Boon Oude Geuze



I 1978 overtok Frank Boon et gammelt lambic-bryggeri i landsbyen Lembeek (som man regner med har gitt navnet til øltypen), utenfor Brüssel. Bryggeriet har røtter tilbake til 1680, men det var etter Boons overtakelse at bryggeriet for alvor fikk ry på seg for å levere produkter av toppkvalitet, og nevnes i dag sammen med andre storheter som Cantillon.
Geuze (eller gueuze på fransk) er altså en blanding av ung og gammel lambic (uten frukttilsetting), og Boon Oude Geuze har blitt et skikkelig skoleeksempel på denne spontangjærete ølstilen. 
Ølet gyldent og uklart, og helles i glasset med et enormt og varig hvitt skum.
Herlig aroma av sure frukter, toner av krydderier og hestestall.
Smaken er fruktig, sur som den skal være, men ikke så ekstremt at vi snakker om eddik, litt snerpende. Ganske tørr. Kan minne om brut champagne (nei, vi tuller ikke). Ettersmaken gir mersmak. Nam nam!
 

Boon Kriek



En fruktlambic på beskjedne 4% kan man vel unne seg?
Boon Kriek er brygget i belgiske Lembeek, og har vært lagret inntil 2 år på eikefat (det er 2009-årgangen vi har fått). Det spontangjærete ølet er tilsatt hele 25% kirsebær, samt sukker og søtstoff.
Vakker rød farge på ølet, høyt rosa skum.
Deilig aroma av konserverte kirsebær og kirsebærsukkertøy.
Smaken er naturlig nok også dominert av kirsebærene, men er verken fullt så søtt eller så surt som jeg forventet. Lett i kroppen, behagelig å drikke. Kort avslutning uten bitterhet.
 

Boon Framboise



Fruktlambic med bringebær, hvem liker ikke det?
Boon Framboise på 5% er et utmerket eksemplar av arten, og det er 2009-årgangen vi har fått. Spontangjæret og fatlagret i landsbyen Lembeek utenfor Brüssel, og tilsatt hele 25% bringebær, samt 4% kirsebær for å balansere smaken. Også tilsatt litt sukker og søtstoff.
Ølet har en klar rødfarge, og helles i glasset brusende med et flott rosa skum.
Aromaen dreier seg om modne bringebær (ingen overraskelse!), overmodne kanskje. Toner av frukthage på sensommeren, også innslag av bjørnebær.
Smaken er igjen dominert av bringebær, og er ikke for sur, velbalansert med vinøse kvaliteter.
Et fruktøl som faller i smak også hos mange som ellers ikke liker øl!