Thisted Malthe

weisse-hyllie-malthe

Malthe er et av de nyeste ølene til danske Thisted Bryghus, men ølstilen har gamle røtter i Münchener dunkel (eller «bayer», om du vil). Malthe er brygget på økologiske råvarer. Du vinner ingen premie om du allerede har gjettet at et øl som heter Malthe legger hovedvekten på malten, heller enn humlen. Men navnet er nok også en hyllest til Thisteds største sønn: dikteren, publisisten, satirikeren, journalisten og geografen Malthe Conrad Bruun (1775-1826), som etter en turbulent og mangslungen tilværelse i Danmark flyttet til Frankrike, der han endret navnet en smule til Conrad Malte-Brun, og fikk status som landets fremste geograf.
Mahogni farge på ølet, høyt beige skum.
Maltpreget aroma men ikke søtlig, toner av moderat røstet malt og lett brente skorper av brunt brød.
«Smooth» smak, maltpreget med minimal humle, toner av karamell og brunt brød, men ikke veldig søt. Noe røstet malt i avslutningen og ettersmaken. En bra dunkel dette!

Flensburger Dunkel

Btl_Verre_Flensburger_Dunkel

Noen har med rette påpekt at vi på Cardinal en tid har vært uten en dunkel fra dunkelens hjemland som ølstil, nemlig Tyskland. Selv om vi har hatt (og fortsatt har) noen gode norske og tsjekkiske alternativer, er det på tide å ære tyskerne som de æres bør for denne klassiske øltypen. Denne gangen har vi riktignok ikke gått til Bayern (hvor øltypen først ble brygget), men til Tysklands nordligste delstat, Schleswig-Holstein. Flensburger Dunkel har vi i første omgang bare tatt inn et begrenset antall flasker av, men likte den så bra at vi nok også tar med noen fat på neste handletur.
Vakker rødbrun farge på ølet, med et fint og kremig off-white skum.
Behagelig blomsteraktig og maltpreget aroma, toner av karamell.
Smaken er preget av karamellmalt og brunt brød, uten å bli for søt. Bitterheten er lav, som typisk for denne ølstilen, men litt humle er det da her. Alle som setter pris på en god
dunkel / "bayer" vil like denne. 

Primátor Premium Dark (Tmavé Lezák)

Cardinal Stavanger


Primatorbryggeriet holder til i byen Náchod i Tsjekkia.
Premium Dark er en en dunkel i typisk tsjekkisk stil, det vil si beslektet med bayersk dunkel, men gjerne noe mørkere og fyldigere.
Flott mahognifarget øl med et bra beige skum.
God aroma av brunt brød og karamell.
Maltpreget smak, igjen med toner av brunt brød og karamell, moderat sødme, også et svakt røstet preg, lav bitterhet.
Behagelig å drikke!

Mack Fluid Bayer Royal Beer


Mack Fluid Bayer er brygget med økologiske ingredienser, og kommer på en klar "slimline" flaske.
Lys brun farge, ligner mer på et wienerøl enn en Münchener dunkel. Bra hvitt skum.
Moderat aroma med noen fruktige toner, også svake toner av karamell og malt.
Moderat kullsyre i glasset, myk og lett munnfølelse. Mild smak, noe karamell og malt, minimalt med humle. Lettdrikkelig.
 

Baltika No 4 Originalnoe

beer_10760

Baltika No 4 Originalnoe er en dunkel ("bayerøl") fra St. Petersburg, den har vært brygget siden 1992. Maltosesirup, karamellmalt og rugmalt er blant ingrediensene, og det kjennes!
Ølet har en vakker kobberfarge med et bra beige skum.
Aromaen har først forbausende mye frukt (plommer) til å være en dunkel, så overtar velkjente toner av lettrøstet malt og karamell.
Smaken har et markert maltpreg med betydelig sødme, men der er også en viss fruktighet. Rikelig med karamell, hint av rugbrød. Lav bitterhet.
Mange vil nok si med meg: " 'an va'kje toskjen, denne!" Tatt til Stavanger av Pushkin oppe på haugen.

