De Molen Bloed, Zweet & Tranen


Dette er en stout brygget med røkmalt, fra nederlandske De Molen. Både torvrøkt whiskymalt og tysk Bamberger-røkmalt er benyttet, i tilleg til palemalt, sjokolademalt, karamellmalt og hvete. Humletypen er tsjekkiske Sladek. Bitterheten er på moderate 29 EBU. Navnet Bloed, Zweet & Tranen er formodentlig en påminnelse om at også bryggerens hverdag kan være fylt av blod, svette og tårer - mye kan gå galt, og kvalitet må sikres i alle ledd før du kan serveres et kvalitetsbrygg. Som alle De Molens øl er det upasteurisert.
Svart farge på ølet, digert grå-beige skum.
God "tørr" aroma, toner av aske, hint av tjære og gammelt tauverk.
Smaken har dominant røk, røkt kjøtt og aske. Vil falle i smak hos dem som liker sin stout godt ute på den tørre siden.

De Molen Heen & weer


Heen & weer betyr "fram og tilbake", og det kan utvilsomt gå både fram og tilbake i en bryggers tilværelse. Men med dette kvalitetsølet, en tripel i tilnærmet belgisk stil, har utvilsomt det meste gått framover for nederlandske Brouwerij de Molen. Og når det meste går framover også for Cardinal for tiden, skyldes det nettopp at vi har så mange kvalitetsøl å by på!
Rav til oransje farge på ølet, moderat off-white skum.
Meget god aroma, hint av eik, honning og koriander. (Ja, ølet er faktisk tilsatt koriander.)
Søtlig smak, toner av honning, melasse og koriander, hint av eik. Godt!
 

Midtfyns / De Molen X Porter


Cardinal Stavanger

Danske Midtfyns Bryghus har samarbeidet med nederlandske De Molen om denne sterke porteren - og resultatet er meget vellykket.
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Deilig og fint avrundet aroma og smak, med alle de typiske karakteristika til en robust porter. Røstet preg med innslag av kaffe, mørk sjokolade og hint av lakris, men dette overdrives ikke. Myk munnfølelse, fint balansert. En sikker vinner!
 

De Molen Hel & Verdoemenis Bordeaux B.A.



B.A.
står for "barrel aged", og denne utgaven av Hel & Verdoemenis (= helvete og fordømmelse / fortapelse) fra nederlandske De Molen er altså fatlagret på eiketønner, som tidligere inneholdt rødvin fra Bordeaux. Ølet kommer på nusselige 18 cl nummererte flasker, som er akkurat passe for 1 person, tatt i betraktning at alkoholprosenten ligger på 13%. Batchen vi har fått et par kasser av er på bare 600 flasker totalt, så "førstemann til møllen" (bokstavelig talt ...). For bryggeritekniske detaljer henvises til omtalen av den "vanlige" Hel & Verdoemenis. Flaskekapselen er vokset for å være holdbar i 25 år, hvis flasken oppbevares stående, mørkt og kjellerkaldt. Anbefalt drikketemperatur er 15 grader C.
Kullsvart farge på ølet, meget lavt lysebrunt skum. Minimalt med kullsyre i glasset (kan variere for hver flaske).
Sterk og intens aroma med røstede toner, også toner av sterk søtet kaffe, sjokolade, eik og rødvin.
Rik og fyldig smak, rikelig med maltsødme og sterke røstede toner, også sterke eikete toner med bare et hint av rødvin. Vil nok godgjøre seg ytterligere ved noen års kjellerlagring, men smaker utmerket allerede i dag.
 

