Lervig Naughty & Nice

naught-nice


Lervig Naughty & Nice
Dette er en solid doppelbock fra Lervig.
Mørkbrun farge på ølet, flott beige skum. Behagelig aroma og smak av malt, karamell, toffee, mørke tørkede frukter (inkludert svisker), hint av sjokolade, noe sødme men ikke for mye. Moderat humle. Det er diskutabelt hvor "naughty" den er, men den er avgjort «nice».

De Tvende Winterwald

Winterwald_600b-1


De Tvende Winterwald De Tvende er en del av Arendals Bryggeri. Med Winterwald Julebock har de valgt en tysk ølstil, på grensen til Doppelbock, og uten merkbare kryddertilsetninger. Svart farge på ølet, moderat til lavt lysebrunt skum. Maltpreget aroma, toner av mørkt brød, hint av karamell. Maltpreget og rik smak, søt men ikke for mye, toner av mørkt brød og karamell igjen.

Ringnes Julebokk

11297102-1


Ringnes Julebokk
Om Ringnes-konsernet til daglig lever av å selge "mainstream" pilsnere i ymse varianter, får sjefsbryggeren også lov å utfolde seg med mer solide saker én gang i året - og det er selvsagt JULEN det dreier seg om. De vanlige juleølene deres (både i den gode "polklassen" og den knapt nevneverdige "butikk-klassen") er først og fremst matøl som passer godt til tradisjonell norsk julemiddag eller koldtbord (selv om de gjerne KAN drikkes alene!), men i flere år nå (siden 1999, da maks-grensen på 7% for øl ble opphevet)) har vi også fått Ringnes Julebokk, som kanskje gjør seg aller best uten følge av mat. Stilmessig er dette nærmest en tysk "Doppelbock", med ekstra fyldighet og alkoholstyrke. Det pussige er at dette ølet topper mange av de seriøse og mindre seriøse "juleøltester" i aviser og fagblader, også om det BÅDE er "vanlige pilsdrikkere" og erfarne ølkjennere i testpanelet. En skulle kanskje tro at et mørkt øl med nesten 10% alkohol* (har vært opptil 9,9%, men har de siste årene ligget stabilt på 9,0%) får mange til å ta skrekken, men slik er det ikke. Smak selv, så forstår du hvorfor! Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart, med et flott og kremaktig lysebrunt skum. Nydelig aroma av kraftig røstet malt, kaffe, lær, krydder, eik og vinøse toner, kanskje også en anelse lakris. Smaken har også røstet malt og kaffe i massevis, julekrydder og bra humle balanseres mot en betydelig sødme (ølet virker noe søtere i år enn i fjor). Dette er virkelig et robust øl, men samtidig mykt nok til at mange liker det. Bør ikke drikkes iskaldt.

Balder Turken (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Balder Turken (fat)
Balder Turken fra Leikanger i Sogn er stilmessig nærmest en doppelbock med en dugelig dose røkt malt. 
Brunlig-rød farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt, på en bakgrunn av søtlig malt, hint av frukt og karamell.
Søt smak, massevis av malt og karamell, også rikelig med røkt kjøtt, et hint av frukt igjen, middels bitter humle i avslutningen. 
Interessant øl, men jeg må innrømme at jeg er nokså pysete når det gjelder røkmalt, og har derfor et noe ambivalent forhold til Turken. Men de likte den godt, de fleste ølnerdene som har smakt den.

66/48 8% 30L Fat

Nøgne Ø Monkey Brew Primator Doppelbock

bock

Nøgne Ø Monkey Brew Primator Doppelbock
Vinneren av NM i hjemmebrygging gis hvert år muligheten til å få ølet sitt brygget kommersielt hos Nøgne Ø i Grimstad. I 2013 vant Jørg Solheim, Pål Rolfsen og Bjarke Vang med en doppelbock, Primator. Vi tok i første omgang bare inn et lite parti til arrangementet Mandag i Annen, men ølet var jo knallgodt, så om vi får tak i mer, så tar vi inn mer.
Dyp rødbrun farge på ølet, høyt og varig off-white til beige skum.
Tiltrekkende maltpreget og søtlig aroma, toner av karamell og wienerbrød, noen fruktige toner også.
Søt (men ikke for mye), maltpreget, rik og fyldig smak, toner av karamell og mørke tørkede frukter. Deilig – en fin doppelbock etter min smak.