Frydenlund Bayer

frydenlund-bayer

Frydenlund Bayer produseres i dag av Ringnes, men bryggeriet lå i Pilesteredet i Oslo, og ble etablert av Mads Landgaard & co. Frydenlund var lenge Norges største bryggeri, og ML – merket i en stjerne, som ennå brukes på Frydenlund etikettene, var Norges første registrerte varemerke. I dag er bryggeriet nedlagt, men Frydenlund ølet brygges heldigvis fremdeles som det har vært siden 1859, og lever i beste velgående. Vi er en av de få som serverer dette utmerkede øl fra fat på vestlandet. For 30 år siden utgjorde ”bayer” det pils gjør i dag av markedsandeler. Øl er blitt ”tabloid”, og jeg anbefaler alle å ta en smak av dette bredformat ølet. Her kan du kjenne at det er brukt rikelig med malt og gode råvarer.
Ølet har en varm kobberrød farge, fyldig kremaktig skum. Et sammensatt aromabilde av krydder, rosin, malt og frukter. Søtlig smak med preg av nøtter og røstet korn.

Inderøy Nisseøl

2011122310156960_3
Det lille Inderøy Gårdsbryggeri i Trøndelag startet opp i slutten av 2007, og produksjonskapasiteten er begrenset, slik at det aller meste av ølet deres blir solgt lokalt. Men selvfølgelig har Cardinal sikret seg et lite parti av alle ølene deres - vi kan nok fort bli utsolgt, så først til mølla ... (Dog må vi beklage den stive prisen..) Alle ølene deres stiller i "butikk-klassen" og er ufiltrert, upasteurisert og flaskekondisjonert. Det gjelder også juleølet deres, Nisseøl, som stilmessig er en "münchener dunkel", eller "bayer" på norsk. Synes du Cardinals juleøl i "polklassen" blir for kraftige, bør du prøve Nisseølet! Mørk brun farge på ølet, med et flott og kremig beige skum.
Fin maltpreget søtlig aroma med massevis av karamell og ferskt brød, også noen fruktige toner. Smaken er også maltpreget med noen brødaktige toner, der er hint av karamell men ølet er egentlig ikke søtt, moderat humle. Noen fruktige toner i avslutningen, hint av harpiks i ettersmaken. Har kanskje ikke det "spesielle" juleølpreget, men en god bayer er det så absolutt!

Aass Dark Bayer

3459

Aass Dark Bayer kommer fra Norges eldste bryggeri, med sammenhengende drift fra 1834, men det var først etter den store bybrannen i Drammen i 1866, som også rammet det da lille bryggeriet, at bryggeriet fikk navnet Aass. Før dette hadde bryggeriet ingen emballasje, og solgte derfor sitt Pottøl til lokale innbyggere som hentet dette i medbrakte spann, bøtter el. 1 Pott = 0,96 Liter. Bryggeriet ledes i dag av Terje Aass, 4. generasjon i familien i denne funksjonen. Bryggeriet har egen venneforening, Drammens Ølets Venner med over 20.000 medlemmer. Mørk brun farge, søtlig og krydret maltduft. Friskt anslag, balansert sødme, god fylde og en behagelig bitter avslutning.

Einbecker Dunkel

einbecker-dunkel

Einbecker Dunkel fra Bockens hjemby er en dunkel bier av høy klasse. Som tidligere nevnt er bryggeriet fra før 1378 og har således en lang historie. Én historie skriver seg fra 17.April 1521 da Martin Luther mottok en mugge Einbecker av Hertug Erich i Riksdagen ved Worms, og utbrøt ordene “Den beste drikk kjent av mennesket er kallt Einbecker Øl” Og som gode protestanter protesterer vi ikke på det. Ettersom dette var i den mørke middelalder, går vi ut fra det var en dunkel han fikk.
Fargen er mørk rødbrun med moderat skum. Brødgjær og bare et hint av kaffe i aromaen. Smaken gir deg forestillingen om at du drikker dette ølet over gaten hos Den Danske Bager (Ikke negativt ment da dette ølet utvilsomt smaker godt som følge til noen smørbrød eller endog et wienerbrød) Tørrere enn mange andre dunkel/bayer øl. Munnfølelsen er ikke spesielt fyldig, men dette er en lettdrikkelig “Bayer” som garantert vil falle i smak hos alle som liker øl i det hele tatt. Pompel og Pilt har talt!

Bryghuset Braunstein Dark Lager

70705

Bryghuset Braunstein Dark Lager kommer fra “Bryghuset” som utelukkende brygger lagerøl, og som vi har omtalt tidligere under nordisk lager. Dette er et dansk lagerøl av typen "Münchener Dunkel" (kjent som "bayer" i norsk bryggeritradisjon).
Vakker kobberfarge på ølet, med et flott off-white skum. Herlig og distinkt aroma og smak av karamell / karamellsaus (og naturligvis malt!), også toner av smørmalt / butterscotch, men ikke for søt. Moderat humlet, som vanlig er for denne øltypen. En meget fin og lettdrikkelig "bayer"! Uten å ville provosere noen er dette et øl også mange jenter, som gjerne ikke liker det bitre og eller det maltrike, vil sette stor pris på. Og sier du noe annet dasker jeg til deg med håndvesken min!

