Tou

IMG_5608

Tou tankøl kom fra vår lokale stolthet som ble grunnlagt i 1855 på Tou. Tou navnet kommer av det gammelnorske navnet Taufr som betyr et sted der trolldom og magi ble praktisert. På Tou var produksjonsforholdene gode, med vannkraft til å drive kornmøller, og med rikelig godt vann fra Korsvannet. Driften gikk bra, og i 1918 ble produksjonen flyttet til Lervik. Her holdt bryggeriet til i 56 år før et nytt anlegg ble innviet på Forus i 1974. Eierne solgte sine gyllne aksjer til Ringnes, og resten er en historie de sikkert har lært av, noen og enhver. Tou ølet vi serverer kommer i dag fra Arendals Bryggeri, men er brygget etter de gamle reseptene. Arendals Bryggeri ble grunnlagt i 1839 under navnet Kittilsbugts Bryggeri av ølbrygger Gregers Salvesen. Bryggeriet er i dag det nest eldste som er i drift i Norge. Ølsortene var til å begynne med skipsøl, pottøl, søtt øl og bitter. Bryggeriet ble overtatt av Nora Industrier i 1980, men ble sommeren 2009 delvis selvstendig igjen. Tou tankøl har en lys farge, og smaken kjennetegnes spesielt med sin markerte bitterhet i forhold til annet Norsk ”fatøl”, selv om det likevel er lett og luftig. Kort, tørr ettersmak. Bryggeriet er nedlagr, og produksjonen gikk ført til Arendal, siden til Oslo, og vips vekk fra Cardinal.