Dos Equis



Dos Equis betyr to kryss, og to kryss preger etiketten. Ølet brygges i to varianter, hvorav Wienertypen er den minst populære, og var den som ble importert til Norge for ikke så mange år siden. Jeg har i det siste ikke sett denne tilgjengelig, hverken hos våre grossister eller andre steder. Den lysere «pilsnertypen» som er storselgeren i hjemmemarkedet har gjort bryggeriet til Mexicos største bryggeri. Cerecceria Cuauhtémoc i Monterrey ble grunnlagt i 1890 av spanjolene Isaac Herón og José Calderón, og deres første øl het Carta Blanca, et sprudlende øl med naturkork. Dos Equis er fyldigere enn mange lagerøl, mørkt ravfarget med en søt, fruktig maltsmak med sjokoladeaktige overtoner.

5/46 4,5%

Grimbergen Dubbel

Grimbergen_Dubbel

Grimbergen Dubbel er representant for den kanskje mest markante øltypen i Belgia. Mens munkene i søreuropeiske land kunne dyrke druer og dermed lage vin, måtte klostrene nord for den 50. breddegrad finne alternativer. De hadde korn og humle, og kalde kjellere. Og det var det de trengte. Grimbergen strekker sin historie tilbake til 1128 da st.Norbert bygde et kloster for Norbertiner ordenen i byen Grimbergen i distriktet Barabant. Som andre kloster på denne tiden var de datidens hoteller, og satte snart i gang med egen brygging. Klosteret brant ned flere ganger, men ble hver gang bygd opp igjen. Valget av Føniks i etiketten symboliserer dette.
I dag produserer ølgiganten Alken-Maes det meste av Grimbergen på lisens utenfor klostermurene, men hevder metodene er de samme. Inndelingen i blond, dobbel og trippel henspeiler på antall gjæringer, og alkoholstyrke. Ringnes overtok merket fra Brewery i januar 2009, og tok det ut av markedet i Norge. Vi er vel ikke videre imponert av Ringnes sin satsning, og syntes de kunne holdt de klamme fingrene sine unna godt øl! Da vi fikk vite om dette, kjøpte vi inn så mye vi kunne av sortene, og regner med å ha Double inne til ut på sommeren. De andre, blond og Trippel er nå kun et brunt minne. Så var det det med fuglen Fønix da.... Ølet er et klart, kobberfarget klosterøl med duft av rosiner, nøtter, sjokolade, kanel og krydder. Lukten kan minne litt om kraftig maltwhisky ala Lagavulin. Miksen av ulike maltsorter og krystallisert sukker gir en lett sødme , stor fylde og et mykt og tiltalende øl. Sitter svært lenge.

85/88 6,5%

Starobrno

starobrno-nepasterizovanecc81_medium-lezcc8cacc81k-atradiccc8cnicc811

Her har vi å gjøre med en tsjekkisk "pils" (på godt norsk), selv om tsjekkerne nekter å kalle noe "pilsner" hvis det ikke er brygget i selve byen Plzen (Pilsen på tysk). Men for resten av verden er dette så avgjort en pils!.
Dette ølet var for noen år siden å få på Vinmonopolet i sine vanlige brune halvlitersflasker og med sin vanlige alkoholprosent på 5%, men så forsvant det derfra, og nå har altså Hansa-Borg fått en versjon på 4,7% for å kunne selge det i dagligvarebutikkene, og det kommer nå i små grønne flasker.
Jaja, kvaliteten er nå fortsatt såpass bra at den går utenpå det meste som selges av pils / lyse lagerøl i norske dagligvarebutikker! 
Som navnet sier brygges ølet i Brno (eller Brünn som byen het i keisertiden), og selv om det kommer fra et stort bryggeri holdes kvalitetskravene i hevd. Gylden farge, bra skum. Fin aroma av Saaz-humle (Zatec på tsjekkisk), som gir toner av blomster og nyslått gress, med et lite hint av honning. Smaken har et tydelig innslag av pilsner-malt, fint balansert av en moderat men tilstrekkelig bitterhet fra humlen. En ny favoritt for mange av pils-elskerne?