Mack Bayer

Mack_Bayer

Mack Bayer ble lansert i høst i sammen med Høstølet, og fører produktrekken tilbake til der det startet da dette ølet har en direkte link til bryggeriets grunnlegger Ludwig Markus Mack. Fargen er Mahognybrun. Søtlig duft av blomster, kjøttkraft og krydder. Relativt rett fram smaksmessig med lett skum. Dempet bitterpreg.

Dalane Brygghus Bybrann

beer_75979
Dalane Brygghus Bybrann. Bryggeriet kaller dette fortsatt en "ale" (det prøvebrygget de serverte under Gladmatfestivalen sa de var overgjæret), men nå sier de at det er undergjæret, med inspirasjon både fra engelske ales og tysk "dunkel" ("bayer" på norsk) - og siden et undergjæret øl pr. definisjon ikke kan være en "ale", velger vi å kalle det en dunkel - og slik smaker det i grunnen også. Ølet er oppkalt etter den store bybrannen i Egersund i september 1843, da 92 bolighus og 94 uthus ble flammenes rov.
Fargen ligger et sted mellom rav og kobber, med bra off-white sum. Fin fruktig aroma, også innslag av malt og karamell. Myk munnfølelse. Maltpreget smak med karamell, en lett fruktighet også, ganske moderat humle. Ikke dårlig dette heller! Brygget i Danmark.

Kozel Dark

Kozel_Dark_4d4e6928d4a20

Tsjekkiske Velkopopovický Kozel var et av mange gode ølmerker som klarte seg gjennom årene med kommuniststyre, og om det egentlig er noe framskritt at det i dag (i likhet med Pilsner Urquell m.fl.) er kjøpt opp av multinasjonale SAB Miller, kan sikkert diskuteres. Uansett er det et faktum at det tradisjonsrike bryggeriet i byen Velké Popovice fortsatt lager godt øl, og med sin Kozel Dark beviser de at heller ikke lagerøl nødvendigvis trenger å være så veldig sterke for å ha god smak. Stilmessig er dette en dunkel, eller bayer som vi er vant til å kalle det her på berget.
Mørk rødbrun farge på¨ølet, med et bra beige skum. Aroma av mørk münchenermalt og karamell med toner av bakeri, men også et innslag av syrlig frukt.
Smaken er klart maltpreget med en avrundet karamellsødme. Bitterheten er meget lav, som denne ølstilen tilsier. I Tsjekkia har øl som dette tradisjonelt blitt anbefalt "for rekonvalesenter og ammende mødre" - vi selger det med glede også til kjernesunne treningsnarkomane og mannlige bleieskiftarbeidere.

Ørbæk Dark Horse


Danske Ørbæk Bryggeri presenterer med sin Dark Horse den østtyske lagerøltypen Schwarzbier. Ølet er brygget av økologisk malt og humle.
Mørk rødbrun farge på ølet (ikke helt schwarz, nei). Høyt og varig beige skum. Distinkt rustikk aroma av røstet malt, bakeri og kaffe, hint av lakris.
Meget "lagerølaktig" og lett munnfølelse (ikke så rart, dette ER jo et lagerøl ...). Smaken er ganske mild til å være en schwarzbier, noen røstede toner, meget liten restsødme, beskjeden humlemengde. Bør ikke serveres for kald, når ølet kommer litt opp i temperatur kommer også malten bedre gjennom i smaken. Kan trygt prøves også av dere som ellers er litt skeptiske til mørke øl!

Trollbryggeriet Slogen Julebrygg

Cardinal Pub Stavanger

Fra det splitter nye Trollbryggeriet i Liabygda på Indre Sunnmøre har vi fått dette velsmakende julebrygget - det får du foreløpig ikke mange andre steder enn hos oss, og i bryggeriets nærområde. Slogen-ølene deres har navn etter en fjelltopp som man har utsikt til fra bryggeriet (vi har også Slogen Pale Ale).
Meget mørk brun farge på ølet, moderat beige skum.
Fin maltpreget aroma, toner av mørk münchenermalt, karamell og brunt brød.
Smaken er også meget maltpreget gjennom det hele, men er ikke for søt. Noen toner av karamell. Minimalt med humle.
Smaker som en ale (vi tror da også at det er overgjæret, og klassifiserer det derfor som en brown ale), men det har også en del til felles smaksmessig med en münchener dunkel ("bayer" på norsk). Godt smaker det ihvertfall.



Sigmund