" også!

Regal Christmas

saisonregalchris3l

Regal Christmas fra bryggeriet Brasserie Du Bocq er av typen Belgian Strong Ale, eller mer nøyaktig Abbey Dubbel.. Lukt og smak står imidlertid ikke tilbake for sin noe dyrere søster. Også denne flasken er av Champagnetypen med ditto kork, og ølet er annengangs gjæret på flasken Fargen er mørkebrun med et stort off-white skum. God aroma av malt og karamell sammen med en god porsjon sitrus og et lite barskap ulike likører.. Vinøst preg i smaken med både søte og bitre toner. En maltlikørinspirert Duvel som avslutter med med nøtter og sjokolade før en fin bitter ettersmak ispedd en viss syrlighet. Selges nå som De Bocq Christmas

Gouden Carolus Ambrio

carolusam

Gouden Carolus Ambrio fra Bryggeriet Het Anker i Mechelen i Belgia som er kjent for å lage gode øl - ikke minst de forskjellige variantene av Gouden Carolus. Fra før har Cardinal juleølet i denne serien. Ambrio har rødlig ravfarge, med et enormt off-white skum som varer i det uendelige. Moderat krydderpreget aroma.
Smaken har et sterkt nærvær av malt og krydder, med noe karamell og moderat humle. Alkoholen er godt skjult. Et smakfullt øl som anbefales!

Deugniet

deugniet_025_1_

Deugniet produseres av bryggeriet du Bocq i Purnode i Belgia. Dette bryggeriet driver mye kontraktbrygging for andre, men Deugniet er et av deres "egne" faste merker. (Triple Moine er samme ølet!) Bryggeriet hadde sin spede begynnelse som gårdsbryggeri i 1858. Historien bak navnet "Deugniet" og narren på etiketten kjenner jeg ikke, men et lyst og "lett" øl med voksne 7,3% alkohol kan gjerne bringe noen hver i godt humør? Det er likevel ingen grunn til overstadig beruselse om man vil smake på Deugniet - ølet kommer i en nusselig flaske på bare 25 cl. Stilmessig ligger det nær klosterølvarianten "tripel" (overgjæret, flaskekondisjonert, lyst). Meget lys gylden farge, først helt klart, blir svakt disig når siste slumpen av flasken helles i. Digert hvitt skum. Fruktig søt "parfymert" aroma med toner av grønne epler, noe sitrus og krydder også. Lett i "kroppen" og forfriskende for et 7,3% øl. Fruktig smak, igjen med grønne epler og noe sitrus, hint av krydder og gjær, meget moderat humle. Ikke dårlig denne heller, så vi importerte den til deg.

De Graal Dubbel

de_graal_dubbel_33cl

De Graal Dubbel. Det belgiske bryggeriet de Graal har tatt sitt navn etter "Den Hellige Gral", som var gjennomgangstema i mange av riddertidens romanser, og også har vært tema i moderne bestselgere. Men du trenger ikke lenger pugge Arthur-legendene eller Da Vinci-koden for å en smak av gralen - Cardinal har tatt inn de Graal Dubbel for å glede deg. Og hvis gralen ridderne voktet var fylt med såpass bra øl som dette, var det kanskje ikke rart at de gikk seriøst inn for oppgaven?
Ølet har gjennomgått en annengangs gjæring på flasken, og blir derfor uklart mot slutten hvis sedimentene helles med i glasset, men har først en klar kobberfarge. Høyt beige skum med en oransjeaktig teint. Meget fin aroma av krydder, kandisukker, belgisk gjær og rosiner. Myk munnfølelse. Smaken er moderat krydderpreget med noe karamell og toffee, og er ikke for søt - men her har man vært svært forsiktige med humlen. Ølet er derfor relativt "lett i kroppen" til å være en dubbel, og er meget lettdrikkelig for sin styrke.
O tempelriddere - fyll gralen opp!

Ij Natte

Ij_Natte

Ij Natte kommer fra Brouwerij t'IJ som har sitt navn etter innsjøen Ij, og som (med tilhørende nettverk av kanaler) omgir Amsterdam. Et naturlig navnevalg for dett eanerkjentehåndverksbryggeriet i Nederlands konstitusjonelle hovedstad (et av de aller beste bryggeriene i Nederland).
 Men "Ij" betyr også simpelthen "egg", og bryggeriet har dermed diverse ordspill på "Ij" som navn på flere av ølene sine - og strutsen (den legger som kjent SKIKKELIGE egg) er en gjenganger på etikettene. Ølet er overgjæret, er laget av økologisk godkjente råvarer, og er ufiltrert og upasteurisert (flaskekondisjonert / ettergjæret på flasken) og stilmessig er ølet ikke helt ulikt klosterøl av "Dubbel"-kategorien, men er kanskje noe lettere og mindre søtt. Ølet er ganske klart når det helles i glasset (blir litt uklart hvis bunnsedimentene forstyrres mot slutten), med en fin rødbrun farge og et bra skum. DEILIG aroma med intenst fruktige og vinøse toner, klare innslag av krydder også. Du trenger nesten ikke å drikke dette ølet - det er så bra å lukte på! Smaken er også fruktig og krydret men ikke veldig kraftig, hint av karamell, moderat sødme, moderat bitterhet. Synes faktisk der er en svak saltsmak i avslutningen. Alkoholprosenten er godt skjult i smaken, ølet er lett i "kroppen", lettdrikkelig. Et nytt interessant øl som er vel verd å prøve! Importert av Cardinal.

Tongerlo 8 Tripel Blond

tongerlo-triple
Tongerlo 8 Tripel Blond blir brygget i Tongerlo klosteret i Kempen distriktet i Belgia, hvor Norbert av Gennp grunnla Norbertinerordenen i 1121. Klosteret står der ennå, ved bredden av elven Grote Nete, og er vel verdt et besøk. De har foruten godt øl, en kopi av Leonardo da Vincis Nattverd fra 1500 tallet.
Fargen på dette ølet er disig gyllen, ølet er “sprudlende” med et stort tett og godt skum. Aromaen domineres av humle og mild sitrus. Kompleks. Smaken er noe spesiell for en belgisk Tripel med større skarphet og fruktigere (med vekt på sitrus),og mindre preg av kandisert sukker, enn det en er vant til.

