Amager Fælled

Cardinal Pub Stavanger

Amager Fælled er et stort og nesten uberørt naturområde i kort avstand fra København sentrum. Her finner du dådyr, hare og andre dyr, og et usedvanlig rikt fugleliv. Det var naturlig for Amager Bryghus å oppkalle sitt mest "folkelige" øl, en golden ale med moderat alkoholstyrke, etter dette naturområdet. Her er bryggeriets egne ord om saken: " Fuldkommen uberettiget refereres Amager ofte til som ”lorteøen”, men, men, men – intet kunne i dag være længere fra virkeligheden. Her på øen er vi nemlig velsignet med Amager Fælled, et skønt stykke natur med et fantastisk dyre og fugleliv. Faktisk er der intet andet sted i Europa, hvor man har så store åbne vidder i nærheden af en storby. Og nu tilmed med en metro der tager dig næsten direkte ud i fuglesangen. Amager Fælled har en fortid som både henrettelsesplads og terræn for afprøvning af militærvåben, men i dag støder du næppe på noget mere kontroversielt end motionister, fuglekiggere, små purke i korte bukser og så måske en håndfuld borgere, der dyrker nøgenheden….og lidt til! Og når du besøger dette rustikke paradis, så gør det gerne med denne gyldne ale fra Amager Bryghus i cykel- eller metrokurven. Med sin rene malt- og honningsødme og sine blide og blomstrede humletoner er den som skabt til at slukke tørsten herude i Amagers frie og smukke natur."
Våre smaksnotater:
Svakt disig gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk søtlig aroma av nyslått gress, blomster og honning.
Forfriskende smak, ikke for søt, med moderate florale (hylleblomst) og sitrusaktge toner, subtil humle, hint av honning, lav bitterhet (bare 14 IBU). Jo, jeg vet at lav bitterhet var noe av intensjonen med dette ølet, men tror nå fortsatt at LITT mer bitterhumle ikke hadde skadet. Men som det er, er det et øl vi trygt kan anbefale for de av våre gjester som ikke liker mye bitterhet, samtidig som det er så godt at også entusiastene villig lar seg forfriske.

Voss Lys Myrk

Cardinal Pub Stavanger

Voss Lys Myrk opprinnelig brygget for Myrkdalen Holiday Resort av Voss Bryggeri. Dette er vel nærmest en "golden ale" tilpasset "de brede lag av folket", altså vanlige pilsdrikkere. Lite restsødme og ikke spesielt utfordrende, men en anstendig strupefukter er den jo. Et lite innslag av einer i aroma og smak. Ikke vanskelig å drikke, ikke vanskelig å like. Velegnet til «after ski» på Cardinal – og vi stiller ikke engang krav om at du har ski …
Voss Bryggeri er jo et av våre nye favorittbryggerier, og farer til vanlig med mer spesielle brygg enn dette, men med dette ølet viser at det kan være kvalitet også i det moderate.

Rooster's Fort Smith India Pale Ale

94501

Engelske Rooster's (= Hane-) Brewing Company holder til i Knaresborough, North Yorkshire, hvor de ble utklekket i 1993, og brygger sine "frittgående øl". Fort Smith India Pale Ale er såpass lys og lett i kroppen at noen heller vil kalle den en "golden ale", men humlebitterheten gjør den fortjent til IPA-navnet. Navnet Fort Smith har den etter byen i Arkansas hvor (den oppdiktede) western-antihelten Reuben J. "Rooster" Cogburn var marshall i romanen og filmen True Grit. Rollen som Rooster Cogburn brakte John Wayne en Oscar i 1969. Da er det også opplagt at det måtte amerikanske humletyper til i dette ølet, nærmere bestemt Chinook og Citra.  
Gylden farge på ølet altså, moderat til lavt hvitt skum.
Aroma hovedsaklig av sitrusaktig humle, et hint av furu også.< br />Smaken er dominert av furu- og harpiksaktig humle, også med innslag av grapefrukt, og middels søt malt i bakgrunnen. Meget bitter ettersmak.

Emelisse Blond

emelisse-blond

Fra nederlandske Brouwerij Emelisse i Kamperland har vi spesialimportert dette fatølet til deg - bare et par fat i første omgang, men vi har bestilt mer. Fra før har vi gjennom flere gode flaskeøl bevist at bryggerne hos Emelisse står for kvalitet. Til tross for navnet er Emelisse Blond ikke noen "belgisk blond" - den har tidligere vært kjent som Blond IPA, men er vel ikke den mest typiske IPAen heller, snarere en behagelig humlet golden ale eller pale ale.
Disig gylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat men god aroma av fruktig / sitrusaktig humle (C
ascade).
Middels tørr smak, med moderat fruktig og urteaktig humle. Dette er en bra og forfriskende sommerøl, som smaksmessig helt fornekter sin relativt betydelige alkoholstyrke, så ta det rolig! Igjen et øl som vi tror nesten alle vil like.

