Brauerei Kraus Pils

7509308484_689073e201_z

Brauerei Kraus Pils kommer fra Brauerei-Gasthof Kraus i Hirschaid ikke så langt fra Munchen. Som for ett av våre andre små bryggerier i området, Hirschbrau (Neuschwansteiner) legger de på sin hjemmeside like stor vekt på romreservasjon som deres bryggerivirksomhet. Ikke at de legger mindre vekt på ølet, men dette er selv i norsk målestokk små bryggerier.
Kraus har vert et familiebryggeri siden 1845, da møllersønnen Johan Kraus fra Eggolsheim overtok gjestgiveriet og startet bryggingen. Det fulgte også jord med eiendommen, og allerede fra starten sysselsatte bedriften 60 personer. Bryggerivirksomheten lå nede under hungersårene etter 1.verdenskrig, men ble tatt opp igjen i mellomkrigstiden.
Fargen er lys gul, med et høyt hvitt skum som gir seg raskt. Aromaen kan virke uvant for norske neser og har en jordaktig karakter med en slags peanøtt overtone. Jeg er ikke sikker på at alle vil syntes den er direkte tiltalende. Smaken er avrundet og bærer bud om at dette ølet verken er filtrert eller pasteurisert. Karbondioksidet i ølet er naturlig, og så også smaken.
Litt sitrus og litt humle i mye godt øl. Litt ettersmak av søt malt.

Brauerei Kraus Lager

3044_2012-02-05_Brauerei_Kraus_Lager_Hell

Brauerei Kraus Lager får du kun få poeng for å gjette at er fra samme bryggeri som pilsen nevnt tidligere.. Bryggeriet har 8 forskjellige varianter som dekker samtlige av tysklands spesialiteter; Bock, Festbier, Heftrüb, Pils, Trunk, Helles Lager, Schankbier og Vollbier.
Dette er altså en “Helles Lager” som også kalles “Zwickel”, “Keller” eller “Landbier”, alt etter som. Med disse to ølene i rask rekkefølge kan det være intressant å se på definisjonen av Pils kontra lager. Pils skal jo selvfølgelig egentlig komme fra “Pilsen” i Tsjekkia, men er i dag anektert av de fleste andre steder på kloden. Fellesnevneren er imidlertid den klare friske smaken med en distinkt bitterhet. Lagerøl er en mer diffus betegnelse på undergjæret øl i ulike retninger. Det underlige her er at lageren er mer av en pils en pilseneren, og vise versa.
Fargen er gyllen stråfarget, med et offwhite fint skum som gir seg fort. Frisk sitruspreget maltaroma hvor humlen stikker seg godt fram med en viss bitterhet. Smaken er friskere enn for pilsen, og den har mer karbondioksid. Mer pilsaktig enn pilsen etter min mening, men dog forskjellig fra det vi forventer av pils ved at den er fruktigere og har mindre humlebitterhet. Avslutter med en tørr ettersmak.. De to på rappen er jo egentlig en utfordring i type/smak!