Grimbergen Blond

grimbergen_blond-1.jpg


Grimbergen Blond Strekker sin historie tilbake til 1128 da st.Norbert bygde et kloster for Norbertiner ordenen i byen Grimbergen i distriktet Barabant. Som andre kloster på denne tiden var de datidens hoteller, og satte snart i gang med egen brygging. Klosteret brant ned flere ganger, men ble hver gang bygd opp igjen. Valget av Føniks i etiketten symboliserer dette.
Ølet har en gyllen farge, er svært fruktig med en tone av malt, krydder, honning og urter i lukt og smak. Ølet har som nevnt røtter tilbake til 1128, og oppskriften skal være den samme i dag. Brygget av Alken-Maes S.A.

Sol

Sol_Beer_325_Ml

Sol er et annet av de best kjente ølmerkene fra Mexico, og som Corona blir den solgt på ufargede flasker som framhever den skinnende gullgule fargen, og det er slik ølet har fått sitt navn, Sol, som betyr det samme enten en sitter på en krakk i Stavanger eller i sanden i Monterrey der bryggeriet befinner seg. Ølet var spesiellt populært i USA og Europa i 1980 årene. Oppskriften på dette ølet ble skapt av Alberto Aldrete, en ambisiøs gårdbruker som var stolt over sine meksikanske røtter. Opprinnelig ble det servert med salt og friske sitroner, og slik oppstod den noe merkelige tradisjonen med å servere Sol og andre meksikanske øl med en limebåt stukket i flaskehalsen.
Sol er ikke noe humlemessig granatsjokk, men har en fruktig maltaroma og en behagelig tørrhet.

Vi tar med litt til vi har sakset fra nettet for de som vil ha litt dypere kunnskap:

 
Sol, also known as Sol Cerveza, is a Mexican-produced Lager that was created in 1899 in the city of Orizaba, Mexico, who were still celebrating their new independence as a country. When Napoleon III of France tried to invade Mexico in 1861 after wanting to take advantage and conquer the developing country, there was an influx of people coming over from Europe. And with them they brought over their recipes for their own style of beer they produced, which was Lager. Lager is defined as being fermented in low temperatures from the bottom up.
 
Sol was created in 1899 in the city of Orizaba, which is outside of Mexico City, in a small brewery called ‘El Salto Del Agua’ (The Waterfall). Orizaba is said to be the closest city to the highest point in Mexico, therefore the closest city in Mexico to the sun. The beer was made by a German brew master who used his knowledge of Lager recipes along with experimenting of different ingredients, to create what he called ‘El Sol’. He named it ‘El Sol’ (The sun) after a ray of sunlight shone through cracks in the brewery’s roof causing his freshly produced bottles to be illuminated by the sunlight. It was in the early 1900’s the brand decided to drop the ‘El’ in ‘El Sol’ and change it to ‘Sol’ like we see today. The brand also claimed they used only the closest waters to the sun to produce their beer, which added to the soon growing popularity of the beer. The sun was an influence on not only the name, but the way they marketed it as well. It soon on became a hit with the working-class people of the city who enjoyed having a cold beer or two after a hard day’s work. Later, towards the late 1980’s to early 1990’s the brand realized how popular the beer was with younger people and decided to relaunch and remarket their brand to include that age group and market. The main ingredients of Sol include water, malted barley, glucose syrup, and hop extract. The beer has a ABV (Alcohol by Volume) of 4.2 %, giving it a crisp light taste. Sol today has started being brewed and produced by solar energy, making use of the sun and using a renewable energy source instead of a non-renewable one. It is also said that the brand has been using special light resistant hops as ingredients, to protect and preserve the identifiable great flavour/taste. Sol is best served cold with a lime wedge in it and is perfect for a hot summer day.
 
Milestones

  • Mexico’s Independence
The key milestone that got the ball rolling on production of beer such as Sol in Mexico, was Mexico gaining their independence as a country. They wanted to split from Spain and be on their own, so they decided to go to war with the Spanish Empire in order to do this. After 11 years of war and bloodshed, Mexico was finally able to gain their independence and separate from Spain. And with this allowed for them to have more freedom in what they were doing, such as beer brewing. With the influx of European brewers coming to Mexico, along with local brewers, the people of Mexico were able to brew freely without worry. It also gave people the ability to try to brew beer, who had no prior experience.
  • Sol becomes a part of Heineken
Another milestone for the brand was when it became a part of another major beer brand, Heineken. Although it was said to be partnered with Heineken since about 2004, Sol didn’t become a part of Heineken’s global group of products until 2010, when Heineken purchased the Cuauhtemoc Moctezuma brewery where Sol is made in 2010. It is not said specifically why Heineken purchased Sol, but it is most likely to add to their wide portfolio of beers owned. And although Sol is now a part of Heineken, the beer is still mainly made and produced in Mexico to stay true to its roots.
  • Sol now brewed using solar energy
Heineken announced in 2020 that all beer being made in the Zoeterwoude brewery in the Netherlands would be produced by solar energy. There were 9212 solar panels installed at the brewery in order to use a renewable source of energy, rather than wasting resources. The brand is claiming it is a new way for consumers to ‘taste the sun’ which is one of their slogans.

