Hornbeer / Kissmeyer Smoked Tripel Kisshorn

tumblr_mecq091LZy1rkeotlo1_1280

Her overlater vi først ordet til den godeste Fogh Rasmusssen i det danske bryggeriet Hornbeer:
"
Et samarbejdsbryg mellem Anders Kissmeyer og Hornbeer. Vi har ikke været helt tro mod stilarten “Belgisk Tripel” – vi synes lige, at man skal kunne se og smage, at vi har været her. Anders har haft gang i røgovnen – den har været tændt op 20 gange, for at vi havde tilstrækkeligt med røgmalt. Ja, og så har vi altså brugt lidt mørkere malte end normalt til Tripel. Men gæren er ægte belgisk trappist. Den er gæret ved moderat temperatur for at sikre så “ren” en smag som muligt. Øllet er blevet som vi ønskede. Ravfarvet og med en fin duft og smag fra den røgede malt. Den er temmelig kompleks, og vi er sikre på, at den fint tåler en længere lagring under gode forhold. 
Og hvornår drikker man den så ? Bedst i godt selskab og måske med lidt røget mad. Husk lige vand til."
Våre egne smaksnotater:
Uklar brun farge, helles i glasset meget brusende med et digert beige skum.
Sterk søtlig aroma med fruktige toner, i en merkelig blanding med enda sterkere toner av røkt kjøtt.
Smaken er søt, med toner av kandisukker og karamell, som snart overdøves av sterke toner av røkt kjøtt. Sært - et øl for "de spesielt interesserte".


(50 cl flaske, 8,6%).

Hornbeer Dryhop

jorgenb

Danske Hornbeer fra Hornsherred er et av bryggeriene som er aller bredest representert på Cardinal. Deres Dryhop gjør sannelig ikke skam på navnet - vi overlater like godt ordet til bryggeren Fogh Rasmussen selv (nei, ikke eks-statsministeren og Nato-sjefen - det er fortsatt lillebroren som brygger øl):
"Det er ikke en IPA – det er ikke en lager, men det er en undergæret øl, godt humlet og tørhumlet. Det er en singlehop version – al humle er Amarillo. Målet med denne øl, er at tilbyde en helt tør øl uden meget restsukker i kombination med humlen. Så kommer humlen rigtigt til sin ret, og Amarilloens karakteristiske duft og smag bliver tydelig. "
Svakt disig blekgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Intens og herlig aroma av Amarillo-humle, toner av sitrusfrukt og noe gran.
Intenst humlepreget smak gjennom det hele, ganske tørr, med en forbausende god fruktig og harpiksaktig kompleksitet for et øl som altså bare er brygget med én humletype. Ikke rart at mange hjemmebryggere framhever Amarillo som sin favoritthumle! Bitter avslutning, som blir ganske skarp i ettersmaken.
Hornbeer Dryhop fikk platinamedalje som beste øl på Bière Mondial i Strasbourg i 2011, og sølvmedalje på Stockholm Øl- og Whiskyfestival samme år. Det sier litt om kvaliteten!

(50 cl flaske, 5,0%.)

Hornbeer The Fundamental Blackhorn

hornbeer_the_fundamental_blackhorn-225x300

The Fundamental Blackhorn fra danske Hornbeer er et fantastisk øl! La det være sagt, først som sist! Vi smakte den første gang på København Ølfestival i mai, og visste straks at denne måtte vi ha på Cardinal. 
Vi gjengir like godt bryggeren Fogh Rasmussen sine  egne ord: "
Nu synes vi, at tiden er inde til denne øl. Her er tale om en kraftig stout på 11% med coffeemalt, choclatemalt, black malt og honning. Vi har humlet til 120 IBU, vi har tørhumlet og lagret den med egetræ og valnød. Nu synes vi, at den har lagret tilstrækkeligt, så nu skal den på flasker. Hvad smager den af? Dem der har smagt den, siger kaffe, lakrids, honning, eg og valnød. Men døm selv. "
Vel, vi på Cardinal har dømt selv, er enige med bryggeren, og er kjempefornøyde. Men siden dette er en enormt smaksrik og kraftig imperial stout på 11%, er det fullt tillatt å dele flasken på to personer. Noe stort mørkere øl enn dette er det vanskelig å oppdrive. En ren "godtepose" på flaske for fanatiske ølfundamentalister.

(50 cl flaske, 11%)

Hornbeer Russian Imperial Stout

Cardinal Stavanger

Danske Hornbeer gjør gjerne sin egen vri på klassiske ølstiler, så også med denne Russian Imperial Stout.
Kullsvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Sterk røkpreget og røstet aroma, toner av torv og sterk kaffe (ingen overraskelse, for her er det brukt både torvrøkt malt og tilsatt kaffe), hint av tjære, mørk sjokolade og lakris.
Rik og fyldig munnfølelse. Rik smak, søt i starten, sterke røstede toner, sterk og bitter kaffe, moderate toner av torvrøk, tørr og røstet avslutning, lang bitter ettersmak.
En ganske massiv smaksopplevelse!