Silenrieux Joseph Spelt

cardinal stavanger

Silenrieux Joseph Spelt er et spelt øl fra det lille bryggeriet, fra byen, med samme navn. Dette bryggeriet dukket første gang opp i Norge med sitt juleøl i 2006, og Cardinal introduserer nå to nye øl fra dem, Joseph og Sara. Begge er brygget av økologiske råvarer, og har gjennomgått en annengangs gjæring på flasken. De kommer i nusselige 25 cl flasker, og vi må bare beklage at Vinmonopolet med god hjelp av importøren har satt så stor pris på disse gode varene. Vi må desverre ha et lite påslag vi også. Det virkelig spesielle med dem er at begge er brygget med innslag av to kornsorter som er uvanlig i moderne ølbrygging. Joseph er brygget med Spelt mange nok kjenner fra ulike bakverk. Spelt (eller dinkel) er en forløper for hvete og inneholder mer næringsstoffer som kommer næringsmidlene til gode, da en finner disse i selve frøhviten, og ikke bare i skallet som hos vanlig hvete. Kornet har også en ennen glutensammensetning som gjør at også enkelte glutenalergikere tåler det.
Joseph er lyst blond og disig med et “fluffy” hvitt skum. Det har en aroma preget av belgisk overgjær, krydder (nellik m.fl.) og sitrus. God! "Spritzig" munnfølelse også her. Smaken har hveteølspreg, er også rimelig tørr, med toner av sitrus og pepper. Et okay øl som mange vil like!

Nøgne Ø Trippel

NogneO-Flasker-Collage-585x271

Nøgne Ø Trippel er vårt nyeste øl fra Grimstad. Det er en lys Belgisk ale, leskende med lav beskhet og forsiktig maltprofil. Det er her benytter Demararasukker, og egen belgisk gjær sikrer fruktigheten. Ølet har lavt kullsyreinnhold, og du skal helle godt for å oppnå fint skum. Fargen er tåkete lys gyllen, og aromaen er søtlig, preget av gjær og malt. Smaken er kompleks, med alle de nyanser en trippel skal ha. Så for en Abbey elsker som meg er dette gull godt, selv om jeg kunne tenkt meg det litt mindre søtt på slutten av flasken..

Grimbergen Blond

grimbergen_blond-1.jpg


Grimbergen Blond Strekker sin historie tilbake til 1128 da st.Norbert bygde et kloster for Norbertiner ordenen i byen Grimbergen i distriktet Barabant. Som andre kloster på denne tiden var de datidens hoteller, og satte snart i gang med egen brygging. Klosteret brant ned flere ganger, men ble hver gang bygd opp igjen. Valget av Føniks i etiketten symboliserer dette.
Ølet har en gyllen farge, er svært fruktig med en tone av malt, krydder, honning og urter i lukt og smak. Ølet har som nevnt røtter tilbake til 1128, og oppskriften skal være den samme i dag. Brygget av Alken-Maes S.A.

De Koninck

packshots_DMC_dekoninck

De Koninck er navnet både på bryggeriet og det vanligste overgjærete ølet derfra. De holder til i Antwerpen i Belgia og har brygget øl siden 1833. Bryggeriet har hele tiden vært eiet av samme familie, Van den Bogaert, og ligger ved bredden av elven Schelde. Foruten dette "hverdagsølet" på 5% brygger de også tre sterkere spesialøl. De Koninck er ikke noe ekstrem-øl, men et øl som svært mange vil like. Det har brun farge og lavt skum. Moderat men behagelig fruktig aroma med hint av krydder. Smaken er har et mykt krydret preg med moderat malt, ikke særlig søt, behagelig å drikke. Relativt mye kullsyre i glasset.
Ølet skal tradisjonelt serveres i et ballformet glass som kalles "bolleke". På pub i Antwerpen bestiller man gjerne bare "en bolleke", og det er da ingen tvil om hva som er innholdet. Et likandes og "folkelig" øl!

St.Paul Speciale

sterkens_st_paul_special

St.Paul Speciale er en belgisk klosterinspirert ale med relativt moderat alkoholstyrke (til Belgia å være!), og er brygget av Brouwerij Sterkens. Den kommer i en stilig langhalset flaske.
Fargen på ølet er brun til rav, med et digert beige skum.
Fin fruktig og gjærpreget aroma, toner av kryddernellik og andre krydderier.
Behagelig smak, krydret og moderat eiket, toner av malt og karamell også. Ikke for søt. Ganske moderat humlet. Munnfølelsen er relativt lett, særlig i avslutningen. Ikke noe ekstremøl på noen måte, men en riktig hyggelig og lettdrikkelig belgier.

Slaapmutske Tripel

SlaapmutskeTripel
Slaapmutske Tripel fra det lille Slaapmutske-bryggeriet i den belgiske byen Melle har hatt såpass suksess med ølene sine at de fleste nå blir brygget i større kvanta og tappes på flaske hos De Proefbrouweri i Lochristi. "Slaapmutske" betyr noe sånt som "night cap", altså et øl til å sove på, men deres Tripel er så god at mange vil velge den enten det er tidlig eller sent på kvelden!  Ølet har en dyp gylden til oransje farge, er lett disig (ettergjæret på flasken), med et digert off-white skum.  Herlig og sterk aroma av belgisk overgjær, frukter og krydderier, hint av lær. Kompleks krydderpreget smak med noe frukt i bakgrunnen. Varmende munnfølelse (dette er ikke noe pingleøl)!. Den gode ettersmaken kunne gjerne ha vart enda lenger, men dette er uansett et MEGET godt øl! Anbefales!