HaandBryggeriet Humlesus

humlesus2-553x1024

Våre venner i HaandBryggeriet i Drammen har kommet med en ny golden ale, Humlesus. Og da vet man at det selvsagt er humlen som står i fokus – nærmere bestemt den nye amerikanske og uhyre populære Citra-humlen. Selv om alkoholstyrken er moderat, er der ingen mangel på smak her!
Uklar lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens aroma av Citra-humle, med toner av sitrus og tropiske frukter i massevis, noen hint av hankatt også.
Meget humlepreget smak på en bakgrunn av lett sødme, toner av grapefrukt og harpiks, hint av tropiske frukter, middels bitter avslutning. Kanskje ikke helt perfekt balansert (det skal noe til med et humlepreget øl på 4,5%), men et meget godt øl uansett. La humla suse!

Schouskjelleren Cascale - fat, 6,0%

schoucascale

Nå kan vi for første gang servere dere et fatøl fra Schouskjelleren Mikrobryggeri - de har ellers vanligvis bruk for alt ølet de brygger til å servere egne gjester. Som navnet forteller, holder mikrobryggeriet til i den gamle og verneverdige ølkjelleren til det forlengst nedlagte Schous Bryggeri i Oslo. Vi anbefaler alle siddiser på oslotur å stikke innom der - men nå kan dere altså en stakket stund få nyte ølet deres i Stavanger også! Cascale er en moderne golden ale, og vi regner med at den har fått navnet sitt fordi den er brygget med amerikansk Cascade humle (kanskje flere humletyper også?).
Uklar gylden farge på ølet (det er ufiltrert, og skal være sånn), høyt hvitt skum.
Herlig aroma av Cascade-humle, toner av grapefrukt og blandede tropiske frukter, inkl. ananas.
Smaken er full av saftig sitrus og tropiske frukter, humlepreget uten å være bitter. Noen moderate toner av furu også. Noen vil sikkert mene at der gjerne kunne vært mer bitterhumle i avslutningen, men der er nå nok til å gi det som alle ølelskere trakter etter: MERSMAK! Nam nam! Foto Kjempetorsken!

Adnams Ghost Ship

AdnamsGhostship

Det velkjente engelske bryggeriet Adnams holder til i Southwold på Suffolk-kysten. Dette området har rike maritime tradisjoner, noe som gjenspeiler seg i flere av ølnavnene til Adnams. Siden det også florerer med spøkelseshistorier på noen av de gamle pubene deres, var Ghost Ship et naturlig navnevalg for deres nye bitter / golden ale med amerikansk humle. Citra (kjent bl.a. fra Lervigs Lucky Jack) er en av humletypene som har vært brukt her.
Klar dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig / sitrusaktig humle.
Relativt lett i kroppen, men har et solid humlepreg gjennom hele smaken. Sitrusaktige toner, harpiksaktig og bitter i ettersmaken. Ikke særlig søt, men har noen toner av karamellmalt. Ikke uventet at Adnams igjen kan presentere en velbrygget og tiltalende ale!

Copper Dragon Golden Pippin

11CDGoldenPippin500

Golden Pippin kommer fra Copper Dragon Brewery i Skipton, Yorkshire. Det er ikke noe gammelt og tradisjonsrikt bryggeri, men heller ikke noe nytt lite «garasjebryggeri», der bryggeren tusler rundt og gjør alt for hånd - det er tvert imot Nord-Englands mest moderne bryggeri, der det meste er datastyrt.
Ølet er krystallklart og lys gyldent, moderat hvitt skum.
God humlepreget aroma med toner av appelsiner og tropiske frukter.
Smaken er «saftig» med fruktskallpreg og velhumlet gjennom det hele, med en bra grapefruktaktig bitterhet i avslutningen. En typisk sommer-ale, og det var opprinnelig også et sesongøl, men solgte så bra at bryggeriet snart gikk over til å produsere det helårlig. Vi har bare noen få flasker igjen – er det utsolgt, så er det utsolgt!

BrewDog Trashy Blonde

BrewDog_Trashy_Blonde

«Trashy» blondiner (med hårfarge kjøpt på apoteket og sminke fra Sparkjøp) har muligens ikke et spesielt godt ord på seg, men når Trashy Blonde er en blonde / golden ale fra skotske BrewDog, stiller saken seg annerledes! Da den først dukket opp i noen norske dagligvarebutikker, var mange raskt ute med å utrope den til beste øl i det norske «butikksegmentet». Selv om ølutvalget i gode butikker stadig øker, skal vi såvisst ikke protestere om noen mener at den fortjener vinnerstempelet fortsatt. Og selv om vi på Cardinal har mange sterkere (og til dels mer ekstreme) øl fra BrewDog i vårt utvalg, er Trashy Blonde førstevalget for dem som ønsker seg et lett forfriskningsøl som samtidig har skikkelig smak.
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat søtlig og humlepreget aroma, toner av nyslått gress, et hint av honning.
Myk munnfølelse, moderat kullsyre. Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med en harpiksaktig bitterhet i avslutningen og ettersmaken.
Et godt øl – rett og slett!

