Rygr Munin Imperial Creme Brulée-edition Tennessee Whiskey Barrel (Berserk-serien)

Rygr-Munin.jpg


Rygr Munin Imperial Creme Brulée-edition Tennessee Whiskey Barrel (Berserk-serien)
Som sin navnebror «Smash Stout» kommer denne boksen i en forseggjort papp sylinder med lokk, for å understreke at dette er noe spesielt.
Bryggeriet i Klepp sier: Fyldig, rund stout som er lagret på bourbontønne i 34 måneder. Smak og aroma av røstet malt, creme brulée, eik og bourbon. Munin-serien er ellers vår lekegrind i stout- landskapet.
Jeg noterte: Beksvart farge, minimalt brunt skum. Aroma av røstet malt, sjokolade, vanilje, creme bruleé og whisky. Moderat, men tilstrekkelig kullsyre i glasset. Smaken er søt, men ikke så ekstrem som jeg fryktet. Samme elementer som aromaen, også merkbar eik og moderat bitter humle.

Rygr Peders Pils

beer-5535450_bbe7d_hd-1.jpeg


Rygr Peders Pils
Denne utmerkede pilsen fra Klepp er brygget for Pedersgata Utvikling, men vi bidrar så gjerne til konsumet i Skagen 21 også! Bryggeriet meddeler: Peders pils er et forfriskende øl med god restsødme og klare toner av jærske råvarer. Brygget med omsorg og lidenskap av RYGR Brygghus. En crisp pilsner laget på pilsner og palemalt. Gjæret på unormalt lav temperatur over lengre tid for å få mest mulig brødpreg ut av malten.
Jeg noterte: Litt disig blek gylden farge, stort til moderat hvitt skum. Søtlig aroma av pilsenermalt, nyslått gress, ville blomster og honning. Skarp smak, grei urtehumle på sitronbakgrunn, god bitterhet. Lett å drikke, forfriskende.

Salikatt Cloud 9 Limited Heartwood

P1010493-1


Salikatt Cloud 9 Limited Heartwood
Jeg trodde først dette var enda en øl i Rackhouse serien til Lervig vi har hatt, og har, en god del varianter av, men så var det altså denne skjønnheten som hadde funnet veien inn på lageret for å glede et gammelt ølhjerte! Flasken er så fin den ber om å bli åpnet.
Bryggeriet i Hillevåg opplyser: Brygget med dedikasjon og ølet er tålmodig fat-lagret i 40 måneder i utvalgte bourbonfat. Denne imperial stouten er det nyeste tilskuddet til vår Heartwood Serie - en samling kompleks øl som viser utvidet fat-aldring. Robust og fyldig! Dette ølet har tunge sjokoladenoter, supplert med hint av kokos og vanilje fra treet. Disse smakene blandes sømløst med den mørke fruktkarakteren, utviklet gjennom en lang og langsom oksidasjonsprosess i fatet. Vi anbefaler en serveringstemperatur på 12-14°C.
Jeg noterte: Pitch svart farge, minimalt med brunt hode og minimalt med karbonering. Aroma av stekt malt, melasse, skroget, sjokolade, kokosnøtt, bourbon, rom, eik og vanilje. Veldig søt smak med samme element. Flasken er til å dele.
Dette er altså et søtt "snopeøl", så det anbefales å dele flasken på 2-3 personer. Jeg delte den for sikkerhets skyld med en lege fra akutten Happy

Salikatt Overdrive New England Triple IPA

Salikattoverdrive


Salikatt Overdrive New England Triple IPA
Salikatt er som vi har nevnt før et av våre favoritt bryggerier der alt er på stell og det er enkelt og greit å handle med, med den lille negative haken, at det er det mange andre og som syntes, så det er ikke så lett å få store mengder av deres nyheter, selv om de kommer ganske tett for tiden.
Bjarte opplyser:
Dette ølet er betydelig! Dens robuste kropp, bygget av lavfarget Maris Otter-malt og havre, lager det perfekte grunnlaget for en intens tørrhopping med Citra-, Vic Secret- og HBC1019-humle. Etter en lang og kald kondisjoneringssperiode i tanken, får dette ølet en saftig, balansert opplevelse uten de grønne tonene som ofte finnes i tungt tørrhumlede brygg. Nytes!
Jeg noterte: 440 ml boks,ugjennomsiktig skittengul farge, moderat hvitt skum. Aroma av fersken, aprikos og tropisk frukt. Søt og sprø smak med toner av nevnte frukter, søte appelsiner og pineyhumle.

Salikatt Brown Velvet

18986202-1-1


Salikatt Brown Velvet
Vi gikk akkurat tom for vår egen Cardinals Brown Ale som vi sist fikk brygget 1500 liter av hos Salikatt, og har inne en bestilling på en ny batch, vi får når de får tid. Happy Første gang vi lagde det ølet var vi inne på tanken om å kalle det «Velvet» og nå er det altså for sent. Men at Salikatt kunne brygge perfekt Brown Ale visste vi jo, så da var dety å ta inn denne mens vi venter på vår egen.
Bryggerne i Hillevåg opplyser: Brown Velvet er en maltet Brown Ale, brygget med utvalgte høykvalitets krystallmalt og mer røstet malt. Nyte!
Jeg noterte: Mørk brun farge, stort til moderat og varig beige skum. Aroma av brun malt og brente nøtter, hint av brunt brød. Behagelig munnfølelse og smak, med de samme elementene, ikke for søtt, også hint av mørke bær/frukter, sjokolade og karamell. Moderat humle, noe bitterhet i ettersmaken. Velvet indeed!Ren fløyel dette altså!

