Rygr Baldr Vestkyst IPA

1688551641_rygr-baldr-vestkyst-ipa_11418202-1-1


Rygr Baldr Vestkyst IPA
Denne skiller seg klart fra Rygr Baldr Dobbel IPA på 8,5%, som vi hadde tidligere. Humlene er Centennial og Chinook, og bitterheten er på hele 75 IBU. Lett disig oransje til rav farge på ølet, høyt hvitt skum. Aroma av appelsinmarmelade, grapefrukt og furu. Distinkt harpiksaktig og grapefruktaktig smak, med en massiv bitterhet. Noe maltsødme, men ikke for meget. En bra "old school" West Coast IPA dette.

Ølbæks Bryggeri Imperial Stout

images


Ølbæks Bryggeri Imperial Stout
Bryggergutta fra Tananger har vi presentert før, og de får brygget sine øl nå stort sett på Jåttå Gårdsbryggeri i Stavanger.
Bryggeriet skriver :
Ølbæks Imperial Stout er et kraftig øl med mye smak av mørk kaffe og sjokolade. Med sin fylde og alkoholstyrke, er dette et godt øl for sene, mørke kvelder.
Jeg noterte: Endelig en imperial stout helt UTEN fiksfakserier som peanøttsmør, marshmallows, laktose, mumbo-jumbo frukter fra det indre av Ny-Guinea eller noe annet rart. Et streit øl, rett og slett. Flott utseende: Beksvart farge på ølet, høyt brunt skum. Aromaen er relativt moderat, med de forventede tonene av røstet malt, mild kaffe og mørk sjokolade. Smaken er fyldig og middels tørr, med distinkte toner av røstet malt, sterk kaffe og mørk bitter sjokolade, også distinkt bitterhumle. Alkoholen blir ikke for dominerende. Veldig bra dette - anbefales!

Bockor Kriek Max

Kriek Max bottle + glass web 2021_1069x0


Bockor Kriek Max
Omer Vander Ghinste Bryggeriet skriver :
Kriek Max er brygget med spontangjæret øl (lambik). Den perfekte kombinasjonen av 25 % naturlig kirsebærjuice og lambic, gir ølet ikke bare dens utmerkede smak, men også den behagelige duften. Servert i det spesielle kalkformede glasset, er Kriek Max maks et øl forfor den ekte lambicelskeren!! Eller server den med isbiter i det moderne Max On Ice-glasset!
I 2011 ble Kriek Max kåret til verdens beste Kriek på WBA (World Beer Awards).
Mine RateBeer-notater fra februar 2016: Mørk rød farge, moderat til lavt rosa skum. Nydelig duft av søte og sure kirsebær, kirsebærkjerner, mandler/mandelessens/marsipan. Søtlig smak med masse søte og sure kirsebær, også hint av mandler. For søtt, men fortsatt en guilty pleasure å drikke. (Snop, altså, og vel verdt å prøve - men de som kåret denne til "Verdens beste kriek" i 2011 må ha vært dritings allerede før de kom til denne under smakingen.)

Jester King 10 Year Anniversary

Jesterking10


Jester King 10 Year Anniversary
Bryggeriet skriver; Vår 10-årsjubileum Dry-Hopped Farmhouse Ale er brygget med brønnvann, 100 % Texas malt (maltet bygg, havre og triticale fra våre venner på TexMalt i Fort Worth). Humletypene er East Kent Golding, Fuggle og Perle. Det er 5,8 % ABV og representerer et tiår verdt med brygging basert på lokale innkjøp av ingredienser, vill gjæring med naturlig gjær, og jakt på en følelse av tid, sted og mennesker i øl.
Og lurte du på hva i all verden "triticale" er, så heter dette kornslaget på norsk "rughvete", og er altså en hybrid mellom hvete og rug.
Gyldent øl med høyt til moderat skum. Aroma og smak av "krydret" saisongjær og "krydret" engelsk humle, smaken har også noe sitron og en del syrlighet. I starten syntes jeg det ble vel mye gjærpreg og syrlighet, men så begynte ølet å smake bare bedre og bedre jo lenger ned jeg kom i flaska. Rart det der …

Berentsens Brygghus Catcher In The Rye

Catcher-in-the-rye


Berentsens Brygghus Catcher In The Rye
Bryggeriet skriver: Catcher in the Rye er vår versjon av en Belgisk
Tripel. Ølstilen blir ofte kalt for Trappiste, Abbey, eller klosterøl på
norsk. Stilen bærer tydelig preg av gjærens egenskaper, med
fruktige toner og kompleks smak.