Lervig Cardinal´s Flower Power



Det ville vært en utenkelig og nærmest grusom tanke om Cardinal skulle la sine gjester vansmekte i sommer uten et egeninitiert sommerøl på fat. Dette har vi selvsagt gjort noe med. En idé fra vår egen ølnerd Sigmund Melberg ble lansert for Lervigs eminente sjefsbrygger Mike Murphy, og oppskriften ble tilpasset de råvarer som Lervig enkelt kunne skaffe. Resultatet, Flower Power Summer Ale, er såpass lett og forfriskende at "alle" vil like det, samtidig som det har mye mer smak enn det skvipet som de store industribryggeriene lanserer som "sommerøl" i dagligvarebutikkene. Flower Power er stilmessig en golden ale / blonde ale, brygget på pilsnermalt og en liten dose flaket havre. Den er gjæret med California alegjær. Bitterhumle er tyske Perle, og aromahumlen er Styrian Goldings fra Slovenia. Og så er det krydret med tørket hylleblomst, som ikke får lov å dominere, men bare merkes som en lett og floral antydning i både aroma og smak.
Gylden farge på ølet altså, moderat hvitt skum.
Aromaen har toner av nyslått gress, litt sitrusfrukt og et "touch" av hylleblomst.
Den forfriskende smaken har et bra nærvær av humle gjennom det hele, men blir aldri for bitter. Igjen hint av sitrus og hylleblomst. Moderat og behagelig bitterhet i ettersmaken. Dette er et øl som det er lett å drikke mange av, så nyt smaken og kjenn din begrensning! Kort sammenfattet: Hvis du ikke opplever dette ølet som forfriskende, tror vi ikke du var særlig tørst i utgangspunktet ...

Williams Harvest Sun



Tunelløl
fra nordtrønderske Inderøy Gårdsbryggeri er som navnet antyder brygget i anledning åpningen av en lokal tunell (eller tunnel, valgfri skrivemåte) - sannsynligvis uten grevling i taket, og derfor ikke den samme som Knutsen og Ludvigsen bodde i. Stilmessig er dette en dunkelweizen, altså et mørkt hveteøl i tysk stil. 
Svakt disig brun farge på ølet, høyt off-white skum.
Moderat men ganske behagelig aroma av brun malt og sitrus, hint av krydder, kanskje tobakk også.
Forfriskende smak med preg av sitrus og hvete - men dette fordrer at gjærrestene i bunnen av flasken helles med i glasset, ellers blir ølet for kjedelig. Hint av mildt krydder, ikke for søtt, minimal humle. Smaker best godt avkjølt.

Copper Dragon Freddie Truman Finest Yorkshire Ale

Cardinal Stavanger

Det  nye og moderne (fra 2002) Yorkshire-bryggeriet Copper Dragon har valgt å hedre den lokale (nå avdøde) cricketlegenden Freddie Trueman med et eget øl, i anledning av at det skal reises en statue av ham. Hans enke har uttrykt stor begeistring for at et ekte Yorkshire-bryggeri hedrer ham med et øl, for mannen var visstnok nesten like glad i øl som i cricket og Yorkshire-naturen. Hadde noe norsk bryggeri gjort noe lignende for en avdød idrettsmann, ville det vel ha blitt ansett som en skam og en skjensel. Akk ja, kulturforskjeller ...  Ulikt mange engelske puber har ikke Cardinal eget cricketlag, men vi hiver oss så gjerne med på feiringen! Stilmessig er det en smakssak om man velger å betrakte dette ølet som en tradisjonell engelsk bitter eller en mer moderne golden ale.
Gylden farge, moderat hvitt skum som etterlater et solid "spor" i glasset.
Moderat søtlig aroma av toffee, drops, noe frukt og "støvet" engelsk humle.
Smaken er som en typisk engelsk bitter - ikke særlig søt, en svak fruktighet, høyst drikkelig - og med en betydelig "tørr" humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken.
 

Trollbryggeriet Slogen Lys Ale


Fra Trollbryggeriet i Liabygda på Indre Sunnmøre kommer Slogen Lys Ale - i likhet med de andre i serien er den oppkalt etter den lokale fjelltoppen Slogen. Stilmessig er dette en golden/blond ale, og den er nok et forsøk fra bryggeriet på å imøtekomme "de brede lag av folket".
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av pilsnermalt, hint av honning.
Myk og rimelig "nøytral" smak med en meget moderat maltsødme. "Støvet" engelsk humle i avslutningen.
Lettdrikkelig, det er ingen stor utfordring å få i seg en flaske av denne!
Reiser du til overnattingsstedet «Villa Norangdal» i Hellesylt, får du en flaske av denne for hver fjelltopp i Sunnmørsalpene du bestiger.... Ifølge deres Facebookside. Dette i lutter glede over at bryggeren er tippoldebarn av Anders Haugen som bygde stedet!