Tiger Beer

1

Tiger Beer ble kjent under den annen verdenskrig da britiske tropper benyttet det som tørsteslukker, som de og hadde gjort i kolonitiden. Opprinnelig var dette ølet mer ”humlet” enn det er i dag. Ølet ble udødeliggjort av den engelske forfatteren Anthony Burgess i boken ”Little Wilson and the big God (1987), og senere ”Time for a Tiger”, som ennå benyttes av bryggeriet som slagord. Dette er et”Pilsnerøl” som er lyst og fyldig i smaken. Diskret duft, med sitruspreg og noe bitterhet i avslutningen. Siden ølet inneholder mais, er det i de fleste oppslagsverk feil å kalle dette en pils.

Birra Moretti

birra-moretti-435046

Birra Moretti fra Italia er et av landets mest populære øl, en pils med røtter tysk-østerriksk bryggeritradisjon. Mange som har vært på Italia-ferie har spurt etter den her hjemme. Nå har vi den for sikkerhets skyld i to størrelser! Lys gylden farge, høyt skum.
Aromaen er ganske moderat, først noen toner av mais og kokte grønnsaker, så noen hint av blomster og honning. Frisk og sprudlende munnfølelse. Smaken har faktisk godt merkbar malt (det er ikke alle internasjonale lyse lagerøl som har såpass!), og også akseptabel humle i avslutningen, så dette her går det veldig greit an å drikke. "Lettdrikkelig og ålreit", synes våre pilsvenner.

Heineken

Bottle-Of-Heaven

Heineken ble grunnlagt i Amsterdam i 1864, da Gerard Adrian Heineken kjøpte bryggeriet De Hooiberg (høystakken) i Amsterdam. Heineken ble aksjeselskap i 1942, og familien mistet da kontrollen over det. Alfred Henry Heineken, Gerards sønnesønn, var fast besluttet på å kjøpe tilbake familienavnet, og begynte sin karriere med å bære kornsekker i Heineken bryggeriet. Han arbeidet seg opp til konsernledelsen og kjøpe stadig flere aksjeposter. I 1954 hadde han nådd sitt mål og kunne styre foretaket. Heineken er i dag verdens mest utbredte ølmerke, og det lisensproduseres ved over 100 bryggerier verden rundt. Heineken har lenge hatt stor apetitt, og sluker bryggerier i inn og utland i rasende tempo. Markedsføres i Norge av Hansa Borg Bryggerier.
Et lyst og fruktig pilsnerøl med duft av malt, humle og sitrus. Ukomplisert.

Murphy´s Irish Red

Cardinal Pub Stavanger

Murphy´s Irish Red blir fremstilt i overensstemmelse med en originaloppskrift fra 1856. Selv om bryggeriet ble startet tre år tidligere enn Guinness, har bryggeriet hatt stadige problemer med å hevde seg i konkurransen mot den mer berømte konkurrenten i Dublin. i 1983, da bryggeriet var på randen av konkurs (det var ennå to år til Cardinal åpnet!) ble bryggeriet kjøpt opp av Heineken og modernisert fra grunnen av. Både Irish Red og Irish Stout ble opprinnelig brygget av James J.Murphy på Murphybryggeriet i Cork i det sørvestlige Irland. Når den blir tappet i glasset, får den en intensiv bronsefarge og et ypperlig, elfenbenshvitt skum, og den utvikler en lett ristet aroma av karamellmalt. Den lette kullsyren gir friskhet, mens smaken er tørr med en tydelig humlebitterhet som blir balansert av en rugaktig maltsødme. En forfriskende sitrusaktig humlebitterhet i avslutningen gjør ølet svært lettdrikkelig.