Salikatt Stardust 2.0 DDH Phantasm

18980402-1


Salikatt Stardust 2.0 DDH Phantasm
Bryggeriet i Hillevåg meddeler: Stardust er en dobbel IPA i New England-stil med høy intensitet. Ølet er lyst i fargen, litt disig og dobbelt tørrhumlet med Strata-, Eclipse- og Citra-humle. Vi har også inkorporert Phantasm-pulver, laget av Marlborough Sauvignon Blanc-druer, for å frigjøre nye aromaer og smaker. Skål!
Jeg noterte: Litt disig gylden farge, moderat til lite hvitt skum. Nydelig aroma av granskudd og furu, også sitrus, knuste hvite druer og tropiske frukter. Sitron- og pinjehumle i smaken, noe maltsødme, men ikke for mye. Middels bitter ettersmak.

Salikatt The Bitter End West Coast IPA

beer-images.beerizer.com-raw-93-39-397226


Salikatt The Bitter End West Coast IPA
Nytt lokalt øl fra Hillevåg. Det er ikke alltid bryggeriet skriver så mye om de nye ølene, kanskje spesielt ikke når det er et mer «mainstream» øl de lanserer.
Om dette ølet gjorde de det kort og greit: Skarp, sitrusaktig og forfriskende bitter West Coast IPA, omhyggelig brygget med Simcoe, Krush og Topaz humle. En skarp, forfriskende opplevelse som hyller Pacific Northwests hop-forward-tradisjon. Skål!
Jeg noterte kort: Klar gylden farge, moderat hvitt skum. Aroma av sitrus, furu og gran. Sitrus- og pinjehumle i smaken, lett fyldig for sin styrke. Middels bitter finish.

Salikatt White January White DIPA

18986302-1-1


Salikatt White January White DIPA
Igjen en höjdare fra våre venner i Hillevåg! Vi har vel alle vært innom tanken om en hvit måned i Januar etter alle ølene som kommer før jul, julebord og annen kos. For å hjelpe de som sliter litt med motivasjonen på denne fronten presenterer vi denne fra hjelpemiddelsentralen i Hillevåg:
Jeg noterte: Tåket grågul farge, stort hvitt Skum. Behagelig aroma av sitrus, papaya, guava og ananas. Smaken er ikke for søt, ganske lett for sin styrke, med noter av nevnte frukter og furu, moderat bitter finish. Se så, da kan vi huke av den på listen av nyttårs forsetter..

Verdant Cheeky Westy

verdantcheek


Verdant Cheeky Westy
Fullt navn på denne, for de som skal katalogisere sine erfaringer er:
Verdant / Green Cheek NRG x FER Edition II Cheeky Westy
Evan som er brygger hos Verdant og teamet på Green Cheek lager noen av de beste eksemplene på moderne californiske IPA-er, og de sier det har vært en glede å jobbe med dem på dette neste utviklingstrinnet i stilen. Dette ølet er magert og slemt! Superbleik, supersprø, superbitter og superhumlet!!!
En frisk engelsk IPA her. Jeg noterte:Litt disig gylden farge, moderat hvitt skum. Aroma av støv, og litt sitrus. Smaken er bedre, sitron og forfriskende, også hint av gule steinfrukter og tropiske frukte

Frydenlund Bokkøl

7365402-1-1


Frydenlund Bokkøl
Jeg misjonerer med glede for bokkølet, som mange yngre betrakter som et ordentlig „gammelmannsøl“ (80 år pluss). De foretrekker oftest lyse lagerøl, sier de. „Greit det, men har du SMAKT Frydenlund Bokkøl?“ „… Øh, nei…“. Etter én flaske er de hekta. Vel, kanskje holder de seg fortsatt til pils til vanlig, men setter pris på en bokkøl som avveksling. Og nå er jo trenden med klassiske øl kommet godt i gang, Guinness selges ut over hele Europa, så hvem vet om ikke dette blir neste ungdomskilde.
Frydenlund Bokkøl har en klar og vakker mahogni farge, med et moderat beige skum. Aroma og smak har et flott maltpreg, med innslag av karamell, ristet brød og nøtter. Humlebitterheten er moderat til lav.

Rygr Brygghus Sure Petra

1710414594_sure-petra-plommesurol-033l-1


Rygr Brygghus Sure Petra
Bryggeriet i Klepp opplyser: I henhold til Norsk Plommetjuv-forbund brygget vi en øl som appellerer til de fleste plommehoder som liker Opal, Mallard, Jubileum & Reeves-plommer.
Jeg noterte kort: Brygget med 4 sorter plommer. Dyp gylden farge. Aroma av melkesyre og plommer. Smaken er moderat syrlig, utpreget søt med behagelige toner av plommer. Anbefales for alle som liker plommer - og øl.

Haandbryggeriet Sumava.

13621602-1


Haandbryggeriet Sumava.
Våre venner i Drammen kommer her med en mørk Tjekkisk lager på 5%.
Bryggeriet skriver :
Dette er vår hyllest til tsjekkiske mørke pilsner. Oppkalt etter en nasjonalpark i Tsjekkia. Nyt med gode venner!
Vi har notert oss; En «old school» mørk lager i tsjekkisk stil, ren og fin smak, ikke for søt.
Kremet med middels fylde, krydret preg av mørkt malt, karamell og kaffe, litt tørket frukt og urter.
En av de virkelig gode ølopplevelsene som dukket første gang opp under pandemien hvor gammel bryggekunst og ølstil får en verdig hyllest av bryggerne ved Skur 4 i Drammen.

Drum Brew The Gathering

Drumthegathering


Drum Brew The Gathering
Drum Brew holder til på Tromøya utenfor Arendal, og bryggeriet ble raskt lagt merke til på Cardinal da deres første øl var en Gulrot Gose. Denne gangen tok de med seg Kjetil Jikiun, kjent fra Nøgne Ø, Solo og nå sist Tøsse Bryggeri på Osterøy, og satte nesen mot Tsjekkia og Axiom Mikrobryggeri. Med seg hadde de kaffe fra Håkon Carlos (Carlos Coffee) og Hans Petter Klemmentsen (Smag & Behag) sin tørkede fennikel fra Hesnes Gartneri. Og resultatet ble altså «The Gathering» som altså ikke henspeiler på en data samling, men på samarbeidet mellom nevnte kumpaner. Ølet er svart som natten, nesten uten skum. Silkemyk røsting , elegante kaffetoner. Sjenerøs og delikat. Lette urteaktige toner og hint av kakaonibs. Fennikelen gjorde ikke så mye av seg. Godt!