 

Proper Job IPA


St. Austell Brewery holder til i byen av samme navn i Cornwall, Englands "Celtic fringe". Da det 32. Cornish Regiment gjorde seg bemerket med iherdig forsvar av sin garnison under det indiske opprøret 1857-58, ble de hedret av dronning Victoria for å ha gjort "a proper job". Meget mulig at inderne så noe annerledes på saken ... Uansett, dette er bakgrunnen for at ølet har fått navnet Proper Job IPA. Det er brygget med Maris Otter malt og amerikansk humle (Cascade, Chinook og Willamette), og er flaskekondisjonert.
Klar gylden farge, høyt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av ananas og andre tropiske frukter, også noe sitrus.
Smaken har en betydelig maltsødme, som delvis balanseres av en godt merkbar humlebitterhet. Denne blir furunålsaktig med preg av harpiks i avslutningen. Bitterheten er likevel mer moderat enn i de fleste amerikanske IPAs.

84/98 5,5%

Ægir Bøyla Blonde Ale


Ægir Bøyla Blonde Ale er gylden på farge, med et flott og varig skum. Fruktig aroma med toner av solbær, også toner av malt og høy.Smaken har et visst preg av "kjeks" og er nokså tørr, men også med et merkbart innslag av fruktig humle. Riktig fint balansert, synes jeg. Dette er et øl som bør ha bred appell, og som det er en ren fornøyelse å drikke! Så alle tørste turister som tar Flåmsbanen, en av verdens mest spektakulære jernbanestrekninger, har noe å glede seg til når de kommer fram! Eller alle andre som kommer fram til Cardinal.

47/75 4,7%

Adnams East Green Carbon Neutral

adnams_eastgreen

Adnams-bryggeriet hevder å være meget miljøbevisste, og til det nye ølet East Green Carbon Neutral har de derfor anvendt både økologiske råvarer og har unngått ethvert utslipp av klimagasser i produksjonsprosessen. Navnet "East Green" på deres miljøvennlige øl har imidlertid en prosaisk bakgrunn: det er rett og slett navnet på det området i den lille byen Southwold hvor bryggeriet ligger. East Greens fremste kvaliteter kommer fra det lokale humleslaget Boadicea fra East Anglia (oppkalt etter Iceni-stammens dronning, som ledet sin egen og andre keltiske stammer i et desperat men forgjeves opprør mot de romerske okkupantene).
Boadicea-humlen, med sin blomster-/sitrus-/lime-aktige karakter, er spådd en økende utbredelse etterhvert, og passer bra i de moderne gyldne/blonde ales som er blitt så populære i England de siste årene. Malten er derimot gjerne nedtonet i denne øltypen. Krystallklar gylden farge på ølet, høyt til moderat skum.Moderat aroma av korn og sitrusaktig humle. Smaken er tørr og forfriskende med distinkte og behagelige toner av sitrusaktig Boadicea-humle gjennom det hele, malten er avdempet. Moderat men fin bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Et deilig forfriskningsøl!  

22/21 4,3%

Kelham Island Pale Rider

LN_081486_BP_10

Kelham Island Pale Rider. Sheffield har hittil ikke vært Englands mest utpregede turistby (for å si det forsiktig), men den er faktisk en av de beste destinasjonene i landet hvis man ønsker å oppleve mange "ekte" puber med real ale av høy kvalitet, innenfor et lett overkommelig geografisk område. De fire største bryggeriene i Sheffield ble alle nedlagt i løpet av de siste 15-20 årene, men Kelham Island Brewery som ble etablert i 1990 har holdt fanene fra byens lange bryggeritradisjoner høyt, og brygger utelukkende "real ale" av meget høy kvalitet. Det er dessuten kommet til flere andre mikrobryggerier i området.
Den mytiske "bleke rytteren" er en gjenganger i mange spøkelseshistorier, og ølet Pale Rider (en pale ale) har da også fått en nærmest mytisk berømmelse blant britiske "real ale"-fans siden 1992 - først og fremst fra cask, men også flaskekondisjonert som hos Cardinal. Ved CAMRAs Great British Beer Festival i 2004 ble ølet stemt inn som "Supreme Champion Beer of Great Britain" - den høyest hengende tittelen av dem alle. Ikke rart at vi er fornøyde med å kunne presentere dette ølet på Cardinal!
 Forsiktig når flasken åpnes - ettergjæringen på flasken kan få ølet til å begynne å strømme ut av seg selv. Fargen på ølet er dyp gylden til rav, lett disig, med et høyt hvitt skum.
Fin aroma av nordamerikansk humle, her er det toner av sitrus og blomster, også et lite hint av toffee. Smaken er distinkt velhumlet med preg av grapefrukt gjennom det hele, men blir aldri for bitter. Den humlepregete fruktigheten har også en tilstrekkelig base i malten, og der kan også være et streif av "bondegårdskjøkken". Du får med deg en laaang ettersmak av deilig humlebitterhet. Hvis vi fra tid til annen er utsolgt for Pale Rider, ha miskunn med oss - dette ølet kommer til å gå unna!

