Berentsens Frihetsøl

Cardinal Pub Stavanger

Det er som kjent 200-års jubileum for den norske grunnloven i år, og Berentsens Brygghus i Egersund feirer jubileet (og eidsvollsmannen Christen Mølbach fra Egersund) med sitt Frihetsøl. Ølet er undergjæret (= et lagerøl), og er kanskje det nærmeste du kommer den tyske ølstilen dortmunder i Norge. Men om noen heller vil kalle den en lys bock, skal de få lov til det. 
Krystallklar dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk aroma av søtlig malt, også gressaktig og urteaktig kontinental humle.
Middels søt smak, noe karamell og urteaktig humle, anstendig bitterhumle i avslutningen. Hurra for 17. mai!

n/a 6,5% 33cl

Berentsens Skumrings Ale

skumring

Berentsens Brygghus i Egersund lanserte Skumrings Ale som en hyllest til filmen Skumringslandet (som ennå ikke har hatt premiere, men det skal skje i løpet av 2014). Filmopptakene ble for det meste gjort på location nær Egersund, men endte dessverre så tragisk ved at produsenten og en annen fra filmcrewet ble skylt på havet av en monsterbølge. 
Skumrings Ale er en meget mørk brown ale med et moderat off-white skum.
Aroma av lettrøstet malt og brent karamell.
Smaken har de samme elementene, men ølet er ikke søtt (jeg kunne faktisk tenkt meg litt mer sødme). Humlen er moderat, som i de fleste brown ales. Slektskapet til Rav Amber Ale fra samme bryggeri merkes, men Skumrings Ale er mørkere, mer røstet og langt mindre humlepreget.

Berentsens Rogalands Pils

berentsens_rogalands_pils

Berentsens Brygghus i Egersund har holdt en bra kvalitet på ølene sine helt siden de begynte å brygge, og Rogalands Pils er bestselgeren deres.
Gylden farge på ølet, kan ha noe kjøletåke. Høyt og varig hvitt skum.
Moderat og middels søtlig aroma av pilsnermalt og blomsteraktig humle, hint av honning.
Smaken er frisk, ren og ganske «crisp», litt mindre sødme enn i en del andre norske pils. Moderat humle – vil du ha mer humle, er vår spesialbestilte Happy Hoppy fra samme bryggeri et bedre valg.
 

Berentsens Bombay India Pale Ale

9902

Berentsens Brygghus i Egersund presenterte sin Bombay India Pale Ale på Gladmatfestivalen, og den dukker nok opp på Vinmonopolet også etter hvert. Vi er selvsagt blant de første pubene som har tatt den inn.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen har først sterkere toner av søtlig malt enn aromahumle, også fruktige hint av syltetøy. Peis på med mer aromahumle i neste batch, gutter!
Smaken er middels søt og maltpreget, toner av syltetøy igjen, bra (engelsk?) bitterhumle i avslutningen, meget bitter ettersmak. Alkoholen er merkbar. Ved første slurk tenkte jeg «tja, vi har vel bedre IPA’er enn dette?», men da jeg nærmet meg slutten av flasken, hadde jeg sykt lyst på en flaske til! «it’s a beer that grows on you», som amerikanerne sier.
Hvem skulle ha trodd, da Tou-pilsen var eneste øl brygget I Rogaland (og det bryggeriet ovenikjøpet ble nedlagt) , at vi etter noen år skulle ha opptil flere lokalbryggede IPA’er og mange andre gode ales? Gi gass, Rogaland! Og selv om vi har (og fortsatt vil ha) et internasjonalt ølutvalg, slutter vi oss med glede til slagordet «Drikk lokalt!» så lenge både Berentsen og Lervig satser på variasjon og kvalitet.
 