En Liten Øl Granitt Dunkel Bayer (fat)

Granittbayer


En Liten Øl Granitt Dunkel Bayer
Vår gode mann Jørn trosset alderen og kjørte til Fitjar på Stord og kom tilbake med blant annet denne gode Bayeren. Og bayer spør du gjerne.. Er vi tilbake på 50 tallet? Nei, slettes ikke! De klassiske øltypene et på full fart tilbake, og å drikke Guinness, Split the G, har medført leveringsproblemer over hele Europa på en mørk Stout!
Bayer er en av storhetene fra før industripilsen overtok, og hadde en stor markedsandel for rundt hundre år siden.
En lettdrikkelig og frisk bayer, som kombinerer en letthumlet pils med en solid ryggrad av malt. Forvent smaker som grovt brød, kjeks, karamell, toffee og honning. Dette er det perfekte øl som tilbehør til mat, gjerne og bløtkake, men er og en fin koseøl om du er på Cardinal og minnes gamledager!

Batemans XXXB (Cask)

batemanxxx


Batemans XXXB (Cask)

En ESB på 4,8%.

Batemans Brewery i Lincolnshire er et av de få overlevende uavhengige og familie-eide regionale bryggeriene i England, som har holdt det gående siden 1874. Nåværende eier George Bateman er likevel bare 3. generasjon i bedriften, et levende bevis på at man med et jevnt og helsebringende inntak av godt øl ikke stryker med sånn helt uten videre! Bryggeriet opererer under det forholdsvis beskjedne slagordet "Good honest ales", og det kan man ikke si er noen overdrivelse.
Bryggeriet skriver :
A malty multiple-winner of CAMRA’s Champion Premium Beer of Britain, Batemans much loved XXXB is what you’d call an English tawny beer. Just like the first batch crafted in 1978, it’s brewed with four malts and three varieties of hops, for a deliciously spicy, fruity and biscuity flavour.
Her er hva vi skrev i 2008 da vi hadde den på flaske.
Ølguruen Michael Jackson har Batemans XXXB (Triple XB) med blant de 500 ølene som enhver ølelsker bør ha smakt i løpet av sin levetid. Det skyldes ikke at dette ølet er så veldig "spesielt", men snarere at det er en fremragende representant for den øltypen (bitter / pale ale) som dominerte det britiske ølmarkedet i mer enn 100 år.
Navnet på dette berømte ølet er en levning fra tiden da få kunne lese. Ølets styrke ble angitt med et visst antall X-er, som fatet også var merket med. Greit å vite litt ut på kvelden..
Da dette ølet vant tittelen «Champion Beer» ved Great British Beer Festival i 1986, medførte det derpå økte salget at bryggeriet ble redet fra en sannsynlig konkurs, og er i dag et svært oppegående bryggeri som også tør satse på smalere typer.
Fargen på ølet er rav til brun, med et flott skum. Aromaen er maltet og nøtteaktig med toner av karamell og bakeri. Smaken er også nøtteaktig og maltet, men der er i tillegg en merkbar fruktighet og bra humle i avslutningen.
Gode greier dett.

Fuerst Wiacek x Pühaste Permafrost (fat)

beer-5293433_c1101_hd


Fuerst Wiacek x Pühaste Permafrost 7% (fat)
Permafrost Baltic Porter er et aromatisk øl laget av de kjente bryggeriene Fuerst Wiacek og Pühaste. Dette ølet kombinerer de beste elementene fra den klassiske porterstilen med en unik kombinasjon av humle og malt, som sammen gir en uforglemmelig smaksopplevelse.
Permafrost Baltic Porter har en dyp svart farge og er ugjennomsiktig. Den har et kremaktig, lysebrunt hode som sakte forsvinner, noe som gjør ølet enda mer visuelt tiltalende. Alkoholinnholdet er 7,5 % vol. Når det gjelder aromaer og smak, er Collabsud Permafrost Baltic Porter et virkelig høydepunkt. Den har en intens aroma av brent malt akkompagnert av toner av kaffe, sjokolade og karamell. Det er også et lite hint av humle som gir ølet en behagelig friskhet. Smaken er rik og fyldig, med en perfekt balanse mellom søt og bitter smak. Ølet har en myk, fløyelsmyk fylde og en behagelig, langvarig bitterhet på finishen.

Oskar Blues Guava Rodeo

oakRGUAV


Oskar Blues Guava Rodeo Oskar Blues (fra Colorado, USA) har vi hatt noen knalløl fra tidligere, her får du et surøl som kanskje har et litt smalere publikum. Bryggeriet sier, i cowboystil: "Sal opp for en bulldozer av en syrlig øl med tropisk rosa guava og sitrusaktige mandarin-smaker. Vi har rotet sammen toner av papaya, pasjonsfrukt og melon til et forfriskende, sprittaktig brygg med akkurat passe mengde syrlighet. Denne er spenstig." Jeg noterer: Klar oransje farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum. Aroma av guava, mandarin og andre udefinerte frukter, virker litt "kunstig". Sur smak, med de samme elementene som i aromaen, også melkesyre og sitron. Ikke helt min greie dette her, men kanskje din?