Ringnes / Brooklyn Imperial Polaris

1979-Ringnes-Imperial-Polaris-580x572

I årevis har vi mast på Ringnes Bryggeri om at de må våge å brygge noe annet og mer spennende enn bare mainstream pilsvarianter og (riktignok gode) juleøl. Vel, nå har de våget, og vi har selvsagt tatt inn mange kasser med Imperial Polaris, som er brygget på Gjelleråsen i samarbeid mellom Christian Ødegaard fra Ringnes (med en fortid hos Mack og Lervig) og Garrett Oliver, sjefsbrygger hos Brooklyn Brewery og forfatter bl.a. av boken The Brewmaster's Table. Ølet er stilmessig nærmest en Doppelbock (og vel så det, med sine 10%), men har noen ekstra ingredienser som du ikke finner i doppelbocker flest: tørket appelsinskall, amerikansk Simcoe humle, norsk lynghonning og colombiansk kaffe.
Rødbrun farge på ølet, moderat beige skum.
Søtlig maltpreget aroma, bare et hint av kaffe og appelsinskall, mens lynghonningen er mer tydelig - også toner av karamell og alkohol.
Smaken er middels søt med noen fruktige toner innledningsvis, tydelige toner av karamell, lynghonning og kaffe. Den vanligvis distinkte
Simcoe-humlen er dog godt skjult i både aroma og smak (litt knipne med mengden, Ringnes?). Et uvanlig øl, meget godt om kanskje ikke genialt. 

Weihenstephaner Korbinian


Etter at "humlehodene" har fått godgjøre seg med den ene humlebomben etter den andre, var det på tide å få inn et øl som demonstrerer med all ønskelig tydelighet hvor nydelig øl kan være også når malten får stå i forgrunnen. Og da gikk vi direkte til toppskiktet i "lagerølenes Bundesliga" ... 
Korbinian var navnet til misjonæren og biskopen som tidlig på 700-tallet gjorde Freising og Weihenstephan til et kirkelig sentrum i Syd-Tyskland. Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan er kjent som verdens eldste bryggeri, og var opprinnelig et klosterbryggeri. Om Den Hellige Korbinian kunne vende tilbake fra harpespillingen "ovenpå" og fått smakt det jordiske ølet (en Doppelbock) som er oppkalt etter ham, ville han om mulig blitt enda saligere. Garantert!
Mahogni farge på ølet, flott og varig beige skum.
Herlig aroma av middels mørke maltsorter, bakeri (spesielt ferskt brunt brød) og karamell, hint av eik og mørke tørkede frukter.
Fyldig munnfølelse. Distinkt maltpreget og rik smak, søt men ikke for mye. Karamell og grovbrød med sirup, mørke tørkede frukter, moderat humle. Velbalansert og simpelthen bare til å NYYYTE!

Nøgne Ø og Ægir Kollaborator / Collaboration


På fat har vi nå - samtidig - de to parallell-ølene fra et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Ægir Bryggeri i Flåm, Kollaborator / Collaboration. Ølene er brygget på hver sitt bryggeri, det dreier seg om en doppelbock i tysk stil, og oppskriften skal i utgangspunktet være den samme. Der er likevel merkbare forskjeller mellom ølene. Det gir imidlertid best mening å omtale dem under ett her. Så vidt jeg forstår er det Nøgne Ø-varianten som er Kollaborator, og Ægir-varianten som er Collaboration (på nettstedet RateBeer kalles begge Kollaborator).
Kollaborator er mørkest på fargen, nesten helt svart, med et høyt beige skum. Collaboration er betydelig lysere, nærmest rubinrød, også her med bra skum.
Kollaborator har en moderat men god aroma av røstet malt, hint av røk og sigarkasse. Collaboration har enda mer moderat aroma, men innslaget av røk er likevel tydeligere.
Collaboration har noe mer kullsyre enn Kollaborator. Smaken på Kollaborator er maltpreget og moderat røstet, med middels sødme, hint av lakris, kanskje et touch av røk. Smaken på Collaboration har de samme elementene, men er litegrann tørrere, og har tydeligere toner av lakris og røk, med et "saltere" preg.
Men hvorfor ta våre ord for det - kjøp begge og gjør deg opp din egen mening!