De Molen Hemel & Aarde Bruichladdich Barrel 1972



Hemel & Aarde (= Himmel og Jord) fra nederlandske De Molen er en solid imperial stout i utgangspunktet, og denne spesialversjonen som har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Bruichladdich skotsk whisky fra 1972, er ennå mer imponerende. Tør vi nevne at den fremragende Islay-whiskyen fra Bruichladdich også kan smakes på Cardinal?
Ølet kommer på de nusselige 18 cl flaskene, som er akkurat passe for 1 person. Her er der nemlig konsentrert aroma og smak så det holder! Kapselen er vokset for at ølet skal være holdbart i minst 25 år, men vi synes det smaker herlig allerede nå ... Humletypene er amerikanske Nugget og Amarillo, og bitterheten på hele 96,9 EBU. "Original gravity" er på 1100, og "final gravity" på 1030.
Ølet begynner å strømme ut av flasken av seg selv kort etter at den er åpnet (ha glasset parat!) - dette kan variere fra flaske til flaske, for det er et "levende" øl vi har med å gjøre her. Kullsvart farge på ølet, ugjennomtrengelig for lys. Digert til høyt lysebrunt skum.
Sterk aroma av torvrøykt whisky, tjære, gammelt tauverk og salt sjø, også sterke røstede toner.
Smaken er røstet med en viss maltsødme, dominert av torvrøyk, eik og tjære, den høye bitterheten oppleves på en måte som sterkt avdempet.
Et imponerende øl etter min smak - men det er neppe det rette valget hvis du hater Islay whisky. Alle vi andre nyter det med stort velbehag, såvel i himmelen som på jorden.
 

De Molen Mooi & Mechtig



Navnet på denne sterke barleywine fra nederlandske De Molen betyr noe sånt som "vakker og mektig". Mooi & Machtig får vi på små flasker, som har vokset kapsel for å kunne vare i 25 år - men så lenge orker vi ikke å vente! Ølet har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt cognac. "Original gravity" var på ekstreme 1150, "final gravity" er 1030. Bitterhumle er Premiant, mens tsjekkisk Saaz er tilsatt mot slutten. 
Uklar brun farge på ølet, lavt brunt skum.
Sterk aroma av maltsukker, melasse, alkohol og cognac-eikefat.
Meget moderat kullsyre i glasset (kan variere fra flaske til flaske). Meget søt smak, med malt, melasse, alkohol, hetvin og eik i massevis. Bitterheten (som er på respektable 51,3 EBU) synes å være meget moderat.
Jo, ølet er ganske langt ute på den søte siden, men det er definitivt verd å prøve!

De Molen Man & Macht



Nederlandske
De Molen har vel neppe hatt Olav Duuns roman om "Menneske og maktene" i tankene da de brygget Man & Macht - men her får ihvertfall vi enkle mennesker et mørkt øl med lite alkohol, som klart skiller seg fra de kraftigste smaksbombene til samme bryggeri, og som ikke etterlater den som drikker det i maktesløs tilstand. Stilmessig ligger det i grenselandet mellom dark mild og dry stout.
De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at original gravity var så lav som 1035, og final gravity er 1009. Ikke mye restsukker igjen her, altså. Bitterhumle er Premiant, mens Saaz er tilsatt mot slutten. Bitterheten er på 38,4 EBU.
Mye kullsyre (kan nok variere fra flaske til flaske), glasset fylles helt av lysebrunt skum, mens det svarte (eller meget mørk brune, om du vil) ølet kommer langsomt til syne.
God aroma av røstet malt og mørk sjokolade, noen toner av treverk også.
Ølet er lett i kroppen, som forventet. Smaken er ganske tørr med moderat røstede toner, hint av kaffe, trekull, tobakk og treverk.
 

De Molen Kopi Loewak

de-molen-kopi-loewak

"Kopi" har ingenting med kopier å gjøre, men er malayisk/indonesisk for kaffe. Kopi Loewak er verdens dyreste kaffe, laget av kaffebønner som har passert gjennom tarmsystemet til et lite mårdyr. (Ja, kaffebøn- nene er behørig vasket etterpå!) Det er for øvrig samme kaffen som er benyttet i Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel - og altså nå i denne im- perial stout fra nederlandske De Molen.
De små flaskene vi har fått kommer fra en batch på 1416 flasker. For de bryggeteknisk interesserte kan opplyses at vørteren hadde en original gravity på 1098, mens ølet har en final gravity på 1028. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader C. Det er benyttet tsjekkisk humle i ølet: Premiant som bitterhumle, Saaz som aromahumle.
Svart (= meget mørk brun) farge på ølet, høyt og varig "fluffy" beige skum. Sterk aroma av kaffe, hint av tørt tre. Smaken har også sterke toner av kaffe, med en røstet og humlet bitter- het i avslutningen og ettersmaken. Ganske tørr, med bare en svak syr- lighet. Et godt øl, men det krever at du også liker kaffe!