Coopers Sparkling Ale

coopers_sparkling_ale_141867661

Coopers Sparkling Ale. "Sparkling Ale" lyder jo som et ganske upretensiøst navn på et øl - og dette australske ølet er faktisk ganske upretensiøst også: vi snakker om en lys og forfriskende ale, men som er laget etter de gamle håndverksprinsipper fra "moderlandet" England.
Ølet er flaskekondisjonert, og der er derfor noe naturlig bunnfall i flasken. Når ølet helles forsiktig fra flasken, er det likevel vanligvis krystalllklart gyldent på fargen, men blir noe uklart når siste resten helles i (la deg ikke sjenere av det - dette er fine B-vitaminer, rene helsekosten altsåWinking.
Som navnet forteller er ølet brusende så det holder, men når det kraftige skummet har roet seg til normalt nivå, er kullsyrenivået i glasset ikke sjenerende.
Fruktig aroma med toner av krydder. Smaken er også fruktig med et moderat krydret preg. Du kjenner såvidt i smaken at dette ølet er litt sterkere enn norske "butikkøl", men det er likevel ganske lett i "kroppen" og svært lettdrikkelig. Det gir mersmak!

Ramsbury Gold

RamsburyGold

Ramsbury Gold. Ute på bondelandet i Wiltshire, nær historiske Marlborough, ligger det lille Ramsbury Brewery. De har ikke brygget lenger enn siden 2004, men bryggeritradisjonene i området er gamle. Allerede på 1700-tallet var området kjent for sitt gode øl, som ble fraktet inn til London for salg. Anerkjennelsen skyldtes ikke minst den usedvanlig høye kvaliteten på grunnvannet, som naturen har filtrert gjenom mange lag av kritt. Den lokalt dyrkede byggen er også av svært høy kvalitet, og benyttes selvfølgelig av Ramsbury Brewery.
Ramsbury Gold er altså en "golden ale" (eller lys bitter, om du vil), en øltype som har blitt enormt populær de siste 15 år. Og hvorfor er ikke vanskelig å forstå!
Ølet er selvfølgelig gyldent på fargen, med moderat skum.
Meget fin humlearoma, med toner av solbær og tropiske frukter. 
Smaken er fruktig og velhumlet gjennom det hele, med toner av marmelade og grapefrukt. Meget forfriskende og lettdrikkelig.
Jeg elsker simpelthen slike øl - og er rimelig sikker på at Ramsbury Gold vil slå an både blant "vanlige pilsdrikkere" og mer garvede ølkjennere på Cardinal.

Arundel Sussex Gold


Arundel Sussex Gold fra Arundel Brewery i West Sussex hvor de begynte å brygge i 1992, og fikk nye eiere i 1998. Arundel
Sussex Gold er den filtrerte og pasteuriserte flaskeversjonen av cask-ølet Arundel Gold.
Dette ølet er brygget med East Kent Goldings, Fuggles og Cascade humle. Gylden til rav farge, moderat hvitt skum. Aromaen er overraskende moderat, svake toner av aromahumle. Men humlen kommer langt bedre gjennom i smaken, først noen "støvete" toner av East Kent Goldings, så mer uttalt Cascade og Fuggles. En moderat grapefruktaktig bitterhet i ettersmaken. Forfriskende og rimelig bra humlet, ikke noe dårlig øl - men på ingen måte så ekstrem at det er noe vågestykke å gi seg i kast med denne!

Jurassic Ale

jurassic01

Jurassic Ale kommer fra Dorset Brewing Company i Weymouth, Dorset, et bryggeri som startet virksomheten så sent som i 1996 og ble grunnlagt av Giles Smeath. Bryggeriet bygger imidlertid på 800 år gamle bryggeritradisjoner der det er plassert på den historiske “Brewers Quay”
Bryggeriet har ikke falt for fristelsen til å ha dinosaurer på etiketten - navnet (og bildet på etiketten) kommer fra Dorsets berømte klippekyst fra Jura-tiden, som i dag er fredet som en "World Heritage Site".
Ølet er laget av "organiske" (økologiske) ingredienser, herunder Organic Tavern Pale Malt og New Zealand Organic Hallertau humle (visstnok også First Gold humle). Klar gylden farge, høyt og varig skum. Moderat men okay aromahumle, med toner av honning. Smaken er fra første slurk "støvete" humle, så noen hint av honning og karamell, mens en distinkt men ikke overdrevet humlebitterhet følger deg gjennom hele smaken og langt inn i ettersmaken. Ikke noe dårlig øl dette heller, men vi er ikke 100% overbevist om at Hallertau er den ideelle humletypen for en golden ale. Men folk som liker en godt humlet pils vil sikkert sette pris på denne alen også.