Verdant Whale Sharks

whale-sharks-13

Verdant Whale Sharks Bryggeriet i Cornwall opplyser: Ta "Even Sharks Need Water" som en solid base, med sitt A-lag av Citra & Galaxy + vår superfruktige husgjærstamme. Deretter, trippel tørrhopp den, fyr opp ABV og gjør den til en total DIPA. Det er det!! Du kan endelig hilse på hvalhaier! Bare et snev av bitterhet og en balanse av skarpere sitrusfrukter, for å stoppe den tropiske aromaen fra å bli for søt. Fet og saftig. Å ja, vi trenger en større båt!Jeg noterte: Hops are Citra and Galaxy, Hazy yellow colour, moderate white head. Aroma of citrus, tropical fruits, yellow stonefruits and sprucetips. Citric and piney hops in the flavour, bitter finish, very bitter aftertaste

Sureshot Dunblobbin

Sureshotdunb



Sureshot Dunblobbin En IPA (vel nærmest en NEIPA) fra Sureshot Brewing Company i Manchester her. Omtalen fra bryggeriet er, vel, noe begrenset i sin form ... : " Blobby IPA double dry blobbed with Simcoe Cryo & T90 blobs at a blob of blob per litre. Blobby blobby aroma blob. Blob blobby blob apricot and blobfruit. Blobby. Blobby blobby blob earthy pine. BLOBBY BLOBBY!" Jeg noterte: Disig gul farge, stort hvitt skum. Aroma av gule steinfrukter, sitrus, tropiske frukter og granskudd. Lett kropp for sin styrke. Smaken er ikke for søt, men har de samme elementene som aromaen. En moderat bitterhet i ettersmaken. Veldig drikkbart.

Haandbryggeriet Trolls vs. Goats

Haand-Bryggeriet-Troll-vs-Goats-WEB

Haandbryggeriet Trolls vs. Goats
En akevittfatlagret trippelbock på 11,6% er Haandbryggeriets siste innslag her på Cardinal. De er igang med en «folkefinansiering» så har du lyst å være deleier i dette gode bryggeriet er det bare å gå inn på internettet og søke de opp der.
Bryggeriet skriver om troll og gjeiter :
Trolls vs Goats er en akevittfatlagret trippelbock. Med inspirasjon fra norsk folklore og tyske bryggetradisjoner har vi skapt et kjærlighetsverk.
Jeg noterte: Mørk brun farge på ølet, lavt beige skum. Aroma og fyldig smak av malt, karamell, eik, akevitt og krydder. Moderat sødme, meget moderat humle. Du greier nok fint en hel boks alene, men det er heller ingen skam å dele den på to personer.

Rygr Brygghus Sure Øyvind Chai Te

1683720961_sure-oyvind-chai-tea-surol-033bx-600x923


Rygr Brygghus Sure Øyvind Chai Te
Enkelte av våre gjester syntes nok det blir mange sure Jærbuer å holde orden på etter hvert, men vi kan berolige dem med at vi ikke tar inn alle surpompene. Andre gjester blir sur på oss for det.
Bryggeriet skriver :
Berliner weisse med hele 7 forskjellige typer Chai-te. Fin balanse mellom surt og søtt, med tydelig aroma av te, anis og andre krydder. Delikat forfriskende.
Som med andre Berliner Weisse er der heftig med melkesyre her, men likevel en slags balanse med det interessante innslaget av "chai" (som rett og slett betyr "te" - men som i Vesten har kommet til å bety "krydret te", altså te som er blandet med diverse kryddere i tillegg til selve tebladene). Ølet er forfriskende, og selv jeg ikke er verdens største fan av Berliner Weisse generelt, må du ikke bli sjokkert om du ser meg drikke denne igjen.

Fjell / Basqueland Brewing Cold & Lonely Cold IPA

15014002-1


Fjell / Basqueland Brewing Cold & Lonely Cold IPA
Bryggeriet skriver :
Dette er en collab med våre venner i Baqueland Brewing. Ølstilen er relativt ny, og navnet spiller på at det her er brukt lagergjær, og en lav temperatur på gjæringen. Den lave temperaturen gir en ren og ryddig gjærprofil, som gir humlen fritt spillerom. Her får du rikelige mengder av tropisk frukt, dominert av ananas, mango og fersken. "Lonely"-delen av navnet kommer av at dette var en ensom collab. Basqueland ble forsinket, så vi brygget samarbeidsbrygget helt alene.
Salud y amor y tiempo para disfrutarlo!
Vår vurdering i kulden: Litt disig blek gylden farge, stort hvitt skum. Sterk aroma av tropiske frukter og eksotiske blomster, også sitrusfrukter/skall. Middels søt smak med de samme elementene, også en distinkt grapefrukt og furu- bitterhet i finishen.

Rygr Valhall Barley Wine Pedro Ximénez Sherry Barrel

1691569980_valhall-pedro-ximenez-ba-barley-wine


Rygr Valhall Barley Wine Pedro Ximénez Sherry Barrel
Bryggeriet i Klepp opplyser: "Norges første barleywine brygget på 100% malt fra Jæren. 100 kg av den tilsatte malten er røstet av oss i RYGR på en unik måte. Humlet med Perle og Wai-iti. Lagret på Pedro Ximenez sherry eiketønner i 24 mnd."
Jeg noterte: Sort farge, lite brunt skum. Aroma mer av bourbon enn sherry, distinkt eik og vanilje, et hint av fuselalkoholer. Varmende munnfølelse. Veldig søt smak, toner av søt sherry kommer gjennom, distinkt eik igjen, toner av rosiner, moderat humle.
En fin godbit for å tilfredsstille søtsuget din, men jeg vil anbefale å dele boksen mellom to personer.

Garage Mash Tears Imperial Stout

garage-beer-co-mash-tears-330ml.jpg


Garage Mash Tears Imperial Stout
Fra Garage Brew Co. i Barcelona kommer dette snopeølet, Søtt ja, men ikke verre enn at jeg fint greide hele boksen alene!
Bryggeriet sier: "Et ekte øl i festivalstil som holder seg til ånden i våre «Mash Beer Festival» utgivelser. Rik, dekadent og utrolig glatt. Et enormt maltrikt øl som gir en base for tilsetninger av kaffe, lønnesirup og vanilje. En super kremaktig og silkeaktig munnfølelse gir en sensuell og tilfredsstillende drikkeopplevelse. Smaker av trøstende bakevarer, sjokolade, karamell og fudge omgitt av mye kaffe. Søt lønn og kremet vanilje gjør dette til en godbit som er verdig Mash BeerFestival.»
Det ble servert på siste Mandag i Annen, og flere stemmer hevdet det var kveldens höjdare, blant flere andre gode øl. Lurer du på hvorfor vi tar inn spanske øl? Vel, hovedvekten vår vil fortsatt ligge på norske (og særlig lokale) øl, men vi må også kunne sammenligne med utenlandske kvalitetsøl, så de norske bryggeriene holder seg "på tå hev". Og det går flere norske trailere i uka ned til Barcelona med fersk laks - da er det bare rimelig at noen av dem tar med seg ferskt øl tilbake.
Jeg noterte: Beksvart farge, stort brunt Skum. Aroma av brent malt og mild kaffe, hint av lønnesirup og vanilje. Søt smak, distinkt lønnesirup og karamell, også toner av kaffe og stekt malt, sjokolade og vanilje. Ganske fint - noe for søtsuget.