De Molen Neander Ale


Bryggeren Menno Olivier i nederlandske De Molen brygget Neander Ale første gang i 2003, og nå blir ølet relansert i ny utgave, i store flasker med vokset naturkork. Ølet er holdbart i 5 år, men kan godt drikkes allerede nå. Som navnet antyder skal nok Neander Ale framkalle neandertaleren i deg - for enkelte av oss faller dette helt naturlig, selv uten øl ...
Ølet kan (i mangel av noe bedre) klassifiseres som en strong ale. Flaskene vi har fått kommer fra en batch på bare 575 flasker. Humlen er tsjekkisk: Premiant som bitterhumle, med Saaz tilsatt mot slutten av kokingen. Humlemengden er meget rikelig, bitterheten er på hele 88,2 EBU. De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at vørteren hadde en original gravity på 1083, mens ølet har en final gravity på 1018.
Uklar brun farge på ølet, høyt kremfarget til beige skum.
Behagelig aroma av floral og fruktig humle, hint av harpiks og tre.
Smaken har en massiv humlebitterhet fra begynnelse til slutt, på en bakgrunn av moderat søt malt, med toner av karamell. Bitter ettersmak.
 

De Molen Rasputin


Nederlandske De Molen Rasputin har vi både på fat og flaske - den må ellers ikke forveksles med amerikanske North Coast Old Rasputin, som vi også har. Men i begge tilfeller dreier det seg om en imperial stout, oppkalt etter den samme russiske munken.
Svart (= meget mørk brun) farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Meget god aroma og smak med røstede toner, kaffe, mørk sjokolade og lakris - men også noen vinøse toner med hint av eik og mørke tørkede frukter.
Knallgode saker - et av de beste fatølene vi har hatt!
 

De Molen Jong & Unbedorven



Her er ølet for de unge og ubedervete blant oss - samt for oss gamlinger som fortsatt FØLER oss unge og ubedervete! For øvrig har nok de nederlandske håndverksbryggerne i
De Molen valgt navnet Jong & Unbedorven som en markering av at dette er et øl som er best ferskt - ulikt flere av deres andre øl, som med lakket kork er beregnet på lagring i 25 år. Jong & Unbedorven tåler nok også noen års lagring uten å bli dårlig, men mister nok da litt av sin "skarpe" profil. Stilmessig er dette nærmest en hvetebock, her er det brukt 50% hvetemalt og 50% byggmalt, og gjæren er tysk Weihenstephaner. Det er også tørrhumlet med amerikansk Amarillo-humle.
Lyst halmfarget øl, digert hvitt skum.
Meget god og sterk krydret og hvetepreget aroma.
Krydret og moderat fruktig smak, pepperaktig og moderat humlet avslutning.
 

Mikkeller/de Molen Mikkel & Menno

Cardinal Stavanger


Mikkel & Menno
er som navnet forteller et samarbeidsprosjekt mellom Mikkel Borg Bjergsø (den danske fantombryggeren Mikkeller) og Menno Olivier i nederlandske De Molen. Ølet kaller de en hvetebock, så det er utvilsomt brygget med en stor porsjon hvetemalt, men der er lite og ingenting "hveteaktig" med smaken. Den er det humlen (mest amerikansk) som dominerer. Som bitterhumle er brukt Galena, sent tilsatt humle er Chinook, Simcoe, Cascade og Amarillo, og ølet er i tillegg tørrhumlet med Saaz og Cascade. Bitterheten er på 53,6 EBU. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader C.
Disig dyp oransje farge på ølet, digert off-white skum.
Meget god aroma av fruktig / sitrusaktig, floral og furuaktig humle.
Ganske mye kullsyre i glasset. Tørr smak, dominert av harpiksaktig amerikansk humle.
 

