Achel Extra Bruin

1374555475

Achel (eller Brouwerij der Trappistenabdij De Achelse Kluis, som er bryggeriets fulle navn) er det nyeste av de belgiske "ekte" trappistbryggeriene. Klosteret (som ble grunnlagt i 1686) måtte gjenoppbygges etter 2. verdenskrig, og salg av jordbruksprodukter og brygging av kvalitetsøl ble en viktig inntektskilde. I Norge har de nok vært mindre kjent enn de andre trappistbryggeriene, fordi de var senere med å få noen distribusjon her (Cardinal var først ute - selvfølgelig), og har heller ikke hatt det "eksklusive" hemmelighetsskremmeriet som har vært omkring Westvleteren. Nå har vi både Achel Blond og Bruin på 33 cl flasker (begge på 8%), og de er meget gode begge to - men "rosinen i pølsa" er nok likevel Achel Extra Bruin på 9,5%, som vi bare har på store flasker. Extra Bruin var opprinnelig et juleøl, og het da "de 3 Wijzen" ("De tre vise menn") - men nå er det tilgjengelig året rundt. Og kvaliteten er fortsatt på topp!
Brun farge på ølet, disig, med et digert off-white til beige skum.
Vinøs aroma, toner av mørke tørkede frukter, brunt kandisukker, eik, gammel tørr sherry.
Eikepreget og middels søt smak med en tørr avslutning. Igjen toner av tørket fiken, brunt kandisukker, og gammel og middels tørr sherry. Et humlet og eikepreget "bitt" i avslutningen.
Jo, du må gjerne trygle oss om en flaske Westvleteren til blodpris, men du får mer for pengene ved å kjøpe en Achel Extra Bruin. Bare så det er sagt.

La Trappe Quadrupel


La Trappe-ølene fra Koningshoeven er de eneste trappist-ølene som ikke er helt belgiske - bryggeriet ligger nemlig like over grensen på den nederlandske siden. Den sterke Quadrupel er selve "flaggskipet" deres. "Quadrupel"-betegnelsen brukes i dag av flere bryggerier, men La Trappe var først ute. Tidligere hadde vi dette ølet en periode på 33 cl flasker, nå slår vi til med egenimporterte 75 cl "champagnekorkede" flasker. Siden disse korkene nå er laget i kunststoff med større motstand enn naturkork, må du tilgi serveringspersonalet vårt om de strever litt med å åpne flasken - dette skyldes ikke ukyndighet, men rett og slett at du må være ganske så "sterk i klypa" for å få korken opp.
Quadrupel er altså det sterkeste klosterølet til trappistmunkene i Koningshoeven. Fra før vet vi at ølstilene "Dubbel" og "Tripel" (som mange belgiske og nederlandske bryggerier har på programmet) ikke akkurat er lettøl det heller, så når La Trappe presenterer sin Quadrupel, ligger det i kortene at det ikke dreier seg om noe pingleøl her.
Dyp rav til kobber farge på ølet, med et rikt, høyt og varig off-white skum.
Herlig vinøs aroma, også toner av brunt kandisukker, karamell og forskjellige krydderier.
Smaken er meget fyldig og søt, her er det rikelig med malt, brunt sukker og mildt krydderpreg. Moderat humle i avslutningen.
Sterkt og godt - "reint snob"! Nydelig!

Chimay Pères Trappistes Grande Réserve (Bleu)


Chimay (i Abbaye de Scourmont) er kanskje det mest kjente av alle de belgiske trappistbryggeriene. Deres Bleu (blåWinking på 33 cl flasker har vi hatt lenge, og nå har vi også spesialimportert Grande Réserve, som er det samme ølet, men modnet ekstra lenge på "champagnekorkede" 75 cl flasker.
Brun farge på ølet, flott off-white til beige skum.
Interessant aroma med vinøse trekk, toner av lær og eik, også malt og brunt kandisukker, hint av mildt krydder.
Smaken er usedvanlig rund og behagelig, preg av brun malt og brunt kandisukker, vinøse trekk igjen med hint av eik, ikke for søt, moderat humle. Alkoholen er godt skjult, men dette er likevel et øl å nippe til. Lang ettersmak. Serveres helst kjellerkald.
Et klasseøl fra trappistmunkene - vi har ennå ikke opplevd at noen av våre gjester ikke har likt det!