SOMA Two Left Hands IPA

soma-two-left-hands_17050585583385_t


SOMA Two Left Hands IPA
Dette ølet av type New England/Hazy kommer ikke fra Soma-lia i Sandnes, men fra SOMA Beer i Girona, en by nord for Barcelona i Katalonia, Spania. Bryggeriet ble stiftet i 2016 av Ramon Prats på grunn av hans interesse for kvalitsøl og innovasjon, dog forankret i de lokale brygger- tradisjonene. Humlevariantene som er brukt her er Zappa, Vic Secret og Citra.
Jeg noterte: Melkeaktig ugjennomsiktig blek gul farge, moderat hvitt skum. Aroma av sitrus, aprikoser og tropiske frukter, hint av gran. Relativt lett i kroppen. Smak av furunåler, sitrus/grapefrukt og aprikoser. Middels bitter finish.

Berentsens Gullkorn

Gullkorn


Berentsens Gullkorn
(den nye varianten på 7%) fra våre venner i Egersund er på plass i hyllene nå, 33 cl boks.Bryggeriet sier: Vår relansering av Gullkorn. En imperial pilsner med tydelig karakter av lokalt grodd og maltet bygg fra Jærmalt, og norsk havre. Det er gjort flere små justeringer i tillegg, for å gjøre det til et mer tidsriktig og enda mer velsmakende produkt.
Jeg noterte: Klar gylden farge, lite hvitt skum. Aroma av malt, fløtekaramell og alkohol.
Den moderat søte smaken har de samme elementene, merkbar humlebitterhet i finishen.

7 Fjell / Rygr Brygghus 872 Thorny Fruit Sour Ale.

15013902-1



7 Fjell / Rygr Brygghus 872 Thorny Fruit Sour Ale.
En surøl med stikkelsbær og fikenkaktus.
Bryggeriet skriver :At Harald Hårfagre samlet hele Norge til ett rike ved slaget i Hafrsfjord i 872, er nok historisk ganske upresist, men at han ble konge over et stort område på Sør-Vestlandet er klart. Derfor synes vi det er passende å markere året med et samarbeidsbrygg med gode venner fra sørvest. «872» er et moderne surøl brygget med norsk hvetemalt fra Jæren Korn og Malt. Selv om plantene har spisse torner, er smaken av fikenkaktus og stikkelsbær myk og frisk. Sommerlige aromaer av stikkelsbær, kombinert med det eksotiske innslaget fra fikenkaktus, gir en smaksopplevelse utenom det vanlige.

Jeg noterer: Moderat disig gylden til oransje farge på ølet, minimalt hvitt skum. Aroma av stikkelsbær- og fikenkaktus-syltetøy, også toner av mandarin. Middels sur smak av stikkelsbær, fikenkaktus og mandarin, også melkesyre. Knapt noen bitterhet. Forfriskende og god å drikke

Nøgne Ø All Sails Ripped

Nogne-O-All-Sails-Ripped


Nøgne Ø All Sails Ripped Nøgne ø har nå over 300 eikefat som modner ulike øl, og All Sails Ripped er en perfekt blanding fra utvalgte tønner, for å lage en balansert amerikansk stout. Ølet var ute i en tidlig versjon som ”Hurricane Ahead” Fargen er svart som natten med flyktig mørkt skum. Aromaen har en søt sjokoldae/rosin start, med en tanke syrlig kaffe i bakgrunnen. Alkoholen er og merkbar her.Smaken er myk med vanilje, Burbon, lakris og diverse krydder, som ingefær og kanel.Denne er av det absolutt anbefalte slaget.

Rygr Mungàt Alkoholfri Hazy IPA

mungåttt


Rygr Mungàt Alkoholfri Hazy IPA Bryggeriet i Klepp opplyser: Mungåt er en ny serie alkoholfrie, håndverksbryggede norske øl med 100% norsk maltbase. Tilsatt amerikansk humle og gjæret med ølgjær som ikke fermenterer maltose. Mungåt var betegnelsen på alkoholsvake øl brygget på norske gårder gjennom tidene. Ingredienser: vann, gjær, byggmalt fra Jærmalt, Citra og Mosaic Cryo-humle fra Yakima, USA. Jeg noterte: Hazy pale yellow colour, moderate white head. Aroma of citrus. Soft mouthfeel. Medium sweet flavour, notes of citrus, metallic bittering hops in the aftertaste.

Verdant Random Rules NEIPA

b4b5c0_743f54e771d34da99a33a8ecd602ab31~mv2


Verdant Random Rules NEIPA
Verdant Brewing Company holder til i Englands "Celtic fringe", Cornwall, og de har flere øl som er etterspurte på Cardinal. Om dette ølet sier bryggeriet: "Random Rules is a characteristically juicy and tropical IPA hopped with Simcoe, Nelson Sauvin, Citra & Vic Secret. It’s also our small tribute to Silver Jews' David Berman. We’ll be donating a portion of the profits of Random Rules to Man Down to help support the invaluable work they’re carrying out in supporting men’s mental health throughout Cornwall." Overskuddet går altså til et godt formål. Jeg noterte: Hazy pale yellow colour, moderate white head. Pleasant aroma of yellow stonefruits, pineapple and various tropical fruits. Flavour of citrus and said fruits, also notes of pine needles. Moderate but noticeable bitterness.