Dark Star Sunburst

Dark Star Sunburst a

Dark Star Brewing Company har ord på seg for å være et av de bedre småbryggerier i England, og deres "faste" pub, The Evening Star i Brighton, regnes som en av Englands aller beste puber for "real ale":
Fra før har jeg smakt den mektige Dark Star Espresso Stout fra cask - Sunburst er vel helst den motsatte ytterlighet av den. Bryggeriet kaller dette en "Classic Golden Ale", og gyldent er det, mer som en pils enn som en bitter på farge, men med en svak disighet fra kjølingen. Bra hvitt skum, etterlater et fint "kniplingsbroderi". Aromaen har første sterke toner av tropiske frukter (fra aromahumlen), så gir aromaen seg noe, og jeg får moderate toner av honning og blomster. Moderat kullsyre, myk munnfølelse. Smaken har først moderate fruktige toner, så tar en mild humlebitterhet deg varsomt ved hånden, og leder deg gjennom avslutningen og ettersmaken. Ølet er lett i "kroppen", og er så avgjort noe for de virkelig varme sommerdagene (setter selvfølgelig de latterlige norske "sommerølene" helt i skyggen) - men jeg likte det faktisk godt i desembermørket også. 2-3 av denne, så føler du virkelig at solen bryter gjennom (garantert!), som navnet antyder.
Jeg ser for meg at dette vil være et godt "introduksjonsøl" for pilsfolket til å ta de første skritt inn i den vidunderlige verden av overgjærede "ales".

Skinner´s Cornish Knockers

cornish_knocker

Skinner´s Cornish Knockers er et øl fra Skinner's Brewery i Cornwall, og igjen har de velvillige underjordiske, "Cornish knockers", angivelig krøpet fram fra sine skjulesteder for å hjelpe til med ølbryggingen - naturlig at de trenger noe annet å ta seg til, ettersom de har blitt arbeidsledige fra sin opprinnelige beskjeftigelse: å hjelpe skjerperne til å gjøre malmfunn i tinngruvene. Dette er en "golden ale" (eller lys bitter, om man vil), en bittervariant som har fått økende popularitet i de senere år. Klar gylden til rav farge, moderat skum som blir en stund. Herlig humlearoma med distinkte toner av blomster og tropiske frukter. Moderat maltet smak med "støvete" / kjeksaktig og sitruspreget humle. Moderat bitterhet, temmelig tørr. Moderat kullsyre, lettdrikkelig.
Like god sommer som vinter!

Valhalla Island Bere

Cardinal stavanger

"Bere" er det lokale navnet på den viltvoksende "ur-byggen" som vikingene introduserte på Shetland og Orknøyene. Der er lange tradisjoner for å bruke bere i gårdsbryggingen på øyene, men når Valhalla Brewery på Shetland nå brygger sin golden ale Island Bere, er det visstnok første gang dette kornslaget brukes som hovedingrediens i moderne kommersiell brygging.
Dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Malt og et distinkt "støvet" preg i aromaen, svake hint av frukt.
Smaken har mye av karakteren til en standard engelsk bitter, igjen med et "støvet" preg, ganske tørr, med en meget moderat fruktighet i avslutningen. Ettersmaken har en tydelig humlebitterhet (Cascade), med et streif av harpiks.

Latitude Highland Pilsner

LN_046655_BP_10

Skotske Atlas Brewery hevder hardnakket at deres Latitude er en pilsner, men der går sterke rykter om at ølet er overgjæret, og dermed burde vært klassifisert som en "golden ale". Det samme kan det forsåvidt være - ølet er nemlig GODT uansett, og vil garantert tilfredsstille både pilsdrikkere og fans av lyse ales. Krystallklar lys gylden farge, høyt og varig hvitt skum. Moderat men behagelig aroma av slovensk Styrian Goldings humle (også to andre humletyper er brukt, tsjekkiske Saaz og tyske Hallertauer Hersbrücker), med sitrusaktige og florale toner. Myk munnfølelse. Smaken synes nok også jeg heller mest mot "golden ales" (som er en øltype jeg nyter med stort velbehag hele året, men særlig om sommeren) - her er der distinkt og frisk humle gjennom hele smaksprosessen, balansert av en svak men akkurat passe sødme. Noe frukt og en deilig bitterhet, som varer ut gjennom den lange ettersmaken. Atlas Brewery bruker bare hel humleblomst (ikke pellets eller humleekstrakt) i sin produksjon, og her får vi et bevis på at dette gir resultater i smaken. Det er bare en fordel at alkoholstyrken er moderat, for dette ølet får du lyst på mer enn én av!

Brakspear

Brakspear_bitter

Brakspear ble lansert så sent som i år 2000, og er som det eneste ølet jeg vet om krydret med kanel. Det er brukt økologisk dyrket ”golden” humle. Brakspear Brewing Company har på forespørsel bekreftet at også kornet til deres økologiske øl er økologisk dyrket Se også Bah Humbug. Et etter forholdene lett og forfriskende ale, med godt humlepreg.