Barbãr

cardinal stavanger
Barbãr er en belgisk sterk ale, som er brygget hos Brasserie Lefebvre i Quenast, med et innslag av hvetemalt og 2,5% honning, og ettergjæret på flasken. Familebryggeriet har vært i virksomhet i denne landsbyen sør for Brüssel siden 1876, og får vannet fra sin egen artesiske brønn. Det er nå 6. generasjon som driver bryggeriet. Gylden farge på ølet, svakt disig, med moderat skum. Behagelig men moderat blomsteraktig aroma, noe innslag av honning men den dominerer ikke. Smaken er noe søtlig men ikke tung, honningen gjør seg godt gjeldende, mens alkoholen er godt skjult. Vi har ingen forventninger om at våre kunder blir mer "barbariske" av å drikke dette ølet, erfaringen er snarere at Barbãr gjør folk mildere stemt, og framkaller gjerne et salig smil om munnen ...

Abbaye du Val-Dieu Blonde

valdieu_blonde

Abbaye du Val-Dieu Blonde kommer fra det autentiske klosterbryggeriet bygget i 1216, så selv om bryggingen en periode ble erstattet av mer boklige sysler og bryggingen i våre dager først ble tatt opp igjen i 1997, har munkene her en himmel av stradisjoner å bygge og brygge på. Som for de øvrige klosterbryggerne varter de opp med de tre variantene Blonde, Brune og Triple, foruten et juleøl vi kunne nyte i fjor på det norske marked. Deres Blonde, som vi altså nå har fått i våre hyller, har gjennomgått en ettergjæring på flasken, og kan være noe disig av den grunn i sin ellers gyldne farge. Skummet lar seg gjøre å få fint , tett og høyt. Aromaen er preget av belgisk gjær, og er søtlig, fruktig og krydret med toner av lær og eik.
Fruktig og krydret smak. Myk munnfølelse. Enda et godt øl!

Unibroue Chambly Noire

cardinal stavanger

Trois Pistoles" fra fransk-kanadiske Unibroue har slått fantastisk godt an blant ølentusiastene som frekventerer Cardinal, og hva er da mer naturlig enn å introdusere enda et øl fra dette kvalitetsbryggeriet, nemlig Chambly Noire? (Chambly er forøvrig navnet på byen der bryggeriet ligger.)
Også dette er en ale i den belgiske tradisjon, ikke den meste ekstreme, men veldig god! 
Fargen på ølet er mørk rødbrun, nesten svart, med et fint lysebrunt skum.
Både aroma og smak har et moderat men fint preg av røstet malt, og du finner også eik og vinøse toner, med et fruktig innslag av rosiner og plommer. Tydelig men ikke overdrevet sødme.
Den store flasken er fin å dele på to, men du klarer nok en alene også ...
Dette er bare godt!

Pater Lieven Bruin

0000433_pater_lieven_bruin_bier

Pater Lieven Bruin kommer fra Brouwerij Van Den Bossche som holder til i den lille belgiske byen Sint-Lievens-Esse, og har brygget siden 1897. Pater Lieven Bruin er som navnet sier et brunt øl av "klostertype", og pateren vil umiddelbart gi deg syndsforlatelse hvis du synes du trenger mer enn én av denne - så god er den nemlig!
På toppen av det mørkebrune ølet får du et fint og kremet beige skum.
Nydelig aroma av tørkede frukter, kandisukker, lær og eik.
Forholdsvis søt og moderat maltpreget behagelig smak, med innslag av treverk. Der skal også være innslag av sjokolade / kakao, rosiner, havremalt og nøtter.
Joda, de kan det i Belgia!

Silenrieux Sara

silenrieux_sara

Silenrieux Sara er fra samme bryggeri som broder Joseph, og har også mye til felles med denne. Men i Sara har de byttet ut Spelt med Bokhvete. På grunnlag av navnet kan man tro at bokhvete er et kornslag nært beslektet med hvete. Men den er faktisk ikke i slekt med noen av våre kornslag. På grunn av alle de fine egenskapene som denne veksten har, regnes den allikevel som en av dem. Bokhvete er en 40 cm høy ettårig urt som tilhører gressfamilien, og er i slekt med bl.a. rabarbra. Den har små hvite til rødhvite blomster i kvartslignende klaser. Bokhvete vokser raskt og kan klare seg med relativt karrig jord. Bokhvete inneholder ikke gluten i sitt protein, så igjen har vi her et øl personer som lider av cøliaki kan nyte. Sara har søtlig aroma med innslag av sitrus, kryddernellik, banan og tropiske frukter, hint av anisdrops. "Spritzig" munnfølelse, lett i "kroppen".
Mild smak, temmelig tørr, noe sitrus og pepperaktige toner. Ikke ulik våre Wit-bier!

Delirium Christmas Ale

delirium_noel1

Delirium Christmas Ale er 6. årgang av dette helt spesielle brygget fra Belgia. Navnet er jo også litt spesielt, så Polet nektet å sette det i hyllene sine. Her på Cardinal er vi ikke så fintfølende, vi har da sett en rosa elefant eller to her før.., og har ryddet plass på øverste hylle. For dette er et kostbart øl, og for første gang så vi oss nødt til å bryte hundrekronersbarrieren for en øl, men så er da også flasken på hele 75 cl og med en alkoholstyrke på 10 prosent får en jo litt for pengene. På NV Huyghe Brouwerij i Belgia produseres dette ølet som har en kopperrød farge med store ujevne bobler. Rik sødmefylt duft av tropisk frukt, skog og krydder. Syrlig og vinøs smak som følger duften, god syre og sødme, balansert bitterhet. Den høye alkoholstyrken setter sitt preg på smaken, med en antydning av Bourbon. Litt kort avslutning. Et mektig juleøl som kan nytes året rundt når stor rikdom påkreves. Vi beklager prisen, men syntes et seriøst ølsted måtte ha dette brygget, og så er jo egentlig valget ditt!