Trappist Achel Bruin


Det belgiske trappistølbryggeriet i De Achelse Kluis  (kluis = kloster) er kanskje ikke så kjent i Norge - mest fordi ingen har kommet på å importere det, før oss! Vi får igjen et bevis for at når trappistmunkene selv har kontrollen med bryggingen, blir det kvalitetsvarer, det du kan helle i glasset. Deres Bruin bærer det beskyttede "Authentic Trappist Product"- merket med verdighet.
Som navnet sier: Brun farge på ølet (dette er nærmest en dubbel), digert off-white til lyst beige skum.
Glimrende aroma: Eik, sandeltre, kamfer, karamell, toffee, krydderier.
Smaken har karamell, brunt kandisukker, krydderier og eik, med moderat men anstendig humle + krydder i avslutningen.
Vi beklager hvis det går inflasjon i uttrykkene for vår begeistring over disse belgiske toppølene - men vi mener det faktisk: dette ER knallgode øl!

Chimay Triple Cinq Cents


Chimay Triple Cinq Cents (500) på 75 cl "champagnekorket" flaske er det samme ølet som heter Chimay Blanche (Hvit) når det tappes på vanlige 33 cl flasker - men de store flaskene har visstnok vært lagret lenger, noe som skal gjøre smaken (om mulig) enda bedre. Dette er et ekte trappistøl, brygget innenfor klostermurene i Abbaye de Scourmont.
Noe sediment i flasken. Disig gylden farge på ølet, digert og varig hvitt skum.
God fruktig, floral og krydret aroma, med umiskjennelig preg av belgisk overgjær.
Smaken er også fruktig, gjærpreget og krydret (distinkt pepperpreg, også muskat) med et humlet "bitt" i avslutningen. Et øl utenom det vanlige - og det gir MERSMAK!

Rochefort Trappistes 6


Fra før har vi de suverene trappistølene Rochefort 8 og 10, som vi i all beskjedenhet mener er noen av de beste øl i verden. Men samtidig må vi vedgå at disse i blant kan oppleves som litt "tunge på labben". Hva hvis man da ønsker et litt lettere øl, men som samtidig har de fleste av kvalitetene til "tungvekterne"? Svaret er selvsagt "lillebroren" Rochefort 6, som vi har spesialimportert til deg. Skjønt "lillebror" - vi snakker fortsatt om et øl på 7,5%, så vi har ikke akkurat  beveget oss ned i lettøl-kategorien heller. Men 6'ern er nok mer lettdrikkelig enn "storebrødrene", likevel med kompleksiteten i behold.
Uklar brun farge på ølet, flott off-white skum.
Aroma av "bondegård" med toner av tørkede frukter og eik, blir bare bedre etter som ølet varmes litt opp i glasset.
Smaken er nydelig, moderat maltpreget med toner av tørkede frukter, brunt sukker, tobakk og eik.
Hvis du ikke synes dette er godt, synes vi nesten litt synd på deg ...

Chimay Red

bh097_1

Når trappistmunkene garanterer kvaliteten på ølet, vet du på forhånd at det er skikkelige godsaker det dreier seg om. Chimay Rouge er kanskje det "folkeligste" av trappistølene, uten at man går på akkord med kvaliteten av den grunn. (Når den tappes på 75 cl flasker kalles den forøvrig Chimay Premiere, men det er ellers samme ølet.)  Disig brun farge, med et flott og varig off-white skum. Aromaen har et lett "krydret" preg, med toner av lær, vin / balsamicoeddik og bondegård, også noe treverk. Relativt mye kullsyre i glasset. Smaken er nokså tørr og velhumlet, også her med et krydret preg (jeg får assosiasjoner til kardemomme og ingefær), og elementer av lær og tobakk. Høres dette for sært ut, må jeg presisere at dette bare er et forsøk på å "identifisere" litt av den gode smaken - først og fremst smaker Chimay Rouge nemlig som ØL, og et knallgodt et også!