Equilibrium Rho - Kinetic Blend and Madagascar Vanilla

rho-kinetic-blend-and-vanilla-36891_1



Equilibrium Rho - Kinetic Blend and Madagascar Vanilla Equilibrium Brewery holder til i Middletown, New York, og regnes som et av USAs mest ettertraktede og nyskapende bryggerier. Om dette ølet sier de: "This iteration of our Imperial Coffee Stout is conditioned on Equilibrium and Mostra Kinetic Blend coffee beans and Madagascar vanilla. Our Kinetic blend is our house blend we created with the help from the @mostracoffee team utilizing select origin coffee from Philippine Kisbong, Papua New Guinea and Brazil. Rho Kinetic Blend and Vanilla has aromas and flavors of chocolate cake batter infused with rich cold brew and caramel at the forefront with a touch of just whipped vanilla frosting and a lingering coffee backbone. Balanced by a light bitterness, this decadent imperial stout finishes silky, creamy, and viscous." Jeg noterte: Pitch black colour, moderate but lasting creamy brown head. Aroma of roast malts, coffee, vanilla, chocolate and alcohol. Creamy, rich and warming mouthfeel. Rich and sweet flavour with the same elements as the aroma. Simply outstanding! Prisen blir dessverre som en god vin - men her er smakene så intense at det er ingen skam å dele flasken på 2 personer.

Nøgne Ø Nordic Noir 3 Norwegian Strong Ale

18557502-1

Nøgne Ø Nordic Noir 3 Norwegian Strong Ale Dette er "normalutgaven" (ikke fatlagret) av Nordic Noir 3. Bryggeriet opplyser: "Nordic Noir 3 is based on premium Norwegian ingredients and traditional Norwegian brewing techniques. Floor malted barley from Jæren, honey and juniper from Brekkestø, kveik from Voss and water from Grimstad. Nordic Noir captures the taste of Norwegian craftsmanship, from raw materials to finished brew." Jeg noterte: Black colour, large to moderate tan head. Aroma of molasses, fusel, alcohol, treacle, honey, dark dried fruits. Warming mouthfeel. Sweet flavour of medium roast malts, chocolate, treacle, honey and dark dried fruits.

Nøgne Ø Nordic Noir 3 Norwegian Strong Ale Brandy Barrel Ed

beer-images.beerizer.com-raw-27-37-374994


Nøgne Ø Nordic Noir 3 Norwegian Strong Ale Brandy Barrel Ed Denne utgaven har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt italiensk brandy. Jeg noterte: Black colour, moderate beige head. Boozy aroma of molasses, fusel, oak and brandy. Warming mouthfeel. Distinct flavour of brandy and oak, medium roast malts, raisins and other dark dried fruits, hints of chocolate and honey, moderate hops.

Nøgne Ø Nordic Noir 3 Norwegian Strong Ale Loupiac Barrel Ed

Nogne-Noir-3-Loupiac



Nøgne Ø Nordic Noir 3 Norwegian Strong Ale Loupiac Barrel Ed Loupiac er en dessertvin fra Bordeaux, og dette ølet fra Nøgne Ø i Grimstad har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt denne vinen. Jeg noterte: Black colour, moderate beige head. Aroma of molasses, fusel, treacle, oak and dessert wine. Warming mouthfeel. The flavour has lots of treacle, honey, chocolate, dark dried fruits, oak and dessert wine. A noticeable hop bitterness makes the beer very drinkable.

Toppling Goliath Pastry Stout

Toppling-Goliath-Fresh-Batch-Smores-Pastry-Stout-16OZ-CAN_044f380e-5712-4511-9fbd-50727e6439e6


Toppling Goliath Pastry Stout (Toppling Goliath Fresh Batch Series S'mores Pastry Stout) Et snopeøl fra Iowa, USA. Pastry Stout beskrives gjerne som flytende bakverk.. Gjerne med smak og aroma av marsipan, mørk sjokolade eller pekan, og skal være skikkelig søt. Jeg noterte: Beksvart farge, stort og kremaktig brunt skum. Aroma av graham crackers, malt, sjokolade og marshmallows. Veldig søt smak (til tross for ingen laktose) med de samme elementene som aroma men maltene er mer stekte og distinkte nå. Boksen er til deling.

Vault City Red Jammie White Choc Chip Stuffed Cookie Dough

vaultcitykake


Vault City Red Jammie White Choc Chip Stuffed Cookie Dough Fra de utradisjonelle skotske bryggerne hos Vault City i Edinburgh kommer dette ølet. Det opplyses: Chulos fylte kjeks er legendariske, så vi visste at vi måtte brygge noe ekstra spesielt for vårt siste samarbeid... Vi introduserer Red Jammie White Choc Chip Stuffed Cookie Dough. For å ønske Chulo's velkommen til deres nye hjem i Edinburgh, skapte vi denne episke syrlige desserten, fullpakket med saftige jordbær blant smaker av søt hvit sjokolade og kakedeig. God appetitt! Jeg noterte: Ekkelt utseende, gjørmete gråaktig eldrosa farge, med masse floater, lite off-white hode. Aroma av chocolate chip cookie-deig (de lyver ikke) og kakao. Smaken er middels syrlig med toner av røde bær (spesielt jordbær) og melkesyre, også tydelige toner av kakedeig med sjokoladebiter. Rart, for å si det mildt, men ikke udrikkelig

Sibeeria / Pinta Cold's Cool Cold IPA

detail_sibeeria-pinta-colds-cool-cold-ipa-png-1701709615-1



Sibeeria / Pinta Cold's Cool Cold IPA Tsjekkiske Sibeeria har samarbeidet med polske Pinta om dette ølet, en kaldgjæret IPA. Sibeeria opplyser: "Vi har samarbeidet mer med Pinta enn med noe annet bryggeri. De er gode venner, og vi liker alltid å ha dem i nærheten, så da de var innom Praha på sin siste tsjekkiske tur, var det ingen måte vi kunne la dem gå forbi uten å brygge en øl. Vi gikk denne gangen for noe nytt – Cold's Cool er en kald IPA brygget med HBC 586, Moutere og Nelson Sauvin. Bentørr, bitter, klar og intenst humlete. For det er det vi liker å drikke." Vi mener; Jeg er ikke enig i at ølet er "bone dry", for jeg finner en lett og diskret restsødme her, som sammen med en ellers middels tørr karakter gjør ølet meget forfriskende. Jeg noterte videre: Lett disig og veldig blek stråfarge, lite hvitt hode. Aroma av sitrus, gule steinfrukter og urtehumle. Glatt munnfølelse, moderat kullsyre. Litt søtlig smak med samme elementer som aromaen, tørr pepperaktig finish. Drikk og vær glad!