Hoegaarden Verboden Vrucht

141_hoegaarden-verboden-vrucht-33-cl_nl

Belgiske Hoegaarden (eid av InBev) er internasjonalt mest kjent for sin witbier, men stiller også med overgjærede øl i den sterkere divisjonen, og deres Verboden Vrucht er et av Belgias mest kjente øl. Adam og Eva (som er avbildet meget lett antrukket på etiketten) hadde som kjent også sans for forbuden frukt, men hvem gidder vel gå på epleslang når man kan få Verboden Vrucht på flaske?
Uklar brun farge på ølet, med et enormt og tykt kremig skum.
Herlig kompleks aroma av kirsebær, fiken, svisker, eik og sandeltre.
Smaken har preg av malt med noe frukt og krydder, merkbar alkohol og en bitter avslutning.En sterk belgisk ale med kvalitet godt over gjennomsnittet!

Palm

1256979-palm

Palm fra bryggeriet med samme navn er ikke et nytt belgisk bryggeri for oss i vårt sortiment, men sist vi hadde det importerte vi det selv. Denne gangen er det i Vectura sine lister, og kommet for å bli. (Om da ikke Ringnes overtar det). Palm drevet på med sitt siden 1747! De holder til i den lille landsbyen Steenhuffel nordvest i provinsen Flamsk Brabant. Tidligere het bryggeriet "Den Hooren" (det betyr forhåpentligvis ikke det du tror!), men siden alle kalte det "Palm", ble dette det offisielle navnet i 1975. Palm kommer i den litt uvanlige flaskestørrelsen 30 cl, og har alkoholstyrke på 5,4%.
Fin rødbrun farge, bra off-white skum. God aroma av lettrøstet malt med noe karamell, frukt og krydder. Rund og deilig smak, igjen av lettrøstet malt med et lett anslag av frukt og krydder, hint av gjær. Moderat bitterhet. Ølet så lettdrikkelig og "koselig" at jeg ikke med min verste forestillingsevne klarer å se for meg at noen av Cardinals kunder kan mislike det, hvis de liker øl i det hele tatt. De måtte i så fall være at de ville ha enda MER av de gode smakselementene. Importert av Cardinal. Den første kunden som klager på dette ølet stoppes ut og plasseres i glassmonter! 

Witkap Pater Stimulo


Witkap Pater Stimulo Fra Brouwerij Slaghmuylder i Ninove, Belgia, kommer Witkap Pater Stimulo, som hører til i den letteste klosterølstilen (også kjent som Enkel/Singel). Ut fra navnet må vi gå ut fra at Stimulo er velegnet til å stimulere alle kroppsdeler som måtte ha behov for det.
Blekgylden farge, svakt disig, med et høyt hvitt skum.
Behagelig aroma med et lett krydret preg, noen fruktige toner også.
Frisk smak med en markert fruktighet og et behagelig lett krydderpreg. Moderat humle i avslutningen. Ikke et vanskelig øl å like dette her!

North Coast Brother Thelonious

monkx-large

Californiske North Coast Brewing Company har her gått inn for å lage et sterkt klosterøl i belgisk stil, og i mangel av ekte trappistmunker har de i stedet oppkalt "klosterølet" Brother Thelonious etter jazzmusikeren Thelonious Monk (Monk = munk - tttog du 'an?) - amerikansk humor. Faktisk donerer de en skjerv av hver solgte flaske til Thelonious Monk Institute of Jazz.
Dyp kobber til mahogni farge på ølet, som helles i glasset meget brusende med et moderat off-white skum.
Aromaen er preget av belgisk overgjær og brunt sukker, noen vinøse toner.
Høyt kullsyrenivå i glasset. Smaken er maltpreget og søt med sterke toner av brunt sukker, også noen krydrete toner, moderat men distinkt humle i avslutningen. Jo, du merker at alkoholprosenten er høy, men så er da dette også et øl som bør nytes langsomt. 

Steenbrugge Tripel

SteenBruggeTripel

Steenbrugge Tripel er den tredje i rekken av Steenbrugge øl, men vi har som nevnt flere fra bryggeriet Palm. Tripel er som altdid når det gjelder klosterøl den sterkeste og fyldigste standardvarianten, oftest tredjegangs gjæret på flaske, initiert ved tilsetning av krystalinsk sukker. Bruken av sukker i belgisk øl skriver seg fra middelalderen da de fleste gårder var relativt små samtidig som folketettheten var stigende. Klimaet var gunstig for dyrkning av sukkerroer, som gav mye “energi” pr dyrket kvadratmeter. Tradisjonen har så fortsatt, og det brune sukkeret brukes i øl produkter, mens det hvite går til muserende vin. Mørk rødbrun farge, digert beige skum. Høyt kullsyrenivå, noe som merkes i munnfølelsen. Moderat men god aroma av kandisukker, malt, karamell og krydderier. Smaken er maltpreget med toner av brunt sukker (men er ikke for søt), også mørke tørkede frukter og moderat krydder. Avslutningen har merkbar humle og et lett preg av tre. Bra!

Steenbrugge Dubbel Bruin

810_1_large

“Brunt øl” er en egen øltype i Belgia, opprinnelig syrlig, men når bryggeriene skriver “Bruin” snakker vi oftest om en “dobbel” med tilsetning av krystalinsk brunt sukker, ikke så mye som smakstilsetning men som næring for sistegangs gjæring på flasken. Slike øl får ofte en smakstone av fyldig rom.
Mørk rødbrun farge, digert beige skum. Høyt kullsyrenivå, noe som merkes i munnfølelsen. Moderat men god aroma av kandisukker, malt, karamell og krydderier.Smaken er maltpreget med toner av brunt sukker (men er ikke for søt), også mørke tørkede frukter og moderat krydder. Avslutningen har merkbar humle og et lett preg av tre. Bra!

Steenbrugge Blond

bier871

Steenbrugge Blond er et lyst og lett øl, men med mer alkohol enn smaken røper. Gylden farge, digert hvitt skum. Høyt kullsyrenivå. Aromaen er urteaktig, sitruspreget og moderat krydret, god! Smaken er relativt søt og fruktig, med toner av sitrus, belgisk overgjær og noe krydder. Lav bitterhet. Lettdrikkelig og forfriskende!