Chimay Blue

chimay_bleue_33cl

Blue Chimay ble opprinnelig brygget som juleøl, og det er det sterkeste, og også mest populære av de tre ølsortene fra Abbaye de Notre Dame og Bières de Chimay. Ølet forekommer også i større flasker med naturkork, men da under navnet Chimay Grande Reserve. Ølet har mørk brun farge, uklar. Stor fylde og smaksrikdom, med preg av krydder og tørket frukt. Fyldig anslag, god sødme og fint lysebrunt skum. Et kraftig øl med behagelig bitterpreg. Enkelte beundrere av Blue Chimay mener å kunne kjenne anstrøk av Zinfandel aroma i dette ølet, andre hevder imidlertid at ølet får en portvin-lignende karakter etter lang tids lagring. Analyser viser at det etter fem års lagring oppstår aldehyder, som i portvin. Mye av ølets spesielle karakter kan tilskrives den spesielle gjærkulturen munkene benytter i sine 4 øltyper.

Chimay White

tumblr_lrnlfv1KHD1qbpg4do1_400

Chimay (uttales ”shimeh&rdquoWinkingkommer fra det første klosteret som begynte å brygge Trappist øl på kommersielt grunnlag, nemlig Notre Dame-klosteret i Ardennene ved byen Chinmay i provinsen Hainaut. Klosterets bryggerivirksomhet ekspanderer fortsatt, og er det klart største blant trappist produsentene. Bryggerivirksomheten tok til på kommersielt grunnlag i 1860 og klosteret er tildelt æren av å ha gjort trappistøl til et begrep.
White Chimay har en lys gyllenbrun uklar farge, lett søtlig duft med noe sitrus og urter. Tydelig innslag av hvete, fast karakter og tørr humlesmak. Smaksrikt, stor aromatisk bitterhet og godt hvitt skum. Middels ettersmak. Eneste av disse ølene som brygges ved 30 grader C. Når den tappes på 75 cl flasker kalles den Chimay Cinq-Cents, som vi også har hatt.

Westmalle Trappist Tripel

Cardinal Pub Stavanger

Westmalle Trappist Tripel kalles med rette alle triplers mor, da det var her i 1934 det første tripelølet ble brygget, og la grunnlaget for denne egne øltypen. Og her er sterkere lysere!
Som for Dubbel, gis ølet en siste gjæring på flasken, og det vil derfor inneholde en del gjærrester. Dog ikke så mye som en skulle forvente i et så sterkt øl. Fargen er strågul, og ølet har et godt skum som varer lenge. Aromabildet er interesssant med elementer av vanilje og ulike andre krydder som koriander, kardemomme og pepper mot en bakvegg av fruktig malt. Smaken følger opp aromaen, men mer intenst. Kryddersmaken er utpreget, og det samme er den fruktige malten som kan gi hentydninger om banan.. Likevel har ølet en krisp friskhet, og avslutter med en humletørr ettersmak.

Westmalle Trappist Dubbel

Cardinal Pub Stavanger

Westmalle Trappist Dubbel kommer fra det over 200 år gamle Abdij Der Trappisten van Westmalle der Benedictinermunkene foruten å brygge øl, også er kjent for sin gode ost.
Ulikt en del av de andre bryggeriklostrene, holder Westmalle bevisst produksjonen lav, med større hensyn til miljø og menneske, enn til økonomiske anliggender. Hele overskuddet fra bryggeriet (det som ikke går til vedlikehold av klosteret) doneres til veldedige formål i inn og utland. Klosteret kom med i Trappistordenen så sent som 22.April 1836, og det første Trappist ølet ble tappet 10.Desember samme år. I 1856 begynte de å brygge et mørkt øl, som var forløperen til deres Dubbel som kom i 1926. Ølet har en mørk brun farge, med et seriøst skum av den typen som danner et lite fjell over glasset som står til Dovre faller uten å renne over. Flott! Aromaen er utsøkt med en kompleks søtlig fruktighet. Smaken er overraskende lett til et slikt mørkt og sterkt øl å være. Smaken kan minne om Chimay, men mindre kraftig, mer subtil.
God ettersmak der søtheten viker for en kjeksaktig tørrhet.

Rochefort Trappistes 10

Cardinal Pub Stavanger

Rochefort Trappistes 10 kommer selvfølgelig fra de samme brødre i den lille byen Rochefort. Byen er foruten ølet, kjent for sitt gode smør og sin utmerkede ost. Også søtsaker produseres med høy kvalitet, og er med på å lokke de årlig over 600.000 besøkende til byen.
Munkene i Rochefort lever rimelig spartansk. Står opp klokken tre, spiser ikke kjøtt, og får bare snakke når det er strengt nødvendig. Vi kjenner noen her på huset som hadde slitt litt der! Happy Rochefort 10 er et trippeløl det står respekt av. Så koster det da også skjorten. Fargen er valnøttbrun, og ølet har ett suverent skum. Aromaen skal kunne kjennes over hele lokalet. Luksuriøs maltaroma med innslag av mørke nøtter over en bortimot vinøs basis. Mulig en av de beste øldufter jeg har kommet over! Smaken følger opp det vinøse med en symfoni av varm kompleksitet. Malt og rosiner, valnøtt og krydder. Akkurat passe humlet til å gi en tørr ettersmak.