Pope_1717612c
Cardinal Breakspear was sent by Pope Eugenius as his legate to Scandinavia, to negotiate an ecclesiastical reorganisation of the three kingdoms of Denmark, Norway and Sweden, no light matter in those troubled times. As the conversion of Norway and Sweden had been largely due to missionaries from England (including such unfamiliar names at St Siegfried, his relative St Eskil and St Ulfrid), the Pope felt that Nicholas as an Englishman would be welcome there. Accordingly the Cardinal left Rome about March 1152 and on the way northward, returned to his native land, this time to be received with honour as a special visitor. There is reason to believe that both his parents were still living, so it may be presumed that he saw them during his visit. From England he sailed across to Norway, where he found the whole country in a state of confusion. Much careful diplomacy was needed. "There never came a foreigner to Norway whom all men respected so highly, or who could govern the people so well as he did", wrote the Icelandic historian Snorri Sturleson.


Orkney Brewery Northern Light

Cardinal Pub Stavanger

Northern Light er Orkneys lyseste og letteste øl, en "golden ale" som nok passer aller best om sommeren, men ellers nårsomhelst du har lyst på en lett forfriskning. Både pilsdrikkere og ale-venner vil nikke anerkjennende her.
Krystallklar lys gylden farge, høyt til moderat hvitt skum. Moderat aroma av fruktig humle, hint av aprikoser. Lett i kroppen og forfriskende. Smaken har distinkt fruktig humle, på en bakgrunn av lys malt med moderat sødme, og ender i en velbalansert harpiks- og grapefruktaktig moderat bitterhet.
Mange av våre gjester vil nok starte kvelden med dette ølet, og arbeide seg opp gjennom rekken av våre andre øl fra Orkney Brewery, helt til den sterke Skull Splitter. Faren er nok da til stede for at noen vil si: "Eg stakk innom Cardinal for å ta EIN øl - men så gjekk det RETT VEST!"

Badger Golden Glory

Cardinal Pub Stavanger

Badger Golden Glory er et av grevling-bryggeriets populære flaskeøl, og en ale som vel nærmest må beskrives som "en bitter litt utenom det vanlige" Vi setter den likevel her i gruppen av golden ales. Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum. Distinkt og henrivende aroma av ferskenblomster og modne fersken, kanskje til og med av ferskensukkertøyet i smågodthyllen. Smaken er fruktig og frisk med moderate toner av fersken og saftig humle - bryggeriet mener der også skal være toner av melon, uten at jeg klarer å skille det ut spesielt. Et hint av toffee eller karamell er der også. Ølet er verken for søtt eller for bittert. Myk munnfølelse, forfriskende og behagelig å drikke. Et litt annerledes øl, altså - men ikke mer annerledes enn at alle ølvenner vil like det.

Fuller´s Discovery

Cardinal Pub Stavanger


Det eneste store bryggeriet som fortsatt brygger i London, Fuller's, har her kastet seg på bølgen med moderne golden ales. Discovery er brygget med en porsjon hvetemalt i tillegg til den lyse byggmalten, humletypene som er brukt er amerikanske Liberty og tsjekkiske Saaz.
Gylden farge på ølet, moderat skum. Moderat fruktig humle i aromaen, også noen toner av toffee og ristet brød med smør. Smaken har moderat malt og fruktig humle (hint av appelsiner), med bare en ganske moderat bitterhet i avslutningen. Dette er en lettdrikkelig, behagelig og "snill" ale som har vært en salgssuksess i England, og vi venter at den vil gå unna på Cardinal også. En ale som alle vil like! "You and me baby are nothing but mammals / so let's do what they do on the Discovery Channel".

Ølve på Egge Sigrid Øl



Da den vidgjetne stormannen Olve på Egge residerte på gården som nå er en del av Steinkjer, het husfruen Sigrid - og som mannen var hun sikkert involvert i forberedelsene til bryggingen, som foregikk på alle respektable gårder i Trøndelag, dengang som nå. På en storgård som Egge brygget de nok oftere enn bare til jul - var de heldige med været kunne de tørke malten i solen, dette ga en gylden farge på ølet, og de sa at ølet hadde "solsmak" (til forskjell fra juleølet, hvor malten vanligvis var tørket på steinheller over åpen ild).
Sigrid Øl fra Ølve på Egge Bryggeri følger opp denne tradisjonen med den lysere øltypen, selv om malten nå sannsynligvis er tørket på mekanisk vis. Slektskapet med de moderne britiske golden ales er tydelig.
Som de andre ølene fra dette bryggeriet er Sigrid Øl ufiltrert og upasteurisert (flaskekondisjonert). Dypgylden farge på ølet, lett disig, med et høyt og varig hvitt skum. Aromaen har toner av lys malt, fruktig humle og honning, hint av harpiks. Smaken har behagelig fruktig humle på en grei bakgrunn av lys malt, også her med et hint av harpiks og kanskje et ørlite grann røyk i avslutningen..
Et godt øl som ville falle i smak både hos storbonden og husfruen!