Lamme Goedzak

lamme_goedzak_33cl

Dette er altså en riktig "godsak" fra det nederlandske Scheldebrouwerij, Antwerpen. Bryggeriet ble startet så sent som i 1994. Deres lamme godsak er brygget i belgisk stil. Det er upasteurisert og ettergjæret på flasken. Uklar brungul farge på ølet, med et høyt hvitt skum.
Meget god aroma av bananer og krydder (nellik, koriander m.m.), kandisukker og belgisk overgjær Smaken er forholdsvis søt og fruktig, også med preg av krydderier og belgisk gjær. Moderat humle i avslutningen.

Floreffe Triple

0_floreffe_Floreffe Triple
Floreffe Triple har en lignende bløt mild struktur og mektig maltpreget smak, til tross for at den sterkere humlekarakteren gir den en tørsteslukkende bitterhet. Den inneholder noe mer alkohol, men er ikke like sterk som de klassiske trpleøltypene fra andre byggerier. Dette ølet skal man helst nytes i den ombygde vinmøllen fra 1300-tallet, en pitoresk bygning som ligger innenfor klosterets murer, men kan selvfølgelig også med fordel forsøkes her på Cardinal, selv om Sigmund også er kritisk til denne varianten fra bryggeriet. Han har imidlertid notert; Dypgylden farge på ølet, helles i glasset sterkt brusende med et digert hvitt skum. Behagelig aroma med preg av krydder og fruktige toner (inkl. appelsinskall). Smaken er rimelig søt med toner av krydder, grei humle i ettersmaken.

Floreffe Double

floreffe_double

Floreffe Double er et middels sterkt mørkebrunt ale med en dominant, søt maltaroma som minner om kandisert frukt. Det er fyldig og bløtt, og malt med søte rosintoner fortsetter å prege smaken, som blir balansert av en nesten røykaktig, sjokoladepreget ristet maltkarakter. Sigmund finner i dette ølet en anis karakter han mener er direkte malplasert, og at andre av våre dubbel/double er å foretrekke. Andre er langt mer positive til ølet, og nå har du altså muligheten til å bestemme selv.

Leffe Bruin

LeffeBruin

Leffe Bruin er fra Abbaye de Leffe, som er det mest kjente av de belgiske klosterølene. I motsetning til trappistølsortene produseres ikke klosterøl i klosteret, men av et bryggeri på lisens. Ølet vårt brygges av Artois i Leuven utenfor Brussel. Fortjenesten blir fordelt mellom bryggeriet og klosteret. Klosteret Notre Dame de Leffe ble grunnlagt i 1152 i byen Dinant i nærheten av Namur. Her har man brygget øl siden 1200-tallet, men produksjonen opphørte som en følge av den franske revolusjonen. Ølet er mørkt brun med et svakt grønnskjær. Frisk dempet duft
av søtlig frukt, brent tre, humle, malt og krydder. Søtlig anslag, noe røykpreg. Fin bitterhet. Sitter lenge med en del sødme i slutten på grunn av karamellmalt.

Leffe Blonde

Beer-Review-Leffe-Blonde-5

Leffe Blonde er et klosterøl som produseres av det store bryggeriet Interbrew i Belgia. Det foreligger fire varianter av Leffe-øl, hvorav vi har blond og brun. Fra første mai 2007 overtar Ringens som distributør av blandt annet disse gode ølene sammem med Hoegarden, Stella og Bodington. Vi håper også de vil supplere oss med glass og annet skjenkeutstyr slik at vi kan servere dette ølet slik det fortjener også etter dette. Ølet har gyllen farge, god fylde med tiltalende aromatisk fruktighet, toner av sitrus og krydder. Fint avstemt bitterhet med en behagelig sødme og en rund og behagelig krydret ettersmak

Orval

Cardinal Pub Stavanger

Orvalklosteret er i dag det vakreste av de ølbryggende klostrene i Belgia. Klosteret, som offisielt heter Abbaye de Notre-Dame d’Orval,  ble grunnlagt i 1070 i Villers-devant-Orval (Orval betyr Gulldalen) i Ardennene i det sør-østlige hjørnet av Belgia. Legenden sier at en toskansk adelsdame mistet en gullring i en innsjø i dalen der klosteret i dag ligger. Hun lovte Gud at dersom hun fikk tilbake ringen, så skulle hun bygge et kloster der. Så hoppet det en ørret opp av vannet med ringen, og adelsdamen oppfylte deretter sitt løfte ved å finansiere klosterbyggingen. Du ser både fisken og ringen på etiketten. Hvor dama er blitt av er et mysterium. Ølguruen Michael Jackson regner trappistølet Orval som et av verdens 3-4 legendariske øl. Det er det helt utvilsomt riktig: med sin utrolig gode smak er dette et fantastisk øl med en stor historie. Det lille klosterbryggeriet har bare ett øl, mens de øvrige 5 trappist klosterbryggeriene har gjerne 2-3 ulike øl. Både i 1996 og 1997 ble Orval belønnet med prisen ”The best European bottled beer” av den britiske ølentusiastforeningen CAMRA. Bryggeriet ble etablert så sent som i 1931, for å finansiere gjenoppbyggingen av klosteret som ble ødelagt under den franske revolusjonen. Orval-bryggeriet har en produksjon på ca 45.000 hektoliter øl om året, eller rundt regnet 13.000.000 flasker pr. år.
Ølet er overgjæret og gjæres 3 ganger, siste gang i flasken. Ved andre gangs gjæring (6-7 uker) benyttes 4-5 gjærkulturer og tørr humle i form av bayersk hellertau-humle og golding-humle fra Steiermark i Østerrike. Tredje gangs gjæring finner sted på flasken og varer 2 måneder ved ca 17 grader Celsius. Det tilsettes kandissukker i flytende form for å stimulere denne siste gjæringen. Ølet eksporteres til 12 land.
Gyllen farge. God fylde. Nydelig humle- og fruktpreget aroma med preg av appelsin og dadler med hint av olje (salvie), jord og lær. Tørr, ganske intens smak som vil bli mer rund og dyp ved lagring. Meget behagelig, lang ettersmak med kornpreget bitterhet.