Haandbryggeriet/De Molen Menno & Jens



Ølet
Menno & Jens er et samarbeidsprosjekt mellom bryggerne Menno Olivier ved De Molen i Nederland og Jens Maudal ved HaandBryggeriet i Drammen, hvor det også er brygget. Dette er en ekte og tradisjonell "gruit ale", altså brygget helt uten humle, med en urteblanding som alternativ smakstilsetning. Gruit er betegnelsen (på nederlandsk / plattysk) fra tidlig middelalder for en slik urteblanding (for øvrig samme ordet som norsk grut, men i moderne norsk brukes jo ordet nesten utelukkende om kaffegrut). I tillegg til byggmalten er det også brygget med en andel rugmalt og hvetemalt.
Uklar oransjebrun farge, off-white skum (går fra høyt til lavt), med en oransjeaktig teint.
Interessant søtlig maltet aroma med toner av urter, krydder og rug, også toner av bær og oksidert frukt.
Myk munnfølelse. Behagelig smak med toner av malt, frukt og urter, forholdsvis søt men ikke "klissensøt". Noen ville kanskje ønske seg litt mer bitre urter i avslutningen, men dette er nå uansett et godt og interessant øl som det er.
 

De Molen Donder & Bliksem



Håndverksbryggerne i den gamle nederlandske møllen De Molen presenterer med Donder & bliksem ("Torden & lyn") et øl som de lærde strides om er undergjæret eller overgjæret. Høyst drikkelig er det ihvertfall, so who cares?
Disig dypgylden farge, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av noe jeg oppfatter som belgisk overgjær (men som kanskje likevel er undergjær?), toner av frukter og mildt krydder.
Munnfølelsen er preget av mye kullsyre. Smaken er krydret, med et distinkt humlet "bitt" i avslutningen. Temmelig tørr. Bitterheten er på 36 EBU.

90/88 8,2% 36 IBU

De Molen Vuur & Vlam


Inntil noen med faktiske nederlandsk-kunnskaper motsier meg, antar jeg at "Vuur & Vlam" betyr "Fyr & flamme" - og da snakker jeg ikke om en roman av Kjartan Fløgstad, men om en amerikansk-inspirert India pale ale fra det nederlandske håndverksbryggeriet De Molen. Karene som brygger i den gamle vindmøllen vet hva de holder på med, det er sikkert!
Tidligere hadde vi den en periode på store 75 cl flasker, nå har vi spesialimportert den på vanlige 33 cl flasker. Ølet er selvfølgelig fortsatt "levende" og flaskekondisjonert, og gjæret med både overgjær og undergjær.. Som bitterhumle er brukt Galena, smaks- og aromahumle er Chinook, Cascade, Simcoe og Amarillo. Ølet er også tørrhumlet med Cascade.
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum med en oransjeaktig teint.
Meget behagelig aroma av fruktig amerikansk humle, hint av harpiks også.
Smaken har massevis av harpiksaktig og fruktig humle, på en bakgrunn av malt- og fruktsødme, og ender i en moderat men distinkt humlebitterhet. En bitterhet på 42,6 EBU er slett ikke ekstremt for en IPA med amerikansk humle, men ølet er like fullt svært smaksrikt og fyldig. Laaaang ettersmak!
Det er høyst sannsynlig at Cardinals stamgjester vil bli "fyr og flamme" over
Vuur & Vlam, ja!