Track Day By Day Pale Ale Strata & Cashmere

4track50x450


Track Day By Day Pale Ale Strata & Cashmere Fra Track Brewing Co. i Manchester kommer denne pale ale i New England stil. Humletypene er altså Strata og Cashmere. Bryggeriet sier: "This soft and hazy Pale Ale has a delicate aroma packed with Honeydew Melon and Peaches on the nose, backed up with juicy Lemon and Lime flavours and a dank, herbal quality on the finish." Jeg noterte: Hazy pale yellow colour, large to moderate white head. Distinct aroma of melon and yellow stonefruits. The flavour has notes of citrus fruits, also melon and yellow stonefruits, a hint of sprucetips, low bitterness. Et godt og lettdrikkelig øl!

Nøgne Ø Shrieking Sixties Red Wine Quadrupel

nogne-shrieking-sixties-botle-330ml.jpg


Nøgne Ø Shrieking Sixties Red Wine Quadrupel Bryggeriet i Grimstad opplyser: "Shrieking Sixties er en belgisk quadrupel modnet i to år på amerikanske og franske rødvinsfat. Fatene tilfører kryddersmak og toner av tranebær, bjørnebær og lakris. Tannin restene fra vinen gir elementer til munnfølelsen i dette robuste ølet.» En skulle tro navnet henspeiler på termene «Roaring 40´s», «Furious 50´s» og «Screaming 60´s», men Shrieking Sixties er en populær maritim betegnelse for de rådende vestlige hav-vindene som vanligvis er sterke på tempererte breddegrader på den sørlige halvkule, sør for 60 °S. Jeg noterte: Sort farge, minimalt og kortvarig brunt skum. Aroma av eik, melasse, fusel, stekt malt og rødvin. Søtlig smak, distinkte toner av røstet malt, eik og rødvin. Varmende munnfølelse.Et meget sterkt og fyldig øl, altså - det er lov å dele flasken på to personer.

Monkey Brew Darwin IPA

11306902-1


Monkey Brew Darwin IPA
Monkey Brew har en lang start, som så mange andre små bryggerier, med 3 barndomsvenner som blir eldre og begynner å like øl, starter å brygge og vinner en hjemmebryggerkonkurranse. Dithen at de i 2011 leide en leilighet i Trondheim for å brygge øl der. De lagde en dobbeltbokk, Jesus, de vant Norgesmesterskapet for hjemmebryggere med i 2013, og åpnet sin egen Brew-Pub «Taps» i 2015. Større batcher fikk de brygget hos Jørn på Klostergården på Tautra. i 2018 kjøptede et større konkurs bryggeri, og har siden gitt ut mye godt øl som selges over hele landet.
Og denne trønderske godsaken har vi visst glemt å omtale. Mine korte notater fra april 2020, da jeg kjøpte den på polet: Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Aroma av fruktig humle, toner av tropiske frukter, hint av sitrus og gran. Humlepreget smak, fruktig med en god bitterhet. Noe maltsødme. Et øl som mange vil like!

Salikatt Radix Ultra Fruited Sour

14438502-1



Salikatt Radix Ultra Fruited Sour Bryggeriet opplyser: Radix handler om pasjonsfrukt og ananas. Ølet er basert på en «Kettle-Sour», med enorme mengder pasjonsfrukt som basis, ananas og noen tilleggsfrukter for kompleksiteten. Vi anbefaler å snu boksen noen ganger, eller rulle den på et bord, for å løsne faste sedimenterte frukter før åpning." Jeg noterte: Ugjennomsiktig gul til oransje farge, moderat off-white skum som forsvinner etter en stund. Aroma av overmoden ananas og fersken, også pasjonsfrukt. Middels syrlig smak, toner av melkesyre, ananas, fersken og pasjonsfrukt.

Rygr Brygghus Kvednest NEPA

rygrkved


Rygr Brygghus Kvednest NEPA
Hazy pale ale med fin kombo fruktig og bitter. Brygget med chinook og stratahumle fra Yakima, USA.
En vellykket NEPA - behagelig aroma av forskjellige sitrusfrukter og tropiske frukter, hint av granskudd. Dette går igjen i smaken, men der er også en ganske tydelig humlebitterhet i avslutningen.

Dugges Bryggeri All The Way

24668443_400



Dugges Bryggeri All The Way
Bryggeriet skriver :
All The Way er en session IPA full av humle, men med lavere alkoholnivå enn en vanlig amerikansk IPA. Dens velbalanserte kropp skriver seg fra bruken av Amarillo, Cascade, Citra og Columbus humle. Ta plass!
Frisk og god, med bra munnfølelse til å være en "session" IPA. Utmerket når du vil ha 2-3 forfriskninger uten å bli altfor susete i hodet. Anbefales!

Salikatt x Sureshot Bulletproof

17360102-1


Salikatt x Sureshot Bulletproof
New England Triple IPA Bryggeriet opplyser: "Bulletproof er et samarbeidsøl brygget sammen med de flotte folkene fra Sureshot Brewing i Manchester. Denne disige, saftige Triple IPA´en har en seriøs tørrhumle med den skuddsikre kombinasjonen av Citra- og Nelson Sauvin-humle. Skål!" Jeg noterte: "Ugjennomsiktig / grumsete gul farge, stort til moderat hvitt skum. Nydelig aroma av lime og andre sitrusfrukter, også pasjonsfrukt og andre tropiske frukter, hint av knuste grønne stikkelsbær og knuste hvite druer. Smaken har også toner av nevnte frukter, med en furu-/harpiksaktig bitterhet i finishen. En fin «humlebrann» og litt alkohol." Et meget godt øl!