La Trappe Blond

Cardinal Pub Stavanger

La Trappe Blond er et Belgisk klosterøl, selv om klosteret i dag ligger innenfor Nederlands grenser. Ølet har en ren og oppfriskende smak preget av humle, frukt og malt. God bitterhet i ettersmaken. Fargen minner om rav. Ølet har gjæret ferdig på flasken og inneholder derfor gjærrester. Anbefalt temperatur 12-16 grader. Med beklagelse har deres vært konstatert at etter et oppkjøp tok Paven våren 2005 tatt bort bryggeriets Trappist status, da det ikke lengre utelukkende brygges av klosteret. Men de fikk statusen tilbake i 2006. Trappistordenens “ordentlighet” og grundighet tilskrives ofte det faktum at de lager mange av verdens beste øl. Ølet har en tiltalende bitter humlearoma med sitronaktige overtoner, og en forfriskende bitterhet i smaken. Denne bitterheten blir balansert av ølets fruktige maltpreg.

Thomas Becket Blonde de Bourgogne

Cardinal Pub Stavanger

Til tross for at dette ølet har sitt navn etter engelskmennenes helgen numero uno, Thomas Becket(t), er ølet så fransk som du på noe vis kan ønske deg. Det er brygget hos Brasserie Larché i Sens i Bourgogne, og hører til den høyst levende fransk-belgiske tradisjonen med lette og lyse overgjærede øl. Nåværende Belgia og nordøstlige deler av Frankrike ned mot Bourgogne (Burgund) utgjorde i sin tid det "midtriket" som oppsto da Karl den stores rike ble delt i tre. Her blomstret etterhvert både handel, malerkunst, musikkliv og bryggerkunst uten make i Europa for øvrig.
Om Bourgogne i dag er desidert mest kjent for sin vin, har de sannelig grunn til å være stolte av ølkulturen sin også! Og hva med Thomas Beckett? Han var erkebiskop i Canterbury da han ble brutalt myrdet foran høyalteret, en begivenhet som er udødeliggjort i T.S. Eliots skuespill "Mord i katedralen". Straks etter hans død ble Canterbury et valfartssted - også for folk fra den andre siden av Kanalen.
Moderne ølvenner valfarter derimot til Cardinal for å drikke ølet "hans" ...Blekgylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum. Herlig og sterk aroma av frukter og krydderier (nellik og koriander?). Smaken er distinkt sitruspreget, fulgt av krydrete toner og en moderat humlebitterhet. Ganske "crisp" og tørr. Utrolig forfriskende og meget behagelig
å drikke! 

Kwak

Cardinal Pub Stavanger
Det er nok ikke til å unngå at når lett animerte selskaper bestiller "Kwak", skjer det gjerne med Donald Duck-stemme. Men Kwak har nok ikke noe med kvekkende andefugler å gjøre - det er rett og slett etternavnet til den belgiske kroverten og bryggeren Pauwel Kwak, som i Napoleonstiden holdt til i kroen "De Hoorn" i Dendermonde. Postvognen / diligencen stoppet utenfor kroen hver dag, for at passasjerene skulle få leske seg på det gode ølet til Pauwel Kwak. Men kusken hadde ikke lov til å forlate vognen og verdisakene for å forfriske seg innendørs, og Pauwel Kwak fikk derfor laget et spesielt håndblåst glass som kusken kunne feste i et lite innhukk ved kuskesetet, og dermed ha ølet lett tilgjengelig - og vertskapet sørget selvfølgelig for at han fikk hyppig påfyll. Dette spesielle glasset, som ikke kan stå av seg selv, får du også idag når du bestiller "Kwak " på Cardinal, med et eget lite medfølgende trestativ (de fleste av våre gjester stiller nemlig ikke med medbrakt postvogn ....). (Vi venter på glassene.. ) Med sin spesielle fasong tar også glasset optimalt vare på det flotte skummet til Kwak-ølet. (Men jeg vil nå påstå at ølet smaker bra i andre glass også!) (Og av erfaring vet vi at disse glassene snart er en god historie, også hos oss...trist men slik er det.)
Det gode ølet ble snart etterspurt langt utenfor kroens nærområde, og bryggingen foregår i dag i stor skala i bryggeriet Bosteels, som har vært i sving i landsbyen Buggenhout siden 1791, og i dag blir drevet av 7. generasjon av samme familie! 
 Ølet kommer i 33 cl flaske, alkoholstyrken er hele  8,0%, så ta det rolig i svingene! Ølet er overgjæret, i typisk belgisk stil. Nydelig rødgylden rav-farge. Høyt skum. Fin krydret aroma, jeg finner toner av muskat, nellik og kanel. Herlig fyldig maltet og krydret smak, med akkurat passe sødme. Moderat humle.
Absolutt et interessant øl, som så mange belgiske - et øl til å NYYYDES!

Nøgne Ø Tiger Tripel

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø laget en "trippel" i den lyse og sterke belgiske klosterølstilen for noen år siden, den var meget god (vi hadde den selvfølgelig inne!), men nå har bryggeriet laget en ny med litt endret oppskrift, den er enda sterkere - og enda bedre! Det meste som produseres av Tiger Tripel går til USA, men vi har sikret oss vår andel! Disig brunlig-gul farge, digert hvitt skum. Herlig aroma av belgisk overgjær, frukter og krydderier. Smaken har en betydelig sødme med et distinkt krydret preg, noe frukt og godt merkbar humle. Jo, dette er en riktig deilig trippel fra våre venner i Grimstad!

Nøgne Ø God Påske 08

Cardinal Pub Stavanger
Hvis noen tror at et påskeøl må være "for gammelt" på høstparten, så tar de feil - ihvertfall når det gjelder Nøgne Ø God Påske. Som alle andre øl fra NØ er det overgjæret og flaskekondisjonert (ettergjæret på flasken), og utvikler seg bare positivt gjennom noen måneders lagring. Så på Cardinal nyter vi både påsken og julen hele året!
Ølet er oransjebrunt på farge, med bra off-white skum. Deilig krydret aroma, hvor også fruktig humle markerer seg. Den behagelige smaken er fint balansert: eik, krydder, frukt, bra humlet avslutning. Rett og slett et godt øl - ha en God Påske!