96/95 6,2%

De Molen Lusten & Lasten


"Lyst og last" blir på nederlandsk "Lusten & Lasten", og dette er da også navnet på denne trippelen fra de nederlandske kvalitetsbryggerne i den gamle vindmølren De Molen. Ulikt andre trippel-øl er den brygget med amerikansk Amarillo-humle.
Dypgylden til rav farge på ølet, svakt disig, med et bra hvitt (eller svakt off-white) skum.
Meget fin krydret aroma, toner av belgisk overgjær, også noe fruktig humle.
Smaken er et stykke ute på den søte siden, med distinkte krydrete og humlepregete toner. Alkoholen er merkbar, varmende munnfølelse.
Et rimelig imponerende øl dette her - det ser ut til at alt gutta på De Molen leverer er topp kvalitet. Den store naturkorkete flasken er nok til to personer.
La dine lyster og laster bli tilfredsstilt på Cardinal - med Lusten & Lasten!

93/92 9,2%

De Molen Hel & Verdoemenis


Nederlands kanskje fremste håndverksbryggeri, De Molen ("Møllen") holder meget passende til en i en historisk vindmølle fra 1697. Med navnet på sin imperial stout, Hel & Verdoemenis ("Helvete og Fordømmelse") markerer de den skjebne som i følge de rettroende skal ramme oss som liker å gå på Cardinal og drikke sterke kvalitetsøl.
Flaskekapselen er for sikkerhets skyld vokset i tillegg, for dette ølet er nemlig beregnet til å kunne oppbevares mørkt og kjølig i 25 år! Det føles nærmest som helligbrøde å sprette en flaske allerede  nå, men ølet er knallgodt som ferskt også. Av batchen vi har fått smake er det bare tappet 1284 nummererte flasker. For de bryggeriteknisk interesserte kan vi opplyse at original gravity var 1115, og final gravity er 1031. Det er altså ikke noe lettøl det er tale om her. Fargen har EBC 308,9 (det er rimelig svart, ja!), og bitterheten er hele 99,9 EBU (men ølet kjennes likevel mindre bittert ut).
Kullsvart farge på ølet, flott og varig brunt skum.
Herlig røstet preg i aromaen, distinkte toner av kaffe og mørk bitter sjokolade.
Smaken har en intens røstet karakter, toner av kaffe og mørk bitter sjokolade igjen, også hint av lakris, melasse og mørke tørkede frukter. Bitter humle i avslutningen.
Et aldeles strålende øl dette her! Hvis det er dette som venter oss i fortapelsen, ser vi framtiden lyst (øh, nei mørkt) i møte!

100/98 10%

De Molen Bommen & Granaten


"Bomber og granater!" er det faste kraftuttrykket til obersten i Stomperud-tegneserien, og hadde han blitt konfrontert med en ekstrem barleywine som Bommen & Granaten fra nederlandske Brouwerij De Molen, ville han nok tatt i bruk både dette og enda sterkere kraftuttrykk.
Den store flasken er både naturkorket og vokset, med sikte på å kunne lagres mørkt og kjølig i 25 år! Vi har bare fått inn noen få flasker av en batch på 429 flasker totalt. For de bryggeriteknisk interesserte kan opplyses at original gravity var 1150, og final gravity er 1041. Rimelig kraftige saker, altså.
Mørk brun farge på ølet, uten synlig kullsyre og uten skum.
Intens og attraktiv aroma med vinøse og eikete toner, også toner av mørke tørkede frukter, curacao-likør og mandarin.
Smaken har en overveldende sødme fra maltsukker og kandisukker, med noen fruktige og vinøse toner. Fraværet av kullsyre gjør munnfølelsen oljeaktig og nesten klebrig, og alkoholen er merkbar. Den relativt høye humlebitterheten på 53,9 EBU forsvinner nesten bak all sødmen. Humletypene som er brukt er amerikanske Nugget og tsjekkiske Saaz.
Siden vi ikke har tålmodighet til å lagre øl i 25 år, spretter vi altså noen flasker nå - men vi anbefaler på det sterkeste å dele den store flasken på 4 personer. Minst.