Rochefort Trappistes 8

Cardinal Pub Stavanger

Rochefort Trappistes 8 fra Abbaye de Notre-Dame Saint.Remy i byen Rochefort i Belgia tilhører utvilsomt Trappist ordenen, men ølet klassifiseres også som “Belgian strong dark ale”.
Klosteret der ølet blir brygget ble bygd så sent som i 1930, selv om ordenen er betydelig eldre. Det er i dag femten munker i klosteret, som foruten å sørge for at bryggingen skjer etter de opprinnelige metoder, ser til at klosteret holdes i orden. Det er mulig å besøke klosteret for litt kvalitetstid med seg selv. Inn i munkenes område kommer en dog ikke. Dette er en hemmelig orden en egentlig vet svært lite om. Rochefort 8 er munkene sin bestselger, og de brygger årlig 15000 hektoliter av dette vidunderlige brygget.
Ølet er trippel fermentert, siste gang på flaske, og etter hver produksjonsomgang lagres ølet opptil 10 uker. Ulikt Maredsous, kan en ikke her direkte se av betegnelsen på ølet dets styrke. Her må det legges til litt.
Ølet er mørk orangebrunt og tåket. Offwhite godt skum som sitter i en evighet. Gardinene er fine og tette. Aroma av tørkede frukter, citrus og litt tobakk. Humlen i aromaen kan minne litt om Old Ale. Smaken er kompleks så det holder, først med ulike krydder som den dominerende faktor sammen med et klart nøttepreg. Senere kommer det aromatiske maltet tydelig fram. Ikke så søt som andre Trappist øl, litt parfymert, men avslutter med en maltet ettersmak.

Orval

Cardinal Pub Stavanger

Orvalklosteret er i dag det vakreste av de ølbryggende klostrene i Belgia. Klosteret, som offisielt heter Abbaye de Notre-Dame d’Orval,  ble grunnlagt i 1070 i Villers-devant-Orval (Orval betyr Gulldalen) i Ardennene i det sør-østlige hjørnet av Belgia. Legenden sier at en toskansk adelsdame mistet en gullring i en innsjø i dalen der klosteret i dag ligger. Hun lovte Gud at dersom hun fikk tilbake ringen, så skulle hun bygge et kloster der. Så hoppet det en ørret opp av vannet med ringen, og adelsdamen oppfylte deretter sitt løfte ved å finansiere klosterbyggingen. Du ser både fisken og ringen på etiketten. Hvor dama er blitt av er et mysterium. Ølguruen Michael Jackson regner trappistølet Orval som et av verdens 3-4 legendariske øl. Det er det helt utvilsomt riktig: med sin utrolig gode smak er dette et fantastisk øl med en stor historie. Det lille klosterbryggeriet har bare ett øl, mens de øvrige 5 trappist klosterbryggeriene har gjerne 2-3 ulike øl. Både i 1996 og 1997 ble Orval belønnet med prisen ”The best European bottled beer” av den britiske ølentusiastforeningen CAMRA. Bryggeriet ble etablert så sent som i 1931, for å finansiere gjenoppbyggingen av klosteret som ble ødelagt under den franske revolusjonen. Orval-bryggeriet har en produksjon på ca 45.000 hektoliter øl om året, eller rundt regnet 13.000.000 flasker pr. år.
Ølet er overgjæret og gjæres 3 ganger, siste gang i flasken. Ved andre gangs gjæring (6-7 uker) benyttes 4-5 gjærkulturer og tørr humle i form av bayersk hellertau-humle og golding-humle fra Steiermark i Østerrike. Tredje gangs gjæring finner sted på flasken og varer 2 måneder ved ca 17 grader Celsius. Det tilsettes kandissukker i flytende form for å stimulere denne siste gjæringen. Ølet eksporteres til 12 land.
Gyllen farge. God fylde. Nydelig humle- og fruktpreget aroma med preg av appelsin og dadler med hint av olje (salvie), jord og lær. Tørr, ganske intens smak som vil bli mer rund og dyp ved lagring. Meget behagelig, lang ettersmak med kornpreget bitterhet.