Duvel

Cardinal Pub Stavanger

Duvel er et legendarisk, verdensberømt øl. ”Det er et av verdens mest særpregede og individualistiske øl, men krever langt mindre av konsumenten enn en del andre klassiske øl fra Belgia”, sier øleksperten Michael Jackson i sin bok ” The Great Beers of Belgium”..
Duvel’s unike smak skyldes både ingrediensene (eget malteri) og den meget spesielle bryggemetoden. Ølet er overgjæret med en encellet ren gjærstamme, isolert på trettitallet av vitenskapsmannen Jean De Clerck. Ølet modnes ved 0 grader i mellom to og tre uker. Deretter tapper man det på flasker og tilsetter ytterligere noe gjær. For å framprovosere en ettergjæring, lagres flaskene ved høyere temperatur i en til to uker, hvoretter de kaldkondisjoneres ved tre grader i minst en måned.
I 1923 omdøpte skomakeren Van De Wouwer det som den gang het ”Victory Ale” til ”Duvel” da han karakteriserte ølet som ”een echten Duvel” eller på norsk ”en ekte djevel”. Djevelen er i ettertid dukket opp under forskjellige stavemåter i navnene på flere belgiske ølmerker, bla. Satan, Lucifer, Teutenbier og Deugniet.
Den berømte øl-vitenskapsmannen Jean De Clerck la det skotske McEwans under mikroskopet. Dagens lyse Duvel-øl kom til så sent som i 1970, også med De Clercks hjelp, og danner nå egentlig sin egen klasse. Det står da heller ingen typeangivelse på flasken, men vi plasserer det under belgisk (sterk, golden) ale.
Duvel Moortgat-bryggeriet ligger i Breendonk, nær den historiske byen Mechelen, like nord for Brüssel i Belgia. Bryggeriet ble grunnlagt i 1871 som et gårdsbryggeri av bonden Jan-Leonard Moortgat. Hans familie i 4. generasjon leder i dag en stor, uavhengig bryggerigruppe med ca 350 ansatte. Årsproduksjonen ligger på ca. 40 millioner liter, hvorav ølet Duvel står for ca 75 % av produksjonen. Bryggeriet er et av de siste, tradisjonelle familiebryggeriene i Belgia..
Lys gul farge. God fylde. Praktfulle aromaer med preg av epler, honning, lys malt og attraktiv humle. Meget god og velbalansert bitterhet i ettersmak. Inneholder gjærrester. Nytes best ved ca 8-12 grader.

Mikkeller-Stone-Alesmith Belgian Style Special Ale

Cardinal Pub Stavanger

Navnet forteller klart og tydelig hva dette er: et samarbeidsprosjekt mellom tre av verdens beste bryggere, danske Mikkeller og amerikanske Alesmith og Stone. Selve den fysiske bryggingen har foregått hos Stone Brewing i Escondido, California. Men forbildet hører altså hjemme i Belgia, i den lyse men sterke klosterølstilen "tripel".
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum. Deilig aroma av belgisk overgjær, fruktige estere, krydderier og blomsteraktig og fruktig humle.
Smaken er krydret, med det særpreg som denne gjærtypen gir, og har en søt og fruktig "kropp" - her har man nok også brukt hvitt kandisukker. Alkoholen er merkbar, så ta det rolig! Der er en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Et øl som gir mersmak!

Mikkeller It´s Alive

Cardinal Pub Stavanger

Nå er vel egentlig ALLE Mikkellers øl "levende" - det vil si at de er flaskekondisjonert med levende gjær. Det som gjør It's Alive! "ekstra" levende, er at det i tillegg er tilsatt en brettanomyces gjærkultur, en slags "kontrollert villgjær" som pleier å tilføre belgiske ales et element av "bondegård" både i aroma og smak.
Mikkeller kaller da også dette en "Belgian wild ale", men den er ikke villere enn at selv ganske vanlige og relativt tamme øldrikkere (med søndagsskolen og god oppdragelse) trygt kan ta til seg av godsakene. "Fantombryggeriet" Mikkeller har utført selve bryggingen hos det belgiske forsøksbryggeriet "De Proef".
Dypgylden farge på ølet, med et digert og varig off-white skum.
Meget god aroma av gjærende frukter, urter, krydderier og "bondegårdshus".
Smaken er dominert av behagelig fruktig humle (Hallertauer og Styrian Goldings) på en bakgrunn av malt og brettanomyces-elementer, med krydrete toner. Ikke for søt, ikke for bitter (for min del kunne den gjerne ha vært enda bitrere), ikke sur. Noen Orval (som den skal være en hyllest til) er den ikke, men den er god så det holder!

Mikkeller Monks Brew (Eleksir)

Cardinal Stavanger

Det er med stolthet Cardinal nå kan introdusere en rekke kvalitetsøl fra "fantombryggeriet" Mikkeller - det vil si at Mikkeller er ikke et fysisk bryggeri, men en hyggelig og ambisiøs dansk brygger ved navn Mikkel Borg Bjergsø, som leier bryggingskapasitet for sine øl rundt omkring i verden hos forskjellige håndverksbryggerier, hvor han personlig står for både oppskriften og bryggingen. Mange av disse ølene brygges bare i veldig små serier, så her garanterer vi på ingen måte at beholdningen varer lenge - byens ølentusiaster kommer nok til å tynne ut i rekkene ganske kraftig. Først til mølla ...
Monk's Brew (også kjent som Monk's Elixir) er som navnet antyder et øl i den belgiske klostertradisjonen, og Mikkel tilstår gladelig at det er trappistmunkene som har vært forbildet hans her. Klosterøltypene "Abt" (Abbed) eller "Quadrupel", som f.eks. La Trappe Quadrupel og Rochefort 8 og 10 (som vi også har) er det naturlig å sammenligne med. Bryggingen har foregått i forsøksbryggeriet "De Proef" i Belgia. Ølet kommer på en 75 cl "champagne"-flaske.
Meget mørk brun farge, litt disig, med et digert lysebrunt skum. Maltpreget og vinøs aroma, toner av brunt sukker, eik og krydder. Fyldig og varmende munnfølelse. Smaken er relativt søt og maltpreget, igjen med toner av brunt sukker, eik og krydder, dette er fint balansert mot humlen (Northern Brewer, Hallertauer og Styrian Goldings). Hint av sjokolade og kaffe. Nydelig! Hvis Mikkel er like dyktig på fadervår og avemaria som han er til å brygge, er han kvalifisert til opptak som trappistmunk nårsomhelst!