Berentsens JaktPils

Cardinal pub

JaktPils er den nyeste pilsvarianten til Berentsens Brygghus i Egersund, lansert til jaktstarten på hjortedyr i høst. I følge vaskeseddelen er den "Brygget for svette mannfolk". Nåvel, vi tror nå den like gjerne kan falle i smak hos mer eller mindre svette kvinnfolk. Nå skal vi selvsagt ikke insinuere at noen oppsøker Cardinal primært for å jakte på representanter for det annet kjønn - men om så (mot all formodning) skulle være tilfelle, vil jo halvlitersboksen med JaktPils være den reneste kontaktannonsen.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Søtlig aroma, noen gressaktige toner, hint av karamell.
Middels søt smak (ingen "crisp" og tørr pils dette), noe karamell, humlen er meget moderat.
Om dette er et øl som er verd å jakte på, må du selv avgjøre - men vi stiller beredvillig opp, og skjenker deg JaktPils uten at du trenger løsne et skudd.

Berentsens Cardinal Happy Hoppy

Et superøl fra Cardinal og Berentsen

I pur irritasjon over det temmelig smakløse "sommerølet" som industribryggeriene pøser ut i dagligvarebutikkene i den lyse årstid, bestemte vi oss for å lage vår egen pils, så velhumlet at den får både smaksløkene og nakkehårene til å reise seg. Vi satte Berentsens Brygghus i Egersund på oppgaven, og den klarte de med glans. Happy Hoppy blir vårt tilbud både til garvede ølvenner og til de som intetanende ber om "ei øl" i tiden framover. Det siste i voksenopplæringens tjeneste, selvsagt.
Gylden (eller dypgylden, om du vil) farge på ølet, moderat hvitt skum.
God humlepreget aroma, urteaktige og honningaktige toner, hint av hylleblomst.
Distinkt humlepreget smak, urteaktige toner igjen, ganske tørr, noen kjeksaktige toner også, og litt frukt like før bitterheten overtar fullstendig. Laaang bitter ettersmak. Jo, dette må være Norges mest velhumlede pils. Har du vært i Tsjekkia og smakt
Svijany Rytir Bitter, får du en anelse om hva som venter deg her. God fornøyelse!

Berentsens Vårøl/Påskeøl

berentsenpaaske

Berentsens Vårøl er tilbake på våre kraner, «by popular demand». Tidligere var det kjent som Påskeøl, men vi mener at dette er et øl for hele den lange lyse våren, ikke bare påsken. Dette er et lys gyldent og ukomplisert lagerøl – noen av dere kan ha smakt det tidligere år fra pasteuriserte flasker og ment det var litt «kjedelig», men vi gjør da oppmerksom på at det er upasteuriserte fat vi har det på, og dermed får det akkurat den friskheten en såpass sart øltype trenger. Stilmessig synes vi det ligger nærmest en sydtysk helles, og det er fort gjort å føle seg hensatt til en tysk biergarten her. En slik lys og lett øltype tillater ingen bryggetekniske feil, her er der ingenting som eventuelle feil kan skjules bak. Rogalandske ølkonsumenter kan være fornøyde med at Berentsens Brygghus i Egersund har ligget på et bryggeteknisk høyt nivå helt fra starten på sin relativt korte karriere som bryggeri (riktignok etter 100 år som brusfabrikk), uten å gå gjennom en innledende periode med prøving og feiling, som tilfellet har vært med andre som forsøker seg i bransjen. Vi kommer nok til å satse på å ha minst ett Berentsens-øl på kranene i tiden framover, inkludert øl som blir spesialbrygget for oss. Følg med, følg med!
Vi takker bloggeren «Kjempetorsken» for bildet! Happy
 

Berentsens Stelliger Divum Juleøl 2011


Berentsens Brygghus i Egersund skapte en liten sensasjon da de kom med Stelliger Divum Juleøl på 15% i 2010. Vi har fortsatt noen få flasker igjen av den - og desto mer av 2011-årgangen, som er på hele 19%! Hvordan Berentsen har fått til den ekstreme alkoholstyrken kjenner vi ikke detaljene bak, men de må på en eller annen måte ha "juksa litt", for vanlig alkoholtolerant ølgjær gir opp på ca. 12,5%. Stelliger Divum (latin for "stjernehimmel") er brygg nr.2 i deres "Innovabrygg"-serie.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Minimalt lysebrunt skum.
Maltpreget og røstet aroma, hint av salt lakris, gammelt tauverk og eik.
Smaken er intenst maltpreget og røstet, med massevis av sødme og salt lakris. Alkoholen er naturlig nok merkbar, varmende munnnfølelse..
Et interessant øl, men ganske langt ute på den sære siden. Vi anbefaler på det sterkeste å dele flasken på flere personer.