Achel Trappist 8 Blond

Cardinal Pub Stavanger

Achel Trappist 8 Blond kommer fra Brouwerij der St.Benedictusabdij de Achelse, nord i Belgia, og går under typen dobbel. Fargen er disig brun- oransje og det fine skummet er av typen som bare står... Sitter du her og ser til i morgen forstår du hva vi snakker om. Skikkelig byggeskum som gir gardiner du kunne hatt på soverommet midt i juni.
I dette ølet, som også selvfølgelig er ettergjæret på flaske, kan du risikere en god del gjærrester, om en ikke er varsom med behandlingen. VIL du ha med hele smaken, gir du beskjed. (Øker bitterheten betraktelig).
Aromaen er er typisk for belgiske trappist øl; Forholdsvis moderat men fin aroma av krydder, hvete og fukt. Denne har dog en noe mindre sødme enn det vi ellers er vant med fra de gode Trappist munker, og dette gjelder også smaken, som her mer domineres av samme karamell, men mer balansert sammen med sitrus og krydder (pepper) og en distinkt bitterhumle. Hint av eik. Ettersmaken har også et lite pepperpreg, sammen med den omtalte karamellen! Med 8% er alkoholpreget tydelig tilstede.

La Trappe Triple

Cardinal Pub Stavanger

La Trappe er det eneste trappistølmerket som har sin opprinnelse i Nederland (i Tilburg, like over grensen fra Belgia), og det er bryggeriet De Koningshoeven som står for bryggingen under tilsyn av trappistmunkene. Vi hadde i 2009 også deres Quadrupel, og foruten de nå nevnte produserer klosteret et hvitt trappistøl, et ufiltrert, gyllent hveteøl. Som alle trappistøl er også deres Tripel en fryd for sansene. Den helles i glasset med et enormt skum, fargen på ølet er dyp gylden (rav) til brun, lett disig, Meget god aroma av friske og tørkede frukter, krydderier, eik og eksotiske tresorter. Smaken er lett krydret og pepperaktig på en maltet søt basis, med elementer av brunt sukker og eik. Nydelig! Og du finner det i Norge kun på Cardinal.

La Trappe Dubble

La-Trappe-Dubbel

La Trappe Dubbel var det første ølet som klosteret i Koningshoeven brygget da man begynte med bryggerivirksomhet i klosteret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven i 1884. Etter annen verdenskrig solgte klosteret bryggeriet til Stella Artois, som deretter begynte å produsere «trapistpilsner». Satsningen var heldigvis mislykket, og munkene kjøpte bryggeriet tilbake for på ny å lansere sitt opprinnelige ale. Om dette er et «ekte» trappistøl eller ikke strides de vise om, men at det har de riktige egenskaper som kjennetegner en klassisk dubbel, er det enighet om. Ølet har en myk og avrundet velbalansert smak som preges av humle, frukt og brent malt. Kraftfull aroma av mørk brent malt med toner av krydder. Den mørke skumtoppen kan dessverre ikke helt beskrives, den må oppleves. Fargen er mørk rødbrun.

La Trappe Blond

Cardinal Pub Stavanger

La Trappe Blond er et Belgisk klosterøl, selv om klosteret i dag ligger innenfor Nederlands grenser. Ølet har en ren og oppfriskende smak preget av humle, frukt og malt. God bitterhet i ettersmaken. Fargen minner om rav. Ølet har gjæret ferdig på flasken og inneholder derfor gjærrester. Anbefalt temperatur 12-16 grader. Med beklagelse har deres vært konstatert at etter et oppkjøp tok Paven våren 2005 tatt bort bryggeriets Trappist status, da det ikke lengre utelukkende brygges av klosteret. Men de fikk statusen tilbake i 2006. Trappistordenens “ordentlighet” og grundighet tilskrives ofte det faktum at de lager mange av verdens beste øl. Ølet har en tiltalende bitter humlearoma med sitronaktige overtoner, og en forfriskende bitterhet i smaken. Denne bitterheten blir balansert av ølets fruktige maltpreg.