De Molen Donder & Bliksem



Håndverksbryggerne i den gamle nederlandske møllen De Molen presenterer med Donder & bliksem ("Torden & lyn") et øl som de lærde strides om er undergjæret eller overgjæret. Høyst drikkelig er det ihvertfall, so who cares?
Disig dypgylden farge, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av noe jeg oppfatter som belgisk overgjær (men som kanskje likevel er undergjær?), toner av frukter og mildt krydder.
Munnfølelsen er preget av mye kullsyre. Smaken er krydret, med et distinkt humlet "bitt" i avslutningen. Temmelig tørr. Bitterheten er på 36 EBU.

90/88 8,2% 36 IBU

Nørrebro Bryghus Påske Bock

Cardinal Pub Stavanger

Fra Nørrebro Bryghus i København har vi fått inn Påske Bock - et øl som gjør det verd å feire påsken i lavlandet, hele året rundt!
Mørk brun til kastanjenøtt farge på ølet, flott beige skum.
Fruktig aroma, toner av rødvinseddik og humle, hint av bær og rosiner.
Smaken er "ren" og fin i karakteren, maltpreget med hint av karamell, men ølet har ikke mye restsødme. Hint av bær og rosiner igjen. Moderat humle.
En god bock som vil falle i smak hos de fleste!

82/74 7,5%

 

Bryghuset Braunstein Winter Bock

oelpaaraekke

Bryghuset Braunstein Winter Bock kvalifiserer med sitt solide alkoholinnhold og fyldig maltinnslag til betegnelsen "Doppelbock", som altså er den kraftigste undergjærede øltypen (utenom en del "Baltic" portere). Opprinnelig er dette en øltype som først og fremst ble brygget i tyske klostere for den mørke og kalde årstid. Men enkelte av oss unnslår oss ikke fra å nyte en doppelbock når som helst på året ...
 Disig dyp gyldenbrun farge, med et digert off-white skum. Aromaen er meget fruktig med toner av vineddik, hint av karamell og eik. Smaken er rimelig maltpreget med karamell, kandisukker og noe frukt, moderat bitter avslutning.
Dette er langt fra den mest ekstreme doppelbock jeg har smakt, men den er god så det holder!

EKU 28

EKU_28

EKU 28, kultølet, er et av verdens sterkeste øl, brygget etter den tyske renhetsloven. Råstoffene er lys malt fra Oberfranken og Thüringen, humle fra Perle, Hersbruck og Tettnang (pellets og ekstrakt) og bløtt vann fra kilder i nærheten av bryggeriet. Ølet lagres i hele 9 måneder ved en temperatur på 0-2 grader C. I løpet av de to-tre siste ukene danner det seg is som gjør brygget klart og stabilt.
EKU ,Erste Kulmbacher Brauerei ligger i den kjente bryggeribyen Kulmbach (ca. 75 km nord for Nürnberg) EKU 28 er et såkalt Doppelbock-øl. I utgangspunktet er dette et (svært) sterkt bokkøl. Og bokkøl i sin tur er et sterkt og kraftig lagerøl, med minimum 6,7 vol%. Opprinnelig ble det svært fyldige sterkølet Doppelbock brygget av munker som ønsket et "flytende brød". EKU 28 er legendarisk og beskrives svært godt blant annet i boken "Michael Jackson's Beer Companion". Kulmbacher-gruppen er en av de større bryggerigrupperingene i Tyskland, hvor det inngår 3 bryggerier/tapperier.
EKU 28 Dobbelbokk er et ekstra kraftig og alkoholrikt bokkøl. Et svært spesielt øl; søtlig og alkoholsterkt med mye skum. Et av verdens sterkeste. Et interessant øl, men ikke for tørstens skyld, og du skal være åpen for nye smaker for å prøve dette etter min smak utmerkede ølet.
Gyllen farge. Kraftige aromaer av malt og krydder. Stor fylde og smaksrikdom, sødmefylt maltpreg og tiltalende bitterhet i ettersmaken. EKU 28 er tatt ut av produksjon, men vi er heldige og har ennå litt igjen! Og holdbarheten påstås å være over 20 år.