Råvarene er nøye valgt ut og satt sammen, ikke bare for å skape en overraskende balansert øl, men også for å skjule alkoholsmaken godt. Vi har brukt blant annet rugmalt, og litt eikerøkt hvetemalt for å gi ølen kompleksitet, dybde, og fylde.
Det er et øl som passer utmerket til oster og desserter. Prøv den gjerne med en blåmuggost eller andre skarpe oster.
Fra arkivet finner vi
Sigmund sin omtale:
Berentsens Brygghus i Egersund presenterer her sin første
tripel i belgisk stil. Tittelen Catcher in the Rye har de tjuvlånt
fra Salingers kultroman, og er en indikasjon på at de her har brukt noe rugmalt i tillegg til pilsnermalten av bygg. De har også brukt ørlite bøkerøkt hvetemalt, uten at jeg kan si jeg kjenner røktoner i aroma eller smak.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av frokostblanding og belgisk overgjær, også modne gule frukter.
Middels søt smak, igjen belgisk overgjær, hvitt kandissukker, noe frukt og mildt krydder. Moderat humle, varmende munnfølelse. Slett ikke dårlig dette!

Shepheard Neame Bishops Finger

Bishops_Finger-2


Shepheard Neame Bishops Finger Shepherd Neame i Faversham i Kent er Storbritannias eldste overlevende bryggeri, de har holdt på sammenhengende siden 1698, og er fortsatt familieeid. Bishops Finger er deres sterkeste ale i helårlig produksjon, og ble brygget første gang i 1958, for å feire at maltrasjoneringen etter krigen var opphevet. Navnet skal det ha fått etter et gammelt veiskilt i form av en finger, som pekte ut veien til katedralen i Canterbury, hvor biskopen Thomas Becket i sin tid ble myrdet foran høyalteret. Biskopen ble kort tid etter sin død utropt til helgen, og Canterbury ble Englands fremste valfartssted. Vakker og klar dypt gyldenbrun farge på ølet, med et flott off-white skum. Aromaen har massevis av toffee og karamell, og der er også toner av malt, frukt og bakeri, hint av eik. Smaken er nøtteaktig med rikelig karamell, noe fruktig sødme, og en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Om alkoholprosenten på denne "Kentish Strong Ale" ikke er egnet til å imponere Cardinals mer herdete gjester, så er ølet likevel sterkere enn engelske "session ales", og virker derfor litt "råere i kantene". Jeg skal ikke benekte at dette er noe jeg har sans for ... Bishops Finger har i mange år vært en salgssuksess på Systembolaget (svenskene har derfor til og med overtalt bryggeriet til å lage en alkoholsvak"folköl-variant" i tillegg, men sånt er juks!) - så det er sannelig på tide at ølet nå finnes på Vinmonopolet, og selvfølgelig på Cardinal! Blant lokalbefolkningen i Kent har dette ølet ellers et kjælenavn: "Nun's Delight". Biskopens finger = nonnens glede. Tttttog du ‘an?

Burning Sky Saison Provision (2020)

burning-sky-saison-provision-2


Burning Sky Saison Provision (2020)
En virkelig höjdare i belgisk stil fra engelske Burning Sky her! Gylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum. Herlig aroma av krydret saison-gjær, brettanomyces, bondegårdskjøkken, eplesider, eik, hint av friske frukter og melkesyre. Rustikk smak med krydret saison-gjær, brettanomyces, eik, moderat melkesyre, hint av sitroner. Moderat bitterhet. Et meget godt øl!

Great Divide Macaroon Yeti Imperial Stout

GreatDivideMacaroonYeti.jpg


Great Divide Macaroon Yeti Imperial Stout Det er allerede mange år siden Cardinal første gang fikk inn den "vanlige" (og knallgode!) utgaven av Yeti Imperial Stout fra Great Divide Brewing Company i Denver, Colorado. Nå har vi altså fått inn utgaven med makron-smak. Bryggeriet beretter: "Fra de snødekte klippene i Himalaya til slettene i Sør-Italia, er Yeti er en mytisk skapning. For denne siste kreasjonen en Imperial Stout har Yetien vår vandret inn i bakverks-territoriet. Mandler, kokos og laktose forsterker sødmen til denne overveldende godbiten, mens den tradisjonelle Yeti-røstetheten forsvinner litt i bakgrunnen. Hvem visste at Yeti var slik en sukkermunn?» Jeg noterte: Beksvart farge, stort til moderat brunt skum. Aroma av røstet malt, kokos, mandler og sjokolade. Middels søt smak med de samme elementene. Moderat til lav bitterhet. Et snopeøl dette, altså - og de fleste vil nok foretrekke å dele den store boksen på to personer

ELØ Fruity Seduction Triple Fruited Sour

crop


ELØ Fruity Seduction Triple Fruited Sour Et herlig og syrlig fruktøl her. Boksen bør vendes opp ned før åpning, for å få med fruktsedimentene. Ugjennomsiktig skittengul farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum. Aroma og smak av pasjonsfrukt, mango, ananas og sitron (som alle er faktiske ingredienser her). En middels sur og forfriskende ”fruktjuice".

HaandBryggeriet A Dashing Rogue

7090012626223_o2jb944oyG8eeo9O


HaandBryggeriet A Dashing Rogue HaandBryggeriet har latt denne flamske Oud Bruin modne på knuste bringebær og kirsebær. Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart. Lavt ferskenfarget skum. Aroma av bringebær, sure kirsebær, brettanomyces / bondegårdshus, rødvinseddik og eik. Meget sur smak, toner av sitroner, rødvinseddik, brettanomyces, bringebær, sure kirsebær og eik. Den store flasken passer til å deles med gode venner!