Berentsens Stelliger Divum Juleøl 2010



Såvidt vi forstår betyr "Stelliger Divum" noe sånt som "stjernehimmel", og det skulle jo passe bra i den mørke årstid. Dette er altså navnet som Berentsens Brygghus i Egersund har valgt for norgeshistoriens sterkeste juleøl, og med 15% alkohol er det kanskje lurt å ikke tømme flasken for fort (evt. dele den på to personer), hvis man ikke vil risikere å "se stjerner" selv ved høylys dag. Ølmengden som er brygget utgjør bare 1895 nummererte flasker, vi har sikret oss vår del, men ikke mer enn at dette nok kommer til å ryke ut ganske fort. Ølet er undergjæret, og kan vel da bli å betrakte som en ”Quadruppelbokk”...
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum. Moderat kullsyrenivå.
Maltpreget og vinøs aroma, toner av mørke tørkede frukter, hint av lær, sjokolade, eik og alkohol.
Intens varmende munnfølelse med et åpenbart nærvær av alkohol. Smaken er rik og fyldig og meget maltpreget, her er noen røstede toner, men ikke så mye som i en imperial stout. Her er det også vinøse og eikete toner, hint av sjokolade og lakris, til og med et touch av tjære og røyk. Muligens er det tilsatt noen urter og krydderier i ølet også?
Dette er et meget imponerende øl - og skulle vi mot all formodning klare å lure unna noen flasker på kjølelageret, bør du vite at Stelliger Divum vil være holdbart i mange år!
 

Berentsen Julefnugg (09)

320x

Berentsen Julefnugg (09) fra Egersund blir ett av to lokale Jule-sterkøl på Cardinal, og bryggeriet overrasket mange i forfjor da de som sitt første egenproduserte juleøl i “polklassen” ikke kom med en kopi av de store norske bryggerienes produkter i denne klassen, men i stedet lanserte sitt Julefnugg, som er adskillig mørkere og mer spennende. Ikke det mest utpregede “matølet”, det er nydelig på egenhånd. Ølet har en anelse rødskjær i den ellers mørk brune fargen, og godt lysebrunt skum. Dufter friskt og syrlig med innslag av brent kaffe og krydder. Smaken er preget av kaffe og sjokolade, God sødme i anslaget, og stor fylde. En viss bitterhet er varemerke for det meste øl brygget i Rogaland ser det ut til, så også her. Vi kunne muligens tenkt oss enda en klype humle til neste år.. Dette er et julesterkøl alle Rogalendinger kan være stolt av.

Berentsens Lyng & Honning Ale

beer_86375

Berentsens Lyng & Honning Ale. Berentsens Brygghus i Egersund (1895) har meget prisverdig begynt på en "Innova"-serie med innovative spesialøl - og innovasjon har der som kjent ikke vært for mye av i norsk bryggeribransje, før de nye småbryggeriene dukket opp. Berentsens Innova-øl Nr. 1 er altså deres Lyng & Honning Ale, som er brygget med håndplukket lyng og lokalt produsert honning fra Dalane. Dette er ingredienser som ble brukt i ølbrygging så langt tilbake som i vikingtiden, men de har ikke vært kommersielt brukt i Norge før nå. Så langt er dette ølet bare tappet på 7733 flasker, og en god slump av dem befinner seg naturligvis på Cardinal! Dette overgjærete ølet er ufiltrert, og har gjennomgått 6 måneders modning i tank på bryggeriet.
Gylden farge på ølet, med høyt til moderat skum. Meget fin aroma av lynghonning. Smaken er dominert av honning og lyng som forventet, men er ikke for søt. Der er knapt noen merkbar bitterhet, så ølet vil appellere også til deg som ikke er noen fast øldrikker og gjerne synes at øl ofte er for bittert. Men ivrige ølhunder vil nok også drikke det - det smaker nemlig godt! Munnfølelsen er ganske lett, så dette er et øl beregnet for de lyse vår- og sommermånedene.