97/86 15,2%

 

De Molen Amarillo


Som navnet forteller er den amerikanske humletypen Amarillo dominerende i dette ølet fra nederlandske Brouwerij De Molen, noe som også skyldes såkalt "tørrhumling (= humletilsetting etter at kokingen er avsluttet). Stilmessig er det en double / imperial IPA. Challenger og Saaz skal være de to andre humletypene som er brukt her, og bitterheten er på hele 77 EBU.
Mulig at min prøveflaske var ekstra hissig (ølet er ettergjæret på flasken, og kullsyrenivået kan derfor variere fra en flaske til en annen) - glasset ble ihvertfall helt fylt av et voldsomt off-white skum, som bare meget langsomt lot et disig oransjefarget øl komme til syne.
Herlig aroma av fruktig / sitrusaktig Amarillo-humle.
Smaken er en bitter og fruktig humleeksplosjon fra begynnelse til slutt, også med toner av furunål og harpiks, og med en del sødme. Hvis ølet drikkes iskaldt, kjenner du bare bitterheten, og får ikke med alle de finere smaksnyansene av humlen. Anbefalt serveringstemperatur er derfor 10 grader C.

99/94 9,2%

 

De Molen / Struise Black Damnation


Black Damnation er en nokså ekstrem imperial stout som er brygget av nederlandske Brouwerij de Molen i samarbeid med belgiske Struise Brouwers.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Aromaen er først trepreget og støvet, fulgt av røstede toner av kaffe og mørk sjokolade.
Meget rik og fyldig munnfølelse. Smaken har massevisav maltsødme og røstet preg, treaktige toner, også toner av brunt sukker, mørk bitter sjokolade og kaffe, bitter humle i avslutningen. Tre i ettersmaken.
Om min sjel nå er dømt til den svarteste fortapelse, skal være usagt - men Black Damnation tar jeg gjerne en flaske til av!

100/97 13%

 

De Molen Tsarina Esra Reserva


Kvalitetsbryggerne i den gamle møllen De Molen i Nederland kommer her med en nusselig liten ølflaske på 18 cl - den minste vi har hatt noensinne. Men innholdet, Tsarina Esra, er ingen lettvekter. Det dreier seg, som navnet mer enn antyder, om en Russian Imperial stout (eller Imperial porter, om du vil). Det russiske hoffet, og tsarinaen i særdeleshet, var i sin tid store avtakere av slikt øl, som ble skipet inn fra England. Batchen vi har fått noen flasker av er på bare 1320 nummererte flasker. De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at original gravity var på hele 1108, mens final gravity er på 1026. Bitterheten er på hele 92,9 EBU. Humletypene som er brukt er amerikansk Challenger og tsjekkisk Saaz.
Kullsvart farge på ølet, nesten ikke kullsyre, ikke skum.
Herlig vinøs og røstet aroma, toner av mørke tørkede frukter og eik.
Røstet preg i smaken også, med eikede og vinøse toner, og en distinkt humlebitterhet i avslutningen.
Denne synes vi du skal unne deg en flaske av! Serveres i vinglass, og skal ikke drikkes for kald.

100/99 11%

 

De Molen Lood & Oud Ijzer


Bryggerne på på nederlandske Browerij De Molen har her foretatt en blanding av to av sine andre øl, Amarillo (en double / imperial IPA, som vi også har) og Rasputin (en imperial stout). Resultatet er altså kalt Lood & Oud IJzer, og her skal vi ikke forsøke oss på noen oversettelse - tror det er et fiffig ordspill ute og går der. Stilmessig blir blandingen å klassifisere under sekkeposten "American strong ale". Vi har bare fått et fåtall av flaskene i batchen som er på totalt 318 stk. Anbefalt drikketemperatur er 10 grader C.
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Glimrende kompleks aroma, her er det fruktig amerikansk og europeisk humle, vinøse toner, hint av eik, rødvinseddik og lær - kanskje et streif av sjokolade også.
Smaken har toner av overmodne frukter, en betydelig maltsødme, hint av sjokolade og kaffe i bakgrunnen, moderat og "tørr" humle i avslutningen. Alkoholen på 10,4% er godt skjult, men det kan nok nok være lurt å dele den store flasken på to personer.

99/96 10,4%