Ringnes Julebokk

r320_1227869007

Om Ringnes-konsernet til daglig lever av å selge "mainstream" pilsnere i ymse varianter, får sjefsbryggeren også lov å utfolde seg med mer solide saker én gang i året - og det er selvsagt JULEN det dreier seg om. De vanlige juleølene deres (både i den gode "polklassen" og den knapt nevneverdige "butikk-klassen") er først og fremst matøl som passer godt til tradisjonell norsk julemiddag eller koldtbord (selv om de gjerne KAN drikkes alene!), men i flere år nå (siden 1999, da maks-grensen på 7% for øl ble opphevet)) har vi også fått Ringnes Julebokk, som kanskje gjør seg aller best uten følge av mat. Stilmessig er dette nærmest en tysk "Doppelbock", med ekstra fyldighet og alkoholstyrke. Det pussige er at dette ølet topper mange av de seriøse og mindre seriøse "juleøltester" i aviser og fagblader, også om det BÅDE er "vanlige pilsdrikkere" og erfarne ølkjennere i testpanelet. En skulle kanskje tro at et mørkt øl med nesten 10% alkohol får mange til å ta skrekken, men slik er det ikke. Smak selv, så forstår du hvorfor! Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart, med et flott og kremaktig lysebrunt skum. Nydelig aroma av kraftig røstet malt, kaffe, lær, krydder, eik og vinøse toner, kanskje også en anelse lakris. Smaken har også røstet malt og kaffe i massevis, julekrydder og bra humle balanseres mot en betydelig sødme (ølet virker noe søtere i år enn i fjor). Dette er virkelig et robust øl, men samtidig mykt nok til at mange liker det. Bør ikke drikkes iskaldt.

Nøgne Ø God Jul

Nogne O God Jul

Nøgne Ø God Jul har Grimstadbryggeriets minst fantasifulle navn av deres 4 juleøl i år. Men dette er spennende saker, selv om det er Nøgne Ø’s svar på de tradisjonelle norske juleølene. Som vanlig er det et upasteurisert og ufiltrert øl vi har med å gjøre fra håndverks bryggernevåre, som anbefaler ølet til julenøtter og moden ost. God jul er juleversjonen av doppelbock, og således et meget mørkt brunt øl. Duften er rik, søtlig og elegant med innslag av melasse og fjøs. Smaken er rund og maltrik med toner av nøtter, karamell, mokka og sjokolade helt ut i finishen. Har vunnet utallige Juleøltester i flere år nå, og vi vil en stakket stund også servere dette fra fat.

Samichlaus

EggenbergSamichlausClassic-500x500

Samichlaus er et østerriksk legendarisk, verdensberømt øl med hele 14 % alkohol! ”Det har en overbevisende maltkarakter og er et mektig og fyldig brygg, (men det er) ingen kremaktig sirup vi har med å gjøre, skriver øleksperten Michael Jackson i sin bok “ Den store ølboken”. Tidligere ble dette ølet brygget i Sveits. Samichlaus blir bare produsert 1 gang pr år og det er 6. desember som i den katolske kirke er St. Nicolas-dagen. Deretter modner det på fat i hele 10 måneder før det blir tappet på flaske! Det står ingen best før dato på flasken, men derimot årgangen da det ble tappet! Det første ølet som kom til Norge ble brygget 06.12.03. Samichlaus unike holdbarhet og styrke skyldes en spesiell gjær som gjærer selv med et høyt alkoholinnhold i brygget. Det får en konjakklignende ettersmak, som gjør at ølet også kan nytes som en avec! Etter hvert som ølet blir eldre utvikler smaken seg og blir mer kompleks med en kremaktig varm ettersmak. Eggenberger Schlossbrauerei ligger ved elven Alm i Vorchdorf i Gmunden/Salzkammergut i Østerrike. Bryggeriet ble grunnlagt i en gang på 1000-1100-tallet, og startet kommersielt salg av øl i 1681. Familien Stöhr tok over slottsbryggeriet i 1803. Det er nå 7. generasjon som i dag leder et mellomstort bryggeri med ca 16 millioner liter øl pr år . Dette er spesielt!