Rogalands Jul (07)

2010112641219522_3

Rogalands Jul (07) er altså behørig anbefalt av Lervig, og vise versa! Vi anbefaler begge, siden smaken er din og din alene, og skal du ha en mening, må du smake. Det er jo det fine med julen. Berentsen gjør alltid godt arbeid! Også her. Ølet er etter min mening harmonisk og i tråd med det vi forventer av et godt Norsk juleøl. Gyllen farge og duften er preget av malt, humle og krydder.
Passe kraftig julesmak med middels fylde og slepen bitterhet i avslutnigen.

Berentsen Jule Avec (09)

320x-1

Berentsen Jule Avec (07) var det meningen skulle ha en alkoholstyrke på hele 12% - bryggeriet hadde trykket etiketter med denne prosenten i 2007 og det hele, men så stoppet gjæringen på 7,5%! Løsningen ble å trykke nye klistremerker med "justert alkoholstyrke"... I år (2009) er etiketter og styrke samstemt på 9% Jeg er ikke helt sikker på om Jule Avec er overgjæret eller undergjæret - jeg vil tro at det er overgjæret, og at ølet var ment å bli en såkalt "barley wine" (= overgjæret øl med alkoholstyrke som nærmer seg vinens verden). Den tidlig avsluttede gjæringen betyr at der er en betydelig restsødme i dette ølet - rent snop, altså! Meget mørk rødbrun farge, nesten svart. Flott og kremaktig lysebrunt skum. Søtlig maltpreget aroma med toner av kaffe, lær, lakris og eik. Kraftig sødme i smaken, med toner av røstet malt, kaffe, eik og lakris. Moderat humlet. Absolutt godt drikkendes, når man vet hva man går til - og det blir spennende å se om bryggeriet oppnår 12% neste år! Anbefales drukket ved ca. 10 grader C, fra et stort "cognac-glass".

Rav Amber Ale

Cardinal Pub Stavanger

RAV Amber Ale kommer fra Berentsens Brygghus i Egersund, og er altså noe så spennende som et lokalt brygget og tappet overgjæret øl. Vi tar hatten av for en frisk og etter vår smak, helt riktig satsning fra Berentsen. Det første brygget av RAV ble revet ut av hyllene, og var utsolgt på under to uker, og det er sterkt ettersom dette er et sterkøl en kun får på polet.
Ølet er brygget på Cascadehumle, byggmalt, gjær og vann. Til forskjell fra Nøgne Ø er dette ølet filtrert og mer ”kommersielt” uten at dette skal tolkes negativt. Ravbrun farge, godt skum, skarp fruktig duft. Et fyldig karamellrikt øl balansert med sjenerøse mengder humle. Dette er et glimrende produkt som har fått skamros i alle tester det har vært med i.

Berentsens Sorte Får

Cardinal Pub Stavanger

Sorte Får. Berentsens Brygghus i Egersund viser igjen at "de kan mer enn sitt Fadervår" - det vil si at de har skjønt at det går an å brygge flere og mer spennende øl enn bare den obligatoriske standardpilsen.
Sorte Får er en stout som er spesialbrygget til VM i saueklipping(!) 2008 i Bjerkreim, men det aner oss at dette ølet kommer til å bli så populært at det blir en del av bryggeriets faste portefølje. Det sorte fåret er nemlig en snill og medgjørlig sau - unnskyld, STOUT, som ikke bør skremme dem som våger seg på svart øl for første gang, og samtidig er det så godt at også garvede stoutdrikkere vil nikke anerkjennende.
Fargen på ølet er altså (naturligvis) svart (mørkebrunt i høylysene), med et varig og kremig lysebrunt skum. Behagelig preg av røstet malt over både aroma og smak, dette er en rimelig "tørr" stout, som har en svak syrlighet i avslutningen. Myk og lettdrikkelig, ikke spesielt kraftig.
Eg tror eg tar bæææææehn teeeeheh!