Scotch Silly

Scotch-Silly-combo-33

Nei, ølnavnet Scotch Silly har ingenting med tåpelige skotter å gjøre – Silly er en by i Belgia, og Brasserie de Silly kjenner dere nok fra før, gjennom den Saison som vi har hatt i mange år. Men det herværende ølet ølet er stilmessig en Scotch Ale, slik de ble brygget i Skottland i begynnelsen av 1900-tallet. Så hvorfor belgisk? Vel, flere skotske regimenter kjempet heroisk og med store tap i Belgia under 1 . verdenskrig (en historie som for øvrig gjentok seg under 2. verdenskrig), hvor lokalbefolkningen beundret dem for deres mot. Skottene hadde med seg sitt gode øl, som også belgierne fikk stor sans for. Dette var en tid da øl skulle ha fylde og smak, og ikke bare være en lett forfriskning. Siden har belgierne produsert Scotch Ale, også under kommersialismens heyday i Storbritannia på 1970-tallet (med tynt industriøl), hvor klassisk Scotch Ale faktisk ikke var å oppdrive i Skottland i det hele tatt. Nå brygger flere skotske bryggerier igjen klassisk Scotch Ale, men belgierne i Silly holder koken fortsatt! Så vi måtte selvsagt spesialimportere ølet deres til deg!
Mørk rav til kobber farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Søtlig aroma av malt, toffee og karamell, hint av frukt og eik, ganske så god.
Meget søt (men ikke «klissensøt»Winking og maltpreget smak, massevis av karamell, hint av eik og mørke frukter, moderat humle i avslutningen. Bør absolutt prøves – vi forventer ikke at dette skal bli ditt dagligøl, men sånn ca. en gang i uken synes vi du bør bevilge deg selv en flaske med dette snopet. Da har vi en avtale, ja?

Enghien Noël Triple Blonde

beer_12517

Dette juleølet kommer fra Brasserie de Silly i Belgia. Bryggeriet har røtter tilbake til 1850, og i 1975 kjøpte de opp et bryggeri i nabobyen Enghien – derav Enghien-navnet på noen av ølene deres. Juleølet deres (Noël er fransk for jul, om du skulle være i tvil) hører hjemme i klosterølstilen triple. Humlen kommer fra Kent i England og Hallertau i Tyskland.
Lys gylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
Sterk søtlig aroma av belgisk overgjær, hvitt kandisukker, overmodne frukter og milde krydderier,
Smaken er søt, med et fint krydret preg og bra humle gjennom det hele – med rimelig sterke toner av hvitt kandisukker. Søt nok til å erstatte en søt dessertvin til mange finere matretter, men har også akkurat nok bitterhet til å unngå stempelet «klissensøt», og beholde noen forfriskende kvaliteter.

Silly La Divine

beer_2411

Belgiske Brasserie de Silly er rimelig bra representert på Cardinal for tiden – og ølet La Divine (= Det Guddommelige) burde, ut fra navnet, ikke gjøre skam på opphavet ...
Dyp rav farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Aromaen og smaken har nok et visst preg av den høye alkoholprosenten, og er ellers preget av karamell, brunt sukker, eik og hint av «bondegård». Sødmen er rimelig bra balansert mot humlebitterheten, som også har noen upolerte kanter. Munnfølelsen er varmende og litt pepperaktig. Et uvanlig øl, som absolutt bør prøves. Godt, men GUDDOMMELIG? – vel, navnet er en rimelig drøy påstand. Ennå får vi vel reservere det begrepet for trappistmunkene, som må antas å ha bedre forbindelser «ovenpå».

Silly Saison

silly-saison-e1319803740912

"No, this is not a silly joke" - dette ølet kommer faktisk fra belgiske Brasserie de Silly, og en en god saison, "årstids"-øltypen som ble brygget om våren på gårdene i Belgia, for å nytes under slåtten på ettersommeren. Siden saison var et gårdsøl var der naturlig nok store variasjoner i oppskriftene som ble brukt, og der er derfor ingen klare regler for hvordan en saison "skal" være. Men overgjæret er det alltid. De andre to saison-øl vi har hatt inne, Dupont og Nøgne Ø, har en langt mer markert bitterhet enn dette fra Silly. Klar brun til kobber farge på ølet, høyt off-white skum. Maltpreget men også tydelig fruktig aroma, toner av overmodne røde bær, noe karamell. Smaken er meget fruktig (røde bær igjen), også med adskillig malt, litt karamell og en betydelig restsødme. Lav bitterhet. Du trenger noen stykker av denne før du kan slutte deg til John Cleese i "The Ministry of Silly Walks"!