Hornbeer Winterporter

Hornbeer_Winterporter_2010

Hvor mange pubverter i Norge er galne nok til å ta inn et øl med forstavelsen «winter-« i MAI? Vel, på Cardinal gjør vi sånt. Våre gjester er ute etter godt øl hele året, og bryr seg mindre om bryggeriet har koblet ølet mot en bestemt årstid. Og det partiet vi har tatt inn i første omgang av danske Hornbeer Winterporter er minst holdbart til vinteren 2014 – men da har vi nok for lengst fått ny forsyning. Ølet er brygget med malttypene pale, münchener-, karamell-, sjokolade- og roasted, samt en rundhåndet dose med dansk honning. Humlemengden er derimot ganske moderat.
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Behagelig aroma av sjokolade, karamell og svart brød, også toner av mild kaffe og honning.
«Smooth» og myk smak, rikelig med sjokolade og honning, men ølet er aldri i nærheten av å bli klissensøtt. Milde røstede toner (kaffe igjen), moderat røstet avslutning, lav bitterhet. Den voksne alkoholprosenten merkes ikke i smaken. Kan selvsagt drikkes kaldt, men vi anbefaler på det sterkeste å la flasken tempereres til kjellertemperatur, da får du med det optimale av smaken. Dette er nemlig et øl som det er en fornøyelse å drikke!

Hornbeer Røgøl

Hornbeer_Roegol_2008

Det danske bryggeriet Hornbeer lager mange gode øl, men deres Røgøl innrømmer de selv er et «love it or hate it»-øl. Folk som liker tysk Rauchbier fra Bamberg vil også synes godt om denne varianten fra Hornsherred, mens de som absolutt ikke liker røksmak i øl (og kanskje heller ikke er begeistret for røkt kjøtt og røkt fisk) vil vende tommelen ned. 6 forskjellige typer byggmalt (hvorav åpenbart en dugelig mengde røkmalt)+ hvetemalt er brukt i dette undergjærete ølet, og humletypen er Saaz.
Mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt, tjære og bål.
Smaken er dominert av røk som forventet, toner av røkte pølser, litt maltsødme i starten, mens avslutningen er tørr. Lav bitterhet (litt mer humle hadde ikke skadet)..
Serveres kald. Prøv den gjerne som følge til våre snacks!

Hornbeer Dunkelhorn

Hornbeer_Dunkelhorn_2010

Det danske bryggeriet Hornbeer fra Hornsherred har med sin Dunkelhorn laget sin egen vri på en tyskinspirert Dunkelweizen. Bl.a. er ølet vesentlig mørkere enn forbildene.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten helt svart. Digert beige skum.
Aromaen er maltpreget og moderat røstet med toner av kaffe, brunt brød og sjokolade, også de forventede hveteøltonene av kryddernellik og banan.
Smaken er søt og maltpreget, moderate røstede toner og brunt brød igjen, noe karamell og sjokolade, hint av banan og kryddernellik. Røstet avslutning, meget moderat humle. Best når den serveres kald!

Hornbeer Caribbean Rumstout

cardinal

Carbbean Rumstout fra danske Hornbeer smakte jeg første gang fra cask på Ølfestival København i fjor, helt uten kullsyre. Ølet var da en øyeblikkelig forelskelse, men jeg tenkte straks at «dette må jo bli enda mye bedre med litt kullsyre!». Vel, flaskene på Cardinal nå er beviset på at jeg fikk rett! Dette er altså en imperial stout tilsatt en dash brun rom fra Karibien.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Sterk aroma av rom og eik / vanilje, også røstede toner (kaffe og brent malt).
Smaken er også tydelig røstet  og eikepreget, igjen med sterke toner av rom og vanilje.
Igjen et øl som virkelig er til å NYTE!

Hornbeer Black Magic Woman

Hornbeer black magic woman (NR)

Det danske håndverksbryggeriet Hornbeer holder til langt ute på bondelandet i Hornsherred – men selv om bryggeriet er lite, har de en imponerende bredde og kvalitet i ølutvalget sitt. Det er derfor et bryggeri dere kommer til å se flere øl fra, på Cardinal i nærmeste framtid. Black Magic Woman er kanskje deres mest kjente øl – det er en imperial stout med dugelige mengder røkmalt. Helst bør den nytes med Fleetwood Mac eller Santana sin versjon av Black Magic Woman på musikkanlegget – men den lar seg også nyte helt uten akkompagnement. I følge bryggeriet er ølet brygget med «30 gram sort magi pr. liter»!
Kullsvart farge på ølet, med et imponerende brunt skum.
Aromaen har sterke toner av torvrøkt og bjørkerøkt malt (som altså er essensielle ingredienser i dette ølet), også toner av tjære, gammelt tauverk og kaffe, hint av mørk sjokolade.
Smaken har massevis av røk, tjære og søt malt, karamell, røstede toner med kaffe og mørk sjokolade. Røstet og humlet bitterhet i avslutningen.
Dette er virkelig en solid imperial stout – en smaksbombe av de sjeldne!

Hornbeer Framboise


Øl fra bryggeriet Hornbeer (fra Hornsherred, Danmark) har lenge stått på ønskelisten vår, og nå har vi endelig lykkes med å få tak i et lite parti av to av dem. Hornbeer ble kåret av organisasjonen Danske Ølentusiaster til Årets Bryggeri både i 2009 og 2010. Hornbeer Framboise er et syrlig fruktøl (framboise er fransk for bringebær - hindbær på dansk), og som sådan kanskje et øl for "spesielt interesserte" - vi liker det ihvertfall!
Rosa farge på ølet, helles i glasset brusende med et moderat til lavt rosa-hvitt skum, som forsvinner fullstendig etter en stund.
Aromaen har preg av både syrlige og overmodne bringebær, hint av løsemiddel.
Moderat sur smak, preg av sure bringebær, hint av sitroner, minimal humle. Syrlig-fruktig ettersmak.
Leskende og friskt, når du først er innstilt på at et øl skal smake syrlige bær!