Nethergate Umbel Ale

Cardinal Pub Stavanger


Nethergate Umbel Ale er en engelsk bitter eller "golden ale" med tilsatt koriander. Brygget med Maris Otter og Crystal malt. Humletypene er Challenger og Fuggles. Klar dypgylden til oransje farge, med bra hvitt skum. Interessant aroma av frisk koriander, preg av krydder og urter, noe frukt også. Smaken har massevis av frisk koriander, er svakt fruktig og har hint av toffee, med bra humle (og enda mer koriander!) i avslutningen og ettersmaken. Ikke for søt. Dette er et interessant øl med moderat alkoholstyrke, som vi gjerne anbefaler som åpningen på en hyggelig kveld. 

Adnams Lighthouse



Adnams Lighthouse er et nytt øl på markedet, men er utviklet på basis av bryggeriets Champion Pale Ale, som var en storselger fra 1922 til utpå 80-tallet. Mange etterspør i dag igjen "session ales" med moderat alkoholstyrke, som man kan drikke en hel kveld og fortsatt holde en grei form, uten å sitte med noen følelse av at det er et "tynt lettøl" man drikker. Og Adnams Lighthouse dekker dette behovet på utmerket vis! Ravfarget øl med et flott off-white skum. Kjeks, noe malt og en moderat fruktighet i aromaen. Smaken har fruktig humle på en anstendig maltet base, og munnfølelsen er meget bra for en "session ale". Godt!

St.Peter´s Golden Ale

Cardinal Pub Stavanger


St. Peters Golden Ale kommer fra St. Peter's Brewery i Suffolk, og disse lager ikke dårlige øl, så her kan man trygt vente seg en positiv smaksopplevelse. Men deres Golden Ale er kanskje litt mer "mainstream" i stilen enn andre av deres øl, så alle som ellers synes at et relativt fyldig og velhumlet lyst lagerøl er det gjeveste man kan drikke vil også være fornøyd med en ale som denne. Dypgylden farge, moderat hvitt skum. Moderat aroma med forsiktige toner av humle og korn, hint av toffee og kjeks. Smaken har bra Goldings humle på en moderat maltet base med en viss sødme, med et lite hint av karamell. Der er en distinkt og fin humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken.

Joker IPA

Cardinal Pub Stavanger


Joker IPA kommer fra Williams Brothers i Alloa, Skottland, og er en India pale ale i britisk stil, ikke amerikansk - den er velhumlet, men slett ikke ekstrem. Noen vil hevde at den like gjerne kan kalles premium bitter eller golden ale.   Gylden farge, høyt hvitt skum. Fin aroma av fruktig humle, toner av sitrus og nyslått gress, hint av mildt urtekrydder. Smaken er fruktig med en tydelig sødme innledningsvis, og godt merkbar humle gjennom det hele. Moderat men god bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Er du i tvil om hvilket øl du skal velge, anbefaler vi dette - det kan bli kveldens Joker! Og er du med i Joker MC har vi fremdeles alcopopps.

Isle of Skye Hebridean Gold

Cardinal Pub Stavanger

Dette er det lyseste av ølene vi har fra skotske Isle of Skye Brewing Company. Deres Hebridean Gold er en golden ale, eller lys bitter, om man vil. Ølet er brygget med bl.a. et innslag av havregryn, noe som er vanligere i stouts enn i såpass lyse ales. Dypgylden farge på ølet, kremig og varig off-white skum. Behagelig fruktig humle i aromaen. Myk munnfølelse. Smaken har moderat malt og brukbart med humle, hint av nøtter og kanskje noe toffee. Havregrynene er der bare som en luftig følelse i bakgrunnen. Tørr humlepreget avslutning. En lettdrikkelig og god ale!

Inveralmond Ossian

Cardinal lånt bilde av storemy


Skotske Inveralmond Brewery presenterer seg flott gjennom Lia Fail, men "lillebroren" Ossian er sannelig også verd å prøve! Den er en moderne golden ale med mye smak og moderat alkoholstyrke, så for mange blir den gjerne et øl man med glede drikker en hel kveld. Ossian har navnet sitt etter fortelleren og den angivelige forfatteren til en syklus av dikt, som den skotske dikteren James Macpherson i 1760 hevdet å ha oversatt fra gamle kilder på skotsk-gælisk. Figuren er basert på Oisin, som er en mytisk irsk skikkelse. Mange litteraturforskere hevder at Macpherson selv er forfatteren, og at verket dermed er "historisk juks", men Ossian har nå uansett blitt en viktig del av skottenes nasjonallitteratur. Gylden farge på ølet, med et bra hvitt skum. Herlig aroma av fruktig og floral humle, toner av honning. Smaken har distinkt humle gjennom det hele, med toner av grapefrukt og nøtter. Ossian er både forfriskende og gir mersmak - en god kombinasjon! På kjøpet får du med deg en god humlebitterhet i den lange ettersmaken. Bildet er lånt av StoreMy sin gode blogg!