Salikatt Turboprop

13435202-1


Salikatt Turboprop En trippel Neipa fra Stavanger som Bryggeriet omtaler : We love sessionable beers, but some days they just can’t get the job done. So we took that old Propellor recipe, reworked it, dialed it up and honed it to this beautiful, high intensity, Turboprop of a triple, new england style IPA! Jeg noterte: Ugjennomsiktig gul farge, moderat hvitt skum. Aroma av mango, papaya og guava. Sitronsmak, også toner av nevnte tropiske frukter, en viss humlebrann (som jeg liker), moderate furu-toner i finishen, noe alkohol. Et godt øl, altså - men med 9,5% er det kanskje ikke NEIPAen du bestiller 5 av på rad …

Aecht Schlenkerla Erle

aechtschenk

Aecht Schlenkerla Erle Endelig har vi fått inn et representativt utvalg av tysk Rauchbier fra Aecht Schlenkerla (Heller Trum) i Bamberg i Franken. Både de 3 vi har hatt tidligere: Märzen, Weizen og Ur-Bock, og tillegg 3 vi ikke har hatt før: Erle, Fastenbier og Weichsel. "Erle" betyr treslaget or - malten er altså røkt over oreved, som også er det som de fleste norske tradisjonbryggere har benyttet gjennom tidene. De fleste ølene til Aecht Schlenkerla er imidlertid brygget med bøkerøkt malt, ett med kirsebærtre. Mange vil nok hevde at Rauchbier er en "acquired taste"- det var denne ølstilen for meg også. Men når du først er hekta på Rauchbier, så forblir du hekta livet ut! Erle er altså relativt alkoholsvak, og grunnstilen her er en Schwarzbier. En glimrende introduksjon til Rauchbier! Bryggeriet opplyser: «Schwarzbier har eksistert i allefall siden 1500-tallet og var tidligere mye mer utbredt enn i dag. Under den industrielle revolusjonen på 1800-tallet ble den nesten erstattet av masseprodusert lettere øl. Bare noen få bryggerier bevarte ølstilen, men den har de siste 30 årene hatt en solid renesanse. Vi bruker en helt spesiell røkt malt til vårt Aecht Schlenkerla Erle sortøl. Denne tørkes ikke over bøkevedbål som vanlig, men over orved. Orrøkt malt gir en fin, kompleks røyksmak til ølet, som er mildere og mindre krydret enn vårt klassiske røkte øl. En høy andel brent malt sørger for en markant røstet aroma og den mørke, nesten svarte fargen. Med 4,2 % har Aecht Schlenkerla Erle litt mindre alkohol, men har en kraftig smak." Jeg noterte etter en liten smaksprøve: Delt 500 ml flaske på Mandag i Annen, Cardinal. Mørk rødbrun farge, off-white skum. Behagelig aroma av lettbrent malt, svart brød og orrøyk. Smidig smak, moderat orrøyk og svart brød igjen, en lett fruktighet, moderat humle. Mye smak for en 4,2% øl. En full flaske til meg neste gang, takk!

Salikatt Nordic Trails

Salicat-Nordic

Salikatt Nordic Trails Saison fra Stavanger er ikke dagligdags, så vi tok inn en god del av denne Bryggeriet skriver Brygget med dedikasjon og tålmodig lagret i en lengre periode, er dette blandede gjæringsølet et ekte kjærlighetsarbeid. Utvalgte kulturer av Saccharomyces og Brettanomyces gjær, sammen med melkesyrebakterier, gjør dette ølet komplekst, syrlig, funky og delikat. Vi kaller det en nordisk sesong. For den beste drikkeopplevelsen anbefaler vi en serveringstemperatur på 8 grader Celsius. Ølet vil fortsette å utvikle seg med ytterligere aldring. Jeg noterte: Grumsete gul til oransje farge, moderat hvitt skum. Fin aroma av brettanomyces/gårdshus, syrlige frukter, eik og scrumpy (røff cider). Syrlig smak, mer en gueuze enn en sesong IMO, toner av syrlige frukter (inkludert sitron), melkesyre, eik og eplecidereddik.

Bådin / Pühaste Let's Add Some Blueberries

beer-6132122_ca302_hd.jpeg


Bådin / Pühaste Let's Add Some Blueberries på fat
En imperial stout på 12% brygget med blåbær.
Bryggeriet skriver :
Imperial Stout brewed with good amounts of blueberries. In collaboration with Pühaste from Tartu, Estonia.
Jeg noterte kort: Black colour, small beige head. Aroma of roast malts and blueberries. Too sweet and cloying flavour, again roast malts and blueberries, also molasses / syrup. Lactose? Slikkmunnene liker sannsynligvis dette ølet bedre enn hva jeg gjorde.

Tøsse Brygghus Oster IPA

beer-5801975_dbd2d_hd


Tøsse Brygghus Oster IPA på fat.
En klassisk IPA på 7,0%.
Bryggeriet skriver :
Ein skikkeleg IPA krev balanse: God bitterheit, fyldig maltprofil og masse aroma frå gode humletypar. Det høyrest kanskje enkelt ut? Hjå oss på Tøsse dreiar alt seg om balanse. Galaxy, Idaho 7, El Dorado og Cashmere har fått lov til å prega denne IPAen.
Tøsse Brygghus er et ganske nytt bryggeri, som satser friskt fra sin base i Tyssebotnen på Osterøy i Hordaland, kanskje ikke den mest sentrale lokasjonen for videre distribusjon og ekspansjon. Men i en tid hvor mange andre småbryggerier gir seg, er det kjekt å se at noen fortsatt er optimister. Da håper jeg Cardinals gjester setter pris på denne IPAen deres!