Satan Gold

cardinal stavanger

Satan Gold fra De Block Brouwerij i Peizegem i Belgia har vi sammen med Den Gode Nabo i Trondheim importert til Norge. Strag har i ettertid fått agentur på dette ølet, så det er nå å finne i Vectura sine lister. Vi hadde sans for både navn og smak.. Bryggeriet fører sine aner tilbake til 14 hundretallet da stedet hadde fått bryggerløyve av hertugen av Brabant. Det var imidlertid da mølleren Louis De Block giftet seg med en bryggerdatter det ble fart på sakene i kommersiell henseende, og ølet er i dag sammen med bryggeriets øvrige 5 varianter, bla. Satan Red, eksportert til Japan, USA, Canada og nå altså Norge..
Fargen er lys gyllen, og det er da også en “Blonde”, med et høyt grovt skum som holder relativt godt. Aromaen er preget av sitrus, honning, humle og gjær. Humlen etterlater lite bitterhet. Her er det frukt og malt for alle pengene.
Dette må da Espen Smith like? Karbondioksidinnholdet er relativt høyt, og avslutningen tørr med en meget forsiktig bitterhet. Etter vår mening et undervurdert øl! Selv folk som til daglig kjenner englevingene krible på ryggen kan fort falle i en blond fristelse her! Skulle dette skje, er det et nytt kurs i Oslo der en får kongelig veiledning for å komme tilbake på den rette sti.

Trois Pistoles

Cardinal Pub Stavanger

"Det enkleste er pistol", sa Tramteatret i sin tid - men  de tre "pistoler" som dette fremragende ølet har fått sin navn fra, er slett ikke skytevåpen - det dreier seg (indirekte) om den gamle spanske MYNTEN ved samme navn. Denne mynten ga i sin tur navnet til en liten landsby, Trois Pistoles, i regionen Les Basques i Quebec, den fransktalende delen av Canada - og denne landsbyen er altså ølet oppkalt etter. Så vet vi det!
Unibroue kaller seg fortsatt et "mikrobryggeri" - selv om bryggeriets internasjonale anerkjennelse har medført en betydelig øket produksjon, holdes de håndverksmessige bryggingsprinsipper fortsatt i hevd, også etter at det japanske storbryggeriet Sapporo har gått inn på eiersiden.
Trois Pistoles er brygget med fire forskjellige typer malt og fire slag krydder, som alle bidrar til aromaens og smakens kompleksitet. Ølet er overgjæret, og har gjennomgått en annengangs gjæring og modning på flasken. Det er bare grovfiltrert, og det vil derfor dannes et naturlig bunnfall i flasken. Må helles forsiktig hvis du vil unngå bunnfallet, men det er ikke farlig om det blir med i glasset: det er nemlig proppfullt av B-vitaminer!
Mørkebrunt øl med et digert beige skum. Meget fin og kompleks aroma med vinøse toner, også toner av eik, krydder, kakao, røde bær og mørke frukter, hint av bondegård og tobakk. Smaken har en betydelig sødme, vinøs og fruktig, og er overraskende "myk", tatt i betraktning at dette er et 9% øl. Moderat humle / lav bitterhet. Mange av elementene fra aromaen følger deg gjennom hele smaken og ettersmaken. Et storartet øl!

Delirium Tremens


Cardinal Pub Stavanger

Delirium Tremens er bestselgeren til det familie eide Huyghe Browerij som ligger i Melle, 9 kilometer fra den historiske byen Ghent i Flandern i Belgia. På dette stedet har det vært bryggerivirksomhet i hvert fall siden 1654.
I 1906 ble bryggeriet, Appelhoek, kjøpt av dagens eierfamilie. Bryggeriet er et av de siste tradisjonelle familiebryggeriene i Belgia, og har en eksport til over 50 land. Frem til 1913 eide bryggeriet et eget malteri, men dette ble erstattet med et anlegg for flasketapping.
I 1928 gjennomgikk bryggeriet en omfattende ombygning, og deretter kom det tilbygg i 1930 og 1960- årene. Ved en omorganisering i 1965 ble firmaet delt opp i fire deler, hvorav bryggeriet var ett. Denne spesialiseringen viste seg å være til det gode for bryggeriet som siden har vist en stor vekst.
Delirium Tremens er et av verdens beste øl. I boken ”The 50 greatest beers in the world” sier forfatteren Stuart A.Kallen: ”Among the world’s greatest beers are: Delirium Tremens (vurdert som Nr.1) I didn’t have to name Delirium Tremens as my number one favorite beer” Men han gjorde det likevel.
I 1998 fikk ølet gullmedalje i World Beer Championship i Chicago, USA. Kvaliteten er altså meget god på dette spesialbryggede, 8,5% vol sterke trippelgjærede luksussterkølet.
Deliriums helt unike smak skyldes både ingrediensene og den meget spesielle bryggemetoden, med blant annet tredjegangs gjæring på flaske. Ølet ble brygget første gang andre juledag 1988. Ølet er klart gyllent med et stort og luftig skum som holder lenge. Lukten er intens fruktig, med de sedvanlige innslag av humle og malt. Dette er i tillegg et øl der karbondioksid innholdet er nøye tilpasset, og gjør det til en fest i munnen. Ikke sprudlende og ikke flat. Smaken følger opp aromaen, og alkoholsmaken i dette sterke ølet kan merkes, men er ikke påtrengende. En fin tørr ettersmak